Dodaj do ulubionych

Telewizja pokaże nasz region

26.07.05, 10:03
Oczywiście... A ja płace z abonament regularnie... Może by tak przestać płacić?? Jak się coś organizuje z wielkim rozmachem - "Lato z Jedynką" to powinno sie liczyc z kosztami, a nie jechać na sępa... W końcu za cos TVP pieniążki dostaje... 20.000 zł to nie wiele, ale sam fakt jest bardzo drażniący... Na koniec dodam - czemu tylko Jasna Góra i Jura?? Czy nie mamy juz się czym pochwalić?? Ludzie z innych miast. których poznałem stwierdzili: "Czestochowa?? Przecież nic oprócz Jasnej Góry nie macie..." Może warto byłoby pokazać muzeum zapałek ?? Muzeum browarnictwa?? Aleje?? Katedrę?? Dworzec PKP (jak posprzatają) + JG i Jurę ?? Jak juz mamy płacić to WYMAGAJMY ! W Kielcach jak kręcili program dla "Lato z Jedynką" to pokazywali miasto z lotu ptaka - ekipa wsiadła do samolotu i filmowali miasto z góry... Nie widziałem takiego filmiku o Czestochowie ! Może zrobilibyśmy to samo?? Mamy w końcu swój własny aeroklub! Tez mozna o nim wspomnieć przy okazji i o wielkrotnym mistrzu świata J. Darosze... Może zamiast samego wywiadu ze "znanymi ludźmi" pokroju Pospieszalskich odwiedziłby nas Muniek staszczyk, Olek Klepacz, Zawodnicy CKM, AZS, Rakowa?? zawsze cos mozna wykombinować i wszystko po trochu pokazać ! Mamy się czym chwalić ! Nie chcę w kółko słuchac , ze mamy tylko JG i dwa słowa o Jurze... Ktos sie powinien tym zainteresować... Jak promujemy miasto to pokazujmy to czego wczesniej ludzie nie widzieli...

P.s. I koniecznie widok miasta z lotu ptaka, bo stojąc na wieży Jasnogórskiej jest co podziwiać :)
Obserwuj wątek
    • ulisses_czwa Re: Telewizja pokaże nasz region 26.07.05, 10:12
      Dodam, ze Czestochowa będzie jeszcze pokazywana 11 wrzesnia (co za data :/) w TVP2 pod patronatem Niny Terentiew... Ciekawe czy tez musimy płacić... Zadam pytanie gazecie.pl - Dlaczego ta wiadomośc nie jest jedna z pierwszych trzech ?? Czy tamte informacje sa wazniejsze od promocji całego miasta i regionu w TVP ?? Myslę, że warto zmienic kolejność...

A oto link do filmiku o Kilcach "z lotu ptaka"... Zajmuje jakie 20 pare mega, ale warto... Oby cos takiego u nas zrobili...
      s8.yousendit.com/d.aspx?id=07WYUZ96WSBIV1YS8771PCZNB4
      • lookas.prv.pl Re: Telewizja pokaże nasz region 26.07.05, 13:33
        Fajny ten filmik. Powinni zrobić to samo u nas - pokazać nasze miasto z innej
        strony, a nie jako "święte miasto", bo już jest nudne. Każdy Polak wie, że mamy
        Jasną Górę i nie wie, że mamy jeszcze wiele ciekawych rzeczy.

Powinni nas przedstawić jako dobrę bazę wypadową na Jurę, mamy dużo dobrych
        hoteli. Powinni też napomnieć o tym nowym polu golfowym - śmietanka z Wawy
        będzie zadowolona :-)

Mamy też dobre miasteczko akademickie - wszystko jest w jednym miejscu - co
        rzadko się zdarza w innych miastach.

Mamy świetny, nowy multipleks.

No i że nasze miasto ma duże osiągnięcia sportowe. Które miasto ma
        pierwszoligowe drużyny w siatkówce, żużlu od tylu lat? Jeszcze Raków pnie się w
        górę. Ulisses wspomniał jeszcze o medalach Darochy. Tytan jest jeszcze, siatkarki...

Nie wiem jak inni, ale ja mam dość postrzegania nas wyłącznie jako "świętego
        miasta" choć wiem, że jesteśmy na to skazani.. ale może warto to zmienić.

---------------------------------
        www.lookas.prv.pl
    • tomqpl Re: Telewizja pokaże nasz region 26.07.05, 12:13
      Generalnie się zgadzam, ale:
      - muzeum browarnictwa jeszcze, niestety, nie istnieje i nie wiadomo, czy w ogóle
      powstanie
      - Pospieszalscy są znani (nie wiem skąd cudzysłów i czepiani się), więc niech
      się wypowiadają
      - Olka Klepacza bym sobie darował, ale Muńka zaprosić trzeba
      Można wspomnieć jeszcze o Poświatowskiej, pokazać pamiątki z nią związane. No i
      rezerwat archeologiczny też.
      • Gość: z Re: Telewizja pokaże nasz region IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 12:37
        a do tematu - ile UM ma zpłacić za promocje regionu ? - czy paulini z JG
        zapłacą czy wezmą pieniądze/ wszak wizerunek JG jest zastrzeżony patentem?/.
        ponawiam pytanie- za paulinów z JG zapłacą paulini czy inni sponsorzy w tym
        szczegolnie UM - czyli mieszkańcy! mieszkańcy Częstochowy
        • Gość: jasiu A Toruń się wypiął IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 26.07.05, 14:47
          i owiedzial, że nie musi i dlatego nie zapłaci!
    • Gość: Bodek Toruń nie zapłacił IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 26.07.05, 15:16
      Proponuje porozmawiac z Toruniem - który "postawił "się i nie zapłacił [sprawę
      relacjonowała zresztą Gazeta!!!]. Skandal - w mniejszych miastach [Opole,
      Gorzów] powstają ośrodki telewizyjne, TVP inwestuje tam , a my jeszcze mamay
      płacic za "misję społeczną". Po tym jak nas traktuja w TVP Katowice, jak są tam
      choćby promowane [za nasze pieniądze] inwestycje katowickie [silesia,DTŚ i
      inne], po tym jak zlikwidowano "Z krukiem w herbie" - jeszcze płacić ???
      A może czas juz na własny ośrodejk telewizyjny?
      • ulisses_czwa Re: Toruń nie zapłacił 26.07.05, 15:26
        Faktycznie... toruń nie zapłacił... I bardzo dobrze... My tez nie płacmy za to - jakim prawem ?? Robia sobie program i my mamy za to płacić?? A o TVP Katowice już sie nie wypomwiem :| DZIADY ! Dlaczego nie możemy mieć małego ośrodka regionalnego ?? Albo przynajmniej swojego programu w wydzielonych godzinach?? co to za TVP Regionalna?? Co mnie obchodza kopalnie na slasku, albo inne inwestycje, imprezy kulturalne?? Okradaja nas nawet w TVP... Płacac za abonament nalezy żądać... A nie dac im jeszcze zarobic 20.000 za krótki filmik :| O Jasnej Górze mamy wiele filmów, o Jurze coraz głośniej... Faktycznie - warto wspomniec o polu golfowym i o rezerwacie archeologicznym - czemu to nie jest promowane ??!!
        • Gość: gość Re: Toruń nie zapłacił IP: *.prenet.pl 26.07.05, 16:55
          najlepiej jakby ktoś zainwestował w TV ORION i wykupił koncesję w eterze :) własna częstochowska prywatna telewizja - tego chyba żadne miasto jeszcze nie ma (chyba że o tym nie wiem) :) a TVP oglądam jak są relacje sportowe , bo nic innego tam nie ma :/
          • Gość: Cz Re: Toruń nie zapłacił IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 18:53
            Normalnie super!!! Będziemy w telewizjii :-) Tzn. nie My tylko o. Paulini... I
            jeszcze musimy płacić za promocję JG... Na dodatek płacimy abonament, po to,
            aby w Tv Katowice oglądać śląskie reklamy sklepów meblowych. Nie marzcie też o
            ośrodku TV w Czewie-nie zapominajcie, że jesteśmy największym miastem
            powiatowym w Polsce. Po emisji pogramu "Lato z jedunką" w oczach przeciętnego
            Polaka będziemy uważani za małe śląskie miasteczko pod klasztorem, które
            utrzymuje się z pielgrzymów... Zapewne w tym filmiku nie wspąmną nawet liczby
            mieszkańców :-). Częstochowę powinni pokazać jak aglomerację, a nie jak ciche
            miasteczko, gdzie mozna wypocząć. Według mnie warte pokazania są: Aleje,
            zapałkarnia, rezerwat archeologiczny na Rakowie, miasto z loty ptaka, Stary
            Rynek, Katedrę i wiele innych miejsc. Mogliby powiedzić też o naszym areoklubie
            i lotnisku na którym co rok odbywają się Szybowcowe Mistrzostwa Polski. Jeśli
            chodzi o piękne krajobrazy to polecam przełom Warty na Wyczerpach i Mirowie,
            zamek w Olsztynie, Mirowie, Bobolicach, Złoty Potok i inne.
            Pozdro!
            "Częstochowa- To dobre miasto" :-)
            • Gość: xx Re: Toruń nie zapłacił IP: *.icis.pcz.pl 26.07.05, 19:40
              Program bedzie robiony przez TVP1 a to jest jednak roznica.

Wiec to nie bedzie o Slasku z pewnoscia.

Natomiast darowalbym sobie dyzurne frazy o JG i paulinach.

Bez JG nikt tak sobie by do Czestochowy nie przyjechal, chyba ze w celach
              sluzbowych - nie mowie o Jurze bo to wartosc sama w sobie, ale to jednak nie
              sama Czestochowa.

Inna sprawa to wykorzystanie magnesu JG i pzryciagniecie gosci innymi
              atrakcjami - sa tutaj spore mozliwosci, wciaz slabo wykorzystane.

Ale wina lezy w samych Czestochowianach, ktorym tak trudno idzie
              wykorzystywanie tych mozliwosci. Ja znam mase przykladow takiego
              niewykorzystania.

Podam tylko jeden elementarny: stylowy dom na 7 Kamienic, gdzie urodzila sie
              Poswiatowska. Jest juz stylowa tablica pamiatkowa. Ale Kawiarnia w tym domu od
              lat nazywa sie po prostu Mocca i nie ma w niej zadnego sladu mowiacego o poetce.

W Kijowie gdzie studiowalem w domach, gdzie urodzil sie i zyl Bulgakow (ten od
              Mistrza i Malgorzaty), sa stylowe kawiarnie i inne ciekawe lokale,
              przyciagajace cale mnostwo turystow.

A ten dom to tylko przyklad.
              • Gość: dn Haracz dla TVP za "Lato z Jedynką" IP: *.prenet.pl 26.07.05, 23:26
                serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34317,2835256.html
                "...Za emisje nie zapłacił też Toruń, od którego telewizja w pierwszej wersji
                zażądała 30 tys. zł i noclegów dla ekipy. - Byłem oburzony tą propozycją -
                opowiada Andrzej Szmak, dyrektor wydziału informacji promocji i turystyki UM
                Toruń. - To jakaś patologia. Przecież to telewizja publiczna, ma do spełnienia
                misję, w ramach której ma prezentować różne części naszego kraju, nie tylko
                Warszawę. Natychmiast napisałem skargę do szefów "Jedynki" i przypomniałem o
                tym. Kilka dni później dostałem telefon z prośbą tylko o noclegi dla części
                ekipy i o niechwalenie się tym rozwiązaniem. W sumie program kosztował nas ok.
                2 tys. zł - podsumowuje Szmak. Jego zdaniem telewizja żąda pieniędzy tylko od
                mniejszych miast, gdzie pokusa wystąpienia i wypromowania się w ten sposób jest
                większa."

no tak "mniejsze miasto" dało się naciągnąć na kasę
                • ulisses_czwa Re: Haracz dla TVP za "Lato z Jedynką" 26.07.05, 23:44
                  Proponuje nie płacic... Toruń mógł olać sprawę, Lublin też, więc i my nie bądźmy tacy chojni.. Z tego miasta wszystko próbuje sie ukraść, wywieśc, a na koniec jeszcze musimy płacic haracz... Jestem stanowczo na nie i gdyby to ode mnie zalezało to bym nie zapłacił...
            • Gość: gosc Głupcze - paulini to czestochowianie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 00:11
              najbardziej znani na swiecie. o tobie nikt nie słyszał i dla twojego l;okalu
              partyjnego nikt nie przyjedzie.
    • Gość: mar_As Reklama Cz-wy?? Przecież to 3. miasto w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 22:43
      które jest najlepiej rozpoznawalne zagranicą!
      • ulisses_czwa Re: Reklama Cz-wy?? Przecież to 3. miasto w Polsc 26.07.05, 23:14
        Dokładnie... Jestesmy bardzo znani i sam sie o tym przekonałem... Będac we Włoszech chciałem zakupić oryginalną koszulkę Juventusu... Podchodzę i widzę - wisi na stoisku - taka jak chciałem... ale obok niej druga - wersja rezerwowa - która tez mi sie bardzo podobała... Patrze na cenę... i mina nie tęga... Obie bardzo drogie (ceny jescze w lirach).. Jednak na jedna miałem bez problemu - tylko która?? Załozyłem ta pierwsza, a druga kusiła... Zjawiła sie pani zaczelismy rozmowę... Dałem do zrozumienia, ze podobaja mi sie obie, ale nie mam tyle kasy, wiec moze cos spuścic z ceny - nie chciała... Widziała, że troszke kaleczę włoski :P, więc zapytała skąd jestem.. Odpowiedziałem ,ze z Częstochowy i w tym momencie prysnął jej jakikolwiek opór-sprzedawcy :) usłyszałem pamiętne "aaaaa... Jaśna Goraaa... Cienstokofa..." i kupiłem obie koszulki ! - za jedna zapłaciłem pełna cene a za druga symboliczna 1/10 ceny :)
        W tym momencie poczułem sie bardzo dumny ze swojego miasta... Cóż bym wskurał jakbym powiedział Gdańsk, Lublin itd... A tu oprócz wielkiej satysfakcji z tego, że nasze miasto jest bardzo znane trafiły mi sie dwie koszulki :)

Wracając do promocji miasta - jak juz wiemy choćby z powyższego przykładu - Częstochowa & Jasna Góra jest znana bardzo dobrze... Problemem pozostaje promowanie innych rzeczy w naszym mieście i to nie tylko zagranica, ale i na rodzimym rynku - np. muzeum archeologicznego, Alei (które sa unikatowe w skali całej Polsk), muzeum zapałek, Katedry (np. w Kołobrzegu jest katedra i za każdym razem jak sie odwiedza to miasto to ciągną do niej az do znudzenia), Ratusz i odwach po remoncie, stary rynek (bez filmowania Puchatka :)) Jurajskie tereny... Ciekawe jakby nie pokazano raz w TVP Jasnej Gory przy promowaniu miasta, a wczesniej wymienione obiekty?? Czy ludzie by uwierzyli, ze to jest Częstochowa?? Do tego dodać filmik z "lotu ptaka" i mamy przyzwoita kampanie
      • Gość: nupagadi jak to tawarisci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 00:14
        przeciez do tej pory pisaliśmy że czestochiowa jest dziurą i wiochą. to teraz
        mówimy że jest 3 w Polsce????????
        • kemizo51 Niech Czarni zaplaca, i tak najlepiej na tym zarob 27.07.05, 01:00
          • Gość: szeli Re: Niech Czarni zaplaca, i tak najlepiej na tym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 08:43
            niech czarni zapłacą i tak najlepiej na tym wyjdą / to najprawdziwsze
            przypuszczenie!!!! / ,
            ale do TVP 1 - nikt płacić nie powinien ! -to jest ich obowiązkiem pokazywać
            wszystkie miasteczka,wsie i przysiólki/ jak CZĘSTOCHOWA do czego doprowadził w
            dużej mierze p.prezydent Tadeusz Wrona (będzie się nadal promował? / ..
            Płacimy podatki i abonamenty , jakie dodatkowe opłaty?.
    • Gość: xx Re: Telewizja pokaże nasz region IP: *.icis.pcz.pl 27.07.05, 13:00
      Jak dobrze cala rzecz zrobimy, to bez problemu zwroci sie nam te 20 tys.

To w koncu napawde nieduza suma, a wylozylo ja nie miasto tylko Organizacja
      Turystyczna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka