Dodaj do ulubionych

ELU, jako rasowy pedagog

13.08.05, 04:31
prosze nie bron rasistowskich szerzenia ideii
Tomka.
Obserwuj wątek
    • storima Re: ELU, jako rasowy pedagog 13.08.05, 04:35
      "rasowy" w sensie
      wykwalifikowana i z doswiadczeniem nauczycielka.
      (czy wpisy Tomka uzylabys na swqych lekcjach???????????

Oczywiscie, ze nie. Wylaliby Ciebie ze szkolnictwa.
      Sama pytalas czy brac przyklad ze "storimy"
    • storima Re: ELU, jako rasowy pedagog 13.08.05, 04:43
      Podziękowanie dla storima
      Autor: Gość: Elżbieta IP: *.internetdsl.tpnet.pl
      Data: 24.09.2004 21:58

+ dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz cytując + odpowiedz
      Bardzo Ci dziękuję za umożliwienie skorzystania z Twojego dorobku.Oczywiście
      zapoznałam ze źródłem pochodzenia, autorstwem i możliwością właczenia się na
      forum w dziedzictwo kulturowe języka częstochowskiego.
      Wiersz został odebrany z naprawdę wielkim entuzjazmem.
      Osoby które z dzieciństwa pamiętają te zwroty i wyrazy z rozrzewnieniem
      i tęsknotą za tym co minęło i nie mam tu na myśli jedynie te piękne
      strofy.Osoby młodsze z żartem ale sympatycznym.Dyskusja potoczyła sie w
      kierunku dlaczego to dziedzictwo językowe zanika.Wmówiono nam, że takim
      językiem posługują się ludzie mało wykształceni,pochodzenia wiejskiego i inne
      podobne niedorzeczności.Dziś kiedy wraca moda na odrębność,na szacunek do
      dawnego dobrze że są tacy jak Ty którzy przypomnieli i może będą kultywować
      tradycje językowe starej Częstochowy.
      Dziękuję Ci serdecznie.Pozdrawiam
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=15714646&a=16094355
      • Gość: Ela Re: ELU, jako rasowy pedagog IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.05, 12:36
        Ja nigdy nie broniłam, i nie bronię,i nigdy bym nie broniła takich zachowań
        które z prostej linii wywodzą się z idei hitlerowskiej.Wierz mi,jestem jak
        najdalej od takich postaw,powiem więcej sama jestem przerażona ogromem
        nienawiści i personalnych ataków na forum.Jeśli tak mnie zrozumiałeś to pewnie
        źle się wyraziłam ale intencje miałm następująće :odróznić pozę od
        przeknań ,nie szukać ideoologii tam gdzie niewiedza i buta.Oczywiście takie
        zachowania trzeba piętnować,trzeba przypominać historię ale jednocześnie dawać
        wzorzec demokracji, tolerancji ,szacunku do człowieka nawet do jego
        błedów.Przyznam ze nigdy nie byłam na meczu bo mnie to po prostu nie interesuje
        ale kiedy ten temat został wywołany zapytałm młodych znajomych jak to z tą ręką
        uniesioną ku górze bo mnie się to jednoznacznie kojarzy.Usłyszałam odpowiedz że
        nic bardziej mylnego , że jest to hymn kibiców ,wyznanie przynależnośći do
        kibiców ,do klubu.Pewnie powiesz że jestm naiwna ale uwierzyłam,wygłosiłam
        pogadankę że pierwowzór,że trezba to zmienić ,że takie gesty są karalne I
        zrobiłam co mogłam aby zmusić do myślenia.Mam nadzieję ,że coś zakiłkowało.I na
        to liczę.Bo to nie były złe dzieci ale porwane przez złą falę.Trzeba to
        uświadamiać i wierzyć w mądrość młodych ludzi.Pozdrawiam Z wyrazami szacunku
        • storima Re: ELU, jako rasowy pedagog 13.08.05, 12:46
          Elu, dziekuje za Twoja wypowiedz.
          Gdyby tak przewertowac archiwum FCz,
          to mozna zobaczyc moje wczesniejsze wpisy na ten temat.
          Bylem bardzo tolerancyjny wobec takich zachowan, ugrzeczniony,
          przeoraszajacy za "nadmierne molraolizatorstwo" wobec wlasbnie tych "dzieci".
          Bylem wyzywany na rozmaite rasistowskie i wulgarne sposoby.
          Tu sie nic nie zmienilo, powiem, bardziej sie zaplugawilo.
          A przeciez bylem "mily" i jak jest tego efekt?
          Wystarczy przeczytac wpisy tych co pisza "to tylko pozdrowienie Rakowa"
          Bajki Prosze Panstwa, bajki i klamstwa.
          Szczegolnie obecne faszytsowskie wpisy to potwierdzaja.
          Czyli dalej nalezy podchodzic tego nabrzmiewajacego i radykalizujacego sie ruchu
          jak do dzieci?

Z szacunkiem do Ciebie i serdecznie

Marek
          • Gość: Temur Re: ELU, jako rasowy pedagog IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 17:06
            Prowokatorze, ile masz lat? Pracujesz gdzieś? Bo sądząc po ilości wypowiedzi we
            wszystkich wątkach to musisz mieć nadmiar wolnego czasu. Żebyś jeszcze poruszał
            ciekawe tematy i nie pisał w kółko to samo, tylko ubrane w inne słowa to byłoby
            nieźle. A tak...
            • storima Re: ELU, jako rasowy pedagog 13.08.05, 21:10
              Gość portalu: Temur napisał(a):

> Prowokatorze, ile masz lat? Pracujesz gdzieś? Bo sądząc po ilości wypowiedzi we
              >
              > wszystkich wątkach to musisz mieć nadmiar wolnego czasu. Żebyś jeszcze poruszał
              >
              > ciekawe tematy i nie pisał w kółko to samo, tylko ubrane w inne słowa to byłoby
              >
              > nieźle. A tak...

To nie ja sprowokowalem. To nie ja opublokowalem na FCz zdjecia z faszystowskim
              gestem, to nie ja rozwiesilem szmate na stadionie, to nie ja wpisuje
              faszystowskie i wulgarne wpisy.
        • Gość: Iris Re: ELU, jako rasowy pedagog IP: *.21.pl / *.21.pl 13.08.05, 13:07
          Przepraszam,że wtrącę swoje trzy grosze ale niestety nie da się obojetnie stac
          z boku i milczeć.Skoro ten gest jest taki niewinny i jest tylko znakiem
          przynajeżności do Klubu więc raczej dumą prawdziwego kibica to czemu twarze
          tych niewinnych,miłych ludzi sa niewidoczne.Ten ,kto nie ma nic do ukrycia
          tymbardziej nie ukrywa swojej twarzy.Elu wybacz ale jesteś łatwowierna jak
          dziecko.Z szacunkiem Iris
    • storima Re: ELU, jako rasowy pedagog 13.08.05, 12:32
      Jako pedagog, nie powiedzialabys chyba Twoim uczniom, ze to przyjacielski jest gest:

www.rakow.com.pl/modules.php?op=modload&name=My_eGallery&file=index&do=showpic&pid=973&orderby=dateD
      www.rakow.com.pl/modules.php?op=modload&name=My_eGallery&file=index&do=showpic&pid=974&orderby=dateD
      www.rakow.com.pl/modules.php?op=modload&name=My_eGallery&file=index&do=showpic&pid=1681&orderby=dateD
      www.rakow.com.pl/modules.php?op=modload&name=My_eGallery&file=index&do=showpic&pid=1896&orderby=dateD
      Bo jak nazwiesz ta manifestacje, tak po prostu komentujac te zdjecia
      na lekcji?

Pozdrawiam
      • Gość: Ela Re: ELU, jako rasowy pedagog IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.05, 12:47
        Te zdjęcia są przerażające jak ze złego filmu. Skojarzenia mam naprawdę takie
        jak TY. Myślę tylko jak z takimi postawami walczyć jak je wyeliminować Sam
        doświadczyłeś że agresja da tylko agresję.
        Tłumaczyć,wyjaśniać ,nie pozwolić aby nasze dzieci były manipulowane.Coś my
        dorośli musimy robić aby nasza młodzież dorastała w szacunku do ludzi i
        historii.Aby nigdy takie i inne gesty nie pojawiały się.Aby młodzież przecież
        nie głupia nie była manewrowana na takie zachwania
        • storima Re: ELU, jako rasowy pedagog 13.08.05, 12:51
          Gość portalu: Ela napisała:

> Te zdjęcia są przerażające jak ze złego filmu. Skojarzenia mam naprawdę takie
          > jak TY. Myślę tylko jak z takimi postawami walczyć jak je wyeliminować Sam
          > doświadczyłeś że agresja da tylko agresję.
          > Tłumaczyć,wyjaśniać ,nie pozwolić aby nasze dzieci były manipulowane.Coś my
          > dorośli musimy robić aby nasza młodzież dorastała w szacunku do ludzi i
          > historii.Aby nigdy takie i inne gesty nie pojawiały się.Aby młodzież przecież
          > nie głupia nie była manewrowana na takie zachwania

Wlasnie Elu, zasadnicze pytanie:
          kto za tym stoi i kto manipuluje???
          • Gość: Ela Re: ELU, jako rasowy pedagog IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.05, 13:07
            Marku !
            Ja widzę że jest problem
            Wiem że coś zrobić trzeba bo waga problemu jest wielka
            Pomyślę w wolnej chwili ( bo teraz mi głowa pęka właśnie od tego )
            co ja mogę zrobić aby takie zdjęcia się nie pojawiały.Tu trzeba skutecznych ale
            i przemyślnych kroków Aby nie wywołać buntu przeciw " nic nie rozumiejącym
            wapniakom" ,w wykorzystaniu wcale nie małego potencjału mądrości i pasji
            młodzieży.Ja wierzę w ludzi i w dobro I pewnie jestem trochę naiwna Ale taka
            zostanę Pomyśl też !Może razem z pomocą innych ludzi uda się weliminować takie
            zachowania Pozdrawiam Cie serdecznie
        • Gość: xx Re: ELU, jako rasowy pedagog IP: *.icis.pcz.pl 13.08.05, 13:25
          Ja tez cenie mlodziez i wierze w nia.

I tez nie moge zrozumiec jak w naszym miescie, ktore tak ciezko bylo
          doswiadczone przez hitlerowcow w latach II wojny, gdzie ludzie oddawali zycie
          za walke z tymi, ktorzy identyfikowali sie z podobnymi gestami, takie rzeczy
          sie pojawiaja.
          Z pewnoscia po wojnie za taki gest moznaby od razu zarobic po gebie.
          • Gość: Krzychu Re: ELU, jako rasowy pedagog IP: *.bis / 212.244.80.* 13.08.05, 14:42
            Tak, jedni oddawali życie, inni udzielali hitlerowcom gościny. Jakoś nikt
            paulinów z JG po mordzie nie lał i nie leje.
            • storima Re: ELU, jako rasowy pedagog 13.08.05, 16:06
              Gość portalu: Krzychu napisał(a):

> Tak, jedni oddawali życie, inni udzielali hitlerowcom gościny.

Przypomne to co gdzies jz tutaj napisalem:
              Pewna A:merykanka w czasie dyskusji na temat okupacji hitlerowskiej w Polsce
              odpowiedziala:
              "Ja to bym gestapowcom drzwi nie otworzyla!".
              Jej sie nie dziwie, ale Tobie, nawet bardzo.
              • Gość: xx Re: ELU, jako rasowy pedagog IP: *.icis.pcz.pl 13.08.05, 19:24
                Niech to wystarczy za komentarz.

Pozdrowienia dla Storimy
            • Gość: Wlodek Re: ELU, jako rasowy pedagog IP: *.vf.shawcable.net 14.08.05, 01:14
              Gość portalu: Krzychu napisał(a):

> Tak, jedni oddawali życie, inni udzielali hitlerowcom gościny.

Za oddawanie gosciny jak piszesz, to byly sankcje od golenia glowy dla
              ostrzezenia po wyroki.
              Dobrze tez zauwazyc, ze w czasie okupacji istniala tez administracja w ktorej
              pracowali Polacy. W koncu ludzie zyli, rodzili sie, umierali a takze brali
              sluby, ktos zmienial adres meldunkowy i ktos kupowal dom itp

Jakoś nikt paulinów z JG po mordzie nie lał i nie leje.

A za co??? Bale wydawali dla Niemcow, czy panienki im podsylali?
              Masz jakies wiadomosci w tem temacie?
              • Gość: Krzychu Re: ELU, jako rasowy pedagog IP: *.bis / 212.244.80.* 14.08.05, 07:43
                Bali to może nie organizowali ale obiadkiem częstowali:
                Wilhelma Fricka
                Hansa Franka
                Heinricha Himmlera
                Adolfa Hitlera
                • kubiss Re: ELU, jako rasowy pedagog 14.08.05, 10:31
                  Bali to może nie organizowali ale obiadkiem częstowali:
                  > Wilhelma Fricka
                  > Hansa Franka
                  > Heinricha Himmlera
                  > Adolfa Hitlera
                  >>>Zgadza się Krzychu . Jednak bicie ich po mordzie jest niemaczne .
                  Dlatego po wojnie inwigilowało kościół UB a potem SB i to skutecznie .
                  I chwała im za to .
                  A Wlodek no cóż toto sie udziela w Kandadyjskich kółkach różańcowych przy Radiu
                  Maryja więc do niego twoje argumenty nie trafią .
                  Pozdrawiam .....
                  • Gość: kurz Re: ELU, jako rasowy pedagog IP: 82.160.8.* 14.08.05, 10:43
                    kubiss napisał:
                    > Jednak bicie ich po mordzie jest niemaczne
                    > Dlatego po wojnie inwigilowało kościół UB a potem SB i to skutecznie .
                    > I chwała im za to .

.........
                    Chwala UB i SB?
                    Nawet, jesli historia tych instytucji ma obraz zbyt jednoznaczny?
                    Gdyby w bibliotece nie bylo opracowania H.Dominiczaka"Organa bezpieczenstwa
                    PRL.1944-1990" - respektujac Twoja prywatnosc, moge przekazac egzemplarz dla
                    lektury.

• Gość: kubiss Re: ELU, jako rasowy pedagog IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 11:00
                      Kurz - Ja żartuję :-)
                      Wiadomo ile UB zrobiło krzywd !
                      • Gość: kubiss Re: ELU, jako rasowy pedagog IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 11:05
                        Nie traktuj proszę na serio moich wypowiedzi zwlaszcza co do niektórych
                        paranoicznych forumowiczów z którymi uwielbiam polemizować :-) .....Kubiś
                        • storima Re: ELU, jako rasowy pedagog 14.08.05, 12:21
                          Zapomina sie juz dzisiaj, ze gdyby nie Kosciol, to dzisiaj nie mowilibysmy po
                          polsku, rozpoczynajac od Mieszka i przyjecia chrztu wlasnie z Rzymu itd.
                          Zapomina sie rownie, ze to wlasnie dzieki Jasnej Gorzej rozbite przez
                          hitlerowcow podziemie walki zbrojnej znalazlo swoje schronienie po upadku
                          Powstania Warszawskiego wlasnie w Czestochowie.
                          I teraz prosze sobie zestawic wizyty hitlerowskich oficjeli na Jasnej Gorze, z
                          powyzszymi faktami.

Pozdrawiam
                          • Gość: Wlodek Re: ELU, jako rasowy pedagog IP: *.vf.shawcable.net 14.08.05, 14:16
                            storima napisał:

> Zapomina sie juz dzisiaj, ze gdyby ...

Storimo! Blad nie "zapomina sie" a nie wie sie. To roznica.
                            Zeby wiedziec to trzeba miec dwie szare. Jena nie da rady.
                            Kurz oczywiscie zartowac z ta lektura...

Najlepszego
                            Wlodek
                            • kubiss Re: ELU, jako rasowy polski pedagog 14.08.05, 15:58
                              Paulini jasnogórscy od dawien dawna jako priorytetowy cel mieli za wszelką cenę
                              utrzymać klasztor a w nim władzę .
                              Co w różnych okresach historycznych wiązało się z " Podlizywaniem okupantom "
                              którzy w danym okresie zawłaszczyli sobie Częstochowę .
                              Mam na myśli Obersturmbarfuhrera Hansa Franka czy trochę wcześniej " Cudowny
                              "Car Mikołaj któremu postawiono nawet pomnik :-) . Gdyby Hitler wygrał wojnę to
                              również najprawdopodobniej i jego pomnik byłby przed szczytem JG .
                              Czy Paulini na przestrzeni tych okresów historycznych byli propolscy czy nie to
                              powinni wypowiedzieć się niezależni historycy ( bez urojeń )!
                              Jednak paulini z pewnością prowadzili skuteczną politykę ze swojego punktu
                              widzenia w stosunku do okupantów gdyż klasztor po dziś dzień stoi nienaruszony
                              :-) .....
    • storima Re: ELU, jako rasowy pedagog 14.08.05, 16:09
      Nie tylko dzieki Paulinom
      , ale szeregu administratorow, naukowcow, pisarzy oraz innych krzewicieli i
      obroncow polskosci, mozemy dzisiaj nie tylko mowic po polsku, ale cieszyc sie
      zabytkami i skarbnicami wiekowej historii naszej Ojczyzny.
      Wazmy na tapete, propagatorow pracy organicznej;
      po prostu
      taki byl ich historyczny czas nadejscia i dzejowa pora w ratowaniu tego co i nam
      dla dalszych POKOLEN POLAKOW zostanie, gdy wykrwawiona, wywieziona w Sybir i na
      emigracji Polska (kwiat inteligencji)

juz nie mam sily konczyc tej mysli
      • storima "Oskarzam mieszkancow Warszawy" 14.08.05, 19:59
        "Okarzam mieszkancow Warszawy, ze
        zezwolili hitlerowcom
        na zmiane napisu na pomniku Mikolaja Kopernika.
        Oskrzam mieszkancow Warszawy, ze zezwolili na zniszczenie polskich pomnikow w
        czasie okupacji hitlerowskiej.
        Oskarzam wszystkich Polakow, ze pozwolili na hitlerowskie lapanki na ulicach.
        Ale przede wszystkim oskarzam Paulinow za pomnik cara i przyjmowanie
        hitlerowskich oficjelii.

Ach, jeszcze oskarzam mieszkancow Krakowa, za zezwolenie jakiemus tam oficjelowi
        hitlerowskiemu na sasiadanie i urzedowanie na Wawelu"

itd.

Przeciez tworzy sie tu jakies absurdy.
        • Gość: T Re: "Oskarzam mieszkancow Warszawy" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.05, 20:38
          Ty Storimo stworzyles jeden a jakze duzy !!! Na Rakowie nie ma faszyzmu !!!!
          TYLKO RAKOW !!!
          • Gość: Ble.ble Re: "Oskarzam mieszkancow Warszawy" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 11:35
            Ja Wam radze wszystkim: od sie od Warszawy, dyskutujcie se o Czestochowie a od
            Warszawy lapy precz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka