Dodaj do ulubionych

Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki

18.09.05, 22:18
Nie widziałam jeszcze pomnika na żywo, ale na podstawie zdjęć stwierdzam, że mi się nie podoba.
Może ja się nie znam na sztuce, ale nic z tego, o czym pisano zapowiadając wygląd i przesłanie pomnika do mnie nie przemawia. Za to prawie jednocześnie z moim synem stwierdziliśmy, że przypomina nam posąg Światowida. Coś w tym chyba musi być,ale na pewno twórcy pomnika o to nie chodziło.
Muszę obejrzeć posąg na żywo, może zmienię zdanie.
Obserwuj wątek
    • Gość: xx Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki IP: *.icis.pcz.pl 18.09.05, 22:33
      Pomnik jest dzielem sztuki, a dziela sztuki zawsze budza kontrowersje.

Ja widzialem go ma wlasne oczy i mysle ze artysta - Czestochowianin Jerzy
      Kedziora - wyszedl zwyciesko z tej proby.

Jestem prawie pewien ze wkrotce bedzie to jeden z symboli naszego miasta bo
      calosc jest wiecej niz sympatyczna.

A skojarzenie ze Swiatowidem ? Ten monument ma piekna twarz Ksiedza Popieluszki
      i ci co go widzieli na wlasne oczy mowili o tym. Calosc zas jest symboliczna -
      zwiazana z zyciem i smiercia Ksiedza Jerzego.
      • Gość: luk Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 23:15
        chyba batdziej podobała mi się wersja "tymczasowa", ale naprawde będę mógł coś powiedzieć jak zobacze osobiście
        • Gość: xx Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki IP: *.icis.pcz.pl 19.09.05, 00:11
          Tymczasowa byla tylko namiastka i nie robila zadnego wiekszego wrazenia. Teraz
          jest prawdziwy pomnik z wlasnym indywidualnym wyrazem a osoba Jerzego Kedziory -
          tworcy naprawde wybitnego - spowodowala ze naszemu miastu przybyl ciekawy
          obiekt, z ktorego bedziemy mogli byc wrecz dumni.
      • Gość: adek Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.05, 15:15
        po co nam tyle pomników!!!lepiej kase na pomnik dac biednym,a tu co kawałek
        pomniki i kościoły budują
    • Gość: miki Pomnik trwalszy niż ze spiżu IP: *.brama.prenet.pl 19.09.05, 08:18
      oj. joj joj..przy całym szacunku dla Prymasa 1000lecia, to nie pomników nam
      trzeba w naszejk brudnej, zapomnianej Częstochowie..
      • Gość: xx Re: Pomnik trwalszy niż ze spiżu IP: *.icis.pcz.pl 19.09.05, 08:40
        Oj oj a co ma tutaj do rzeczy Prymas 1000lecia ?

Popieluszko to juz inna karta historii.

A zeby zobaczyc jaka naprawde jest Czestochowa zapraszam do spacerow po niej -
        jest w niej wiele przepieknych zakatkow. I jesli jest dla kogos zapomniana to
        jego prywatna sprawa.

Pomnik ten jest po prostu potrzebny - musimy sie w koncu nauczyc uwieczniac
        tych ludzi i te wydarzenia z ktorymi Czestochowa jest zwiazana.

Bez tej pamieci bedziemy miastem bez wyrazu. Inne miasta juz od dawna to robia.
        Ten pomnik to wrecz przyklad znakomitej inwestycji wlasnie w rozwoj miasta.
      • Gość: MB Re: Pomnik trwalszy niż ze spiżu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 10:40
        Popiełuszko i Prymas 1000-lecia to nie jest ta sama osoba, nie wiedziałeś,
        drogi/a miki?
    • Gość: Gość Popiełuszko był Białorusinem IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.05, 08:21
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=28538877
    • Gość: czosnek Po co Częstochowie takie pomniki??? IP: 62.29.160.* 19.09.05, 08:40
      Taaaa.... I mamy kolejny element krajobrazu utwierdzający tylko wizerunek
      miasta klerykalnego. I pojawił się kolejny posąg złotego cielca, pod którym w
      każdą rocznicę legiony mocherowych beretów będa uzewnętrzniać ostentacyjnie
      kult jednostki a nie idei.
      Postawiono pomnik człowiekowi, który zginął za politykę jak wielu w tamtych
      czasach, z tą różnicą że Popiełuszko był księdzem. Więc w tym kraju należy się
      takim pomnik.
      Tymczasem w najbardziej reprezentacyjnym miejscu miasta po każdym deszczu
      przechodnie toną w kałużach, a jak deszczu nie ma to w śmieciach i psich
      odchodach.
      Ale nic to! Proponuję jeszcze pomnik Jana Pawła na placu Daszyńskiego,
      arcybiskupa Dziwisza na placu Rady Europy, a Benedykta na promenadzie.
      Dodatkowo walnijmy drogę krzyrzową wzdłuż całych alei i będzie git!!!
      • Gość: xx Re: Po co Częstochowie takie pomniki??? IP: *.icis.pcz.pl 19.09.05, 08:46
        III Aleja a potem rowniez cale Aleje beda wreszcie wygladaly tak jak powinny -
        wreszcie zaczela sie po tylu latach modernizacja centralnej ulicy naszego
        miasta.

Ten pomnik nie ma nic z klerykalizmem - to pamiec o historii naszego miasta. Ta
        pamiec jest potzrebna chociazby z punktu widzenia tozsamosci naszego miasta,
        ktore bardzo slabo pamieta o swojej historii.

Poza tym pomni jest tez po prostu dzielem sztuki upiekszajacym nasze miasto, po
        reakcji przyjezdnych ktorych widzialem wczoraj bardzo dobrze bylo widac ze
        pomnik robil na nich wrazenie. I do tego tworca jest znakomity Czestochowski
        rzezbiarz.

• Gość: sykis Re: Po co Częstochowie takie pomniki??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 09:57
          do czego te pomniki ?
          p.Wrona znany klerykał pieniądze UM wydaje na mafie watykańską!
          co to znaczy parki jasnogórskie?
          czy zostały przekazane mafii paulińskiej już przez p.Wronę za friko?
          czy CZĘSTOCHOWIANIE MAJA OGLĄDAĆ DENNE POMNIKI DENNYCH PRZEDSTAWICIELI SEKTY
          watykańskiej?
          i to z kasy UM wybudowanych?
          ile takich pomników wybuduje p. Wrona- nie za swoje pieniądze,
          a i "na gruntach miejskich?" w przekazanie kk?! ZA FRIKO !
          - wielu jest znakomitych mafiozów z kk!
          i p. Wrona również ogromnie zasłużony w likwidacji woj. częstochowskiego ,i
          pomoc wszelaką dla paulinów i kk. ku "ich KK CHWALE" pomnik winien mieć.

- niezapomnijmy o odpowiednim pomniku dla p.T.Wrony prezydencie Cz-wy.
          • Gość: xx Re: Po co Częstochowie takie pomniki??? IP: *.icis.pcz.pl 19.09.05, 10:28
            Parki Jasnogorskie byly, sa i beda wlasnoscia miasta.

A Twoje slowa swiadcza tylko jak bardzo nienawidzisz nasze miasto.
            • Gość: nick znany Re: Po co Częstochowie takie pomniki??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 10:53
              parki "pod jasnogórskie "
              należą do CZĘSTOCHOWY ! i powinne!
              NIE DO PAULINÓW Z JASNEJ GÓRY !
              to chciałem wykazać / czy inną odpowiedź uzyskać? od UM moim postem?/
              kocham - jeśli kochać można miasto CZĘSTOCHOWĘ -/ co wykazałem swoimi
              retorycznymi zapytaniami .
          • Gość: MB Re: Po co Częstochowie takie pomniki??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 10:33
            Sykisie, jakiś strasznie sfrustrowany jesteś. Nie podoba ci się? ok, masz
            prawo. Chcesz zmian? Idź na wybory!!! albo sam się zgłoś i rządź mądrze. Ja
            bym jednak na ciebie nie zagłosował.
            • kubiss My tylko potrafimy budować pomniki !!!!!!! 19.09.05, 10:51
              Lepiej zastanówcie się wspólnie gdzie jeszcze i jakie możnaby postawić pomniki w
              Częstochowie ! Wszak my Polacy nalepiej ze wszystkich narodów świata potrafimy
              czcic . Nasi rodacy u władzy nie potrafią rządzić , rozkradają majątek narodowy ,
              powstają afery za aferami , autostrady NAWET JEDNEJ nie potrafili dotąd
              wybudować. Ale JESTEŚMY MISTRZAMI W BUDOWANIU POMNIKÓW .

Jestem głęboko przekonany że ci którym te pomniki stawiają wstydzą się za to co
              się tutaj na polskiej ziemi wyprawia !!!!!
              • Gość: Boozar Re: My tylko potrafimy budować pomniki !!!!!!! IP: *.zim.pcz.czest.pl 19.09.05, 11:21
                Bez przesady z ta flustracja.
                Od razu mafaia, afery i nie wiadomo co jeszcze.
                Niejestem zwolennikiem stawiania jakiejs niesamowitej ilości pomnikow, ale
                rozumiem, ze ludzie potrzebuja tez pomnikow.
                Miasto ma prawo budowac pomniki, szczegolnie jesli sa osoby inne partycypujace
                takze w kosztach (bronie UM jak nigdy :))
                Ja nie zbudowal bym tego pomnika ale nie ja rzadze w tym miescie (i raczej nie
                bede). Czestochowianie (wiekszosc z nich) wybrala takiego prezydenta jakiego
                mamy i trzeba uszanowac ich wole. Nie jest wazne czy lubimy czy nie, prezydenta
                jest wybrany na 5 lat i przez ten okres mozeby sie spierac czy postepuje dobrze
                czy zle. Weryfikacja natomiast mieszkancy miasta zajma sie w trakcie
                najblizszych wyborow i koniec albo poczatek :)).
                pozdro
                • Gość: sykis Re: My tylko potrafimy budować pomniki !!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 12:09
                  Boozar - nie mam frustracji ( a może?)
                  bez przesadyzmu tak powiem , gdyż napiszę ,
                  iż to czkawką się odbija ta kamuflowana mafia też.

Jeszcze raz bez przesady !
                  - co chciałem ukazać?? może ukazałem? / moze na forum ostentacyjnie./ lecz o
                  przekretach paulinów z jg niezpominajmy.

i jestem przeciw kazdemu pomnikowi!(nawet w tej złośliwości ku
                  p.W. ...)/może niepotrzebej, a może?))

pomniki na cmentarzu wydzielonym !
                  za twoje i tylko Twoje ,wyłącznie dolary
                  • Gość: xx Re: My tylko potrafimy budować pomniki !!!!!!! IP: *.icis.pcz.pl 19.09.05, 15:00
                    Ten pomnik nie jest hymnem na rzecz JG, jest hymnem na rzecz ludzi ktorzy wtedy
                    walczyli o lepsza Polske.

I jest wyrazem naszej pamieci o nich. W Czestochowie z pamiecia o przeszlosci
                    jest zle - o wielu wspanialych rzeczach ktore sie tutaj dzialy nikt nie wie.

Inne miasta potrafia to robic i zyskuja na tym.
                    • harry1983 Re: My tylko potrafimy budować pomniki !!!!!!! 19.09.05, 17:04
                      > jest hymnem na rzecz ludzi ktorzy wtedy
                      > walczyli o lepsza Polske.

Tylko jakoś im ta lepsza Polska nie wyszła - temat na osobny wątek, i pewnie taki powstanie, zresztą już jeden na temat komuny był.

> tak
                      bardzo jestes nastawiony na slawienie tego co bylo w latach PRL - widac to
                      rowniez w Twoim poscie

Czytaj moje posty uważnie, bardzo Cię proszę...

Raczej nastwiony jestem na krytykę tego gówna które mamy teraz - bezrobocie, głodujące dzieci, brak funduszy na służbę zdrowia - w nocy a lejach gasi się co drugą latarnię, bo miasto nie ma pieniędzy na oswietlenie, ale na takie pierdoły jak kolejny pomnik jest - i oczywiście z kieszeni podatników.

I nie ważne, czy to jest Popiełuszko, czy Jan Paweł II czy nawet miś uszatek - w obecnej sytuacji powinno się te pieniądze przeznaczyć na coś, co może służyć ludziom. Ci, którzy chcą go pamiętać, będą go pamiętac i bez pomnika.

Lepiej było kupić karetkę dla pogotowia, doinwestować stację krwiodastwa lub jakiś oddział w szpitalu, a nie wyrzucać pieniądze na nikomu nie potrzebne pomniki.

------------------------
                      • Gość: xx Re: My tylko potrafimy budować pomniki !!!!!!! IP: *.icis.pcz.pl 19.09.05, 19:00
                        Czy wyszla czy nie - o tym bedzie mozna sadzic obiektywnie tylko z pewnej
                        perspektywy, nie ulega watpliwosci natomiast ze nikt zdroworozsadkowo myslacy
                        nie chce powrotu tamtych czasow.
                    • Gość: JB007 Re: My tylko potrafimy budować pomniki !!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.05, 20:43
                      Puste słowa. Przykłady proszę, przykłady...
                • ulisses_czwa Re: My tylko potrafimy budować pomniki !!!!!!! 19.09.05, 12:23
                  Uważam, że postawienie tego pomnika to bardzo dobry ruch i gest... Obok jest ulica Popiełuszki, a teraz postawiono pomnik... I to nie byle jaki... Mnie sie podoba, choć widziałem tylko na zdjęciach... Podstawa świetnie przemyślana - pochylony krzyz , a na nim ksiądz z zawiązanymi rękoma symbolizujący cierpienie i zniewolenie nie tylko Jego samego, ale i całego narodu... Do tego krzyz na piersi wyrastający jakby z guzików od sutanny i Jego postać zwrócona pod kątem w kierunku miasta... Patrzacy na przechodzacych obok pielgrzymów... To robi musi robić wrażenie... Zwłaszcza wieczorem jak zostanie podświetlony... Kosztami podzielił się UMCz i Solidarność... Do tego nalezy dodac indywidualnych darczyńców... Ten pomnik ożywi ten fragment drogi na JG oraz z powrotem w Aleje... Do tej pory ludzie zatrzymywali sie w tym miejscu, aby poczekac na światłach... Teraz bedą mieli okazje, aby stanąc i chwilę pomysleć Kogo i jakie wydarzenia symbolizuje ten pomnik...

P.s. Parki podjasnogórskie są własnością miasta... Kard. Wyszyński to nie Popiełuszko... Ksiądz Popiełuszko nie symbolizuje KK i Paulinów...
                  To tak dla wyjasnienia...
            • Gość: sykis Re: Po co Częstochowie takie pomniki??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 11:08
              MB nie jestem bardzo sfrustrowany , lecz oburza mnie brak tolerancji kk i
              wręcz wymuszanie przez kolaburujacych z paulinami polityków "swoich tendencji
              politycznych
              - w odróznieniu od wiary co" święte" - święte dla Ciebie czy dla twojego
              sąsiada też?
              jak nie! to mu przy.....sz? bo teraz masz władzę?
              to faszyzm? stalinizm?
              - socjalizmem nazwać tego nie można!
              A kim był JEZUS z Nazaretu ? " chciejcą dobra dla Nas?{tak}
              czy krwiopijcą wyłudzającym kasę ku chwale swojej jak to czynią obecni -
              /jankowski,rydzyk,pieronek, i...mafia watykańska.
    • harry1983 Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki 19.09.05, 12:12
      Czosnek - genialny wpis :) Udzielam Ci poparcia :)

Pomnik to kicz w czystej postaci - ale takie miasto, że na każdym rogu albo pomnik JPII/Prymas/Popiełuszko albo kościół, albo krzyż - jakby nie można było z tych pieniędzy pomóc potrzebującym - w końcu ten kawał blachy kosztował pewnie parę tysięcy, po co? Dla kultu jednostki, jak ktoś wczesniej trafnie to ujął.

"Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną" - czyżby? Już są - Matkę Boską zostawię w spokoju, bo należy do rodziny, ale w końcu jakby to dobrze zinerpretować to i to jest bałwochwalstwo, nie licząc kultu jednostki JPII (z całym szacunkiem dla jego osoby) a już ks.

Sutanna czy stuła czy co to tam było Papieża na ołtarzu JG to już wogóle przegięcie... złote cielce?? :)

Popiełuszko to wogóle - nie wnikam w jego kazania, faktem jest, że jakby się nie bawił w politykę to by nie zginął - jakoś przez tyle lat komuny nikt ot tak nie zabijał sobie księdza tlko dlatego że robił to co do księdza należy.

Za to dziś polityka w kościele to rzecz powszednia, msza zeszła na drugi plan, i dlatego ks. Jerzy jest męczennikiem - zastanawia mnie tylko jedno, bo kto jak kto, ale JPII wiedział o nim na pewno sporo, kanonizował setki osób, ale Popiełuszki nie zaryzykował - coś w tym musi być.

A pomnik - no cóż, jakby miał 4 głowy to faktycznie światowit :)

---------------------------------------------------
      Si Vis Pacem, Para Bellum
      • Gość: syckis Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 12:40
        wyburzyć te nowe (moze? i stare? { gdzie czołg {pamięta ktoś na pl. B. }i
        wanka?i nie stawiać zadnych innych pomników !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!żadnej
        nacji- orientacji,
        pamięć tych ,których chcemy zachować w seru swem (y) zostanie w Nas!
        to Nas! siła !to nasza wola!
        faszyzm!, szowinizm, wyłudzanie! pod przykrywka " prawa czyjego?"
        NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        z pomnikami każdej "osoby? " Częstochowa NIE!
        • Gość: xx Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki IP: *.icis.pcz.pl 19.09.05, 22:39
          I zostaniemy miastem bez pamieci, bez tozsamosci - niewolnikami innych
          madrzejszych, ktorzy potrafia troszczyc sie o swoj wizerunek, o swoje poczucie
          wartosci.
      • Gość: xx Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki IP: *.icis.pcz.pl 19.09.05, 13:42
        Pomnik bedzie jednym z piekniejszych symboli Czestochowy - reakcja mieszkancow
        innych miast wczoraj utwierdzila mnie tylko w tym.

A Twoje slowa o Popieluszce pokazuja jak bardzo jestes zwiazany z pewna
        ideologia - faktycznie ideologia nienawisci, bo nie powiem ze socjalistyczna
        czy nawet ateistyczna - te ostatnie wyrosly z poczucia szacunku do czlowieka, a
        w Twoich slowach nie widze za grosz tego szacunku, tylko zlosc i nienawisc.

Dziwie sie tylko skad w tak mlodym czlowieku tyle tej zlosci i nienawisci do
        innych ludzi.

• harry1983 Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki 19.09.05, 13:56
          XX, jeśli do mnie pijesz, to juz Ci odpowiadam - to nie nienawiść, a zwykłe spostrzeżenie.

Ksiądz z definicji powinien się zajmować wiarą i pomocą ludziom, a nie polityką.

Zamordowanie ksiedza Popiełuszki było sk..syństwem, fakt, ale pomyśl dobrze - ilu księży było wtedy w Polsce i jakoś ich nie mordowali.
          Widać on się im szczególnie naraził, skoro się zdecydowali na taki krok - osąd zostawiam historykom, ja mam prawo mieć własne zdanie (to chyba jedyna zaleta tego systemu)

Tak na marginesie - wczoraj na TVNie był bardzo ciekawy reportaż o Henryku J. - bardzo pouczające, ale to temat na osobny wątek, choć i o Popiełuszce tam wspomniano.

> Pomnik bedzie jednym z piekniejszych symboli Czestochowy

Dla mnie nadal pozostaje kiczem w czystej postaci (mam na myśli wykonanie, to kogo upamiętnia nie ma tu nic do rzeczy)

I jak ktoś tu wcześniej wspomniał - po co nam kolejny pomnik ??
          Po jaką cholerę?? Sponsorzy i UM chcą się stać sławni przed wyborami, jak zwykle zresztą - pomyśl człowieku, ilu ludzi można wyżywić za cenę tego pomnika.

Mamy niedożywione dzieci w szkołach, a wydajemy pieniądze na takie pierdoły.

Stąd moja, jak wspomniałeś, nienawiść, do ludzi, którzy do takiego stanu rzeczy doprowadzili.

A księża (ogólnie) do tej grupy właśnie należą. Obejrzyj sobie ten reportaż, może przejrzysz na oczy - ludzie głodują a taki (sam się ocenzuruję) jeździ najnowszym modelem Jaguara i mówi, że nie jest z niego zadowolony, bo to za małe auto. Nóż się w kieszeni otwiera co ta mafia wyprawia.

A ksiądz Popiełuszko niech spoczywa w pokoju.
          Ciekawe, co by powiedział, jakby zobaczył co w dzisiejszych czasach wyprawiają księża.
          • Gość: xx Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki IP: *.icis.pcz.pl 19.09.05, 15:09
            Pomnik jest dzielem wybitnego polskiego artysty - na dodatek Czestochowianina.
            I jest po prostu dzielem sztuki.

A poza tym - czytajac Twoje slowa wydaje mi sie masz co najmniej z 60 lat - tak
            bardzo jestes nastawiony na slawienie tego co bylo w latach PRL - widac to
            rowniez w Twoim poscie. Powinienes sie urodzic tak w 1930 - och jak byloby Ci
            wspaniale po roku 1945.

• Gość: Janosik Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.05, 12:31
      Chciałbym aby każdy Polak albo zdecydowana większość Polaków kierowała się
      zasadą którą kierował się ksiądz Jerzy: Zło dobrem zwyciężaj. Inaczej by dzisiaj
      Polska wyglądała oj inaczej.
      P.S. Pomarzyć zawsze można.
      • Gość: Janosik Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.05, 12:34
        I jeszcze jedno: ciśnie mi się na usta pytanie, Z czego byłby bardziej
        zadowolony ksiądz Jerzy: z tego pomnika, czy może z tego gdyby te pieniązki
        przeznaczono na np. dożywianie dzieci w szkołach (bądź inna pomoc potrzebującym
        Polakom - a takich po 89r nie brakuje!)???
        • kubiss My chcemy pomniki My chcemy pomniki My chcemy 19.09.05, 13:02
          Jak rządzący nie potrafią sprawować należycie władzy i robić coś pożytecznego to
          nadrabiają waśnie POMNIKAMI . Ach jakie piękne dzieło sztuki . Cuuudo . Tfu .
          Może policzcie ile już różnych " Arcydzieł " powstało po 1989 roku .I czy każdy z
          nich jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego miasta ?
          • Gość: sykis ja wzywam do sprzeciwu - precz z pomnikami wszystk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 13:25
            kubiss - podsumowałeś posty !
            - (tak zrozumiałem)
            - bez wywodów
            - bez pomników wszelakich!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

/ i może mnie popieraż z pomnikami
            -na cmentarz !
            za własne pln?/
            • Gość: arnold Re: ja wzywam do sprzeciwu - precz z pomnikami ws IP: *.pcz.pl 19.09.05, 13:52
              tyle ludzi jest bez pracy, dzieci głodne, a tu miasto funduje pomnik za 200 000
              zł. nie wiem czy księdzu Popiełuszce o to właśnie chodziło...
              • Gość: xx Re: ja wzywam do sprzeciwu - precz z pomnikami ws IP: *.icis.pcz.pl 19.09.05, 15:02
                Miasto dalo polowe tego - poza tym to dobra inwestycja w upiekszanie miasta i
                wrecz w jego rozwoj, biorac pod uwage kwote 100 tys. zl i fakt ze ten kawalek
                terenu i tak trzeba uporzadkowac.
                • rainm Re: ja wzywam do sprzeciwu - precz z pomnikami ws 19.09.05, 15:24
                  Niedawno jeszcze na ,,tapecie'' była sprawa braku funduszy na place zabaw dla
                  dzieci. Młodzież nie ma co robić w mieście, ale stawiamy pomniki za 100.000
                  zł... nie wiem jaki to ma sens. Wydajemy pieniądze na rzeczy najmniej
                  potrzebne. Szacunek dla Popiełuszki, jak najbardziej, ale zanim zajmiemy się
                  stawianiem pomników za ciężkie pieniądze, pomyślmy o ludziach, mieszkańcach
                  miasta - i to apel do władz miasta. Skończmy z marnotrawieniem pieniędzy w taki
                  sposób. Pomników mamy bez liku w mieście, a miejsc faktycznie służących
                  mieszkańcom jak na lekarstwo.
                  • kubiss Re: ja wzywam do sprzeciwu - precz z pomnikami ws 19.09.05, 16:53
                    Xx>Miasto dalo polowe tego - poza tym to dobra inwestycja w upiekszanie miasta i
                    wrecz w jego rozwoj, biorac pod uwage kwote 100 tys. zl

Szanowny Panie Profesorze .
                    Czy mógłby pan dokładniej napisać jak pomniki wpływają wręcz bezpośrednio na
                    rozwój miasta ? Bardzo jestem ciekaw :-) . Czy przez ten pomnik dzieci będą
                    miały się gdzie bawić , czy " Twardy Popiełuszko " zmniejszy bezrobocie ? Moim
                    zdaniem popiera pan ten pomnik bo " Sztywnego Popiełuszkę " zrobił pana kolega :-) .
                    To chyba jedyny powód aprobaty takiej bezsensownej inicjatywy .
                    Trawę miasto kosi rzadko bo nie ma pieniędzy a tu 100 000 plnów na pomnik .
                    Czasami jest mi wstyd być Częstochowianinem ..... Kubiś
                  • Gość: xx Re: ja wzywam do sprzeciwu - precz z pomnikami ws IP: *.icis.pcz.pl 19.09.05, 19:02
                    I place zabaw sa potzrebne i taki wlasnie pomnik - miasto potrzebuje i jednego
                    i drugiego.

Jedno nie przeczy drugiemu a zawsze na cos bedzie brakowac kasy.
              • Gość: ADAM Re: ja wzywam do sprzeciwu - precz z pomnikami ws IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 12:34
                Te 200tys.to tylko teren pod POMNIK !!!
    • Gość: JB007 Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.05, 20:35
      Po 16 latach obalenia komunizmu nic się w Polsce nie zmieniło. Ciągle to samo.
      Wydawanie pieniedzy na bzdury podczas, gdy jest w Częstochowie wiele pilnych
      potrzeb takich jak: wodociągi, kanalizacje, dziurawe drogi itp o problemach
      glodnych i bezrobotnych nie wspomnę.
    • segel Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki 19.09.05, 21:50
      Obejrzałam sobie dziś pomnik z bliska, niestety nadal mi się nie podoba - na żywo przypomina pieczątke, jaką na poczcie stempluje się listy, w dodatku stoi w kącie, nawet nie bardzo go widać.
      Szczerze mówiąc, jeśli dobrze kojarzę, to Jerzy Kędziora jest autorem rzeźb balansujących i te wydawały mi się ciekawe - tu mu chyba nie wyszło.
      Poza tym zgadzam się z wieloma przedmówcami, którzy pytają po co nam kolejny pomnik.
      Niestety w Polsce pokutuje pogląd, że najlepiej stawiać pomniki - są widoczne, można sobie zrobić zdjęcie przy odsłonięciu, zaistnieć w mediach, zrobić sobie reklamę - nasz Prezydent też się do takich osób zalicza.
      Podoba mi się u Amerykanów podejście do swojej historii, ostatnio też zdarzają im się klęski i katastrofy, a oni owszem popłaczą, wspomną i idą dalej nie rozdrapują ran - zawaliło się World Trade Center - w Sylwestra bawili się na placach w miastach - na przekór, żeby pokazać, że nie dali się złamać, zalało Nowy Orlean - trudno, dziś przeczytałam o dwóch ślubach w jednym z miejsc, gdzie schronili się uchodźcy z zalanego miasta.
      W Europie i na Zachodzie buduje się drogi, autostrady, rozwija przemysł - u nas buduje się pomniki.
      Zawsze będziemy się ciągnąć w ogonie, bo lubimy rozpamiętywać klęski i porażki, płakać i oglądać się wstecz, a nie myśleć o przyszłości.
      A zamiast tych kiczowatych figurek i pomników Jana Pawła na które jest ostatnio moda, można by zbudować hospicjum, szpital, dom pomocy dla starszych osób, czy choćby dofinansować rodzinny Dom Dziecka i niech on się wtedy nazywa im. Jana Pawła, czy księdza Jerzego. Ile dobrego dały szpitale pomniki - Matki Polki i Centrum Zdrowia Dziecka - no ale to był pomysł dawnej władzy, a o niej należy mówić tylko źle.
      Czemu nie zbudować dla dzieci i młodzieży boiska do gry w piłkę, parku w nowej dzielnicy, czy świetlicy, gdzie dzieci z ubogich rodzin ( a tych ostatnio nam nie brakuje) znalazłyby opiekę, a może i talerz gorącej zupy. Ale to jest mało medialne, bieda nie jest fotogeniczna.
      Panie Prezydencie, niech Pan się rozejrzy dookoła siebie, wystarczy wyjść z bloku, w którym Pan mieszka i przejść się w stronę komisariatu Policji, ciemno jak u Murzyna pod koszulą - mieszkańców interesują takie drobiazgi, a nie pomniki pod Jasną Górą.
      Poza tym mnie osobiście drażni, kiedy widzę msze pod szczytem, gdzie pospólstwo stoi w upale na błoniach, a na Wałach pod parasolami chroniącymi od Słońca lub od deszczu rozpierają sie ważni goście. Jakoś wydaje mi się wtedy, że oni tam się nie przyszli modlić, ale się pokazać, jacy to oni pobożni.
      A wracając do pomnika księdza Jerzego, rzeczywiście od jego śmierci minęło już tyle lat, a jakoś Jan Paweł II nie zdążył go kanonizować - nie zdążył, czy nie chciał? Tylu przecież świętych przybyło za Jego pontyfikatu, niektórzy nawet kontrowersyjni i z mniejszymi zasługami niż ksiądz Jerzy. Nasz Papież był mądrym człowiekiem, może wiedział więcej i dlatego się nie śpieszył?
      Pozostaje nam sie teraz przyzwyczaić do nowego pomnika, ciekawe kto wymyśli kolejny i czyj on będzie - zgadujemy?
      • Gość: xx Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki IP: *.icis.pcz.pl 19.09.05, 22:10
        Pewnie nigdy nie byles w Stanach, bo piszesz o rzeczach o ktorych nie masz
        pojecia.

W Stanach zamilowanie do budowania pomnikow przekracza wszelkie nasze pojecia.
        Oni praktycznie nie maja historii, wiec kazdy jej slad upamietniaja w bardzo
        rozdmuchany sposob.

Bylem na polu bitwy pod Getysburgiem - tam sa doskiwnie dziesiatki jesli nie
        setki pomnikow - kazde male wydarzenie na polu bitwy jest upamietnione
        pomnikiem.

Twoje zdanie o wartosci artystycznej pomnika Popieluszki jest wyraznie
        nacechowane subiektywizmem - ja widze jak pomnik juz przyciaga i bedzie
        przyciagac uwage osob tam przechozdacych. Zycie sprawi ze ludzie zaakceptuja to
        jako jeden z symboli Czestochowy.

Dla mnie ten pomnik - biorac pod uwage stosunkowo nieduzy koszt i duza wartosc
        historyczna, estetyczna i artystyczna - jest dobra inwestycja w nasza
        przyszlosc jako MIASTA, ktore powinno miec swoj indywidualny wyraz i powinno
        umiec docenic swoja historie. To bedzie znakomity poczatek (dla innych moze
        koniec) naszej dumy czyli III Aleji.

Oczywiscie potzreby codzienne sa bardzo duze, ale ja to widze tak - jak mysli
        sie tylko w skali potzreb zoladka, to tylko tyle sie dostanie - tyle zeby
        wystarczylo dla zapelnienia zoladka. Jak mysli sie rowniez o pewnych wyzszych
        potzrebach ludzkich i spolecznych, to zawsze dostanie sie cos wiecej, co da
        rozwoj miasta, a i te codzienne potzreby beda lepeiej zaspakajane.

Bylem ostatnio dosc dlugo w Poznaniu i moglem sie na wlasne oczy o tym
        przekonac.

Ludzie ktorzy buduja autostrady, fabryki itd. nauczeni sa bardzo dobrze
        pamietac o swojej pzreszlosci - pojedz do jakiegokolwiek miasta na Zachodzie
        Europy a przekonasz sie o tym - my pod wzgledem upamietniania sladow historii
        jestesmy bardzo biedni i zacofani.

Ten pomnik to po prostu dowod ze Czestochowianie nie sa homo sovieticus -
        ludzmi bez pamieci o swojej historii, bez korzeni.

• harry1983 Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki 20.09.05, 00:50
          xx:
          >biorac pod uwage stosunkowo nieduzy koszt

Faktycznie, 200 tyś zł to niedużo.
          Skoro miasto stać na wywalenie ot tak 200 tausenów na kawałek metalu stojący na kawałku kamienia (marmuru, czy co to tam jest) to niech dadzą te pieniądze mnie - ja je spożytkuję w bardziej pożyteczny sposób :)

A co do pomników-szpitali : są złe, bo powstały "za komuny" natomiast kawałki blachy wszechobecne za "demokracji" są cacy, bo przedstawiają albo Papieża, albo Prymasa, albo innych męczenników.

Niedługo w Częstochowie powstanie pomnik prezydenta W. bo przecież też zasłużony - za 20 lat bedziemy mieli pomnik na każdym rogu (przed każdym kościołem, który tam będzie wtedy stał)

Ludzie, oprzytomnijcie. Jak czytam posty takie jak Pana xx i innych fanatyków to mi się nóż w kieszeni otwiera.

---------------------------------
          • Gość: ZZ Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki IP: *.zim.pcz.czest.pl 20.09.05, 11:12
            a ty drogi kolego harry nieuważasz, że jesteś zaciatrzewionym fanatykiem pełnym
            ignorancji. Brak u ciebie obiektywizmu. miej sowje zdanie ale dopuszczaj
            argumenty innych nie ty a priori je negujesz. To taka twoja maniera, ktora
            powoduje, ze mozna ciebie smialo nazwac oszlomem. Slogany i puste frazesy. Idac
            twoim prostym tokiem rozumowania zapomnijmy o historri, tradycji.
            Egozim i konsumpcyjne myslenie ! Wiesz, ze na rozwoj panstaw tez i wplyw maja
            poboczne elementy. Wspolczuje ci kolego bo jestes przykladem wypaczonego
            mlodego gniewnego, ktory jedynie jeczy ...
            • harry1983 Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki 20.09.05, 14:42
              Drogi kolego ZZ...
              > Wiesz, ze na rozwoj panstaw tez i wplyw maja
              > poboczne elementy.

Wytłumacz mi w jaki sposób pomnik ks. Popiełuszki za 200 tyś. PLNów wpłynie na rozwój państwa, bo jakoś dalej nie rozumiem Twoich "jakże słusznych i obiektywnych oraz dopuszczających zdanie innych" argumentów.

Twoim prostym tokiem rozumowania zapomnijmy o tym, że mamy niedożywione dzieci, bezrobocie, brak funduszy na służbę zdrowia i cokolwiek, a skupmy się na tradycji i stawianiu pomników.

Na pewno będzie lepiej...

I odpowiedz mi na pytanie, które wcześniej zadał Kubiś - jak pomnik Popiełuszki za 200 PLN wpłynie na rozwój gospodarczy miasta ?

Wspolczuję Ci kolego bo masz klapki na oczach.
              Na szczęście młodzi ludzie myślą i nie dają sobie robić wody z mózgu czczym gadaniem, że będzie nam lepiej, jak postawimy kolejny pomnik, bo to niby pozwoli się nam rozwinąć - chyba złomiarzom jak wezmą za niego okrągłą sumkę na złomie.
              • Gość: ZZ Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 18:16
                rozwoj miasta kojarzy ci sie jedynie z rozwojem gospodarczym ????? to tak na
                marginesie "klapek" :)
                > Twoim prostym tokiem rozumowania zapomnijmy o tym, że mamy niedożywione dzieci,
                > bezrobocie, brak funduszy na służbę zdrowia i cokolwiek, a skupmy się na trady
                > cji i stawianiu pomników.
                slogany slogany slogany, tak jakbym Lepera slyszal on nie slucha rozmowcow on
                okresla problem, ktory nie byl merytorycznym przedmiotem dyskuji i drazy.
                Pisalem na rozwoj miasta maja rowniez wplyw i poboczne elemnty, kultura,
                tradycja to z wielkim spokojem tlumaczyl wam xx.
                Na nieszczescie sa tacy wypaczeni ludzie mlodzi twojego pokroju, ktorzy wlasna
                matke za mamone by sprzedali
              • Gość: xx Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki IP: *.icis.pcz.pl 20.09.05, 20:19
                Budzet miasta to w tym roku ponad 500 mln - 100 tys. zl to malutka jego czesc -
                ulamek promila.

Ten wydatek na pomnik sluzy znakomicie upiekszeniu centrum naszego miasta,
                ktore zasluzylo zeby miec wreszcie cos ladnego czego nigdy nie moglo dorobic
                sie za komuny bo tamte wladze z przyczyn ideologicznych bardzo malo zrobily
                zebysmy mieli centrum miasta z prawddziwego zdarzenia - kostka chodnikowa w III
                Aleji pochodzi z lat 30-tych XX-wieku, czyli pewnie pamieta jeszcze radzieckie
                czolgi w 1945 roku. Przez tyle lat nie znalazla sie kasa zeby wreszcie tam
                polozyc cos porzadnego jak w innych miastach.

Teraz wreszcie jest szansa ze bedziemy mieli Centrum - Aleje, Biegana - z
                prawdziwego zdarzenia, ze przyjemnie tam bedzie mozna pojsc, pospacerowac, nie
                wstydzic sie przed przyjezdnymi. To bedzie kosztowalo juz nie 100 tys. ale
                grube miliony. Dobrze jednak ze te pieniadze beda wydane. Tak samo grube
                miliony bedzie kosztowala rozpoczeta rewitalizacja parkow podjasnogorskich, ale
                one tez na to zasluguja. Wiec te 100 tys. to dla mnie maly poczatek zmiany
                oblicza centrum miasta, zebysmy wreszcie mieli centrum godne 250 tys.
                Czestochowy.

• harry1983 Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki 20.09.05, 21:31
                  > Teraz wreszcie jest szansa ze bedziemy mieli Centrum - Aleje, Biegana - z
                  > prawdziwego zdarzenia, ze przyjemnie tam bedzie mozna pojsc, pospacerowac, nie
                  > wstydzic sie przed przyjezdnymi.

Za to jak zwykle olewa się rowerzystów nie robiąc im ścieżki, "bo gorsi"

> Budzet miasta to w tym roku ponad 500 mln - 100 tys. zl to malutka jego czesc -
                  >
                  > ulamek promila.

Daj ten ułamek promila potrzebującym, oni się bardziej ucieszą z ciepłego posiłku niż kolejnego pomnika.

> Ten wydatek na pomnik sluzy znakomicie upiekszeniu centrum naszego miasta,
                  > ktore zasluzylo zeby miec wreszcie cos ladnego czego nigdy nie moglo dorobic

Wytłumacz mi, jakim cudem kawałek blachy na kawałku kamienia kosztuje 200 tysięcy złotych.

Ciekawy jestem, ile na złomie byłby wart ten pomnik, bo obstawiam, ze nie więcej jak 1.5-2 tysiące, a i to pewnie przesadziłem.
                  Dołóżmy powiedzmy te kilka tyś robocizny - ja rozumiem, technologie odlewnicze kosztują, i nikt tego w czynie społecznym wykonywał nie będzie, więc co do autora to raczej rozumiem, że chciał zarobić, tylko cały czas cena tego pomnika wydaje mi się mocno naciągana, i dalej uważam, że można było te pieniądze wydać w bardziej pożyteczny sposób.

>zebysmy wreszcie mieli centrum godne 250 tys.

To może zamiast pomników niech miasto otworzy choć jeden publiczny szalet, bo jak przychodzi pielgrzymka, to pielgrzymi za przeproszeniem wysr.. się gdzie nie mają, i chodzą w bramy i na okoliczne podwórka, ewentualnie pod krzaczek do parku - na to jakoś miasto nie ma pieniędzy, a aż wstyd żeby 250 tys miasto nie miało choć jednego bezpłatnego publicznego szaletu w centrum miasta, czy choćby Toi toie w bramach w czasie największego nasilenia ruchu pielgrzymkowego.

>bo tamte wladze z przyczyn ideologicznych bardzo malo zrobily

No, tylko że za komuny to chociaż szalety były czynne, a obecna władza zrobiła znacznie więcej - zamknęła wszystkie, niekoniecznie z przyczyn ideologicznych

----------------------------------
          • Gość: xx Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki IP: *.icis.pcz.pl 20.09.05, 20:07
            Klamiesz jak zwykle - 100 tys. pochodzilo z innych zrodel, a drugie 100 tys.
            dalo miasto.

Pomnik jest zas potrzebny rowniez po to zeby tacy jak Ty harry1983 nie mogli
            twierdzic jaka cudowna byla komuna - byla taka cudowna ze po zeby sie utrzymac
            przy wladzy musiala mordowac ludzi.

• Gość: xx Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki IP: *.icis.pcz.pl 19.09.05, 22:19
        P.S. Jakos nie widzialem Twojego glosu czy glosu harrego 1983 w watkach
        poswieconych zyskom z Huty ktore chce wyprowadzic z Czestochowy TF Silesia i
        Ministerstwo.

Tam rzecz nie idzie o 200 tys. a o sumie 1000 razy wiekszej czyli 200 mln.

Ale to pewnie nieciekawy watek, bo wymaga pewnego innego, szerszego sposobu
        myslenia.
        • kubiss Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki 19.09.05, 22:45
          Myśląc szerokim sposobem dochodzę do jednego wniosku .
          Jeżeli Polska byłaby bogata jak Stany Zjednoczone to na każdej ulicy mógłby być
          sobie pomnik . Nawet Grzegorza Przemyka . On też na pomnik zasłużył .
          • Gość: luk Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 22:54
            podstawowym problemem nie jest sam pomnik, bo dotyczy to kwesii wyglądu, a to rzecz dość subiektywna; tylko tego, że dołożyło się miasto. Nie lepiej byłoby znaleść darczyńców, a kase miasta lepiej wykorzystać, wtedy głosów krytyki byłoby znacznie mniej
            • kubiss Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki 19.09.05, 23:13
              Wątpię czy łatwo byłoby znależć takich darczyńców .
              • ja_corka Pomniki, pomniki 20.09.05, 00:42
                Popieram WSZYSTKICH ktorzy sa przeciwni temu i innym pommnikom.
                Historia Panie Profesorze, gdyby miala byc oparta na pomnikach to powinnismy
                ichj miec multum i dla kazdego.
                Nie wystaczy ze na kazdym cmentarzu jest juz grob Popieluszki?
                a teraz jeszcze dojda chyba Groby JP>II?
                Przez kilka lat na cmentarzu na Kulach Popieluszki zdjecie bylo ptzybite do
                drzewa i pod nim ludzie swiecili znicze 1 listopada,
                To jest chore.,
                Jakos na Zachodzie nie bardzo rzucaja sie w oczy pomniki.
                Za to dzieci maja mase zajec w szkolach, ludzie bez pracy maja wystarczajace
                zasilki i prawo do samochodu.
                Nie wie Pan o tym Panie xx?
                Czemu sie Pan tak upiera przy tym i innych pomnikach?
                Za paredziesiat lat moze sie okazac, ze nastepne pokolenia beda je burzyc i
                smiac sie z dewocji poprzednikow.
                Czy liczysz na to ze ciagle beda przed Pop. staly tlumy????
                Zartujesz chyba. Ludzie ciagna zobaczyc co to za cudo stanelo znow na ulicy.
                Jednym sie podoba........a wiekszosci NIE.
                Zobacza i na tym sie skonczy.
                Beda przechodzic kolo tego jak kolo innych pomnikow.
                Tylko w rocznice, urodzin,. wyswiecen, smierci i czego tam jeszcze nie wymysla
                beda nawiedzeni stac i wyc pod pomnikiem.
                Brak jest wielu rzeczy w miescie a marnotrawi sie pienioadze na monumenty,
                ktore wcale nie wzbogaca naszego miasta.

No ale chwala Prezydenta zostanie........

Nie mow ze kazdy kto jest przeciw jest dawnokomunistyczny, czerwony, czy
                powinien sie urodzic w 30 latach.
                Wielu NORMALNYCH starszych ludzi twierdzi ze to bezsens taki pomnik.
                Popieram wszytskich moich przedmowcow

NIE NIE NIE DLA ZADNYCH POMNIKOW.

Ich miejsce moze byc na cmentarzu......wystaczy

JPII dobrze wiedzial i nie popieral politycznosci Popieluszki o dlatego wolak
                kanonizowac O. Kolbego niz Popieluszke

Tylu ksiezy , dzialaczy podziemia, solidaruchow "przezlo" czas przemian i jakos
                NIKOGO wlasdza nie zabila.
                Musial moze dzoalac na innym "niebezpiecznym" polu ze az tak zginal.

ale to tez historia

i temat na nowy pomnik

• Gość: xx Re: Pomniki, pomniki IP: *.icis.pcz.pl 20.09.05, 08:59
                  Upieram sie w tej sprawie bo Czestochowa to niestety w duzym stopniu miasto bez
                  pamieci, gdzie mieszkancy bardzo slabo znaja historie swojego miasta i jego
                  osiagniecia.

Potem konsekwencja jest brak szacunku dla swojego miasta, bo wszedzie indziej
                  jest ponoc lepiej, bo atrakcje turystyczne sa gdzie indziej, itd. a u nas nie
                  ma nic czym moglibysmy sie pochwalic.

Jednym z najwiekszych problemow Czestochowy jest brak szacunku dla swojego
                  miasta, ktory wyplywa w duzym stopniu z nieznajomosci jego przeszlosci.
                  Tutaj ponoc nic nigdy nie bylo i nie bedzie - to czesto spotykana postawa,
                  ktora mnie bardzo boli.
            • ulisses_czwa Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki 19.09.05, 23:26
              Akurat budowa pomików należy do własciwości gminy, a nie do zadań fundacji itd... Oto fragment ustawy o samorzadzie gminnym, art 18, ust2. pkt. 13:
              "13) podejmowanie uchwał w sprawach: herbu gminy, nazw ulic i placów publicznych oraz wznoszenia pomników,"
              Nalezy się cieszyć, ze połowe sfinansowała Solidarnośc, i część prywatni darczyńcy... Poza tym w sumie 100.000 zł, które dało miasto ujęty jest teren, oraz aranżacja i prace wykonane przez MZD... Biorąc tez pod uwage, że roczny budżet miasta oscyluje w granicach 530 mln zł , to jest to kropla w morzu (około 0,2 % całego budzetu).. A ile ostanio u nas wybudowano pomników?? Kard. Wyszyńskiego, JPII - ale na to kasę dała JG i darczyńcy - nie maisto... Ostatnie jaki zbudowało miasto to J. Piłsudkiego na pl. Biegańskiego w 1997 r. (o ile dobrze pamiętam)... Ciagle narzekacie... Kłocicie się o 100.000 zł, a zaraz nam moze uciec jakieś 300 mln zł z miasta... I tutaj cisza z Waszej strony... Tam powinno się przenieść to narzekanie! A może nie macie pojęcia w tym temacie jak słusznie zauwazył xx?? I dlateego wygodnie jest Wam tutaj krzyczeć?? Powiem to w prosty i obrazowy sposób: pomnik za 100.000 z kasy miasta jest BE, a 300 mln, kóre zaraz pojada do stoczni, albo na Śląsk są CACY...

13) podejmowanie uchwał w sprawach: herbu gminy, nazw ulic i placów publicznych oraz wznoszenia pomników,
              • Gość: xx Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki IP: *.icis.pcz.pl 19.09.05, 23:52
                Wlasnie o to chodzi - szum idzie o w sumie drobna kwote, sensownie w gruncie
                rzeczy wydana, a tam gdzie idzie o potezne pieniadze z Huty - nie zabiera sie w
                ogole glosu. Walczcie, podnoscie larum tam gdzie to ma rzeczywiscie sens, jesli
                wam zalezy na przyszlosci naszego miasta.
              • kubiss Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki 19.09.05, 23:56
                Ja nie jestem bezrobotny i nie siedzę cały czas w internecie .
                Nie przeglądam również wnikliwie każdego wątku .
                Rozumiem że twoja aprobata w sprawie pomnika jest podyktowana chęcią spodobania
                się niektórym forumowiczom :-) . Ja się nie kłócę o 100 000 .
                Ja mam dość " Mumii " na ulicach i w parkach ! Tym bardziej za pieniądze
                podatników czyli ludzi pracujących a nie bezrobotnych na utrzymaniu rodziny
                ..... :-)
                • ulisses_czwa Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki 20.09.05, 00:12
                  Faktycznie... Wątków o próbie wyprowadzania zysków z huty jest "mało" i są "niewidoczne" na forum... Nie żartuj :) Ile masz tych mumii?? Powymieniaj :) Podaj jednym tchem więcej jak 10 pomików i podaj daty kiedy powstały (chocby przybliżone - nie mówimy tu o tablicach pamiatkowych)?? Zobacz sobie ile jest ich w innych miastach... I jakos nikomu nie przeszkadzają... Zajmijmy sie naprawde waznymi problemami i prawdziwą kasą --> np. HCz, dofinansowanie MPK...
            • Gość: xx Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki IP: *.icis.pcz.pl 20.09.05, 15:17
              Na podescie pomnika sa dane najwiekszych darczyncow - Huta, Scrapena,
              Wodociagi. Wiadomo ze w sumie bylo tego 100 tys.
              • kubiss Re: Do Harrego 20.09.05, 16:31
                No i doczekałeś się przejrzystej i konkretnej odpowiedzi jak" Twardy Popiełuszko "
                wpłynie bezpośrednio na rozwój państwa :-) :-) .
                Pozdrawiam ..... Kubiś
              • Gość: Prawda Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 21:38
                Czytać nie potrafisz? Na pomniku wyraźnie pisze, że NSZZ Solidarność HCz, a nie
                Donbas
        • segel Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki 20.09.05, 06:01
          Poczytaj sobie mój wpis na forum o Hucie - trudno go nie zauważyć, dość długi
          jest.
          A poza tym jestem ostatnią osobą, której na Hucie nie zależy - od wielu lat w
          niej pracuję.
    • Gość: xxx Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki IP: 212.160.108.* 20.09.05, 01:00
      Pomniki to bzdury.Tak marnować pieniądze podatników.To tylko polacy potrafią.
      • Gość: xx Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki IP: *.icis.pcz.pl 20.09.05, 08:52
        Tylko Polacy potrafia pisac nzwe swojego narodu mala litera - samych siebie nie
        szanujac.

• Gość: Adam Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 08:28
      Nie chcę dykutować na temat czy ten pomnik jest potrzebny! Ale mam pytanie do
      Władz miasta , na co wydały aż 200tys.złotych,przecież za te pieniądze to można
      postawić dom w stanie surowym?
      • Gość: xx Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki IP: *.icis.pcz.pl 20.09.05, 08:51
        Wladze wydaly 100 tys. reszta to Solidarnosc.

• Gość: syckis Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 10:14
          nadal będę upierał się przy swoim zdaniu - pomnikom ,statułom ... NIE!
          - wielu forumowiczów to podtrzymuje , w ten czy inny sposób.
          - nie w umniejszaniu roli jakiegoś kacyka / to "zgryz" ,-bez obrazy!/
          - małe?, duże pieniądze? i tak rażą gdy wydawane na durne cele! tak durne
          cele!

może wróćmy do czasów -" 1000 szkół na tysiąclecie",
          budować ogródki jordanowskie(znowu ktoś się przyczepi do akcji Jordana?/,
          przedszkola,ośrodki pomocowe, ....... zasilane przez UM i sponsorów ,
          ale dla tych potrzebujących - nie nowe auta dla kier.caritasu np. do celów
          reprezentacyjnych.

i nazwijmy te czynności,dary,obiekty ku czci ........ku czci!
          • ulisses_czwa Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki 20.09.05, 10:25
            @ segel: Jestes chyba jednym z nielicznych, który się wypowiedział w temacie o hucie (jesteś hutnikiem i jest to zrozumiałe)... Jednak reszta dalej milczy... Najwieksi krzykacze tylko o pomniku "nawijaja"

A teraz ponawiam pytanie do Wszystkich (bo Kubiss nie odpowiedział):
            Prosze wymienic jednym tchem 10 pomników (przynajmniej tyle jak na 250-tyś miasto) w Częstochowie i podac przyblizone daty ich powstania wraz z fundatorem (miasto, kościół, prywatna osoba)... Zobaczymy czy jest ich az tak "dużo" i czy sa budowane co roku... Słucham...
            Dodam tez, że zgadzam się w 100% z profesorem, że wielu mieszkańców (jakies 90%) nie zna dobrze historii własnego miasta... To jest dopiero wstyd... W innych miastach jst odwrotnie - wystarczy spojrzeć na Kielczan, Poznaniaków, Bydgoszczan, Rzeszowian itd...
            • Gość: syckis Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 11:17
              ulisses-czwa - to jest temat pomnik J.Popiełuszki.
              - to może być temat pomniki wszelakie, wszelakich osób ?/działań/
              to nie jest temat Huta Handkedo,Huta Częstochowa ,HSC, - huta bez huty prawdaż?

Tematem jest pomnik J.Popiełuszki i może pomniki
              -chcesz dołączyć do tego pomnik HUTY CZĘSTOCHOWA / tak nazywała się !
              pomników tych co są i tych których już brak !/ku czci i chwale/wyliczyć każdy
              CZĘSTOCHOWIANIN zdoła nawet we śnie albo nie /bez liku/!
              • ulisses_czwa Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki 20.09.05, 11:24
                Bzdury piszesz syckis...
                W tym temacie juz dawno mówi sie o stawianiu licznych pomników - nie tylko Popiełuszki... Także o kosztach ich budowy... Jakoś i Ty nie potrafisz mi na to pytanie odpowiedzieć - a zapewniasz, że potrafi to zrobić każdy CZĘSTOCHOWIANIN nawet we śnie... I nie wymieniajmy pomników komunistycznych, albo żołnierzy Armii Czerwonej... Kto chce stawiania pomnika huty? Nie próbuj ironizowac, bo Ci to nie wychodzi... Co masz więcej do powiedzenia oprócz powtarzania, że miasto wydało kasę (100.000 zł, nie 200.000 zł jak ktoś ciągle pisze)?
              • Gość: xx Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki IP: *.icis.pcz.pl 20.09.05, 12:24
                To jest temat znajomosci historii i znajomosci swojego miasta.

Na tym buduje sie w duzej czesci szacunek do swojego miasta i chec zrobienia
                czegos dla niego, a nie czekania az cos spadnie z nieba. I dlatego watek o
                zyskach Huty bardzo jest tutaj na miejscu - Ci ktorzy tyle krzycza o pomniku
                olewaja sprawe milionow zl ktore chca nam zabrac bo ta sprawa wymaga juz
                pewnego zaangazowania i aktywnosci.

• Gość: ADAM Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 12:31
          to nie ma zanczenia,że miasto zapłaciło 100tys , a SOLIDARNOŚĆ drugie 100.
          nadal uważam , że to stanowczo za dużo jak na przygotowanie terenu pod Pomnik.
          • Gość: xx Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki IP: *.icis.pcz.pl 20.09.05, 12:33
            Przede wszystkim SAM pomnik jest stosunkowo drogi.
            • kubiss Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki 20.09.05, 13:19
              W końcu pomnik nie robi go byle kto tylko kolega Xx-a . Więc czy prawdziwy
              artysta ma zrobić pomnik za friko lub za marne 30 000 Plnów ???
              Co do Huty to dobrze że krzyczycie głośno tu na forum .
              Tylko gdzie były wasze krzyki jak likwidowano województwo ?
              Czy Xx , Ulisses i reszcie zabrakło zapału żeby realnie protestować tak jak
              mieszkańcy Opola :-) . Teraz się dziwicie że chcą nas wyrolować . Teraz chcecie
              się kłaść na jezdnię i robić blokady haha . Kto się będzie liczył z powiatem :-)
              ?? Przed miastem powiatowym respekt mogą mieć tylko gminy :-) . A forsa
              niestety będzie każdą dziurą z naszego miasta uciekać Przecież te wasze
              zagrywki są na pokaz . Co szanownego Ulissesa interesuje Huta jak tam nie
              pracuje i chyba wogóle nie pracuje , siedząc często na forum dokładnie
              sprawdzając każdy wątek gdzie i kto co napisał ..... Kubiś
              • Gość: syckis Re: Częstochowa ma pomnik ks. Jerzego Popiełuszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 16:52
                i będę konsekwenty- pomnikom NIE!
                każdemu ,każdej"nacji" NIE!
                ( każdej nacji! nie!
                poddanym hitlera i stalina ,i ..
                na terenie miasta za kasę mieszkańcow i nawet tzw. sponsorów NIE!
                pomnikom NIE!

"tylko w sposób przedstawiony przeze mnie lub podobny - dla użyteczności
                potrzebująch ,bezpośrednio osób!" tak! /odbiegamy od tematu pomnik J>P>/

nie! dla pomników za kasę UM i na terenach zarządzanych przez UM ,
                Nie!
                na terenach które organizacje, sekty) chcą wykorzystywać do swoich niecnych
                celów! "swoje cele"
                JESZCZE RAZ, NIE !
                POMNIKOM !
                TWOIM !
                I MOIM
                może naszych znajomych? czy idolom? )
                NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              • Gość: Forum Kubiss hipokryta ??????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 18:11
                jezeli masz cos do zarzucenia (tym bardziej koledze xx) to spojrz na siebie !!
                bo to traci HIPOKRYZJA !. Co ty uczyniles ? Pitolisz i strofujesz osoby nota beb
                starsze od sibie coz demokracja (ale z jednym watkow plules na ta demokracje).
                Jeste wypaczonym leserem !!! Do ksiazek bo zaspiewam ci ..juz za rok matura ...w
                petli rekurencyjnej dazacej do nieskonczonosci.
                A Twoje wybryki to niby jaka maja postac pokazy w styly cyrkowym. Wszedzie jest
                kubiss, wszedzie ma wiele do powiedzenia. Szanuj starszych ale czego od ciebie
                mamy wymagac skoro tradycji i naszej kultury nie jestes w stanie zaakceptowac.
                • kubiss Zabrakło odrobinę odwagi ! 20.09.05, 18:43
                  > w
                  > petli rekurencyjnej dazacej do nieskonczonosci.
                  > A Twoje wybryki to niby jaka maja postac pokazy w styly cyrkowym. Wszedzie jest
                  > kubiss, wszedzie ma wiele do powiedzenia. Szanuj starszych ale czego od ciebie
                  > mamy wymagac skoro tradycji i naszej kultury nie jestes w stanie zaakceptowac.
                  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
                  Czyżby komuś brakło odwagi podpisać się pod tym postem ?
                  Przecież nikogo nie ugryzę ..... :-)
                  • kubiss O pomniku 20.09.05, 18:56
                    Byłoby bardzo miło gdyby pomnik księdza Popiełuszki chociaż w połowie
                    współsponsorowała firma w której ów ksiądz Popiełuszko pracował .
                    Wtedy ani ja ani chyba nikt inny tak bardzo by nie bulwersował forumowiczów którzy
                    popierają ten " Przybytek " kultury . Pielgrzymów idących do naszego miasta wita
                    wiele pomników . Koło ratusza Marszałek Piłsudski z głową szarą od gołębich
                    odchodów potem jeszcze wiele innych pomników których nie znam gdyż na kamienne
                    postacie nie zwracam uwagi . Sztukę podziwiam w muzeach lub na wystawach . Tamte
                    są bez odchodów :-) .
                    Pozdrawiam wszystkich zdrowomyślących ..... :-)
                    • Gość: niepodpisany Re: O pomniku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 19:34
                      czy ty jestes ogol ???..
                      a jest wielu "podroznikow" :) "pielgrzynkowiczow" :) ba i autochtonow, ktorzy z
                      radoscia w oku patrza na pomniki :)...
                      powiedz w jakim muzem Cz-wski mamy je podziwiac ?
                      w upadlym muzeum ziemi na Rakowie ?...nie wiem czy ono istnieje
                      • kubiss Re: O pomniku 20.09.05, 19:44
                        Na ulicy wrocławskiej jest Muzeum Wyobrażni :-)
                        Nowoczesne , eleganckie i bardzo ekscytujące .
                        Polecam ci bardzo bo chyba ze sztuką i z wyobraznią jesteś na bakier ..... :-)
                        • Gość: xx Re: O pomniku IP: *.icis.pcz.pl 20.09.05, 20:25
                          Muzeum Wyobrazni jest na Olawskiej, nie Wroclawskiej. Tam swoje dziela pokazuje
                          Setowski.

Na Jasnogorskiej jest muzeum pod chmurka rzezb Jerzego Kedziory - autora
                          pomnika.

Kolo Dworca PKP w budynku konduktorowni powstaje siedziba Zachety - ze starej
                          ruiny przy pomocy miasta i dzieki aktywnosci czestochowskich tworcow powstanie
                          cos fantastycznego z czego beda dumni mieszkancy.

Pomnik tez jest dzielem sztuki - godnym podziwiania przez wszystkich - jedno
                          nie przeczy drugiemu.

• Gość: niepodpisany Re: Zabrakło odrobinę odwagi ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 19:31
                    hipokryzja ?:)
                    a po co ?:) mialbym sie podpisywac by znowu zaburzyc okres dojrzewania mlodego
                    liecalisty ??:)))
                    gdybym sie podpisal wowczas to ...znowu zaczalbys jarmarczna pyskowe :)
                    • kubiss Re: Zabrakło odrobinę odwagi ! 20.09.05, 19:37
                      hipokryzja ?:)
                      a po co ?:) mialbym sie podpisywac by znowu zaburzyc okres dojrzewania mlodego
                      liecalisty ??:)))
                      gdybym sie podpisal wowczas to ...znowu zaczalbys jarmarczna pyskowe :)

W jarmarcznej pyskówce to tobie daję palmę pierwszeństwa :-)
                      • ja_corka Historia = pomnik?????? 20.09.05, 23:49
                        Szanowni Forumowicze.
                        Widac jasno ze wiekszoosc "zdrowomyslacych' jest przeciw
                        pomnikom....monumentom i innym owocom historii.
                        Szanowny xx-ie.........jak wyobrazasz sobie nauke historii na podstawie pomnika?
                        Pani zapyta Jasia w jakiejs pipidowce
                        -Jasiu stoi w Czestochowie jakis pomnik....pana w sutannie ze zwiazanymi
                        rekoma........co wiesz o tej osobie?
                        Jasiu najpierw bedzie sie zastanawial gdzie to miasto jest a potem szukal w
                        pamieci wsrod znanych i wykutych pomnikow tej osoby.......
                        oj dziwnie to wyglada?
                        Nasze miasto juz ma swoja historie, ale jakos nie widze powiazania Popieluszki
                        z Cz-wa.......ani nasz rodak, ani tu nie byl na "placowce"KK ani nie
                        wspoldzialal z naszym podziemiem......
                        wiec nijak mi on na naszego bohatera Miasta nie pasuje.
                        XX-ie kolege mozna promowac,ale nie nalezy zmuszac innych do uwielbienia jego
                        tworczosci.

POMNIKOM wszelkiej nasci
                        NIEEEEEEE
                        • Gość: xx Re: Historia = pomnik?????? IP: *.icis.pcz.pl 21.09.05, 00:35
                          Bylem dzisiaj przed pomnikiem i mala dziewczynka rzeczywiscie zapytala sie mamy
                          co to za Pan i mama cierpliwie odpowiedziala. Byla mala lekcja historii, ktora
                          bez pomnika prawdopodobnie nigdy nie miala by miejsca.

A na nauke historii nigdy nie jest za pozno, rowniez w Twoim przypadku
                          ja_corko :))

Gdybys troche pomyslala lub poczytala, to dowiedzialabys sie ze to wlasnie
                          ksiadz Popieluszko organizowal pielgrzymki ludzi pracy na Jasna Gore.

W ubiegla sobote i niedziele byla to juz 25 pielgrzymka i w Czestochowie znow
                          mielismy tlumy ludzi z calej Polski. Obcy z Gdanska i z innych odleglych
                          zakatkow Polski potrafia docenic i Popieluszke i Czestochowe - dumni byli np.
                          ze to Gdanszczanin jest tworca sukienki dla obrazy Matki Boskiej na JG.
                          A Czestochowianie - lepiej zamilczec ...
                          • yanoooosh Re: Historia = pomnik?????? 21.09.05, 00:59
                            Gość portalu: xx napisał(a):

> Bylem dzisiaj przed pomnikiem i mala dziewczynka rzeczywiscie zapytala sie mamy
                            >
                            > co to za Pan i mama cierpliwie odpowiedziala. Byla mala lekcja historii, ktora
                            > bez pomnika prawdopodobnie nigdy nie miala by miejsca.
                            >
                            > A na nauke historii nigdy nie jest za pozno, rowniez w Twoim przypadku
                            > ja_corko :))
                            >
                            > Gdybys troche pomyslala lub poczytala, to dowiedzialabys sie ze to wlasnie
                            > ksiadz Popieluszko organizowal pielgrzymki ludzi pracy na Jasna Gore.
                            >
                            > W ubiegla sobote i niedziele byla to juz 25 pielgrzymka i w Czestochowie znow
                            > mielismy tlumy ludzi z calej Polski. Obcy z Gdanska i z innych odleglych
                            > zakatkow Polski potrafia docenic i Popieluszke i Czestochowe - dumni byli np.
                            > ze to Gdanszczanin jest tworca sukienki dla obrazy Matki Boskiej na JG.
                            > A Czestochowianie - lepiej zamilczec ...

A co bedzie jesli ta sama dziewczynka spyta mamy dlaczego nie mam co jesc
                            mama odpowie widzisz dziecko nie ma nowych miejsc pracy w naszym miescie i nie moge zarobic pieniazkow
                            a inteligentne dziecko spyta to dlaczego sa pieniazki na pomniki tamtego pana a na miejsca pracy nie ??

hipotetyczne ale jakie prawdziwe
                            • Gość: niepodpisany Re: Historia = pomnik?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 23:59
                              bo to nie do konca urzad miasta zapewnia miejsca pracy ....
                              czego wy oczekujecie ?? czy rzeczywiscie w Cz-wie mamy tak wypaczony
                              swiatopoglad mininej epoki ???
                              brak miejsc pracy wynika ze statusu miasta, Cz-wa spadla do rangi
                              prowincji..brak nowych inwestycji, brak miejsc pracy....
                              a czy ta mala dziwczynka gdy dorosnie okresli swoj status idac pustymi szarymi
                              alejami miasta bez tradycji niepomysli sobie ....mamona stala sie aktualnie
                              pomnikiem...smutne...
                            • Gość: xx Re: Historia = pomnik?????? IP: 213.25.202.* 23.09.05, 13:45
                              Gdybysmy mieli wieksze poczucia identyfikacji ze swoim miastem, bardziej go
                              szanowali, to mocniej wystepowalibysmy w obronie wojewodzkiego satusu miasta.

Wowczas gdy sie te sprawy decydowaly, bylo nam wszystko jedno. Olalismy sprawe
                              jako spoleczenstwo miasta.

A konsekwencje utarty wojewodzkiego satusu miasta ponosimy do tej pory.
                        • Gość: niepodpisany Re: Historia = pomnik?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 23:51
                          chyba wypadaloby podziwiac pana xx, ktory mimo, ze jest bardzo zaabsorbowanym
                          czlowiekiem to i z takim namaszczeniem podchodzi do naszego miasta...
                          W sumie on nie jest rodowitym medalikiem moglby narzekac, jeczac... majac tyle
                          etalonow idealnych miast rozsianych po calym swiecie. On jednak wychwala nasze i
                          jego miasto. My utyskujemy, niepodoba nam sie aktualnie fakt budowy pomnikow.
                          Podejrzewam, ze gdybym spytal to mlode pokolenie kim byl ks. Popieluszko
                          niewielu by odpowiedzialo. Stad ten "spektakularny" przyklad corki o "nauce
                          historii" Corko to anegdota czy parafraza ?:)
                          Ja_corka jest typowym przykladem totalnej anarchii i abnegacji tradycji,
                          historii. Jej zdaniem nie powinnismy rozliczac SB, UB rowniez powinnismy
                          zapomniec o wspolczesnej nam historii. Coz rozowe poglady tez sa pogladami.
                          Podejrzewam, ze dalej bedzie sie domagala zburzenia pomnikow Kardyna
                          Wyszynskiego, Papieza...
                          przeciez mozemy przeczytacz jak skanduje ...
                          > POMNIKOM wszelkiej nasci
                          > NIEEEEEEE
                          mlodziezy wypaczonej NIEEEE...
                          ale dzieki bogu zycie was jeszcze nauczy ...tylko, ze moze byc za pozno
                      • Gość: niepodpisany :) oj Kubisiatko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 23:39
                        > W jarmarcznej pyskówce to tobie daję palmę pierwszeństwa :-)
                        o wlasnie :):)...no coz ... :) bez komentarza
                        jedynie moge zanucic :)
                        domowe przedszkole wszytskie dzieci kocha :)....
                        • Gość: syckis Re: do niepodpisany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 11:00
                          historię to znają forumowicze wypowiadajacy się na ten temat !
                          tematem jest jeszcze jeden pomnik na który wydano kasę z kasy miejskiej ,
                          nie włączaj WyszyNskiego i koronek dla NMP u paulinów to inny temat ,
                          /może wiesz ,iż kasę dała kasa UMCz-wa?
                          pomnikom nie!
                          Twoim-, Moim,- NIe!
                          --------------do muzeum na Rakowie wypadałoby Ci się udać tam leżą twoi
                          przodkowie nieznający klawiatury

-
                          jak kasa UM ma kase to przeznaczyć na cele np. pomocowe!
                          NIe obrazaj ludzi za ich poglądy, strof(u)j za czyny.
                          • Gość: xx Re: do niepodpisany IP: 213.25.202.* 23.09.05, 11:12
                            Te 100 tys. zl ktore dal UM Czestochowa na pomnik Popieluszki jest dla mnie
                            dobra inwestycja w rozwoj naszego miasta.
                            • harry1983 Re: do niepodpisany 23.09.05, 12:04
                              Do Pana xx z IP: 213.25.202.*

xx który tu wcześniej pisał miał inną domenę :)

> Te 100 tys. zl ktore dal UM Czestochowa na pomnik Popieluszki jest dla mnie
                              > dobra inwestycja w rozwoj naszego miasta.

Te 100 tysięcy zł można było o wiele lepiej spożytkować.
                              • Gość: xx Re: do niepodpisany IP: 213.25.202.* 23.09.05, 13:20
                                Gratuluje spostrzegawczosci :))

Jestem po prostu w Warszawie.

A za te 100 tys. mamy naprawde ladny zakatek miasta, jesli juz komus nie pasuje
                                Popieluszko :))
                                • ja_corka Re: do niepodpisany 24.09.05, 04:04
                                  szanowny x-ie takich zakatkow jest pelno na kazdynm cmentarzu
                                  i powinno wystarczyc.
                                  Na Rocha jest nawet pomnikom "nienarodzonym"
                                  Nalezy jeszcze dla historii postawic moze pomnik
                                  zmarnowanym plemnikom po masturbacji

LUDZIEE opamietajmy sie wreszcie.

pomnikom wszelkiej nacji NIE

Az dziwne ze mamusia dziweczynki tak dlugo wyjasniala jej kto acz Popieluszko.
                                  I co dziewczynka z tego chyba mature napisze?
                                  Jak znam zycie to napewno bedzie kula ze 2-3 jezyki zeby opuscic

UKOCHANY KRAJ
                                  UMILOWANY KRAJ
                                  UKOCHANE TE MIASTA I WIOSKI

bo oprocz historii niewiele ten kraj juz zrobi dla potomnych.

ale historia nie nakarmimy glodnych,
                                  nie damy pracy bezrobotnym
                                  ani mieszkan bezdomnyn
                                  • Gość: xx Re: do niepodpisany IP: *.icis.pcz.pl 24.09.05, 13:55
                                    Powinnas startowac do Sejmu z listy LPR lub Samoobrony - oni tez dokladnie taka
                                    sama propagande uprawiaja jak Ty na zakonczenie swojego postu.

Ja jeszcze pamietam jak nasza Polska wygladala w 1989 i to pozwala mi wierzyc
                                    ze my Polacy i nasz kraj damy sobie rade. Moi absolwenci w absolutnie
                                    przewazajacej wiekszosci zostaja w Polsce - tutaj znajduja prace. A jesli maja
                                    ochote wyjechac, to na cale szczescie nie ma juz barier oddzielajacych nas od
                                    swiata, tak jak w czasach mojej mlodosci.
                                  • Gość: niepodpisany ja_cora -profanem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 01:32
                                    dzieciaki pamitajcie sie .....
                                    przestancie myslec doraznie konusmpcyjnie....
                                    egoistycznie...
                                    czyli wiedza jest dla ....zaliczenia ? odrobina historii potrzebna dla oceny ?
                                    czy okreslenia wlasne historycznej tozsamosci...czy ta cz-wska reprezentacja
                                    mlodziezy na forum to blokerski ???...kierujacy sie prosta filozofia zycia a
                                    zpozujacy jak ja corka na silaczke ...???
                                    > ale historia nie nakarmimy glodnych,
                                    > nie damy pracy bezrobotnym
                                    > ani mieszkan bezdomnyn
                                    jdynie jeczycie ....a co robicie by bylo dobrze pozoranci ???? ...takie
                                    pie..lenie kotka z pomoca mlotka...
                                    z intonacji patriotycznych piosenek rodem junakow lub kolektywu z ZSMP ja-cora
                                    podejrzewam (oraz gloszonych profanacji), ze jestes mlodym dziarskim komuszkiem ...
                                    "Pomnikow wszystkiej naji nie" ? - pieknie profanko...czy moze zaczyniemy je
                                    burzyc ...od ktorego proponujesz zaczac ??? Kaedynal Wyszynski ?? Czy ...
                                    SKANDAL !!!
                                    • harry1983 Re: ja_cora -profanem 25.09.05, 16:26
                                      Tyle że Junacy, ZSMP-owcy i "wszelkiej maści komuchy" postawiły ten kraj na nogi po II wojnie światowej.

Zarzucasz innym nieznajomośc historii?? Popatrz sam na siebie...
                                      • Gość: xx Re: ja_cora -profanem IP: *.icis.pcz.pl 25.09.05, 16:35
                                        Kazda praca dla Polski jest jednakowo wazna i powinnismy o niej pamietac -
                                        ideologia tu nie ma nic do rzeczy.

Ale historie rzeczywiscie warto znac :))

ZSMP-owcy to juz byli naprawde sporo po II wojnie swiatowej - ta akurat
                                        organizacja jest zreszta roznie wspominana i az tak bardzo sie nie przemeczala -
                                        nie mozna ja porownac z junakami.
                                      • Gość: niepodpisany Re: ja_cora -profanem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 23:21
                                        harry post byl adresowany do ja_corki to tak na marginesie.....
                                        juz kiedy stwierdzilem, ze jestes niereformowalnym osobnikiem...co do historii
                                        to troche poczytaj ...i zanusz sie w meandrach "rzetelnosci" i "uczciwosci"
                                        kolektywu,,zwlaszcza zebran partyjnych...przerzasz mnie niedlugo oglosisz
                                        beatyfikacje towarzysza Bieruta.... co potwierdza moja opinie o tobie jestes
                                        oszolomem ...ktory nalykal sie populistycznych sloganow....
                                        wszelkiej masci komuchu zapedzily ten kraj w wielomilinowe kredyty...
                                        • harry1983 Re: ja_cora -profanem 26.09.05, 00:12
                                          Gość portalu: niepodpisany napisał(a):

> harry post byl adresowany do ja_corki to tak na marginesie.....
                                          > juz kiedy stwierdzilem, ze jestes niereformowalnym osobnikiem...co do historii
                                          > to troche poczytaj ...i zanusz sie w meandrach "rzetelnosci" i "uczciwosci"
                                          > kolektywu,,zwlaszcza zebran partyjnych...przerzasz mnie niedlugo oglosisz
                                          > beatyfikacje towarzysza Bieruta.... co potwierdza moja opinie o tobie jestes
                                          > oszolomem ...ktory nalykal sie populistycznych sloganow....
                                          > wszelkiej masci komuchu zapedzily ten kraj w wielomilinowe kredyty...

Nie wyjeżdzaj mi tu towarzyszami i zebraniami, ja po prostu nie lubię, jak ktoś opluwa ludzi, którzy po wojnie odbudowali zgliszcza, a to, że były to spędy wcale nie ujmuje im zasługi, że to dzięki nim ten kraj stanął na nogi.
                                          Miliony domów się same nie zbudowały.

Rozróżnij dwie rzeczy - zwykłych ludzi, którzy z zapałem odbudowywali i tych od ideologii.

Wiem doskonale, czego teraz uczą w szkołach, mi też wciskali, że wszystko co za komuny było złe - jakoś potafię spojrzeć obiektywnie, więc i Ty to zrób.

A Twoja opinia o mnie to Twój problem - mnie to zwisa.

Ja i tak tu jestem na tym forum wróg publiczny nr 1 ku uciesze gawiedzi :)
                                          • kubiss Re: ja_cora -profanem 26.09.05, 11:23
                                            No Harry !? Ty wrogiem nr.1 nie jesteś .
                                            Z tobą się jeszcze bawią w polemikę :-) .
                                            Chcą ciebie UTEMPEROWAĆ :-)
                                            Ze mną już mało kto .
                                            No i do tego mój jeden z " wielbicieli " zmusił nawet do zalogowania opluwając
                                            pod moim nickiem innych forumowiczów :-)
                                            Pozdro ..... Kubiś
                                            • kubiss Re: Do Harrego 26.09.05, 11:26
                                              Teraz wali w ciebie anonimowo .
                                              Jeżeli chesz to ci napisze jaki to forumowicz albo się sam domyślisz ;-)
                                              • harry1983 Re: Do Harrego 26.09.05, 13:48
                                                kubiss napisał:

> Teraz wali w ciebie anonimowo .
                                                > Jeżeli chesz to ci napisze jaki to forumowicz albo się sam domyślisz ;-)

Do Kubiś-a : no byłoby kilku chętnych, jest z czego wybierać ;) Ale mozesz napisać na gazetowego maila, login taki sam jak na forum :)

A dalej :
                                                ----------------------------------
                                                Ja_corka napsiała :

powtarzam

Pomnikom NIE

i takie jest moje zdanie
                                                Mam prawo je miec tak samo jak xx moze chwalic swego kolege TWORCE.

Byl czass , ze wiekszosc mlodziezy nalezala do Zuchow, ZHP, ZMS, ZSMP
                                                i jakos wspomina sie ten okrez milo.

Zadna z tych organizacji nie uczyla cpania, gwaltow, palenia papierosow, picia
                                                alkoholu a wpajala dobre cechy OBYWATELA

teraz nie ma co i nie ma KTO

Tylko Oazy KK piora mozgi mlodziezy......
                                                -----------------------------------------------------
                                                Oj mylisz się, jest jeszcze giertych jugend :)

A faktem jest, ze teraz mlodzi nie mają co robić - to ćpają, piją itd - już to kiedyś napisałem w wątku nt komuny, tu masz link :

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=25632794&a=26479164
                                                i oczywiście zaraz zostałem z....ny że oczywiście nieprawda - ja Cię doskonale rozumiem, ale części ludzi na tym forum trzeba tłumaczyć ręcznie.

Pozdrawiam ! :)
                                            • Gość: W mordę jeża Re: ja_cora -profanem IP: *.dynamic.chello.pl 13.07.13, 22:46
                                              kiedyś inaczej się rozmawiało/.
                                          • Gość: pragmatyk Re: ja_cora -profanem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 00:33
                                            > Wiem doskonale, czego teraz uczą w szkołach, mi też wciskali, że wszystko co za
                                            > komuny było złe - jakoś potafię spojrzeć obiektywnie, więc i Ty to zrób.
                                            tak w szkołach tego nuby uczą ???:)...to ciekawe....popatrz jaki to swiat zawily
                                            ...akurat tak sie "dziwinie zlozylo" , ze w szkolach zatrudniono prawicowych
                                            nauczycieli...paranoja :)...albo tworca takich opinim jest jej ofiara :)....

> - mnie to zwisa.
                                            tak to Twoj problem ale na to mozna znalesc lekarstow sugerowalbym poszukac
                                            jakiejs kobitki ....a nie bawic sie w tandetny populizm i tania demagogie na
                                            forum :))))
                                          • Gość: pragmatyk Re: ja_cora -profanem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 00:38
                                            > Ja i tak tu jestem na tym forum wróg publiczny nr 1 ku uciesze gawiedzi :)
                                            rozumiem rozumiem ...dziekuje za szczerosc :)...nie musisz bawic sie w taka
                                            egzaltacje :)))....
                                            gdzies trzeba byc tym number one :) o to ci chodzi harry ?? :) to taka jest
                                            geneza twych postow ...jakie to proste :)...a ja myslalem, ze ty ideologiczny
                                            oszolom ...
                                            i juz chcialem polecic ci film pt. Zawrocony :))...
                                    • kubiss Re: ja_cora -profanem 25.09.05, 17:17
                                      > dzieciaki pamitajcie sie .....
                                      > przestancie myslec doraznie konusmpcyjnie....
                                      > egoistycznie...
                                      > czyli wiedza jest dla ....zaliczenia ? odrobina historii potrzebna dla oceny ?

Co się tak wzburzyłeś Ulissesku_czwa
                                      To że wyrażasz swoją aprobatę dla pomnika to Ok !
                                      Ale dlaczego się boisz podpisać :-) .
                                      Czyżbyś bał się opinii Xx-a i reszty .
                                      Trochę odwagi by się przydało dzieciaku ..... Kubiss
                                      • Gość: xx Re: ja_cora -profanem IP: *.icis.pcz.pl 25.09.05, 17:23
                                        Kubisiu - to nie styl ulissesa - on tak po prostu nie pisze, nawet gdyby chcial
                                        to by czegos takiego nie napisal pewnie - wiec oskarzanie go tutaj nie ma po
                                        prostu sensu :))
                                        • kubiss Re: ja_cora -profanem 25.09.05, 17:38
                                          Oj mało wiesz :-)
                                          Pozdrawiam .....Kubiss
                                          • Gość: xx Re: ja_cora -profanem IP: *.icis.pcz.pl 25.09.05, 17:41
                                            Ja tez pozdrawiam ale gotow jestem sie zalozyc w tej sprawie :))
                                            • kubiss Re: ja_cora -profanem 25.09.05, 17:56
                                              Ja też :-)
                                              • Gość: niepodpisany Re: ja_cora -profanem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 23:23
                                                no coz xx wygral zaklad :) drogi dzieciaku :)))
                                                poniewaz to ja pragmatyk :)....
                                                jednak malo wiesz :)..kubisiatko
                                                • kubiss Re: ja_cora -profanem 25.09.05, 23:24
                                                  Jesteś tchórzliwym uliseskiem hahahaha
                                                  • Gość: xx Re: ja_cora -profanem IP: *.icis.pcz.pl 25.09.05, 23:27
                                                    Oj Kubis ales Ty uparty - niepodpisany i ulisses roznia sie na odleglosc - to
                                                    najpewniej w ogole rozne pokolenia.
                                                  • kubiss Szkoda gadać 25.09.05, 23:31
                                                    Oj Xx jesteś bardziej naiwny niż czteroletnie dzieci .
                                                    Smiać mi się z tego już chce ..... :-)
                                                  • ja_corka Pomikom NIE 26.09.05, 00:52
                                                    powtarzam

Pomnikom NIE

i takie jest moje zdanie
                                                    Mam prawo je miec tak samo jak xx moze chwalic swego kolege TWORCE.

Byl czass , ze wiekszosc mlodziezy nalezala do Zuchow, ZHP, ZMS, ZSMP
                                                    i jakos wspomina sie ten okrez milo.

Zadna z tych organizacji nie uczyla cpania, gwaltow, palenia papierosow, picia
                                                    alkoholu a wpajala dobre cechy OBYWATELA

teraz nie ma co i nie ma KTO

Tylko Oazy KK piora mozgi mlodziezy......
                                                  • Gość: xx Re: Pomikom NIE IP: *.icis.pcz.pl 26.09.05, 09:52
                                                    Pozornie niektorym latwo bylo wtedy zyc - jedna ideologia, jedna recepta na
                                                    zycie. Ale jednoczesnie jak ktos wtedy myslal choc troche, to stopniowo widzial
                                                    ze to wszystko oparte bylo na klamstwie, ze co innego nas uczono, a co innego
                                                    bylo w zyciu. Taka schizofrenia nie mogla trwac wiecznie i dlatego sie zawalila
                                                    z hukiem.

Teraz nie ma monopolu na prawde, nie ma jednej recepty na zycie. Ale to dobrze.
                                                    Kazdy sam powinien znajdowac swoja droge w zyciu. Wolnosc wyboru to bardzo
                                                    wazna sprawa.
                                                  • pragmatyk_realny Re: Szkoda gadać 26.09.05, 19:00
                                                    no cóż Kubisiątko z ciebie taki Sherolock Holmes jak z koziej .... trąbka....
                                                    rzeczywiście nic tylko pozostało śmiać się nam......
                                                    domowe przedszkole .....wszystkie dzieci kocha ...:)
                                                    panie XX o co był ten zakład bo chociaż 10% zainkasuje !!! :)
                                                  • kubiss Re: Szkoda gadać 26.09.05, 19:55
                                                    Teraz Ulisesku pozstało ci tylko rżnięcie głupa hahaha
                                                  • pragmatyk_realny Re: Szkoda gadać Kubisiątko :))) 26.09.05, 21:49
                                                    :)))...Kubisiu orzecież nie jesteś na podorędziu więc jak mogę rżnąć .. ?:).....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka