Dodaj do ulubionych

POMNIK PIELGRZYMA

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 21:45
Od czasu kiedy poraz pierwszy zobaczyłem Naszego Papieża na "Szlaku
Pontniczym Częstochowy", / dla wszystkich przybywających na Jasną Górę ma
swój początek przy kościele św. Zygmunta/, było dlamnie czymś jak najbardziej
naturalnym, że kiedyś moje marzenie zostanie spełnione.- Pielgrzymi
przybywający do Czarnej Madonny zatrzymają się na moment przy pomniku Tego,
który był wzorem Doskonałego Pielgrzyma.- Naturalnej wielkości postać
pielgrzyma Papieża, otaczana w kolejnych latach przez następne pokolenia
pielgrzymów, kroczy ostatnim etapem pielgrzyma- Al. Najświętrzej Maryi Panny.
Kochani mieszkańcy Częstochowy, pozwólcie wszystkim pielgrzymom zbudować
pomnik Papieża Pielgrzyma w waszym mieście. W imieniu wszystkich, którym na
budowie tego pomnika zależy proszę o podanie konta na, które będziemy mogli
dokonać wpłat. Niech przynajmiej to, będzie wyrazem wdzięczności za trud
pielgrzymi jaki podejmowł Jan Paweł II odwiedzając nasze miasta.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ruda :o( Re: POMNIK PIELGRZYMA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 21:48
      Żart jakiś czy co?...........
      Z okazji Papieskiego Dnia tyle mówia ze ON nie chciał pomników...........
      A tu pomniki, pomniki, pomniki..............
      Powinien On Wysunąc noge z nieba i kopnąc co niektórych w głowę ...........
      • Gość: Kłobucz Re: POMNIK PIELGRZYMA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.05, 08:20
        Gdzie można wpłacić pieniądze na mający powstać w mieście pontników a nie
        tylko "medalikarzy". Rudy kolor jest piękny.
      • Gość: I.LEŚNIKOWSKI SĄ RÓŻNE POMNIKI - ALE SĄ IP: *.czestochowa.um.gov.pl / 212.87.231.* 18.10.05, 09:34
        W Częstochowie nie trzeba specjalnej akcji, by to, co jest normalną, codzienną
        powinnością włAdz było wykonywane na co dzień. Być może w innych miastach
        muszą "specjalnie" pomagać, budować i tworzyć "inne pomniki" - hospicja,
        ogrzewalnie.

W Częstochowie ogrzewalnia właśnie powstaje - przy ul. Krakowskiej, obok
        schroniska dla bezdomnych mężczyzn. Postanowiono je wybudować w nadziei, że
        może pomóc ocalić choć jedno życie, choć miejsc powinno wystarczyć w
        schroniskach. Straż miejska już teraz stara się przekonać bezdomnych, aby
        zechcieli skorzystać ze schroniska lub ogrzewalni, by nie powtórzyły się
        tragedie z ubiegłych lat. Oczywiście częstokroć nie rafia to do przekonania
        bezdomnych.
        Schronisko dla bezdomnych mężczyzn tak jak inne ośrodki pomocy społecznej jest
        finansowane przez gminę. Przy tej samej Krakowskiej wmiasto buduje i remontuje
        pomieszczenia dla stowarzyszenia pozarządowego - Adullam, któremu starało się
        Miasto od dłuższego czasu pomóc. Niestety, właściciel obecnych pomieszczeń
        Adullamu nie chciał się zgodzić na inne pomieszczenia, które mu oferowano.
        Dlatego czy ktoś chce czy nie chce - zgodnie z prawem Adullam musi się
        wyprowadzić. Obecny Prezydent Adullam chce i pomaga - bez specjalnego
        namawiania i akcji.
        Hospicjum w Czestochowie też działa - przy wsparciu Miasta, w budynku które od
        miasta za symboliczną złotówkę otrzymało.
        Zresztą wszystko to MIASTO. Rozróżnia te pojęcia tylko HOMO SOVIETIKUS dla
        którego PAŃSTWO było tylko narzędziem w rękach matuszki partii a nie dobrem
        wszystkich.
        W ubiegłą sobotę, podczas Dnia Papieskiego, Prezydent wręczył kolejne nagrody
        dla młodzieży ubogiej, ale uzdolnionej artystycznie. To jest kolejny pomnik
        Janowi Pawłowi II. Szkoda, że o tym nie napisano również w Gazecie.

Zapominanie o tym, o czym napisałem wcześniej, droga Ruda, świadczy albo o
        chwilowej amnezji, albo niewiedzy. Bo nie podejrzewam, że piszesz to z
        premedytacją.

Jeśli nie podoba ci się w tej sytuacji pomnik, to nie dawaj swojego datku.
        Możesz go przeznaczyć na inny cel - nikt nikogo nie zmusza. Żyjemy jednak w
        wolnym kraju i czasy gdy panowała "stuprocentowa jednomyślność" dawno już
        minęły. Czyż ten atak na budowany pomnik Polskiego Pilgrzyma nie pachnie
        nietolerancją, prowincjonalizmem, zaściankiem a więc "ciemnogrodem"?

IL
        • Gość: x Re: SĄ RÓŻNE POMNIKI - ALE SĄ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.05, 09:37
          A jak z ta zbiorka w szkolach Panie Rzeczniku? Rzeczywiscie Prezydent wystapil z
          takim apelem (aby informawac rowniez rodzicow) ?! Prawda to czy tylko sowiecka
          propaganda. Bo jesli prawda to chyba czas najwyzszy zaczac myslec.
        • Gość: Ruda Re: Szanowny Ireneuszu nasz Rzeczniku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.05, 10:59
          Witam na forum Szanownego Pana.........
          Zawsze i wszedzie ,ostatnia wola zmarłego ,jest szanowana i spełniana ......
          Skoro tak gorąco kochaliśmy NASZEGO PAPIEŻA to powinnismy znać i szanować Jego nauki i poglądy........
          Wielokrotnie MÓWIŁ że nie chce "zimnych kamiennych pomników"......
          Czyli wychodzi na to , że stawianie kolejnych pomników , stoi w sprzecznośći z tym co ON chciał i czego PRAGNĄŁ...
          Tak cieżko uszanować JEGO wolę ?
          Uszczesliwianie na siłe do niczego nie prowadzi, wręcz odwrotnie ..........
          Pozdrawiam , nietolerancyjna , zaściankiowa i prowincjonalna Ruda
          Pamięc o zmarłym nie przekłada sie na liczbę pomników .....
          Przekłada się na stosowanie JEGO nauk w życiu........
          Ukłony raz jeszcze
    • Gość: jacek Re: POMNIK PIELGRZYMA IP: *.czestochowa.agora.pl 18.10.05, 09:03
      Na miłość boską, co to jest „pontnik”?! Słowniki, słowniki, słowniki i czytać,
      czytać, czytać. To wstyd, żeby w Częstochowie nie wiedzieć jak się pisze pątnik.
      • ja_corka L<>E<>W RYKNAL 18.10.05, 16:36
        Szanowny Irku.
        Poza Twoimi argumentami trzeba wziasc jeszcze pod uwage to co mowia o pomysle
        Twojego pracodawcy ludzie dzieki ktorym siedzi on na fotelu.
        Widac ze olewa on swoich wyborcow i to co postanowil chce przeciw nim dokonczyc.
        Wystarczy wejsc a watek i policzyc glosy ZA i PRZECIW
        Wiekszosc jest w tej drugiej grupie.
        Ale co kogo to obchodzi?

Argumenty co to MIASTO nie robi na potrzeby hospicjum i dla bezdomnych to
        zadne argumenty.
        MIASTO ma taki obowiazek i juz.

a pomnika wcale MIASTO <czyt. prezydent> stawiac NIE musi.

Zaraz sie dowiem w Min Edukacji czy prezydent jest wladny wystawiac pisma do
        szkol swieckich o zbiorke pieniedzy na pomnik.
        Ciekawa jestem jak po cichu bedzie sie dyskryminowac rodzicow, uczniow, ktorzy
        nie zaplaca na cegielke.
        sprawdze to osobiscie

"DOBRE CZASY CZESTOCHOWY - BIS"

• Gość: kazio Re: POMNIK PIELGRZYMA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.05, 16:38
        E to wydajemi sie mocno naciągane.Facet ma marzenia he,he. A pomnikom stop i już
    • Gość: luk Do Pana Rzecznika IP: 157.158.175.* 18.10.05, 19:28
      IL:
      >Jeśli nie podoba ci się w tej sytuacji pomnik, to nie dawaj swojego datku.
      >Możesz go przeznaczyć na inny cel - nikt nikogo nie zmusza. Żyjemy jednak w
      >wolnym kraju i czasy gdy panowała "stuprocentowa jednomyślność" dawno już
      >minęły. Czyż ten atak na budowany pomnik Polskiego Pilgrzyma nie pachnie
      >nietolerancją, prowincjonalizmem, zaściankiem a więc "ciemnogrodem"?

Pan rzecznik oczywiście zapomina, że to nie jest jego prywatne mieszkanie, lecz miejsce publiczne do tego bardzo eksponowane, wiec dlaczego dziwi się, że mieszkańcy miasta wyrażają swoje obawy co do tego projektu
      Powodów jest kilka:

1.stawianie pomników śp.Janowi Pawłowi II jest niezgodne z Jego wolą i tym co nauczał, dodatkowo dla wielu osób (mam przynajmniej takie wrażenie), że mania pomników papieskich ma znamiona "kultu złotego cielca"

2.pomnik ma być finansowany ze środków miasta (w cegiełki radzę zbytnio nie wierzyć aby pokryły znaczący koszt inwestycji), trudno się dziwić, że dla wielu osób wydawanie ich pieniędzy na kawałek kamienia lub metalu podczas gdy bez problemu można znaleść lepsze ich wykorzystanie jest złym pomysłem

3.Częstochowa ma już duży pomnik papieża na JG, a niedawno dowiedziałem się, że dorobi się prawdopodobnie jeszcze jednego na Rakowie przy św Józefie (na marginesie ma być jeszcze Popiełuszko), wiec czy nie jest troche niepokojąca ideia "Papieża na każdym skrzyżowaniu"
      4.ja dodatkowo mam poważne obawy co do wartości artystycznej tego przedsiąwzięcia(innymi słowy obawiam się skłonności do kiczu). Cuż mam nienajlepsze zdanie o naszym UM jako mecenasie sztuki. O ile Popiełuszko jeszcze ujdzie, choć moim zdaniem największą wartość dla miasta przedstawia placyk z kamienia, to kiedy zobaczyłem projekt zachęty przeraziłem się
      polecam do zobaczenia projekt warszawski (warszawska gazeta) i ile negatywnych ocen uzyskał, a skąd mam wiedzieć, że u nas powstanie coś naprawdę wartościowego, bo w końcu stawiać byle czego tylko po to aby było nie ma sensu i chyba każdy się ze mną zgodzi
      • Gość: Ruda Re:Właśnie o ti chodzi!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.05, 22:08
        • ja_corka pon......czy PĄTNIK????? 19.10.05, 00:04
          ANDRZEJ.............a Ty skad sie nagle urwales?

PON........tnik z Ciebie niezly

ale PĄTNIK chyba zaden.
          cos mi sie wydaje ze wyskakujesz zza drzewa?

zatrzymasz sie przed pomnikiem JPII na J. Gorze i to Ci wystarczy a jak Ci
          malo to wejdz do kosciola w Katedrze jest pomnik JPII tez po drodze na J>G

Pomnikom NIE

ale za to

"DOBRE CZASY CZESTOCHOWY - BIS "
          • Gość: Andrzej Re: pon......czy PĄTNIK????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 04:35
            Ludzką rzeczą popełniać błędy- oby tylko w pisowni. Być może moja dyslekcja ma
            podstawy. Moje marzenie by jako PĄTNIK przybywający do Częstochowy na swojej
            drodze pielgrzyma móc zatrzymać się przy pomniku Jana PawłaII nie spełni się,
            ale to inna sprawa. Do Częstochowy będę przychodził bo w waszym mieście jest
            Jasna Góra. Cieszę się,że macie hospicja i będą nowe, w moim mieście jest ich
            pare. Nie stawiajcie pomników, lecz pozwólcie marzyć, że za sto lat ktoś tak
            jak ja będzie widział Papieża Pątnika idącego na Jasną Góre.
            • Gość: Pątnik Re: pon......czy PĄTNIK????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 04:09
              Od czasu kiedy mam łącze internetowe czytam "Częstochowskie Forum". Podoba mi
              się pomysł wznieśienia pomnika Papieżowi przez tych,którzy idą na Jasną Górę w
              pielgrzymkach, sam byłem na jedenastu. Częstochowianie nie chcą tego pomnika to
              tak jak by nie chcieli nas w swoim mieście.A my bardziej niż pomnik utrudniamy
              ich codzienne życie. O co chodzi?
              • ja_corka Re: pon......czy PĄTNIK????? 22.10.05, 14:14
                a nie mozesz sobie postawic tego pomnika u siebie na drodze wyjsciowej
                pielgrzymki?
                Tez bedziesz Go widzial w drodze na JG tylko ciut wczesniej.
                Pomysl.
                Dlaczego chcesz akurat NAS tym uszczesliwiac?

Pomnikom NIE

"DOBRE CZASY CZESTOCHOWY -BIS"

• ja_corka Re: pon......czy PĄTNIK????? 22.10.05, 14:21
                Bo Czestochowianie tu zyja i to jest ich miasto, wiec Ty nam nie stawiaj
                pomnikow.
                Przyjdziesz z pielgrzymka dostaniesz strawe duchowa, i wyjdziesz.

A to MY decydujemy czy chcemy miec cos w naszym miescie czy NIE.
                My nie kazemy Tobie w Twoim miescie stawiac pomnikow, bo to Twoje miasto
                wiec vice versa.

a jako pielgrzym jestes przyjmowany bez wzgledu na to czy pomnik stoi czy nie.

a tak juz po

wchodzisz jako pielgrzym i w zasadzie nie masz gdzie zrobic siusiu w
                alejach ......jak dlugie i szerokie !!!
                • Gość: Roman z ....... Re: POMNIK PIELGRZYMA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 00:45
                  Moje, mój.Córo przywłaszczasz sobie coś,co nigdy do Ciebie nie należało i
                  należeć nie będzie. Ty naprawdę nigdy nie dostrzeżesz różnicy między
                  Częstochową,a jakim kolwiek innym miastem. Ja i inni mamy czas, pomnik Jana
                  Pawła II stanie w Częstochowie. A o nasze potrzeby fizjologiczne nie martw
                  się.
                • Gość: anka Re: pon......czy PĄTNIK????? IP: *.trustnet.pl 23.10.05, 01:13
                  ,,MY"...fantastycznie WAM to wychodzi.....
                  Wstyd mi ,że jesteś częstochowianką...a jeżeli WAM coś nie odpowiada wystarczy
                  sie wyprowadzić...co z oczu to z serca;-)...
                  • Gość: ja synek Re: Pomnik Pielgrzyma J P II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 01:51
                    Do osoby podpisującej się "ja córka " .Dziecino piszemy o poważnej sprawie. Nie
                    decydujemy czy ma być pomnik czy go ma nie być, jedynie wyrażamy swoje opinie.
                    W/g mnie, w Częstochowie taki pomnik powinien być i nie przy kościele, ale
                    właśnie w Al. NMP.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka