Gość: Częstochowianka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.05, 17:28 ahh, ta nasza piękna Częstochowa..... znów na końcu ;) www.wprost.pl/ar/?O=83019 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kasiaa Re: Częstochowa znowu najgorsza IP: *.trustnet.pl 14.11.05, 17:37 nieprawda bo sa jeszcze gorsze miasta od czestochowy:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gerda Re: Częstochowa znowu najgorsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 17:39 co się dziwić jak prezydent Częstochowy jest zdrajcą Częstochowy , a propagatorem czarnej mafii watykanskiej i woj.katowickiego( nie pomyliłam ze slaskim.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Częstochowa znowu najgorsza IP: 212.87.240.* 14.11.05, 17:49 Gdzie ona taka na końcu jest? Porównaj ceny w tych tabelach a nie patrz na pozycje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OBOP Re: Częstochowa znowu najgorsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 18:48 ta czestochowianka to jakas durna. Sra do własnego gniazda. Przeciez wypadlismy sredni w rankingu i nie ma sie co wstydzić. Jak na miasto powiatowe to jest dobrze. A przegrywamy głównie niewykorzystaną atrakcyjnościa turystyczna oraz rekreacja i wypoczynkiem. Dla mnie to zadne wielkie argumenty. A jesli chodzi o tabele to juz wyssane sa z palca te ceny na targowiskach. szczegolnie najdrozszy w Polsce ser żółty. hahahaha. co za kryterium atrakcyjnosci miast! lol Odpowiedz Link Zgłoś
inna-bajka Chciałam przeprosić Wałbrzych 14.11.05, 19:01 Uważałam, że u Was jest gorzej, a jednak jesteśmy jeszcze gorsi. Teraz czekamy na peany darmozjadów z budżetówki, że Czestochowa jest super. Dzisiaj stałam w alejach w korku, na wysokości ryneczku. Aleje wyglądają jak slamsy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krezus Re: Chciałam przeprosić Wałbrzych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 19:06 inna bajka - faktycznie jestes inna :) hahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianka Re: Częstochowa znowu najgorsza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.05, 19:06 nie "sram ze wsłasne..." tylko mówie prawde i to co myśle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Częstochowa naprawdę najlepsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 19:16 No co ty częstochowa jest super :))) Ma metro,akwapark i galerię. Obwodnica jest na ukończeniu i lada dzień nie zobaczymy tyle pędzących tirów co teraz,galeria również jest wybudowana.Korków na mieście nie ma bo kochany Pan Prezydent Wrona załatwił szybką budowę drogi z ul.legionów do ronda Mickiewicza. Jezdnie są równe jak lustro.Jest naprawdę pięknie i cacy.Czego się czepiacie i sracie w swoje gniazdo? Odpowiedz Link Zgłoś
inna-bajka Re: Częstochowa naprawdę najlepsza 14.11.05, 19:24 Zapomniałeś, że cały cas są koncerty. Sespołów, które wszedzie graja za darmo, bo ich nikt nie chce słuchać, a my sie cieszymy, za te ochłapy pseudo kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Częstochowa naprawdę najlepsza IP: *.icis.pcz.pl 14.11.05, 20:01 Czy ty rzeczywiscie masz 30 lat ? Sadzac po Twoich nastrojach masz z pewnoscia gdzies za 70 z hakiem - a najlepiej pojdz na jakis fajny koncert - no ale Ty nie lubisz chodzic na koncerty w Czestochowie - bo jak taki Turnau spiewa w Katowicach to jest ok a jak w Czestochowie to to jest chlam :)) A serio - bylem w Wawie dzisiaj i milo zobaczyc jak na afiszach w centrum miasta wszedzie widnieje Krzyk (juz byl) i u nas tez bedzie Krzyk - za prawie 2 tygodnie. To maly przyklad Pod wzgledem oferty kulturalnej nie mamy sie czego wstydzic - zeby tylko jeszcze ci wszyscy narzekacze byli chetni zeby z niej skorzystac. Zwykle to przekracza ich mozliwoisci poznawcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Częstochowa naprawdę najlepsza IP: *.icis.pcz.pl 14.11.05, 21:33 P.S. I w Watrszawie na plocie plakat informujacy o kocercie AKURAT, i w Czestochowie na afiszu koncert tego samego AKURAT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etam Re: Częstochowa naprawdę najlepsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 00:03 tak ciągle mamlać, skalmać, narzekać, stękać, mieć pretensje, grają to grają, ja lubię ty nie musisz słuchać, poznaj inne miejsca, posłuchaj ludzi, zobacz jak jest źle, a też zauważ dobre, bo nigdy nie dzieje się tylko zło, można wyliczać bardzo dużo dobrego bez względu na prezydenta, opcje, politykę, pogodę, wystarczy chcieć zobaczyć lepszy świat i już się dzieje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk Re: Częstochowa znowu najgorsza IP: 157.158.175.* 14.11.05, 19:41 krótka analiza naszej sytyłacji: -praca i zarobki-w miare średnia krajowa, nie za dużo ale ogólnie biedy nie klepiemy -ceny-jak wyżej -infrastruktura-po co komu autostrady czy metro, my mamy jedną linie tramwajową i dwa razy więcej punktów od Warszawy -bezpieczeństwo-nie ma czym się chwalić, słaba średnia -rozrywka-słabiutko-jesteśmy na poziomie Łodzi lub Radomia -zdrowie-marna kondycja, ale i tak sporo przed gopowcami -warynki mieszkaniowe-średnia górna, bardzo przyzwoicie -atroakcyjność turystyczna regiony-powiedzmy, że mam poważne zastrzerzenia do kompetencji autora tej tabelki ogólnie zajeliśmy 15 miejsce razem z Gorzowem Wlk. brakuje nam tylko 3punktów do Wrocka chyba nieźle jak na zaniedbany powiat ogólnie jednak jak się przyjrzeć kryteriom wyboru to widać, że ten ranking jest bardzo niemiarodajny, więc nie ma co się ekscytować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marecky Re: Częstochowa znowu najgorsza IP: 217.96.15.* 15.11.05, 13:59 do luk'a: rozrywka slabo na poziomie lodzi ?? hehehe, tak sie sklada ze lodz ma kilka razy wiecej do zaoferowania, wiele super kin, kregielnie, wielkie dyskoteki, teatr, wiecej koncertow i oczywiscie galerie kilkupoziomowe, juz jest nowy projekt i za kilka lat bedzie nowe centrum rozrywki w srodku miasta, z nastepnym multikinem, skateparkiem i innymi miejscami do spedzania czasu. Lubie swoje miasto Czestochowe, ale ludzi stad juz nie za bardzo. Reasumujac prosze nie porownywac czestochowy do lodzi bo nie ma wogole czego porownywac, nie mamy nic oprocz za duzo zwyklych marketow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Częstochowa znowu najgorsza IP: *.icis.pcz.pl 15.11.05, 17:16 Wlasnie o tym mowimy - ze co najmniej dziwny jest ten ranking w ktorym Lodz zajela ostatnie miejsce. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk Re: Częstochowa znowu najgorsza IP: 157.158.175.* 14.11.05, 19:41 krótka analiza naszej sytyłacji: -praca i zarobki-w miare średnia krajowa, nie za dużo ale ogólnie biedy nie klepiemy -ceny-jak wyżej -infrastruktura-po co komu autostrady czy metro, my mamy jedną linie tramwajową i dwa razy więcej punktów od Warszawy -bezpieczeństwo-nie ma czym się chwalić, słaba średnia -rozrywka-słabiutko-jesteśmy na poziomie Łodzi lub Radomia -zdrowie-marna kondycja, ale i tak sporo przed gopowcami -warynki mieszkaniowe-średnia górna, bardzo przyzwoicie -atroakcyjność turystyczna regiony-powiedzmy, że mam poważne zastrzerzenia do kompetencji autora tej tabelki ogólnie zajeliśmy 15 miejsce razem z Gorzowem Wlk. brakuje nam tylko 3punktów do Wrocka chyba nieźle jak na zaniedbany powiat ogólnie jednak jak się przyjrzeć kryteriom wyboru to widać, że ten ranking jest bardzo niemiarodajny, więc nie ma co się ekscytować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Częstochowa znowu najgorsza IP: *.icis.pcz.pl 14.11.05, 20:04 Zgadza sie - Wprost wrecz slynie z malo obiektywnych rankingow. W koncu wypadlismy lepiej od Lodzi i troche tylko gorzej od Wroclawia - a to przeciez jedne z najlepiej rozwijajacych sie miast w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Częstochowa znowu najgorsza IP: *.icis.pcz.pl 14.11.05, 20:04 Nawet czytac nie umiesz - nie mowiac o zrozumieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Częstochowa znowu najgorsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 20:57 Za to nasz forumowy Xx slynie z obiektywizmu na skale swiatowa. Ja w sumie ciesze sie ze nie mieszkam w gorszej dziurze. No do czestochowy zjezdzaja same super gwiazdy zeby dawac koncerty. Tylko nie wiem czy sie cieszyc czy plakac gdyz takie z nich sa artysty. czestochowskie koncerty te z dolnej polki czyli darmowe sa robione glownie dla pijanej i nacpanej mlodziezy.A wieczorami slychac tylko jak psy tylkami szczekaja. Gdyby nie upor mojej zony to dawno bym z tej dziury uciekl. Radze wyjechac wszystkim przedsiebiorczym i zaradnym. Niedlugo zostana tylko barany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Częstochowa znowu najgorsza IP: *.icis.pcz.pl 14.11.05, 21:32 Szkoda komentowac - jak ktos juz powiedzial - ani ortografia ani sens wypowiedzi nie jest Twoja silna strona. Prawde powiedziwawszy szkoda mi bardzo jak ktos zdolny i wartosciowy wyjezdza z Czestochowy. Sa jednak tacy na ktorych nasze miasto z pewnoscia by tylko zyskalo - pewnie nigdy nie byles na zadnym koncercie i nawet nie wiesz gdzie takie w Czestochowie sie odbywaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: Częstochowa znowu najgorsza IP: *.d4.club-internet.fr 14.11.05, 21:59 Tak sie akurat sklada, ze goscilem w Czestochowie w tym roku zagranicznych gosci. Napisze krotko: byli pod wielkim wrazeniem, innej nie znanej im Europy. Oczarowani Alejami, magicznymi uliczkami dzielnic, ktore praktycznia sa spokojnymi "wioskami" w miescie, perspektywa unikalnej wiezy jasnogorskiej, i czywiscie Zloto-Potokowym Regionem, Mstowem. Nie bede wyliczal. Osobiscie nigdy nie mialem zadnych zludzen, mieszkajac w Czestochowie, jej wartosci i Regionu znalem. Cieszy mnie fakt, ze po latach potwierdzaja to moi znajomi z zachodniego swiata. To tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Częstochowa znowu najgorsza IP: *.icis.pcz.pl 14.11.05, 22:23 Masz racje storimo - generalnie ludzie z zewnatrz potafia bardzo czesto lepiej docenic piekno Czestochowy niz wielu rdzennych mieszkancow. Chociaz to moze pewna prawidlowosc - to do czego sie czlowiek przyzwyczail mniej sie ceni niz rzeczy cudze - bo nowe. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
inna-bajka Re: Częstochowa znowu najgorsza 15.11.05, 12:58 A może poprostu byli uprzejmi. A do Ciebie żadne argumenty nie przemawiają, te zespoły co wymieniłeś wyżej ... bez komentarza ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qa Re: Częstochowa znowu najgorsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 13:18 A z ciekawości - jakież to zespoły spełnią Pani wymagania i zagwarantują satysfakcjonujący, zdaniem Pani, poziom artystyczny? Z niecierpliwością czekam na odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: Częstochowa znowu najgorsza IP: *.d4.club-internet.fr 15.11.05, 13:44 inna-bajka napisała: > A może poprostu byli uprzejmi. A moze sa kabotynami? Zaczynam byc wobec nich nieufny. Chyba zerwe z nimi wszelkie kontakty. ________________________________ Zgadzam sie z wypowiedzia Profesora. Uklony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: Częstochowa znowu najgorsza IP: *.d4.club-internet.fr 15.11.05, 13:49 i jeszcze jedno: zachwycali sie polskimi wedlinami, warzywami (polskie ziemniaki sa najlepsze), polska domowa kuchnia i oczywiscie chlebem jak i polskimi ciastami, ptasie mleczka itd. W drodze powrotnej ich walizki wypelnione byly polska zywnoscia. I to nie to, ze ja im to proponowalem. Sami chcieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stigma Re: Częstochowa znowu najgorsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 13:57 no popatrzcie! Czestochowa znowu najgorsza i bedzie miała supernowoczesne planetarium za kilka mln złotych! Normalnie cios dla pesymistów! i znowu "nie bedzie co robic" w miescie! :) Odpowiedz Link Zgłoś
inna-bajka Re: Częstochowa znowu najgorsza 15.11.05, 20:03 Gość portalu: storima napisał(a): > i jeszcze jedno: zachwycali sie polskimi wedlinami, warzywami (polskie > ziemniaki sa najlepsze), polska domowa kuchnia i oczywiscie chlebem jak i > polskimi ciastami, ptasie mleczka itd. Właśnie polskie i tylko polskie, masz rację. Poska ma wiele do zaoferowania i wiele pieknych miejsc, które potrzefi wyeksponować. A my zawsze w cieniu Jasnej Góry, zaszufladkowani i nie majacy do zaoferowania nic. Odpowiedz Link Zgłoś
ka-8 Re: Częstochowa znowu najgorsza 15.11.05, 21:32 Hmm... to może ja stane gdzies posrodku. Niestety w rankingu Wprost pozycja Czewy jest chyba troche za wysoka, z Wroclawiem raczej rownac sie nie mozemy, wiec te trzy punkty roznicy wziely sie albo z niedocenienia Wrocka albo z przecenienia Czewy... W Czewie jest fajne to że jest spokojnie, zycie toczy sie w miare powoli, bez zbednego pospiechu i jest gdzie wyskoczyc za miasto bez przebijania sie przez korki. Jest tez pare lepszych-gorszych uczelni gdzie mozna spokojnie postudiowac o ile ktos nie ma przerosnietych ambicji. To co mnie drazni w Czestochowie, to przede wszystkim brak wiekszych perspektyw po zakonczeniu nauki. Co po studiach? Bezrobocie czy praca u cholewkarza? Pozostaje jeszcze wlasna dzialalnosc (calkiem niezle rozwiazanie). Firm w ktorych mozna sensownie sie zatrudnic nie ma za wiele, mozna by rzec ze ich liczba nie przekroczy pieciu. Co z tego ze srednie zarobki niby sa dobre, ale najpierw trzeba miec prace w ogole. Sam chetnie wrocilbym do swojego miasta ale nie widze w nim szans na prace z godziwa zaplata ktora pozwoli mi splacic kredyt mieszkaniowy i odlozyc na przyszla emeryture aby byc niezaleznym od ZUSu i zachlanngo panstwa. A tak, trzeba bylo sie wyprowadzic za chlebem. Jezeli juz porownojemy sie do Wroclawia... Nie wiem czy zauwazyliscie ile inwestycji tam laduje. Nie ludzmy sie, ci wyksztalceni beda pryskac tam gdzie chleb i perspektywy. No i jeszcze ten cien wiezy gorojacej nad miastem... Mam wrazenie ze wcale nam nie pomaga, a przynajmniej nie zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
inna-bajka Re: Częstochowa znowu najgorsza 15.11.05, 22:22 Masz rację. Nie wszystko wszystkim pasuje. Najważniejszą rzeczę za którą bedę dziękować to mój kierunek który studiowałam tutaj. Od dziecka miała być to astronomia, ale życie potoczyło się inaczej i wylądowałam na nowym kierunku. Zupełny brak kadry akademickiej skłonił władze uczelni do podpisania kontraktów z wykładowcami. Na moje szczęście byli to przwie sami profesorowie z dużym dorobkiem i renomą w "branży". Kierunek z moją obecna praca ma tyle wspólnego co pisanie wierszy z lotami kosmicznymi ;-) Ale otworzyło mi to głowę i chcę więcej, gnuśnienie nie dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
singielek1 Re: POlska żywność znowu naj... 16.11.05, 00:29 Zywnosc wPolsce przestaje nadawac sie do jedzenia: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=32008517 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Częstochowa znowu najgorsza IP: *.icis.pcz.pl 15.11.05, 17:15 A ja wymienilem tylko JEDEN zespol, wiec trudno mowic o zespolach :)) Krzyk to nie zespol - warto by wiedziec czym to sie je :)) ... i Turnau tez nie. Przy okazji mnie tez zaczyna juz interesowac kto musialby sie zjawic w Czestochowie zeby zasluzyc na Twoje uznanie. Odpowiedz Link Zgłoś
inna-bajka Re: Częstochowa znowu najgorsza 15.11.05, 19:09 Wiem kto to jest Turnau, a o Krzyku nie słyszałam, no chyba, że masz na myśli Muncha. Kto ? Prosze bardzo : Kult, Kazik, Coma, jakiś chilloucik, jazz jest dobry, ale w nadmiarze niestrawny, o twórcach zagranicznych nawet nie wspominam, bo fantasy lubie w literaturze. Kiedyś były organizowane Mezis kabaretowe, teatralne, które były organizowane z pomysłem i nikt nie musiał robić z siebie idioty jak na tej załosnej "Nocy kulturalnej" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Dobra Inna-Bajko. IP: *.d4.club-internet.fr 15.11.05, 19:15 Dobra Inna-Bajko. To w koncu ci z zagranicy, ktorych urzekla i Polska i Czestochowa to tak z uprzejmosci, czy tez kabotyni??? Odpowiedz Link Zgłoś
inna-bajka Re: Dobra Inna-Bajko. 15.11.05, 19:43 Nie znam, ani Ciebie, ani Twoich znajomych, więc stwierdzenie, że to uprzejmość z ich strony jest moją odpowiedzią na to jak reaguje wiekszość ludzi widząc to miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Dobra Inna-Bajko. IP: *.icis.pcz.pl 15.11.05, 19:47 Wiekszosc pzryjezdnych reaguje bardzo pozytywnie, i Polacy i obcokrajowcy, - takie sa moje doswiadczenia. Cierpisz z powodu tego, ze musisz mieszkac w Czestochowie, a cierpietnicy sa wlasnie tacy - inni ... Odpowiedz Link Zgłoś
inna-bajka Re: Dobra Inna-Bajko. 15.11.05, 20:00 Gość portalu: xx napisał(a): > Wiekszosc pzryjezdnych reaguje bardzo pozytywnie, i Polacy i obcokrajowcy, - > takie sa moje doswiadczenia. > Cierpisz z powodu tego, ze musisz mieszkac w Czestochowie, a cierpietnicy sa > wlasnie tacy - inni ... Zawchycanie sie byle czym i klapki na oczy ? To nie dla mnie. Ten grajdołek przysłonił nam trzeźwe spojżenie na smutną rzeczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Dobra Inna-Bajko. IP: *.icis.pcz.pl 15.11.05, 21:23 Zachwyca Ci wszystko co nie z Czestochowy. Wszystko co nie stad jest dla Ciebie lepsze - jestes gleboko nieszczesliwa ze akurat spotkala Cie taka olbrzymia niesprawiedliwosc ze strony losu i musisz mieszkac tutaj. Cala reszta jest tego konsekwencja. Ja bardzo lubie jezdzic po Polsce i swiecie, ale po kazdej takiej wyprawie z tym wieksza ochota wracam do domu czyli Czestochowy. Odpowiedz Link Zgłoś
inna-bajka Re: Dobra Inna-Bajko. 15.11.05, 22:03 Dlaczego mnie atakujesz i wypisujesz bzdury, których ja nigdy nie napisałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szorima Re: Dobra Inna-Bajko. IP: *.d4.club-internet.fr 15.11.05, 20:04 Gość portalu: xx napisał: > Wiekszosc pzryjezdnych reaguje bardzo pozytywnie, i Polacy i obcokrajowcy, - > takie sa moje doswiadczenia. Nie tylko Twoje doswiadczenia Profesorze. Moge sie z Profesorem spierac lecz z tego prania optymizmu zadnym proszkiem ani wybielaczem, chlorem forumowym nie usune bo nie mam takiego zamiaru. Kwestionowanie szczerych wypowiedzi na podstawie nawet nie "bajkowych" insynuacji jest nachalnym, jak piasalem wczesniej, ublizajacym tonem forsowania "ciemno widze, zle sie czuje" wiec i wy czujcie sie pognebieni. Odpowiedz Link Zgłoś
inna-bajka Re: Dobra Inna-Bajko. 15.11.05, 20:30 Jak do tej pory chyba nie użyłam niecenzuralnych stwierdzeń, ani innych poniżających porównać, czego i wam życzę w stosunku do osób, które maja prawo wypowiadać swoje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mega-bajka Re: Dobra Inna-Bajko. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 19:48 krótka piłka bajko. nie podoba ci sie miasto to wypierd..j i pozwol zyc w nim innym ludziom bez siania pesymizmu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Częstochowa znowu najgorsza IP: *.icis.pcz.pl 15.11.05, 19:25 Krzyk to bardzo ostatni modny spektakl teatralny na podstawie piesni Jacka Kaczmarskiego. Oczywiscie jest tam duzo muzyki i tanca tez. Bedzie u nas 27-go. Coma u nas byla, a dobrego jazzu jest u nas ostatnio duzo - jak nie Paradoks, to ASK. Rowniez wykonawcy zagraniczni. A opinie o zalosnej Nocy Kulturalnej swiadcza najdobitniej wlasnie o osobie, ktora je wypowiada. Pewnie gdyby byla robiona w Katowicach, to by to byl dopiero powod do zachwytow. Spektakle teatru niezaleznego mamy teraz na codzien, w Teatrze from Poland, gdzie dzialaja zreszta ludzie ktorzy kiedys organizowali Mezis Teatralne. Gdybys tam zajrzala, to moglabys sie o tym przekonac. W dniach 25-27 listopada mamy zas ciekawie zapowiadajace sie Miedzynarodowe Spotkania Teatralne - odbywac sie beda i w Teatrze i poza nim, do pozna w nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
inna-bajka Re: Częstochowa znowu najgorsza 15.11.05, 19:50 Choć wychowana jestem w duchu Solidarności, osobiście za Kaczmarskim nie przepadam i wolno mi. Chyba. Wiem, że jazzu jest u nas dużo i dlatego napisałm, że w nadmiarze jest niestrawny, bo chyba poszliśmy w jedna strone dobierając klimaty mózyczne. Brak różnorodności. Noc kulturalna była przeze mnie wielokrotnie poruszana właśnie na złą lub brak organizacji, zeby nie posądzićo zwykłe naciągactwo ludzi. Napaliłm się na te noce strasznie, niestey nigdzie nie udało sie dostać, a przynajmniej tam gdzie było warto. Dlatego napisałam o Mezis. Co do Miedzynarodowych Spotkań Teatralnych, chętnie bym poszła, mam nadzieję, że dam radę, bo niestety jestem delegowana z pracy na spotkania branżowe :-( Odpowiedz Link Zgłoś
kebess Re: Częstochowa znowu najgorsza 24.11.05, 13:16 Bajko... Ty to masz przeje...ne :( Naprawdę bardzo, bardzo Ci współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ajka Re: Częstochowa znowu najgorsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 09:55 to ty masz pracę? nie umiesz pisać słowa: muzyka, ale jadem zionąć możesz bez końca; schowaj się do mysiej dziury, weź sobie słownik i czyyyyyyyyyytaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajka Re: Częstochowa znowu najgorsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 00:18 Kiedyś, kiedy jeszcze nie znałam tego miasta,dawno temu, w pociągu słuchałam studentek, które wracały z obozu sportowego w górach do Częstochowy. Te młode śliczne dziewczyny tak się cieszyły z powrotu, że zapytałam: dlaczego? Były w górach, one, obóz , atrakcje. I one mi wtedy pięknie opowiedziały o swoim mieście. Pamiętam jak któraś powiedziała, że jest w tym mieście wszystko potrzebne człowiekowi typu: uroda ulic, skwerów, zakątków, tradycja w ludziach, wygoda, nowoczesność, bo nie trzeba wyjeżdżać po nic. Uczelnie i miejsca rozrywki dla studentów, dobre restauracje. Nie potrafię tego wymienić, wszystkiego nie pamiętam. Potem poznałam i potwierdziłam wiele sama. Zaznaczam, do "swego" miasta przekonały mnie piękne, młode dziewczyny. Później też spotkałam mnóstwo ludzi zakochanych w swoim mieście - Częstochowie. To nie wrocławski snobizm ani warszawska wyższość, nie poznańska pogoń za many many, ani krakowska pycha czy wyniosłość Gdańska. To miasto dobre dla ludzi... dobrych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giper Re: Częstochowa znowu najgorsza IP: *.trustnet.pl 15.11.05, 15:07 Trzeba dokładnie wczytać sie w tabele. Pierwsze z nich są fakrycznie rankingiem, ale kolejne porownujace ceny juz nie. Czytając dokladnie ceny, zobaczymy, ze nie jest u nas najdrozej. I nie oznacza to, ze jestesmy na koncu. Wspolczuc to mozna np. Łodzi. To jest porażka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Inna Bajko IP: *.d4.club-internet.fr 15.11.05, 19:23 Akurat nie bajkowo czepiasz sie Profesora. Rowniez nie bajkowo uniewazniasz opinie moich Przyjaciol. Wolno Ci. Osobiscie, uwazam za chamskie tego rodzaju naloty na ludzi z ktorymi sie przyjaznie. Jestes obca mi osoba i wypraszam sobie kwestionowanie szczerych opinii moich Przyjaciol ku Twej agresywnej grze slow. Miej rowniez szacunek dla Profesora. Odpowiedz Link Zgłoś
inna-bajka Re: Inna Bajko 15.11.05, 19:56 > Akurat nie bajkowo czepiasz sie Profesora. Jakiego profesora, prawie nikt z Was sie tutaj nie loguje. > Rowniez nie bajkowo uniewazniasz opinie moich Przyjaciol. o tym juz napisałam > Osobiscie, uwazam za chamskie tego rodzaju naloty na ludzi z ktorymi sie przyjaznie. Źle mnie oceniasz, ale wolno Ci > wypraszam sobie kwestionowanie szczerych opinii moich Przyjaciol ku Twej agresywnej grze slow. Nie jestem agresywna, może nie potrafię ukrywać emocji, ale to tylko moje subiektywne zdanie > Miej rowniez szacunek dla Profesora. Szacunek ..... Hmm, osobiscie uważam, że szacunek jest wypracowany, a nie jest ot tak i to dla osoby, która bezkrytycznie i bezpodstawnie narzuca nam swój punkt widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: Inna Bajko IP: *.d4.club-internet.fr 15.11.05, 20:12 Nie oceniam Ciebie. Komentuje Inna-Bajke. Jej slowa, ktorych "w miedzy bajki"... Motto zobowiazuje. Podlug podpisu Twego, odczuwam, ze stac Ciebie na wiecej niz wkladanie obcych slow w przyjazne opinie internautow. Odpowiedz Link Zgłoś
inna-bajka Re: Inna Bajko 15.11.05, 20:27 Sama siebie co dzień zadziwiam, więc nie wiem na co mnie stać. A to nie było wkładanie tylko przypuszczenie. Przecież Was nie zmuszam do wyjścia z tego Waszego Matrixa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: Inna Bajko IP: *.d4.club-internet.fr 15.11.05, 20:33 Matrix to bajkowa sprawa. Rzeczywistosc ksztaltuje sie poza zadziwianiem siebie nad soba. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajkopisarz :) Inna-Bajka znowu najgorsza! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 20:36 jak w temacie hahahahaha! Odpowiedz Link Zgłoś
inna-bajka Re: Inna-Bajka znowu najgorsza! 15.11.05, 20:42 Takie wpisy jak ten i kilka wyżej tylko świadcza o tym, że mam rację, bo ludzie myślący potrafia argumentować swoje tezy, a "wyprani" tylko atakować. Żegnam. Odpowiedz Link Zgłoś
inna-bajka Re: Inna Bajko 15.11.05, 20:40 Ważne by nie dowiedzieć się jakie sa nasze możliwości, bo to jest już koniec. Gdybym to wiedziała stanęłabym w miejscu jak to miasto, które swoje możliwości, a raczej ich brak, już poznało :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: Inna Bajko IP: *.d4.club-internet.fr 15.11.05, 21:00 inna-bajka napisała: > Ważne by nie dowiedzieć się jakie sa nasze możliwości, bo to jest już koniec. > Gdybym to wiedziała stanęłabym w miejscu jak to miasto, > które swoje możliwości, a raczej ich brak, już poznało :-( Absolutnie sie zgadzam. Podlug bajkowej reguly Matrix'u. Szczesciem to rzeczywistoscjest ponad bajka, a Matrix jej znieksztalceniem. Szkoda, ze unikasz tradycji: przednie bajki posiadaja swoj rzeczywisty wymiar. I nie zegnaj. Bajki sa wieczne, matrix tymczasowy. Odpowiedz Link Zgłoś
inna-bajka Re: Inna Bajko 15.11.05, 21:09 Nick jest wielo wymiarowy ;-) Z szacunkiem dla Ezopa i Krasickiego, hołdem dla Erazma z Rotterdamu. Czy rzeczywistość jest ponad mną, choć czuje podstęp, to bardziej bym sie skłaniała do stwierdzenia, że rzeczywistość mnie przerasta swoimi absurdalnymi posunieciami. Matrix trwa tak długo, aż nam różowe okularki nie zszarzeją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: Inna Bajko IP: *.d4.club-internet.fr 15.11.05, 21:26 No tak, Erazm pozostal wierny sobie samemu (pozostal katolikiem), choc mogl przejsc na strone Lutra. Wszak walczyli wspolnie przeciw praktykowanej korumpcji w Kosciele. Z matrixem natomiast to troszke nie tak jak piszesz. Aby wydostac sie ponad, nie rozowe okulary, lecz wiara. Wiara nie w zadziwianie sie samym soba (toz to wlasnie matrix), lecz umiejetnosc polaczenia wiary z rzeczywistoscia. Stad doskonaly Twoj przyklad Erazma z Roterdamu. Jak i epoki: Lutra. Ot to nie bajka, ni matrix, lecz rzeczywistosc. Raz jeszcze, Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
inna-bajka Re: Inna Bajko 15.11.05, 22:11 I dlatego jestem wierna swoim przekonaniom, choć lubię słuchać argumentów innych, potrafie sie przyznać do błędu jeśli ktoś wie o czym mówi, a jego argumentacja jest nie do podważenia. W Eraźmie najbardziej podoba mi sie jego przewrotność, tylko od naszej interpretaji zależy czy "Pochwała głupoty" była apoteozą tejże, czy prześmiewczym tonem do tych, którzy nigdy nie zrozumieja tego co sie do nich mówi. Połączenie wiary i rzeczywistości ? I pojawia się odwieczny problem sacrum i profanum. Niewątpliwie prawda jak zwykle jest po środku, a twierdzenie, że moja szarość jest ciemniejsza od Waszej, bo wynika z kompleksów, jest niedorzeczna. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: Inna Bajko IP: *.d4.club-internet.fr 15.11.05, 23:10 inna-bajka napisała: > szarość jest ciemniejsza od Waszej, bo wynika z kompleksów, jest niedorzeczna. Kompleksy rzecz naturalna. Szarosci ciemniejszej od tej co to Oni maja wiekami na utopienie dorzecznie (od rzeki, rzekla woda) morzem sie wzbiera. Stad Oceany. A tam ryby, ktore glosu nie maja, wiedza najlepiej co w trawie piszczy. Wszak wszytko to w ziemi sie skrapla. Nawet gdy kapsula ktos wysle posmiertne swoje prochy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wer Re: Częstochowa znowu najgorsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 01:31 Fakty sa takie ja mieszkam w ćzęstochowie od roku w centrum tak i ze jest syf to fakt straz miejska daje madaty za parkowanie ale juz nie karze ludzi sikajacych po bramach (chyba sie boja podejsc) stan chodnikow w centrum jest zły, sprzatac nie ma komu (plac Biegańskiego) przydlaoby sie zrobic remont kamienic w alejach nie mowie ze kapitalny ale choć odmalowac elewacje a na takie cos sa tanie i preferencyjne kredyty, po I alei i okolicach ul. krakowskiej cięzko przejsc zeby jakis zapity czlek nie molestowal luszi o danine na winko...... ITD ITP. No ale według Częstochowian z tego forum jest OK... no comment Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: Częstochowa znowu najgorsza IP: *.d4.club-internet.fr 16.11.05, 02:53 Gość portalu: wer napisał(a): > Fakty sa takie ja mieszkam w ćzęstochowie od roku w centrum tak i ze jest syf t > o > fakt straz miejska daje madaty za parkowanie ale juz nie karze ludzi sikajacych > po bramach (chyba sie boja podejsc) stan chodnikow w centrum jest zły, sprzatac > nie ma komu (plac Biegańskiego) przydlaoby sie zrobic remont kamienic w alejach > nie mowie ze kapitalny ale choć odmalowac elewacje a na takie cos sa tanie i > preferencyjne kredyty, po I alei i okolicach ul. krakowskiej cięzko przejsc zeb > y > jakis zapity czlek nie molestowal luszi o danine na winko...... ITD ITP. > No ale według Częstochowian z tego forum jest OK... no comment No jak przejdziesz sie przez Berkeley (Kalifornia) badz Paryzem (co za porownanie!!!!!!!!!) To bys dobiero trzepnal na FCzestochowa swoj tak zwany post. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wer Re: Częstochowa znowu najgorsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 09:43 Ale ja nie mowie o peryferiach tylko o centrum ktore z racji Jasnej Góry i pielgrzymek jest raczej wizytówka dla ludzi z roznych panstw ktorzy tu przychodzą, A jesli chodzi o peryferie to przejsc sie przez rakow to rozkosz...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sztachet Re: Częstochowa znowu najgorsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 10:04 Tak naprawde zajeliśmy głównie średnią z ocen cząstkowych, oprócz rozrywek bo co fakt to fakt ale jedno "multi" kino wiosny nie czyni czy brak akua parku, ale mamy kilka porządnych basenów. Mamy teatr, filharmonię i galerie. A że nie mamy galeri handlowej i bez tego da sie przeżyc. Ale tak niska atrakcja turystyczna to już jakiś błąd w druku chyba, bo nie wierzę w to że ten co układał tą ankietę nie wiedział że czewa leży na Jurze. Tu jest masa atrakcji turystycznych do 30 km od centrum Czewy. Więc powinniśmy mieć jedno z pierwszych miejsc. Jak na miasto które dostaje ochłapy od katowic które maja nas w D... więc powinnismy miec ok 10 miejsca :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajka Re: Częstochowa znowu najgorsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 09:49 Też tak uważam, bo w Częstochowie jest co robić, gdzie bywać, to też miasto międzynarodowe,mnóstwo ludzi z całego świata, piękny,nowoczesny, chyba najpiękniejszy dworzec PKP w kraju i jak tylko coś się zmieni na dobre w PKP, będzie na pewno lepiej wykorzystany, ale jest, to dziwny wynik w tych bzdurnych rankingach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Częstochowa znowu najgorsza IP: *.icis.pcz.pl 23.11.05, 11:44 Poczekaj z opinia do konca nastepnego roku - wtedy bedzie widac wreszcie pierwsze efekty zmian wlasnie w centrum - na poczatku glownie w Aeljach ale nie tylko, bo zakres prac w centrum jest niemaly. Walsnie Centrum bylo zaniedbywane w Czestochowie przez cale lata a wlasnie ono jest sercem miasta. Dopiero od niedawna ta fatalna polityka zaczela sie zmieniac. Ja zapraszam na moja Dabrowskiego - tutaj w przeciagu ostatnich lat bardzo sie zmienilo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryś Re: Częstochowa znowu najgorsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 12:54 co Ty chcesz przez to powiedzieć? źle, źle, pijak, nie sprzątają, nie maluja, oni, oni, oni; miasto ma wiele potrzeb, być może rządzi źle, to trzeba coś robić, rozmawiać z radnymi iść na spotkania, sesje miejskie, uczestniczyć w życiu, zapytać; problem pijaków jest tylko w Częstochowie? , nawet gdyby były toalety, to taki i tak z niej nie skorzysta, a jak pije denaturat to ma ma mandat? takie narzekanie dla narzekania, widzisz rozwiązanie? zgłoś, narzekaj jak nikt nie skorzysta, pisanie na forum jeszcze niczego nie załatwiło, zwłaszcza lament, bo więcej pożytku jest z dobrych wiadomości, ludzie sa pogodniejsi przynajmniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brand new day Re: Częstochowa znowu NAJLEPSZA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 14:12 A my dalej swoje. Częstochowa super miastem i nic tego nie zmieni! A dla przeciwników powiem, że nawet najprostsze problemy ma New York. Wiec nie panikowac!! :) Częstochowa - to jest to :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ajka Re: Częstochowa znowu najgorsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 12:06 Takie wyliczanki są psu na budę warte. Częstochowa może nie jest doceniana przez mieszkańców, którzy nie wiedzą jak jest gdzie indziej. Jestem daleko od tego miasta, ale bywałam dużo i często. Dużo dałabym żeby to było moje miasto. Bo? Tam są fantastyczni ludzie, tam jest prawdziwa i duża "Mała Ojczyzna". To piękne miasto, dobrze urządzone (nie oceniam bieżących rządów,problemów, sposobów ich rozwiązywania itp., ale ogólny stan, infrastrukturę, sprzyjające ludziom, taki moim zdaniem poziom na potrzeby całkiem ambitne tej wielkości miasta). Mają tam to, co ważne, potrzebne, mają siebie dla siebie. Myślę, że stopień integracji społecznej (kto by to badał) stawia to miasto na wysokiej pozycji. Wystarczy wyjść na ulice 15 sierpnia i zobaczyć ilu mieszkańców stoi w alejach z kwiatami, by witać pątników. To niesamowite w tych ludziach. Wielu zaprasza pątników do siebie na kąpiel, spanie, posiłek, wielu jedzie do Warszawy, by prowadzić grupy pielgrzymkowe. Myślę, że o takich sprawach się mało pisze, tego się nie docenia. W kraju jeszcze istnieje krzywdzący mit "medalików", takich wręcz zabobonnych postaw mieszkańców, żyjących z naciągania pielgrzymów. Częstochowianie nie dajcie się, bo jesteście bardzo postępowym społeczeństwem, odważnym, krytycznym, przy tym także bardzo gościnnym. Pozdrawiam Was Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hunter Re: Częstochowa znowu najlepsza ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 12:26 Bardzo miło to przeczytać :) Dziękujemy bardzo Ajka i zapraszamy stale do naszej małej, ale Wielkiej Ojczyzny :) Szkoda, że nie wszyscy mieszkańcy maja takie zdanie o własnym mieście jak przyjezdni. A ja bedac Jego mieszkańcem jestem bardzo dumny z Częstochowy :) Pozdro dla wszystkich! Częstochowa Rulezzzz! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianka Re: Częstochowa znowu najgorsza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.05, 13:04 Ajko, miło mi to słyszeć, ale czy ty wiesz co mówisz? Odpowiedz Link Zgłoś
ajkaj Re: Częstochowa znowu najgorsza 25.11.05, 11:13 Wiem co piszę, bardzo dobrze to wiem. Nie znam w tym mieście nikogo ważnego, nie mam żadnych układów, bywałam tam prywatnie. Poznałam trochę ludzi, powiedziałabym zwyczajnych i powiem odważnie, że to rzadkość w obecnym świecie. Tak jak rzadkością jest witanie i radość z ludzi, którzy przybywają do miasta. Mieszkam w miejscowości o innym charakterze, tu też przyjeżdżają ludzie, ale określani są "stonką", są źe traktowani, oszukiwani, uważani za intruzów, mimo, że dzięki nim żyjemy. Bywam na stronach Częstochowy tak często jak mogę, bo czuję się tu lepiej. Wiem wiem, też są problemy, może afery, itp. Ale jakie to ma znaczenie. Ludzie są ważni. Częstochowianie są jakby silniejsi od innych, myślę, że z powodu większych, silniejszych więzi międzyludzkich. Mam nadzieję, że socjologowie kiedyś to wykażą (jak zajmą się ważnymi dla człowieka sprawami, a nie np.fałszowanymi sondażami. Pozdrawiam Was cieplutko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Częstochowa znowu najlepsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 11:34 A my pozdrawiamy cieplutko Ajkaj :) I Serdecznie zapraszamy do nas częściej :) Odpowiedz Link Zgłoś
kebess Re: Częstochowa znowu najgorsza 25.11.05, 11:47 Ajka jak będziesz u nas to daj znać. Zapraszam Cię na kawę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: życzliwy Re: Częstochowa znowu najlepsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 13:06 ja tez zapraszam na filizanke ciepłej kawy :) Zapraszam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajka Re: Częstochowa znowu najlepsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 23:53 No i to jest prawdziwa polska gościnność, która zanika miejscami, ale w Częstochowie kwitnie w najlepsze. Obiecuję, że gdy tylko jakiś los mnie zechce do Częstochowy podesłać, zawiadomię Was o tym i wypiję każdą kawę z zacnymi Gospodarzami. Kawa to jest to, w Dobrym Towarzystwie jeszcze więcej znaczy. Śledzę Wasze forum, macie problemy, ale je rozwiązujecie, radzicie sobie, nawet jak się kłócicie, to ma sens. Tylko pozazdrościć... . Pozdrawiam Was! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oleś Częstochowa? -super IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 21:51 Fajne miasto, ani małe ani duże, w niczym nie jest gorsze od większych znacznie lepsze od mniejszych, wymarzone miejsce dla normalnych, wolnych ludzi. A ulice? Gdzieś są lepsze? Władze? A któż je wybiera, krasnoludki? Radzę tym, którzy narzekają więcej w życiu miasta uczestniczyć, a krytykanctwo to choroba, teraz coraz mocniej rozpowszechniana. Proponuję swoje miasto chwalić, szukać dobrych stron, problemy same znikną. Odpowiedz Link Zgłoś