Dodaj do ulubionych

Pogromca polskich sędziów

10.02.06, 02:45
Wynikałoby z wypowiedzi pani sędzi, że, w przeciwienstwie dfo poszkodowanych,
znacznie mniej sprawnie dają sobie sędziowie radę z zawilościami prawa.
Ręce opadają, jak się słucha niektórych z tych mędrków !
Obserwuj wątek
    • Gość: abor Re: Pogromca polskich sędziów IP: 82.160.21.* 10.02.06, 07:05
      W cywilizowanym państwie prawa i dojrzałej demokracji Skarb Państwa
      bezwzlględnie ściągnąłby wypłacone zadośćuczynienie z sędziów, krórzy dopuścili
      się obrazy i ordynarnego naruszenia procedury postępowania sądowego. A prezes
      macierzystej placówki wobec winnych funkcjonariuszy, wszcząłby z urzędu
      postępowanie dyscyplinarne. U nas nawet nikt o tym nie pomyśli. A Morejska nie
      kiwnie najmniejszym palcem w bucie na sędziów, kolesiów z korporacyjnej paczki.
      Nieprawdaż, Morejska? Prawdaż! Prawdaż! Ale może ktoś właściwy na urzędzie,
      kiwnie w końcu palcem w twoją stronę, Morejska! Czego częstochowskim podsądnym
      i tobie Morejska, szczerze życzę!
    • Gość: gość Re: Pogromca polskich sędziów IP: *.grosz.prenet.pl 10.02.06, 09:01
      "utrzymywał się z pożyczek od znajomej... sędzi." ???

panie gamoń rodzaj żeński od
      rzeczownika 'sędzia' to 'sędzina' !
      • redakcja_czestochowa Re: Pogromca polskich sędziów 10.02.06, 10:28
        Proszę pana, sędzina to żona sędziego, a prawniczka, która wydaje wyroki to
        sędzia. Zanim się zacznie pouczać i obrażać innych - warto się samemu nauczyć.
    • Gość: krawiec Re: Pogromca polskich sędziów IP: *.cel.czest.pl 10.02.06, 12:04
      Ten artykuł przeczytałem z przykrością i zażenowaniem. Bo, nie o to tu chodzi,
      aby polscy obywatele dochodzili sprawiedliwości za granicą swego Kraju, lecz
      aby tą sprawiedliwość lub chociaż jej namiastkę otrzymali przed właściwym Sądem
      krajowym np. Sądem Rejonowym w Częstochowie. W październiku 2003r. lokalna
      Gazeta Wyborcza wydrukowala wywiad z nowym Prezesem Sądu Okręgowego w
      Częstochowie (artykuł p. Wioletty Bąk),a Pani Prezes ku mojemu zaskoczeniu i
      nie ukrywnemu zachwytowi stwierdziła, (jeśli dobrze pamiętam?) że "Sąd świadczy
      usługi dla ludności w zakresie wymiaru sprawiedliwości" Była to dająca
      nadzieję dla przecietnego obywatela - wypowiedź Prezesa Sądu Okręgowego.
      Ale jeśli trzymać się ściśle - publicznego słowa Prezesa, to jak u szewca i
      kowala służy nam prawo do reklamacji i rękojmi to i w tym nowym Przybytku
      Usług - powinniśmy mieć do tego prawo. Powie ktoś, że te prawo mamy, bo
      przecież w Polsce obowiązuje system dwuinstancyjny, istnieje skarga kasacyjna,
      itd. , itp.
      Rzeczywistość jest jednak smutna i odbiegająca od prasowych deklaracji Prezesa
      Sądu Okręgowego w Częstochowie z 2003r.
      Zdarzają się przypadki, gdzie nasze Sądy twierdzą, że osoby przeciętne i
      posługujące się językiem polskim przyjmują oświadczenie woli w sposób potoczny
      i nie posługują się logiką prawną, a z tego wynika że być może nasze
      orzecznictwo sądowe w Czestochowie toczy się na dwóch różnych torach: jednym
      jedzie Sąd dla przecietnych polskojęzycznych, a na drugim torze spotykają się
      Ci nieprzeciętni i nie polskojęzyczni, którzy być może z racji urodzenia mają
      prawo do logiki prawnej, a na pewno mają prawo do logiki formalnej. Można
      byłoby na to przymknąć oko - gdyby te dwa tory biegły równolegle. Ale praktyka
      pokazuje że jest inaczej, a szczególnie gdy chodzi o zdobywanie atrakcyjnych
      nieruchomości w Częstochowie np. poprzez doprowadzanie, co niektórych zakladów
      pracy do upadłości, a później prowadzenie tak postępowania upadłościowego, aby
      później ich kosztem nabić "KABZĘ" z góry wskazanej lecz nie uprawnionej osobie
      fizycznej.
      Podobno jesteśmy Społeczeństwem żyjącym w kręgu Cywilizacji Łacińskiej, gdzie
      cztery podstawowe filary to : etyka chrześcijańska, małżeństwo jednej kobiety z
      jednym mężczyzną, dziedziczenie z rodziców na dzieci i wreszcie roztrzyganie
      sporów przed niezależnym i niezawisłym Sądem.
      Wydaje się, że w naszym Mieście odchodzimy od tych atrybutów cywilizacyjnych i
      chyba jest nam dziś bliżej do Cywilizacji Bizantyjskiej.
      Wydaje się że Częstochowa jest wyjęta z pod Prawa albo ma własne
      Prawo "powielaczowe", bo jak inaczej rozumieć zdanie jednego z "koryfeuszy"
      naszego szerokorozumianego Wymiaru Sprawiedliwości, że fałszowanie dokumentów
      kadrowo-księgowych nie jest przestępstwem.
      Otóż te zjawiska mogą mieć miejsce, po nowelizacji Kodeksu Postępowania
      Cywilnego, gdzie Sąd został zwolniony z obowiązku badania Prawdy, czy też
      dochodzenia do prawdy. Dziś ten obowiązek został przerzucony na stronę powodową
      postępowania sądowego , a Sąd jak ekspedjęt w sklepie waży kto dał więcej
      argumentów na swą stronę. Prawda odeszła w niebyt, a z nią Sprawiedliwość -
      pozostawiając nam Kram z Przekupkami i Subiektem.
      Te smutne konstatacje są oparte na faktach i dowodach, których tutaj nie
      przytaczam ze względu na dobry obyczaj i porządek publiczny ale jestem do
      dyspozycji, gdyby uprawniona strona zarzuciła mi kłamstwo - w moich wywodach.
      Bardzo proszę, aby Prezes naszego Sądu Okręgowego pamiętał o swych publicznych
      deklaracjach - mam nadzieję, że zarówno Jemu , jak i nam obywatelom Tego Miasta
      zależy , aby Prawda i Sprawiedliwość wróciły na swe miejsce ??!!
    • Gość: @wiktor@ Re: Pogromca polskich sędziów IP: 195.117.153.* 10.02.06, 14:45
      chciałbym tego pana poznac tez bym to zrobiłco on,ale chyba 4 lata jak sie
      ciagna sprawy to za krotko?
      • Gość: krawiec Re: Pogromca polskich sędziów IP: *.cel.czest.pl 10.02.06, 16:47
        A, ja myślę, że te cztery lata to już dość.
        Tym bardziej, że niektóre (zapewne wie Pan o jakim przedsiębiorstwie mówię?)
        upadające firmy można reaktywować na ich dotychczasowym majątku lub
        zastępczym , a w ostateczności zapłacić pokrzywdzonym pracownikom godziwą -
        odpowiadaającą ich realnym stratom - odprawę czy też odszkodowanie,
        ponieważ "złodziejstwo" nie popłaca , a zło - złem się odciska.
        Postępowania upadłościowe winny służyć wierzycielom ale także samemu
        upadającemu i jego pracownikom, bo powracające do życia przedsiebiorstwo to
        ponownie nowe miejsca pracy , to nowe składki na ZUS, to nowe podatki dla
        Skarbu Państwa - a to znaczy, że powstają nowe środki finansowe dla samych
        funkcionariuszy publicznych, którzy z tytułu swej małej wiedzy ekonomicznej i
        braku poczucia solidaryzmu społecznego działają na naszą szkodę, chociaż z mocy
        samego Prawa w postaci Ustawy o sądach powszechnych - powinni być osobami
        najwyższej próby ?!.
        Faktycznie nowe prawo upadłosciowe i naprawcze w porównaniu już z
        nieobowiązującym Rozporzadzeniem Prezydenta R.P. z 1934r. - idzie w tym
        kierunku - art.2 ( jeśli pamiętam) ale jest też art. 536 albo 436 ( nie
        pamiętam dokładnie), który nie pozwala raz już rozpoczętej upadłosśi po rządami
        Starego prawa , prowadzić w/g nowej Ustawy - a, szkoda.
        Przesyłam pozdrowienia i mam nadzieję, że idzie moda na Prawdę albo chociaż
        nazwykłą przyzwoitość - także u TEMIDY.
    • Gość: bumako Halo! Madame Morejska! Proszę to przeczytać! IP: *.man.czest.pl 10.02.06, 16:07
      Polecam artykuł z najnowszego numeru "Wprost". Numer 6 z dnia 12 lutego 2006.
      Strona nr 30, tytuł: "Orlęta Temidy". Zamieszczono tam najnowszy ranking sądów
      okręgowych. Czytała Pani? Nie? No to przytaczam wyniki:

a) sądy okręgowe karne i cywilne - Częstochowa zajęła 40 miejsce na 41
      ocenianych;
      b) sądy okręgowe cywilne - Częstochowa na 35 miejscu z 41 ocenianych;
      c) sądy okręgowe karne - Częstochowa na 41 miejscu z 41 ocenianych.

No i co tam, pani Haneczko? Czy do tego rankingu ma Pani również jakiś
      komentarz?

Żal serce ściska i wstyd oblewa me lica, gdy pomyślę o tym, że moje ukochane
      miasto przestaje powoli być zadupiem Europy, czy zadupiem Polski - a staje się
      zadupiem zadupia!!! Jak mamy się rozwijać, jeżeli w naszym mieście mamy
      NAJGORSZE SĄDY W POLSCE???
      • Gość: Boozar Re: Halo! Madame Morejska! Proszę to przeczytać! IP: *.mynow.co.uk 10.02.06, 19:54
        Napewno nie za szybko :)
        powoli powoli
        pozdro
        • Gość: magda C Re: Halo! Madame Morejska! Proszę to przeczytać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 00:06
          muszę sie dołączyć do tematu, ponieważ i tak wiem że to nic nie pomoże ale może
          też są takie osoby które zostały oszukane przez Nasz Częstochowski Sąd, może
          wreście czas ruszyc dalej w Polske i coś z tym zrobić..
          Podam tylko jeden przykład pewna osoba sfałszowała podpis mojego taty i
          posługując się nim otworzyła sobie działalnosć. okazała sie tym dokumentem w
          urzędzie Miasta, nadzorze budowlanym, itp. Wszystko zostało udowodnione grafolog
          itp.. I co ? I nic. Dosta la kare do zapłacenia 4000 dla państwa i koniec..To
          była sprawa karna! I wyroku nie ma ...i nie bedzie a inna osoba postawiła garaż
          jako samowolke i dostała kuratora na dwa lata + kara. I co?... Dla mnie to
          dziwne Inny przykład mój tata miał sprawę przeciwko czestochowskiemu lekarzowi
          panu M. Przed sprawą jedna z ławniczek podeszła i spytała sie kiedy Pan doktor
          przyjmuje..
          I tak mogłabym dalej... Są dowody, pisma i nic nawet żadne gazeta nie chce sie
          tego podjać bo sie boją w/w pana doktora.
          może jest ktos chetny poruszeniem gdzieś tej sprawy(wszystko udostępnie), ale
          pewnie znowu nic..
          I tak włąśnie w Częstochowie jest
          • Gość: Krakoo Re: Halo! Madame Morejska! Proszę to przeczytać! IP: *.czest.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.06, 10:33
            Az przypomina mnie sie sprawa, w ktorej bylem swiadkiem.
            Sedzia nakazal zbadanie przez bieglego stanu faktycznego pewnej 'rzeczy', ktora
            juz nie istniala od ok. 2 lat!!! I nie dal sobie wytlumaczyc, ze to
            niemozliwe...
            Zenada
      • Gość: abor Re: Halo! Madame Morejska! Proszę to przeczytać! IP: 82.160.21.* 11.02.06, 06:07
        Wniosek z powyższych rankingów jest jeden - Morejska wraz z całą swoją ekipą, w
        trybie pilnym DO WYMIANY! Gdyby miała nie co ambicji i honoru, sama podałaby
        się do dymisji! A tak, będzie musiał interweniować minister Ziobro! Adieu,
        madam Morejska! Czas najwyższy! Przed takimi sędziami zarówno IV, a tym
        bardziej każdą inną Rzeczypospolitą, policja sądowa winna strzec polskie sądy!
        • Gość: magda C Re: Halo! Madame Morejska! Proszę to przeczytać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 09:24
          pragnę wrócic do sprawy ponieważ boję się , że że niedługo wszyscy zapomna o
          sądzie częstochowskim. Ciekawa jestem czy redakcja nie czytała mojej wypowiedzi
          czy znowu nie chce się tym zająć..
          czego wy się boicie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka