znak 10.02.06, 02:45 Wynikałoby z wypowiedzi pani sędzi, że, w przeciwienstwie dfo poszkodowanych, znacznie mniej sprawnie dają sobie sędziowie radę z zawilościami prawa. Ręce opadają, jak się słucha niektórych z tych mędrków ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: abor Re: Pogromca polskich sędziów IP: 82.160.21.* 10.02.06, 07:05 W cywilizowanym państwie prawa i dojrzałej demokracji Skarb Państwa bezwzlględnie ściągnąłby wypłacone zadośćuczynienie z sędziów, krórzy dopuścili się obrazy i ordynarnego naruszenia procedury postępowania sądowego. A prezes macierzystej placówki wobec winnych funkcjonariuszy, wszcząłby z urzędu postępowanie dyscyplinarne. U nas nawet nikt o tym nie pomyśli. A Morejska nie kiwnie najmniejszym palcem w bucie na sędziów, kolesiów z korporacyjnej paczki. Nieprawdaż, Morejska? Prawdaż! Prawdaż! Ale może ktoś właściwy na urzędzie, kiwnie w końcu palcem w twoją stronę, Morejska! Czego częstochowskim podsądnym i tobie Morejska, szczerze życzę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pogromca polskich sędziów IP: *.grosz.prenet.pl 10.02.06, 09:01 "utrzymywał się z pożyczek od znajomej... sędzi." ??? panie gamoń rodzaj żeński od rzeczownika 'sędzia' to 'sędzina' ! Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja_czestochowa Re: Pogromca polskich sędziów 10.02.06, 10:28 Proszę pana, sędzina to żona sędziego, a prawniczka, która wydaje wyroki to sędzia. Zanim się zacznie pouczać i obrażać innych - warto się samemu nauczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krawiec Re: Pogromca polskich sędziów IP: *.cel.czest.pl 10.02.06, 12:04 Ten artykuł przeczytałem z przykrością i zażenowaniem. Bo, nie o to tu chodzi, aby polscy obywatele dochodzili sprawiedliwości za granicą swego Kraju, lecz aby tą sprawiedliwość lub chociaż jej namiastkę otrzymali przed właściwym Sądem krajowym np. Sądem Rejonowym w Częstochowie. W październiku 2003r. lokalna Gazeta Wyborcza wydrukowala wywiad z nowym Prezesem Sądu Okręgowego w Częstochowie (artykuł p. Wioletty Bąk),a Pani Prezes ku mojemu zaskoczeniu i nie ukrywnemu zachwytowi stwierdziła, (jeśli dobrze pamiętam?) że "Sąd świadczy usługi dla ludności w zakresie wymiaru sprawiedliwości" Była to dająca nadzieję dla przecietnego obywatela - wypowiedź Prezesa Sądu Okręgowego. Ale jeśli trzymać się ściśle - publicznego słowa Prezesa, to jak u szewca i kowala służy nam prawo do reklamacji i rękojmi to i w tym nowym Przybytku Usług - powinniśmy mieć do tego prawo. Powie ktoś, że te prawo mamy, bo przecież w Polsce obowiązuje system dwuinstancyjny, istnieje skarga kasacyjna, itd. , itp. Rzeczywistość jest jednak smutna i odbiegająca od prasowych deklaracji Prezesa Sądu Okręgowego w Częstochowie z 2003r. Zdarzają się przypadki, gdzie nasze Sądy twierdzą, że osoby przeciętne i posługujące się językiem polskim przyjmują oświadczenie woli w sposób potoczny i nie posługują się logiką prawną, a z tego wynika że być może nasze orzecznictwo sądowe w Czestochowie toczy się na dwóch różnych torach: jednym jedzie Sąd dla przecietnych polskojęzycznych, a na drugim torze spotykają się Ci nieprzeciętni i nie polskojęzyczni, którzy być może z racji urodzenia mają prawo do logiki prawnej, a na pewno mają prawo do logiki formalnej. Można byłoby na to przymknąć oko - gdyby te dwa tory biegły równolegle. Ale praktyka pokazuje że jest inaczej, a szczególnie gdy chodzi o zdobywanie atrakcyjnych nieruchomości w Częstochowie np. poprzez doprowadzanie, co niektórych zakladów pracy do upadłości, a później prowadzenie tak postępowania upadłościowego, aby później ich kosztem nabić "KABZĘ" z góry wskazanej lecz nie uprawnionej osobie fizycznej. Podobno jesteśmy Społeczeństwem żyjącym w kręgu Cywilizacji Łacińskiej, gdzie cztery podstawowe filary to : etyka chrześcijańska, małżeństwo jednej kobiety z jednym mężczyzną, dziedziczenie z rodziców na dzieci i wreszcie roztrzyganie sporów przed niezależnym i niezawisłym Sądem. Wydaje się, że w naszym Mieście odchodzimy od tych atrybutów cywilizacyjnych i chyba jest nam dziś bliżej do Cywilizacji Bizantyjskiej. Wydaje się że Częstochowa jest wyjęta z pod Prawa albo ma własne Prawo "powielaczowe", bo jak inaczej rozumieć zdanie jednego z "koryfeuszy" naszego szerokorozumianego Wymiaru Sprawiedliwości, że fałszowanie dokumentów kadrowo-księgowych nie jest przestępstwem. Otóż te zjawiska mogą mieć miejsce, po nowelizacji Kodeksu Postępowania Cywilnego, gdzie Sąd został zwolniony z obowiązku badania Prawdy, czy też dochodzenia do prawdy. Dziś ten obowiązek został przerzucony na stronę powodową postępowania sądowego , a Sąd jak ekspedjęt w sklepie waży kto dał więcej argumentów na swą stronę. Prawda odeszła w niebyt, a z nią Sprawiedliwość - pozostawiając nam Kram z Przekupkami i Subiektem. Te smutne konstatacje są oparte na faktach i dowodach, których tutaj nie przytaczam ze względu na dobry obyczaj i porządek publiczny ale jestem do dyspozycji, gdyby uprawniona strona zarzuciła mi kłamstwo - w moich wywodach. Bardzo proszę, aby Prezes naszego Sądu Okręgowego pamiętał o swych publicznych deklaracjach - mam nadzieję, że zarówno Jemu , jak i nam obywatelom Tego Miasta zależy , aby Prawda i Sprawiedliwość wróciły na swe miejsce ??!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @wiktor@ Re: Pogromca polskich sędziów IP: 195.117.153.* 10.02.06, 14:45 chciałbym tego pana poznac tez bym to zrobiłco on,ale chyba 4 lata jak sie ciagna sprawy to za krotko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krawiec Re: Pogromca polskich sędziów IP: *.cel.czest.pl 10.02.06, 16:47 A, ja myślę, że te cztery lata to już dość. Tym bardziej, że niektóre (zapewne wie Pan o jakim przedsiębiorstwie mówię?) upadające firmy można reaktywować na ich dotychczasowym majątku lub zastępczym , a w ostateczności zapłacić pokrzywdzonym pracownikom godziwą - odpowiadaającą ich realnym stratom - odprawę czy też odszkodowanie, ponieważ "złodziejstwo" nie popłaca , a zło - złem się odciska. Postępowania upadłościowe winny służyć wierzycielom ale także samemu upadającemu i jego pracownikom, bo powracające do życia przedsiebiorstwo to ponownie nowe miejsca pracy , to nowe składki na ZUS, to nowe podatki dla Skarbu Państwa - a to znaczy, że powstają nowe środki finansowe dla samych funkcionariuszy publicznych, którzy z tytułu swej małej wiedzy ekonomicznej i braku poczucia solidaryzmu społecznego działają na naszą szkodę, chociaż z mocy samego Prawa w postaci Ustawy o sądach powszechnych - powinni być osobami najwyższej próby ?!. Faktycznie nowe prawo upadłosciowe i naprawcze w porównaniu już z nieobowiązującym Rozporzadzeniem Prezydenta R.P. z 1934r. - idzie w tym kierunku - art.2 ( jeśli pamiętam) ale jest też art. 536 albo 436 ( nie pamiętam dokładnie), który nie pozwala raz już rozpoczętej upadłosśi po rządami Starego prawa , prowadzić w/g nowej Ustawy - a, szkoda. Przesyłam pozdrowienia i mam nadzieję, że idzie moda na Prawdę albo chociaż nazwykłą przyzwoitość - także u TEMIDY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bumako Halo! Madame Morejska! Proszę to przeczytać! IP: *.man.czest.pl 10.02.06, 16:07 Polecam artykuł z najnowszego numeru "Wprost". Numer 6 z dnia 12 lutego 2006. Strona nr 30, tytuł: "Orlęta Temidy". Zamieszczono tam najnowszy ranking sądów okręgowych. Czytała Pani? Nie? No to przytaczam wyniki: a) sądy okręgowe karne i cywilne - Częstochowa zajęła 40 miejsce na 41 ocenianych; b) sądy okręgowe cywilne - Częstochowa na 35 miejscu z 41 ocenianych; c) sądy okręgowe karne - Częstochowa na 41 miejscu z 41 ocenianych. No i co tam, pani Haneczko? Czy do tego rankingu ma Pani również jakiś komentarz? Żal serce ściska i wstyd oblewa me lica, gdy pomyślę o tym, że moje ukochane miasto przestaje powoli być zadupiem Europy, czy zadupiem Polski - a staje się zadupiem zadupia!!! Jak mamy się rozwijać, jeżeli w naszym mieście mamy NAJGORSZE SĄDY W POLSCE??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boozar Re: Halo! Madame Morejska! Proszę to przeczytać! IP: *.mynow.co.uk 10.02.06, 19:54 Napewno nie za szybko :) powoli powoli pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda C Re: Halo! Madame Morejska! Proszę to przeczytać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 00:06 muszę sie dołączyć do tematu, ponieważ i tak wiem że to nic nie pomoże ale może też są takie osoby które zostały oszukane przez Nasz Częstochowski Sąd, może wreście czas ruszyc dalej w Polske i coś z tym zrobić.. Podam tylko jeden przykład pewna osoba sfałszowała podpis mojego taty i posługując się nim otworzyła sobie działalnosć. okazała sie tym dokumentem w urzędzie Miasta, nadzorze budowlanym, itp. Wszystko zostało udowodnione grafolog itp.. I co ? I nic. Dosta la kare do zapłacenia 4000 dla państwa i koniec..To była sprawa karna! I wyroku nie ma ...i nie bedzie a inna osoba postawiła garaż jako samowolke i dostała kuratora na dwa lata + kara. I co?... Dla mnie to dziwne Inny przykład mój tata miał sprawę przeciwko czestochowskiemu lekarzowi panu M. Przed sprawą jedna z ławniczek podeszła i spytała sie kiedy Pan doktor przyjmuje.. I tak mogłabym dalej... Są dowody, pisma i nic nawet żadne gazeta nie chce sie tego podjać bo sie boją w/w pana doktora. może jest ktos chetny poruszeniem gdzieś tej sprawy(wszystko udostępnie), ale pewnie znowu nic.. I tak włąśnie w Częstochowie jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakoo Re: Halo! Madame Morejska! Proszę to przeczytać! IP: *.czest.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.06, 10:33 Az przypomina mnie sie sprawa, w ktorej bylem swiadkiem. Sedzia nakazal zbadanie przez bieglego stanu faktycznego pewnej 'rzeczy', ktora juz nie istniala od ok. 2 lat!!! I nie dal sobie wytlumaczyc, ze to niemozliwe... Zenada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abor Re: Halo! Madame Morejska! Proszę to przeczytać! IP: 82.160.21.* 11.02.06, 06:07 Wniosek z powyższych rankingów jest jeden - Morejska wraz z całą swoją ekipą, w trybie pilnym DO WYMIANY! Gdyby miała nie co ambicji i honoru, sama podałaby się do dymisji! A tak, będzie musiał interweniować minister Ziobro! Adieu, madam Morejska! Czas najwyższy! Przed takimi sędziami zarówno IV, a tym bardziej każdą inną Rzeczypospolitą, policja sądowa winna strzec polskie sądy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda C Re: Halo! Madame Morejska! Proszę to przeczytać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 09:24 pragnę wrócic do sprawy ponieważ boję się , że że niedługo wszyscy zapomna o sądzie częstochowskim. Ciekawa jestem czy redakcja nie czytała mojej wypowiedzi czy znowu nie chce się tym zająć.. czego wy się boicie? Odpowiedz Link Zgłoś