Dodaj do ulubionych

Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni?

25.03.06, 03:46
Raz jeszcze drugi
ten Archiwalony watek.
Cos sie zmienilo?
To samo?
Zapomnielismy?
Narzekajac?
Czas do przodu wplynal.
Forum sie zmienilo;)
A Wasze opinie?
Wciaz niezmienne?
Badz inne?
Z pewnoscia
nie te same;)
Czytajmy:

Autor: kobyla
Data: 19.11.01, 19:33

Zastanawiałem się z czego częstochowianie mogą być dumni. Jasna Góra - to
wiadomo. Ale z czego jeszcze. Myślę, że dla człowieka podróżnego, który
spaceruje po Częstochowie między jednym i drugim pociągiem prawdziwym odkryciem
może być księgarnia „U chłopaków”. Cudowne miejsce. Niepowtarzalne. Można się
spóźnić na wszystkie pociągi.
Czy są w Częstochowie inne tak niepowtarzalne, urocze miejsca?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=556861&a=556861__________________

Obserwuj wątek
    • Gość: nanny Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 09:19
      Mnie bardzo podoba się Katedra i niektóre kamiennice
      • Gość: edd Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: 80.53.75.* 25.03.06, 10:17
        z prezydenta Wrony
        obywatela Marasa
        prezesa Nabrdalika
      • Gość: aaaaa Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 10:25
        Na Armii Krajowej 48 chłopaki też mieli księgarnie.Kupę długu narobili,
        za .czynsz lokalu nie płacili.Sprawy są w sądzie.Cwaniaki.
        • Gość: stama Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.brama.prenet.pl 25.03.06, 10:31
          Z OKF-u. Jest w prestiżowej sieci Europa Cinemas, do której należy zaledwie
          kilka kin z Polski. Repertuar ambitny i dla myślących. Świetne informacje o
          filmach w kinie. Takie kino to perełka.
          • Gość: xxx Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.06, 10:57
            z kanarow bo nie biora
        • Gość: xx Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.icis.pcz.pl 25.03.06, 10:51
          To calkiem inni chlopacy i calkiem inna ksiegarnia.
          • Gość: storima Przepraszam IP: *.d4.club-internet.fr 25.03.06, 12:29
            Oczywiscie powinno byc: watek archiwalny.
            Za dziwaczny neologizm we wstepie, przepraszam.
          • Gość: gość Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.prenet.pl / 82.160.21.* 25.03.06, 12:47
            - drużyny sportowe takie jak AZS CKM RKS
            - niestety nieżyjący już Marek Perepeczko
            - znane zespoły jak T.LOVE Habakuk itp
            - prof. Wyrzykowski (xx) razem z jego wynalazkami
            - okolice w postaci Parku Jurajskiego
            - czysta woda ze studni głębinowych a nie rzeki
            - niebawem Huta a już teraz TRW

jak na coś jeszcze wpadnę to dopiszę :)
            • Gość: alex Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: 213.199.204.* 25.03.06, 17:08
              Z rzadko wystepujacego dzrzewa pod ochrona Tulipanowca ktore znajduje sie na Rakowie w parku obok domu kultury;) hehe
    • inna-bajka Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? 25.03.06, 17:37
      Daawno, mnie tu nie było. A czuję jakby minęła chwilka.
      Te same beznadziejne wątki o beznadziejnym mieście.
      Storima, błagam Cię jako myślącą osobę, skończ w tymi watkami najedno kopyto,
      bo to jest jak reanimacja nieboszczyka.
      • Gość: storima Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.d4.club-internet.fr 25.03.06, 17:51
        inna-bajka napisała:
        > Storima, błagam Cię jako myślącą osobę
        Myslacy? Jestem; ale z pewnoscie nieprzeblagalny:)))
        To nie jest moj watek.
        Na jedno kopyto narzekaja ci , co z klapkami na oczach po miescie sie szwedaja;)

P.S. Nie rozumiem Twego trudu , wysilku.
        Wpisywac sie po to by cos kogos zdolowac;)
        • inna-bajka Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? 25.03.06, 18:05
          A ja myślałam, że czasy kiedy ludziom wciskało się kit i mówiło,
          że jest cacy też minęły. To co Wy tu uprawiacie na forum, to jak wiece na cześć
          wielkiego Mao, syf, brud, korubcja, miernota za prezydenta i wszyscy mają bić
          brawo, bo kilku klakierów rytnicznie podskakuje w rytm oklasków.
          • Gość: storima Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.d4.club-internet.fr 25.03.06, 18:11
            Kobieto! Tulipanowiec na Rakowie uschnie, bo nie chcesz laskawie docenic jego
            czestochowskiej wyjatkowosci. Nawet nie wiedzialas , ze tak cud u nas rosnie.
            Polecam Tobie:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=39149636&a=39174380
            Ludzie cos z soba robia, aby ich zgryzota sie nie czepiala, widocznie Tobie ze
            Zgryzota jest do twarzy.
          • Gość: Gosc Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 18:18
            Dokładnie Bajko dokładnie!
            Dość już mam tych samych wątków!To gorsze od sal na wesele.
            Jeden wątek że Częstochowa to syf.
            Drugi z czego możemy być dumni?
            Czyżbyś Storimo schodził na psy pisząc takie powielane bzdety dla samego
            zaistnienia na forum?To wstyd żeby osoba taka jak ty zakładała tak głupi
            wątek.Rozpocznij lepiej wątek o MPK.Na forum jest dużo uczniaków i chętnie ten
            temat podejmą.Albo o kibicach rakowa z podniesioną ręką.
            • Gość: storima Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.d4.club-internet.fr 25.03.06, 18:23
              Nie bedziesz mi dyktowal o czym mam pisac.
              Dziwi mnie ta agresja.
              Co niektorzy traca czas na sianie zlych energii.
              Przez lacza to nieprzechodzi.

• inna-bajka Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? 25.03.06, 18:30
                Wiesz, z tym drzewem to miał być żart, jeśli tak to wyjatkowo kiepski.
                A u mnie na parapecie rośnie ananas, ale nie piszę o tym watków i nie czekam na
                achy i ochy.
                Z Czestochową jest tak jak z ludźmi, miasta jak ludzie mają ambije i marzenia.
                Jedni coś chcą osiągnąć w zyciu, rozwijać się, iść do przodu. A inni skończą 3
                klasy podstawowej prześpią się na snopku siana i myślą o jabolu. Taka jest
                częstochowa, bez ambicji, bez polotu, bez planów.
                Ze swoimi klakierami, tórzy potrafią obrażac ludzi jak im sie kończą (a raczej
                nie mają) argumenty. Żadnych konkretów, tylko epitety.
                • Gość: storima Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.d4.club-internet.fr 25.03.06, 19:18
                  inna-bajka napisała:
                  > A u mnie na parapecie rośnie ananas
                  To swietnie:)))

>Taka jest
                  > częstochowa, bez ambicji, bez polotu, bez planów.
                  > Ze swoimi klakierami, tórzy potrafią obrażac ludzi jak im sie kończą (a raczej
                  > nie mają) argumenty. Żadnych konkretów, tylko epitety.

Zauwazylem cos pozytywnego u Ciebie:
                  potrafisz byc samokrytyczna;)
                  • inna-bajka Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? 25.03.06, 19:26
                    Wiesz, kiedys było takie powiedzenie o komuchach.
                    Że jak im się pluje w twarz, to mówią, że pada deszcz.
                    Bez odbioru.
                    • Gość: storima Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.d4.club-internet.fr 25.03.06, 19:37
                      inna-bajka napisała:

> Wiesz, kiedys było takie powiedzenie o komuchach.
                      > Że jak im się pluje w twarz, to mówią, że pada deszcz.
                      > Bez odbioru.

Przepraszam Cie, ale to Ty wtargnelas na ten mily watek ze swoja stara dolujaca
                      forumowa spiewka i epitetmi klakierow.
                      • inna-bajka Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? 25.03.06, 19:59
                        Dołującą śpiewką ? Więcej realizmu. Przecież ten kurdupelkowaty Wrona, nie jest
                        w stanie aż tak przysłonić prawdy o tym mieście.
                • Gość: spiwoor Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.net / *.flatpla.net 31.03.06, 03:19
                  Bardzo bolą mnie takie posty z których wynika,że Częstochowa to dziura na końcu
                  świata,bo piszą je osoby,które są zwyczajnie sfrustrowane i mają nieuzasadnione
                  pretensje do otoczenia.

Rozumiem że w porównaniu z Krakowem,czy Wrocławiem nasze miasto prezentuje się
                  bardzo blado ale to nie oznacza że nie mamy w naszym mieście nic godnego
                  uwagi.Kłopot w tym,że aby dostrzec te perełki trzeba choć trochę dobrej woli i
                  pozytywnego nastawienia,a na to stać jedynie nielicznych mieszkańców.Reszta
                  przyswoiła sobie sposób myślenia małorolnego chłopka,czyli" "wszedzie wokół
                  syf,bieda,złodziejstwo i w ogóle ch....."

A najbardziej boli fakt,że miasto nie jest przecież dla swoich mieszkańców
                  jakimś więzieniem albo oderwanym od nich tworem,dlatego jeżeli zakładamy
                  że"Czestochowa to My"(mam nadzieje że nie zabrzmi to jak oklepany slogan :)to
                  jakie widzimy perspektywy dla niej?Skoro ewentualny sukcej lub porażka zależy
                  od naszej postawy,to wypadałoby się chyba załamać widzac wokół siebie tak
                  nihilistyczne podejście do otaczającej rzeczywistości.

Nie pisze tak dlatego że jestem np prezydentem lub radnym tego miasta,któremu
                  zależy na pokazywaniu jak to kolorowo jest wokół,ale zachecam do
                  przyjażniejszego spojrzenia na nasze miasto,bo od tego,jak bedziemy je
                  odbierali zależy to,jak bedziemy się w nim czuli.
    • Gość: SIWY Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 18:39
      CKM Włókniarz:
      - Cieślak, Drabik, Jarmuła - każdy ze znajomych, starych kibiców czarnego sportu
      innych rejonów kraju zawsze wymienia mi jednym tchem te nazwiska.

T.Love - zespół poniekąd już nie ten sam co kiedyś ale "Dzikość serca" to
      przepiekny kawałek...

Galeria Lonty Petry

Woda z kranu

• Gość: storima Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.d4.club-internet.fr 25.03.06, 19:21
        Gość portalu: SIWY napisał:
        > CKM Włókniarz:
        > - Cieślak, Drabik, Jarmuła - każdy ze znajomych, starych kibiców czarnego sportu
        > innych rejonów kraju zawsze wymienia mi jednym tchem te nazwiska.

Witaj!
        Prosze, prosze, nie zdawalem sobie sprawy, ze te legendarne postaci naszego zuzla
        to krajowa sprawa:)))

Pozdrawiam
        • inna-bajka Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? 25.03.06, 20:01
          I jeszcze jedno. Częstochowski żużel ma jedne z najbogatszych tradycji i wielu
          znakomitych zawodników, a przez tyle lat mieliśmy jeden z najgorszych stadionów.
          Już nie mogę sie doczekać sezonu, mam nadzieję, że to bedzie miejsce na miarę
          ludzi i historii żużla w naszym mieście.
    • Gość: paskudna Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 18:42
      katedry,koscioly,Jasna Gora....tak jestem dumna...ale tak naprwde jestem dumna
      z siebie,z tego,ze pewnego,pieknego dnia podjelam decyzje o pozostaniu tutaj,ze
      pokochalam to miasto inaczej,nie z obowiazku..pokochalam ze wszystkim co sie w
      nim znajduje ,lacznie z jego mieszkancami..ulica Mala i Kiedrzyn,Aleja
      Pokoju,Okrzei i Armii Krajowej..z tego jestem dumna..
      • Gość: Magda76 Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 19:11
        Witajcie witajcie.
        A ja sobie też coś napiszę i dam znak że żyję sobie całkiem dobrze.
        Ptasia grypa mnie nie dopadła,grużlicy ani astmy też nie mam.
        W poniedziałek pójdę na badania moczu i kału.
        Robię tak co pół roku.Ginekologa również odwiedzam raz na pół roku.Z tym że
        chodzę prywatnie.Pozdrawiam wszystkie kobiety pełne energii!
        • Gość: storima Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.d4.club-internet.fr 25.03.06, 20:00
          Z pewnoscia z zaangazownych w wolontariat studentek AJD.
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=39149636
        • Gość: storima Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.d4.club-internet.fr 26.03.06, 06:28
          Gość portalu: Magda76 napisał(a):

> Witajcie witajcie.
          > A ja sobie też coś napiszę i dam znak że żyję sobie całkiem dobrze.
          > Ptasia grypa mnie nie dopadła,grużlicy ani astmy też nie mam.
          > W poniedziałek pójdę na badania moczu i kału.
          > Robię tak co pół roku.Ginekologa również odwiedzam raz na pół roku.Z tym że
          > chodzę prywatnie.Pozdrawiam wszystkie kobiety pełne energii!

Ja tam wole Panie stuentki z AJD.
          Zajmuja sie przede wszystkim dzieki sobie tymi, ktorzy czegos potrzebuja
          dbajac o siebie co jest norma.
          Wyszly wiec i poza ego. Dla nich cierpienie nie oddanego moczu, skroplen krwi
          wstrzymujacych tlen dojsciem sciezkami zblakanych neuronow, nie jest szczytem
          wpisywania sie o "odchodach" fizjologii.
          Przeciwnie, zabawa i smiechem, pokora pomagajac innym pomagaja sobie.

Wyczucie, ludzkie, jest Tobie Magdo76, jeszcze obce;)
          • Gość: Filip Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: 67.71.86.* 26.03.06, 08:18
            .....ze mnie !
          • Gość: Magda76 Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 08:47
            Oj Storimo:)Co ty możesz wiedzieć o moim wyczuciu;-)
            • Gość: storima Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.d4.club-internet.fr 26.03.06, 13:22
              Gość portalu: Magda76 napisał(a):

> Oj Storimo:)Co ty możesz wiedzieć o moim wyczuciu;-)

Nic. Ale ceni sie poczucie humoru;)
      • Gość: storima Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.d4.club-internet.fr 04.04.06, 17:12
        Archiwum.

Gość: Wlodek 19.10.04, 04:17 zarchiwizowany

Kulej mial rodzine na Zawodziu. Jego ojciec z moim dziadkiem sie dosyc blisko
        znali [jeden z kuzynow Kuleja zginal zamordowany przez Niemcow aresztowany za
        dzialalnosc AK-owska], a postrach Mickiewicza polonistka Jonczykowa ostrzegala
        szkolnych wojownikow slowami:
        No co ty sobie myslisz. Ja sobie rade dawalam z Kulejem, to myslisz, ze sobie z
        toba nie poradze?

• Gość: storima Liriodendron tulipifera IP: *.d4.club-internet.fr 26.03.06, 13:48
      Tulipanowiec amerykański 'Aureomarginata'
      Liriodendron tulipifera 'Aureomarginata'

Efektowne, duże drzewo o piramidalnej koronie. Dorasta do kilkunastu metrów
      wysokości i kilku metrów szerokości. Liście 4-klapowe, duże, żywozielone, z
      bladożółtym, nieregularnym marginesem. Jesienią złoto-żółte.
      Kwiaty żółto-zielonkawe, z pomarańczowa plamą wewnątrz kielichów pojawiają się w
      V - VI na starszych, 10-15 letnich okazach.
      Dobrze rośnie na żyznych, ogrodowych glebach i słonecznych stanowiskach. Nieźle
      radzi sobie w warunkach miejskich. Piękne drzewo do nasadzeń soliterowych w
      większych ogrodach i parkach.
      www.pinus.net.pl/opis.php?id=762&imgno=1
      plfoto.com/zdjecia/511884.jpg
      • angel5 Re: Liriodendron tulipifera 26.03.06, 16:00
        Halina Poświatowska
        Kalina Jędrusik
        Marek Perepeczko
        Muniek Staszczyk
        Olek Klepacz
        Jasna Góra
        unikatowa przyroda Jury
        • angel5 Re: Liriodendron tulipifera 26.03.06, 16:03
          Oczywiście jeszcze Jerzy Duda-Gracz
    • angel5 Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? 26.03.06, 16:22
      Zespół wspaniałych lekarzy neurochirurgów z Parkitki. Poczytajcie, jakich cudów
      potrafią dokonywać.
      Dr n. med Bożena Gabrysiak - radiolog i dr Andrzej Krempaszanka - chirurg, to
      nie tylko świetni fachowcy, ale przede wszystkim LUDZIE. Możemy być dumni, że
      mieszkają i pracują w naszym mieście
    • Gość: Cicha Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 19:26
      Malina Wieczorek - to też częstochowianka, choć sama niechętnie o tym mówi:
      www.malina-wieczorek.art.pl/pol/index.html
      • Gość: CeKaeMista Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.parkitka.prenet.pl 28.03.06, 01:56
        Na pewno czestochowianie moga byc dumni ze SłAWKA DRABIKA!!!!!!!!!!!!!
        SŁAWEK SŁAWEK D SŁAWEK DRABIK OLE!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: tess Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.06, 19:19
          Możemy być dumni z Arkadiusza Borowika, scenarzysty "Samego życia", "Rodziny
          zastępczej", "Adama i Ewy" i "Dziennika telewizyjnego"
          • Gość: Lillin Vil Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 21:39
            Z jedynego w Polsce Festiwalu Muzyki Sakralnej GAUDE MATER.
      • Gość: storima Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.d4.club-internet.fr 03.04.06, 21:23
        Archiwum:

mmaly 16.10.04, 09:31 zarchiwizowany

Nie był Częstochowianinem, ale zahaczył o Częstochowę w swojej tułaczce i tutaj
        podjął się pierwszych swoich prob
        literackich Marek Hłasko.

Czy ktos wie jakie to byly pierwsze proby literckie Hlaski w Czestochowie?
    • marcelmilau Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? 28.03.06, 23:48
      Częstochowianie mogą być umni z siebie, przedewszystkim dlatego ,że nie psioczą
      na własne miasto . . .
      • Gość: m Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.inds.pl / 87.239.176.* 29.03.06, 05:43
        No i jeszcze Michal Goral operator fiolmowy ,ktory kreci "Zlotopolskich"
        • Gość: storima Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.d4.club-internet.fr 29.03.06, 18:44
          Wpis z archiwum FCzestochowa:

Gość: xx 13.10.04, 15:09 zarchiwizowany

Na pewno dumni mozemy byc z roli, ktora odegralo nasze miasto w historii ruchu
          oporu w Polsce po upadku Powstania Warszawskiego i pomocy jaka zostala okazana
          przez mieszkancow Czestochowy uchodzcom z Warszawy.

To naprawde piekna karta, ktora dopiero teraz wychodzi na swiatlo dzienne.

_____________________________________________________________________________
          • Gość: storima Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.d4.club-internet.fr 30.03.06, 23:17
            Z archiwum FCzestochowa:

mmaly 14.10.04, 17:47 zarchiwizowany

Na grobie Haliny Poświatowskiej na Cmentarzu Rocha często można poczytać wiersze
            zostawiane przez odwiedzających ten
            grób wielbicieli.
            Na tymże cmentarzu leży również autor hymnu harcerskiego, Ignacy Kozielewski.
            Cmentarz ten jest najstarszym czynnym cmentarzem grzebalnym w Polsce.
            Wiadukt pomiędzy I i II Aleją to podobno drugi wiadukt na świecie (pierwszy
            powstał w Brazylii).
            Nasza katedra to największy kościół, jaki zbudowano w Polsce przed II wojną
            światową.
            Nasze Aleje to rewolucyjny pomysł XIX wiecznych architektów, wzorowany na
            paryskich Polach Elizejskich, wybudowany w
            polach pomiędzy dwoma miastami. Wybudowany w polach, przez pierwsze sto lat
            istnienia przerodził się w centrum miasta.
            --
            • Gość: storima Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.d4.club-internet.fr 31.03.06, 02:07
              Z archiwum:

Re: Poswiatowska IP: *.prenet.pl
              Gość: Ala 15.10.04, 01:59 zarchiwizowany

W muzeum Haliny Poświatowskiej byłam kilka razy. Muzeum zostało otwarte w 1996
              roku w Szkole Podstawowej nr 8 w dzielnicy Ostatni Grosz z okazji nadania tej
              placówce imienia Poetki. Ekspozycję współtworzyły dwie polonistki tej szkoły.
              Obie Panie są także autorkami scenariuszy zajęć edukacyjnych, które mogą i
              powinny odbywać się w zaaranżowanej scenerii, wśród przedmiotów należących
              ongiś do Poświatowskiej. Są to: sukienka, szal, torebka, obrazy, fotel,
              zdjęcia, książki, świadectwa chrztu, ślubu z Adolfem i wiele innych. Owo muzeum
              jest jedynym muzeum literackim autorki "Jeszcze jednego wspomnienia".
              Storimo, w podzięce za życzenia dla mnie posyłam Ci wiersz Haliny
              Poświatowskiej:
              "czasem
              stęskniona okrutnie
              pojawiam się ludziom
              w mojej dawnej twarzy
              idę na moich dawnych stopach
              i dotykam ich uśmiechu
              dawnymi rękoma

i nagle porażeni wiedzą
              rozsuwają się wylęknieni
              ofiarując mi wielką białą przestrzeń
              bez horyzontu

ale zdradza mnie
              przejrzystość skóry
              przypominającej strukturę papieru
              i nieruchomość źrenic
              i po przejściu moim
              brak najlżejszego śladu na śniegu"

• Gość: storima Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.d4.club-internet.fr 31.03.06, 02:27
                Archiwum:

pappi 15.10.04, 19:02 zarchiwizowany

to ja kilka slow od siebie bo wydaje mi sie ze jednak mamy sie kim/czym
                pochwalic
                najpierw osoby:
                malarze:
                Duda - Gracz - wiadomo uznany artysta, slynny w calej polsce, a u nas go nie
                lubia chyba bowiem nie znalazl sie w antologii pt. malarze czestochowy
                Setowski Tomek - uznany nie tylko w polsce artysta nurtu "realizm magiczny",
                wszedzie podkresla skad pochodzi i promuje nasze miasto. ma tutaj swoja galerie
                autorska
                Palucha Jacek - kiedys zalozyciel Formacji NS, dzis dosyc popularny malarz
                Michalik - pierwszy ktory pokazal ze na sztuce mozna zarabiac, odszedl niestety
                przedwczesnie
                i jeszcz pare nazwisk: Pala, Glowacki, Pogorzelski (niezyjacy), i kilku innych
                ktorych prace mozna spotkac w galeriach w calej polsce
                Fotografia
                o Markowskim juz bylo, ale jest jeszcze Jacenty Dedek (autor zreszta dwoch
                swietncyh publikacji o naszym miescie - Czestochowa dla kazdego i Kalendarium
                Czestochowskie), kiedys fotoreporter m.in Dziennika Zachodniego, dzis pracuje
                dla National Geographic (kilka okladek, robil material o Brukseli do numeru
                specjalnego na wejscie Polski do UE), Voyage, Podrozy. Nietuzinkowa postac.
                Sa jeszcze: Dlubak, Gebus, Prazmowski
                Muzyka:
                no tu mamy pole do popisu - Pospieszalcy - Mateusz (m.in. VooVoo) Marcin
                (kompozytor, producent muzyczny - dostal chyba dwa fryderyki). Ziutek Gralak
                (gra m.in. ze Steczkowska), Arek Skolik (swietny perkusista), mamy tez skrzypka
                w Kanadzie albo USA (juz nie pomne) no i caly projekt Tie Break, ktory znany
                jest w calym kraju (choc nie istnieje), a zapomnialem o Yaninie (obecnie
                Maanam) o Munku Staszczyku juz bylo.
                Miejsca:
                to juz bylo chyba poruszane, wiadomo JasnaGora to jest miejsce ktorym sie mozna
                pochwalic (osobiscie uwazam ze to szczescie ze mamy bo inaczej to bysmy byli
                Stalowa Wola :), poza centrum religijnym na Jasnej Gorze znajduja sie
                niesamowite zbiory z przeroznych dziedzin, Muzeum Zapalek, Rezerwat na Rakowie,
                Znane w kraju galerie sztuki: Lonty-Petry (zarazem galeria autorska dudy-
                gracza); Muzeum Wyobrazni; Nibygaleria Kedziory (moze ciut mniej znana niz dwie
                pierwsze)

wiecej juz nie pomne, ale pewnikiem mozna jeszcze wymieniac. mamy wiec sie czym
                pochwalic szczegolnie w sferze kulturalnej. Kiedys Tomek Setowski nazwal
                Czestochowe polska Florencja i cos w tym jest
                pozdrawiam

_____________________________________________________________________________
                • Gość: Częstochowianin Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 20:17
                  Brawo! Imponująca lista! Można jeszcze dodać sportowców jerzego Kuleja, Janusza
                  Darochę, Włodzimierza Skalika. Tylko że ci wszyscy częstochowianie zdobyli sławę
                  poza rodzinnym miastem. To chyba też o czymś świadczy. Obecnie chyba tylko Pan
                  Sętowski tworzy w Częstochowie ale swoje prace wystawia w innych mistach. Ś.P.
                  Jerzy Duda Gracz w swoim czasie, o ile pamietam, nawet odwołał swoją wystawę w
                  Częstochowie z powodu bodajże konfliktu z władzami miasta.
                  • Gość: L--58- Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 21:11
                    >do Storimy;nie zniechęcaj się głupimi wpisami,dużo ludzi lubi Cię po prostu
                    czytać i ja do nich należę.Jesteś znawcą miasta i regionu,piszesz przepiękne
                    wiersze,nie wyobrażam sobie tego forum bez Ciebie.
                    A co myslisz o zamku w Olsztynie?Od kilku lat codziennie patrzę na niego,to też
                    historia naszego regionu..
                    Pozdrawiam.:-)
                    • angel5 Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? 31.03.06, 21:15
                      Kompozytor Wojciech Łukaszewski i Jego synowie Paweł i Marcin
                    • Gość: storima Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.d4.club-internet.fr 31.03.06, 22:22
                      Witaj L--58-,
                      (fajny pseudonim, czuje sie jakbym odpisywal na zaszyfrowany przekaz;)
                      Dziekuje za Twoje pocieszenie. Bo jest czlowiekowi milo wiedziec, ze slowa
                      potrafia czasem zaistniec drugim czlowiekiem.
                      Olsztyn, ha, to szczesciaz z Ciebie tak patrzec na Zamek codziennie.
                      Tak jak wielu z nas czestochowian goscilem na szczycie ukladajac sobie obrazy
                      sprzed wiekow. Patrzac na Jasnogorska Wieze, schodzilem do podziemi dochodzac do
                      niej tajemniczym tunelem. Slyszalem brzek starych monet, skradzinych przez
                      mlodego szlachcica, ktory zbuntowawszy sie przeciw ojca woli, aby klasztornym
                      oddaniem dopelnil tam reszte zycia, uciekl z domu pojmany w okolicach
                      jurajskiego Olsztyna. Tam zostal tez po walce krwawej obrony swych wlasnych drog
                      zycia pojmany i osadzony w wiezieniu zamkowym, w ktorym ranami wycienczony, umarl.
                      Stad do dzisiaj mozna uslyszec jak przechodzi sie duchem brzekajacych monet.
                      To tylko jedna z legend Olsztyna.
                      Tam na Gorze Zamkowej patrzac na Gory Sokole, czarne, groznie zjezone, mroczne
                      tajemnicze, pelne jaskin, niegdys domostw pierwszych tej okolicy ludzi.
                      Na dzisiaj Sokole Gory to rowniez dokument. Tam znaleziono przeciez w Jaskini
                      Koralowej najstarszy zachowany w Polsce szkielet czlowieka. Liczy on sobie 32
                      tysiace lat.
                      Zamek Olsztyna Jury, to podroz w czasie, historii. Od dziecka do najstarszych
                      lat. Gdy go sie odwiedza, niby ten sam, lecz inny; bo odmienna jest perspektywa
                      spojrzen przezytych lat.

Pozdrawiam Wzajem,
                      storima
                      P.S.
                      Tak kiedys wygladal Zamek:
                      www.zamkipolskie.com/olsz/olsz06.jpg
                      Tak wyglada dzis:

fotomost.acn.waw.pl/images/infra/Olsztyn%20zamek%201995.jpg

Odnosniki pochodza z nastepujacych stron:

www.zamkipolskie.com/olsz/olsz.html
                      http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://fotomost.acn.waw.pl/images/infra/Olsztyn%2520zamek%25201995.jpg&imgrefurl=fotomost.acn.waw.pl/Page%25203%2520infra.htm&h=410&w=614&sz=93&tbnid=5yn7xCgEHnIpmM:&tbnh=89&tbnw=134&hl=pl&start=13&prev=/images%3Fq%3DOlsztyn%26svnum%3D100%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DG
    • Gość: asdasd Jerzy KULEJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 21:50
      Jerzy KULEJ nasza zywa legenda w boksie!
      • Gość: michał Halina Rozpondek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 23:31
        A ja jestem dumny z pani poseł, która mimo braku normalnej pracy sejmowej jest
        z nami, jeździ po gminach, rozmawia z ludźmi, chce im pomagac i robi to, co
        nalezy do posła,jest aktywna i jest przeciwieństwem chorej sytuacji w Polsce
        • Gość: L--58 Re: Halina Rozpondek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 23:52
          >do Storimy;dzięki za odpowiedź i za ucztę dla oczu.Faktycznie,jestem
          szczęściarą ,Ty mi to uświadomiłeś..:-)
          ps.Wątek o starym Rakowie należy do moich ulubionych.
          Pozdrawiam i pisz dalej.:-))
          • Gość: storima Jeszcze jedno zdjecie Zamku IP: *.d4.club-internet.fr 01.04.06, 01:53
            Bardzo mi sie to zdjecie podoba.
            Przypomina mi film Hasa "Pamietnik znaleziony w Saragossie", ktorego miejscem
            plenerowych zdjec byla czestochowska Jura i olsztynskie skalki.

Pozdrawiam

http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.fototok.tkb.pl/pt/2/82/82832_3.jpg&imgrefurl=www.fototok.tkb.pl/pt/photo.php%3Fp%3D82832&h=192&w=300&sz=23&tbnid=2MAki9gFz_3osM:&tbnh=71&tbnw=111&hl=pl&start=9&prev=/images%3Fq%3DOlsztyn%2BCz%25C4%2599stochowy%26svnum%3D100%26hl%3Dpl%26lr%3D
            • Gość: storima Re: Jeszcze jedno zdjecie Zamku IP: *.d4.club-internet.fr 01.04.06, 01:56
              Poprawny link:
              http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.fototok.tkb.pl/pt/2/82/82832_3.jpg&imgrefurl=www.fototok.tkb.pl/pt/photo.php%3Fp%3D82832&h=192&w=300&sz=23&tbnid=2MAki9gFz_3osM:&tbnh=71&tbnw=111&hl=pl&start=9&prev=/images%3Fq%3DOlsztyn%2BCz%25C4%2599stochowy%26svnum%3D100%26hl%3Dpl%26lr%3D
              • Gość: storima Re: Przepraszam:) IP: *.d4.club-internet.fr 01.04.06, 01:58
                Ten link bedzie dzialal:
                www.fototok.tkb.pl/pt/photo.php?p=82832
                • Gość: storima Re: Przepraszam:)wieksze zdjecie. Doszly filtry. IP: *.d4.club-internet.fr 01.04.06, 02:02
                  A tutaj mozna sie pobawic filtrami:
                  www.fototok.tkb.pl/pt/photofilter.php?u=/pt/2/82/82832&bk=5A5A5A
    • Gość: storima Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.d4.club-internet.fr 01.04.06, 01:03
      Z archiwum:

zaginiony_mnich 18.10.04, 01:19 zarchiwizowany

Gen. dyw. Janusz Głuchowski (1888-1964)

Janusz Głuchowski, h. Prus II, jedyny spośród Siódemki Beliny, który dosłużył
      się stopnia generała dywizji, był ostatnim dowódcą I. Pułku Ułanów Legionów
      Polskich(...) urodził się 6 Vll1 1888 we wsi Bukowa nieopodal Bełchatowa, gmina
      Łękawa w pow. piotrkowskim. Ojciec należał do drobnej szlachty, (...)W 1902 r.
      Głuchowscy przenieśli się z Bukowej do miejscowości Raków k/Częstochowy, gdzie
      Marian Głuchowski [przyp.ojciec] otrzymał wcześniej posadę w Hucie Hantkiego, a
      z czasem został wicedyrektorem administracyjnym. (...)Janusz uczęszczał do
      gimnazjum filologicznego w Częstochowie, jego kolegami szkolnymi byli m. in.
      późniejsi legioniści: Marian Januszajtis, Stanisław Burhardt-Bukacki oraz bracia
      Dreszerowie; Gustaw Orlicz-Dreszer, późniejszy generał kawalerii i Beliniak oraz
      Rudolf Dreszer. Będąc uczniem gimnazjum rosyjskiego w Częstochowie, brał udział
      w strajkach szkolnych 1904 r., za udział w których usunięto go ze szkoły, dalej
      kształcił się w Piotrkowie i znów w Częstochowie w polskim gimnazjum
      Kuropatwińskiego (...) Jako gimnazjalista działał w tajnej organizacji
      niepodległościowej - w „Promienistych” , za przynależność do niej był
      aresztowany, ale udało mu się zbiec z więzienia. Wstąpił później do Organizacji
      Bojowej PPS Piłsudskiego i w czasie jednej z akcji - ataku na urząd gminy pod
      Częstochową - został ranny w kolano. (...)

Awanse oficerskie Janusz Głuchowski otrzymywał wg następujących dat:
      - 291X 1914 ppor.
      - 9 X 1914 por.
      - 20 XI 1916 rtm.
      - 17 XI[ 1918 mjr
      - 1 VI 1919 ppłk
      - 1 IV 1920 płk
      - 1 I 1927 gen. bryg.
      - 1 VI 1945 gen. dyw.
      (...)
      Działał z gen. Dreszerem w Lidze Morskiej i Kolonialnej, gdzie zajmował
      stanowisko kierownika Wydziału Kolonialnego.

Po wojnie pozostał w Anglii, zamieszkał w Londynie, gdzie zaangażował się w
      życie Polonii, został założycielem i współorganizatorem wielu polskich
      instytucji. (...) Zmarł w Londynie, na atak serca, 11 czerwca 1964 r.

szerzej w art.Wojciecha Grochowalskiego
      www.gazetagazeta.com/artman/publish/article_6514.shtmlpozdrawiam

• Gość: storima Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.d4.club-internet.fr 01.04.06, 01:06
        Poprawny link:
        www.gazetagazeta.com//artman/publish/article_6514.shtml
    • Gość: storima Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.d4.club-internet.fr 01.04.06, 16:04
      Archiwalny:

Gość: piasia 21.11.01, 08:54 zarchiwizowany

Mało kto wie, że Częstochowianin Zbyszek Pinderak jest solistą Opery
      Wiedeńskiej. Może trafi i do mediolańskiej La Scali? Nie jestem jednak pewna,
      czy nadal uważa się za częsochowianina ;-)

A poza tym możemy być dumni ze skansenu na Rakowie. Nie mam na myśli całej
      dzielnicy, tylko muzeum archeologiczne. To unikat na skalę Europy.

_______________________________________________________________________________
    • Gość: :-) Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 18:50
      ze storimy! :-)
      Najbardziej płodny autor na tym forum i prawdopodobnie najbardziej "nieomylny".
      A może z tym drugim to się mylę?
      • Gość: storima Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.d4.club-internet.fr 01.04.06, 19:21
        Ze mnie to nie ma czego. Musze byc wobec siebie "bezwzgledny". Jak kazdy
        rozsadny czlowiek.
        Plodny bardziej ode mnie jest XX.
        "Nieomylny"?
        Nieomylnosci szukam, podpisujac sie nia w szkicu, szukajac prawdziwosci podpisu
        potwierdzeniem u innych.
        Sam sobie, jak kazdy zreszta czlowiek.
        Jestem nikim.

• Gość: L--58 Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.06, 19:26
        do:-)....powiedz,dlaczego tak jest,że jeżeli ktoś ma coś autentycznie do
        przekazania,jest natychmiast sprowadzany do parteru..czyt;poziomu ogółu
        większości forumowiczów.Któż zadaje sobie tyle trudu,aby podać wyczerpujacą
        wypowiedź,przekazać ją ciekawie i jeszcze poprzeć zdjęciami.
        Ale niektórzy działają na zasadzie hodowcy pieczarek;niech jakaś głowa wychyli
        się z g...,trzeba ją natychmiast ściąć.
        Gościu:-) ,nie mam nic przeciwko Twojej płodności,byle była w tym samym stylu i
        bądź równie wiarygodny lub,jak wolisz,nieomylny.
        Storimie dziękuję za piękne zdjęcia zamku olsztyńskiego,apelując jednocześnie o
        ignorowanie wpisów tego rodzaju.
        Serdecznie pozdrawiam.:-)))
    • Gość: storima Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.d4.club-internet.fr 01.04.06, 22:39
      Archiwalny:

Gość: Antoś 07.12.01, 13:04 zarchiwizowany

moze nie czestochowianie ale ja jestem dumny ze swoich rodzicow

• Gość: storima Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.d4.club-internet.fr 03.04.06, 01:09
        Archiwum:

Gość: hutnik 14.02.02, 12:22 zarchiwizowany

A czy ktoś pomyślał o HUCIE CZĘSTOCHOWA !!!!!!!!!!
        Jest to jeden z najnowocześniejszych (technologicznie) zakładów hutniczych
        w ..... EUROPIE !!!!!!!!!!!!!
        Posiada największą halę produkcyjną - Walcownia Blach Grubych (dł. kilka km)
        Jako jedyna w Polsce przeprowadziła pełną modernizację technologiczną z
        własnych (czyt. z pensji pracowników) funduszy !!!!!
        (...)

________________________________________________________________________
        • Gość: storima Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.d4.club-internet.fr 03.04.06, 12:32
          Archiwum:

Gość: polonistka 16.10.04, 11:41 zarchiwizowany

Pominęliśmy dotad kilka ważnych dla kultury polskiej nazwisk. Cęstochowianką
          jest przecież (choć mieszka w Warszawie) znakomita pisarka, pani LUDMIŁA
          MARJAŃSKA. Do niedawna Prezes Zarządu Głównego Stowarzyszenia Pisarzy Polskich.
          Jest też ANDRZEJ KALININ,lauerat kilku prestiżowych nagród literackich w tym
          Czesława Miłosza i Karola Miarki. Kalinin jest jedynym w dziejach czestochowy
          członkiem prestiżowego PEN Clubu.A jedna z jego książek znajduje się w kanonie
          obowiążkowych lektur szkolnych. Trzeba też powiedzieć o KATARZYNIE SUSKIEJ,
          wielkiej,polskiej śpiewaczce. Jest solistką Opery Narodowej w Warszawie. Śpiewa
          równie w mediolńskiej 'La Skali"
          Absolwenytem Politechniki Częstochowskiej jest PIOTR LEMPA, solista Opery
          Bałtyckiej w Gdańsku, obecnie śpiewa w Operze w Bernie.
          Nie wolno też zapomnieć o JANUSZU SIADLAKU który stwozył i prowadzi znany już
          na całym świecie chór " Collegium Cantorum"
          Nie tylko więc panowie Muniek i Janina sławią Częstochowę.

______________________________________________________________________________
    • Gość: gość Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.06, 11:18
      wszyscy zapomnieli o najważniejszych osobistościach Częstochowy. Oczywiście
      Tadeusz Wrona i jego rzecznik prasowy :)
      • Gość: storima Re: Z kogo/czego czestochowianie mogą być dumni? IP: *.d4.club-internet.fr 02.04.06, 23:49
        Archiwum:

Gość: nie_stad 13.02.02, 22:40 zarchiwizowany

Wiem, ze akurat co do czestochowskich uczelni sa tutaj wyglaszane rozne opinie.
        Nie mam zamiaru dyskutowac o tym w tej chwili.

Ale jedno co bezspornie udalo sie w tym srodowisku akademickim
        to budowa Akademickiej Miejskiej Sieci Komputerowej - CzestMAN.

Dzieki niej prawie wszystkie Uczelnie sa wzajemnie polaczone superszybkim
        laczem, a co najwazniejsze - maja bardzo szybki dostep do Internetu.

W chwili obecnej jest on lepszy niz we Wroclawiu, a przeciez to osrodek
        o ilez wiekszy od naszego. Mialem sie zreszta przekonac o tym naocznie
        bedac we Wroclawiu na tamtejszej Politechnice.

Akurat w tej tak waznej dziedzinie jestesmy naprawde dobrzy i nie mamy sie
        czego wstydzic.

A wiec mozna :)))) jesli sie chce i umie.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie,

_______________________________________________________________________________
    • Gość: oświadczenie Z oświadczeń majątkowych naszych wodzów. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 21:02
      Oni stanowią prawdziwe szczęście. Wiem już gdzie idą nasze podatki, tak tak na
      nich czyli osób, z których jesteśmy dumni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka