Dodaj do ulubionych

Pociągi zagrożone likwidacją

IP: 213.199.204.* 26.03.06, 20:23
Częstochowa - Lubliniec to jest wprost wzorzec ignorancji PKP. Zlikwidowano
wszystkie pociągi jadące w przez Częstochowę w kierunku Poznania.
Pozostawiono kilka kursów do Lublińca nowym nabytkiem Urzędu Marszałkowskiego
i 3,5 pociągu do Opola (pozostałe 0.5 z przesiadką w Lublińcu). W tym roku
wreszczie PLK (to są ci od torów) postanowili wyremntować tę linię notabene
prowadzącą wzdłuż "Szlaku Staropolskiego". Obecnie pociągi jeżdżą tym torem,
który umozliwia jazdę 30-40 km/h, drugi maks 20 km/h odc. Herby -Lubliniec.
I już, już, wszyscy pasażerowie cieszyli, że w środku Europy bedzie normalnie
poc. pojadą 80 -100 km /h to będą likwidowane. Gratulacje.
Kto tym wszystkim zarządza.
Ps. Małe pytanko czy p. Maras (członek Zarzadu Woj.) to nie jest
coś "połączony" z kolejarzami?
Obserwuj wątek
    • Gość: Harry_man Re: Pociągi zagrożone likwidacją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 20:40
      Wydaje mi się całkiem normalnym, że jak interes przynosi straty to albo się go
      zamyka, albo modernizuje tak, aby zaczął przynosić zyski. Nasze genialne państwo
      nie robi ani jednego ani drugiego i liczy chyba na cud z nieba ograniczając się
      jedynie do likwidacji kolejnych połączeń.

Wg mnie kolej powinna zajmować się transportem towarów, a nie ludzi. Transport
      ludzi pozostawmy autobusom. Dobrze natomiast byłoby odciążyć nieco nasze
      zmęczone "ścieżki" od tych cholernych TIRów przeładowanych nieraz jak się słyszy
      na CB o 100%. Na drogach zrobiłoby się luźniej, a kolej na tym by zyskała.
      • Gość: olo Re: Pociągi zagrożone likwidacją IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.06, 17:21
        Żaden pociąg nie zostanie zlikwidowany!!!! Jakieś zmiany mogą zajśc
        najwcześniej 1 lipca (jeśli zajdą)
    • nieistotne Pociągi zagrożone likwidacją?? Kwestia ceny ! 26.03.06, 22:40
      hmm dziwne-acz PKP stawia coraz większe wymagania cenowe swoim klientom,nie
      dając nic w zamian przkłady znajdziecie na www.pkp.pl - wielokroć połączenie
      pociągiem osobowym jest szybsze ( i tańsze- wielokroć ) niż pośpiesznym.
      Dziwnym pozostaje fakt, gdy PKP świadomie broni się przed klientami -
      sprzedając faktycznie dochodowe połączenia prywatnym inwestorom- czyżby
      zaplanowane samobójstwo polskiego przewoźnika?? tego nie rozumiem...i chyba
      nikt nie zrozumie.. a co do przewozu autobusami - cóż PKS kwitnie;) acz
      dalej mu daleko do wygody podróżowania koleją . Często jeżdzę na dłuższe
      trasy( posiadam własny pojazd)ze względów ekonomicznych, acz... mierzi mie
      coraz większa obskurność wagonów... Szanowna dyrekcjo PKP - zastanówcie się
      głęboko - nie sztuką jest upaść - sztuką jest wstać !!!
      • Gość: lunch Re: Pociągi zagrożone likwidacją?? Kwestia ceny IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.03.06, 07:59
        A przepraszam, którą spółkę macie na myśli pisząc "PKP"? Bo jeśli PKP-Przewozy
        Regionalne, to rzeczywiście rządzi tam tak zacofana hołota, że bankructwo to
        jedyne rozwiązanie (co wszyscy specjaliści zgodnie podkreślają). Ja miałem
        wyrzuty sumienia, że tak myślę, ale jak się przyjrzałem z bliska niektórym
        aspektom ich działalności marketingowej i zarządczej, to wyrzuty znikły, bo
        bankructwo to dla nich ostatnia deska ratunku.

Natomiast weźcie jeszcze pod uwagę, że wszystkim zarządza spółka Grupa PKP SA,
        która jest zaprzeczeniem autonomii pozostałych, bo na przykład to ona podejmuje
        decyzje, komu wolno jaki pociąg uruchomić itd. (choć teoretycznie między
        spółkami jest konkurencja!). A wszystko po to, by wywindować PKP InterCity do
        jak najlepszego poziomu (kosztem Przewozów Regionalnych oczywiście), żeby można
        było sprzedać jakiemuś zagranicznemu palantowi, np. żabojadowi z Connexu. Wtedy
        już Grupa PKP przestanie ograniczać działalność PR. Tylko wtedy to już będzie
        za późno.

A co do przewozów lokalnych - rzeczywiście za to odpowiada samorząd na szczeblu
        wojewódzkim, tak samo jak za organizację połączeń autobusowych i integrację
        taryfową. To, że transport nie jest u nas tak znakomity jak w Niemczech i
        Czechach, to tylko efekt tego, że w Urzędach Marszałkowskich grzeją dupska i
        zgarniają kasę za wydanie zezwoleń na wykonywanie przewozów, a jakakolwiek
        integracja ich g... obchodzi. Byłem wczoraj na przykład w Wyszkowie. Linia
        kolejowa powoli zmierza do likwidacji (choć autobus szynowy był w obu
        kierunkach przepełniony). Tymczasem prywatni przewoźnicy autobusowi mają w
        centrum miasta tak zwany dworzec. Jest to wyrób wiatopodobny (kilka zbitych
        prętów) obwieszony obskurnymi tabliczkami z niby-rozkładami jazdy, postawiony w
        polu pomiędzy domami, z prowizorycznie wykonaną nawierzchnią jezdną z płyt.
        Dokąd ten kraj zmierza... W Niemczech każdy taki przewoźnik dostałby numer
        linii, oczywiście wspólny bilet z PKP i komunikacją miejską, a przede wszystkim
        nie jeździłby po trasie pokrywającej z koleją, bo każdy wie, że to bez sensu.
      • Gość: Kasia Re: Pociągi zagrożone likwidacją?? IP: *.bankowa.net 27.03.06, 16:35
        Dla mnie jest to okropne ze maja zlikwidowac tyle pociagow do Lublinca jeszcze
        jest tam ten ktorym zawsze jezdze bo przez Lublinec przejezdzam jak jade do
        Wrocławia a jezdze co tydzien wiec dla mnie to bedzie tragedia jak ja mam
        dojezdzac jak pociagi sie dla mnie odpowiednie!!!!!!
    • Gość: brak słów Re: Pociągi zagrożone likwidacją IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.06, 23:33
      Dopóki tym wszystkim będzie się zarządzać z za biurka(zero rozeznania w terenie)
      i dopóty urzędasy od koleii nie pójdą po rozum do głowy to dobrze nie będzie
      jeszcze długo.
      Jak ma być dobrze kiedy:
      -likwidowane są nawet połączenia mające frekfencję,
      -przyjeżdza pociąg od Katowic do Częstochowy a z Częstochowy na Radomsko
      odjeżdza 10 minut wcześniej i podobnie w przeciwnym kierunku,
      - ewentualnie kursowanie pociągów w tym samym kierunku z różnicą kilku no może
      kilku dziesięciu minut,
      Takich przykładów podobno są setki dosłownie setki w całym rozkładzie jazdy.
      Czy my naprawdę żyjemy w a-normalnym kraju czy po prostu tak ma być?
    • std20045 Re: Pociągi zagrożone likwidacją 27.03.06, 00:10
      Co tu sie oszukiwac , ludzie przeciez ci co rządzą PKP to tylko znierzają do
      bankructwa tego przedsiębiorstwa , gdy upadnie oblowia sie solidnie ...poczym
      wystartuja ze trzeba postawic wszystko od nowa i tak na okraglo...na 2o lat
      jazdy PKP moge ako staly pasazer stwierdzic rozklad PKP ustalaja bezmozgowcy i
      durnie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! i co tu kryc dopoki ludzie sie nie zbuntuja tak
      bedzie i tyle a nalepiej juz odrazu zlikwidowac wszystkie pociagi i uruchomic
      wiecej skaldow dla urzedasow w koncu to sa rentowne przejazdy -( ezdza za darmo
      i za nasza kase:(( ) ale to sie PKP oplaca tak samo jak dodanie w najblizszym
      czasie do nazwy PKP koncowek śp lub bankrut :))) az sie nie chce w tm kraju....
      Pozdro dla wszystkich :)))
    • Gość: hbi Pociągi zagrożone likwidacją IP: 193.0.242.* 27.03.06, 08:54
      Gratulacje. Likwidując pociąg o 19.38 z Lublińca do Częstochowy pozbawia się
      możliwości jakiegokolwiek połączenia z Wrocławia do Częstochowy ok 17-18.
      Chociaż i to połączenie (2 przesiadki i zawrotna prędkość 30 km/h) nie było
      szczytem marzeń. Ostatnie połączenie jest o 15.32 - kolejne o 23.00. Chyba że
      ktoś lubi jeździć przez Katowice. PKP jak widać lubi studentów...

Autobusów też nie ma... I jak się dziwić, że ludzie przesiadają się do samochodów.
    • Gość: wizytownik.info Re: Pociągi zagrożone likwidacją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 15:44
      Odkąd nie jesteśmy już województwem omijają nas wszystkie wązne pociągi ale jest
      jedno czym się możemy pochwalić mam najwiekszy peron na którym przystaje
      najmniej pociągów

-----------
      www.wizytownik.info
    • Gość: p@wełek Re: Pociągi zagrożone likwidacją IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.06, 15:56
      tak, tak. Przez to Czestochowa stała sie prowincją.
    • Gość: Lublińczanin Zagrożenie zarówno dla Częstochowy, jak i Lublinca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.06, 18:35
      Niczego nie słyszałem o remoncie linii Lubliniec - Częstochowa. To, co wypisuje
      smerf, to bzdury, żadnego remontu nie bedzie. I to bardzo źle!

Przecież pomiędzy Lublińcem a Częstochową mogłaby istnieć fantastyczna
      komunikacja! Szynobusy co godzinę, pięć par pociągów osobowych dziennie do
      Opola, cztery pary pociągów pospiesznych do Wrocławia i Warszawy. Przez
      Lubliniec i Częstochowę. Tak jak było dawniej. Niech tylko będzie wyremontowany
      układ torowy i stacja w Lublińcu. Trzeba by też przygotować jakąś kampanię
      reklamową, aby ludzie, którzy znienawidzili już PKP zechcieli ponownie wsiąść
      do pociągów.

Liczby mówią same za siebie: Częstochowa to 250 tys ludzi, Lubliniec 25 tys,
      Blachownia 10 tys, Herby 5 tys. Oprócz tego Opole 130 tys, Ozimek 15 tys i
      Wrocław 650 tys. Na pewno opłacałoby się!

Tylko niech samorządowcy z Lublińca i Częstochowy, zamiast uprawiac propagandę
      w stylu "Chcemy wojewóztwa" i "Nie dla wojewóztwa z Częstochową" zaczną w końcu
      działać i zabrać się za stworzenie porządnej infrastruktury. Żeby ludzie
      jeżdżący codziennie z Lublińca do Częstochowy i z Częstochowy do Lublińca mogli
      tanio, bezpiecznie i szybko dojechac do pracy i aby nasze środowisko było
      czystsze.

Pozdrawiam

PS: W myśl zasady współpraca buduje, niezgoda rujnuje
      • Gość: smerf Re: Smerf do Gargamela z Lublińca IP: 213.199.204.* 27.03.06, 18:56
        Nim się Gargamelu odezwiesz to najpierw poczytaj, a jeżeli masz problem poproś
        Klakiera, plk-sa.pl/pliki/reg0506/P_05-06_Zalacznik5_w1.1.pdf
        dla ułatwienia dodam str3, poz. 15, linia 61 a potem czepiaj się Smerfa.
      • pieprz.kajenski tutaj też coś o tym remoncie 27.03.06, 19:22
        www.pkpp.ostbahn.net/news-Wiecej-inwestycji-kolejowych-na-Slasku-936.html
      • Gość: p@wełek Re: Zagrożenie zarówno dla Częstochowy, jak i Lub IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.06, 20:11
        Ozimek nie ma nawet 10tys!! A herby mają 2 tysiące
    • Gość: t_gawron po co tej prowincji pociagi ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.06, 19:28
      Wrony nie jezdza pociagami wiec po co kiwac pazurem, zeby cos uratowac.
      • Gość: Ja Zostawić Gliwice - Częstochowa ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.06, 22:12
        Mam tylko nadzieję że nie zlikwidują pociągów :
        z Gliwic do Częstochowy o 6.16 i
        z Częstochowy do Gliwic o 20.22.
        Czasem korzystam z tych przejazdów, szczególnie z tego wieczornego !
      • Gość: xx Re: po co tej prowincji pociagi ? IP: *.icis.pcz.pl 31.03.06, 14:34
        W sprawie pociagow wiekszy wplyw ma akurat inna opcja polityczna :))
    • Gość: pasażer Re: Pociągi zagrożone likwidacją IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 13:52
      PKP pedały kórwa pedały tyle o kolei co moge napisac.chcoeli by tylk brac a
      pasarzerów kraktuje sie jak smieci.Niedługo skonczy im sie eldorado kórwa 90%
      znizki na przewuz jak inni ida dopracy do na dojazd nie dostaja zadnych
      znizek.Widac kto pociagami jezdzi.i tu mamy dziure przez która wypływaja
      pieniadze a oni chcieli by 100mln zł chyba w marzeniach<hahaha>.to sa ŚMIECIE i
      tyle:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka