Dodaj do ulubionych

IV Regionalne Dni Książki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 21:20
Pod adresem www.czestochowa.pl znajduje się informacja, że spotkanie ze
Sławomirem Shutym odbędzie się nie w sobotę 13 maja o godz. 14, a w piątek 12
maja o godz. 12. 30. Kiedy tak naprawdę odbędzie się to spotkanie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Joanna Matyja-MGS Re: IV Regionalne Dni Książki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.06, 12:59
      Aktualna jest informacja o spotkaniu ze Sławomirem Shutym w piątek 12 maja o
      godz.12.30. Zmiana nastąpiła w ostatniej chwili, nie wszędzie zdołaliśmy ją
      sprostować.Przepraszamy.
      • Gość: I.LEŚNIKOWSKI Re: IV Regionalne Dni Książki IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 11.05.06, 15:44
        Ciekawe czy na tej imprezie pojawi się osoba, która wypisuje cyklicznie na
        forum, że nie ma pomysłu na swoją nudę.
        • Gość: nudaaaa Leśnikowski cały w skowronkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 11:40
          Rzeczywiście marazm, marazm po stokroć marazm. Dnia 11 maja rozpoczeły się Dni
          Książki w Częstochowie. Ale czy wszystko w naszym mieście musi być podobne do
          prowincjonalnego kiczu ?. Parę stoisk, w tym przewazały gazety, wydawnictwa
          katolickie. Żadnej oprawy - przecież wystarczyło równolegle rozpoczać potężny
          kiermasz. Jest tyle komercyjnych księgarni, które by napewno były
          zainteresowane. Tłumy ludzi, stragany książek to jest klimat wolnorynkowego
          promowania tak szczytnych idei. A tu w tle słychac było wykład młodego
          człowieka, który prawił truizmy o hipertekscie. Na krzesłach siedziało paru
          znudzonych mieszkańców. Podobnie przed "Cepelianką". Teatr from Poland
          szykował show. Początek to sprawdzenie wiedzy cz-wian z zakresu poezji.
          Poświatowska -znana, Miłosz też, lokalna aktualna poetka również. Tuwim
          niewygodny. Brzechwa - czytają ale czy też słuszny. Pare parasoli, była
          Jurajska i paluszki. Małe zainteresowanie przechodniów. Ale było, odklepane.
          Tylko gdzie sponsorzy, przecież ...szkoda słów.
          A pan Leśnikowski zachłystuje się, a pan Leśnikowski w skowronkach iczegoto jest
          sztuka, fakt
          • Gość: xx Re: Leśnikowski cały w skowronkach IP: *.icis.pcz.pl 12.05.06, 12:14
            Dla takich jak przedmowca jest jutro festyn na Promenadzie.Tam jest super
            oprawa itd. :))

Dla ludzi zainteresowanych ksiazka i literatura sa spotkania z pisarzami,
            znakomite filmy w OKF specjalnie na te okazje, SLAM, wystawy itd. Wystarczylo
            po spektaklu wejsc troche glebiej zeby posluchac np. tworcy sypiacego jak z
            rekawa b. ciekawymi legendami dotyczacymi naszego regionu.

Nawet konwencji paluszkow kolega nie byl w stanie odczytac, jak rowniez
            jurajskiej i parasoli. To byly elementy spektaklu, to wlasnie mialo draznic i
            jatrzyc bo w koncu to byl "Poezji wstep wzbroniony". No ale okazuje sie
            odczytanie nie tak juz skomplikowanego spektaklu moze w chwili obecnej sprawic
            duze klopoty.

Ale to pewnie juz takie czasy. Telewizja robi swoje. A moze tez polityka.

Natomiast zgadzam sie ze w takiej imprezie powinny rowniez uczestniczyc
            komercyjne ksiegarnie. Nie wiem czy sa jakies pzreszkody aby to zrealizowac.
            • Gość: nuudaa ERRATA -to xx cały w skowronkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 00:38
              Errata - rzeczywiście to jak zwykle xx pełen zachwytu
              Rozumiem Profesorze xx, że jako przedstawiciel establishmentu gustujesz w
              wysublimowanych "uciechach".
              Ale ja prosty element Częstochowy jaki jest wiele na forum i na ulicach naszego
              miasta szukamy kultury skierowanej do mas nie wąskiego grona. Stąd to wieczne
              nasze narzekanie, stąd te żale i rozgoryczenie.
              A tak nota bene nie widziałem xx-a wśród garstki zupełnie przypadkowej
              publiczności
              > Nawet konwencji paluszkow kolega nie byl w stanie odczytac, jak rowniez
              > jurajskiej i parasoli.
              Zastanawiam się czy szanowny xx tak głeboko wniknął w skórę adwokata miasta
              Częstochowa (a uszczegóławijąch władz), że a priori każde słowa krytyki traktuje
              jako napaść na "ukochane jego miasto" -niemalże jak atak personalny (paluszki,
              jurajska, prasole - to było jedyne suche zdanie relacji) Nie atakowałem owej
              konwencji panie Profesorze, zatem spokojnej nie gorączkowo.
              > o ale okazuje sie
              > odczytanie nie tak juz skomplikowanego spektaklu moze w chwili obecnej sprawic
              > duze klopoty.
              Najwidoczniej bo w Częstochowie są szarzy śmiertelnicy (nierozgarnięci, nie
              potrafiący pracować w sposób równległy lub rozproszony) szukający również
              kontaktu z kulturą. Jeżeli chce zanurzyć się w szalonej scenerii Witkacego lub
              nieokreślonych kontrastach Gombrowicza szukam innych alternatyw.
              Z pragmatycznego punktu widzenia Panie xx spektakl ten nie miał wysokiej
              frekwencji nawet szeregi cz-wskiego establishmentu go nie zasiliły. Zatem ?
              Mam prawo wyrazić swoją opinię, i wyrażam ją nie oczekując na akdemicki
              nonszalancki styl pouczania. Ja nie Pana student Profesorze xx.
              A tak na marginesie bezgraniczne zachwycanie się wszystkim i nie dopuszczanie
              słów krytyki graniczy z fanatyzmem a to już niebezpieczny objaw

P.S Panie Leśnikowski oby nie było jakiś perturbacji !!. Przed nami wybory a
              szkoda by było a Pan się dławi Panie Leśnikowski
              • Gość: xx Re: ERRATA -to xx cały w skowronkach IP: *.icis.pcz.pl 14.05.06, 06:05
                Kazdy ma prawo do swoich opinii, wlasnych odczuc.

Tylko chcialem zauwazyc - ja staram sie dyskutowac o pogladach, sprawach, nie o
                o moich oponentach. Twoj caly post to dyskusja na moj temat. Ja natomiast
                wypowiadalem sie o Dniach Ksiazki i o spektaklu.

Nawet nie wiem kim jestes i nie interesuje mnie to - na forum jest to dla mnie
                niewazne.

A ksiazki sa dla wszystkich - niezaleznie od ich pozycji spolecznej. Dni byly
                wlasnie taka okazja dla wszystkich - dodam ze za darmo mozna bylo obejrzec i
                ciekawy film i posluchac kogos ciekawego. Tylko trzeba bylo chciec.
                • Gość: nuudaa My chcemy drogi XX .............. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 23:02
                  > Kazdy ma prawo do swoich opinii, wlasnych odczuc.
                  tu się zgadzamy panie Profesorze i liczę, że następnym razem to uszanujesz

> Tylko chcialem zauwazyc - ja staram sie dyskutowac o pogladach, sprawach, nie o
                  >
                  > o moich oponentach.
                  rozumiem i tylko tak całkiem przypadkiem między wierszami zasiane zostało ziarno
                  sarkazmu uderzające w oponentów

>Twoj caly post to dyskusja na moj temat. Ja natomiast
                  > wypowiadalem sie o Dniach Ksiazki i o spektaklu.
                  hmmm, ???? Czyżby ? Ja piszę o kulturze masowej - to Pan Profesorze ?,
                  piszę o narzekaniu i utyskiwnaiach przeciętnych mieszkańców Częstochowych
                  szukający bliskości z kulturą rozrywką - to też Pan Panie Profesorze ?
                  Troszkę więcej rezerwy do słów krytyki to przesadne utożsamianie się z miastem i
                  bolesne przeżywanie obiektywnych opini pod jego adresem (skierowanych czesto do
                  władz miasta) graniczy z Profesora strony już wcześniej wspomnianym fanatyzmem
                  To maniera ? Zasada przekory ? Czy rzeczywiste uczucie ?
                  W sumie pragmatycy nie wierzą w miłość platoniczną ...

> A ksiazki sa dla wszystkich - niezaleznie od ich pozycji spolecznej. Dni byly
                  > wlasnie taka okazja dla wszystkich - dodam ze za darmo mozna bylo obejrzec i
                  > ciekawy film i posluchac kogos ciekawego. Tylko trzeba bylo chciec.
                  Chcieć ? A jeżeli taka forma nie interesuje przeciętnych częstochowian ?
                  A może oni -my chcemy ? A formuła powoduje nasze znudzenie ? Na siłę akceptować
                  i uczesniczyć w awangardowych spektaklach ? By uspokoić sumienie w naszym
                  mieście coś się dzieje ? rzeczywiście coś ale to coś większości nie zadawala a
                  taką funkcję ma pełnić kultura prawda panie profesorze ? Jątrzyć ? Czy zachęcać.
                  Pare stoisk z monotematycznymi pozycjami literaturowymi ? "Niedziela" itp.
                  My chcemy !!! Ale czy orgnaizatrorzy też nas chcą ????
              • Gość: xx Re: IP: *.icis.pcz.pl 14.05.06, 06:25
                P.S. Dni Ksiazki istnieja dzieki wysilkom zwyklych ludzi, glownie mlodych osob,
                nie zadnego establishmentu. Trzeba zobaczyc jak sie staraja, zeby podejsc do
                tego co robia z odrobina zyczliwosci.

A u nas jak zwykle patrzy sie na wszystko pzrez pryzmat polityki.
          • Gość: I.LEŚNIKOWSKI Re: Leśnikowski cały w skowronkach IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 12.05.06, 16:35
            idźmy na całość: nie "zachłystuje się" lecz "dławi".
    • Gość: theologus Re: IV Regionalne Dni Książki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 18:43
      Sławomir Shuty nie przyjechał na dzisiejsze spotkanie. Czy wiadomo, kiedy
      pisarz będzie gościł w Częstochowie?
      • Gość: Wlodek Re: IV Regionalne Dni Książki IP: *.vf.shawcable.net 15.05.06, 06:50
        A moze zamiast zachlystywac sie czy owe Dni byly udane, czy nie, to i rzecznik,
        i xx, i reszta dyskutantow pochwali sie o jakie tytuly powiekszyli swoje zbiory
        biblioteczne, bo latwo chwalic sie Dniami i wpisywac je do sztambucha z
        zaslugami, a trudniej pochwalic poczynionym zakupem, bo ponoc temu owe Dni
        mialy sluzyc..
        Moze ktos rzuci na druty jakies tytuly nowosci, albo wznowien poczytnych
        nowosci.
        Chwalenie badz wybrzydzanie "w temacie" bez takich konkretow jest malo powazne.
        • Gość: manekin Re: IV Regionalne Dni Książki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 22:27
          ja zakupiłem " poeci cęstochowy i okolic" oraz "prawo własności". polecam obie
          pozycje
        • Gość: nuudaa Re: IV Regionalne Dni Książki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 23:04
          Jakie można wymienić Włodku skoro wszystkie z tego samego obszaru ?
          No można Niedziela nr 1, Niedziela nr 2 itd.
          • Gość: xx Re: IV Regionalne Dni Książki IP: 195.94.37.* 16.05.06, 00:09
            Twoje domysly sa rownie pozbawione podstaw jak i opinie o Dniach.
            Brakuje Ci elementarnego wyczucia.
            • Gość: nuudaa Re: IV Regionalne Dni Książki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 14:08
              Zastanawiam się czy jest to odpowiedź na mój post bo jeżeli tak to przy
              założeniu, że mi brakuje "elementranego wyczucia i podstaw" to xx posty są
              obciążone brakiem sensu ? i ślepym fanatyzmem ?
              a to tak trąci klimatami wschodnimi
              • Gość: xx Re: IV Regionalne Dni Książki IP: *.netcafe.waw.pl 16.05.06, 20:45
                Bylem w Genewie na konferencji.

A brak wwyczucia dotyczyl paluszkow i Niedzieli :))
                • Gość: nuudaa Re: IV Regionalne Dni Książki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 23:54
                  a czy to ja serwowałem owe paluszki ??
                  A czy to ja wystawiłem na wszystkich stoiskach tygodni Niedziela ?
                  Panie XX otwórz oczy szeroko !!

• Gość: nuudaa Re: IV Regionalne Dni Książki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 14:10
              W obliczu braku argumentów ucina się dyskusję i to xx mnie cieszy
              • Gość: xx Re: IV Regionalne Dni Książki IP: *.icis.pcz.pl 17.05.06, 12:53
                Zycie dostarcza najlepszych argumentow - tymi argumentami sa imprzezy na ktore
                warto pojsc. W tym tygodniu np. Weekend w Teatrze, potem Bergman w OKF, Noc
                Kulturalna, etc. Zachecam do korzystania z oferty kulturalnej.
        • Gość: Do VVlodka Re: IV Regionalne Dni Książki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 23:55
          Gość portalu: Wlodek napisał(a):

> A moze zamiast zachlystywac sie czy owe Dni byly udane, czy nie, to i rzecznik,
          >
          > i xx, i reszta dyskutantow pochwali sie o jakie tytuly powiekszyli swoje zbiory
          >
          > biblioteczne, bo latwo chwalic sie Dniami i wpisywac je do sztambucha z
          > zaslugami, a trudniej pochwalic poczynionym zakupem, bo ponoc temu owe Dni
          > mialy sluzyc..
          > Moze ktos rzuci na druty jakies tytuly nowosci, albo wznowien poczytnych
          > nowosci.
          > Chwalenie badz wybrzydzanie "w temacie" bez takich konkretow jest malo powazne.
          Wogóle nie poważne jest to że taka skompromitowana gnida jeszcze śmie tutaj
          zabierać głos.Guzik cię obchodzą jakiekolwiek uroczystości i inne imprezy
          odbywające się w naszym regionie.ZAMILCZ GNIDO !!!
          • sutekh1 Re: IV Regionalne Dni Książki 17.05.06, 15:44
            tym młodym zabierano wygodne fotele na czas "występu" akademickich żakietówek,
            nikt z tych co je wynosili nie powiedział nawet że trzeba sobie ustawić inne
            ani nie dostawiono ich do stolika tak jakby spotkania miało nie byc ( a było
            zapoiwadane ale po językoznawcach). Nowackiego i mMOMRO wyrzucili do kawiarni
            bo trzeba było sprzęt rozmontowac na sali.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka