Dodaj do ulubionych

Oddajcie nam województwo! - analiza "Gazety"

IP: 213.199.196.* 23.05.06, 22:29
Obserwuj wątek
    • Gość: województwo Re: Oddajcie nam województwo! - analiza "Gazety" IP: 213.199.196.* 23.05.06, 22:40
      Gratuluję poprawy Panie Tomku! Wreszcie merytoryczny, rzeczowy artykuł na temat
      województwa z wszystkimi trudnościami, ale i możliwościami. Zgadzam się, że póki
      że nie ma dokładnych wyliczeń czy by nam się to opłacało. Ale sam Pan widzi, że
      w obecnej sytuacji przeżywamy stagnację i ulegamy prowincjonalizacji. Czytałem
      też w częstochowskich gazetach analizy dotyczące podziału środków na sport
      przez wojewodę śląskiego. Analiza była szokująca dla Częstochowy i
      Bielska-Białej. I tak jest w każdej dziedzinie, co zresztą widać. Poza tym
      współpracuję z pewnym stowarzyszeniem i razem zbieramy popdisy. Codziennie piszą
      kolejne osoby i wysyłam im listy. Mój kolega w niecałe 3 tygodnie zebrał 300
      podpisów.
      Proszę jak się chce, to można. Zdaję sobie sprawę, że walka o województwa (
      własne, cz wspólne z Kilecami) to droga żmudna i długa, ale najgorsze jest
      siedzenie z założonym rękoma i marudzenie, jak to wiele osób ma w zwyczaju...
      pozdrawam Anonim
      • klobuczanin Re: Oddajcie nam województwo! - analiza "Gazety" 25.05.06, 20:49
        Cała moja rodzina oraz mnóstwo znajomych jest za tym aby Częstochowa i cały
        region częstochowski oddzielił się od "śląskiego" ale nigdy nie dotarły do mnie
        osoby zbierajace podpisy za tym projektem. Dlatego prosze o jakis kontakt osoby
        zbierajace te dane bo chetnie sam podpisze i bede zbierał w swoim mieście
        chetnych za województwem częstochowskim czy połaczeniem z Kielcami a wiem ze
        takich osób jest w Kłobucku i calym powiecie niemało.Prosze przesłac kontakt na
        maila Gazety za co z gory dziękuje.
        • Gość: kiler Re: Oddajcie nam województwo! - analiza "Gazety" IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.06, 15:21
          Witam! Moge ci przesłać listę, bo sam zbieram podpisy. Kampanię prowadzi
          Częstochowskie Stowarzyszenie na recz reionu i utworzenia województwa. Mój mail
          to: jerry21@o2.pl, a nr GG: 2589380, gdybyś chciał porozmawiać.
          Pozdrawiam! Super, że dołączyleś, bo trzeba w końcu skończyć ze śląsim zaborem.
          Kiler
          • Gość: Ślonzok Re: Oddajcie nam województwo! - analiza "Gazety" IP: *.sanetja.pl 28.05.06, 16:36
            Kilerze! Wolałbyś zabór kielecki?
          • Gość: mieszkaniec_czest Re: Oddajcie nam województwo! - analiza "Gazety" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.08, 22:36
            Ja również uważam,że województwo ze stolicą w Częstochowie jest nam
            potrzebne.Pozwoli to na rozwój miasta w wielu dziedzinach,m.in.
            drogi,przedsiębiorczość,administracja lokalna.A co za tym idzie,nowe miejsca pracy.
            Chciałbym jednak wiedzieć coś więcej o tym stowarzyszeniu,które zbiera podpisy.
            Czy jest ono oficjalnie zarejestrowane ?
            Czy ma jakąś siedzibę ?
    • kontrasto Re: Oddajcie nam województwo! - analiza "Gazety" 24.05.06, 10:58
      Wojewodztwo jest nam potrzebne, jesli nie niezbedne do szybszego rozwoju.
      Pracowac jak mrowki mozemy, a i tak przyjdzie z mozolem. Czy bedziemy mieli
      wojewodztwo czy nie, nie wplynie to na nasza prace. Smiem nawet twierdzic ze
      bedziemy pracowac slabiej bez niego. Dlaczego? Dlatego ze wielu ludzi nie widzac
      perspektyw w slabo rozwijajacej sie Czestochowie, po prostu stad wyjezdza. Mam
      wielu znajomych, ktorzy po poszukiwaniu pracy na rynku wyjezdzaja, bo sa
      zdegustowani warunkami. Jasne, ze ktos moglby powiedziec: czemu nie zakladaja
      swoich firm. Moga to robic, ale dopiero wtedy, gdy maja jakies doswiadczenie.
      Tych ktorzy bez doswiadczenia po studiach, albo i bez studiow, zakladaja firmy
      jest niewielu, bo i ryzyko jest duze.
      ...No wiec bedzie u nas mniej wykwalifikowanych ludzi. A jesli ci najlepsi beda
      uciekac, w polaczeniu z ciaglym marginalizowaniem przez Katowice = kompletna
      marginalizacja.
      "Postarajmy sie zeby Pyrzowice nazywalo sie Katowice - Czestochowa." Wszystko
      pieknie, tylko w jakim celu Katowice mialyby sie godzic na takie rozwiazanie
      skoro bez problemow moga przeforsowac nazwe: Lotnisko Katowice-Pyrzowice. O to
      wlasnie chodzi. W Niemczech nie ma takiej potrzeby zeby przykladowo Karlsruhe,
      bylo stolica landu. Bo nic z tego nie ma.
      U nas natomiast stolica wojewodztwa znaczy wiele. Dlatego gra jest warta
      swieczki. Czekac to nie jest najlepszy pomysl. Wie pan, czekac to mozna i 50
      lat, a potem sie okaze ze juz nawet w Czestochowie nie ma takich ludzi jak my,
      ktorzy chca cos zmienic.
      Najgorszy jest ten marazm: kazdy narzeka ze jestesmy prowincja, a przez swoje
      dzialanie do tego prowadzi. Ciagle biadolenie: nic sie nie uda, jestesmy za slabi...
      Wojewodztwo jest wlasnie do tego zebysmy stopniowo, krok po kroku byli
      silniejsi. Nie bedziemy silni bez wojewodztwa!
      Chyba ze ktos bedzie dowodzil ze bedziemy silni za 50 lat, to moze uwierze. Ale
      cholera, za 50 lat to ja juz bede mial pod 80, i prawde powiedziawszy to
      niewiele bedzie mnie to obchodzilo. Juz teraz, po 7 latach funkcjonowania
      reformy wielu mowi: po co zmieniac. Niech mi ktos powie, ze po tym "czekaniu na
      bardziej odpowiadnia politycznie chwile" ktos bedzie chcial zmieniac stare
      uklady. No i skad ta politycznie odpowiednia chwila mialaby nadejsc.
      Czestochowianin premierem, Czestohowianin prezydentem? czy o takie odpowiednie
      chwile Panu chodzi?

W Czestochowie wlasnie dlatego nie udalo nam sie utrzymac statusu, ze wielu ma
      jakies kompleksy: lepiej najpierw byc silnym, jestesmy slabi, nie ma
      uniwersytetu. Jesli nie bedziemy chcieli miec wojewodztwa to go nie bedzie. To
      nie przypadek ze i Pan, i Pani Dorota Steinhagen pisza o wojewodztwie w sposob:
      nie nalezy nam sie, chcielibysmy ale nie ma jak. To jest odbicie nastrojow
      Czestochowian, dlatego wlasnie najpierw musimy zmienic to nastawienie. Jesli
      bedziemy podejrzewali ciagle ze wszyscy politycy, ktorzy mowia o reaktywacji
      wojewodztwa cisna kielbase wyborcza to nie reaktywujemy wojewodztwa.
      Ktokolwiek by to nie byl, nawet nielubiane przeze mnie SLD, nawet jesli ono
      zaproponuje walke o przywrocenie wojewodztwa, gotow jestem na nich glosowac i od
      nich wymagac, dzwonic, spotykac sie i pytac, co zrobili w sprawie o ktorej
      mowili. Dlatego ze jestem przekonany o tym ze obok mrowczej pracy, obok rosnacej
      inicjatywy Czestochowian niezbedne nam jest Wojewodztwo Czestochowskie.
      • Gość: Agnosticfront Re: Oddajcie nam województwo! - analiza "Gazety" IP: 82.160.8.* 24.05.06, 12:01
        Całkowiecie popieram ta koncepcję. Województwo na prawdę jest nam potrzebne.
        Doskonale obrazują to przykłady telewizji i np. oddziałów różnych firm!!!
        Dlaczego nie przyjmuje się podziału tworzenia oddziałów w najwiekszych miastach,
        tylko w wojewódzkich??? To jest właśnie ten problem. Po refeormie miało być
        lepiej a nie jest. Dobrym przykładem jest też NBP - dlaczego zlikwidował u nas
        siedzibę?! Jak byliśmy województwem to była potrzebna, a tylko jak przestalismy
        być to nie??Przecież granice przeprowadzono na mapie - Naszego miasta nie
        "przesunięto" bliżej Katowic! Całkowicie niedorzeczne!!! I proszę żeby stada
        malkontentów torpedujących idee województwa, w ogóle się nie udzielały w tym wątku.
        • Gość: Olek Analiza radiowo-tv IP: *.elsat.net.pl 25.05.06, 21:26
          Gość portalu: Agnosticfront napisał(a):
          > Doskonale obrazują to przykłady telewizji i np. oddziałów różnych firm!!!

A myślę, że jest na odwrót. Że status województwa niekoniecznie załatwia
          powstanie regionalnego ośrodka TVP czy Polskiego Radia. A nie mówiąc już o
          dobrym programie. Dobrym tego przykładem są Kielce i Opole. Powstanie TVP3
          Kielce i Opole to długotrwałe męki - niechęć centrali (w Warszawie) do
          stworzenia kolejnych ośrodków i dążenia władz woj. by jednak te ośrodki
          powstały. Powstały, ale program kuleje. Większość programu TVP3 to retransmisja
          z Warszawy, niewielki % to pasmo lokalne, które np. w Opolu bardzo kuleje.

W artykule napisano:
          "Bez województwa nie możemy też liczyć na utworzenie regionalnych rozgłośni
          publicznego radia i telewizji. Tę ostatnią ma od niedawna 130-tysięczny Gorzów!"

Zatem informuję, że Gorzów swój ośrodek Polskiego Radia ma już dość długo,
          powstał w ramach regionalnego Radia Zachód - wykorzystano po prostu pasma
          miejskie do stworzenia 2 stacji - Radia Zielona Góra i RMG. Poza tym jak wyżej
          wspomniałem status województwa nie gwarantuje powstanie takiego ośrodka,
          zwłaszcza, gdy są plany oszczędności w Polskim Radiu (mówi się o połaczeniu
          kilka stacji) i TVP. Poza tym, status województwa nie przyciągnie nowych stacji
          komercyjnych. O tym decyduje siła lokalnego rynku reklamowego, a widać po
          przykładzie Kielc, że status województwa wcale nie oznacza, że komercyjne stacje
          zaczną się mnożyć. Bo przecież ok.60tys. Piekary Śląskie mają własną stację, czy
          40tys. Knurów, a np. 500os. wioska Zbrosza Duża też ma własną stację lokalną. A
          Częstochowa prawdziwej lokalnej komercyjnej stacji się właśnie pozbyła (Radio
          Fon przekształciło się w RMF Maxxx, zaś obie stacje katolickie są nadawcami
          społecznymi i nie emitują reklam).

Gość portalu: Agnosticfront napisał(a):
          > Dobrym przykładem jest też NBP - dlaczego zlikwidował u nas
          > siedzibę?! Jak byliśmy województwem to była potrzebna, a tylko jak
          przestalismy być to nie??

Decyzja zapadła w centrali w Warszawie i dotyczyła większej oszczędnosci
          funkcjonowania NBP. Zresztą większość podatników chce ograniczyć wydatki na
          instytucje państwowe, więc na NBP też.
          • rysiek_z_klanu_taxielwer Re:Zleciały się ślunskie burki i szczekają))) 25.05.06, 22:01
            Do siebie przybłędy , a nie patrolowac nasze forum w pogoni za tekstami o
            wojewodztwie! Nas i tak nie przekonacie do swojego ślunskiego potworka , a
            wasze argumenty o braku ziemi czy chetnych powiatów to wiecie nas tez nikt nie
            pytał o zdanie jak nas wcielano do tego paszkwila zwanego "śląskim"))))
            • Gość: ałtonomia Re:Zleciały się ślunskie burki i szczekają))) IP: *.sanetja.pl 26.05.06, 12:41
              Rysiu, to nie Śląsk jest winien!!! Otwórz wreszcie ślepia!!!
              Przeczytaj o wspaniałym czynie śląskich lekarzy, którego mają dokonać w
              Częstochowie:

"Strajkujący lekarze ze Śląska napisali do odwiedzającego nasz kraj papieża
              Benedykta XVI list otwarty. Skarżą się w nim na polskie rządy, które nie
              potrafią rozwiązać problemów służby zdrowia. - Jesteśmy traktowani jak w
              komunizmie - pożalili się lekarze. Polska to dla nich nie matka, lecz macocha."

Macocha, polskie rządy, jak w komuniźmie...
              www.lubliniec.naszemiasto.pl/wydarzenia/606074.html
              • andrzej.sawa Re:Zleciały się ślunskie burki i szczekają))) 26.05.06, 16:49
                No to tacy lekarze to dopiero idioci.A podobno ich uczyli.
                • Gość: czytacz Re:Zleciały się ślunskie burki i szczekają))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.06, 06:47
                  zazwyczaj mądrz piszesze. ale ten post był głupi. sorki Sawa
                  • andrzej.sawa Re:Zleciały się ślunskie burki i szczekają))) 30.05.06, 07:37
                    A co pisanie o strajkowaniu do papieża ma sans.Ciekawe.
              • Gość: Częstochowianin Re:Zleciały się ślunskie burki i szczekają))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 15:23
                Niestety ale musimy sie pogodzic z utrata woj raz na zawsze. Nie potrafilismy go
                bronic tak jak to zrobilo Opole ( musimy sie wspolnie do tego przyznac ).
                Niestety ale to prawda raz na zawsze przespalismy wazny czas. Czestochowa
                stanowi niezly zastrzyk gotowki dla Katowic i innych miast woj. Sląskiego i
                zaden polityk nie bedzie promowal woj czestochowiskiego bo co mu po tych (
                teoretycznie 250 głosow ) jesli staracil by pozostale ok 1,1 mln głosow
                mieszkancow slaska. Wiem ze to przykre ale taka jest rzeczywistosc rownie dobrze
                mozemy sie domagac dostepu do morza takie same szanse mamy na powodzenie
                • rysiek_z_klanu_taxielwer Re:Zleciały się ślunskie burki i szczekają))) 27.05.06, 16:07
                  Daruj sobie hanysie bo podszywanie sie pod miszkanca naszego miasta kiepsko ci
                  wychodzi!!! "woj. Śląskie" to mi przypomina pajaców z forum silesiana tylko oni
                  tak pisza miłośnicy tego bękarta reformy administracyjnej zwanego
                  pomyłkowo "śląskim".Nic twoje namawianie i zaklinanie nie da bo nie jestes w
                  stanie na nikogo wpłynąć swoim bełkotem))))
                  • Gość: Częstochowowianim Re:Zleciały się ślunskie burki i szczekają))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 17:27
                    Widze ze niektorzy nigdy sie nie pogodza z rzeczywisoscia i beda ciagle marzyc.
                    Jestem mieszkancem czestochowy i mocno stapam po ziemi. Tez mi nie jest na reke
                    ze nie ma juz woj. czestochowskiego ale wiem ze nie mamy najmniejszej szansy na
                    nie w warszawie...niestety (polityka). Mozesz sobie baranie zakuty jeden wrzucac
                    od Hanysa itd ale to i tak nie zmieni rzeczywistosci. Juz nie wierze w bajki o
                    woj czestochowskim. Niech lepiej nasi rzadcy wezme sie za sprawwe lotniska w
                    czewa co przelolzy sie na miejsca pracy
                    • rysiek_z_klanu_taxielwer Re:Zleciały się ślunskie burki i szczekają))) 27.05.06, 17:31
                      Jesteś hanysem przez małe "h" pamiętaj kopalniany krecie))))
                      • Gość: Czestochowianin Re:Zleciały się ślunskie burki i szczekają))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 20:18
                        A ty zakutym łbem do kwadratu :)
                    • Gość: blanc Re:Zleciały się ślunskie burki i szczekają))) IP: *.acn.waw.pl 27.05.06, 21:41
                      Gość portalu: Częstochowowianim napisał(a):

> Widze ze niektorzy nigdy sie nie pogodza z rzeczywisoscia i beda ciagle marzyc.
                      > Jestem mieszkancem czestochowy i mocno stapam po ziemi. Tez mi nie jest na reke
                      > ze nie ma juz woj. czestochowskiego ale wiem ze nie mamy najmniejszej szansy na
                      > nie w warszawie...niestety (polityka). Mozesz sobie baranie zakuty jeden wrzuca
                      > c
                      > od Hanysa itd ale to i tak nie zmieni rzeczywistosci. Juz nie wierze w bajki o
                      > woj czestochowskim. Niech lepiej nasi rzadcy wezme sie za sprawwe lotniska w
                      > czewa co przelolzy sie na miejsca pracy

Nawet jeśli w to nie wierzysz nie przeszkadzaj tym co wierzą i chcą coś tym
                      zrobić - choćby tylko porozmawiać o tym na forum. Rozmowy rozmowami, a czy, co i
                      kiedy coś z tego wyniknie zobaczymy.
            • Gość: Olek ;)Odpowiadam na zarzuty IP: *.elsat.net.pl 26.05.06, 16:33
              Mieszkam w Polsce, gdzie jest wolność słowa. Mam więc prawo do wyrażania swoich
              opinii wszędzie. Nawet na forum częstochowskim. Jako że z zainteresowania
              zajmuję się mediami województwa śląskiego, napisałem kilka zdań. I nie wiem o co
              się Ryśku oburzasz. Nikogo do niczego nie przymuszam, tylko pokazałem błędne
              myślenie o mediach w artykule. A wiesz, nawet Cię lubię;) Bo zawsze jak coś
              napiszę, to brakuje Ci argumentów i atakujesz moją osobę;)
        • Gość: Tomek Re: Oddajcie nam województwo! - analiza "Gazety" IP: *.57.jawnet.pl 27.05.06, 10:49
          "I proszę żeby stada malkontentów torpedujących idee województwa, w ogóle się
          nie udzielały w tym wątku."

Jakiś samozwańczy cenzor :)
      • Gość: www.lubliniec.pl Re: Oddajcie nam województwo! - analiza "Gazety" IP: *.sanetja.pl 25.05.06, 21:29
        kontrasto napisał:
        > mowili. Dlatego ze jestem przekonany o tym ze obok mrowczej pracy, obok
        rosnacej inicjatywy Czestochowian niezbedne nam jest Wojewodztwo Czestochowskie.

Kontrasto, żeby powołano województwo częstochowskie, to niezbędne są do tego
        powiaty! Które, niby, marzą o tym, żeby znaleźć się w tym województwie?!
        • Gość: Agnosticfront Re: Oddajcie nam województwo! - analiza "Gazety" IP: 82.160.8.* 26.05.06, 21:07
          Lublińcowi juz dziękujemy. Mieszkańcy miasteczka które tylko potrafi krytykować
          Czestochowe nie powinni sie w ogóle tutaj udzielać. To tyle.
          A co do opinii Olka - to niezgadzam się z diagnozą - ponieważ województwo
          zdecydowanie ułatwia powstanie regionalnego ośrodka tv i radia. Opole które
          dałes za przykładjest akurat miastem 2 razy mniejszym od Czestochowy, więc nie
          dziwię się że program lokalny kuleje. A co do NBP - to dlaczego w ramach
          oszczędności nie zlikwidowano odziałów w innych mniejszych miastach, znów kłania
          sie Opole, Gorzów, Rzeszów. A powiedz zatem co jak nie podział administracyjny
          odgórnie narzucony ma wpływ np. na powstawanie odziałów firm bądź banków(są
          oczywiście wyjątki)W wielu ogłoszeniach bądź informacjach jest napisane
          :"...poszukujemy w miastach wojewódzkich, itd..." Osoby podejmujace decyzje nie
          zastanawiają się ile mieszkańców ma Częwa - przyjmuja podział adm. jako
          ssprawiedliwie ustalony, co jest wielkim błedem. Kolejnym przykładem jest sztuka
          - tu przytocze Galerię współczesnej sztuki Zachęta - z założenia miały powstać w
          miastach wojewódzkich, na szczęście po bojach udało sie także nam - więc co jak
          nie ten chory podział administracyjny ma wpływ na decyzyjnośc, co przekłada sie
          na nasze życie...
          • Gość: Olek Dalszy ciąg analizy;) IP: *.elsat.net.pl 27.05.06, 00:09
            Ale nadal obstawiam, że ranga miasta wojewódzkiego to nie wszystko. Idąc dalej
            tropem radiowym - stacje powstają w tych miastach, gdzie jest głęboki rynek
            reklamowy. Toruń nie jest miastem wojewódzkim, a pomimo tego ma 4 stacje lokalne
            komercyjne (choć aż 3 sieciowe). Wojewódzkie miasto Lublin ma też 4 stacje
            lokalne komercyjne (z czego 2 sieciowe). Formalnie idąc tokiem myślenia, że
            miasto wojewódzkie przyciąga stacje, stacji radiowych w Lublinie powinno być
            więcej. Tak jednak nie jest.
            Powiesz, że mówię tylko o stacjach komercyjnych. No to teraz media publiczne. W
            Słupsku działają 2 rozgłośnie regionalne Polskiego Radia, przy czym większość
            programu Polskiego Radia Gdańsk na 102,0 MHz to program Radia Słupsk. I jak
            widzisz, niekoniecznie miasto wojewódzkie musi mieć stację Polskiego Radia, może
            być to miasto niewojewódzkie.
            Teraz odnośnie tezy powstawania stacji - a nie uważasz że motorem do tego jest
            właśnie rynek reklamowy, a także to co się w danym miejscu dzieje? Jeżeli
            miejsce jest ciekawe, atrakcyjne, to stacje zawsze tam powstaną. Przykład -
            Gliwice, w których powstały 3 stacje lokalne. Notabene, Radio Flash powstało w
            Gliwicach właśnie z przekory do Katowic, że niekoniecznie w Katowicach muszą
            powstawać rozgłośnie radiowe.
            Chyba na część moich argumentów się zgodzisz?
            Co do NBP, przyznam się, że nie sprawdziłem do końca informacji, a teraz
            faktycznie stwierdziłem, że mamy 16 oddziałów. Nie jestem na biężąco w tej
            kwestii, nie mogę więc dalej dyskutować w tej materii. Widocznie masz rację z
            tezą, że w przypadku oddziałów NBP ograniczono się do miast wojewódzkich.
            Poruszyłeś kwestię sztuki - tu raczej ranga miasta wojewódzkiego nie gra aż tak
            decydującej roli. Przykładem niech będzie mój rodzinny Bytom z kilkoma
            galeriami. Przyciągnęła ich tu atmosfera miasta, a nie jako ranga. Wiele też
            zależy od uwarunkowań historycznych i kulturalnych.
            • rysiek_z_klanu_taxielwer Re: Dalszy ciąg sralizy hanysa z Bobrka))) 27.05.06, 00:29
              Zostań juz hanyski propagandzisto w swoim "uwarunkowanym historycznie i
              kulturalnie" hasioku zwanym Bytom Bobrek;)))
              • Gość: Ol Re: Dalszy ciąg sralizy hanysa z Bobrka))) IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.06, 01:24
                hahaha, ten hasiok Bytom ma blisko 900lat historii, uznany nie tylko w Polsce
                teatr tańca, operę, dwa kina, 10 różnorakich galerii, muzeum i przebogatą
                architekturę i z czym do ludzi wojewódzka Czewo? Zaniedbany Bytom ma więcej do
                zaoferowania...
                • rysiek_z_klanu_taxielwer Re: Dalszy ciąg sralizy hanysa z Bobrka))) 27.05.06, 01:39
                  Gość portalu: Ol napisał(a):

> hahaha, ten hasiok Bytom ma blisko 900lat historii, uznany nie tylko w Polsce
                  > teatr tańca, operę, dwa kina, 10 różnorakich galerii, muzeum i przebogatą
                  > architekturę i z czym do ludzi wojewódzka Czewo? Zaniedbany Bytom ma więcej
                  do
                  > zaoferowania...

Tak macie tez rezerwat małp na Bobrku zapomniałeś dodać buuhahahaha
                  • Gość: Ol Re: Dalszy ciąg sralizy hanysa z Bobrka))) IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.06, 01:50
                    rysiek_z_klanu_taxielwer zaryczał:
                    > buuhahahaha

masz śmiech jak buhaj, wiedziałeś o tym?
                • Gość: Hans Re: Dalszy ciąg sralizy hanysa z Bobrka))) IP: *.sanetja.pl 27.05.06, 10:14
                  Otóż to... Architektura w Bytomiu! Wspaniała. Ze dwa ,trzy miasta wojewódzkie
                  można by obdzielić! Mimo "wycinki", jakie były robione. Tylko, kto o tym wie?
                  Nawet na Śląsku...
        • andrzej.sawa Re: Oddajcie nam województwo! - analiza "Gazety" 27.05.06, 02:26
          A ja jednak namawiam do spojrzenia całościowego.Czy naprawdę jesteście
          przekonani,że targowanie się o województwo ma sens?Nie dadzą wam go.Cały system
          dużych województw jest idiotyczny.To trzeba zmienić.Zmienić trzeba sposób
          finansowania,bo za dużo mają obecne "stolice" województw do gadania.Popatrzcie
          ile tam pieniędzy idzie na inwestycje niby służące całemu województwu,a w
          znacznej części mogłyby być w mniejszym mieście.
          • Gość: Agnosticfront Re: Oddajcie nam województwo! - analiza "Gazety" IP: 82.160.8.* 27.05.06, 02:51
            Do Olka.
            Zgadzam się że ranga wojewódzka to nie wszystko, natomiast wiele ułatwia. Takich
            przykładów jak wymienione np.Gliwice nie jest niestety dużo. Choć miasta z
            aglomeracji śląskiej sa specyficzne, ponieważ traktowane przez inwestorów często
            jako jedność. Więc w sumie nie ma dużego znaczenia czy siedziba wspomnianego
            radia znajduje się w Gliwicach czy w Katowicach poniewaz słychać je w obu
            miastach. Co do Torunia - to jest to miasto wojewódzkie, poniewaz dzieli władzę
            z Bydgoszczą - jest to w miarę zdrowy układ, tak samo mogłoby byc ewentualnie u
            nas, czyli dwuwładza Czestochowa z Katowicami( ale Kace nigdy nie zgodza oddać
            choć skrawka władzy - to pewne).Oczywiście rynek reklamowy jest bardzo ważny i
            uważam że u nas takowy istnieje, natomiast rozgłośnie państwowe mają ten luksus
            że są finansowane z budżetu, więc popyt reklamowy nie jest dla nich głównym
            kryterium. A co do sztuki, to oczywiście prywatne inicjatywy nie mają znaczenia
            czy sa w mieście wojewódzkim czy nie, natomiast ja dałem przykład Zachęty, która
            jest finansowana przez Ministra Kultury i tylko dzięki zabiegom Naszych artystów
            i może polityków(nie wiem) udało się zorganizować ją równiez u Nas. W pzrciwnym
            razie pozostała by jedna kolekcja sztuki współczesnej(finansowana pzez
            MK)oczywiście w Katowicach - i czy byłoby to uczciwe?
            Pozdrawiam.
      • Gość: NEPTUN Dobry tekst !!! IP: 82.160.8.* 27.05.06, 23:42
        Naprawde dobry...

Nie wiem czy wiesz o forum :
        www.czestochowaforum.pl/viewtopic.php?t=131&postdays=0&postorder=asc&start=0
        Fajnie gdybys tam zabral podobny glos...

Pozdrawiam
    • Gość: lucky Re: Oddajcie nam województwo! - analiza "Gazety" IP: *.pl / *.sfc.pl 27.05.06, 10:27
      Województow nie jest nam potrzebne. Trzeba się za to pozbyć Katowic. Cała
      aglomeracja katowicka (czyli łącznie z miastami sąsiednimi) powinna być
      wyłączona na wzór Warszawy, bo i tak jest za duża do rządzenia. Wtedy zostaną
      dwa duże ośrodki w województwie - Częstochowa i Bielsko Biała. Efekt zostanie
      osiągnięty, będziemy mieli większyw wpływ na decyzje.
      • andrzej.sawa Re: Oddajcie nam województwo! - analiza "Gazety" 27.05.06, 10:40
        A po co?
        A czy reforma z 1999 miała sens?Po co poprawiać głupotę?Może pomyśleć jak byłoby
        sensownie.
    • Gość: Bebenek Do Olka IP: *.pools.arcor-ip.net 27.05.06, 11:07
      Do Olka: Sluchaj, Ty mozesz mowic ze stolica wojewodztwa to nie wszystko, bo to
      stolice w tych katowicach macie, wiec nawet nie wiesz co to znaczy jej nie miec.
      Pewnie ze stolica to nie wszystko. Wiadomo ze jest cos takiego jak aktywnosc i
      pracowitosc mieszkancow, kultura politykow i wiele innych czynnikow. Ale stolica
      to bardzo duzo, dlatego bedziemy o nia walczyc z calych sil!

Do Czestochowian:
      Czy nie wydaje sie Panstwu podejrzane, ze wszyscy nieczestochowianie mowia ze
      stolica w Czestochowie to jest glupota? Kazdy probuje nas przekonac ze i tak nie
      mamy szans, ze i tak to bez sensu, ze sie nie uda, a poza tym stolica to nie
      wszystko.
      Wszystkie te opinie kaza mi mniemac ze Katowiczanom i innym mieszkancom Slaska (
      oczywiscie bez Czestochowy, bo ta nigdy Slaskiem nie byla i nie bedzie, oprocz
      tej odgornie narzuconej nazwy, ktora nas obarczono) zalezy na zachowaniu Status
      Quo. I nie bez powodu, przeciez oni korzystaja na tym najbardziej!
      Dlatego wlasnie ja i wielu moich znajomych bedziemy walczyc do upadlego!
      • Gość: Bebenek cd... IP: *.pools.arcor-ip.net 27.05.06, 11:11
        ...No i oczywiscie goraco namawiam WSZYSTKICH CZESTOCHOWIAN i ludzi regionu
        czestochowskiego, ktorym lezy na sercu dobro Czestochowy i zwiazanych z nia
        okolicznych miast, powiatow i gmin do przylaczenia sie do akcji tworzenia
        wspolnego wojewodztwa!
      • andrzej.sawa Re: Do Olka 27.05.06, 11:12
        Nie jestem z Częstochowy,ale jestem przeciwko tej głupocie która teraz jest.A
        więc nie wszyscy nieczęstochowianie.
    • Gość: dyskusja Re: Oddajcie nam województwo! - analiza "Gazety" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 11:50
      jaskola.pl/phpbb/
    • Gość: NEPTUN Czestochowa to dobre miasto... IP: 82.160.8.* 27.05.06, 23:27

Ktos kiedys pisal w Wyborczej, ze nie powinno sie juz marzyc o wojewodztwie, ale
      powinno sie polepszyc polaczenia ze Slaskiem i Zaglebiem - drogi i kolej - aby
      Czestochowianie mogli szybciej i latwiej sie tam do pracy udawac. Podano tez
      przyklad Radomia i Warszawy...
      LUDZIE!!! To wprost doprowadzi do tego, ze nasze miasto stanie sie tylko
      blokowiskiem bez zadnych instytucji. Mowiac instytucje mam na mysli nie tylko
      administracje, ale wszelikie instytucje zycia spolecznego. Bedzie tylko kilka
      supermarketow i kilkanascie kosciolow...
      Ludzie nie beda sie chcieli tu osiedlac i budowac domow, bo nic tu nie bedzie.
      Jesli komus zalezy na takim losie naszego miasta to ja temu komus dziekuje, ale
      niech pisze w dodatku Wyborczej np. w Katowicach albo w Opolu, a nie u nas. Bo
      jak tak dalej pojdzie, to w Wyborczej bedzie interesujacy tylko dodatak
      sportowy. No chyba ze zajmiecie sie w nim siatkarzami z Sosnowca a zuzlowcami z
      Rybnika...

Co do uniwersytetu. Idzie niz demograficzny i teraz bedzie naprawde trudno o
      studentow. Bardzo trudno! Na "rynku" edukacji w takim miescie jak Czestochowa
      potrzeba konsolidacji i uniwerek moze to dac. Oby tylko decydenci nie obudzili
      sie z reka w nocniku, kiedy pozostanie juz tylko zlikwidowanie jakies katedry na
      Polibudzie czy Akademii.

Dla mnie remont Aleii czy Aquapark to sa jakies drugorzedne sprawy... Zabawne,
      ze wokol Reala pojawily sie te zenujace bilboardy z tymi haslami. Czy byly one
      juz gotowe zanim ogloszono wyniki ankiety, tzn. czy te wyniki ankiety
      przypadkiem nie dopasowano do zamowienia??

A ten tekst ODDAJCIE NAM WOJEWODZTWO jest ruchem w dobra strone!!! Tylko wiecej
      odwagi Panie i Panowie dziennikarze. Jestesmy dumni z tego ze jest w Czewie
      Wyborcza - postarajcie sie o to, by jeszcze z 5 lat dla nas pisac ;) Bo nie
      dlugo bedziecie pisac tylko dla Czestochowy i okolic, a to moze nie wystarczyc
      Agorze i was nam zlikwiduja...

A pod wojewodztwem podpisuje sie obiema rekami

TAK TAK TAK
      • Gość: Olek Odpowiadam na kilka kwestii;) IP: *.elsat.net.pl 29.05.06, 18:39
        Trochę się tego zebrało, więc już wszystkim odpowiadam.
        Do Ryśka: nie mieszkam na Bobrku, to po pierwsze. Nie odpowiadasz na żadną z
        moich opinii, tylko non-stop próbujesz mnie obrazić, co się nie udaje, bo mnie
        tak łatwo z równowagi nie wyprowadzisz. A nawet Cię lubię, choć Ty o tym nie
        zdajesz sobie sprawy. To było po drugie, a po trzecie - Bobrek został założony
        ok.1369 roku. I radzę odwiedzić te okolice, zamiast wymyślać jak tu jest. Jest
        połączenie PKS do Bytomia i radzę skorzystać i zapoznać się z historią Bytomia,
        a nie ignorować jej, bo jest dla Ciebie "obca". Radzę więc Tobie albo milczeć
        albo znaleźć sobie lepsze argumenty. Bo jak na razie to większość forumiczów o
        niebo lepiej potrafi argumentować sens powstania nowego województwa.

Agnosticfront,część inwestorów faktycznie traktuje miasta Śląska i Zagłębia jako
        jedną całość. Ale musisz przyznać rację, że to tylko niewielka część, inaczej by
        w całej konurbacji rozwój byłby równomierny, a jak wiadomo są miasta jak
        Świętochłowice czy Bytom, które raczej przeżywają stagnację niż rozwój, który
        mozna zaobserwować np. w Gliwicach, Katowicach czy Dąbrowie Górniczej. Wracając
        jednak do kwestii władzy - a nie lepiej walczyć o lepsze traktowanie w
        województwie, bardziej walczyć o środki? Przykład z historii - Amerykanie w II
        połowie XVIII wieku nie chcieli uzyskać niepodległości, bardziej im zależało na
        równym traktowaniu macierzy i kolonii przez koronę brytyjską. To samo można by
        odnieść do Częstochowy i do innych miast śląskiego. Moim zdaniem lepiej
        wypracować sobie lepsze warunki w obecnym województwie niż stworzyć nowe, w
        którym wiele kwestii będzie pod znakiem zapytania.

Lucky, jeśli pozbędziesz się Katowic z województwa, to siedzibą władz mogą
        zostać Gliwice bądź Sosnowiec. A tak w ogóle to obecność Katowic w województie
        śląskim zależy od samego miasta. Tak po prostu nie można jakiego miasta
        "wywalić" z województwa.

Bebenek, nie wiem dlaczego uparcie przypisujesz mnie do Katowic;) Wiesz, fakt,
        że Katowice są stolicą województwa dla Bytomia ma taki sam wpływ jak dla
        Częstochowy. Wiesz, dla większości obywateli które miasto będzie stolicą to
        drugorzedna sprawa. Dla nich liczy się, by do Urzędu Wojewódzkiego było blisko,
        by region się rozwijał. Przecież równie dobrze stolicą śląskiego może być
        Racibórz, Jaworzno czy Pyskowice, a nawet i Częstochowa. I teraz przewrotnie
        zapytam, a co gdyby Częstochowa była stolicą śląskiego i pomimo tego
        przeżywałaby stagnację? Odpowiedź jest prosta, status województwa nie gwarantuje
        że władze miasta będą dobrymi gospodarzami. Województwo nigdy nie zastąpi
        działań władz miejskich.

Neptun, powinno się polepszyć połączenia Częstochowy z resztą województwa. Nie
        wiem dlaczego obstawiasz, że to zmarginalizuje rolę Częstochowy. Dobra
        infrastruktura drogowa to podstawa turystyki. Im lepsze połączenia z resztą
        województwa, tym większe szanse na większą ilość turystów w skali roku, a co za
        tym idzie na pieniązki;) Tak samo powinno się pomyśleć o przedłużeniu budowanej
        drogi ekspresowej z Katowic do Pyrzowic o fragment do Częstochowy. Bo sprawa
        lotniska w Częstochowie to raczej większa niewiadoma, niż powstanie drogi
        szybkiego ruchu. Trzeba pamiętać, że większość Częstochowian raczej korzysta z
        pyrzowickiego lotniska z racji bliskości.

Pozdrawiam wszystkich
        • rysiek_z_klanu_taxielwer Re: Odpowiadam na kilka kwestii;) 30.05.06, 00:40
          To że nie mieszkasz na Bobrku nic nie zmienia bo czy to Szombierki,Stroszek czy
          Miechowice taki sam syf w całym Bytomiu , a Bobrek to juz ponizej krytyki!
          Historie znam dobrze i wiem ,że Kasztelania Bytomska była podarowana 1177r.
          przez ksiecia krakowskiej dzielnicy senioralnej swojemu kuzynowi opolsko-
          raciborskiemu zatem jest to częśc dawnej Małopolski gdzie dopiero w 1820r.
          bulla papieska poddała ten teren wrocławskiej prowincji kościelnej.Śmieszy mnie
          tylko wtrącanie sie takich hanysów do naszych częstochowskich spraw i próby
          pouczania co dla nas jest dobre , a co złe ! Swoje "rady" wsadz sobie hanysie
          do kreciego wyrobiska swoich ziomali;)))
        • Gość: NEPTUN Zgoda, ale... IP: 82.160.8.* 02.06.06, 00:34
          Zgoda ze infrastruktura w regionie powinna sie polepszac i ze czekam na
          autostrade polnoc-poludnie. Krytykowalem nie tyle sam szlak drogowy co kontekst
          w jakim go umieszczono - tzn. ze nie powinnismy sie myslec o wlasnym
          wojewodztwie tylko o zaciesnianiu zaleznosci ze Slaskieim i Zaglebiem.

To ten tekst:
          miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,35269,3216902.html
          Obok dobrych rad, typu drogi i kolej, madre i uczciwe wladze, rozwiazywanie
          problemow biurokratycznych itp. probuje sie przemycic mysl o rezygnacji ze
          statusu wojewodztwa. Podaje sie przyklady innych miast i ich rzekome sukcesy
          wynikajace z pracy ich mieszkancow w Warszawie.
          A ja powiem, ze ludzie nie beda zyc w Czewie, a pracowac na Slasku. Moze jeszcze
          w tym pokoleniu Czestochowian tak bedzie, ze mieszkancy naszego miasta nie
          wyjada, ale juz ich dzieci na pewno to zrobia. Moi rowiesnicy z Czestochowy
          uczacy sie w innych miastach (Katowice, Wroclaw, Krakow) nie maja do czego
          wracac. Wola zostac tam gdzie sa perspektywy...

Dodam jeszcze, ze nie podpisuje sie pod wszelkimi wrogimi i obrazliwymi
          wypowiedziami pod adresem mieszkancow Slaska...
    • Gość: NEPTUN Śmiech na sali IP: 195.189.52.* 20.06.06, 18:42
      "I czekać, może bardzo, bardzo długo." -GW
      A co, goni nas ktos? Co mamy do stracenia???

"Części instytucji nie mielibyśmy w bliskich przecież Katowicach, ale w mieście
      odleglejszym i z trudniejszym dojazdem. Dwupasmówka na wschód nie powstanie -
      nie tylko z braku pieniędzy, ale i wystarczająco dużego ruchu." - GW

To sprzecznosc. Bo nie ma ruchu na odcinku z Kielcami przez to wlasnie, ze nas z
      Kielcami niewiele laczy zaleznosci. Jak bedziemy mieli tam sprawy do zalatwienia
      ruch sie zwiekszy.
      A ruch polnoc-poludnie zwieksza nie ruch Czestochowian do Katowic, czy
      Katowiczan do Czestochowy, ale w ogole ruch krajowy.
      Zreszta tym tokiem rozumowania nie doczekamy sie nigdy dobrej drogi ze wschodu
      na zachod na wysokosci Czestochowy i tak umrze idea Szlaku Staropolskiego -
      duzej szansy dla Czewy...

"Marzenia częstochowian
      • odnowione Aleje - 1342 głosy
      • województwo - 1279
      • park wodny - 1234
      • nowe linie tramwajowe - 1096
      To najliczniejsze odpowiedzi na pytania o przyszłość Częstochowy. Zadaliśmy je
      mieszkańcóm w ankiecie z okazji urodzin "Gazety". Wypełniło ją 2,6 tys. osób." -GW

Zgoda - to najliczniejsze odpowiedzi, ale i sprytnie zmanipulowane, zwlaszcza w
      tytule. Bo tak naprawde najwazniejsze bylo pierwsze pytanie, ktore zreszta
      dobitnie pokazalo co jest najwazniesze. A reszta zestawienia w tym artykule to
      tylko rozmycie tego wyniku. Bo jak sie na przyklad pytamy o same Aleje, to
      wiadomo ze glosy sie tu jakos musza miedzy te pomysly aleii rozlozyc, ale zawsze
      na Aleje beda oddane...
    • fernando_hidalgo re 26.08.08, 21:18
      polaczcie sie z opolem, to nie jest glupi pomysl
      dwa silne osrodki, RÓWNORZĘDNE, a nie dawid i goliat
      • Gość: res Re: re IP: 200.51.41.* 27.08.08, 22:30
        Pytanie. Ile w urzędzie wojewódzkim w katowicach pracuje rodowitych
        częstochowian? Jeden, dwóch? Kto to widział aby sprawami częstochowy zajmowali
        się ślązacy!
    • Gość: Krzys Re: Oddajcie nam województwo! - analiza "Gazety" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.08, 00:31
      Pomysł b. dobry, ale nierealny : woj.śląskie bez Częstochowy nie ma
      racji bytu /za mały obszar/ i dlatego Katowice nigdy nie zgodzą się
      na osobne województwo. Podobnie prezydent naszego miata, który
      głosował za jego likwidacją.
    • Gość: SSS Re: Oddajcie nam województwo! - analiza "Gazety" IP: *.rev.masterkom.pl 28.08.08, 09:56
      A ja tam mówię że w Cz-wie nic się nie zmieni póki u władzy będzie
      ta sama w kółko ekipa ludzi. Z województwem czy bez zawsze będzie to
      samo.
      Poza tym ... czy my faktycznie jesteśmy na tyle atrakcyjni, żeby
      tutaj nagle zrobiło się "Las Vegas"?? Czym taka Cz-wa różni się od
      innych mniejszych lub większych mieścin, że chce mieć własne
      województwo???
      Rozwijają się zazwyczaj tradycyjne centra kraju, a nie miasta, które
      na siłe chcą być "duże".
      • Gość: anty Re: Oddajcie nam województwo! - analiza "Gazety" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.08, 19:55
        "Specjalista" od podziałów administracyjnych Kulesza powinien
        siedzieć w pierdlu. Za dużo szkody wyrządził w Polsce.
        • Gość: obserw. Re: Oddajcie nam województwo! - analiza "Gazety" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.08, 23:18
          Gość portalu: anty napisał(a):

> "Specjalista" od podziałów administracyjnych Kulesza powinien
          > siedzieć w pierdlu. Za dużo szkody wyrządził w Polsce.

To ulubieniec wszelkich partyji od lewizny do prawizny.
          W Polsce brak ludzi ze zdrowym rozsądkiem,niestety.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka