Dodaj do ulubionych

Bój o Racławicką

IP: *.icis.pcz.pl 06.06.06, 11:40
Typowe podejscie czesci Czestochowian - niestety.

za www.3aleje.info, ktory przytoczyl publikacje z Dziennika Zachodniego

Bój o Racławicką
Mieszkańcy Śródmieścia, przedstawiciele częstochowskich Zakładów Graficznych
z prezesem Ryszardem Kosmanem na czele, stanęli do protestu przeciwko
przebudowie ul. Racławickiej i otwarciu jej dla ruchu samochodowego. Zgodnie
z ostatnimi decyzjami władz miasta, niebawem Racławicką będzie można
przejechać od jej skrzyżowania z Dąbrowskiego do wylotu przy Popiełuszki.
Ostatni raz taka trasa przejazdu była możliwa 25 lat temu...
Obserwuj wątek
    • dock2 Re: Bój o Racławicką 06.06.06, 12:39
      Popieram plany miagistratu-niektórzy ludzie najwyraźniej zapominają że
      mieszkają w mieście i chcieliby (nawet mieszkając w centrum) ciszy i spokoju- a
      tak się nie da. Jeśli Częstochowa ma się rozwijać a w przyszłości myślimy o
      zamknięciu dla ruchu kołowego Alei, to ulice równoległe do głównej arterii
      muszą być przejezdne (tymbardziej, że mają to być ulice którymi do lokali przy
      alejach będzie dostarczane zaopatrzenie).
      Pzdr.
      • Gość: xx Re: Bój o Racławicką IP: *.icis.pcz.pl 06.06.06, 12:58
        Wlasnie o tym myslalem tworzac ten post.

Tam panuje rzeczywiscie cisza sielska-anielska, ale konsekencja tego sa
        zatloczone na maksa Aleje.

Nie da sie mieszkac w samym centrum i miec cisze i spokoj jak na wsi.
        • Gość: bingo Re: Bój o Racławicką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 13:25
          A ja od dawna "uzywam" ul.Raclawicka, swietny lacznik do Aleji wjazd przy
          basenie Sienkiewicza wyjazd tuz kolo Kurii!
          Swietne rozwiazanie,udroznic Raclawicka- predko wprowadzic w zycie z
          zadowoleniem dla wszystkich!
          • Gość: Emeryt. Re: Bój o Racławicką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 14:09
            Wszyscy by chcieli żeby po ulicy przy której mieszka jeżdziły 2-3 samochody
            dziennie.Ale to jest nie realne panie i panowie emeryci i renciśći.Samochodów
            przybywa i będzie coraz więcej.A ulice są po to żeby je dostosowywać dla
            wszystkich ludzi nie tylko dla mieszkańców.Tak ,tak,tak proszę mieszkańców
            ul Racławickiej i innych podobnych.
            • Gość: gosc Re: Bój o Racławicką IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.06, 14:15
              podobna sytuacja była kilka lat temu z ul. westerplatte...

nie moze byc ulica bo mi samochody przy ogródku beda jezdzic :/
              to kupic działeczke i domek na wsi albo w lesie. bedzie cisza i spokoj.
              • Gość: aa Re: Bój o Racławicką IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 06.06.06, 16:13
                Dokładnie, ja mieszkam na westerplatte i jestem jednym z tych, w których budowa
                tej drogi mogłaby ugodzić najbardziej. A jednak nie mam nic przeciwko temu.
                Wręcz się ciesze,że powstały nowe drogi po których moge śmigać sammochodem (54
                minut i jestem w 3. alei. Powstały również swietne ścieżki rowerowe (też
                śmigam) oraz chodniki. Ta część osiedla odżyła nieprawdopodobnie, bo było tam
                pobojowisko, stare sady i zardzewiałe garaże... Nawet Ci protestujący sie
                przekonali, że tak jest po prostu lepiej. Trzeba się rozwijać. Ktos stoi w
                miejscu ten się cofa. Zawsze powtarzam, że priorytetem dla naszego miasta są 3
                rzeczy: drogi, drogi i jeszcze raz drogi.
                Pozdrawiam
                aa
                • Gość: aa Re: Bój o Racławicką IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 06.06.06, 16:14
                  oczywiście w 3. alei jestem w 5 minut;)
                  • Gość: zzz Trzeba wziasc za "morde" !!! IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 06.06.06, 16:40
                    oczywiscie ze priorytetem sa drogi ale nie wiecie ze w Polsce "kazdy h.. na swoj
                    stroj" I gdzie pieciu Polakow tam piec zdan ?? U nas trzeba wziasc za morde i
                    dopiero wtedy da sie cos zrobic bo inaczej to sie cofamy w czasie !!!
        • Gość: konrad Re: Bój o Racławicką IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 06.06.06, 17:41
          Mogliby jeszcze pomyslec o tunelu laczacym ulice szajnowicza i popieluszki.
    • Gość: jasiu... Re: Bój o Racławicką IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 06.06.06, 19:52
      Ciekawostka - kilka razy liczyłem czas przejazdu pomiedzy Rynkiem Wieluńskim i
      Starym Rynkiem (uwzględniając postój na światłach) dwiema drogami. Poza
      godzinami szczytu jadąc Alejami najczęściej jest zdecydowanie szybciej
      (skręcając w Popiełuszki), niż dojeżdżając Jana Pawła do Krakowskiej.
      Zdecydowanie za to bardziej opłaca się jechać Alejami w drugim kierunku. Nie
      czekamy na zmianę świateł na rondzie "Trzech Krzyży", nie stoimy w wiecznym
      korku (środkowy pas) przed Popiełuszki-Szajnowicza na Jana Pawła.

Wszyscy o tym wiedzą i żadnej reakcji. Czemu tutaj o tym piszę? Bo odblokowanie
      takich właśnie uliczek w centrum, jak Racławicka zdecydowanie pomoże usprawnić
      ruch. Jako kierowca z naprawdę dużym stażem wiem, że najpłynniejszy ruch jest na
      ulicach jednokierunkowych (zauważyliście jak łatwo jedzie się pasmem
      Kilińskiego-Dąbrowskiego i dalej Śląska-Nowowiejskiego). Może jednokierunkowe
      Jasnogórska-Racławicka pomogą przejąć część ruchu z Alei?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka