Dodaj do ulubionych

Straż miejska boi się psów!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 14:19
Czy w centrum miasta, w I Aleji, też musimy bać się psów typu amstaf,
pitbull, itp. ? Bedąc dziś w Alejach na spacerze z dzieckiem, obok mnie
przeszła dziewczyna (ok. 17-19 lat) prowadząc na smyczy psa rasy amstaf - BEZ
KAGAŃCA! Ponieważ nieopodal stał strażnik miejski, który
skrzętnie "patrolował" pielgrzymkę leśników na Jasną Górę, podszedłem i
chciałem zgłosić, że należałoby zwrócić właścicielce psa uwagę, iż w centrum
miasta, gdzie jest skupisko ludzi, powinna założyć swemu pupilkowi kaganiec.
Zamiast reakcji zaczęły się wywody - cytuję: "czy pies był na smyczy, czy
zachowywał się agresywnie, bo jeśli nie to on nie ma po co wzywać wozu
patrolowego, który stoi na Piłsudskiego, bo takie jest prawo, że wystarczy,
że pies jest na smyczy, a w ogóle to może być tylko mieszaniec z amstafem..."
Ludzie! Czy to jest normalny kraj? Chyba każdy by się wnerwił, więc
wygranąłem temu "stróżowi prawa", że dają ludziom mandaty za to, że im
papierek z kieszeni wypadł na chodnik (autentyczny przypadek), a boją się
podejść do psa i musieliby chyba wezwać oddział specjalny do takiej akcji...
Po tym usłyszałem słowa: "Jak panu się nie podoba, to niech pan napisze do
prezydenta miasta prośbę o likwidację straży miejskiej". Chyba warto by się
nad tymi słowami zastanowić skoro sam strażnik miejski ma takie poczucie
wartości własnej pracy!
Obserwuj wątek
    • Gość: Adam Re: Straż miejska boi się psów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 14:35
      Dzwonilem juz w podobnej sprawie do Strazy Mieskiej, u mnie na osiedlu chodzi
      Pan 1,60 cm z rotwailerem 80 kg, ten pies jzu raz sie rzucil na mnie dobrze ze
      byl w kagancu, teraz ten PAn chodzi z nim jakby nic bez kagananca, straz miejska
      obiecala ze sie tym zajmie, Gosc juz 2 miesiac po moim telefonie chodzi z tym
      psem bez kaganca.... Apeluje do wszystkich dzwonie do strazy miejskiej i
      informujcie ich o tym a takze tak jak ja ze jak sie styanie tragedia "bo
      przeciez piesek byl taki spoojny w domu" zeby nie mogli sie wykrecic ze problem
      nie byl im zgłaszany
      • Gość: bb Zlikwidowac straz miejska! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 15:23
        A za oszczedzone pieniadze: patrole dobrze wyszkolonej i uzbrojonej policji!
        • poszukiwaczka007 Re: Zlikwidowac straz miejska! 23.09.06, 15:49
          mi co prawda mały pies pogryzł dziecko -
          nie mogłam się doprosić od właściciela książeczki szczepień psa więc
          zadzwoniłam na policją...
          zwyzywali go strasznie i przemówili mu do rozsądku, żeby się zgodził oddać psa
          na obserwację !!! psa zawieźliśmy oczywiście na mój koszt do schroniska, gdyby
          facet się nie zgodził to dziecko musiałoby brać serię zastrzyków.
          a tak na marginesie - to wszystko co policja mogła zrobić - czyli gościa
          zastraszyć !!! (powiedzieli mi , że mogą zrobić notaytkę i żadnemu
          właścicielowi nie mogą kazać oddać psa na obserwację, nawet jeśli pies kogoś
          pogryzł - MOŻE TO ZROBIĆ TYLKO SĄD)
          WIĘC PODSUMOWUJĄC. mając psy powinniśmy nie tylko dbać o nie ale przede
          wszystkim zapewnić bezpieczeństwo wszystkim ludziom, z którymi się nasze pupile
          spotykają ... - właściciel psa.
        • Gość: mrt Re: Zlikwidowac straz miejska! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 14:28
          Przecież Straż Miejska ma bardziej niebezpieczne zadania, jak np.wypisywanie
          mandatów za przechodzenie przez pasy na czerwonym świetle w środku nocy, kiedy
          to może raz na pół godziny samochód jakiś przejedzie (mnie kiedyś to spotkało),
          wypisywanie mandatów dla pijaczków siedzących na ławce, czy wypisywanie mandatów
          za rzucenie kiepa na ulicę. To są adekwatne zadania dla panów i pań strażników i
          strażniczek, i raczej nic więcej nie ma co od nich wymagać.
      • Gość: czestochowianin Re: Straż miejska boi się psów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 17:17
        Wypadałoby chyba faktycznie poczekać aż kogoś porządnie pogryzie i oskarżyć
        samą straż miejską o brak reakcji! Zgadza się, że i sam właściciel powinien
        zadbać o bezpieczeństwo przechodniów, gdy wychodzi z psem na spacer, ale
        niestety idiotów, którzy chcą zaszpanować wielką szczęką i łapskami psa, bo ich
        samych natura nie obdarzyła ani rozumem, ani siłą, ani jeszcze nie powiem czym,
        jest tyle samo co pijanych kierowców na drogach i ci "stróże prawa" są jak d...
        od srania, zeby dbac o bezpiecznstwo obywateli, a nie patrzec, gdzie psi sraja
        dosłownie i w przenośni i wlepiać tylko mandaty za byle co.
      • Gość: wolf Re: Straż miejska boi się psów! IP: 217.116.110.* 30.12.06, 10:28
        Zadzwoń do antyterrorystów , jak tak sie boisz psa bez kagańca, twoje telefony są lekceważone bo widac że jesteś zwykłym pod....m, nieszkańcy zgłaszają poważniejsze żeczy a ty z takim bzdetem, to gdzie mam chodzi z psem może po piwnicy, zastanów sie zanim zadzwonisz do SM i nie dzwoń o wszystko co zobaczysz z okna a tobie sie to niespodoba .
        • Gość: andy Re: Straż miejska boi się psów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 10:38
          > żeczy

majpierw zadzwon i powiedz, ze ktos pisze "rzeczy" przez "ż"
    • Gość: axi Re: Straż miejska boi się psów! IP: *.flatpla.net 23.09.06, 17:02
      chyba najwyższy czas aby stróże prawa zapoznali się z ustawą, o groźnych rasach
      psów i jakie są wobec nich nakazy.Te rasy o których piszesz wymagają nie tylko
      prowadzenia na smyczy ale obowiązkowo w kagańcu. I jeszcze jedno
      niedopuszczalne jest aby tego radzaju psy wyprowadzały nieletnie dzieci. Może
      rzeczwiście ktoś zrobi z tym porządek.
    • Gość: tika tika tak Re: Straż miejska boi się psów! IP: *.net-komp.pl 23.09.06, 17:51
      Generalnie rzecz biorąc polska policja i straż miejska prezentuje niezwykle
      ubogi poziom porównując ją do innych krajów europejskich. Ludzie w Polsce boją
      się Policji, boją się że dostaną za błahostkę mandat, podczas gdy w Anglii można
      sobie zrobić z policjantem zdjęcie, poprosić go o wskazanie drogi, etc...
      Policja w UK jest silna, czuje się do niej szacunek, a próby przekupienia władzy
      kończą się bardzo bardzo źle. Chciałoby się rzec, jeśli chcesz zacząć zmieniać
      Polskę, zacznij zmiany od siebie. Jest to do zrobienia, ale to jak działają
      umysły większości Polaków, wpływ systemu na człowieka jest tak tłumiący że
      często się zastanawiam kiedy to się zmieni. Kilkadziesiąt lat? Na dzień
      dzisiejszy Polskie władze; Policja i Straż Miejska to dla mnie banda baranów,
      która nie posiada czegoś takiego jak empatia, trzeźwe spojrzenie na świat, na to
      co się dzieje wokół nas. Oni wszyscy trzymają się swoich pieprzonych zasad, i
      jedyne co ich trzyma przy życiu to talary. Bez talarów nie mogliby uprawiać tej
      nędznej korridy, a z tego widowiska tworzy się przecież korupcja. I kółeczko się
      zamyka...
      • Gość: czestochowianin Re: Straż miejska boi się psów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 21:12
        ... ja juz nie mowie o kulturze, bo nie byloby o czym. Chcialbym tylko zapytac
        kogos kto sie zna - czy to prawda ze moge sobie wyjsc z niebezpiecznym psem na
        smyczy, ale bez kaganca - no np z rotweilerem czy dobermanem na miasto i
        spacerowac alejami. Przeciez nikt mi nie skoczy - nawet straznik miejski, bo
        sie bedzie bal podejsc!
        • Gość: jfk Re: Straż miejska boi się psów! IP: 212.160.86.* 24.09.06, 16:27
          z zadnym psem nie wolna wujsc bez kaganca w pewnych rasach jest to smieszne ale
          tak jest
    • Gość: dzejes Re: Straż miejska boi się psów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.06, 18:31
      Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa jedynie enumeratywnie wyliczona rasy
      psów muszą być prowadzane w kagańcu oraz na smyczy.
      Rasy - więc wszelkie nierasowe mixy nie są obłożone takim obowiązkiem.

Poza tym cóż to za paranoja? Pies przeszedł bez kagańca - i co z tego? W poście
      nie ma słowa o tym, że zachowywał się agresywnie. Strach przed psami zakrawający
      na fobię się leczy, podobnie jak i inne problemy psychiczne.

• Gość: czestochowianin Re: Straż miejska boi się psów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.06, 22:17
        ...sam sie zglos do psychiatry jak nie odczuwasz leku przed amstafem albo
        pitbullem bez kaganca znajdujacym sie w odleglosci 0,5m. Poza tym chodzilo mi o
        bezpieczenstwo dziecka, nie tylko mojego. Ja akurat swoje dziecko prowadze
        zawsze za reke, ale gdyby faktycznie jakies zechcialo podbiec do "pieseczka"
        zeby go poglaskac albo dac mu ciasteczko to ciekawe czy piesek nie zmienilby
        zdania na temat swojej agresywnosci.
        • Gość: dzejes Re: Straż miejska boi się psów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.06, 23:02
          Dziecko w ogóle nie powinno podbiegać do nieznanych psów.
          Jesli rodzic pozwala na takie zachowanie - to niestety kompletny brak
          odpowiedzialności.
          I nie, nie odczuwam strachu przed idącym obok mnie psem.
        • Gość: psiarz Re: Straż miejska boi się psów! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.06, 21:44
          Podzielam opinię dzejesa. Boisz się psów a ludzi się nie boisz? Ja bardziej obawiam się głupich i agresywnych ludzi. I co, mam się domagać żeby wszyscy ludzie zaczęli wychodzić na ulicę w kaftanach bezpieczeństwa? Kup sobie człowieku psa, obdarz go prawdziwą przyjaźnią a z całą pewnością odwdzięczy Ci się tym samym i to wielokrotnie mocniej. Amstaff groźnie wygląda ale nie musi być groźny. Ja nie boję się rottweilerów i amstaffów jeśli nie wchodzę nieproszony na ich teren. W kazdym razie nie widzę powodów, żeby pies który jest na smyczy i jest karny musiał obowiązkowo nosić kaganiec.
          • Gość: czestochowianin Re: Straż miejska boi się psów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 21:58
            Kazdy boi sie takich psow nie dlatego ze jest to rasa grozna, ale dlatego ze
            nie wiadomo, jak wychowal go wlasciciel - a tu jest duze pole do popisu. Jestem
            za, zeby to walnieci wlasciciele chodzili w kaftanach i kagancach, odpowiadajac
            w ten sposob za wychowanie swojego psa, ale to raczej jest tak samo wykonalne
            jak odpowiednia reakcja strazy miejskiej w naszym miescie. I w zadnym wypadku
            nie obwiniam zwierzat, a ze swoim boksiem nie paraduje po alejach, bo wiem ze
            wielu ludzi obawia sie tej rasy, choc zastanawiam sie takze dlaczego...
    • Gość: dn Re: Straż miejska boi się psów! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.06, 22:09
      > bo takie jest prawo, że wystarczy,
      > że pies jest na smyczy, a w ogóle to może być tylko mieszaniec z amstafem

gratulacje dla Straży, są bardzo zorientowani!!!

"...powiatowy lekarz weterynarii uznał miejsce znalezienia nietoperza za
      ognisko choroby, a miasto - za teren nią zagrożony. Ogłosił, że w całej
      Częstochowie nie wolno wypuszczać z domu kotów, zaś psy można wyprowadzać tylko
      na smyczy i w kagańcu..."

miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,3638198.html
      • Gość: czestochowianin Re: Straż miejska boi się psów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.06, 22:23
        ... no i prosze! Chcac nie chcac mamy kolejny dowod na to ze formacja pt. "stra
        (sz) miejska" nie spelnia zadnej funkcji. Po co utrzymywac tych kolkow
        sterczacych w centrum miasta za nasze pieniadze?! Lepiej byloby chyba ustawic
        atrapy policjantow - chociaz robilyby wrazenie.
        • Gość: Em Re: Straż miejska boi się psów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.06, 23:09
          Problem różnych psów narasta wszędzie.Aż boję się pisać o właścicielach psów.
          • Gość: ERYK Re: Straż miejska boi się psów! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.06, 21:35
            Proszę Państwa to jest proste

Pies boi się psa
            • Gość: andy Re: Straż miejska boi się psów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 22:30
              ... bo jest zagrozenie wscieklizna :D
              • Gość: www. Re: Straż miejska boi się psów! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 20:39
                Straz Miejska boi sie wszystkiego nie wiem czy jest sens zeby istniala za nasze
                pieniadze
                • Gość: nmarek Re: GW moze sie do czegos przydasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 22:00
                  moze gW sie zajmie tym teamtem w co watpie
          • Gość: cudak Re: Straż miejska boi się psów! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.06, 21:54
            Nie ma żadnego problemu psów, tak jak nie ma problemu samochodow. Jest tylko problem głupich ludzi. Ech, żeby ludzie mieli w głowach choć w połowie poukładane tak jak psy to byłoby bardzo dobrze.
    • Gość: mieszkaniec Re: Straż miejska boi się psów! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.06, 13:24
      ale modre opinie .Bop was to dotyczy .Njlepiej narzekać a nie przestrzegac prawa
      .O to Polska dek\mokracja .Popatrz jeden z drugim na siebie i zrozum ,że ta
      instytyucja może działac w granicach prawa . Psy jeżeli nie było ogłoszenia
      wsciekiliozny to jeżeli ktoś [prowdził psa na snyczy a nie w kaghańcu to nie ma
      żadnego przestepstawa, a czytając kometarz do wykroczenia do psów to musi byc
      poszkodowany a nie anonim .Najlepiej zadzwonioć a potem wymagać to nie ja to
      oni czyli straznicy sa źli.Lidzie opamiętajcie się poczytajcie trochę róznych
      przepisów a potem piszcie a nie znając się na [prawie piszecie bzdury.
      Najlepiej jak każdy sam zadba o swojego psa .Kto jest winien że psy sraja straż
      czy własciciele psa ,że nie sprząta po nim .Co może mają chodzi za nimi i
      grozić paluszkiem ,że tu nie wolno.To mu\yjesteśmy winni ,że jest tak brudno po
      psach a nie onoi.Bo ono egzekwują a to nam sie niepodoba.To jest tak jak z
      dziećmi ,że wszyscy sa winni tylko nie rodzice.
      A po drugi to pewnio strazni nie jest rakażem o łapania psów jest schronisko
      dla psów telefon 3616566 i tam dzwonoic o psach bezpańskich .tak jak ja to
      zrobiłem na Stradomiu .chyba żę sąsiad lub znajomu\y wyprowadza psa bez smyczy
      i sra a le strach pewno sie przedstawic bo to sąsiad i najlepiej zwalić sprawe
      na Policję lub straz ot co cała Polska rzeczywistość.Pomyśl zanim napiszesz
      takie bzdury na forum i nie obrażaj bo na [pewno nie chcesz aby ciebie obrażali.
      • Gość: czestochowianin Re: Straż miejska boi się psów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 14:08
        1. ja nikogo nie obrazam - pisze tylko o reakcji, a wlasciwie jej braku ze
        strony "stroza prawa".

> czytając kometarz do wykroczenia do psów to musi byc
        > poszkodowany a nie anonim

2. czyli wedlug takiej teorii nalezy czekac az pies rasy groznej bez kaganca
        pogryzie dziecko??? Zgadzam sie ze SM nie jest od ustanawiania prawa, ale skoro
        nagminnie odnotowuje takie zgloszenia (wynika to tez z innych watkow na forum)
        to jej rzecznik powinien zajac sie problemem i przekazac go wladza miasta - to
        tak jakby policja nic nie robila sobie ze zgloszen o samochodzie jadacym
        zyzgzakiem po ulicy, bo przeciez niekoniecznie musi on byc prowadzony przez
        pijanego kierowce.

> A po drugi to pewnio strazni nie jest rakażem o łapania psów jest schronisko
        > dla psów telefon 3616566 i tam dzwonoic o psach bezpańskich .tak jak ja to
        > zrobiłem na Stradomiu

3. zgadzam sie w 100% ze SM miejska nie jest od lapania psow, ale powinna
        wiedziec co zrobic w takiej sytuacji i dac obywatelowi wskazowki, albo
        zareagowac, a nie stwierdzac cytuje po raz drugi: "Jak panu się nie podoba, to
        niech pan napisze do prezydenta miasta prośbę o likwidację straży miejskiej".

Podsumowujac ostatnie zdanie - SM sama sobie zasluzyla na taka opinie wsrod
        obywateli i szybko stracila szacunek nie tylko przez brak reakcji, ale tez
        przez glupie reakcje - jak Cie to nie przekonuje zapraszam do poczytania innych
        watkow.
        • Gość: cz-wa Re: Straż miejska boi się psów! IP: 217.116.110.* 30.12.06, 10:02
          mam psa a ty chyba nie, wiec jak masz uraz do psów to omijaj je zdaleka.
          chyba jestes zwykłym donosicielem skoro skarżysz do mundurowych
        • Gość: filutek Re: Straż miejska boi się psów! IP: 217.116.110.* 30.12.06, 10:10
          SM jest po to by pilnowac porządku i chyba robią to dobrze skoro jest tyle niezadowolonych na forum ja też dostałem mandat, żle zrobiłem przeprosiłem a i tak dostałem mandat, było mineło, mają swoje zadania i je wykonują tak jak ja mam zlecenie to jade i je wykonuje i za to mi płacą, ty sie czepiasz strażników ja czesciej widze straznika na mieście niz policje, chyba że mają jakąs akcje-mecz do obstawy to wysyłają tch co wojsko odrabiają a oni nie mają wszystkich uprawnień
        • Gość: tyli Re: Straż miejska boi się psów! IP: 217.116.110.* 30.12.06, 10:18
          Fakt nie maja mandatów, no i wiedzy o wykroczeniach no bo jak moozna sie nauczyc w ciągu miesiąca , wiedza jak obsługiwac sie radiem, no cóż to tylko odsługa za wojsko, kiedyś byłem na komisarjacie i słyszałem jak policjant dzwonił do SM i pytał jaki przepis z wykroczeń zastosowac
    • Gość: ups Re: Straż miejska boi się psów! IP: 217.116.110.* 30.12.06, 09:46
      CZŁOWIEKU PUKNIJ SIE W GŁOWE, DLACZEGO MAJĄ SIE CZEPIAC WSZYSTKIEGO NAWET JAK IDZIE KTOŚ Z PSEM TO OD RAZU MAJĄ GO GONIC, JAK SIE BOISZ PSÓW TO NIE WYCHODŻ Z DOMU.
    • Gość: KIL Re: Straż miejska boi się psów! IP: 217.116.110.* 30.12.06, 09:57
      na zachodzie za zasmiecanie są wysokie kary dużo wyższe nisz w polsce dlatego tam nie ma papierków na ulicach, a ty czepiasz sie że ktoś dostał mandat za zaśmiecanie to chyba ty byłeś skoro jesteś taki rozgoryczony, odnośnie posiadania psów to np. w niemczech są bardzo wysokie podatki i mało kto podejmuje sie trzymac psa, ajak już ma to też spacerują w centrach miejskich z dużymi rasowymi czy nie rasowymi , grożnymi psami , każdy ma prawo do psa jakiego chce tylko ma zapłacic podatek, jak sie boisz psa to nie lec do straznika naskarżyc ze idzie pies po ulicy
    • rmb4 Re: Straż miejska boi się psów! 02.01.07, 20:19
      lki
      • Gość: ale byki Re: Straż miejska boi się psów! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.07, 21:24
        ludzie wy tu tyle błędów robicie, że mnie skręca jak to czytam! psów jakiś
        niedochowanych się boicie, a sami nie umiecie pisać. puk, puk w łeb jest tam
        ktoś?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka