Dodaj do ulubionych

Jaki kierrunek na Politechnice Częstochowskiej???

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.06, 14:05
Co wybrać:
1. Matematyka specjalność matematyka finansowa i ubezpieczeniowa na wydziale
Inżynierii Machanicznej i Informatyki
czy
2. Kierunek: Zarządzanie i marketing na Wydziale Zarządzania?

Co radzicie? Który jest kierunek przyjemniejszy? Ktory jest trudniejszy? Który
jest bardziej przydatny i da większe szanse na dobrą pracę?
Obserwuj wątek
    • diabel_piszczalka Re: Jaki kierrunek na Politechnice Częstochowskie 29.09.06, 14:19
      Żadne studia nie zagwarantują Ci pracy i nie zwiększą Twoich szans na
      znalezienie jej, jeżeli nie będziesz podchodzić z pasją do tego co robisz. W
      branży, w której ja pracuje - a jestem programistą - często spotykam się, że
      spełnienie kryterium ukończenia studiów wyższych nie jest konieczne do
      otrzymania zatrudnienia. Zatem, wybierz te, które pozwolą Ci na rozwijanie
      Twoich własnych zainteresowań, bo tylko wiedza połączona z pasją pozwoli Ci na
      znalezienie wymarzonej pracy.
      Jeżeli masz być kolejnym magistrem na zmywaku w UK, to lepiej daruj sobie studia
      w ogóle. Ja darzę sentymentem WIMiI więc wybrałbym bramkę nr jeden.
      • Gość: Mona Do diabel_piszczalka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.06, 19:59
        hahhahhaa dobrze Ci mówić.. Połączyć szkołę,pracę i pasje.. U mnie w pracy
        wymuszono na mnie studiowanie-taki mały szantażyk "wiemy,że sie do tego
        nadajesz,ale,ze nie masz wykształcenia więc nic w tej sprawie nie możemy narazie
        zrobić" :)
        Więc choć moje prywatne pasje troszkę odbiegają,musiałam isć na Politechnikę..
        być może cel uświęci środki..
        To co mnie interesuje nie da mi ani dobrej pracy,ani dobrych pieniędzy..
        Przykre,ale prawdziwe..
    • Gość: pitu Re: Jaki kierrunek na Politechnice Częstochowskie IP: *.i-dsl.info 29.09.06, 14:24
      Jeżeli chcesz mieć 5 lat wakacji i reszte życia "w warzywniaku" pracować
      proponuje bramke nr 2, co do bramki nr 1 nie orientuje się czy za 5 lat będzie
      zapotrzebowanie na tego typu pracowników ale napewno to lepsze od alternatywy
      1-szej po Zim-ie rocznie z polskich uczelni wychodzi ok 10000 tys. osób (wiadomo
      każdy chce zarządzać:P)z oficjalnych i chyba pewnych źródeł (Wiadomośći TVP 1)
      słyszałem że tego typu specjalistów(na teraz z magistrem) starczy nam na 20 lat
      więc nie widze sensu.
      Ps. To moje subiektywne zdanie sam bym wybrał to 1-sze znając realia tylko
      2-giej opcji pozdrawiam i przepraszam z góry za błędy.
      • Gość: niiika Re: Jaki kierrunek na Politechnice Częstochowskie IP: *.gw-cz5.z.kat1.spidernet.pl 29.09.06, 14:39
        ja też polecam opcję 1 , widziałam ogłoszenioa w gazecie przyjmę do pracy mgr
        inż. oprócz absolwentów wydziału zarządzania P.Cz.
        a tak pozatym chyba lepsze prerspektywy po matematyce choć kierunek trudny
    • Gość: niezdecydowana Re: Jaki kierrunek na Politechnice Częstochowskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.06, 14:39
      Dzięki za odpowiedzi. Fajnie napisaliście z tymi bramkami;)
      Osobiście chyba jestem bardziej skłonna do wybrania bramki numer 2, bo wydaje
      mi się, że zarządzanie będzie ciekawsze i bardziej życiowe niż sama
      matematyka... Niestety wiem też jak wielka ilość osób myśli podobnie jak ja i
      wybiera/wybrało/wybierze to zarządzanie... dlatego boję się, że nie znajdę po
      tym kierunku pracy...

W każdym bądz razie thx za odpowiedzi;)

• Gość: niezdecydowana Re: Jaki kierrunek na Politechnice Częstochowskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.06, 08:59
      Czyli mam rozumieć, że wszyscy na moim miejscu wybralibyście tą matematykę, bo
      lepsze perspektywy?
      Tylko że tam matematka to licencjackie a zarządzanie byłoby magisterskie...
      Na czym można kontynuować naukę po owej matematyce aby mieć magistra????????
      Może jednaj lepiej wybrać tą drugą opcję i od razu po skończeniu szkoły mieć
      magistra???
      • Gość: Maggus Re: Jaki kierrunek na Politechnice Częstochowskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 09:39
        Będziesz miała magistra i CO Z TEGO? W obecnych czasach sam tytuł nic nie daje.
        Wydział Gier i Zabaw(Zarządzanie) nie daje perespektyw, lepiej wybierz matematykę.
      • Gość: xx Re: Jaki kierrunek na Politechnice Częstochowskie IP: *.icis.pcz.pl 30.09.06, 15:46
        Po matematyce zapraszam na magisterskie na Informatyke.
        • Gość: ja Re: Jaki kierrunek na Politechnice Częstochowskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 19:51
          na dzienne czy zaoczne?
      • Gość: student Re: Jaki kierrunek na Politechnice Częstochowskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 20:02
        magistra zrobisz na uzupełniających też na politechnice
    • Gość: Ewa Re: Jaki kierrunek na Politechnice Częstochowskie IP: 212.87.244.* 30.09.06, 10:51
      hmmm nie zgadzam sie z waszymi wypowiedziami. Ja studiuje na Wydziale
      Zarządzania, co prawda nie marketing ale tez w nazwie ma Zarządzanie :) i
      wlasnie miedzy innymi dlatego dostalam prace na samodzielnym stanowisku -
      jestem kierowniczką pewnej firmy.Wszystkiego nauczylam sie wlasnie studiujac na
      tym wydziale. nie chcę sie zbytnio rozpisywac, bo nie ma sensu, ale chcę wam
      uzmysłowić, że nie wazne jest, kto jakie konczy szkoły, wydziały, jakie posiada
      papierki, bo to od nas samych zalezy kim w zyciu chcemy być, i jak do tego
      dążymy. Można skończyc studia i iść na bezrobotne, ale również możemy dać sobie
      szansę i na poważnie zainteresować się tym czego nas uczą. Ja tak zrobiłam :)

pozdrawiam
    • Gość: stjudent Re: Jaki kierrunek na Politechnice Częstochowskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.06, 12:17
      wybierz kierunek "opie..nie sie" na Wydziale Obróbki Gówna.
      • Gość: koncze to WIM-mate Re: Jaki kierrunek na Politechnice Częstochowskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.06, 15:52
        Jak chcesz to zadaj pytania , tylko konkretne to Ci odpowiem bo teraz zostala
        mi do napisana praca z maty , oczywiscie to mój 2 kierunek . Pozdrawiam .

Mój gg to :3908500 Przemek , pozdrawiam.
    • Gość: niezdecydowana Re: Jaki kierrunek na Politechnice Częstochowskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.06, 11:34
      Nikt juz nie pomoże?????
      • Gość: koncze to WIM-mate Re: Jaki kierrunek na Politechnice Częstochowskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.06, 14:15
        Decyzję Ty podejmujesz .... matematyka jest konkretniejsza , zarządzanie jest o
        wiele łatwiejsze.Pozdrawiam
        • Gość: Michal K. Re: Jaki kierrunek na Politechnice Częstochowskie IP: *.flatpla.net 01.10.06, 18:00
          Ja proponuje mechanikę - po zarządzniu to można w sl;epie pracowwać za 1200 a
          na inzynierów jest b duży popyt i jeszcze kilka lat bedzie.
    • Gość: inżynier LGPhilips Tegoroczny absolwent ZiIP IP: 203.247.144.* 02.10.06, 03:37
      Skończyłem w tym roku kierunek ZiIP na Wydziale Zarządzania PCz. Jestem po 7
      miesiecznym stażu w francuskiej fabryce Valeo (systemy oświetleniowe do samoch.
      osob.) na stanowisku Inżyniera Jakości Pordukcji. Obecnie siedze za biurkiem w
      Korei Południowej i przygotowuje się do pracy w LG Philips LCD pod Wrocławiem
      (Inżynier Jakosci Klienta). Z biegłą znajomością j.angielskiego(konieczne) po
      tym kierunku studiów spokojnie znajdziesz prace za dobre pieniądze. Teraz jest
      dobrze (3000 brutto dla absolwenta), a za 5 lat będzie dużo lepiej.
      Inżynierowie górą!!!
      • misiakilla do Piszczalki 02.10.06, 07:36
        Piszczalka - kiedy sie broniles?
        • diabel_piszczalka Re: do Piszczalki 02.10.06, 18:57
          W 2005 r., ostatni możliwy termin :)
    • Gość: niezdecydowana Re: Jaki kierrunek na Politechnice Częstochowskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.06, 16:55
      Hmmmm...

Widzę, że większość radziłaby konkretną matematykę... Niestety nie wiem czy owa
      matematyka nie była by dla mnie nudna... No i magistra trzeba by było zrobić
      gdzie indziej tego magistra a może i nawet z czegoś innego.. No i co mogę robić
      potem po takiej matematyce??? Zawód nauczyciela odpada...

Zarządzanie niby wydaje się ciekawsze ale czy uda się po nim znaleźć pracę nie
      za 1200 miesięcznie... Przecież słyszy się, że tak wiele osób jest z tym
      wykształceniem...

Dalej nie mogę się zdecydować...

Niestety pomysł Michała odpada. Nie interesuję się mechaniką czy podobnymi
      rzeczami... Myślę, że mechanikę wybierają głownie faceci... Ale to pewnie tylko
      stereotyp...

P.S. A z jakich kierunków można robić inżyniera??? Co daje taki tytuł???

Thx dla wszystkich komentujących
      Pozdro ;)
      • Gość: Michal K Re: Jaki kierrunek na Politechnice Częstochowskie IP: 217.96.15.* 03.10.06, 13:18
        Czesc,

nie liczy sie sam tytul a raczej umiejetnosci nabyte na studiach, kierunek jest
        rzeczywiscie trudny ale poplatna praca jest gwarantowana, ja polecam
        przetworstwo trzorzyw sztucznych. Nie za trudne i jest popyt na specjalistow.
        Mialem kilka kolezanek na studiach dobrze sobie radzily.
        • Gość: niezdecydowana Re: Jaki kierrunek na Politechnice Częstochowskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.06, 16:06
          A co się robi po skończeniu tego przetwórstwa tworzyw sztucznych???
          Co trzeba by zdawać na maturce??

A tak na marginesie: Jak trudno dostać się na Polibude: konkretnie na to
          zarządzanie i matematykę??? W wymaganiach rekrutacyjnych pisze, że wymagana jest
          mata rozszerzona i rzedmiot dodatkowy też na rozszerzonym.. Czy dostanę się
          jeżeli w ogóle nie bedę zdawać przedmiotu dodatkowego????
          • Gość: Michal K. Re: Jaki kierrunek na Politechnice Częstochowskie IP: *.flatpla.net 03.10.06, 20:52
            Ja zdawalem na polibude dawno i nie wiem jak jest teraz. Natomiast wiem, co
            mozna robic po przetworstwie. Mozna projektowac nowe polskie odkurzacze,
            miksery itp np dla Zelmera. Ja akurat robie czesci do samochodów, i bardzo
            lubie moja pracę.
        • Gość: Moika do Michała K IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.06, 14:46
          Właśnie rozpoczęłam studia :) fakt zaocznie.
          I tak ciężko będzie mi to pogodzić z pracą,ale jednak...
          Wybrałam Zarządzanie i marketing, choć może rzeczywiście jest to w tej chwili
          kierunek mało opłacalny.
          No niestety nie mam zdolności biegnących ku przedmiotom ścisłym..co więcej
          jestem humanistką(chociaż po LO poszłam na studium informatyczne i zdobyłam tam
          tytuł informatyka :)) ) i nie potrafię sobie siebie wyobrazić wkuwającą
          technologię materiałoznawstwa!! Mam telanty organizatorskie, myślę,że potrafię
          zarządzać ludzmi( w pracy często mi się to udaje)więc czy nie lepiej rozwijać
          swoje talenty niż kształtować się w kierunku,ktory niewiadomo czy przyniesie mi
          w przyszłości jakiekolwiek korzyści??
          Sam chyba skończyłeś to co Cię chociaż troszkę interesowało..
    • Gość: marcin_r Re: Jaki kierrunek na Politechnice Częstochowskie IP: *.21.pl 03.10.06, 17:35
      Też wybrałbym nr 1 :) Jestem absolwentem WIMiI. Mogę powiedzieć, że już w tej
      chwili jest nadprodukcja osób ze spec. marketing i zarządzanie, a na absolwentów
      po sticte technicznych studiach będzie zawsze popyt. Po takiej matematyce
      finansowej możesz zostać analitykiem, a to wg gazet jest jeden z
      przyszłościowych zawodów. Zresztą bez Twojej pasji i uporu nic nie wskórasz,
      musisz się sama na pewnym etapie nauki sama uczyć i specjalizować w czymś.
      • dan0123 Re: Jaki kierrunek na Politechnice Częstochowskie 03.10.06, 20:43
        Thx za wszystkie rady. Widzę, że wiekszość wypowiadających się osób wybrałoby
        bramkę nr 1. Czyżby wszyscy chcieli być matematykami???;) Widać, że
        potwierdzacie też moje obawy dotyczące tego, iż po zarządzaniu trudno będzie
        znaleść pracę gdyż jako jedna z wielu wielu osób będę posiadać to
        wykształcenie... Mam ambicje i mam nadzieję że uda mi się je zrealizować
        niestety nie wiem jeszcze na którym kierunku...
        • Gość: niezdecydowana:( Re: Jaki kierrunek na Politechnice Częstochowskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.06, 20:55
          Ten koment wyżej to też ja;)
    • Gość: GOSC Re: Jaki kierrunek na Politechnice Częstochowskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.06, 13:34
      SAMA MUSISZ ZDECYDOWAC!
      • Gość: :(:(:( Re: Jaki kierrunek na Politechnice Częstochowskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.06, 21:18
        Mam tan sam dylemat:(
        • misiakilla Re: Jaki kierrunek na Politechnice Częstochowskie 05.10.06, 09:31
          Dopiero teraz odswiezylem sobie temat. 2005 i ostatni mozliwy termin? To byl
          chyba wrzesien? bo ja jeszcze rpzed wakacjami.
          Ktora grupa? :)
          • diabel_piszczalka Re: Jaki kierrunek na Politechnice Częstochowskie 05.10.06, 10:31
            Tak na prawdę to pierwszy, normalny i ostatni termin był we wrześniu. Potem był
            termin dla tych , którzy chorowali. Mnie zostało pracy na kilka dni i się z
            obroną nie wyrobiłem, więc złożyłem podanie o powtarzanie semestru. Kiedy się
            dowiadywałem czy już zostało rozpatrzone, okazało się, że ktoś wywalczył nowy
            termin, było to w październiku, czy też listopadzie.... Do obrony wtedy zostało
            mi kilka dni, skończyłem pracę i się obroniłem. W sumie, to byłem nastawiony na
            to, że będę musiał powtarzać semestr, nie zależało mi na dyplomie, miałem stałą
            pracę. Dyplom odebrałem dopiero 2 miesiące temu :) Grupa: Inżynieria
            oprogramowania i systemy informatyczne.
        • Gość: GOSC Re: Jaki kierrunek na Politechnice Częstochowskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.06, 15:06
          NIESTETY NIKT WIECEJ NIE CHCE NAM POMOC
          • Gość: gosc Re: Jaki kierrunek na Politechnice Częstochowskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.06, 20:17
            up
            • misiakilla Re: Jaki kierrunek na Politechnice Częstochowskie 05.10.06, 22:20
              No to qrde klania sie grupa 7 :)
              • Gość: niezdecydowana Re: Jaki kierrunek na Politechnice Częstochowskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.06, 15:14
                up
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka