Gość: asda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.06, 04:09 tez mi przyjemnosc odbierac nominacje z takich rak. ale ogolnie gratuluje:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ciekawski Re: Będą sądzić w Sądzie Okręgowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 10:26 Pytanie związane z sądownictwem, jaka jest różnica między asesorem a sędzią? asesor to jak aspirant(? uczący się)ale jak to ma się do wyroków powziętych przez asesora-tak samo ważne-niepodważalne,czy też posiada imunitet sędziowski? itd jakie większe różnice? Odpowiedz Link Zgłoś
koriolan Re: Będą sądzić w Sądzie Okręgowym 24.11.06, 16:36 Asesor to osoba która w naszym systemie praktukuje, to funkcja którą tzreba pełnić (obecnie co najmniej 3 lata) by zostac sedzią. Jednak praktycznie asesor nie różni sie od sędziego, ma powierzone funcje sędziowskie, orzeka tak samo jak sędzia. Różni go od sedziego to, że ta funkcja jest terminowa (max. 4 lata, gdy tymczasem sedzia jest nieodwoływalny), powoluje go Minister Sparwiedliwości (sędziego Prezydent), podlega kontroli sędziego wizytatora. Wyroki wydane przez asesora nieczym nie różnią sie (w sęsie mocy obowiazywania) od wyroków sędziego, są tak samo ważne, i tak samo jak wyroki wydane przez sedziego podlegają jedynie kontroli instancyjnej (przez sąd II instancji, w skutek aleplacji, zażalenia). Równiez posiada immunitet sędziowski, taki sam jak sedzia. A inne różnice.... musi sie wykazać, mocno popracować (aby dostać nominacje) i zarobki ma mniejsze...około 1/3 od zaróbków sędziego sądu rejonowego. PS. Gartulacje dla nominowanych pań, zwłaszcza pani Moniki i pani Kusiak, pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: Będą sądzić w Sądzie Okręgowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 18:08 Tu wszyscy z dużym stażem i dziwiło mnie ,że sędzią została kiedyś znajoma mająca 28 lat.Co prawda z rodziny pra3wników ale co to ma do rzeczy?????????????Doświadczenie w genach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Będą sądzić w Sądzie Okręgowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 19:09 A córka komendanta Kluka?te młodo została sędzią.Te zawody bez protekcji dalej są nieosiągalne. Odpowiedz Link Zgłoś
koriolan Re: Będą sądzić w Sądzie Okręgowym 24.11.06, 21:15 Z duzym stazem, bo to nominacje na sedziego okregowego! Po asesurze zostaje sie najpierw sedzia rejonowym i trzeba tu troche popracowac zeby zostac okregowym...minimum 6 lat. A sedzia mozna zostac majac minimum 29 lat, zazwyczaj tak kolo 30 -tki (24 po studiach, 2,5 roku aplikacji, 3 lata asesury). Co do koneksji rodzinnych to zawod jak kazdy inny: zdaza sie, ale bez przesady. Ja jestem zywym przykladem, nikt z mojej rodzyny nie byl prawnikiem, nie mialem znajomosci....a jestem asesorem przed nominacja. Odpowiedz Link Zgłoś