Dodaj do ulubionych

Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.06, 13:59
Z budżetu do ZUS-u szło , idzie i pójdzie w 2007 r ok 24 mld zł . Dlatego
brak na oświatę , nie tylko na pensje dla nauczycieli ale i na remonty na
dodatkowe zajęcia np z języków obcych na sport po południu .
A emeryci ciągle twierdzą że mają małe emerytury. Wg mnie jeśli składek nie
starcza to należy ograniczyć wydatki a nie zdłużać państwo i kazać spłacać
długi wnukom .
Obserwuj wątek
    • Gość: xx Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: 80.54.171.* 24.12.06, 14:10
      Ci co są obecnie emerytami-to oni na to sobie zapracowali pracójąc po 40 i
      więcej lat. Ale kiedy pracowali to mieli potrącane na oświate i inne czynniki.
      Obecnie się wszystko po zmieniało. Młodzi uciekają za granicę i tam budują.
      Natomiast w Polsce w tym temacie nic się nie robi. Rząd się chwali,że spada
      bezrobocie, a to koszem wyjeżdżających, a nie poprawą gospodarki.A niektórzy są
      zdania idąc na łatwizne - lepiej zabra emerytom.Błędne pojęcie.Ci młodzi też
      kiedyś będą emerytami,to i zdanie będą mieli inne.Życząc zdrowych spokojnych
      Świąt.
      • Gość: Emigrant Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.06, 14:17
        Mlody po studiach nie ma nawe prawa do zasiłku tak wiec taniej wychodzi go kupic
        bilet lotniczy za 166 zł ( ze wszystkimi oplatami)i wyjechac do UK gdzie nawet
        pracujac jako pracownik fizyczny np. pakowanie telefonow do pudelek zarobi min
        800 funtow na reke przy kosztach zycia 50-100% wyzszych niz w Polsce. Zyjac na
        takim poziomie jak w Polsce wyda w przecietnym angielskim miescie 600 f na
        mieszkanie i jedzenie nie odmawiajac sobie niczego. Dziwi mnie czemu emeryci
        ciagle narzekaja a stac ich na sponsorowanie O. Rydzyk-a. CZy Was Emeryci
        wystaczy postraszyc przed smiercia nieodpuszczeniem win ??? I nie kto inny ale
        emeryci glosuja na PIS wiec niech teraz nie plazca ze mlodzi spier... nie kazdy
        chce placic podatki na mlode panienki ktore zatrudniaja Panowie z obecnej koalicji.
      • Gość: angrusz Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 22:07

Same ogólniki . Płacili składki - ale może niektórzy 40 lat ale przecietnie
        mniej .
        Drugie niech dotrze do cienie ile teraz składki wynoszą ( ok 48 % ) a wtedy -
        lata 70 te ok 15 procent z tego wynika , ze wtedy pracownicy ( społeczeństwo )
        byli mniej obciążeni aniżeli obecne pokolenie .
        I o to mi chodzi , żeby wykazac , że nie całkiem zapracowali sobie . Bo wtedy
        bylo kilku pracujących na jednego emeryta a teraz tylko ( chyba ) dwóch . To
        znaczna różnica .
        Pomyśl np o workach : wtedy do trzech worków było 6 nisicieli a teraz do trzech
        worków trochę ponad trzech . Czyli jednostkowo jeden nosiciel znacznie więcej
        się napracuje niż wtedy w latach 70-tych .
        A tak w ogóle . Dług jest i trzeba go będzie spłacać . Dług powstał za zycia
        obecnych emerytów ale spłacać go będą ich wnuki i to uważam za niemoralne .
        • Gość: Była nauczycielka Obecne młodsze pokolenie kiedyś się zestarzeje IP: *.prenet.pl 25.01.07, 22:32
          Jakoś dzisiaj nie zauważyłeś, że prawicowy rząd zabrał z ZUS-u 40 mln na
          Świątynię Opatrzności Bożej i 20 mln na IPN.
          Sprawdziłam Twoje wpisy na forach wszystkich miast i okazało się, że jesteś
          bardzo płodnym dyskutantem. Ale Twoje wywody są nielogiczne i niekulturalne.
          Argumentem dla Ciebie są inwektywy w rodzaju "durnie", "twoja głupota i
          złośliwość" itd. Emerytom odmawiasz prawa do emerytury, a sam żądasz godziwej
          płacy. Nie zapominaj, że po latach trudnej pracy nauczycielskiej, będziesz
          także emerytem. Mój mąż w takich sytuacjach przytacza następującą prawdziwą
          opowieść: W pewnym zakładzie pracy kierownik o jednym z doświadczonych i
          dobrych pracowników powiedział, że jest za stary. Na to ów pracownik bardzo
          spokojnie odrzekł: "Panie kierowniku, jeśli pan nie chce być stary, niech się
          pan za młodu powiesi". Pomogło, a czy Tobie pomoże?
          • Gość: Była nauczycielka Re: Obecne młodsze pokolenie kiedyś się zestarzej IP: *.prenet.pl 25.01.07, 22:34
            Moja wypowiedż dotyczyła, oczywiście, angrusza.
          • Gość: angrusz Re: Obecne młodsze pokolenie kiedyś się zestarzej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 15:53

Kobieto , ( byla nauczycielko ) .
            Piszesz spokojnie i starasz się argumentowac więc i ja tobie odpiszę podobnie .
            Ale nie wszyscy tak czynia a raczej chca ośmieszyć , pognębic dyskutanta więc i
            ja nie będe im ustepował . Po wielu latach mojego życia doszedłem do wniosku ,
            że chamstwu nie nalezy ustepowac bo sie rozpanoszy.
            A teraz do rzeczy.
            Ja nie odmawiam emerytury tak w ogóle,
            Ja zachęcam do skromności . Skoro teraz jest coraz więcej emertów to zasada ,
            ze obecne pokolenie pracujących płaci za emerytury obecnych emerytów nie może
            działach . Bo emerytów jest znacznie więcej niż dawniej .
            Jest to zjawisko wystepujace w wielu krajach i też mają z tym problemy .
            Więc mój wniosek jest by zmiejszyć emerytury - najpierw te wysokie - tak aby
            zrównoważyc wpływy do ZUS-u i wydatki . Po to aby nie zadłużać państwa .
            A trzeba ci wiedziec , że z budżetu czyli z podatków wszystkich - nie ze
            składek - do ZUS- dopłaca się w 2007 r ok 24 mld zł. i tak było od lat .
            Dług pństwowy urósł aż do 440 mld zł i spłacac go będą przyszłe pokolenia.
            I ja to uważam za niemoralne . Przerzucac długi na innych .
            Po drugie. Małe emerytury w zasadzie ( w 8- proc ) zależą od małych zarobków i
            od krótkiego stażu pracy .
            Jęsli któś myślał perspektywicznie to powinien za " komuny ( o pracę było
            łatwo) iść na kopalnię albo na koksownię . Tam się dużo zarabiało ( chociaż
            traciło zdrowie ) ale teraz byłaby emerytura wysoka ( chociaż może i krótko
            pobierana - krótkie zycie tych ludzi ) .
            Skoro nauczyciele mało zarabiali - a taką pracę wybrali , nikt nie zmuszał - to
            teraz mają małą emeryturę.
            Szkoda bo uważam , że nauczyciele winni więcej i zarabiac i miec wyższe
            emerytury .
            No ale naród tak ceni wiedzę i tak chce dbac o swoje młode pokolenie .
            On woli teraz wszystko przeżreć i nie martwic się o przyszłość .
            I przeciw temu protestuję .

Pozdrawiam
        • Gość: babcia Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.iplus.com.pl 13.08.07, 13:11
          Oj angrusz jak zwykle głupi jesteś .ja pracowałam 35lat i mam pełną
          dokumentacje sumy składek jakie pląciłam .I czasami mi sie sni
          ,żenie mam emerytury tylko na koncie zwaloryzowane skąłdki . Ta
          kwota starczy mi do śmierci i wnukom małe co nie co zostawię
          • Gość: angrusz Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 14:59

Do babci :

Szanowna pani ,
            Jest w pani w błędzie , Pani ma zapis o składkach ale nie pieniądze .
            te pieniądze juz dawno zostały wydane na jakiegoś emeryta z lat 70
            tych 80 tych albo bardzo wczesnego z lat 90 tych czy 2000 .
            Tych pieniędzy nigdy nie miała pani na swoim koncie .
            Ponieważ nie słyszałem o pani protestach przeciwko takiemu systemowi
            emerytalnemu to prosz nie miec pretensji , ze ja protestuję
            przeciwko obecnemu .
            Ja nie mam ochoty płacić z moich składek mlodym emerytom.
            Polecam artykul w Pulsie Biznesu z 13.08.07 strony 4 i 5
            mozna poszukac w internecie .
            Dla rozumnych wnioski sa oczywiste .
            • Gość: BABCIA Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.iplus.com.pl 29.08.07, 15:13
              JA MOWI.Ę O SKŁADKACH KTÓRĘ JA PLACIŁAM O MOICH PIENIĄDZACH .a
              PONIEWAŻ WSKAZNIK MAM 218 % TO I PIENIĄZKÓW BYŁO DUZO .I CHCE TYLKO
              ODZYSKAC MOJE PIENIĄDZE JA Z NIKIM SIĘ NIE UMAWIAŁAM NA POKOLENIOWA
              EMERYTURE .CHCIALABYM ODZYSKAC ZWALORYZOWANE SKŁADKI I SAMA WEDŁUG
              WŁASNEGO UZNANIE NIMI DYSPONOWAĆ .I DOŚC JUŻ BZDURNYCH TEKSTÓW
              BEZROBOTNEGO .PODNIĘŚC SDKŁADKĘ ZDROWOTNĄ DLA EMENRYTÓW PO TO ABY
              DAĆ ANGRUSZOWI .... .a LECZE SIE ZAWSZE PRYWATNIE .....
              • Gość: angrusz Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 17:53

Do babci :

Ale masz racje . Ale tylko w tym , że płaciłaś składkę .
                Ponieważ piszesz tak jakbyś była na emeryturze to wnioskuję , że
                sporo czasu płaciłaś za komuny no a i od jej upadku minęło już 18
                lat .
                A ja nie słyszałem za komuny , żeby ktoś protestował przeciwko
                ówczesnemu systemowi emerytalnemu : czyli obecne pokolenie
                pracujących płaci obecnemu pokoleniu emerytów .
                Za twoich zawodowych czasów rosła liczba pracowników a emerytów było
                znacznie mniej I dlatego wtedy można bylo wiele emerytom obiecywać ,
                ba dawać - a to podwyżki na wyrost a to naliczać emeryturę z
                ostatniego roku zarobków ( sztucznie wtedy rozdymanego ) a to
                wczesniejszą emeryturę np dla nauczycieli i górników w 1982 r ( To
                Jaruzelski chciał udobruchać pewne grupy społeczne ) .
                Ale teraz się odwróciło .Jest mniej czynnych zawodowo za to emerytów
                znacznie przybyło , ot wyż powojenny poszedł , idzie na emeryturę
                no i dłużej żyją niż dawniej . I jest problem .
                Bo kasy nie ma a młodzi się buntują i wyjeżdżają .
                Dlatego miej pretensje do siebie ( ja też tak powinienem mieć , bo w
                sporej liczbie lat płaciłem składki za komuny , no za czasów kiedy
                nie było indywidualnych kont i mój kapitał początkowy nie jest
                wysoki ) .A podobne problemy ma większość starzejących się krajów ,
                chociaż o wiele bogatszych niż Polska .
    • Gość: Sphinx Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.06, 14:23
      Widzę że przedstawiciel pokolenia wprawionego do wyścigu szczurów doszedł do
      głosu i pluje jadem w święta. Zostaw dziadków w spokoju. Oni zasuwali całe
      życie na swoje emerytury i płacili podatki na szkołę powszechną w której pewnie
      niewiele się nauczyłeś.
      Nie jestem starcem. Jestem w sile wieku. Wiem co zawdzięczam rodzicom -
      emerytom którzy ledwo wiążą koniec z końcem....a leki coraz droższe.

Twoje myślenie to myślenie ścierwojada który z trupa zdarłby ubranie żeby się
      okryć. Rzygać mi się chce jak czytam takie posty hieno. ZOSTAW DZIADKÓW W
      SPOKOJU !!
      • Gość: Emigrant Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.06, 14:29
        Czlowieku nikogo nie obrazam tylko pisze co mysle. A swoje epitety zostaw dla
        siebie i swojej rodziny
        • Gość: do spchinks Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.06, 21:16
          Brawo za konkretną i rzeczową wypowiedż.
        • Gość: Paweł Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 03:16
          Sphinx czemu raz piszesz ze twoi rodzice ledwo wiaza koniec z koncem a pozniej
          ze zarabiasz tyle ze stac Cie zeby pomagac kazdemu. Skoro leki coraz drozsze i
          coraz trudniej zwiazac koniec z koncem twoim rodzicom czemu wymagasz od
          "Emigranta" zeby meczył sie w Polsce tak jak oni. Sam przeczysz sobie. Kazdy ma
          wolny wybor a Ty chyba cos krecisz kolezko.
          • Gość: Sphinx Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 03:51
            Co za brak logiki.

1.Moi rodzice mają liche emerytury a mają wydatki więc jest im ciężko.
            2.Ja mam się dobrze, jestem samodzielny więc mogę im pomóc.
            3.Chyba nie jesteś aż tak wielkim głąbem żeby myśleć, że żyję z ich
            emerytury??!! :))))))))
            4.Normalne, że irytuje mnie fakt iż za 40 lat uczciwej i ciężkiej pracy moi
            rodzice otrzymują jakieś liche emeryturki na przetrwanie do pierwszego.
            4.Normalnym jest, że irytują mnie frajerzy pokroju angrusza którzy chętnie
            skubnęliby emerytom, żeby sobie ułatwić start w życiu. Nie toleruję skunksów z
            tego mocno roszczeniowego pokolenia, którzy tylko wyciągają łapy a jeszcze nic
            dla tego kraju nie zrobili. Chcesz mieć lepiej? To myśl twórczo i zarób na
            wygody swoją uczciwą pracą.
            5.Normalnym jest, że irytują mnie debilowaci adwokaci jeszcze większych matołów.
            6.Ja wręcz PRAGNĘ, by wszyscy idioci wyjechali do UK. Może wtedy żyłoby się w
            PL normalniej. Coś pokręciłeś.
            7.Nie jestem dla ciebie koleżką.

Dalsza dyskusja nie ma sensu. Idiota najpierw sprowadza rozmówcę do swojego
            nędznego poziomu a potem pokonuje doświadczeniem. Ja z tej dyskusji wysiadam.
            Nie dam się wam przerobić.

Dobranoc
      • Gość: angrusz Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.06, 21:02
        Przykro powiedziec , jesteś głupi jak but. Czy emeryci pracowali 40 lat to
        zobacz w statystyki , i średnia mówi , że ida na emryturę w wieku 57 lat .To od
        ile lat zaczęli parcować , 17 , to nie chodzili do szkoły , chyba że im
        zawodówkę zaliczyli . Po drugie to pokolenie z czasów Gierka nie zostawilo
        Polski kwitnącej tylo już z powaznymi i niespłaconymi długami . Po trzecie nie
        wystarczy pluc i rzygac i wyzywac bo problem zostanie i długi spadna na wnuki.
        Po trzecie zawsze jak jest gorzej np w rodzine to ogranicza się wyadtki ale
        oszczędza przyszłe pokolenia i ich szanse na przyszlośc. A co do skromności
        emerytury to na pewno sa i tacy co mają ja bardzo malła ale itacy co mają ją
        bardzo dużą choc wcale tak cięzko nie pracowali np esbecy .
        Pomstowanie i tp nie rozwiąze problemu z którym borykają sie jeszcze
        bogatsze i to znacznie panstwa Europy .!!
        • Gość: Artur Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.06, 21:10
          TYs cioto jest madry to roziwaz ten problem jak zes taki intelignetny
        • Gość: Sphinx Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 01:39
          Przykro mi powiedzieć ćwoku. Jesteś głupi jak but i czytać nie umiesz. Nie ja
          powiedziałem, że emeryci pracowali 40 lat ale jest w tym dużo racji. Moja matka
          pracowała tyle i teraz musi dorabiać do tej nędznej emerytury żeby starczyło na
          leki dla ciężko chorego ojca.
          Gó.. mnie obchodzi jakiś UBek czy wojskowy który poszedł na wcześniejszą
          mundurową emeryturę. Gó.. obchodzą mnie statystyki. Obchodzi mnie indywidualny
          przypadek moich rodziców którzy uczciwie przepracowali swoje lata nie
          kombinując. Taki śmierdzący kutas jak ty chce się zabrać za ich emerytury.
          Jakim prawem?
          Pokolenie z czasów gierka nie zostawiło Polski kwitnącej ale nie może
          odpowiadać za nagminnie fałszowane wybory, za błędne decyzje komuchów i dyktat
          ZSRR gwarantowany obecnością ruskich sił zbrojnych w naszym kraju.
          Rzygać mi się chce jak mam do czynienia z hienami które chcą ograbić starych
          ludzi bajdurząc przy tym o trosce o społeczeństwo.
          Gó.. mnie obchodzą twoje szanse. Szukaj ich sam bez pieniędzy skradzionych
          seniorom.
          • Gość: Emigrant Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 01:55
            Zygac mi sie chce jak czytam wpisy takich nieudacznikow jak Ty SFinx czy jak tam
            sie zwiesz. Wytlumacz mi w jaki sposob wedlug ciebie zeruje na pieniadzach
            twoich rodzicow bo nie rozumiem, wyejchalem do UK za swoje zasilku nigdy nie
            bralem wiec jak sie dorobilem na twoich rodzicach? Idz sie leczyc bo tacy
            nieudacznicy zyciowi jak ty maja pretensje do kazdego o swoje lenistwo i głupote.
            • Gość: Sphinx Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 02:39
              Rzygać mi się chce kiedy czytam bździny frajera, który nie mógł w Polsce
              znaleść normalnej pracy i musi się tułać za granicą. Rzygać mi się chce kiedy
              czytam matoła, który ma kłopoty z ortografią i nawet nie wie jak rzygać
              poprawnie. Rzygać mi się chce kiedy frajer do którego do tej pory nie napisałem
              ani jednego słowa ciągle pisze kretyństwa pod moim adresem i ubliża od
              nieudaczników. A na jakiej podstawie? Ja mam się dobrze. Nie muszę uciekać z
              Polski. Mi wystarcza na życie. Nie narzekam. Nawet mogę i mam komu pomagać.
              Nie jestem leniwy. Pracuję uczciwie i coś z tego mam. Nieudacznikiem nie jestem
              bo to nie ja narzekam tylko ty frajerze i twój kolega drugi frajer angrusz. To
              wy macie pretensje do emerytów że jeszcze nie poumierali, bo angrusz nie ma na
              sport i szkołę a ty musiałeś wyjechać za chlebem biedaku.
              Masz poważne kłopoty z rozumowaniem. Czytasz to czego ktoś nie napisał. Nie
              będę cię wysyłał do lekarza. To nie mój problem. Radź sobie sam.

Wesołych świąt na obczyźnie głąbie. Nie jesteś wart by pisać z tobą więcej.

Żegnam
              • Gość: Emigrant Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 03:06
                Ty Sphinx To co piszesz ze okradam twoich rodzicow skoro Ci tak dobrze i stac
                Cie zeby im pomagac ? Wez sie zastanow co piszesz. Najpierw skomlesz pod moim
                postem ze ktos okradam twoich rodzicow itd a pozniej piszesz ze to nie do mnie,
                wez sie zdecydoj a to ze chce zwiedzic swiat ( nie pisz mi ze pracuejsz uczciwie
                bo ja tez palce podatki tyle ze w uk ) i poznac lepiej jezyk ktory jest drugim
                po chinskim najczesciej uzywanym na swiecie to moja sprawa. Nie wierze ze
                czlowiek ktory ma dobra prace tak jak to piszesz wyzej ma taka nienawisc do
                kazdego kto wyjezdza. Wspolczuje twoim rodzicom ze wychowali takiego głąba jak
                ty ktory tylko obrazac innych potrafi. I te bajeczki ze sobie radzisz w PL
                zostaw dla siebie, żal Ci tak dupe sciska bo pewnie zapier... za 900 zł.
                • Gość: Sphinx Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 03:33
                  Hmm. Dwóch ciołków(ty i marko) ślepych i mało kumatych w temacie "jak działa to
                  forum" zawarło żelazny sojusz. :))))))
                  1.Z tego co pamiętam i widzę odpowiadałem tylko na posty angrusza
                  do momentu kiedy żałosny Emigrancik nie zaczął się zbyt agresywnie napraszać o
                  ripostę.
                  2.Nie skomlę. Nie mam w zwyczaju wydawać takich dźwięków. Bronię racji starych
                  ludzi przed szczekaniem zgrai matołów pokroju angrusza a siebie przed tobą
                  kretynie.
                  3.Nie mam nic przeciwko twojemu i innych wyjazdowi z tego kraju. A
                  spieprzajcie. Co wy mnie obchodzicie?
                  4.Jak na informatyka wydajesz mi się jakiś tępawy i to potwierdza moją teorię,
                  że najlepsi zostają na miejscu - w kraju. Mój serdeczny kolega, informatyk
                  zarabia ponad 6000zł na rękę. Gdzie? A gó.. cię to obchodzi. Jest po prostu
                  dobry i nie musi wyjeżdżać do UK. Szef po prostu docenia jego fachowość i płaci
                  jak człowiekowi.
                  5.Moi rodzice są ze mnie dumni a to że nie mam dla ciebie szacunku... a niby za
                  co? Za te debilne wypociny?
                  6.Bajeczki to ty opowiadasz biedny dziadu. Za 900 to ty nie mogłes się w PL
                  utrzymać i wyjechałeś do UK "szkolić języki" zmywając gary w pubach. Ja wolę
                  siedzieć w PL z żoną. To mój kraj i żaden kaczor(obojętnie z której partii)
                  mnie stąd NIGDY nie wygoni.

Dobranoc mięczaku. Nie licz na następną odpowiedź.
              • Gość: MArko Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 03:08
                Sfinx ty naprawde masz problem z osobowoscia albo ze wzrokiem bo jedziesz po
                Gosciu a pozniej piszesz ze to nie do niego. Nieudacznik Zyciowy widac z Ciebie.
          • angrusz Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym 25.12.06, 14:06
            To kto odpowiada za kraj . Możesz głośno krzyczeć , ze nie odpowiada to
            pokolenie ale dla bankierów zachodnich to Polska będzoe odpowiadać m.in.
            wyższym oprocentowaniem obligacji , które polski rząd musi sprzedawać tymże
            bankom.
            Przykro mi , ze twoja matka ma skromną emeryturę , moja pensja jako nauczyciela
            jest także skromna .
            Ale polityk musi mysleć nie o twojej szanownej mamusi ale o całości kraju .
            Szkoda , że tego nie rozumiesz.
      • Gość: do emigranta Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.06, 21:13
        Co potrafisz oprócz pakowania telefonów.
        • Gość: Emigrant Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.06, 22:15
          To ze potrafilem przyjechac sam w ciemno i znalesc prace bez znajomosci w ktorej
          jestem stanie dupku odlozyc miesiecznie min 1200 zł a Ty bez rodzicow jestes w
          stanie cos odlozyc ? A przy okazji to tylko praca czasowa bo jestem po
          informatyce i pojechalem do UK przekonac sie na wlasne oczy zobaczyc jak wyglada
          zycie w UK i podszkolic swoj angielski. A co zółć Was zżera?
      • Gość: Kuba Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.06, 22:20
        Ty nie podniecaj sie tak SFinx czy jak tam, jak zes taki wojowniczy idz na
        Warszawe i powiedz to rzadzacym
    • Gość: xx Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: 80.54.171.* 24.12.06, 14:26
      Ja znam emerytów / nie myl z mocherowymi beretami / co icj na myśl o Rydzyku i
      tym podobnym to szlak chce trafić, że polske do takiego stanu doprowadzili, a
      szczególnie ostatni rok.
    • Gość: Julka Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.06, 14:37
      Angrusz, czy według Ciebie trwa wojna pokoleń?
      Pokolenie emerytów nie da rady, zeby: starczyło na oświatę, na pensje dla
      nauczycieli, na remonty, dodatkowe zajęcia ...
      Emeryci są przegrani.
      Ps. Nie jestem emerytką.
      • Gość: Emigrant Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.06, 14:46
        W UK dosc czesto widze ludzi po 60 pracujacych np na kasach w supermarketach.
        Mysle ze to jest dobry ppomysl chociaz przy takim poziomie bezrobocia w Polsce
        tutaj kazdy normalny pomysl moze obrocic sie przeciw
        • Gość: ja Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.06, 22:35
          mam 60 lat.Pracę rozpoczęłam w r.1966..Pracowałam bez przerwy,aż do dzisiaj.

Mam propozycję do rozważenia.Chętnie zrezygnuję z emerytury,tylko niech mi ZUS
          zwróci moje składki,oprocentowane umiarkowanie,jak na lokacie
          bankowej.Wszystkie czyny spoleczne i pracę w niedziele,darowuje państwu i jego
          mlodym obywatelom.A ze oni są zmuszeni do emigracji ?
          Trudno.Emeryci w UK chcą zyć coraz lepiej,i dzięki temu będzie to szybciej
          możliwe.

Natomiast uważam,że weryfikacja rent chorobowych powinna być przeprowadzona jak
          najszybciej,tylko bardzo profesjonalnie.
          • Gość: do gościa ja Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 10:26
            Bardzo logiczna wypowiedż.Chociaż mało realna.Ale może część młodych zrozumie
            o co chodzi.
          • Gość: młody z Polski Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.chello.pl 05.01.07, 20:17
            A ja nie chcę płacić haraczu do ZUS-u. Zrzekam się emerytury, niech mi oddadzą
            moje wpłacone już składki i nic od nich nie chcę. Odkładając te pieniądze co
            miesiąc na lokacie w wieku 60 lat będę bogatym emerytem, a utrzymującym się z
            własnych pieniędzy.
    • dobra.wiedzma Do angrusz 24.12.06, 22:34
      A może by tak wreszcie zrobić reformę KRUS-u, odchudzić administrację, co?
      Emeryci ZUS wypracowali swoje emerytury (przypominam, że emerytura jest
      skutkiem umowy społecznej: przepracujesz tyle i tyle do określonego wieku i
      przechodzisz na odpoczynek).
      Zobacz natomiast, w jakim procencie rolnicy dokładają się do kasy KRUS (bodajże
      15%, reszta dokładana jest z budżetu państwa). Zobacz, ile wśród nich jest
      naprawdę bogatych ludzi, których gospodarstwa mają setki hektarów, a płacą taki
      sam KRUS jak ci, którzy mają hektar-dwa.
      Jak wygląda tanie państwo? Nowe samochody, budynki administracji rządowej
      niczym pałace (vide centrala ZUS), samoloty-złom, które wcisnęli nam
      Amerykanie. Myślałam, że to właśnie Amerykanie są najgłupsi na świecie, ale
      Polacy, z tą ich czołobitnością przed USA i Watykanem, są jeszcze gorsi. Może
      powinno się rozwiązać siły zbrojne, co? Skoro nas nie stać na broń pierwszego
      rzutu i kupujemy złom... Wszak sami przyjaciele wokoło, więc przed kim
      mielibyśmy się bronić? Irak? Nie wiedziałam, że to nasz sąsiad, który nam w
      czymkolwiek zagraża... A może Kuba albo Korea? Śmiechu warte.
      Po kiego grzyba każdemu posłowi własna kserokopiarka? Nie mogłaby być jedna na
      klub na przykład? Co oni tam drukują - własne książki?
      Myślisz, że jak zabierzesz teraz emerytom, to nagle w państwie przybędzie kasy?
      A skąd niby? To będzie zastrzyk jednorazowy, a potem wszystko wróci do starego
      porządku - albo nawet będzie jeszcze gorzej, bo większość z tych emerytów trafi
      do szpitali jako osoby niedożywione i niewyleczone, więc zwiększą się wydatki
      na opiekę medyczną.
      Rozbuchana administracja, źle zarządzany KRUS, ZUS, NFZ i inne agencje rządowe,
      dowolność i rozdawnictwo, słabo wyposażone wojsko, źle ustanowione wydatki na
      Sejm i Senat.
      Tu szukaj oszczędności, a nie u tych biednych emerytów.
      Stałeś kiedyś przed dylematem: zjeść czy się leczyć?
      Jak czytam Twoje wpisy, to robi mi się niedobrze.
      Twoją jedyną zaletą jest to, że jesteś młody. Innych nie widzę. Jest w Tobie
      więcej złości, złośliwości i zajadłości niż w LPR i PiS razem wziętych.
      I jeśli jesteś nauczycielem, to mam nadzieję, że moje dzieci nigdy nie będą
      uczone przez Ciebie, bo strach pomyśleć, co mogłyby wynieść z takiej nauki.
      • Gość: m Re: Do angrusz - zlikwiduj ZUS, a dziadkow zostaw. IP: *.prenet.pl 25.12.06, 10:49
        zlikwiduj ZUS zamiast zmniejszac emerytury. gdyby kazdy emeryt odkladal na konto
        to co oddal Zusowi to teraz nie plakalby ze ma malo kasy bo z samych odsetek
        pewnie mialby 3x wieksza emeryture od obecnej.

Pozwolcie mi olac ZUS, ja sobie sam odloze na emeryture (nawet jak bede musial
        wskazac miejsce gdzie te moje pieniadze maja ladowac i nie mogl ich ruszac do
        emerytury, zgodze sie wszedzie tylko nie ZUS !!!!!!!)
        • Gość: Julka Re: Do angrusz - zlikwiduj ZUS, a dziadkow zostaw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.06, 10:59
          no właśnie "gdyby każdy odkładał". To nie jest takie proste. Ludzie nie zawsze
          myślą o przyszłości. A przychodzi choroba albo starość i co wtedy? Przecież
          muszą z czegoś żyć i wyciągali by rękę po zapomogi.
          Musi być jakiś obowiązek płacenia składek.
          O ZUS myślę tak jak Ty.
          • Gość: m Re: Do angrusz - zlikwiduj ZUS, a dziadkow zostaw IP: *.prenet.pl 26.12.06, 10:06
            obowiazek niech bedzie, nawet na konto ktorego nie mozna tykac przez 40 lat (nie
            mozna z niego wyplacac), niech chociaz oprocentowanie bedzie bardzo minimalne -
            to wszystko i tak bedzie fortuna w porownaniu z jalmuzna jaka dostaniemy za
            paredziesiat lat.

Niech to bedzie prawdziwy fundusz OFE, a nie taka popierdolka na ktora i tak ZUS
            chce lape polozyc bo mu kasy braknie.
    • Gość: Julka Do Sphinsa i Emigranta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.06, 10:41
      Każdy ma swoje racje i każde trzeba szanować. Wy w swoich pogladach aż tak
      bardzo sie nie różnicie ale "coś" spowodowało, że nie mogliście się dogadać.
      To angrusz widzi wojnę i nawet sugeruje jej rezultat.
      A to wygląda tak: rok 2007 będzie rokiem szczególnym jezeli chodzi o emerytury.
      To ostatni rok, w którym pewne grupy zawodowe będą mogły przejść na
      wczesniejszą emeryturę. I nie ma się co dziwić ludziom, że będą z tego
      korzystali. Stąd te większe wydatki z budżetu.
      A emeryci, jeżeli tylko zdrowie im na to pozwala, chcą nadal pracować. Jeżeli,
      mimo naliczonej emerytury, pracują nadal słyszą często, że blokują młodym
      miejsca pracy. I dlatego coraz częściej, i emeryci szukają pracy za granicą. I
      znajdują.
      Takie jest moje zdanie i moja wiedza w tym temacie.
      Pozdrawiam Was i Zyczę Wesołych Świąt, gdziekolwiek jesteście :)
      • Gość: Sphinx Re: Do Sphinsa i Emigranta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 10:58
        Pozdrawiam Cię Julio i życzę wesołych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia.
        Piszę nerwowo bo byłem na kilku krótkich, kilkudniowych zagranicznych(na które
        jeżdżę raczej niechętnie bo jestem domatorem) delegacjach oglądając przy okazji
        dostatnie i spokojne życie tamtejszych emerytów. To tacy sami ludzie jak nasi
        emeryci a losy krańcowo różne. Byłem też na urlopach w polskich uzdrowiskach
        gdzie widziałem zagramanicznych, emerytowanych kuracjuszy którzy przyjeżdżają
        tam szastać pieniędzmi a mimo to taniej reperować swoje zdrowie. To te same
        uzdrowiska i sanatoria na które bezskutecznie czekają statystyczni polscy
        emeryci tacy jak mój chory ojciec. Choć się należy w ramach ubezpieczenia
        trzeba czekać w wielomiesięcznej kolejce .... chyba że da się odpowiednim
        osobom w łapę. Jak ktoś ma zasady to musi długo czekać.
        Widząc to wszystko dusza mi się buntuje kiedy ten gó..arz angrusz snuje swoje
        wizualizacje przekształceń prowadzących do tego by takim bezdusznym szmotkom
        jak on sam żyło się lepiej. Zapewne sobie wykombinował, że emerytów najlepiej
        będzie wysłać na leczenie na Saharę żeby za wczasu zdążyli przyzwyczaić się do
        piachu.....
        Emigrant z kolei to jakiś niekumaty facet z którym nawet nie podejmowałem
        pierwszy rozmowy. Informatyk któremu dwoi się przed monitorem w oczach i wydaje
        mu się że piszę do niego kiedy rozmawiam z kimś innym. Szkoda gadać.......
        Dobrze, że tacy wyjeżdżają.

Jeszcze raz Wesołych Świąt Julio
        • Gość: Emigrant Re: Do Sphinsa i Emigranta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 11:15
          Zgadzam sie z wami odnosnie ZUZ-u. W Polsce to nie realne bo nawet teraz kazdy z
          nas odklada tylko na papierze (co niedawno powiedzial szef ZUS) z biezacych
          składek sa wyplacane emerytury obecnym emerytom. Tylko nie rozumiem czemu w
          Polsce wygrywa Partia ktora ma duze poparcie a nie robi nic zeby rozwiazac ten
          problem,. Ktos na nich głosowal skoro wygrali ( nie Ja ) a ktora nie ma zamiaru
          zrobic nic w tym kierunku zeby kazdy odkladal na swoja emeryture sam. Moze niech
          Ci wszyscy emeryci ktorzy tak wystepuja w Radio Maryja jako zwolennicy PIS niech
          zwroca sie do Kaczynskiego i Rydzyka o Pomoc. Ciekawe czy im pomogą
          • Gość: Julka Re: Do Sphinsa i Emigranta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.06, 11:22
            nie chce mi sie dzisiaj gadać o polityce. Święta :)
            Tylko jedno pytanie: Która partia startująca w ostatnich wyborach obiecywała
            reformę systemu emerytalnego? Może coś przeoczyłam.
            No i jeszcze jedno: obiecać a dotrzymać obietnicy to na razie u nas antypody.
            Ja jednak, mimo wszystko, ciągle mam nadzieję.
        • Gość: angrusz Re: Do Sphinsa i Emigranta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 11:43
          Ty o mnie napisałeś z kropkami ja nie będę i nazwe ciebie durniem. To , że
          widzisz na Tytaniku tańczących i bawiących się to nie znaczy , że ten Tytanik
          nie zatonie za chwilę . Tak za chwile i tamte bogate a jakże, jeszcze mają ,
          ale juz niedługo będa miec powazne problemy z systemami emerytalnymi .Tam tez
          politycy wolą oddalac rozwiązanie tego problemu ale on przyjdzie bez względu
          jak na mnie będziesz pomstował i brzydko nazywał. ja ciebie tylko durniem , bo
          masz taką i wiedzę i inteligencje a i może moralnośc. Bardzo mi przykro , że
          two schorowany tatus nie może pojechać do sanatorium. Na wiele rzeczy mnie tez
          nie stac i nikt mi nie współczuje, bo każdy , w każdym kraju ma swoje problemy
          i nie stac tych ludzi na wszystko a " twój tatuś " jest dla Chińczyka obca
          osoba ale to ten Chinczyk bęzie miał prace a nie ty . Bo okaże się , że firma
          przeniesie się z twojej miejscowości do Chin bo tak mniejsze ( na razie chyba
          żadne ) składki na ZUS.
          A teraz o moralności twojej . Życ trzeba na takim poziomie na jaki kogoś stać .
          Polski nie stac na taki poziom wypłat emerytut to nie powinna się Polska
          zadłużać na koszt przyszłych pokoleń bo to niemoralne. Bez względu na skromność
          emerytury "twojego tatusia " . Nikt w swiecie nie będzie tego brał pod uwage .
          A bank udzielajace Polsce kredytu będą brały pod uwage wypłacalność Polski (
          obligacji ) i dołożą odpowiednie oprocentowanie - tym wyższe im większy dług .
          Ponieważ tego nie rozumiesz dlatego nazywam ciebie durniem. Poniewaz nie dbasz
          o interes kraju - Polski - to po wtóre nazwę ciebie tym razem niemoralnym
          durniem
          • Gość: Emigrant Re: Do Sphinsa i Emigranta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 11:58
            A wiesz co to jest forum i dyskusja, nie kazdy musi myslec tak jak Ty. A jesli
            nie potrafisz tego zrozumiec i uszanowac pogladow innych ludzi to niestety nie
            jestes wart tego by zakładac watek bo do wygłaszania pogladow sluza blogi
            • Gość: Emigrant- do angri Re: Do Sphinsa i Emigranta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 12:09
              Sorry w ferwoze walki na forum myslalem ze post dotyczy moje osoby.
              • Gość: Sphinx Re: Do Sphinsa i Emigranta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 12:15
                Emigrant. W ferworze walki nie zauważyłeś też, że to angrusz założył ten temat,
                że to ty pierwszy zacząłeś mi ubliżać w momencie kiedy nie napisałem jeszcze do
                ciebie ani jednego słowa. Zaprawdę. Musisz chyba wcisnąć reset bo zawiesiłeś
                się dokładnie. Nie będę ci więcej ubliżać bo chyba zupełnie nie panujesz nad
                sytuacją. Trochę mi ciebie szkoda.
          • Gość: Sphinx Re: Do Sphinsa i Emigranta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 12:09
            A ja nazwę cię cynicznym sku..synem i nie będę z tobą dyskutować.

1.To nie wina mojego tatusia, że system emerytalny się wali a twój złośliwy
            sarkazm sugeruje mi bym ci zadał pytanie - Czy ty miałeś kiedyś normalną,
            kochającą się rodzinę? To co wypisujesz to myślenie jakiegoś patologicznego
            sku..ela bez serca.
            Dlaczego chcesz pchnąć w ramiona nędzy starych ludzi którzy jak ktoś napisał
            mają do wyboru leczyć się lub jeść?
            2.Mnie gó.. obchodzą twoje problemy. Radź sobie sam, zarób sobie sam i łapy
            precz od wypracowanych przez mojego tatusia pieniędzy.
            3. W twoim rozumieniu interesem polski jest zagłodzenie i wycieńczenie
            staruszków którym ledwo starcza do pierwszego. Ja w takiej polsce żyć nie chcę,
            bo to polska przez małe p.
            Mam nadzieję, że wszystkich takich łajdaków jak ty los wymiecie za granicę. Tam
            też będziesz płacił na emerytury. Np. bogatych szwabów, angoli czy francuzów
            którzy przez lata nami gardzili i woleli wpuszczać do swojego kraju bez
            ograniczeń Turków i murzynów.

Dawno nie spotkałem na tym forum tak cynicznej szmaty.
            • Gość: Julka z angruszem nie da się dyskutować. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.06, 12:22
              Przykro mi to pisać, bo nie chciałabym nikogo obrazić.
              Ale angrusz, jak się domyślam (z innych wątków) przegrałeś w wyborach.
              Nie będąc "na stołku" też mozna działać. Agresją na forum, obrażaniem ludzi nic
              nie zdziałasz.
              Gdybyś rozmawiał bardziej merytorycznie może miałbyś szansę w następnych w
              wyborach, a tak to tylko się cieszyć z Twojej porażki.
              Napisz może jakie widzisz szanse w likwidacji ZUS, jak to zrobić, co
              proponujesz w zamian... Wtedy możesz spodziewać sie powodzenia i uznania na
              forum.
              • Gość: Sphinx Re: z angruszem nie da się dyskutować. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 12:33
                Brawo Julio. Ja ze swojej strony przepraszam, że być może przeczytałaś jakieś
                inwektywy mojej produkcji i że uraziłem nimi Twoje oczy ale można stracić nerwy
                czytając wynurzenia takiego bezdusznego łajdaka któremu na szczęście ludzie nie
                dali zaistnieć w polityce.

Ja wybieram się z żoną do naszych rodziców. Szkoda tak pięknych Świąt na dalsze
                dyskusje z takim zdrowo porąbanym i bezdusznym liczydłem jak angrusz.

Życzę Ci Julio jeszcze raz Wesołych Świąt
                • Gość: Julka Re: z angruszem nie da się dyskutować. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.06, 12:38
                  Dzięki za życzenia. Smacznego obiadku u rodziców.
                  ale... ja jestem Julka. Ostatnio widziałam wpisy osoby podpisującej się Julija
                  i nie podobały mi się. To nie była ja.
                  • Gość: Sphinx Re: z angruszem nie da się dyskutować. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 12:42
                    Ok. Poprawię się. Wiem, że to nie Ty byłaś.

Pozdrawiam
                    • Gość: Emigrant Re: z angruszem nie da się dyskutować. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 12:59
                      Sphinx piszac ze masz "nadzieje ze los wyniesie tych wszystkich łajdakow za
                      granicę" obrazasz takze ludzi ( przypuszczam ze w wieku Twoich Rodzicow ) po 50
                      nie maja szans na znalezienie pracy w Polsce a ktorzy tez stad emigruja ( za
                      kazdym razem kiedy jade widze kilka takich osob zdrowo po 50 ktorym brakuje rok
                      lub dwa do przejscia na emeryture w Polsce, a ktorych nikt w tym wieku nie
                      zatrudni. Dla nich praca za granicą jest szansą na jej znelezienie, jak bys nie
                      wiedzal praca za granica jest wliczana do ilosci przepracowanych lat pracy ).
                      Wiec moga pozniej przychac do Polski i przejsc na emeryture. Widac że jestes
                      ograniczony i dalsze pisanie z Tobą nie ma sensu. Przydalaby by ci się wycieczka
                      za granice ale to dla Ciebie za trudne porozumiewac sie w innm jezyku i
                      zrozumiec ze w wiekszosci przypadkow kazdy jest kowalem swego losu.
                      • Gość: Sphinx Re: z angruszem nie da się dyskutować. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.06, 00:36
                        Nie pisz głupot. Podobno jesteś wykształcony. Ja wiem kogo obrażam.
                        • Gość: Sphinx Re: z angruszem nie da się dyskutować. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.06, 02:26
                          .. WSzystkich emigrantow i mlodych ingnorantow
                          • sphinx_czewa Re: z angruszem nie da się dyskutować. 26.12.06, 03:01
                            "WSzystkich emigrantow i mlodych ingnorantow"

Nie podszywaj się wredny sku..synu. Wcale tego nie napisałem.
            • Gość: Poważny człowiek Re: Do Sphinsa i Emigranta i młodych ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 13:15
              Nareszcie konkretna wypowiedż.Część młodych ludzi po prostu wogóle nie rozumie
              co pisze na forum.Mózg człowieka też staje się dorosły dopiero z czasem.Za czym
              coś napiszesz na forum zastanów się młody człowieku i pomyśl logicznie. Chyba
              że masz rozum przedszkolaka,bo może i tacy już na forum zaczynają pisać.
            • angrusz Re: Do Sphinsa i Emigranta 25.12.06, 14:24
              Kubły pomyj wylałeś ale mimo to nie rozumiesz problemu .
              Kraj się zadłuża i to obywatele tego kraju - POLSKI - będą odpowiadać za te
              długi . Dla innych ludzi , banków z innych krajów obojętne będzie czy twój "
              tatuś " ma na leki czy tylko na jedzenie , > Te bank będą żądac spłaty długów.
              Więc lepiej ich nie robic a skromnieżyc , może jeszcze skromniej aby wnukom nie
              zostawiac tego problemu jakim sa długi państwa .
              Za Gierka tez ludziom było mało , starjowali , chcieli podwyżek a ekonomiści
              zachodni dobrze wiedzieli że poziom zycia jest zbyt wysoki . Bo był , a mozliwy
              tylko dzięki kredytom , które teraz sa poważnym obciążeniem , mimo iż
              zrdukowano o połowę . Drugi raz tak nam się nie trafi .
              I bez względu jak mnie oplujesz to jesli będziesz mieszkał w Polsce to będziesz
              obciążony spłatą tych długów.
              Starsi może ani wiedzy nie mają ani sprawnego umysłu by to pojąć ale młodsi i
              wykształceni i tacy co to nie widzą tylko CZUBKA własnego nosa ale całość
              KRAJU. to się niepokoją .
              • Gość: emeryt Re: Do Sphinsa i Emigranta IP: 212.160.250.* 25.12.06, 15:08
                Szanowny "angruszu"
                z dużym zdziwieniem przeczytałam Twoje wywody odnośnie emerytur starszych ludzi.
                Twierdzisz, że ogromne zadłużenie powstało za czasów Gierka a Ty teraz musisz to
                spłacać. Prawdopodobnie nie dotarły to Twojej świadomości informacje o
                zadłużeniu Polski powstałe w latach działalności rządów po epoce Gierka. Jak
                duże zobowiązania, przekraczające wielokrotnie zadłużenie tamtego rządu,
                powstały w owym czasie. Ciekawy jestem, jakie masz propozycje rozwiązania tego
                problemu, poza zaciskaniem pasa przez emerytów. Wszak chciałeś być "u władzy",
                na szczęście nie wyszło. Idąc dalej tokiem Twojego rozumowania odnoszę wrażenie,
                że powinniśmy w kraju zastosować powszechną eutanazję emerytów, by tacy jak Ty
                mogli się wreszcie rozwijać. Jak dotąd, to jedyna Twoja myśl, to oszczędności na
                emerytach a jest to mało kreatywne, za mało jak na osobę rwącą się do władzy.
                Lecz nie martw się za bardzo, rozum przychodzi podobno z wiekiem, masz jeszcze
                szansę. Lecz wtedy to Ty będziesz emerytem a jakiś inny "szczekający" będzie
                wrzeszczał, że musisz odejść ;-) bo zabierasz mu kasę i możliwości.
                • Gość: Artur Re: Do emeryta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 15:26
                  Pokaz mi tą umowe ?:):):) chyba masz z Ojcem Rydzykiem
                  • Gość: emeryt Re: Do emeryta IP: 212.160.250.* 26.12.06, 10:19
                    Drogie dziecko, musisz jeszcze dużo uczyć się, by rozumieć o czym rozmawiają
                    dorośli.
                • Gość: angrusz Re: Do Sphinsa i Emigranta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 17:35
                  Wykrzywiasz moje słowa, Czy ja kiedyś powiedziałem , że chcę aby emeryci
                  wymarli , by to szybciej robili . Więc po co wkładzas ten pogląd w moje usta .
                  To nie uczciwe .
                  Po drugie czy ja powiedziałem , ze to jedyny sposób na oszczędności państwa ,
                  Nie, nie jedyny ale zobacza skalę !! 30 mld to ile dla budżetu ? Więc tam
                  trzeba zacząc oszczędności gdzie to jest istotna pozycja w budżecie.
                  A czy ja będę emerytem i jak mi będzie jako emerytowi będzie obojetne dla
                  banku , któremu będzie trzeba spłacić te długi i zażąda spłaty bez względu czy
                  mi starcza na bułkę z masłem czy tylko na suchą . Wole więc nie zadłużać się
                  ponad tzw zdolnośc kredytową .
                  Innemu forumowiczowie odpowiadam .Gierek zrobił długi i to duże by unowczęsnić
                  kraj częściowo mu się udało ale sporo kredytów poszło na konsumpcję a potem by
                  tylko zadowolic niezadowolonych i by u władzy się utrzymac , Dzisiaj ci
                  niezadowolenie wiecznie sa emerytami i ciągle żądają więcej mimo iz od tamtych
                  czasów jeszcze większe długi zrobiono - czego jestem świadom i właśnie o tym
                  piszę . By dalej tego nie czynić .
                  Chyba zła wola jest u części forumowiczów albo i wiedza nikła bo nie rozumieją .
                  a tylko obrażają .
                  • Gość: Julka do angrusza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.06, 17:43
                    nie spotkałam się z wątkiem zaczętym przez narzekającego emeryta. Zauważyłam
                    natomiast, że Ty ze wszystkiego jesteś niezadowolony.
                    Zacznij może jakiś wątek, w którym napiszesz, że jesteś zadowolony.
                  • Gość: m Re: Do Sphinsa i Emigranta IP: *.prenet.pl 26.12.06, 10:09
                    zacznij moze angruszu od obciecia wydatkow na prezydentow, ministerstwa itp. To
                    tam twoi robia coraz wieksza dziure ktora beda latac pieniedzmi kierowcow,
                    emerytow, czy nawet uczniow, ktorym zabiora stypendia.
              • dobra.wiedzma Re: Do Sphinsa i Emigranta 25.12.06, 23:39
                angrusz napisał:
                > Więc lepiej ich nie robic a skromnieżyc , może jeszcze skromniej aby wnukom
                nie
                > zostawiac tego problemu jakim sa długi państwa .

Zaraz, zaraz. A czy to nie Ty w innym wątku wywnętrzałeś się, że nauczyciele
                mieli obiecane podwyżki, a ich nie dostali? Dlaczego tylko emeryci mają żyć
                skromniej? Może nauczyciele też mogliby dorzucić cegiełkę do wspólnego domu? I
                parlamentarzyści? Ministerstwa?
                Jesteś niekonsekwentny.
                Obyś nigdy nie zaznał "skromnej" starości.
                Strach pomyśleć - po prostu sobie nie poradzisz, skoro już teraz, jako młody i
                silny człowiek, wyciągasz łapę do budżetu.

• Gość: Sphinx Re: Do Sphinsa i Emigranta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 23:52
                  I to jest to. Angrusz został zdemaskowany jako człowiek który chce jak
                  najwięcej wydrzeć dla siebie nieudolnie maskując się nibypatriotyzmem. Fajny
                  jesteś, profesorku.... Oby moi potomkowie nigdy nie trafili tam gdzie
                  nauczasz...

Facet. W moich oczach jesteś skończony. Cieszę się, że przepadłeś w wyborach.
                  Może jednak to społeczeństwo nie jest tak do końca głupie.
                  Ciekawi mnie to coś tam naobiecywał ludziom na swoich ulotkach.
                  Czy ktoś zidentyfikował tego pana i pamięta jego hasła wyborcze? Zapodajcie
                  jakieś nagłówki. Skonfrontujemy to co ten człowiek gada teraz a co mówił przed
                  wyborami. Może być ciekawie.
    • Gość: xx Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: 80.54.171.* 25.12.06, 12:32
      Kochani. Nie kłóćmy się przy świętach.Ale moje zdanie jest takie. Przypószczam
      że jesteśmy rówieśnikami myślącymi, lub będącymi jedną nogą na emeryturze. My
      jeszcze powinniśmy dotrzymać sędziwego /żeby tylko zdrowie
      pozwoliło /.Natomiast nasze młodsze pokolenie-przypuszczam, że będzie miało
      większy problem, ponieważ jak wiadomo gospodarka pada, młodzi wyjeżdżają.Nasi
      pszodkowie płacili na emerytów,my płacimy, a na nas nie będzie miał kto-nie
      mówiąc o późniejszych emerytach.Należy szukać błędu w systemie, w gospodarce, a
      nie żeby zabrać obecnym emerytom, którzy sobie faktycznie zarobili na
      to.Pozdrawiam w świąteczne południe.
    • Gość: xx Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: 80.54.171.* 25.12.06, 13:10
      Niektórzy wyjeżdżają za granicę,tam zarobią i wrócą do kraju po emeryturę,bo to
      im się liczy. Ale nie myślą o tym, że podatki potrącają im tam, a nie tu. I
      szczego mają ci tu płacić emeryturę skoro zarobine pieniądze zostawiłeś tam, a
      nie tu-w kraju. Każdy tak zrobi i zagranica się wzbogaci kosztem Polaków.To tak
      jakbyś miał kochankę i z nią żył, a do żony przyszedł na obiad.
      • Gość: Emigrant Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 13:13
        Czemu Sphinx uzuwasz dwoch nickow ? Ja jestem mlody ale nie dziwie sie ludziom
        ktorzy wyjezdzaja wieku 50 bo tu nikt ich nie zatrudni max 30 a pozniej mozesz
        umierac albo za granice wyjezdzac oto Polska rzeczywistosc
        • Gość: Sphinx Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 23:13
          Słuchaj wyrocznio. Dyskutując tu z tobą i angruszem używałem tylko jednego
          nicka. Możesz sobie darować takie śmieszne zagrywki. Uważasz, że tylko ja w tym
          kraju mam takie poglądy jakie mam? Nie bądź śmieszny. pffff
          Na chwilę obecną nie mam ci nic więcej do powiedzenia bo już wszystko
          powiedziałem. Niech głos zabierają inni.
      • Gość: Julka Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.06, 13:13
        dostaną emeryturę zagraniczną. Zastanów sie co piszesz.
        • Gość: Julka Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.06, 13:15
          o tej emeryturze z zagranicy to było do xx
      • Gość: do xx Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 13:17
        Niektóre wypowiedzi są rzeczywiście konkretne.
        • Gość: Emigrant Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 13:20
          Po prostu u nas jest ciezko znalec prace, w Angili dziwilem sie jak pierwszy raz
          zobaczyłem siwą staruszke zdrowo po 60 siedzaca na kasie a u nich to normalne.
          Ci co tak zachwalaja nasz rynek pracy niech mi pokaza gdzie w Polsce ktos
          zatrudni czlowieka po 60 (nie liczac struza na budowie) ?
    • Gość: xx Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: 80.54.171.* 25.12.06, 13:17
      Jak z zagranicy to się zgadza.
    • Gość: xx Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: 80.54.171.* 25.12.06, 13:27
      Tu Emigrant masz racje. Taka jest rzeczywistość.U nas jak jesteś po 50-tce to
      tylko za stróża.
    • Gość: xx Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: 80.54.171.* 25.12.06, 15:43
      Jednak to prawda, że starsze pololenie mimo wszystko przewyższa to młodsze.Pod
      każdym względem.
      • Gość: do xxx Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 16:47
        W tym cała prawda.
    • Gość: mateusz Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 16:59

Po przeczytaniu wpisów na tym wątku jestem zbulwersowany tym ,że plujecie jadem
      na siebie szanowni przedmówcy natomiast sedno sprawy leży zupełnie w innym
      miejscu. Jeżeli kolejne ekipy rządzące nie potrafiły rozwiązać tego problemu
      przez wiele lat to świadczy to jedynie o jakości tych rządów.Jeżeli poziom
      sterowania tym krajem jest tak niski,że grozi nam w przyszłości zapaść systemu
      emerytalnego to wreszcie czas zacząć rozliczać odpowiedzialnych za ten stan
      rzeczy,bowiem nie dotrze do nich to dopóty ,dopóki sami na własnej skórze nie
      zasmakują oni losu statystycznego polskiego emeryta.Czas zastosować kary
      finansowe za spartoloną robotę ,tak jak karze się przeciętnego pracownika,który
      jeśli nie wywiązuje się odpowiednio z poleconych zadań w ostateczności może
      nawet wylądować na bruku.
      Czy obecna ekipa rządząca startując do wyborów zająknęła się chociaż o reformie
      systemu emerytalnego ?
      Będą rządzić jeszcze przez trzy lata i będzie to czas stracony dla obecnych i
      przyszłych polskich emerytów.Czas biegnie nieubłaganie i za trzy lata
      znajdziemy się w dużo gorszej niż obecnie sytuacji.Dlatego w przyszłych wyborach
      trzeba niejako wręcz wymusić na ugrupowaniu,które chce wygrać wybory REFORMĘ
      systemu emerytalnego oraz ROZLICZENIE odpowiedzialnych za ten stan rzeczy.

• Gość: do mateusza Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.06, 17:09
        nie dziw sie poziomowi dyskusji.Niestety tym zawsze się kończy.Odkąd internet
        trafił pod strzechy,na forach nie mozna pisać,bo są same bluzgi.
      • Gość: emer 1222 Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 17:14
        Jak to wspaniale brzmi na papierze.Ale czy te słowa są realne.
        • Gość: mateusz Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 17:22
          Gość portalu: emer 1222 napisał(a):

> Jak to wspaniale brzmi na papierze.Ale czy te słowa są realne.
          Za trzy lata mogą stać się realne jeżeli nie zlekceważymy wyborów i będziemy
          wybierać ludzi kompetentnych.
          Na tą ekipę absolutnie nie liczę,a jedynie trzymam kciuki aby nie popsuli w
          większym stopniu gospodarki.
          • Gość: Sphinx Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 23:25
            A kto tu jest kompetentny w tym kraju?? Jesteś na tyle kompetentny by ocenić
            kompetencje innych? Bo ja nie.... przyznam szczerze i z bólem serca.
            Mówisz mądre rzeczy ale to tylko teoria, bo do władzy i tak zawsze dochodzą
            ludzie którzy traktują obywateli jak motłoch do popychania, rzucają tematy
            zastępcze, wywlekają afery obyczajowe a ta gorsza prawda ciągle jest spychana
            na dalszy plan. Obywatel jest ważny jak ma iść do urn. Poźniej jest tylko
            motłochem. Jednym słowem źle wybieramy. Druga sprawa. Kaźdy wybór jest zły bo
            nie ma za bardzo dużego wyboru. Nie bardzo wierzę w tą ekipę ale też szczerze
            wątpię by ta ekipa która przegrała była lepszą ekipą.
            • Gość: mateusz Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.06, 15:23
              ść portalu: Sphinx napisał(a):

> A kto tu jest kompetentny w tym kraju?? Jesteś na tyle kompetentny by ocenić
              > kompetencje innych? Bo ja nie.... przyznam szczerze i z bólem serca.
              > Mówisz mądre rzeczy ale to tylko teoria, bo do władzy i tak zawsze dochodzą
              > ludzie którzy traktują obywateli jak motłoch do popychania, rzucają tematy
              > zastępcze, wywlekają afery obyczajowe a ta gorsza prawda ciągle jest spychana
              > na dalszy plan. Obywatel jest ważny jak ma iść do urn. Poźniej jest tylko
              > motłochem. Jednym słowem źle wybieramy. Druga sprawa. Kaźdy wybór jest zły bo
              > nie ma za bardzo dużego wyboru. Nie bardzo wierzę w tą ekipę ale też szczerze
              > wątpię by ta ekipa która przegrała była lepszą ekipą.
              Oczywiście masz w znacznym stopniu rację.Nie mamy za bardzo w czym
              wybierać.Jednak zawsze lepiej wybrać mniejsze zło.Czy uważasz ,że obecnie
              wybraliśmy najlepszą z możliwych opcji ? Ja uważam ,że mieliśmy lepszą
              możliwość. Jednak rozdzieranie szat nie ma w tej chwili sensu,trzeba zacisnąć
              zęby i przetrzymać te hołubce obecnej ekipy.Może nawet było to potrzebne
              ponieważ za trzy lata wyborcy będą bardziej chłodnym okiem analizować i oceniać
              przyszłych chętnych do rządzenie krajem.
              Inna rzecz,że w każdym ugrupowaniu ,tak jak w wymłóconym zbożu,jest ziarno i
              plewy.W tym rzecz,abyśmy potrafili odsiać plewy w takim stopniu jak to jest
              tylko możliwe.Uczymy się w dalszym ciągu demokracji i miejmy nadzieję ,że nauka
              nie pójdzie w las.Przyjdzie czas,że (mam nadzieję,ze za trzy lata !) nauczymy
              się wybierać to mniejsze zło.
    • Gość: ktoś pytał Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: 212.160.250.* 26.12.06, 10:25
      to jest nasz autor angrusz:
      Kandydat do Rady Miasta

Andrzej Gruszczyński lista PiS

okręg nr 2 - Tysiąclecie , Kiedrzyn , Patkitka

Absolwent :

Politechniki Śląskiej wydział chemii mgr inż
      Akademii Ekonomicznej - licencjat
      Uniwersytetu Śląskiego , wydz. prawa podyplomowe - prawo w handlu zagran.
      Akademii Polonijnej - studium pedagogiczne

język angielski egz TOEFL 563 pkt, TWE 5.0

Dla informacji: nie załapał się! Na szczęście
      • Gość: Julka Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.06, 10:39
        O matko i córko. Toż to wykształcony facet.
        Ten sam temat rzucił na prawie wszystkich miejskich forach. Wszędzie ...
        przegrywa. Na jednym twierdzi, że filmy Barei pokazują rzeczywisty obraz PRL.
        Na innym forum nazwali go, jakoś tak ... niedouczonym małolatem.
        • ellka25 Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym 26.12.06, 11:53
          Faktycznie.Angrusz rzucił temat na fora innych miast. Na niektórych zupełny brak
          reakcji. Najbardziej zaskoczyła mnie jego wypowiedż, że w święta jest najlepszy
          czas na zastanowienie się czy żyć moralnie czy nie. O czym ty człowieku mówisz!
          Ale skoro tacy jak ty myślą o moralności tylko w święta, to nie ma się co
          dziwić, że jest jak jest. Proponuję ustalić więcej świąt, duuuużo więcej, może
          będzie wtedy lepiej i coś się zmieni.
          • sphinx_czewa Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym 26.12.06, 13:50
            Dokładnie. Najbardziej moralne w święta jest angrusza pastwienie się nad
            dziadkami w wigilijny wieczór. Dobrze, że większość emerytów nie ma internetu i
            nie czyta mądrości angrusza, bo częstochowskie pogotowie miałoby pełne ręce
            roboty z ratowaniem biedaków.
            • Gość: Emigrant Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.06, 15:04
              Sphinx niestety ale to rzad sie pastwi nad emerytami raczej bo to on ma władze i
              mozliwosci
              • sphinx_czewa Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym 26.12.06, 15:24
                Mylisz się. Rząd rządem..... Wszystkie ekipy rządzące opędzają się od emerytów
                jak od trędowatych. Zwłaszcza liberałowie którzy chętnie wysłaliby ich do
                uzdrowisk na Saharze, by przyzwyczaili się za wczasu do piachu.... Podczas
                kampani prezydenckiej niedoszły(na szczęście) prezydent, bezbarwny Donald Tusk
                bardzo "ciepło" wypowiadał się na temat starszych pokoleń co zaowocowało
                trwającą do dziś w Polsce falą niechęci do ludzi po 60tce. Młodzi gniewni
                podchwycili tuskowe mądrości i rozpoczęli na wielu frontach walkę ze starszymi
                pokoleniami. Pan angrusz jako nauczyciel,jeśli zechce się porozglądać to może
                zobaczy te zjawiska w szkole w której uczy.
                W tej chwili jest społeczne przyzwolenie na eksterminację tzw."moherowych
                beretów". Oto przykład z życia wzięty. To działo się w ostatnich dniach i
                dzieje się coraz częściej:

wiadomosci.onet.pl/1455533,12,item.html
                Niektóre komentarze rozwydrzonych gó..arzy są przerażające... poczytajcie o
                ile moderacja nie usuneła ich z forum.
                Wiem, że spora część młodego pokolenia to mili, normalni ludzie ale jest ich
                niestety coraz mniej. Coraz bardziej widoczna jest krzykliwa, złajdaczona część
                dzieciaków.

• Gość: to angrusz Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.06, 16:35
                  jest nauczycielem ?

To jako starsze pokolenie,stanowczo przegra z młodszym - z chwilą ,kiedy będzie
                  miał na głowie kosz ze smieciami,a rozwydrzony wychowanek będzie do kamerki
                  symulował kopulację z nim .

I wiecie co ?

Nie szkoda mi go będzie.

Takie mamy Rzeczpospolite,jakie młodzieży chowanie.

A kto wychował Angrusza ? I kogo on wychowuje ? Poza tym mam nadzieję,że jako
                  człowiek niemałostkowy,nie będzie chciał emerytury.A ciekawe,czy brał może
                  platny urlop zdrowotny...roczny.
                  • Gość: angrusz Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.06, 17:05
                    Dla bardziej rzeczowej dyskusji odsyłam najpierw do artykułu " elcona " na moim
                    poście w Opolu
                    • Gość: Julka Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.06, 18:12
                      A może Ty powiesz co myślisz o materiale, który dał Ci do poczytania "elcon"?
                      Przesłał Ci linka wczoraj o godzinie 19:27, a Ty do tej pory mu nie
                      odpowiedziałeś. Może z nim podyskutuj.
                      Ja nie wyczytałam tam nic o zabieraniu emyrytom.
                      • Gość: angrusz Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.06, 20:42
                        Bo jestes krótkowidzem . Ale to twój problem.
                        Za niedługo polski dług osiągnie pierwszy próg dopuszczalny przez konstytucję ,
                        to może nasta pic jeszcze szybciej , gdy kurs walutowy nagle się zmieni na
                        niekorzyść złotówki , potem drugi próg i od tej pory budżet musi byc
                        zrównoważony zrównoważony . A wtedy trzeba ciąć po wydatkach , np po dotacjach
                        do ZUS-. A jeśli będą mniejsze dotacje do ZUS to i wydatki z ZUS-u trzeba
                        zmniejszyc czyli emerytury i renty . A trzeba wiedziec , że w niedługim czasie
                        na emerytury pójdzie wyż demograficzny z lat 50-tych i dla nich trzeba mieć
                        zwiększone wypłaty . Czy teraz widzisz ?? Wiedzę to się zdobywa w szkole i na
                        uczelni przede wszystkim ? Radzę działać w tym kierunku a nie na internecie .
                        • Gość: Julka Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.06, 20:45
                          to moze niech tak światli i wykształceni nauczyciele jak Ty, zrezygnują przez
                          rok z pensji?
                          Jestem nauczycielką. Idę na to.
                        • Gość: emeryt Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: 212.160.250.* 26.12.06, 21:02
                          szanowny? dyskutancie,
                          jak sam twierdzisz "Wiedzę to się zdobywa w szkole i na uczelni przede wszystkim
                          ? Radzę działać w tym kierunku a nie na internecie ."
                          Odnoszę wrażenie, że Twoja wiedza nie pochodzi ze szkoły czy uczelni a nawet z
                          Internetu (Internet pisze się przez duże I). Świadczy o tym poziom Twoich
                          wypowiedzi oraz składnia zdania. Z całym szacunkiem dla Twojej "yntelygencii"
                          sądzę, że zabierać należy nie tylko emerytom ale też nauczycielom takim jak Ty.
                          Ma być po równo ;-) I Ty się pchałeś do władzy? Miernoto pedagogiczna, zmień
                          lepiej zawód i nie przynoś wstydu prawdziwym nauczycielom.
                • Gość: Emigrant Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.06, 18:06
                  Widze po Twoim poscie, kazdy winny, to zaproponoj rozwiazanie tylko nie pisz
                  bzdur dac kazdemu ile mu sie nalezy bo poza tym ze to marzenie przy takim
                  budzetcie. Az mnie szlag trafia jak piszesz ze to nie wina rzadu. Czlowieku Ty
                  obwiniasz wszsytkich poza ekipą rzadząca ktora wedlug mnie ma najwiekszą
                  mozliwosc cos zmienic.
                  • sphinx_czewa Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym 26.12.06, 22:40
                    Emigrant. Nie odzywaj się już do mnie. Nie chce mi się dyskutować z tobą.
                    Zapisz się lepiej na wykłady do angrusza.... Może wyrośnie z ciebie kandydat...

Napisałem:

"Wszystkie ekipy rządzące opędzają się od emerytów
                    jak od trędowatych."

I to jest prawdą a ty jesteś cymbał i czytać nie umiesz. Rząd który mamy teraz
                    odziedziczył nawarstwione zasoby gówna pozostawione przez poprzednie elity
                    rządzące. Warstwy gówna sięgające PRLu. To co odziedziczył nie jest jego
                    zasługą. Zapewne swoją warstwę gówna też po sobie pozostawi.....to druga sprawa.
                    Oczywistą winą wszystkich(nas też jeśli ulegamy manipulacjom) jest złość
                    społeczna skierowana przeciwko emerytom zdalnie sterowana przez kolejne elity
                    rządzące. Zaprzeczysz?
    • Gość: Emigrant Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.06, 18:36
      Jest jeszcze jeden wazny problem ktorego o ktorym chyba Sphinx nie wiesz, za
      komuny srednia pensja Polaka wynosiła 4 dolary, a ile teraz wynosi emerytura w
      dolarach cos kolo 150 napewno ? (nie mowie ze to dobrze, tylko pokazuje Wam ze
      nie wszystko jest takie proste z ekonomicznego punktu widzenia ) Powiedz mi Kto
      ma zaplacic tę rożnicę ?
      • Gość: emigrancie Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.06, 19:25
        piszesz o pensji -4 dolary,a porównujesz emeryturę.Porównaj pensję do tych 4
        dolarów,a także spojrzyj na emerytury w kraju ,w którym pracujesz.Poza
        tym,jeżeli ja pracowałam przez 30 lat za taką głodową pensję,to chyba należy mi
        się odszkodowanie za pracę niewolniczą.

W styczniu Kanary są pełne emerytów z np.UK.Na to pracują także polscy
        emigranci.A zapewniam Cię,że polskich emerytów tam nie ma.
        • Gość: Emigrant Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.06, 21:09
          Ludzie zgadzam sie ze emerytom tez sie nalezy ale Polska to kraj pełen
          sprzecznosci. Przez rok przed wyjazdem bylem na stazu w naszm UM i widzialem
          takie przypadki wyrzucania publicznych pieniedzy w bloto ze twierdze ze w Polsce
          na wszystko starczyloby gdybysmy rozsadniej wybierali ludzi ktorzy nami rzadzą.
          Sam byłem w maju z moja dziewczyną w Sopocie i mijalismy grupe emerytów z
          Niemiec na molo, widac bylo ze sa zadowoleni z zycia nie to co Polski emeryt.
          Dziwi mnie ze wiekszosc elektoratu PIS wedlug badań CBOS-u to emeryci. Przeciez
          ta partia w pierwszym polroczu zlikwidowala leki za złotowke a mimo to ma takie
          poparcie wsrod ludzi w tym wieku, poza tym z jednej strony mamy biednych
          emerytow a z drugiej Ojca rydzyka z posiadloscia za 15 mln zł zebrana wsord
          ludzi z tej grupy. Tak ze nasz kraj jest pelen sprzecznosci. W przyszłorocznym
          budzecie tez zabrano pieniadze z funduszu stypendialnego dla zdolnej mlodziezy a
          przesunieto te pieniadze na kancelarie premiera. Uwazam ze Polacy sami dażą do
          samozniszczenia. CZemu za komuny ludzi wychodzili na ulice protestowac a teraz
          siedza cicho i sie z tym wszystkim godzą ?
      • Gość: angrusz Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.06, 20:35
        Pieprzysz . Za komuny pensja była .... , za której komuny ??
        Za Gierka to ok 4000 zł a dolar po kursie czarnorynkowym ok 80 zł stąd średnia
        w dolarach 50 USD ale tak nie wolno liczyć bo za wiele dóbr np mieszkanie
        płaciliśmy złotówkami i o wiele mniej niz w Wlk. Bryt .
        Tak się nie porównuje standardu zycia . Kurs 80 zł był dla tych którzy
        potrzebowali wyjechac za granice i tak wydawac dolary czy inna walutę .
        A ty mówisz o ok 4 USD . Ty jesteś jakims cieniarzem , który nie ma pojęcia o
        ekonomii .
        • Gość: mateusz Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.06, 22:13
          Gość portalu: angrusz napisał(a):

> Pieprzysz . Za komuny pensja była .... , za której komuny ??
          > Za Gierka to ok 4000 zł a dolar po kursie czarnorynkowym ok 80 zł stąd średnia
          > w dolarach 50 USD ale tak nie wolno liczyć bo za wiele dóbr np mieszkanie
          > płaciliśmy złotówkami i o wiele mniej niz w Wlk. Bryt .
          > Tak się nie porównuje standardu zycia . Kurs 80 zł był dla tych którzy
          > potrzebowali wyjechac za granice i tak wydawac dolary czy inna walutę .
          > A ty mówisz o ok 4 USD . Ty jesteś jakims cieniarzem , który nie ma pojęcia o
          > ekonomii .
          Powiedz mi mój miły jakie ty masz pojęcie o ekonomii ,jeżeli zaczynasz swoje
          wywody ekonomiczne od tego ,ze należy ciąć wydatki i wyraźnie dajesz do
          zrozumienia,że winny jest biedny emeryt. Tymczasem wydatki rosną ponieważ ludzie
          odpowiedzialni za gospodarkę popełniają od wielu lat grzech zaniechania reformy
          finansów publicznych o czym już wiele lat temu trąbił L.Balcerowicz,ale
          oczywiście został zakrakany przez pseudoekonomistów. Jeden z tych pseudo- zbił
          nawet na tym kapitał polityczny i w pierwszej kolejności jako marszałek Sejmu RP
          przewodnicząc posiedzeniu grzmiał na odpowiadającego na pytania L.Balcerowicza
          strofując profesora z dziką satysfakcją ,a obecnie jest wicepremierem rządu RP.
          Czy z takimi ludźmi mamy szansę reformować państwo?
          • Gość: angrusz Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.06, 22:31
            Tacy zostali wybrani . Co zrobic . Ale czy ty uważasz , że mozna więcej wydawac
            niz się ma ,A ma się tylko tyle i więcej chyba nie będzie , niedużo ,
            A dla emerytów ciągle jest za mało , i na leki i na wszystko , tak jakby
            chcieli cofnąć czas i kupuja leki tonami .
            A w moim interesie jest by szło więcej na edukację stąd mój post , bo uczą się
            młodzi a nie emeryci .Emeryci juz mogli pokazac wcześniej co mogli. A za Gierka
            pokazali ze im mało ( wtedy byli aktywnymi zawodowo ) a to już wtedy należało
            zaciskac pasa . A oni chcieli jeszcze więcej i im tak zostało aż do starości
            • Gość: Julka Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.06, 22:46
              Trudno uwierzyć w Twoje wykształcenie.
              A może ktoś się za Ciebie podszywa od czasu do czasu?
              Jeżeli, to co wyżej, napisał człowiek wykształcony, nauczyciel, to tylko
              wspólczuć jego uczniom albo zweryfikować dyplomy.
            • sphinx_czewa Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym 26.12.06, 22:50
              Boże spuść bombę i zabij tą trąbę... angrusz. Ciebie zupełnie po...

Ja się z tej dyskusji wyłączam.

Dobranoc.

PS. Stanowczo protestuję przeciwko jakiemukolwiek zwiększeniu finansów na MEN
              jeśli nadal nauczaniem będą zajmować się tacy osobnicy jak angrusz - domorosły
              doktor Mengele, który najchętniej przejąłby kontrolę nad obrotem farmaceutykami.
            • Gość: anka Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.06, 22:54
              .....Emeryci juz mogli pokazac wcześniej co mogli. A za Gierka
              >
              > pokazali ze im mało ( wtedy byli aktywnymi zawodowo ) a to już wtedy należało
              > zaciskac pasa . A oni chcieli jeszcze więcej i im tak zostało aż do starości

A ja myslę,że angrusz to marny prowokator.Ja wiem,że w zawodzie nauczycielskim
              dokonała się selekcja negatywna,ale to chyba niemożliwe,że nauczyciel byłby aż
              tak głupi.

Mam taki postulat...

Emerytom jest bardzo dobrze i bogato,ale prawo nie działa wstecz.
              Natomiast angrusz zwrócił uwagę na nauczycieli.
              UWAŻAM !!! że ta grupa zawodowa powinna jako pierwsza ZACISNĄĆ PASA !!!

-1. Wakacje - urlop bezpłatny / w skali kraju oszczędnośc ogromna ...ferie -
              urlop płatny /

-2.Całkowita likwidacja płatnych urlopów zdrowotnych / proszę policzyć to w
              skali kraju i przyjrzeć się dokladniej,czy nie jest to przyznawane automatem /

-3.Opodatkowanie korepetycji / bardzo piękny podatek dochodowy / .Konieczność
              wystawienia faktur - niestety.Ale czerpanie korzyści na ''lewo'' jest niczym
              innym,niż łapowki dla lekarzy..

-4.Kontrola efektów edukacji.Mogli pokazać wsześniej co mogli /koniec
              cytatu/.Teraz czas na rozliczenie efektów oświaty.

-5.Kontrola rzeczywistego czasu pracy.Każdy wie,jak niektórzy olewają lekcje.

Myślę,że angrusz poruszył wierzchołek góry lodowej.Oszczędzać trzeba
              koniecznie !!! I zacząc jak najszybciej,tym bardziej że popyt reguluje podaż.
              A w wypadku nauczycieli,podaż góruje nad popytem.Może w gronie tych,dla ktorych
              zabrakło pracy w szkole,znajdą się mądrzejsi od tego ''
              Pitagorasa ''..Właściwie ,to pewne,że znajdą się.
              • Gość: anka Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.06, 23:48

c.d.n..

Może forumowicze dopiszą inne pomysły na oszczędnośc ?
                Ja tylko wkleję czyjąś odpowiedź z innego wątku,założonego przez niezwykle
                płodnego angrusza.

.....1.ZUS i wszystkie świadczenia zapłacone
                2.Wakacje 2mies.(często kasa naprzód)+ 2 tyg. ferii
                3.Możliwość rocznego płatnego urlopu na "podreperowanie sfatygowanego głosu"
                4.Klasa ogrzana, światło (kto zapłacił?)
                5.Materiały biurowe dane (kto zapłacił?)
                6.Zniżki na komunikację itp. są (kto zapłacił?)
                7.Prezenty i gratyfikacje (może nie ma?)
                8.Dorabianie i to poważne korepetycjami (ciekawe kto zgłasza do urzędu
                skarbowego)
                9.Gwarancja comiesięcznej wypłaty
                10. Związki zawodowe dbające o dupę pracownika_....

Ja tu widzę duże pole manewru !!!

A Wy???
                • Gość: Emigrant Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 02:26
                  Nie chce mi sie juz pisac, mam nadzieje ze ten caly system emerytalny padnie
                  predko i wkoncu trzeba bedzie podjac konkretne dzialanie majace na celu
                  rozwiazanie tego problemu. Przeciez majatek Rydzyka nie wzial sie z Ameryki
                  tylko z datkow "biednych" emerytow (oczywiscie nie wszystkich), kazdy narzeka w
                  Polsce ze ma malo, dobra rada ktora powtarzali mi zawsze Rodzice liczcie tylko
                  na siebie... Chcecie placic podatki na panów pokroju Łyzwinskiego zeby mogli
                  zatrudniach mlode dup.... do pos.... za wasze pieniadze czy na Ojca Rydzyka wasz
                  wybór, mi to nie odpowiada i nie mam zamiaru, sam zarabiam na siebie, nie kradne
                  i nic nie chce od nikogo i to moja sprawa gdzie pracuje i na kogo.
                  • sphinx_czewa Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym 27.12.06, 02:52
                    Słuchaj chłoptasiu. Nie mam nic przeciw twojej pracy za granicą. Miło z twojej
                    strony, że nie chcesz nic od nikogo. Ja też nie potrzebuję jałmużny. Sam sobie
                    wezmę co do mnie należy jeśli będę miał zdrowie pracować. W jednej sprawie się
                    troszkę nieładnie zachowujesz. Skoro nic od nikogo nie chcesz i twoja sprawa
                    gdzie pracujesz(Anglia) to gó.. ci do systemu emerytalnego jaki mamy w PL. Nie
                    pie..mi tu farmazonów/życzeń w stylu "niech to wszystko padnie" bo każdy
                    polak który pracuje w PL musi odprowadzać tam składki(czyt. swoje własne
                    pieniądze). MUSI!! Z USTAWOWEGO PRZYMUSU płacę składki ZUSowskie już
                    kilkanaście lat. Jeśli ten system padnie to kto mi odda moje własne pieniądze
                    kiedy się zestarzeję?? Puknij się w ten debilny łeb i rzeczywiście przestań już
                    pisać, bo nic mądrego jeszcze nie powiedziałeś. Ten system trzeba uzdrowić a
                    nie życzyć mu ostatecznego upadku. Zdajesz sobie durniu sprawę co sie wtedy
                    stanie? REWOLUCJA matole.
                    • Gość: Emigrant Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 10:31
                      CZy TY zakuty Chamie Sphinx potrafisz dyskutowac nie piszac o innych de...
                      zak... itd, zólc nienawisci tryska z kazdej twojej wypowiedzi i za Chiny ludowe
                      nie wierze ze tak dobrze Ci sie powodzi jak probujesz to wmoiwc we
                      wczesniejszych postach. Pewnie siedzisz z rodzicami i rodziną w jednym
                      mieszkaniu i szlag Cie trafia ze nic sie z zyciu nie mozesz dorobic do
                      wszystkich ktorym sie udalo masz pretensje? Szkoda mi Twoich rodzicow ze nie
                      nauczyli Cie odrobiny kultury, tylko w Chinach wszyscy mysla tak samo. Mam dosc
                      takich informacji jak te ponizej opublikowanych dzisjaj. Chcecie to placcie na nich.

"Ministrowie wydają miliony na gości

Andrzej Lepper ma słabość do wszystkiego co piękne, twierdzi "Fakt" i dodaje, że
                      wicepremier świetnie się czuje w towarzystwie kobiet i uwielbia obsypywać je
                      kwiatami. Tylko przez pierwszych 8 miesięcy tego roku wydał na bukiety 9 tys. zł.

"Fakt" dotarł do tzw. kosztów reprezentacyjnych ministrów rządu Jarosława
                      Kaczyńskiego. Są to specjalne kwoty, które szefowie resortów wydają na
                      przyjemności swoje i swoich gości. Okazuje się, że na same tylko ciasteczka i
                      kawę dla zagranicznych gości Lepper wydał 30 tys. zł. Jeśli do tego dodać
                      kwiaty, upominki i nagrody, wychodzi niezła sumka - 114 tys.zł.

Co gorsza rządowi koledzy Leppera nie ustępują mu w rozrzutności, twierdzi
                      "Fakt". Minister finansów Zyta Gilowska, która robi co może żeby wydrzeć od
                      Polaków ostatni grosz, na obiadki i prezenty dla ministerialnych gości w
                      mijającym roku wydała ok. 300 tys. zł.

Nie skąpi też Ministerstwo Gospodarki. Tylko do końca sierpnia resort wydał
                      ponad 106 tys. zł na organizowanie przyjęć, bilety wstępu do muzeów, na
                      spektakle teatralne, koncerty itp. Jak by tego było mało do końca roku
                      ministerstwo zamierza wydać kolejne 100 tys. zł, pisze gazeta.

W sumie wszyscy ministrowie wydali przez osiem miesięcy mijającego roku prawie 4
                      mln zł na to, by dobrze się prezentować przed swoimi gośćmi.

(PAP) "

• sphinx_czewa Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym 27.12.06, 11:06
                        1.Nie można być kulturalnym dla tak zakutego łba jak ty czy szkodliwego typa
                        jak angrusz. Kulturę mam dla ludzi na poziomie. Ty odstajesz w dół i dyskutując
                        dłużej z tobą można stracić cierpliwość.
                        2.Jak narazie to wy jesteście niezadowoleni nie ja. Próbujesz mi wmówić, że to
                        ja jestem niezadowolony a cały czas pierdziolisz jakieś komunały o rydzykach,
                        płaceniu na czyjeś dziwki itd itd.
                        Najbardziej w tej dyskusji nie podoba mi się to szkodliwe pieprzenie durniów
                        (jesteś żywym przykładem) z tego forum chcących upadku instytucji której muszę
                        jako obywatel RP płacić od każdego dochodu - ZUS. Ponieważ uczciwie pracuję i w
                        myśl ustaw sejmowych ZUS płacę, szlag mnie trafia jeśli jakiś idiota pieprzy
                        swoje życzenia upadku tej instytucji. Napierw debilu stwarza się alternatywę i
                        prawne, bezkolizyjne wyjście z sytuacji dla tych co sporo lat oddają tam część
                        swoich dochodów by na tym upadku nie stracili. Potem się dopiero rozwala.
                        Przecież jak wyburza się dom to najpierw wyprowadza się zeń mieszkańców. Prawda
                        pancerny mule?
                        4.Wbrew twoim zazdrosnym wizualizacjom mojej osoby stać mnie na spłacanie z
                        palcem w dupie kredytu mieszkaniowego, spokojne przeżycie bez dziadowania do
                        pierwszego, małe oszczędności i małe wyskoki. Zarabiam tu w RP i nie robię na
                        czarno. Tobie w tej głupiej kiepale wydaje się, że skoro wyjechałeś zarabiać do
                        UK to w RP nie da się wyżyć z pracy własnych rąk. Nie sądź innych według
                        siebie. Nie wszyscy którzy tu zostali są frajerami. Byłbym frajerem gdybym się
                        z tobą zamienił na życie. Jestem pewien, że mam tu na miejscu więcej niż ty
                        pajacu z tego zmywania garów czy pakowania towarów w UK. Do tego mogę być
                        blisko swojej rodziny co jest najważniejsze.
                        5.W Chinach wszyscy nie myślą tak samo. Jeszcze kilka, kilkanaście lat i ich
                        gospodarka rozłoży wszystkich tutaj i w innych miejscach na świecie na łopatki.
                        6.To co piszą w Faktach należy podzielić przez 4. Oni zawsze chcą przyprawić
                        wszystkich o zawał. Druga sprawa, że poprzednie ekipy gziły się za naszą kasę
                        podobnie wystawnie jeśli nie bardziej. Na to nie ma lekarstwa. "Góra zawsze się
                        wyżywi" - jak mawiał śmierdziel Urban. Dlatego angrusz tak pcha się do władzy.
                        Narazie chciałby kosztem innych zrobić dobrze nauczycielom(sobie).
                        Później.... :)))
                    • Gość: angrusz Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 11:04
                      No własnie sa debile którzy bzdury wypisują a nie chcą widzieć problemu .
                      Tak wychowani , czubek własnego nosa i reszta ich nie obchodzi .
                      Ja tez odprowadzam składki jeszcze dłużej i tez nie chcę aby system padł ale ,
                      żeby tak go zreformowac aby nie był obciążeniem dla budżetu państwa .A na
                      emreryturę wysoką nie liczę za bardzo . Chciałbym raczej mieć zdrowie i okazję
                      do pracy jak najdłużej .
                    • Gość: do Emigranta Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.06, 16:39
                      pracujesz za granicą, tam sobie zarabiasz na emeryture, nie mam nic przeciwko.
                      Ale czy twoi rodzice (badz dalsza rodzina) tez wyjechali?? przeciez to ty na
                      ich emeryture powinienes teraz zarabiac, nie ktos inny, bo dlaczego MY ludzie
                      tu w Polsce pracujacy mamy dokladac do utrzymania twojej rodziny. tylko dla
                      tego ze sie na nich wypiales i bardziej ci zalezy na kasie dla siebie (wieksza
                      emeryturka w przyszlosci)?? Jestes to winien nie tylko swojej Rodzinie ale i
                      Państwu że przez tyle lat cie "utrzymywalo", ze oplacalo ci szkole itp. I
                      własnie miedzy innymi przez takich ludzi jak ty ZUS moze za 9 lat zniknac bo
                      zabraknie pieniedzy. I co ci emeryci wtedy zrobia?? Ja moge odłożyć sobie
                      pieniądze na poźniej ale co oni zrobią?? dla nich juz na to zapoóźno..
                • Gość: angrusz Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 11:10
                  Wielkie mi uprawnienia tylko , że na papierze. Do pracy musze dojechac własnym
                  samochodem i stamtąd do drugiej by zdąrzyć ( czasem to kilkanascie km ) ,
                  ciepło a co uczniom ma być zimno ( ale bywało i 14 stopni bo olej drogi ) ,
                  wakacje no fakt chętnie bym wtedy jakąś pracę znalazł ale nie tak łatwo ,
                  a pensja no własnie porównaj z innymi i z innymi krajami a w tamtych krajach
                  też sa podobne warunki pracy nauczyciela .
                  A w końcu to post jest o tym czy nalezy inwestowac w przyszłe pokolenia , które
                  mają konkurowac z innymi krajami ( fachowośc Polaków pracujących za
                  granicą !! ) czy zadowalać starsze pokolenie ,mimo iż nas na to nie stać ( jak
                  wiele krajów i bogatszych ale jeszcze szybciej starzejących się ) . zamiast
                  sledzic mnie wysil mózg co zrobić z problemem , chyba ze to już twój szczyt
                  osiągnięć
                  • sphinx_czewa Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym 27.12.06, 11:35
                    Ty narazie wysiliłeś mózg(?) wypominając emerytom zakupy leków do podratowania
                    zdrowia. Starość rządzi się swoimi prawami. Ciekawe czy ty dożywając sędziwego
                    wieku będziesz spokojnie znosić jak zżera cię rak, jak alzheimer pustoszy ci
                    łeb a jaskra ogranicza zdolność patrzenia, jak twoi wychowankowie w autobusie
                    kopią cię w dupę żebyś się posunął bo wcześniej nie usłyszałeś(spieprzaj
                    dziadu).
                    Chciałbym wiedzieć co byś wtedy myślał.
                    • Gość: angrusz Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 12:11
                      Chamstwa nie toleruję to nie wmawiaj mi że uważam za słuszne chamskie
                      zachowanie młodzieży. Ale tez nie wykrzywiaj mojej wypowiedzi .
                      rak na starośc to raczej wyrok i lekarstwa na to nie ma. Raczej te środki
                      przeznaczyc na chorych na raka w młodszym wieku ( coś wiem o tym ) .
                      A leki , odróżnij normalne dbanie o zdrowie od chorbliwego zachowanie
                      niektórych, ba wielu a może wikeszosci emerytów , którzy pod wpływem reklamy
                      kupują , żądają od lekarzy przepisywania leków i to drogich.
                      W bogatych krajach też ich nie stac na takie pojęcie ochrony zdrowia.
                      Mi chodzi o to , ze skoro teraz jest dużo emerytów ( a kiedy oni byli aktywnymi
                      zawodowo było emerytów o wiele mniej i ich składki mogły byc i były o wiele
                      niższe ) to , żeby to nie było obciążeniem dla finansów państwa , obciążeniem
                      rujnującym wiarygodność państwa ( państwo nadmiernie zadłuzone jest mało
                      wiarygodne - Argentyna ) i żeby nie zostawiac długów przyszłym pokoleniom.
                      Nie jesteśmy bogatym krajem ale daleko nam do biedy ( jeśli ktoś nie wierzy
                      niech popatrzy na TV o Afryce ) , to zawze mozna choc troche skromniej żyć .
                      Tylko o to zastanowienie się . Ale większosć emerytów tylko narzeka na małe,
                      wr\ęcz głodowe emerrytury .
                      A pensja nauczyciela pracujacego jako stażysta w dwóch szkołach odległych od
                      siebie i od domu po 20 km to luksus.
                      A ten człowiek ma założyć rodzinę , wyposażyc dom i utrzymac dzieci !! za co ??
                      • Gość: Julka Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.06, 12:29
                        Ty żyjesz chyba w innych czasach. Przejrzyj może listę leków refundowanych. I
                        jeszcze może idź do apteki i zobacz jak starsi ludzie liczą każdy grosz zanim
                        kupią lekarstwo.
                        A to zdanie "rak na starośc to raczej wyrok i lekarstwa na to nie ma. Raczej te
                        środki przeznaczyc na chorych na raka w młodszym wieku" dyskwalifikuje Cie nie
                        tylko jako nauczyciela ale i człowieka.
                        • anna.scott Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym 27.12.06, 12:50
                          Gość portalu: Julka napisał(a):

> A to zdanie "rak na starośc to raczej wyrok i lekarstwa na to nie ma. Raczeje
                          > te środki przeznaczyc na chorych na raka w młodszym wieku" dyskwalifikuje Cie
                          nie tylko jako nauczyciela ale i człowieka.

Julka, doszłam do takich samych wniosków.
                          Rany boskie, on uczy nasze dzieci?
                          Czego? Że starszych, chorych ludzi nie warto ratować? Najlepiej jak w Sparcie -
                          chorych, kalekich zrzucać ze skały w przepaść.
                          To przechodzi ludzkie pojęcie.
                          Przy okazji wyborów samorządowych Gdzieś przeczytałam, że Angrusz ma 50 lat (o
                          ile to nie było przekłamanie lub błąd). A zatem zbliża się do granicy, w którym
                          mogą zacząć go dopadać różne choroby. I co? Sam również nie będzie chciał, żeby
                          go ratować za wszelką cenę?
                          O naszym człowieczeństwie, panie Angrusz, świadczy nasz stosunek do starszych i
                          słabszych.
                          • Gość: angrusz Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 14:02
                            Głupiś jak but a udajesz szlachetnego ,
                            Bo starszych ludzi trzeba "ratować za wszelka cenę " . Idea owszem może i dobra
                            ale niewykonalna. Środki na leczenie nie są nieograniczone . I choc nie jestem
                            lekarzem to wiem że i oni muszą decydować kto ma sznsę a kto nie ma ( leżąc w
                            Gliwicach widziałem kto jest przyjmowany , wiele osób w stanie termalnych w
                            ogóle nie mogło marzyć , bo to jest szpital do leczenia a nie hospicjum ) .
                            W krajach zachodnich i bogatszych ten problem też występuje . Jeżeli tego nie
                            potrafisz pojąc toś albo dureń albo człowiek o złej woli
                            • anna.scott Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym 27.12.06, 14:17
                              To, co twierdzisz, panie Angrusz-Zjadłem-Wszystkie-Rozumy, jest niezgodne z
                              Konstytucją RP.
                              Przeczytaj sobie Art. 68.
                            • sphinx_czewa Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym 27.12.06, 14:20
                              Udajesz wykształconego a jesteś jakimś kiepem z wiejskiej szkółki, który nie
                              kuma o czym inni piszą. Cud że cię tam zatrudnili.
                              Pisałem, że często ci biedni, starzy ludzie chcą tylko godnie zestarzeć się i
                              umrzeć spokojnie(bo taka jest kolej rzeczy) a to TEŻ KOSZTUJE. Dostać się do
                              hospicjum jest bardzo ciężko. Nie każdy ma szansę z tego skorzystac...ale co ty
                              o tym możesz wiedzieć zapatrzony w siebie bucu.
                              Jeśli nie jesteś lekarzem to powinieneś się zamknąć w kwestii wyboru kogo
                              ratować w pierwszej kolejności a kogo później.
                              Myślę, że nie będę dłużej dyskutować z egoistycznym, rozwścieczonym bubkiem
                              którego szlag trafia, że bierze śmieszną kasę za funkcję nauczyciela stażysty.
                              Nikt nie kazał ci być nauczycielem. Ile masz lat cwaniaczku? Ja też zaczynałem
                              pracę od kiepskich pieniędzy ale przez kilkanaście lat pracy zawodowej moje
                              dochody się potroiły. Pracuję więcej i więcej zarabiam. Lubię to co robię i nie
                              marudzę.
                              Ty jak mniemam dopiero zaczynasz karierę zawodową a już uważasz, że wszystko ci
                              się należy. Co za pycha...
                              Zdaje się, że koń na którego chcesz wskoczyć zbyt wysoko nosi zad. Uważaj byś w
                              nim nie umoczył głowy. Powinieneś wpierw sprawić sobie kucyka.

Koniec z mojej strony
                              • Gość: angrusz Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 14:33

Skromnie podchodzę do swojej osoby a jestem znacznie starszym niż sądzisz i juz
                                nie mam ani takich ambicji zawodowych ani złudzeń co do kariery .
                                A godnie to każdy chce , nie każdy na to zasługuje , bo są i durnie i lenie i
                                pijacy i inni degeneraci - oni tez chcą , a masz dla nich kasę .
                                banki zachodnie nie obchodzi jak godnie chce umrzec chory na raka , takich jest
                                więcej i u nich a mimo to umieraja bo w pewnym stadium choroby nic ich juz nie
                                uratuje . A leki , łóżki , " lampy " , " chemia " to ograniczone dobra i
                                niestety nie starcza dla wszystkich . Do cciebie to nie dociera .
                                Oliość dóbr jest ograniczona a ludzkie potrzeby nie i stąd cały dylemat.
                                Rządzący politycy muszą niestety takie dośc niepopularne ( dla jednych )
                                decyzje podejmowac .
                                A zastanów się czy moralne jest zostawiać długi wnukom ??
                                Najpierw na to sobie odpowiedz a potem możemy przejśc do pytań szczegółowych
                                • sphinx_czewa Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym 27.12.06, 14:51
                                  Miałem nie odpowiadać ale jeszcze napiszę na koniec parę słów:

1.Jeśli nie masz ambicji zawodowych, jesteś tylko stażystą to dlaczego się
                                  pienisz o niską pensję stażysty?? To jakieś chore. Nie dbać o własną karierę i
                                  pierdziolić że świat dookoła jest zły. Pewnie dlatego wolisz zostać politykiem,
                                  bo wydawało ci się że będzie łatwiej?
                                  2.Na godną śmierć zasługuje każdy. Nawet do zbrodniarzy norymberskich
                                  przychodził pastor i ksiądz. Mieli opiekę lekarską i wikt w więzieniu. Nawet
                                  taki bezduszny kutafon jak ty zasługuje na godną smierć a bankom zachodnim nic
                                  do tego.
                                  3.Nie pisałem do tej pory nic na temat durniów i leniów. Mogę zacząć jesli
                                  chcesz. Chcesz? :)))
                                  4.Na temat patologicznych typów, pijaków i degeneratów też nie pisałem. Powiem
                                  tylko, że mają lepiej od emerytów o których piszę cały czas. Potrafią lepiej
                                  wykorzystać to co daje państwo i tu powinno się zacząć szukać oszczędności,
                                  poobserwować kto dostaje becikowe itd.
                                  5.Jeśli chodzi o niepopularne decyzje polityków to na ich miejscu zająłbym się
                                  np. takimi fabrykami bezrobotnych i pseudonauczycieli jak częstochowskie AJD.
                                  To dawne WSP było jedną z największych oszukalni młodych ludzi. Powinno się
                                  takie budy likwidować.
                                  Dlatego mamy za dużo wątpliwej wartości nauczycieli. Może gdyby byli kształceni
                                  w innym kierunku to prędzej dostaliby pracę i nie labidzili.
                                  6.Zastanów się też czy moralne jest ponoszenie przez starców 100% konsekwencji
                                  za niezawinione długi.

Najpierw odpowiedz sobie na pkt nr 6 a potem może znów z tobą porozmawiam choć
                                  coraz mniej chce mi się odpowiadać na twoje bzdury.
                            • anna.scott Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym 27.12.06, 14:20
                              Doszłam do wniosku, że ułatwię Ci pracę. A na przyszłość radzę korzystać z
                              zasobów sejmowych.
                              Konstytucja RP jest najważniejszym prawem polskim, ustawą zasadniczą. Jeśli jej
                              nie znasz - nie nadajesz się do pełnienia służby publicznej.

Art. 68.
                              1. Każdy ma prawo do ochrony zdrowia.
                              2. Obywatelom, niezależnie od ich sytuacji materialnej, władze publiczne
                              zapewniają równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanej ze środków
                              publicznych. Warunki i zakres udzielania świadczeń określa ustawa.
                              3. Władze publiczne są obowiązane do zapewnienia szczególnej opieki zdrowotnej
                              dzieciom, kobietom ciężarnym, osobom niepełnosprawnym i osobom w podeszłym
                              wieku.
                              • Gość: angrusz Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 14:36

Świetnie ze zacytowałaś A jesli w Konstytucji ktoś zadeketuje , że ci się
                                nalezy działka rekreacyjna na Księżycu to tez bęziesz wymagac od rządu ??
                                Czy nie dociera do ciebie że praktyczna realizacja tego jest niemozliwa .
                                Ilośc dóbr jest ograniczona a potrzeb nie .
                                Ja tez temu prawu podlegam .
                                A czy jest moralne zostawiac długi wnukom ??
                                • anna.scott Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym 27.12.06, 14:47
                                  Przypominam, że Konstytucja RP jest najwyższym prawem w Polsce. To nie bajki
                                  dla dorosłych ani zbiór pobożnych życzeń.
                                  Jeśli jakieś przepisy niższej rangi są niezgodne z Konstytucją, to znaczy, że
                                  łamią prawo, czyli że powinny zostać uchylone.
                                  Decyduje o tym Trybunał Konstytucyjny. Uważasz, że zajmuje się przydzielaniem
                                  działek na Księżycu?

Jak na pięćdziesięciolatka masz w sobie bardzo dużo buty, a bardzo mało
                                  współczucia i wrażliwości.
                                  A co będzie, jeśli wprowadzony zostanie przez NFZ przepis, że terapie
                                  przysługują tylko osobom do 50. roku życia?
                                  Ja się załapię bez trudu, a Ty? I co wtedy? Nie będziesz walczył o swoje życie?
                                  Potulnie dasz się uśmiercić CHORYM uregulowaniom?
                                  A Twoja rodzina?
                                  Jesteś bardzo jednostronny w swoich osądach. Szkoda...
                      • sphinx_czewa Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym 27.12.06, 12:34
                        1.Chamstwa nie tolerujesz ale z twoich wypowiedzi wynika, że twoi wychowankowie
                        kiedyś pięknie ci podziękują za naukę.
                        2.Nie jesteś Bogiem, by orzekać komu bardziej należy się życie a kto powinien
                        zdechnąć pod płotem. Masz choć jedno dziecko? Jesteś ojcem? Dałeś komuś życie?
                        Nawet jeśli tak to nie masz prawa do oceny kto zasługuje na humanitarne warunki
                        leczenia a kto powinien wykitować. Młody, stary? Co za rożnica. Wszyscy
                        potrzebują. Jedni dlatego że może zasłużyli pięknym życiem, inni dlatego że
                        powinni mieć szansę jeszcze pożyć i zrobić coś dla świata a jeszcze nie zdążyli.
                        3.Normalne - leczenie kosztuje. Dla większości polskich emerytów to wybór -
                        lecz się lub jedz. Masz jakieś błędne pojęcie o tym czego potrzebuje stary
                        człowiek. Tu często nie chodzi o to by przedłużyć sobie życie i urodę ale o to
                        by godnie dokończyć swoich dni. Pamiętaj o tym, że lekarzowi też trzeba dać w
                        łapę, zapłacić pielęgniarce by była miła i obchodziła się delikatnie. Nie
                        wszystkie dzieci chcą zajmować się starymi rodzicami. Czasem nie jest to zła
                        wola lecz trudna sytuacja. Pracować muszą.
                        Zasiłki pielęgnacyjne to kropla w morzu potrzeb. Wiem jakbyś to rozwiązał.
                        Pewnie legalizując eutanazję. Po co mają się męczyć i taniej wychodzi. Dobrze
                        się domyślam?
                        4.Tu cię boli. "Kur.wa, dżizus ja pier.dolę" za mało zarabiam. Nikt nie każe ci
                        być nauczycielem. Zresztą wątpię byś robił to z powołania. Masz jakieś spaczone
                        poglądy które ocierają się o hitleryzm. Tam też tanim kosztem rozwiązywano
                        drażliwe kwestie.
                        • Gość: Emigrant Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 13:12
                          SPhinx sam masz zakuty łeb, gdybys osiagnal to o czym piszesz nigdy bys takich
                          bzdur na forum nie wypisywał. Mam dosc pisania z Toba i ublizania nawet takiemu
                          ograniczonemu chamowi jak TY. Skoro dla Ciebie wstydem jest legalna praca za
                          granica, co z tego ze teraz pakuje telefony ( odpkladam na czyszto 1200 zł zyjac
                          na takim pozimie jak w Polsce,a Ty ile miesiecznie odkładasz pewnie napiszesz ze
                          5 tys :):):)ale mam wyksztalecnie informatyczne i buraku jak bys nie wiedzial
                          wiekszzosc osob z zagranicy tu zaczyna od takiej pracy ( w miedzyczasie szkolac
                          jezyk) a pozniej moze sobie wybierac w ofertach pracy, jak sie zna biegle jezyk
                          mozna tu miec prace w ktorej przez miesiac tyle zarobie co Ty w pol roku w
                          Polsce. Ciekawe czy jak by ludzie w Polsce przy pakowaniu mogli zarobic 2500 zl
                          (jak na Polskie warunki) na reke tez bys uwazal ich za nieudacznikow :) ( w UK
                          wychodzi 800 funtow za 160 godzin pracy) Widac ciezko ci to pojac w tej
                          ograniczonej łepetynie . Zobaczymy za 30 lat jak przejdziesz na emeryturke i
                          dostaniesz 600 zł na reke czy nadal bedziesz takiego cwaniaka rznal :) Juz nie
                          odpisuje na Twoje posty bo sa na poziomie Leppera. Pomysl juz teraz co kupisz za
                          te 600 zł . Bye :):):)
                          • sphinx_czewa Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym 27.12.06, 13:45
                            Też mam dość gadki z tobą ciemny jełopie choć podobno kształcony. :)))

1.Mam przyjemniejszą pracę od twojej. Nie powiem ci co robię, bo zależy mi na
                            anonimowości a świat jest mały. Zresztą kogo to obchodzi...
                            2.Też jestem wykształcony. Widocznie lepiej skoro nie muszę wyjeżdżać do UK.
                            Mój stary przyjaciel informatyk(dobry), który pracuje za 6000zł na rękę też nie
                            musiał wyjeżdżać do UK.
                            3.Pracuję uczciwie, płacę podatki a na rękę dostaję trochę ponad 3000zł
                            miesięcznie. Jak dobrze pójdzie to więcej. Czasem dochodzę do 3500zł. Ludzie z
                            zakutym łbem nie dostają w RP takiej pracy. Dlatego musiałeś wyjechać za
                            granicę.

Nie pluj się już buraku.

Bye :))))))
                            • sphinx_czewa Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym 27.12.06, 14:01
                              Dodam jeszcze, że choć być może kiedyś będziesz tam za granicą zarabiał więcej
                              ode mnie to moje 3500zł jest dla mnie więcej warte. Dlaczego? Bo nie uciekłem
                              stąd, nie dałem się choremu systemowi i nie powiedziałem jeszcze ostatniego
                              słowa. To mój kraj i nie dam się stąd wygonić.
                        • Gość: angrusz Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 15:32
                          Mieszasz wszystko masz bigos w głowie ale nie potrafisz zrozumiec jednego .
                          Dla włascicieli obligacji polskiego rządu twoje wypowiedzi będą obojetne oni
                          zażądają zwrotu kapitału z odsetkami bez względu na to jaką ty biedę czy inny
                          emeryt będzie cierpiał.
                          Więc lepiej nie zadłużąć się .
                          Czy kiedykolwiek brałes kredyt i spłacałeś go choc tez na wszystko o czym
                          mówisz ci nie starczało ?
                          • Gość: Julka Angrusz ty masz obsesję. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.06, 15:37
                            Miałam trochę czasu i śledziłam Twoje dyskuje na ten temat na innych forach.
                            Czy Ty nie zauważyłeś, że nikt nie przyznał Ci racji?
                          • sphinx_czewa Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym 27.12.06, 16:44
                            Brałem kredyt. Stać mnie na to więc go spłacam. Ale co to ma do rzeczy? Bardzo
                            upraszczasz sprawę.

Bigos jadłem w święta. Był bardzo smaczny.

Doszedłem do całkiem sensownego wniosku. Z ciebie to jest wykapany Ebenezer
                            Scrooge. Ile Wigilii już zmarnowałeś?
                  • Gość: emeryt Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: 212.160.250.* 27.12.06, 17:32
                    [...]> A w końcu to post jest o tym czy nalezy inwestowac w przyszłe pokolenia ,
                    które
                    >
                    > mają konkurowac z innymi krajami ( fachowośc Polaków pracujących za
                    > granicą !! ) czy zadowalać starsze pokolenie ,mimo iż nas na to nie stać ( jak
                    > wiele krajów i bogatszych ale jeszcze szybciej starzejących się ) . zamiast
                    > sledzic mnie wysil mózg co zrobić z problemem , chyba ze to już twój szczyt
                    > osiągnięć

Wiesz, masz rację angrusz, starych trzeba szybko usuwać i robić miejsce młodym.
                    Poddaj się więc eutanazji już teraz, bo jak osiągniesz wiek emerytalny, to
                    właśnie na Ciebie będą pracowali młodzi. I co im wtedy powiesz? Usuń się więc z
                    honorem i nie zaśmiecaj forum swoimi wypowiedziami i lepiej z dala od samorządu
                    i polityki niedowartośćiowany człowieku. Jak sobie pomyślę, kto się pcha do
                    samorządu to aż mnie obrzydzenie otrzepuje.
                    • Gość: emeryt Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: 212.160.250.* 27.12.06, 18:16
                      wyjaśnienie: angrusz ukonczył w 1981 roku Wydział Chemii Politechniki Śląskiej,
                      jest więc w miarę "młodym" osobnikiem, ma około 40 lat. Jak widać fakt, że w
                      porównaniu do innych jego rówieśników "zbyt mało osiągnął" zdecydował o
                      kandydowaniu Andrzeja Gruszewskiego do Rady Miasta. Na szczęscie dla mieszkańców
                      nie uzyskał poparcie. Wylewa teraz żale i frustracje na forum reperując własne,
                      nadszarpnięte EGO. Jedyna rada, to nie podejmować dyskusji. Już lepszy był
                      niejaki STORIMA, też taki troll jak angrusz, tylko może trochę mniejszy frustrat.

dane osobowe osobnika "angrusz" pochodzą z:
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=51959351&a=51959351
                    • Gość: emeryt Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: 212.160.250.* 27.12.06, 18:19
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=51893188&a=51893188
                      czyżby? a kto Ci to powiedział?
                    • Gość: emeryt Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: 212.160.250.* 27.12.06, 18:31
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=51805913&a=51805913
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=51745758&a=51745758
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=51722945&a=51722945
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=51712039&a=51712039
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=51693854&a=51693854
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=51693461&a=51693461
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=51675171&a=51675171
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=50378536&a=51658341
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=50378536&a=51150162
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=50378536&a=51150432
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=51658058&a=51658058
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=51637226&a=51637226
                      Może już wystarczy, nudne to jest. A angrusz ma 50 lat nie 40 (źle wpisałem
                      wcześniej) a to już całkiem źle o nim świadczy :-(
    • Gość: mateusz Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 15:38
      Jako niedoszły polityk zdyskredytowałeś się zupełnie Angrusz.Dyskusja polega na
      wymianie poglądów pod jednym warunkiem:szacunku dla kontrdyskutanta.Swoim
      zacietrzewieniem i uporem wyrównałeś do sporego odsetka polityków zarządzającego
      tym krajem.Odkryłeś się i w ten sposób zamknąłeś swoją przyszłą karierę
      polityczną. Jednak ta sytuacja ma także swoją dobrą stronę dla nas potencjalnych
      wyborców,gdyż niejako obliguje nas w przyszłości do dokładnego przyglądania się
      i krytycznego słuchania przyszłych kandydatów na polityków. Mam nadzieję,że w
      przyszłości wykształcone społeczeństwo podda krytycznej analizie każdego
      chętnego na piedestały władzy.
      Posiadasz m.in. wykształcenie ekonomiczne lecz jaką wiedzę z tego zakresu nam
      tutaj zaprezentowałeś?
      Twoje antidotum na przyszłe problemy ZUS-u to zabrać emerytom czyli ludziom
      ,którzy nie mają siły i możliwości aby walczyć o swoje.Jeżeli to ma być
      podejście rasowego ekonomisty to uchowaj nas Boże od takich szarlatanów ekonomii.
      Przykro mi bardzo,że jako przedstawiciel zawodu nauczycielskiego nie podniosłeś
      prestiżu tej profesji.Zal mi tym bardziej,że znam wielu ludzi pracujących w tym
      zawodzie i bardzo ich szanuję za profesjonalizm,wiedzę,bezinteresowność i
      poświęcenie dla przyszłych pokoleń.
      • Gość: to angrusz Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.06, 16:28
        nie tylko nauczyciel,ale jeszcze ma ambicje polityczne ?

Boże,chroń Polskę.
        • Gość: anka Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.06, 18:27
          do Emeryta...

Dzięki,przynajmniej wszystko jasne..
          Nieudacznik ,jak wszyscy frustraci.I takie coś chciało być w samorządzie ? Aż
          strach bierze na myśl,ile jemu podobnych dostało się do koryta i będą chcieli
          uzdrawiać kraj.

A panu Andrzejowi należy zyczyć efektów w pracy z młodzieżą.Teraz można się
          domyślac,dlaczego nasze ulice są pełne agresywnych,durnych osiłków.I dlaczego
          coraz bardziej ludzie starsi boją się ulic wieczorem.
          Nie wierzę,że jego poglądy nie przedostaną się do młodzieży.
          Ale jest nadzieja...Może dostanie manto w szkolnej ubikacji.Może wtedy pomyśli.
          • sphinx_czewa Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym 27.12.06, 18:33
            Co ciekawe pan angrusz rozgadał się na forum dopiero jak umoczył dupę w
            wyborach. Wcześniej pisał jakieś żałosne ogólniki takie jak ten zacytowany
            przez Emeryta. Ludzie można boki zrywać. Prześledźcie sobie internetową
            kampanię wyborczą tego wspaniałego kandydata. Oto część forum gdzie można
            natrafić na jego działalność promocyjną:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=823
            Poprzeglądajcie niektóre wątki. Znajdziecie tam masę wiedzy o kandydacie
            puszącym się swoim wykształceniem. Ani słowa na temat rodziny, działalności
            społecznej i innych drobiazgów interesujących wyborców. Czyżbym miał rację?
            Polski Ebenezer Scrooge?
            heh

Do czasu naprawdę myślałem czy to nie ten belfer, który dostał bańki w kiblu w
            TZNnie.
    • Gość: kapłan Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: 80.54.171.* 27.12.06, 18:39
      Dzisiaj i tak za wiele nie powiem bo mam zakończenie świąt.Jestem troszkę
      nawalony, ale widzę mimo wszystko ,że ta dyskusja prowdzi do nikąt. My się
      kłócimy, a góra nic z tego sobie nie robi.
    • Gość: Oz Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 19:03
      Angrusz i jego wątek - obecny chyba na wszystkich dostępnych mu forach, z reguły
      traktowany marginalnie - jedynie tutaj uzyskał status tematu bodaj czy nie
      numer jeden. W ręce grupki dzieci dostały się tępo zakończone miecze. Nie
      znając jednak podstawowych zasad sztuki walki - dzieciaki okładały się nawzajem
      bez ładu składu , bez celu i wyraźnego powodu, dla samego okładania. Im mocniej
      odczuły cios, tym wścieklej gardłowały wywijając swą szabelką. Wkrótce jednak
      dzieci się zmęczyły, porzuciły miecze i równie szybko o nich zapomniały, aby
      zaraz potem oddać się wspólnej zabawie. Kogoś może zaciekawi, co się stało z tak
      lekkomyślnie porzuconymi mieczami? No cóż, nietrudno się domyślić. Pozdrawiam.
      • Gość: ciekawa Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 19:20
        Oz - nie wiem o co ci chodzi
        jaśniej prosze
        • sphinx_czewa Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym 27.12.06, 19:26
          A mnie to nie interesuje.
          Śmieszy mnie zachowanie niejakiego angrusza, który jak się okazuje jest 50
          latkiem chcącym dorwać się do władzy i na ostatniej prostej przed emeryturą
          podwyższyć sobie pensyjkę, by przy naliczaniu emerytury zaliczono mu tych kilka
          tłustych lat.

Żałosne
      • Gość: Julka Ja chyba już wiem, o co mu chodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.06, 19:25
        Jak już pisałam wczesniej, rok 2007 będzie dla budżetu rokiem szczególnym. To
        ostatni rok,w którym nauczyciele mogą przechodzić na wczesniejszą emeryturę,
        bez względu na wiek. Odchodzącym na emeryturę należą się odprawy emerytalne,
        jak każdemu ubezpieczonemu. Żeby iść na taką emeryturę wystarczy 30 lat pracy
        (składkowych i nieskładkowych), w tym 20 "przy tablicy".
        Skoro angrusz w 1981 roku skończył studia, to pewnie w 2007 roku będzie miał 26
        lat pracy(składkowe) + studia, niech będzie 4 lata (nieskładkowe).
        To powinien się załapać na wcześniejszą emeryturę.
        Lat może mu braknąć tylko w przypadku:
        urlopu wychowawczego (raczej wykluczam)
        zwolnień lekarskich (musiałyby obejmować więcej niż 1/3 okresu zatrudnienia,
        czyli 10 lat)
        pozostawaniu na bezrobociu
        praca za granicą na czarno
        przebywaniu na garnuszku u rodziców lub...
        I on teraz po prostu zazdrości nauczycielom, którzy są w jego wieku i mogą
        odejść na emeryturę.
        Jednocześnie ciągle domaga się podwyżek dla nauczycieli.
        Taki to z niego pies ogrodnika.

• Gość: Julka Wiem o co chodzi angruszowi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.06, 19:27
        • Gość: angrusz Re: Ja chyba już wiem, o co mu chodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 20:07
          Żałosna jesteś , ograniczona też i do tego złośliwa
          Złosliwa bo ciągle wykrzywiasz to co jest proste , ograniczona bo nie rozumiesz
          problemu .
          Bez względu na to czy ja pójdę na emryturę ( a nie pójdę bo nie ma do tego
          uprawnień ) system emrytalny będzie miał , ba ma problemy . Bo od wielu lat juz
          się sam nie finansuje .I to nie tylko dlatego , że na początku lat 90-tych
          namnożyło się lewych rencistów ( w najbardziej liberalnym kraju pod tym
          względem jest o połowę mniej rencistów - czyli ludzie niezdolnych do pracy niż
          w Polsce ) ale równiez dlatego , że płacących składki jest stanowczo za mało
          aby w tej wysokości wypłacać świadczenia ( zobacz co piszę ) swiadczenia :
          emerytury , renty , renty rodzinne . Podnosic wysokosc składki nie da się za
          bardzo , bo przedsiebiorcy zaczynają zatrudniać na czarno albo w ogóle nikogo .
          A przeciez przed nami jeszcze wyz idący niedługo na emeryturę .A przed nami
          konstytucyjne ograniczenie zadłużania państwa.
          Wystarczy niekorzystny dla Polski wzrost kursu dolara czy euro i dług z dnia na
          dzien przekracza dopuszczalne granicei w kolejnym roku juz budżet musi byc
          zrównoważony . To gdzie będzie rząd ciął. To jest decyzja polityczna. ja tylko
          walczę by nie w oświacie i wskazuję ZUS . TO i logiczne bo kwota dotacji do ZUS-
          u jest ogromna i sensowne bo przyszłe pokolenie ma byc lepiej wykształcone niż
          nasi konkurenci w Europie i poza.

Ale do niektórych na tym poście to nie dociera - ograniczona i wiedza i
          zdolność pojmowania . Ot to, plus zwykła złośliwość
          • Gość: elka Re: Ja chyba już wiem, o co mu chodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.06, 20:33
            A ja juz po raz n-ty pouszam sprawę urlopów zdrowotnch da nauczycieli,a ty
            jesteś tak złosliwy,że pomijasz to milczeniem.Ale rozumiem.Każda pliszka widzi
            tylko swój ogonek.A NA CHRYPKĘ SIĘ NIE UMIERA !!!

Jeżeli ty ,jako nauczyciel korzystasz z takiego urlopu,to jak długi powinie
            miec górnik..I jakie wynagrodzenie.

Tak się składa,że znałam jednego z Halemby.Z tych co zginęli.Dlatego wkurza
            mnie,że jakiś mądrala widzi tylko swój tyłek i swoje pieniądze.A do zabierania
            jest pierwszy.I to tym,co nie będą się bronić,bo czas im umierać.Rak to
            przecież śmierć naturalna.
            Ja chetnie bym ci dołozyła.Po tępym łbie.
            • angrusz Re: Ja chyba już wiem, o co mu chodzi 27.12.06, 20:48
              Z jednej strony cieszę się , że temat wywołał tu na tym forum taki oddźwięk ale
              smuci mnie to że w większości przypadków ani nie ma dobrej woli do dyskusji ani
              zrozumienia tematu.
              Tu nie chodzi mój interes taki czy inny ale o to , że za kilka lat dług
              państwowy wymknie się i Polska przestanie spłacać nawet odsetki a wtedy juz nic
              nie pomoże jak ostre cięcie wszędzie.
              Dlatego lepiej zrobic coś gdy jeszcze się panuje.
              Przykład Argentyny z 2001 jest wymowny.
              Ale chyba niektórzy piszący albo sa za młodzi albo maja zbyt mało wiedzy.
              O złośliwości nie mówie. Tgeo tu stanowczo za dużo zwłaszcza u niejakiej Julki
          • Gość: Julka do angrusza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.06, 20:52
            co do instytucji jaką jest ZUS wszyscy sie z Tobą zgadzają - to złodziejska i
            nieudolna instytucja. Wszyscy tez zgadzają się, co do długu publicznego. Nie
            zgadzają się tyko na sposób w jaki chcesz pozbyć sie tego długu.
            A z innej beczki, gdybyś miał uprawnienia to poszedłbyś na emeryturę?
            I wtedy pewnie głosiłbyś, że trzeba zabrać leniom, nieukom... nauczycielom i
            dać emerytom. Myślę, że tak właśnie byś robił.
            Jeżeli Cię obraziłam i moje słowa odebrałeś jako złosliwe, to przepraszam.
          • Gość: klient Wart Pac pałaca angruszu IP: *.apus-net.pl 27.12.06, 21:21
            Ależ, walcz, walcz.
            Tylko postaraj się trzymać argumenty z daleka od najsłabszych.
            Zarabiam całkiem przyzwoicie jak na nasze warunki; wystarczająco przyzwoicie bym nie musiał myśleć o emigracji.
            Jedyni ludzie, którym cokolwiek mogę zawdzięczać to właśnie dzisiejsi renciści i emeryci. Nie "rżnę Państwa" na składkach zusowskich bo przecież z moich pieniędzy partycypuję w kosztach utrzymania swoich rodziców i dziadków. Nie rżnę z przyczyn estetycznych widząc, jak to Państwo "samo się rżnie" na prawo i lewo dając profity swoim faworytom i tym którzy mają "mordę od ucha do ucha".

Sam nie będę beneficjentem dzisiejszego ZUSu. Raz że dla mnie nie starczy, dwa że warto brać sprawy we własne ręce nie oglądając się aż ktoś zechce dać ochłap.
            Jeśli ktoś mnie zapyta komu zabrać na edukację, odpowiem krótko darmozjadom.
            Wszelkiej maści politycznej chołocie, która uwłaszczyła się na majątku wypracowanym przez dzisiejszych emerytów.
            Zabrać posłom darmowe świadczenia, wydatki na utrzymanie biur poselskich, zabrać im prawo do rządowej opieki medycznej. Otrzymują wystarczająco dużo, by stać ich było płacić z własnej kiesy za wizytę u lekarza.
            Zabrać też przywileje nauczycielom. Przeżytkiem jest urlop dla poratowania zdrowia, pensum etc. Zawrzeć z nauczycielami kapitalistyczny kontrakt pięcioletni. Uczyłby taki przez ten okres a potem dywanik, do tablicy - ilu uczniów dostało się szczebel wyżej w drabinie edukacyjnej?. Brak efektów- fora ze dwora z wilczym biletem.
            Edukacji Narodowej i Nauce przyda się myślenie w kategoriach biznesowych.
            Są efekty są pieniądze. Są pieniądze, musza być efekty. Młodzież dzisiaj też bystra - wyczuje cieniasa za nauczycielskim biurkiem. Ile można w domu ratować "autorytet" nauczyciela, gdy młody gniewny swoje widzi. Może dość już obiegowej prawdzie, że ten uczy, co nic nie potrafi sam zrobić?
            Tnijcie sobie rozbuchane przywileje - wara od tego, co się każdemu człowiekowi, który uczciwie w życiu przepracował nalezy.

Pokolenie powinno być lepiej wykształcone. Co do tego nie ma różnicy zdań.
            Tylko co to oznacza? że każdy skończy studia? Zapytam, po co każdy ma studiować? Studia mają czemuś służyć. Nie tak dawno , w przedwyborczy czas jakiś dupek epatował na forum ilością skończonych studiów, znajomością języków obcych itd. Zapomniał tylko powiedzieć wyborcom jakie ma kwalifikacje do podejmowania decyzji w imieniu ogółu. Mydlenie oczu studiami. To nie te czasy.
            Przedwojenny inżynier to był ktoś. To był człowiek wykształcony, wartościowa jednostka. Filar społeczeństwa. A dzisiaj, widząc postawę życiową doktorów nauk wszelakich, chowam głeboko ślad, żem studia odbył, bo lepiej żeby progenitura przykład widziała konkretny niż szumny dyplom.

Przyjmij wreszcie do wiadomości, że to nauczyciele odpowiadają za kształt przyszłych pokoleń. Za ich zdolność do stawiania czoła nowym wyzwaniom, za kreatywność, za umiejętność analizy, syntezy, za społeczną przydatność.
            Kiedyś mawiało się, że tytuł profesora to odpowiednik generała. I jeden i drugi miał do czynienia z materiałem ludzkim na płaszczyźnie strategicznej. To, co dzisiaj można zaobserwować w oświacie to niestety taktyka "na partyzanta"
            Uczycie młodzież, jak przetrwać dzisiaj a nie uczycie jak budować lepsze jutro. Jakiekolwiek jutro. Ktoś z Was, nauczyciele pozwolił posłom pewnej partii uzyskać świadectwa maturalne, więc w czym jesteście lepsi od zwykłego szarego wyrobnika? Ktoś z Was edukował obecne pokolenie weszpolaków. Nie wszystko da się zwalić na rodzinę, podobnie jak nie za wszystko odpowiada szkoła. Trzeba jednak widzieć belkę we własnym oku.
            Ty domagasz się żeby tylko nie obcinano wydatków na edukację. I widać po argumentacji jesteś przekonany o słuszności swoich racji. A nie przyszło Ci czasem do głowy, że podobny brak wyobraźni przemawia przez tych którzy dzisiaj decydują o pieniądzach na edukację?

ech, angruszu, maleje stado "świętych krów", nauczyciele również przyłożyli się znacząco do zdeprecjonowania zawodu nauczyciela. Teraz ludzie jakby bardziej światli, im już nie wystarcza odwieczny autorytet Pana, Wójta i Plebana.
            Im trzeba przykładu. Ot, co.
            • Gość: mateusz Re: Wart Pac pałaca angruszu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 09:53
              Dodałbym jeszcze znaczne odchudzenie centralnej administracji państwowej,
              samorządowej,administracji ZUS-u (przecież przeprowadzono niesamowicie kosztowną
              komputeryzację tej instytucji !).
              Należałoby zweryfikować zatrudnienie i wynagrodzenia w Spółkach Skarbu
              Państwa.Przykłady patologii w SSP to wypłacenie w Orlenie odpraw w wysokości
              kilku tysięcy emerytur za pół roku pracy ,czy też za kilka tygodni pracy.
              Czy macie jeszcze inne pomysły ?
            • Gość: angrusz Re: Wart Pac pałaca angruszu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 10:33

Vardzo emocjonalnie piszesz , pewny swojej racji ale jest ona złudna.
              Mówisz o " najsłabszych " czy to ma oznaczać że wszyscy emeryci i renciści to
              najsłabsi i, że to wszyscy maja minimalną lub jak to niektórzy na tym forum
              nazywają " głodową " emeryture . Zobacz do rocznika jaka jest srednia i taka
              jak ze średnia pensją tak jest i ze średnia emeryturą . Są ludzie którzy biorą
              pokaźne kwoty .
              Naiwnie mówisz o " kontrakcie 5 letnim dla nauczyciela " bo praktyka jest , że
              większość młodych nauczycieli zatrudniona jest na rok , a czasami na zastepstwo
              na kilka miesięcy i trudno im odpowiadać za wiedzę ucznia za zaległości , które
              zwykle w 90 % sa winą leniwego ucznia . Wiedzy do glowy na siłę nie wlejesz.
              Uczeń musi chcieć . A co jesli oni nawet nie chcą chcieć ( bo biorą rentę
              rodzinną po rodzicu i chcą brać jak najdłużej .Stąd tendencja do powtarzania
              klasy ) .
              Oczywiście nie wszyscy muszą mieć studia, bo i nie nadają sie do ich
              ukończenia. Ale jesli kończą jakąś szkołę to niech mają taką wiedzę jaką
              powinni mieć i owszem jest to tez wina nauczycieli , że dla świętego spokoju (
              ale by nie zrażąć sobie dyrektora ) przepuszczają oczywiste " buble " szkolne .
              Języki to niech lepiej wszyscy umieją - nie wiadomo kiedy i jaki może się
              przydać .
              Co do twojej pewności o niezalezności ekonomicznej i zadbaniu o swój byt. Może
              młody jesteś i nic złego a niezaleznego od ciebie nie spotkało ale tak nie musi
              byc zawsze ( tsunami niejednego bogacza pochłonęło ) . Zalecam więcej pokory .
              Co do finansowania biur poselskich : jest to praktyka w każdym cywilizowanym
              kraju , w bogatszych krajach posłowie dostają jeszcze więcej , ale i tak
              kombinuja ( nie słyszałeś o kongresmenie polskiego pochodzenia , który
              oszukiwał na znaczkach pocztowych w USA ) .

A tak w ogóle to bez względu na to co ty sądzisz i jakie jest twoje zdanie
              banki zachodnie zgłoszą się po wykup obligacji do polskiego rządu i on będzie
              musiał wyłożyc kasę , zabierając z jakiejś innej pozycji w budżecie , byc może
              dotacje do ZUS

Bardzo dużo wypowiedzi i na tym forum i na moim poście . Cieszę się . Ale
              niektóre głupie i złośliwe , To szkoda . Trudno .Pozdrawiam
              • Gość: anka Re: Wart Pac pałaca angruszu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.06, 13:05
                Nie masz się co cieszyć,angruszu,frekwencją na twoim wątku.Głupota tak
                bezdenna,i to w wykonaniu ciała nauczycielskiego - fascynuje.Piszesz..

> najsłabsi i, że to wszyscy maja minimalną lub jak to niektórzy na tym forum
                > nazywają " głodową " emeryture .

Tak ! Ogromna większość ma emeryturę głodową !
                Może dowiesz się,jakie mają emerytury ludzie z zakladow włokienniczych,po 40 -
                tu latach zapieprzania przy krosnach ? A tobie wydają się zbyt duże ? I oni
                wcale nie najsłabsi !
                Dalsze kwiatki z twojej oslej łączki...

> większość młodych nauczycieli zatrudniona jest na rok , a czasami na
                zastepstwo
                >
                > na kilka miesięcy i trudno im odpowiadać za wiedzę ucznia za zaległości ,
                które
                >
                > zwykle w 90 % sa winą leniwego ucznia . Wiedzy do glowy na siłę nie wlejesz.

No jasne !! Oni nie odpowiadają. To ich koledzy,którzy sprawę olali.Zaiste
                mądrzy byli starożytni,którzy nauczycieli karali chłostą ,za brak postępu w
                nauce wychowanka..Cos w tym było.

C.D.N....mądrości senatorskiej głowy..

> Uczeń musi chcieć . A co jesli oni nawet nie chcą chcieć ( bo biorą rentę
                > rodzinną po rodzicu i chcą brać jak najdłużej .Stąd tendencja do powtarzania
                > klasy ) .

Oczywiście !!!! Zabrać mu rentę po rodzicu !! Ukarać ,za to że jest sierotą lub
                półsierotą !!A pieniążki przeznaczyć dla angrusza i bandy - najlepiej na URLOP
                ZDROWOTNY.../ zwroćcie uwagę na wiele mówiące milczenie na ten temat .Ciekawe
                ile razy nasz pedagog z niego korzystał ? No,ale zaraz padnie zarzut
                złośliwości,wszak te jego struny wymagały renowacji ! To po co darł gębę ? /

Dalej,mości panowie...

>Zalecam więcej pokory .
                > Co do finansowania biur poselskich : jest to praktyka w każdym cywilizowanym
                > kraju , w bogatszych krajach posłowie dostają jeszcze więcej , ale i tak
                > kombinuja ( nie słyszałeś o kongresmenie polskiego pochodzenia , który
                > oszukiwał na znaczkach pocztowych w USA ) .

On,znany tu z imienia i nazwiska ...zaleca ! A co ? WIĘCEJ POKORY!!! Śmiechu
                warte.W krajach cywilizowanych,na które się powołuje,ludzie którzy pracowali
                całe lata,mają na starość pewnośc bytu...dobrego bytu..
                Ale zaraz padnie zarzut Radia Maryja.Czy wszyscy emeryci mogą odpowiadać za
                idiotyzm,który każe ludziom głodować ,w myśl jakiś idei ?
                Nic już więcej nie napiszę,bo idąc tokiem mysli Andriuszy,zaraz padnie zarzut o
                komuchach i ich emeryturach.
                On jest chyba wytresowany na to słowo !!
                Zapamiętajmy sobie drodzy forumowicze to nazwisko.Może sąsiedzi i znajomi
                przekażą nam kiedyś wiadomości pt...''ANDRZEJ - EMERYT ''...

Pozdrawiam wszystkich.
                A jeżeli chodzi o Jędrka - to opadają ręce i nogi !

• Gość: Julka droga Anko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.06, 13:14
                  z jednej strony to on się bardzo martwi, żeby wnukom nie zostawiać długów.
                  Z drugiej strony o młodym pokoleniu (jako nauczyciel) ma nienajlepsze zdanie.
                • Gość: angrusz Re: Wart Pac pałaca angruszu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 13:17

Masz bigos w głowie i nie umiesz racjonalnie dyskutowac .
                  Do Radia Maryja nic nie mam , niech głosi ewangelię i niech ludzia i ja tez wg
                  niej żyją .

Ale czy ty wuażasz , że uczeń , który nie uczy sie i nie zdaje ma dostawac
                  rentę !! to niech się uczy , niech chodzi ( a nie chodzi ) do szkoły ,
                  tu jest twoje dno umysłowe ,
                  o innych juz nie mam siły
                  • Gość: anka Re: Wart Pac pałaca angruszu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.06, 13:37

Jeszcze ja..

Ludzie w wieku produkcyjnym pracują / na tych podłych emerytów,także/...

Renciści i emeryci obijają się na forum,bo jakby mieszkali w kraju
                    cywilizowanym,pewnie byliby na wczasach.

A co tu robi nasz Jędrek ?
                    Ano WIELKIE NIC .Uzdrawia Polskę,obrażając ludzi.Inni mają w głowies bigos,ale
                    on ma patent na szare komórki.A z dnem umysłowym on nie ma siły dyskutować.

PYTAM !!! się jeszcze raz !! A co z urlopem zdrowotnym ? Dlaczego nie piśniesz
                    na ten temat ?
                    Boisz się ? Że ktoś,kto cię zna,wyliczy ci ,ile razy naciągnąłes to biedne
                    państwo ?Bo twoje nazwisko jest już znane.A sława zatacza coraz szersze kręgi.

Czekamy na zdanie u URLOPACH ZDROWOTNYCH,przyznawanych również paniom
                    świetliczankom i bibliotekarkom,które przez większość cczasu przesiedziały na
                    zwolnieniach lekarskich i urlopach wychowawczych.

A także o twoich.Przecież ty,jak żona Cezara ,powinneś być poza
                    podejrzeniami...
                    • Gość: anka Re: Wart Pac pałaca angruszu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.06, 14:01
                      Oczywiście !

Odpowiedzi - niet ! Bo i jak może być ? Że się należy urlopik,to trzeba
                      wykorzystać ?

A jak podejdziesz do takiej sprawy ,Andriusza ?
                      Mój mąż ,emerytowany nauczyciel ,nigdy nie korzystający z urlopów
                      zdrowotnych,jest chory.Ma swoje lata.Czyli co ? Należy pozwolić mu umrzeć,czy
                      jako nauczyciel ma jakieś inne względy ...według ciebie ?

Jak znam życie i podobnych pieniaczy - odpowiedzi nie będzie,albo nastapi
                      przypowieść o bigosie.
                      • Gość: chłopek roztropek Re: Wart Pac pałaca angruszu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 14:20
                        dejta chłopu spokój...

Niech se pogada.
                        Może go żona lagą okłada.
                        A może ten angrusz nie ma żony?
                        Kto chciałby dziada co plecie androny?

Samotność boli...
                    • Gość: angrusz Re: Wart Pac pałaca angruszu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 15:48

Zdrowotne urlopy to tak ja renty czasowe - zobacz wstecz w statystyki le tych
                      rent lekarze dawali ( ile za łapówki ) . Ja dzięki Bogu jestem zdrowy
                      ale gdy byłem nie chciałem a mogłem .
                      A ze sławą , nie przesadzaj , jam marny pył , gdzie mi tam sława
                      ( ale miło się czyta nawet jeśli nieprawdopodobne )
                      • Gość: anka Re: Wart Pac pałaca angruszu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.06, 16:47
                        :-)))))))))

Niestety,angrusz...

Ta sława jest w znaczeniu pejoratywnym.....Sorry..
                        • Gość: angrusz Re: Wart Pac pałaca angruszu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 17:23
                          No trudno ale niektórzy mówią : źle czy dobrze byle po nazwisku !!
                          A może się przyda ??
                          • Gość: chłopek roztropek Re: Wart Pac pałaca angruszu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 18:44
                            britney spears choć głupia to ma przynajmniej kawałek tyłka a ty angrusz czym
                            możesz się pochwalić?
                            • Gość: angrusz Czy moralne jest zostawiać długi wnukom ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 20:33
                              Nie mam czym się chwalić .
                              Ale post jest nie o mnie .
                              Lepiej wróć do meritum .
                              Długi rosną
                              • Gość: 55 latek Re: Czy moralne jest zostawiać długi wnukom ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 21:03
                                Tak wygląda dyskusja młodych ludzi.
                                • Gość: angrusz Re: Czy moralne jest zostawiać długi wnukom ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 10:49
                                  Takie pokolenie . Czy sądzisz , że to pokolenie ( fanów Britney ) będzie miało
                                  ochote łożyc , nawet skromnie na przyszłych emerytów ?? Ci sybaryci będą myślec
                                  tylko o swoich przyjemnościach . Lepiej więc nie zadłużąć się bo wszystko
                                  spadnie i tak na starsze pokolenie ( które też nie ma ochoty oszczędzać )
                                  • Gość: up Re: Czy moralne jest zostawiać długi wnukom ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 15:03
                                    up
                                    • Gość: anka Re: Czy moralne jest zostawiać długi wnukom ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.06, 17:36
                                      Angrusz,ty chyba chory jesteś.Co post to emeryci.A weź ty i zrzeknij się swojej
                                      emerytury - kiedyś - daj przyklad innym..

Ale nie !!!!

Kali zabrać,ale Kali nie dać.
                                      Brrr...co to za cyborg..
                                      • Gość: angrusz Re: Czy moralne jest zostawiać długi wnukom ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 19:22
                                        Nie musisz czytać . Ale są tacy co czytają i podobnie jak ty komentuja ale są i
                                        tacy co sensownie myślą i komentują chociaż czasami mają inne zdanie .
                                        A tak w ogóle to jeszcze midaleko do emerytury i dlatego piszę taki post . Bo
                                        albo z budżetu pójdą pieniądze na np oświate i ja zyskam albo ciągle będa szły
                                        na ZUS ze skutkiem jak w opisywany i komentowany .
                                        • Gość: anka Re: Czy moralne jest zostawiać długi wnukom ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.06, 19:29
                                          no...

..to walcz !
                                          Ale ty siedzisz na forach - wielu,jak pająk w sieci i patrzysz co nowego
                                          doszło.A przecież do emerytury ci daleko.To nie masz nic do roboty i do
                                          poludnia i po poludniu ?

A zacznij od skladek .Ale tych emerytów zostaw już w spokoju,bo jesteś już
                                          żałosny.

Acha ...i nie wyskakuj z bogosem
    • Gość: xx Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: 80.54.171.* 29.12.06, 20:22
      Ja tak się przypatuje temu foru i snuje jeden wniosek. Młodzi nie mają
      zielonego pojęcia o życiu,pracy - a tylko lubują się w zazdrosnych sceneriach
      typu CZEMU ON MA A JA NIE nie biorąc pod uwagę, że emeryt na to sobie
      zapracował, jak również zapracował sobie na szacunek.
      • Gość: do xx Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.06, 20:50
        Ależ ten angrusz taki młody nie jest.Wręcz przeciwnie.No,może młody....inaczej.
      • Gość: angrusz Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 22:15
        Ciagle nie rozumiesz o co chodzi . Naet jak ten czy ów zapracował to jako
        państwo - III RP - nie powinnismy pozwalać na zadłużanie się . A jak to zrobic
        to już ty pomysl. Ja rzuciłem przykład z ZUSem i dotacjami z budżetu.

A teraz jak " emeryt " zapracowywał.
        Było to w Hucie w 80-tych , ale i w wieliu innych miejscach.
        Zbliżał się termin emerytury więc X dostawał max podwyżkę , premie i nagrody
        bo od tej kwoty miał naliczana emeryturę ( teraz już się zmieniło ale ile
        trwało ) ale przez całe życie nai tak aktywny zawodowo nie był ani tyle nie
        zarabiał i nie odprowadzał składek.
        Poza tym zobacz do rocznika stat. rok 73 emerytów około 3 mln rok 2006 emerytów
        ok 8 mln.
        Toz to prawiie trzy razy więcej . To teraz ten jeden zatrudniony jakby trzy
        worki ma nosic a ten dawniejszy tylko jeden . No i składka była o wiele niższa
        Zanim " zagrzmisz " z oburzenia to sprawdź liczby
    • Gość: xx Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: 80.54.171.* 29.12.06, 20:55
      To może młody nie jest, ale go życie nie nauczyło, albo myśli po dziecinnemu.
      • Gość: anka Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.06, 23:08
        A po co grzmieć ?
        Trąba jerychońska już jest tutaj.Przerżnęła wybory,to i buczy na forum.

Przeczytaj sobie tylko,co sam napisałeś..

___A tak w ogóle to jeszcze midaleko do emerytury i dlatego piszę taki post .
        Bo
        albo z budżetu pójdą pieniądze na np oświate i ja zyskam albo ciągle będa szły
        na ZUS ze skutkiem jak w opisywany i komentowany _____

Otóż to - JA ZYSKAM - jestem cacy,bo mi podwyższą zarobki,abym miał wyższą
        emeryturę.

Oczywiście emeryt z huty jest -be - z tego samego powodu..
        Poza tym - zabrać mu !! A co !! Ma mu się w głowie przewracać ,jak
        u ''jagiellończyków '' będzie robił zakupy..

Oj,Andriusza...
        Idzie rok 2007.Kariery politycznej to ty nie zrobisz.A może byś pomyslał przed
        balangą,jak dać przykład młodzieży aby nauczyciel był szanowany,jak za dawnych
        lat ?
        Bo jak się czyta takich jak ty,to niczemu się człowiek nie dziwi.I wydaje ci
        się ,że dyskutujesz .Nie.Gra w ping - ponga dyskusją nie jest.
        • Gość: anka Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.06, 23:29
          Poza tym niedługo postawisz wniosek,aby dwie trzecie emerytów po prostu
          wybić.To byłoby bardziej humanitarne,niż kazać im zdychać z głodu..

A ty jesteś nauczycielem ? Nie słyszałeś o wojnie ,o migracji do miast i o wyżu
          demograficznym ?

Magia liczb,nie powiązana z faktami .Ech,chory jesteś Jędrek..
          • Gość: angrusz Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 09:50

Dyskusja z tobą jest " żadna " jak mawiajĄ na Śląsku więc nie odpisuję
            ale jeżeli ty to robisz to dobrze odświeżasz post
            • Gość: anak Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.06, 10:16
              Odświeżam specjalnie,bo tylko tu jesteś wymieniony z imienia i nazwiska,a chcę
              aby ludzie zapamiętali idiotę,który uczy ich dzieci.

A także człowieka,który ma ambicje polityczne,a tak naprawdę gardzi swymi
              współobywatelami.
              A ty myślisz ''siroto '',że twoje pożal się Boże argumenty,trafiają do
              kogokolwiek ? Skoro cudze do ciebie w najmniejszym stopniu nie trafiają ?
              Tylko obrażasz,jak np.Julkę ?

Następnym razem odświeżę..tak,tak...wklejając wypowiedź ''Emeryta '',aby ci co
              zaczynają czytać,wiedzieli kto ich tak poucza..

ps.Forum pomyliło ci się albo z amboną,albo z katedrą nauczycielską.
              Jedno i drugie już wyszło z obiegu.
              • Gość: anka Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.06, 10:22
                A zrobię to od razu i odświeżę,bo to bicie piany z takim zakutym,tępym łbem już
                przestaje być ciekawe.
                Zresztą z '' DYSKUSJI '' już odpadli lepsi ode mnie..

'' Gość: emeryt 27.12.06, 18:16 + odpowiedz

wyjaśnienie: angrusz ukonczył w 1981 roku Wydział Chemii Politechniki Śląskiej,
                jest więc w miarę "młodym" osobnikiem, ma około 40 lat. Jak widać fakt, że w
                porównaniu do innych jego rówieśników "zbyt mało osiągnął" zdecydował o
                kandydowaniu Andrzeja Gruszewskiego do Rady Miasta. Na szczęscie dla mieszkańców
                nie uzyskał poparcie. Wylewa teraz żale i frustracje na forum reperując własne,
                nadszarpnięte EGO. Jedyna rada, to nie podejmować dyskusji. Już lepszy był
                niejaki STORIMA, też taki troll jak angrusz, tylko może trochę mniejszy
                frustrat.''

Stąd ta znajomość tego ,jak mówią na Śląsku..

I to by było na tyle..

• angrusz Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym 30.12.06, 16:23
                  Do tych co mają rozum docieram . Jest ich niewiele jak zwykle . Ze złośliwcami
                  nie romawiam bo złośc im odbiera zdolność postrzegania rzeczywistości .
                  No i trudno dyskutuje się z tymi , którzy tylko czubek własnego nosa widzą i
                  nie są w stanie objąć szerszej rzeczywistości albo nie chcą
                  A długi i tak trzeba będzie spłacać .
                  teraz ida te z czasów Gierka ( choć nam łaskawie obcięto ca o połowę .)
                  Drugi raz nie należy na taką łaskawość liczyć
                  • Gość: up Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 20:18
                    up
    • Gość: up Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.06, 09:19
      jeszcze raz
    • Gość: up A dług rośnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.06, 19:55
      Cięcia emerytur wg mnie sa nieuchronne , chyba że ktos w krasnoludki wierzy !!
      Dług 440 mld zł , ciekawe kiedy przekroczy 55 % PKB
      Wystarczy , że kurs walutowy sie zmieni niekorzystnie , Niemozliwe ?? Mozliwe
    • Gość: up Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 15:38
      up
    • Gość: angrusz Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 20:59
      Co dalej w tym temacie !!
    • Gość: co dalej Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 22:24
      co dalej ?
      • Gość: co dalej? Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.07, 22:30
        • Gość: co dalej? Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.07, 22:31
          Ano nic..

Spadaj wreszcie palancie,bo nikt nie chce z tobą gadać.
          • Gość: czas Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 07:21
            czas się skończył
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka