Dodaj do ulubionych

Inwestowanie na gieldzie

IP: *.21.pl 30.12.06, 16:13
witam
czy gracie na GPW?
zastanawia mnie czy w Czestochowie jest jakies stowrzyszenie badz klub
zrzeszajacy inwestorow indywidualnych?
jesli takie istnieje moze ktos ma namiar , a jesli nie to moze warto pomyslec
o zorganizowanie czegos takiego...moglibysmy oragnizowac jakies spotkania ,
szkolenia itd-dbajmy o rozwoj naszej wiedzy
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • damn_cute_gurl Re: Inwestowanie na gieldzie 30.12.06, 16:25
      Częstochowska loża BCC, wspólnie z Fortisem miała kidyś spotkanie organizowane przez finansitów i była mowa o sposobach inwestycji, m.in. gry na giełdzie. Są tam specjaliści od których na pewno można się wiele nauczyć, więc proponuje kontakt z BCC.
      • Gość: majkel Re: Inwestowanie na gieldzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.06, 16:47
        Ja także zajmuję się inwestycjami na giełdzie i nie słyszałem o czymś takim do
        tej pory. pozdrawiam
        • Gość: obserwator Re: Inwestowanie na gieldzie IP: *.21.pl 30.12.06, 16:51
          dlugo inwestujesz?
          co sadzisz o takiej inicjatywie?
          Pozdrawiam
      • Gość: obserwator Re: Inwestowanie na gieldzie IP: *.21.pl 30.12.06, 16:50
        BCC dziala wieloplaszczyznowo i nie zajmuje sie szczeglnie inwestowaniem na
        rynkach finasowym , ale dzieki za namiar po Nowym Roku wybiore sie do "jantaru"
        bo tam maja siedzibe i zobaczymy czy cos sie dowiem
        -chodziloby mi bardziej o cos co zajmuje sie tylko i wylacznie rynkami finansowymi.
        -a czy grasz na gieldzie jesli tak to moze jakies opinie , komentarze , moze
        jakas inicjatywa w celu powolania takiego ciala o ktorym pisze
        Pozdrawiam
        • Gość: majkel Re: Inwestowanie na gieldzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.06, 16:58
          aktywnie, to dopiero od roku, gdyż wcześniej byłem zbyt młody. Inicjatywa jest
          z pewnością ciekawa, ale nie wiem czy w Częstochowie jest wystarczająca ilość
          inwestorów.
          • Gość: obserwator Re: Inwestowanie na gieldzie IP: *.21.pl 30.12.06, 17:04
            wsrod moich znajomych jest 5 osob , ktore graja na GPW-wiec sadze , ze jest
            coraz lepiej tzn. coraz wiecej ludzi zaczyna przygodne z rynkami finansowymi
            -dzieje sie tak m.in. coraz wieksza dostepnosc do grania przez neta

Inicjatywa taka mialaby na celu oragnizowanie spotkan celem poszerzania wiedzy
            na temat rynku finansowego , byc moze zaproszenie osob profesjonalnie
            przygotowanych do inwestowania ( szkolenie AT , opcje , kontrakty terminowe , forex)
            Pozdrawiam
            • Gość: majkel Re: Inwestowanie na gieldzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.06, 17:08
              Net z pewnością przyczyni się do coraz większej popularności giełdy, ciekawe
              tylko czy przeszkodą w powiększaniu grona inwestorów nie będzie zachowanie
              giełdy w 2007 :) Pozdr.
              • Gość: obserwator Re: Inwestowanie na gieldzie IP: *.21.pl 30.12.06, 17:16
                akcje sa juz dosc drogie wiec alternatywa moze byc forex albo kontraky
                - na chwile obecna nie mam zbyt duzej wiedze na temat tej alternatywy i wlasnie
                dlatego chcialbym aby taka inicjatywa powstala
                -mam nadzieje, ze znajdzie sie w Czestochowie troche chetnych na takie dzialanie
                -po Nowym Roku chce sie wybrac do BCC zobacze co oni mi zaproponuja

Pozdrawiam
        • damn_cute_gurl Re: Inwestowanie na gieldzie 30.12.06, 17:57
          jeszcze nie gram:) chce się kształcić w tym kierunku.
          Jesienią, wymieniony przeze mnie wykład był prowadzony przez Pana Karzełka. Z informacji które posiadam, on pomaga w inwestycjach członkom BCC.
          Na spotkaniu udowadniał, jak należy bezpiecznie inwestować, aby mieć zysk bez ryzyka. Polecam jakiś kontakt z nim, zajmie się finansami i wskarze odpowiednia droge inwestycji.

Pozdrawiam
    • Gość: majkel Re: Inwestowanie na gieldzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.06, 17:13
      Mam takie pytanko. Jesteś studentem może?
      • Gość: obserwator Re: Inwestowanie na gieldzie IP: *.21.pl 30.12.06, 17:19
        studiowalem ale niestety nie skonczylem-zajalem sie prowadzeniem wlasnej
        dzialalnosci gospodarczej , ale planuje sie edukowac

a TY juz studiujesz? bo pisales , ze dopiero co miales mozliwosc inwestowania ze
        wzgledu na wiek wiec mozesz miec teraz 19lat
        Pozdrawiam
        • Gość: majkel Re: Inwestowanie na gieldzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.06, 17:28
          mam 20 jestem na drugim roku, a pytam się, bo biorę udział w takiej grze dla
          studentów organizowanej przez "Parkiet", i chciałem się zapytać o coś w związku
          z tą grą. Odnośnie alternatyw o których wspominałeś, to wiem tylko tyle, że
          są :)
          • Gość: Majkel Re: Inwestowanie na gieldzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.06, 17:30
            Edukacja, edukacja... Ja mam dość chwilowo :(
            • Gość: obserwator Re: Inwestowanie na gieldzie IP: *.21.pl 30.12.06, 17:32
              rozumiem , ze inwestujesz w akcje- jakie bys polecal a jakie masz w portfelu?
              • Gość: majkel Re: Inwestowanie na gieldzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.06, 17:47
                Odnośnie polecania to, "chwilowo" nic bym nie polecał, gdyż sytuacja jest w
                moim przekonaniu niezbyt pewna, a kursy większośći spółek jak już wspomniałeś
                wysokie.
          • Gość: obserwator Re: Inwestowanie na gieldzie IP: *.21.pl 30.12.06, 17:34
            czy widniejesz jako jeden z liderow tej gry?
            • Gość: majkel Re: Inwestowanie na gieldzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.06, 17:44
              Dotychczasowo mam to szczęscie. Ale cos im się tam wali i wchodząc na konto
              pokazuje mi zaniżoną wartość portfela. A jesli chodzi o moje "walory", to
              Elek, PEP i Kompap. A Ty posiadaswz aktualnie jakieś akcyjki?
              • Gość: obserwator Re: Inwestowanie na gieldzie IP: *.21.pl 30.12.06, 17:51
                Michale czy Twoja zawartosc portfela dotyczy gry czy rzeczywistosci
                - ja mam Ganta , Alchemia , Kable - Ganta najwiecej
                • Gość: majkel Re: Inwestowanie na gieldzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.06, 17:55
                  :) w rzeczywistości, gdyż w grze "Parkietu" tylko spółki z WIG-u 20.
                • Gość: majkel Re: Inwestowanie na gieldzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.06, 17:56
                  Gant ma niezły ciąg ostatnimi czasy :)
                  • Gość: obserwator Re: Inwestowanie na gieldzie IP: *.21.pl 30.12.06, 18:05
                    z Gantem mam nadzieje , ze to dopiero poczatek wzrostow
                    -ale skupmy sie na dzialaniu majacym na celu wzrost wiedzy na temat GPW
                    -czy na PCz jest kolko inwestycyjne czy cos takiego?
                    -czy jest kadra specjalizujaca sie w rynkach finansowych?
                    -czy wsrod studentow jest zainteresowanie tym tematem?
                    -ile znasz osob grajacych na gieldzie?
                    Pozdrawiam
                    • Gość: majkel Re: Inwestowanie na gieldzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.06, 18:12
                      zainteresowanie jest, ale co do kadry to nie mam pojęcia, gdyż na zajęciach
                      choć tematyka giełdy była poruszana, to raczej pod kątem GPW jako instytucji, a
                      nie możliwości do inwestowania. Ja znam osobiście 3 osoby.
                      • Gość: majkel Re: Inwestowanie na gieldzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.06, 18:13
                        O żadnym takim kole nie słyszałem.
                        • Gość: obserwator Re: Inwestowanie na gieldzie IP: *.21.pl 30.12.06, 18:18
                          jesli chodzi o nakreslanie rynkow finansowych to chyba pisales o wykladach prof
                          Sitka -wyklad monotonny i prof Sitek nie wie nawet w jakich godzinach sa
                          notowania i nie wie jaki jest ostateczny kurs zamkniecia-bylem u Niego na
                          wykladzie-nudy i dla osob co maja pojecie nic nowego nie wnosi
                          Pozdrawiam
                      • Gość: obserwator Re: Inwestowanie na gieldzie IP: *.21.pl 30.12.06, 18:14
                        a Ty jestes zainteresowany aby osobiscie zaangazowac sie w taka inicjatywe?
                        • Gość: majkel Re: Inwestowanie na gieldzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.06, 18:26
                          dokładnie o prof. Sitka. Byłem może 3 razy i powiem szczerze, że za każdym
                          razem wychodziłem zniesmaczony. Chyba byłbym zainteresowany, ale nie na obecną
                          chwilę, gdyż sesja się zbliża a ja jestem w lesie. Na dzisjaj juz muszę
                          kończyć. Pozdrawiam jeszcze raz
    • Gość: Mlody Re: Inwestowanie na gieldzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.06, 18:44
      1. Załóżmy że kupuje akcje za 1000zł. Po tygodniu sprzedaje je za 1500zł. Jakie
      i w jakiej wysokości mam zapłacić podatki.
      2. Czy w Cz-wie są oprócz penetratora inne biura maklerskie?
      3. Czy znacie kogoś kto zyje tylko z giełdy?
      • Gość: obserwator Re: Inwestowanie na gieldzie IP: *.21.pl 30.12.06, 19:01
        1. 1500-1000=500x19%podatek dochodowy -w przyblizeniu okolo 100zl
        2. BOS ma biuro przy placu Daszynskiego na I pietrze
        3. ja nie znam
        Pozdrawiam
        • Gość: Mlody Re: Inwestowanie na gieldzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.06, 20:02
          A co jak kupie akcje za 1000 a sprzedam za 500zł?? Podatek od strat??
          I jeszcze jedno pytanie, biura maklerskie chyba takze pobieraja prowizje, jesli
          tak to od ktorej kwoty?
          • Gość: Yoko Re: Inwestowanie na gieldzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.06, 08:48
            Lista domów maklerskich z strony GPW. Przy wielu z nich znajdują się adresy
            stron internetowych. Wystarczy kliknąć i przeważnie znajdziesz tam odnośnik bądź
            zakładkę typu "opłaty".
    • Gość: milo Re: Inwestowanie na gieldzie IP: 217.116.110.* 30.12.06, 18:47
      Gram na giełdzie od jej początku tj chyba 15 lat.Na pierwszym notowaniu było 5
      firm.Ja obstawiałem Exbud.Opieram się na dostępnej literaturze i na intuicji.W
      moim portfelu jest 5-10 firm i śledzę ich wyniki,poznałem profil działania i
      perspektywy na rynku.Często kupuje to co nie kupuje nikt i cierpliwie
      czekam.Generalnie jestem na plus ale często adrenalina idzie w górę.Tyle na GPW
      jest przekrętów,że wiedza teoretyczna nijak ma się do notowań.Teraz traktuje
      już to jak zabawę.Angażuje ok 10.000 i patrzę aby zarobić co miesiąc 1000zł.Bez
      wielkiego rezyka. Pozdrawiam.
      • Gość: obserwator Re: Inwestowanie na gieldzie IP: *.21.pl 30.12.06, 18:58
        10% w miesiac -bardzo dobry wynik-rocznie 120% mozna by z tego spokojnie zyc ale
        gielda lubi psikusy robic
        - a co sadzisz o kontraktach terminowych i forexie?
        Pozdrawiam
        • Gość: Kiszka Re: Inwestowanie na gieldzie IP: *.21.pl 31.12.06, 06:25
          Kilkanaście lat temu każdy obywatel naszego kraju otrzymał świdectwa udziałowe.
          Może panowie wiedzą jaka jest ich dalsza historia? Ile sa teraz warte? Koszt
          jednego to było chyba 70 zł.
          • Gość: obserwator Re: Inwestowanie na gieldzie IP: *.21.pl 31.12.06, 11:08
            Witam
            -kilkanascie lat temu to mialem okolo 10-14lat i nie sledzilem jeszcze wydarzen
            zwiazanych z rynkami finansowymi
            NFIwww.bankier.pl/wiadomosc/Historia-programu-NFI-i-jego-naturalnej-smierci-160105.html
            Pozdrawiam
        • Gość: Yoko Re: Inwestowanie na gieldzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.06, 08:49
          Część :)
          co chciałeś, że dzowniłeś do mnie tak późno??

Chyba się nie pomyliłem jeśli chodzi o osobę, która kryje sie pod tym nickiem:D:D
          • Gość: obserwator Re: Inwestowanie na gieldzie IP: *.21.pl 31.12.06, 11:02
            Witam
            nie pomyliles sie...wiec dzis sie razem bawimy!!!

Pozdrawiam
            • Gość: majkel Re: Inwestowanie na gieldzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.06, 16:20
              Życzę udanej zabawy wszystkim inwestorom :)
              • Gość: Yoko Re: Inwestowanie na gieldzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.07, 17:11
                PANIE I PANOWIE SAMYCH ZIELONYCH STRZAŁEK W 2007 ROKU!!!!!!!

i wykreślmy w tym roku takie miesiące jak maj i grudzień;)
    • Gość: Ciekawy Re: Inwestowanie na gieldzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.07, 19:25
      A mozna gdzies pograć na GPW na niby, tzn wirtualnymi pieniędzmi?
    • Gość: Absolwent Re: LO Traugutta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.07, 21:08
      2 lata temu w LO Traugutta kółko giełdowe prowadził prof. Napieralski. Był
      systematyczny wykład z analizy technicznej i w ogóle było super. Tam nauczyłem
      się giełdy, do dzisiaj się spotykamy i dyskutujemy o bieżących wydarzeniach
      giełdowych.

Miałem szczęście mieć takie zajęcia w szkole, jeszcze przed studiami. Zdążyłem
      więc na hossę hehehe
      • Gość: Filozof Re: LO Traugutta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.07, 22:13
        pieniadze to nie wszystko, tak naprawde pieniadze sa nic nie warte :P hehe :P
        • Gość: Antyhanys Re: Chcecie zarobc to tylko Polnord:) IP: *.prenet.pl 01.01.07, 22:29
          KOMISJA PAPIERÓW WARTOŚCIOWYCH I GIEŁD
          Raport bieżący nr 114 / 2006
          Data sporządzenia: 2006-12-30
          Skrócona nazwa emitenta
          POLNORD
          Temat
          Rejestracja połączenia Polnord S.A. i Polnord-Dom Sp. z o.o.
          Podstawa prawna
          Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Treść raportu:
          Zgodnie z § 5 ust. 1 pkt 14 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19
          października 2005 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych
          przez emitentów papierów wartościowych (Dz.U. 2005, nr 209, poz. 1744),

Spółka, nawiązując do raportu bieżącego nr 107/2006 z dnia 04.12.2006 r.
          informuje, że w dniu 29.12.2006r. otrzymała z Sądu Rejonowego Gdańsk-Północ w
          Gdańsku, VII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, Postanowienie z
          dnia 22.12.2006r. w sprawie połączenia Polnord S.A. i Polnord-Dom Sp. z o.o.
          Połączenie Spółek nastąpiło w drodze przejęcia przez Polnord S.A. z siedzibą w
          Gdańsku (spółka przejmująca) Polnord-Dom Sp. z o.o. z siedzibą w Gdańsku
          (spółka przejmowana, w 100% zależna od Polnord S.A.) w trybie określonym w art.
          492 § 1 pkt 1 w związku z art. 514 Kodeksu spółek handlowych, tj. poprzez
          przeniesienie całego majątku Polnord-Dom Sp. z o.o. na Polnord S.A., jednak bez
          wydawania przez Polnord S.A. wspólnikom Polnord-Dom Sp. z o.o. w zamian swoich
          akcji.

Polnord-Dom Sp. z o.o. należy do grona czołowych firm deweloperskich o
          ugruntowanej pozycji na rynku Trójmiejskim. Jako pierwsza firma deweloperska z
          Wybrzeża Gdańskiego wkroczyła z powodzeniem na rynek warszawski, skutecznie
          konkurując z podmiotami krajowymi i zagranicznymi w zakresie budowy mieszkań o
          wysokim standardzie.
          Polnord-Dom Sp. z o.o. znajduje się w gronie pierwszej dziesiątki firm
          deweloperskich w Polsce, którym nadany został przez Krajową Izbę Budownictwa –
          "Certyfikat Dewelopera" i posiada go nieprzerwanie od 2000 roku. Ponadto
          Polnord-Dom Sp. z o.o. jest członkiem - założycielem ogólnopolskiej organizacji
          branżowej Polskiego Związku Firm Deweloperskich w Warszawie. Budowane przez
          Polnord-Dom Sp. z o.o. obiekty mieszkalne były kilkakrotnie wyróżniane i
          nagradzane.

Do końca pierwszego półrocza 2006r. Polnord S.A. prowadził działalność głównie
          w sektorze budowlanym. W lipcu 2006r. Zarząd Polnord S.A. istotnie zdynamizował
          działania zmierzające do sformułowania nowej strategii Polnord S.A.
          zakładającej znaczący rozwój działalności Spółki na rynku przedsięwzięć
          deweloperskich. Wyrazem tych działań było zawarcie z dominującym
          akcjonariuszem – spółką PROKOM Investments S.A. w dniu 03.08.2006r. Umowy
          Inwestycyjnej, w której to strony zgodziły się co do intencji budowy centrum
          kompetencyjnego w zakresie projektów deweloperskich w oparciu o Grupę
          Kapitałową POLNORD. W ślad za tą umową, Zarząd sformułował nową, istotnie
          zmienioną strategię Spółki i zdefiniował nowy profil działalności Polnord S.A.
          Koncentracja działalności w zakresie przedsięwzięć deweloperskich w Polnord
          S.A., o której mowa powyżej, dokonała się m.in. poprzez przejęcie przez Polnord
          S.A. swojej spółki zależnej Polnord-Dom Sp. z o.o. oraz poprzez przekazanie do
          Polnord S.A. 49% udziałów w spółce Fadesa Prokom Polska Sp. z o.o., o czym
          Spółka poinformowała w raporcie bieżącym nr 113/2006 z dnia 21.12.2006r.

Wg mnie: Powrót do góry i nowe szczyty na 145zł jesli w miedzyczasie nie bedzie
          wiekszej korekty na szerokim rynku :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka