Gość: blue IP: 212.87.244.* 19.02.07, 15:12 Obóz Greenpeace. Przyjeżdżajcie do Rospudy! Wszystkie informacje o obozie uzyskasz pisząc na adres: agata.zielinska@greenpeace.pl i pod numerem telefonu 503 157 028, gg 1938094. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: alternatywny Re: Obóz Greenpeace-Rospuda IP: 212.87.244.* 19.02.07, 20:07 podbijam ten wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Augustów znam, byłem tam nie raz, IP: *.gre.pl 19.02.07, 20:36 I dlatego wiem, ze alternatywy nie ma. Bo jak poprowadzić obwodnicę? Od wschodu? Uruchamiając prom, przewożący ciężarówki przez Jezioro Białe? A może przez przesmyk między Białym i Studzienicznym, degradując kawał Puszczy Augustowskiej? Jedyną alternatywą jest ominięcie Necka od zachodu, właśnie przez Dolinę Rozpudy. Proponuję wejść na mapa.szukacz.pl/, znaleźć w miejscowościach Augustów i samemu się przekonać. To jest rzeczywiście najlepsze rozwiązanie problemu. Dlatego solidaryzuję się tym razem z mieszkańcami Augustowa! Ekolodzy zrobili wiele dobrego dla środowiska, ale tym razem ktoś zupełnie nie przemyślał akcji. Każde inne rozwiązanie, z pozostawieniem niszczącego przecież Necko i Białe ruchu przez miasto jest o wiele groszym rozwiązaniem. Mylę się? To proszę o alternatywę? Może ktoś wymyśli, jak, nie budując drogi od nowa, połączyć Suwałki z Białymstokiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alternatywny Re: Augustów znam, byłem tam nie raz, IP: 212.87.244.* 19.02.07, 23:35 Całe szczęście jesteśmy w UE,dzięki której, możliwe jest zablokowanie inwestycji w kształcie, jaki się teraz proponuje. Raport Komisji Europejskiej jest jednoznaczny:inwestycja w obecnym kształcie jest nielegalna. Prawdopodobnie zakończy się to wstrzymaniem dofinansowania unijnego. Widocznie się mylisz.Mniejszą szkodą,będzie poprowadzenie obwodnicy przez kawałek Puszczy Augustowskiej(choć też jest to szkoda,zgoła inna jednak). A mieszkańcy Augustowa? Oczywiście,że mają rację.Obwodnica jest potrzebna,ale w innym miejscu. Nie ma się co dziwić mieszkańcom Augustowa,przecież tam obecny rząd ma największe poparcie społeczne. Nawet najgłupsze pomysły kaczystów,będą zawsze tymi najlepszymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obwodnica byc musi Re: Augustów znam, byłem tam nie raz, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 00:13 Jakie szczescie????<szok> szczescie ze kolejni ludzie zgina od natloku tirow!!??Tam musi powstac obwodnica. Co jest wazniejsze ludzkie zycie czy ...Wiem ze przyroda jest wazna ale zrozumcie ze nie mozna sie cofac musimy sie rozwijac i isc do przodu. A pozniej narzekania ze korki sa ze tyle wypadkow ze drog nie buduja.Co jak co ale najlepiej by bylo dla greenow zebysmy sie cofneli o 100l kazdy mial by wtedy konia i bryczke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alternatywny Re: Augustów znam, byłem tam nie raz, IP: 212.87.244.* 20.02.07, 00:20 Nie potrafisz czytać ze zrozumieniem? Czy fragmentycznie interpretujesz wypowiedzi? Tak, obwodnica musi być,przebiegająca w innym miejscu. Też jestem w szoku,dlaczego tak wielu, ma cechy wtórnego analfabetyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byc musi obwodnica Re: Augustów znam, byłem tam nie raz, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 00:31 umiem czytac ze zrozumieniem ale jak przeczytalem pierwsze 3 linijki: " cale szczescie ze jest unia oni to zablokuja" to juz nie moglem tego czytac dalej tak sie zdenerwowalem tym ze ludziom bardziej zalezy na tej rospudzie niz na ludzkim zyciu i bez namyslu musialem wyrazic swoj poglad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Kaśkosz Re: Augustów znam, byłem tam nie raz, IP: 217.96.15.* 20.02.07, 08:45 CAŁE SZCZEŚCIE ŻE JESTESMY W UNI I UNIA ZABLOKUJE INWESTYCJE - jak zwykle ociężałość umysłową urzędników próbuje się usprawiedliwić słowami "inaczej się nie da" nic bardziej mnie nie denerwuje niż głupota tych ludzi, w jaki sposób oni awansowali na swoje stanowiska, chyba jedynie dzięki koneksjom i partyjnej dyspozycyjności. Trzeba wstrząsnąć tymi ludźmi by wreście zaczeli myśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Re: Augustów znam, byłem tam nie raz, IP: *.gre.pl 20.02.07, 09:42 Nadal nikt nie proponuje alternatywnej trasy dla obwodnicy! Zrozumcie, ja znam te tereny i o wiele mniejszym zagrożeniem jest wysoka estakada nad Rospudą, niż przedzieranie się przez Puszczę Augustowską. Zlikwidowano kilkanaście lat temu tartak nad "Białym", i sp[ływ drewna, ludzie oburzają się na zawłaszczanie tamtejszych terenów (Ośrodek Delfin). I wy jeszcze chcecie tamtędy przeprowadzać obwodnicę? Chyba nie mając zupełnego pojęcia o ukształtowaniu tamtego terenu i prawdziwych walorach dla ochrony środowiska można takie brednie wypowiadać.Oberzyjcie sobie pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Suwalszczyzna.png i sami określcie - na prawo, czy na lewo od Augustowa należy wybudować drogę? A wszystkim, którym wydaje się że na prawo (na wschód) polecam lekturę choćby pl.wikipedia.org/wiki/Puszcza_Augustowska - ja niestety, jako pierwszy jestem skłonny przypiąć sobie wstążkę przeciw innym projektom zbudowania tej obwodnicy. Niestety - tu wybrano najmniejsze zło i trzeba o tym wyraźnie mówić. Przecież miejscowi przyrodnicy wyraźnie to potwierdzają. To czemu nie mamy im wierzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piter Re: Augustów znam, byłem tam nie raz, IP: *.kablowka.waw.pl 20.02.07, 11:53 a nie pomyślałeś jasiu o przesunięciu obwodnicy na północny zachód ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piter Re: Augustów znam, byłem tam nie raz, IP: *.kablowka.waw.pl 20.02.07, 11:55 zapewne na Polskę zostaną nałozone wysokie kary przez UE która jest bardzo proekologiczna... a kto za to zapłaci? Podatnicy, a to wszystko przez ignorancje ministra środowiska i kilku wysoko postawionych urzędników. Wariant pólnocno zachodni ma jeszcze jeden plus, droga była by bezpośrednio połączona z planowaną obwodnicą Suwałk. I nie mów jasiu że nie ma sensownego wariantu alternatywnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Właśnie skontaktowałem się ze znajomym z Augustowa IP: *.gre.pl 20.02.07, 12:26 Okazuje się, że odsunięcie obwodnicy jeszcze dalej na zachód uruchamia całą procedurę inwestycyjną jeszcze raz. Znając warunki w jakich wybierano przez kilka lat sposób rewitalizacji III Alei w Czestochowie (no i przetargowe perypetie z wykonawcami), Augustów czeka coś o wiele gorszego. A nie pomyslałeś, ze ktoś wykupuił tereny pod alternatywną drogę i teraz chce na tym zrobić majątek, przesuwając obwodnicę na "swoje" tereny? Obecny projekt zakłada przejście drogi przez tereny będące właśnością Skarbu Państwa. Ile chcesz wydać ze swoich podatków na wypchanie portfela cwaniakom, którzy zainwestowali w alternatywną ziemię? Dolina Rozpudy nigdy nie miała statusu nawet rezerwatu. Był to zawsze tylko teren chronionego krajobrazu! Nic wiecej. A wiesz, ze w Augustowie wszyscy twierdzą, że cała akcja to tylko odwet firm, które przegrały przetarg na budowę? Wynajęły sobie ekologów. A pamiętasz protesty "ekologów" w Łodzi i jak (jaką sumą) się to skończyło? To jeszcze powiedz co zostało jeszcze z walorów przyrodniczch tego terenu, po akcji "ekologów". Po tych ogniskach, kaleczeniu drzew, krzykach itd. Przecież tam już jest zdegradowane środowisko - właśnie poprzez akcję ekologów w taki sposób medialnie prowadzoną! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piter Re: Właśnie skontaktowałem się ze znajomym z Augu IP: *.kablowka.waw.pl 20.02.07, 12:58 Może ktoś wykupił może nie, w wypadku gdy nie można się dogadać z właścicielem terenu można go wywłaszczyć. Napewno Państwo lepiej na tym wyjdzie wykupując ziemie pod inwestycje od tych rzekomych "cwaniakow" niż jeśli będziemy musieli płacić kary zasądzone przez unie rzędu kilkudziesięciu milionów euro, pamietaj że sprawa trafiła do NSA (albo TK ? nie pamietam). W przypadku gdy TK albo NSA zasądzi że inwestycja jest nielegalna (co jest wielce prawdopodobne) prace trzeba przerwać i wszystko rozebrać. Grupa 40 ekologów rozwinie pare transparentów, posiedzi na lub przykuje się do drzewa to ma byc degradacja środowiska? Usmiałem się ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Właśnie skontaktowałem się ze znajomym z Augu IP: 212.87.241.* 20.02.07, 22:58 Odpowiedz Link Zgłoś