mhcz 31.03.07, 07:35 Czy ktos moze mi wytłumaczyc , zimy nie było grzejniki przez zime prawie wyłaczone a ja mam do dopłacenia 250 .Juz nic nie rozumiem sasiedzi maja zwroty a ja ciagle musze dopłacac.Jak to u was działa ???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kol Re: mierniki ciepła!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 07:45 Dokładnie...U znajomych grzejniki chodziły całą zimę na maxa a u mnie minimalnie oni mają do zwrotu prawie 200 zł a ja do zwrotu 53 zł normalnie jaja jak berety :/:D Odpowiedz Link Zgłoś
mhcz Re: mierniki ciepła!!!! 31.03.07, 07:51 Moze ktos podpowie jak to robicie ze macie zwroty ,bo ja jeszcze nigdy go nie miałam a mierniki mam od 7 lat???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu Re: mierniki ciepła!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 08:59 Sprawa prosta było gorące lato-mierniki ciepła w nagrzanym mieszkaniu "pracowały". Proponuję wymusić pomiary po okresie grzewczym. Jeszcze raz, w lecie miernik cieczy paruje więcej niż w zime. Zarządy spółdzielni żle gospodarzą naszymi pieniędzmi. Rządajmy tego co należy do nas.Płacimy za ciepło przez cały rok- ale mierniki ciepła nie muszą mierzyć ciepła przez rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fachowiec ;) Re: mierniki ciepła!!!! IP: *.gprspla.plusgsm.pl 01.04.07, 20:59 moze by tak najpierw sprawdzic zasade dzialania zamiast gadac bzdury. Podzielnik kosztow jak sama nazwa wskazuje dzieli koszta ogrzewania miedzy lokatorow. Samo zas zuzycie ciepla dla calego bloku mierzy licznik ciepla (cieplomierz) i mierzy baaaardzo dokladnie. Gdyby podzielnikow nie bylo kazdy placil by z metra czyli kwote odczytana z licznika dzieli sie na ilosc metrow wszystkich mieszkan i wychodzi cena 1 m2 potem ta cene mnozy sie przez ilosc metrow w waszym mieszkaniu i wychodzi cena jaka placicie za co. tylko wtedy nie macie wplywu na to ile placicie. Jak dziala podzielnik - ano tak: podzielnik wyparkowy (to ten gdzie sa fiolki lub kapilary z plynem) odparowuje pod wplywem temperatury, poniewaz fiolki z plynem umieszczone sa w rowkach z aluminiowej plytki przymocowanej do grzejnika (aluminium jest dobrym przewodnikiem ciepla) to plyn odparowuje przede wszystkim pod wplywem ciepla grzejnika, im grzejnik cieplejszy tym plyn szybciej paruje, oczywiscie latem tez paruje ale znacznie wolniej i u wszystkich tak samo, a podzielnik tylko dzieli koszta !!!! a nie liczy zuzycie ciepla. poza tym wiekszosc podzielnikow ma tak zwany naddatek na okres letni czyli gdybyscie taki podzielnik zamontowali na grzejniku ktory nigdy nie bedzie wlaczony i nie bedzie innego zrodla ciepla w pomieszczeniu to podzielnik po rownym roku wskaze zero !!! Dla niedowiarkow - podzielnik kosztow obarczony jest takim samym bledem jak wodomierz!!! Ma jedna ogromna wade !!! jesli sasiedzi oszukuja i odkrecaja podzielniki albo stosuja inne metody zeby oszukac to placicie za to wy lokatorzy. Jesli wasz sasiad odkreci podzielniki i schowa do lodowki to nie zaplaci za cieplo ktore zuzyl a przeciez zuzyl bo grzejniki mial odkrecone i cieplomierz pokaze to zuzycie, co sie wtedy stanie? bedzie wyzzsza cena jednej dzialki i zaplacicie za to wy uczciwi!!! Moze wytlumacze jak sie oblicza cene dzialki - na przykladzie blok ma 10 mieszkan i zuzyl ciepla za kwote np. 25 000 podzielniki we wszystkich mieszkaniach w sumie pokazaly 250 dzialek trzeba podzielic kwote za co 25 000 przez 250 dzialek i mamy cene jednej dzialki rowna 100 zł teraz mnozy sie ja przez wasze zuzycie np. 18 dzialek i ten lokator placi 1800 a ten co zuzyl ciepla np. za 3000 ale zdjal podzielniki ktore przez to pokazaly tylko 3 dzialki zaplaci 300 zl czyli oszuka was na 2700 rozumiecie??? Mam nadzieje ze to nieco rozjasni wasze umysly. jakby co to moge jeszcze co nieco wytlumaczyc pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja_cek Re: mierniki ciepła!!!! IP: 212.160.172.* 02.04.07, 10:07 Do fachowca: to proszę jeszcze wytłumaczyć kto płaci za podgrzewanie trawników, chodników (zimą dokładnie widać trasy kanałów ciepłowniczych) i klatek schodowych, w których temperatura ze względu na nieszczelne drzwi i okna niewiele różni się od tej zewnętrznej. Liczniki ciepła znajduje się nie w blokach lecz w tzw. wymiennikowniach a te obsługują po kilkanaście lub kilkadziesiąt bloków. Moja odpowiedź jest taka: za to wszystko płacimy my - lokatorzy, a jak mówią inni fachowcy "po drodze" ucieka nawet do 50% ciepła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fachowiec Re: mierniki ciepła!!!! IP: 212.2.100.* 02.04.07, 21:09 oczywiscie ze wy za to placicie. a kto ma niby za to zaplacic? ale nie rozumiem co ma do tego podzielnik?? poza tym fortum to nie instytucja charytatywna tylko firma ktora wypracowuje zysk sprzedajac cieplo, wiec odbiorca musi zaplacic za cieplo ktore zuzywa ale koszt GJ jest tak skalkulowany ze pokrywa koszta przesylu czyli ogrzane trawniki rowniez. Czy jestescie tak naiwni zeby myslec inaczej???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: mierniki ciepła!!!! IP: 83.17.130.* 31.03.07, 10:27 Ja mam dopłacić a zużyłam mniej niż w zeszłym roku(wtedy była nadpłata).Wychodzi z tego, że nie warto oszczędzać jak inni nie oszczędzają. Poza tym blok od dwóch lat jest ocieplony i większość sąsiadów ma okna plastikowe, więc zużycie węzła też powinno być mniejsze i powinniśmy teoretycznie mniej płacić ale tak nie jest:( MOŻE MI KTOŚ TO WYTŁUMACZY?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: mierniki ciepła!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.07, 14:19 Jak dchodzic swoich praw??/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Manson Re: mierniki ciepła!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 31.03.07, 15:32 He he trzeba ruszyć tyłek raz do roku i iść na zebranie członków spółdzielni,tam wszystkiego można się dowiedzieć i ustalić,ale ludzie niechodzą na to jedno zebranie w roku,ciekawe dlaczego? i zarządy spółdzielni z prezesami robią co chcą bo nikt się tym nieinteresuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Re: mierniki ciepła!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 10:31 Mierniki ciepła to kasa dla tych którzy są ich właścicielami. My mamy tylko płacić. Jakie są nasze prawa? Zebrania to tylko pyskówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: mierniki ciepła!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.07, 10:36 Guzik prawda niema żadnych pyskówek,bo zebrania to towarzystwo wzajemnej adoracji,stękać umiecie tylko na forum, trzeba ruszyc dupe i isc na zebranie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jmk Re: mierniki ciepła!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 13:19 To co macie w swoich CHAŁUPACH to są PODZIELNIKI, czyli że ktoś do tego podzielenia opłat za ciepło opracował jakis plan do rozmieszczonych w bloku grzejników, ale już ich usytuowanie wzgledem słońca to mu wisiało nacią od pietruszki więc tak jak ktoś pisał LEPIEJ OGRZEWANWY LETNIM słońcem podzielnik MUSI WIĘCEJ WPAROWAĆ, skoro nie jest ZAMKNIĘTY HERMETYCZNIE, stad problem jaki macie, o błednym rozmieszczeniu i dobraniu podzielnika pomijam. Normalnie teraz w bloku wykonuje się INSTALACJE JEDNORUROWE- czyli do pomieszczenia przychodzi CIEPŁO jedna rurą(gorąca wodw) a to którego nie zużyłeś wraca do dostawcy drugą( chłodna rura), pomiędzy nie wpinany jest MIERNIK CIEPŁA mierzący ILOŚC WODY DOSTARCZONEJ, jej TEMPERATURĘ i to samo na powrocie- Różnica temperatur obu wód pomnożona przez ilość wody razy ciepło właściew to jest WASZE CIEPŁO ZUŻYTEi za to płacisz, ale TUTAJ TEZ NIE ZNAJDZIESZ SPRAWIEDLIWOSCI, bo jak mieszkasz w środku pomiędzy sąsiadami to ONI CIEBIE DOGRZEWAJĄ więc mniej płacisz, a jak mieszkasz na winklu to grzejesz wszechświat, ale to powinno być uwzględnione w czynszu i cenie mieszkania, o pomysłach "architektów" jak rózne winklowe, tworzące kąt prosty okna- patrz osiedle przy Palmowej ewentualnie "gwiżdżące" bloki na Bacewicz. A teraz po przeczytaniu wypracowania obejrzyj swoje mieszkanie i zainstalowane , okna , grzejniki uwzględniajac kierunki geograficzne- płn-pd, kierunki wiatrów najczęściej wiejących i wysokość- tj. piętro na którym mieszkasz odpowiedz- dlaczego Twój sąsiad dostał więcej zwrotu niz TY??? Moze znajdziesz odpowiedź??? Powodzenia i do myslenia-DLLLAAAACCCZZZZEEEGGOooooo ON .....? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olga Re: mierniki ciepła!!!! IP: *.tktelekom.pl 01.04.07, 13:39 Ciekawa jestem jak jest z tzw. elektronicznymi podzielnikami, czy one też pobierają ciepło z mieszkania jak zwykłe podzielniki i co należy robić aby faktycznie wskazywały one faktyczne oszczędne pobieranie ciepła a latem w ogłe nie pobierały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jmk Re: mierniki ciepła!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 13:45 Nie grzebałem w tym ale jeśli zasada pomiaru jest taka samo to też jest do d..y. Na lato powinny być wtedy wyłaczane! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fachowiec Re: mierniki ciepła!!!! IP: *.gprspla.plusgsm.pl 01.04.07, 21:15 lol ale glupot na plotles chlopie, przeczytaj post fachowca to po pierwsze, po drugie system c.o. w blokach jest dwururowy i posiada zasilanie i powrot, to urzadzenie ktore opisujesz cwaniaczku to zwykly cieplomierz ktory mierzy cieplo w kazdym bloku a podzielnik je tylko dzieli miedzy lokatorow proporcjonalnie do zuzycia przez nich ciepla, podzielniki elektroniczne dziela sie na jedno i dwuczujnikowe z czego te jednoczujnikowe niczym sie nie roznia od wyparkowych czyli tych z fiolkami natomiast dwuczujnikowe mierza cieplo grzejnika i cieplo otoczenia przez co sa dokladniejsze. Oczywiste jest ze mieszkania narozne musza zuzyc wiecej ciepla nie wewnetrzne dlatego stosuje sie wspolczynniki korygujace np. zuzycie atkiego mieszkania mnozy sie przez 0,7 albo 0,8 w zaleznosci od niekorzystnosci polozenia. Moim skromnym zdaniem takie mieszkania powinny miec rozne ceny zakupu zeby ludzie byli swiadomi ze mniej placa za metr ale bedziej drozej z utrzymaniem. Wiem o podzielnikach baaardzo duzo i jest to wiedza fachowa odpowiem na kazde pytanie uczciwie i szczerze :) pozdrawiam - aha spoldzienia nie bierze kasy za to ze podzielnik wskazal za duzo, spoldzielnia placi dostarczycielowi ciepla ze wskazan cieplomierzy a podzielniki dziela to kwote miedzy was czyli jesli placicie za duzo to najczesciej was oszukuja sasiedzi ktorzy maja lewe plomby albo odkrecaja podzielniki, poza tym cena za cieplo caaaaaly czas idzie w gore :( niestety I jeszcze jedno wymiana podzielnikow na tanie elektroniczne nic nie zmieni ale prezes spoldzielni dostanie lapowe za kolejny przetarg i zarobi kolejna firma za bezsensowna wymiane. sa osiedla w czestochowie gdzie nie ma podzielnikow a kazde mieszkanie ma swoj licznik ciepla ale do tego musi byc zrobiona odpowiednio instalacja c.o. musi wchodzic do mieszkania tylko jedna rura zasilajaca i jedna powrotna tak zwany system rozdzielaczowy - a u was wchodzi do mieszkania kilka takich rur (piony) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aabb Re: mierniki ciepła!!!! IP: 212.160.172.* 02.04.07, 10:29 może gdzieś tak jest, że liczniki ciepła są zainstalowane w bloku. Ale np. na Północy liczniki zainstalowane są w wymiennikowniach i wg nich rozliczanych jest kilka tysięcy mieszkań plus wszystkie ubytki ciepła na trasie między wymiennikownią a mieszkaniem. Zasada działania podzielnika jest jasna, problem w tym, że my nie płacimy za ciepło pobrane przez nasze mieszkanie a za ciepło dostarczone do wyminenikowni i za wszystkie straty jakie powstaja po drodze na których powstawanie nie mamy żadnego wpływu a sp-nie nie robią nic aby je eliminować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fachowiec Re: mierniki ciepła!!!! IP: 212.2.100.* 02.04.07, 21:17 masz racje, za straty placicie wy, wezly cieplne ma kazdy blok na polnocy i wiem to bo w kazdym bylem. Licznik ciepla mierzy cieplo odebrane przez blok ale cena GJ jest skalkulowana tak ze pokrywa koszta przesylu co oczywiste. Nie wiem jak jest na jakim osiedlu ale byc moze cala spoldzielnia placi dostawcy ciepla wg wskazan glownego licznika. Wiem natomiast ze zuzycie na dany blok a nawet na dana klatke jest liczone wg wskazan lokalnego licznika ciepla. Poza tym oplata za co sklada sie z dwoch czesci i jest liczona w zaleznosci od osiedla w roznych proporcjach. Jedna czesc to oplata wg metrow kwadratowych tak zwana stala a druga czesc to oplata wg wskazan podzielnikow. najczesciej sa liczone w proporcji 50:50% czasem 60:40% na czesc stala nie macie wplywu (bo trzeba zaplacic za cieplo na klatce za wozkownie suszarnie etc etc KTO MA ZA TO PLACIC???) natomiast na czesc z podzielnikow macie ogromny wplyw. czesc z podzielnikow moze wynosic nawet zero ale wtedy i tak zaplacicie ta czesc z metrow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddd Re: mierniki ciepła!!!! IP: 83.2.140.* 01.04.07, 19:54 Ja ostatnie dwa lata dopłacałem. W tym roku mam zwrot, ale przypuszczam że w przyszłym roku dopłace.Może być podwyżka, może być ostrzejsza zima. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spółdzielca Re: mierniki ciepła!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 21:12 A ja mam takie dziwne obserwacje :) zwroty ja i moi znajomi mieliśmy do czasu - aż spółdzielnie nie "zwróciła" nam za montaż - przecież sam zapłaciłem. Jak miałem "nadpłaty" to było cool no oszczędzam - warto było zakładać - ale jak tylko zwrócili mi całość zapłaconą - bilans na zero skończyły się "nadpłaty" - czy to nie jest dziwne ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowy Re: mierniki ciepła!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 07:54 Czytam mądrali i wiem, że piszą o czym innym niż nas interesuje. Mam założony przez spółdzielnie miernik wskazujący ile tzw. cieczy kontrolnej wyparowało w czasie okresu grzewczego. Pomiar nie nastąpi teraz na wiosnę lecz dopiero na jesień. Przez lato też będzie -ciecz parowała, a ja zapłacę za całość. W tym problem. Proponuję pomiar wiosenny bądż demontarz tego czegoś. Życzę gorącego lata tego roku, więcej jako frajer zapłacę! Dziękuję Prezesowi Hutnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: mierniki ciepła!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.07, 08:19 Piszecie o tym jak działaja pomoerniki ale nikt nie wspomniał co zrobić zeby je na lato wyłaczyc ,jak wymusis na spółdzielniach te zmiany ???bo samo chodzenie na zebranie nic nie da.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oj oj oj Re: mierniki ciepła!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.07, 09:31 jak beda wylaczone to i tak zaplacicie tyle samo za cieplo ale wiecej za obsluge bo nikt za darmo podzielnikow nie odczytuje. a za cieplo placici w sumie caly blok ze wskazan cieplomierza ktory pracuje tylko jak dostarczane jest cieplo. Innymi slowy jezeli cieplomierz wspolny na caly blok pokaze do zaplaty 20 000 to czy podzielniki beda odczytane raz w roku czy piec to wy macie w sumie zaplacic 20 000 zl plus koszta odczytu. koniec kropka PODZIELNIK WISI TYLKO PO TO ZEBY OPLATY BYLY PROPORCJONALNE DO ZUCYCIA jak ktos grzeje bardziej to zaplaci wiecej bo mu wiecej odparuje PODZIELNIK NIE MIERZY ZUZYCIA CIEPLA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: mierniki ciepła!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.07, 09:37 o jo jo a dlaczego ma mi odparowywac latem ???płace przez cały rok w czynszu plus letnie odparowanie .Dlaczego mam podwojnie płacic??? Odpowiedz Link Zgłoś
kazik1957 Re: mierniki ciepła!!!! 02.04.07, 09:44 oj ja te| bym si wkurzyB gdyby mi ktos nacisnal na odcisk zwBaszcza Balbina hahahahahahhahahaha ale akcj popieram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ligh Re: mierniki ciepła!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 18:31 Czy ktoś zna adres firmy która zakładała te "ustrojstwa" w spółdzielni Hutnik? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: mierniki ciepła!!!! IP: 212.160.250.* 02.04.07, 20:31 czy to pytanie oznacza zwrot: "kto dał w łapę prezesowi" ? Jeżeli tak to mogę odpowiedzieć. Jeżeli nie szukaj sam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PYTAM Re: mierniki ciepła!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.07, 14:14 ALE O CO CHODZI? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryba Re: mierniki ciepła!!!! IP: 212.2.100.* 07.04.07, 15:25 własnie - o co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Re: mierniki ciepła!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.07, 22:17 Chyba firma z Krakowa, Os. Dywizjonu 303. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: mierniki ciepła!!!! IP: 212.160.86.* 02.04.07, 19:31 Nie zapominaj, że innym również odparowywuje latem. W teorii powinno wszystkim parować identycznie... w praktyce trzeba uwzględnić nasłonecznienie pomieszczenia, temperatura podczas kąpieli, długotwrwałe gotowanie itp. Tak więc wg. mnie podzielniki są do d.... . Najsprawiedliwszym rozwiazaniem jest metoda z wodomierzami, o której wspominał fachowiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: mierniki ciepła!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.07, 19:44 Polska mentalnosc,mądrowanie się na forum a na zebrania chodzą tylko pracownicy spółdzielni i jest ustalane wszystko co sobie prezes z rada ustala.Ludzie czy wy naprawde nierozumiecie ze to wszystko zalezy od was,w metalurgu beda zmieniane podzielniki z wyparkowych na elektroniczne i mieszkancy znowu maja zato zapłacic ale mieszkancy Metalurga sa bogaci i zgadzaja sie na wszystko co wymysli prezes. Odpowiedz Link Zgłoś
henryczek-czewa Re: mierniki ciepła!!!! 02.04.07, 20:24 ponadto co napisał fachowiec, dodać trzeba chyba jeszcze jeden fakt. Mianowicie: gdy co roku dostawaliście zwrot, spóldzielnia korygowała miesięczną przedpłatę za ogrzewanie. Na moim przykładzie: - za rok 2004 dostałem 128 zł zwrotu nadpłaty, ustalona m-czna kwota przedpłaty na następny rok 69 zł - za 2005 znowu zwrócili mi znowu sporo, tym razem 114 zł, więc tym razem ustalono mi mniejszą przedpłatę miesięczną, jako że zużywam mniej bo otrzymuje zwroty co roku - na 63 zł - za 2006 (czyli teraz) mam tym razem dopłacic 30 zł, bo zużycjeszcze mniej niz w zeszłym roku sie nei dało Zważając na to, że pierwszy kwartał 2006 nie był taki ciepły, no i że płaciłem miesięcznie mniej, to chyba logiczne, że tym razem nie dostałem zwrotu? Teraz ustalili mi z powrotem przedpłatę na 69 zł, więc prawdopodobnie za rok dostane znowu jak za dawnych dobrych czasów zwrot. Tak więc nie denerwujcie sie tak, a jesli sie mylę to poprawcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fachowiec do OLGI IP: 212.2.100.* 02.04.07, 21:38 zanim ostatni raz to wytlumacze sprawdzcie nie ile macie zwrotow nadplat tylko ile w sumie kazdego roku zaplaciliscie za CO a potem poszukajcie w necie ile co roku wzrasta koszt ogrzewania. Ja nie chodze na spotkania spoldzielcze bo mieszkam w swoim domku i mam kociol na ekogroszek i tez co rok place coraz wiecej. 7 lat temu tona groszku kosztowala 270 zł teraz kosztuje 460 !!!!! A teraz zasada dzialania podzielnika na przykladzie wylozona dla tych ktorzy zrozumiec nie potrafia !!! jest sobie blok w ktorym jest licznik ciepla niech bedzie na parkitce licznik ciepla wskazal ze caly blok ma zaplacic 20.000 zł w bloku tym jest 10 mieszkan 10.000zł jest podzielone wg powierzchni mieszkan a drugie 10.000zł wg podzielnikow przyszla firma i wykonala odczyt podzielnikow jeden raz w roku i tak 8 mieszkan mialo odczyty po 10 dzialek kazde jedno mieszkanie 19 dzialek a jedno 1 dzialke w sumie w calym bloku odparowalo 100 dzialek Teraz firma ROZLICZENIOWA zabrala sie za liczenie, zaczela od wyznaczenia ceny jednej dzialki i zrobila to nastepujaco: 10.000 podzielic na 100 (bo tyle dzialek odparowalo w calym bloku) = 100zł tyle kosztuje jedna dzialka czyli 8 mieszkan zaplaci z czesci z podzielnikow 10dzialek razy 100zł za dzialke czyli 1000zł jedno mieszkanie to w ktorym odparowalo 19 dzialek zaplaci wiec 1900 zł a jedno w ktorym odparowala tylko 1 dzialka zaplaci 100zł zakladajac ze wszystkie mieszkania maja taka sama powierzchnie np. 50 m2 to z metra kazdy zaplaci po 1000zł z powierzchni. czyli 8 mieszkan zaplaci 1000zł z podzielnikow i 1000 zł z metra w sumie 2000zł jedno mieszkanie 1900 z podzielnikow 1000 z metra czyli 2900 i ostatnie to w ktorym lokator nie mieszkal albo oszukal podzielnik zaplaci 100 z podzielnikow i 1000 z metrow czyli 1100 zł A teraz pomyslcie gdyby podzielniki odczytane byly 2 razy w roku przed i po sezonie to czy zaplacilibyscie mniej? NIE bo cieplomierz pokazalby tak samo 20.000 do zaplaty !!!!! czy to tak trudno OLGO zrozumiec? gdyby zuzycie na podzielnikach bylo 2 razy mniejsze to cena dzialki wzrosla by do 200 zł i kazdy zaplacilby dokladnie tyle samo Cieplo drozeje w przerazajacym tempie i nic z tym nie zrobimy, kto mieszka w domku i sam sie ogrzewa wie o tym doskonale Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anel do fachowca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 10:25 Dzięki, za wytłumaczenie teraz już wiem o co chodzi. Wytłumacz mi jeszcze tylko jedno. Mieszkanie dwupokojowe- wymienione wszystkie okna (wychodzą na południe), mieszkanie środkowe. Mały pokój praktycznie zakręcony kaloryfer (1- maks. 2). Duży pokój kaloryfer odrkęcony na maks. 3. Dlaczego w małym pokoju wyparowuje z podzielnika wieksza ilość cieczy niż w duzym pokoju chociaż tak jak mówie kaloryfer praktycznie zimny. Mało tego wyparowuje więcej niż w łazience w której kaloryfer odkręcony na 4, wiadomo kąpiel itp. Dzięki za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fachowiec Re: do fachowca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.07, 12:01 Podzielnik odparowuje pod wpływem ciepla emitowanego przez grzejnik w miejscu w ktorym przyklejony, przykrecony jest podzielnik. Ilosc odparowanej cieczy nie zalezy od wielkosci grzejnika tylko od jego temperatury. Natomiast w zaleznosci od wielkosci grzejnika zmienia sie skala z ktorej odczytywane sa dzialki. Przykald: na malym grzejniku odparowalo okolo 2 cm cieczy co rowna sie wg skali okolo np. 0,8 dzialki a na duzym grzejniku odparowanie zaledwie 1 cm cieczy moze rownac sie nawet kilku dzialkom. Dlaczego tak sie dzieje? duzy grzejnik zeby ogrzac pomieszczenie moze zadziej sie zalaczac niz maly dlatego odparuje na nim mniej cieczy (wszystko zalezy od tego jak zostaly dobrane grzejniki) ale nie znaczy to ze zuzyje on mniej energii. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babka Re: mierniki ciepła!!!! IP: *.49.inds.pl 02.04.07, 21:21 po mojemu powinni je zakładać we wrześniu i zdejmować w kwietniu a nie tak jak jest na północy(osiedlu),że wiszą cały rok...wie po co.żeby lepiej parowało latem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fachowiec Re: mierniki ciepła!!!! IP: 212.2.100.* 02.04.07, 21:40 nastepna ciemna jak tabaka w rowie grrrrr przeczytaj moj post wyzej i pomysl to naprawde nie boli, myslenie nie boli serio Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenona Re: mierniki ciepła!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 22:44 Ty fachowiec wyobraz sobie ze mam caly czas zakrecony grzejnik w kuchni <bo po cholere ma pracować?> i co z tego jak tam tak czy tak jest ukrop, a place za zuzycie. taktak, inne źródło ciepła w tym przypadku to kuchenka gazowa i para z mojej gęby. ale przecie czemu za to mam placic? :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fachowiec ide spac IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 02.04.07, 23:13 bo masz i juz :)) a tak serio to jakbys mial calkiem zakrecony grzejnik w kuchni to ci odparuje fakt ale kilkakrotnie mniej niz przy odkreconym grzejniku. A poza tym cwaniaczku wymysl lepsze rozwiazanie w rozsadnej cenie na ktore zgodza sie wszyscy lokatorzy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do fachowca Re: mierniki ciepła!!!! IP: 80.54.168.* 03.04.07, 21:09 Oj nałykałeś się "fachowcu" wiedzy o tych działkach i podziałkach, nałykałeś, ale to jest tylko teoria. 1. Gdyby tak było jak w twoim przykładzie, że rozliczenie dotyczy 10 mieszkań byłoby fajnie. Tak na marginesie - ten system rozliczeń został "zaimportowany" z Niemiec. Tam właśnie za pomocą podzielników rozlicza się najwyżej 10 mieszkań. I takie rozliczanie jest w miarę rzetelne i uczciwe. Po prostu droga od licznika ciepła do mieszkania jest niewielka w związku z tym straty ciepła za które płaci lokator prawie żadne. U nas a konkretnie w moim przypadku rozliczenie dotyczy ok. 560 mieszkń!!! tj. kilkanaście bloków. Straty ciepła między węzłem pomiarowym a mieszkaniami to podobno 50%. 2. Piszesz ktoś za podgrzewanie trawników i chodników musi zapłacić. Oczywiście, po co remontować rurociągi, stosować nowe lepsze technologie, po co sp-ni wymieniać okna i drzwi w klatkach schodowych, poprawiać termoizolacje, kosztami obciązy się i tak lokatorów. 3 Piszesz ile kosztuje cię ogrzewanie twojego domku. Ja płacę miesięcznie po ok. 225 zł*12 m-cy = 2700 zł za 60 m kw. Jak to się ma do Twoich kosztów? 4. Mógłbym przytoczyć jeszcze kilka innych argumentów obalających Twoją teorię o rzetelności pobierania opłat za CO, ale szkoda czasu i miejsca. Lokator nie ma i tak zadnych szans w walce z takimi monopolami jak sp-nie mieszkaniowe i WPEC (dawny). Odpowiedz Link Zgłoś
mhcz Re: mierniki ciepła!!!! 03.04.07, 22:56 Chodzenie na zebrania i tak nic nie da ,zostanie slad w protokole i wszystko ...tu potrzebne jest jednolite działanie i pomysł jak zmniejszyc koszty .Sa bloki ktore posiadaja własne centralne ogrzewanie jak to u nich wyglada ,moze ktos napisze?Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: mierniki ciepła!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 04.04.07, 12:18 Nieprawda chodząc na zebrania mozna wszystko zmienic,ale dzieki temu ze mieszkancy niechodza, zarzad z prezesem ustala co chce a my za to płacimy. Odpowiedz Link Zgłoś
mhcz Re: mierniki ciepła!!!! 04.04.07, 20:01 olo ja chodze na zebrania ale sprawa podzielnikow ciepła jest trudna do rozwiazania.Mozna z cieczy na elektroniczne tylko co to da??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wer Re: mierniki ciepła!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 02:44 Oj trudna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fachowiec Re: mierniki ciepła!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.07, 12:11 ale nie bardzo rozumiem co obaliles? wszystko co napisalem to prawda. podzielnik pozwala podzielic miedzy lokatorow koszta za c.o. ktore wyliczane sa na podstawie licznika ciepla. Nie myl prosze dwoch spraw. nie jest wina podzielnika ze sa duze straty, czy podzielnik by byl czy by go nie bylo i tak za te straty trzeba zaplacic wiec pytam sie kolego gdzie tu zwiazek? hmm ? Myslisz ze bez podzielnikow placilibyscie mniej? BŁĄD Poza tym jesli chodzi o koszt ogrzania domku to zapomniales ze do kosztow rocznych za c.o. trzeba doliczyc wymiane kotla raz na 10 lat, konserwacje, obsluge i ewentualne usterki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bio_hazard Re: mierniki ciepła!!!! IP: 217.96.34.* 17.04.07, 18:53 to mi powiedz drogi fachowcu jak to mozliwe, ze przez 10 dni (od 1 do 10 stycznia) licznik nabil 1 (jeden) impuls, a przez 3 miesiace (od pazdziernika do grudnia) 350 impulsow - a kaloryfer byl ustawiony na 2 albo 1???? a drugi ewenement, to nie czaje jak w drugim pokoju (takim samym metrazowo) licznik nabil o 50 impulsow mniej - a byl odkrecany na 3 albo 4 ????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: mierniki ciepła!!!! IP: *.flatpla.net 17.04.07, 19:13 Chętnie bym zawojowała i to nie tylko w kwestii mierników ale i remontów itp, bo na to też Hutnik kładzie lagę. Niestety aby być członkiem spółdzielni musiałabym wpłacić kilka stówek - a na to mnie nie stać i mogę tylko ryczeć w poduchę, że mi źle!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eee tam Re: mierniki ciepła!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 21:38 jesetm malkontentem i uważam że to nie ma sensu płacilibyśmy mniej jakby powywalać "fachowców" ale przede wszystkim kobity które w spółdzielni siedzą i popijając kawę nic nie robią, a całą robotę odwalają praktykantki na bazary starae baby :) Odpowiedz Link Zgłoś