Dodaj do ulubionych

MPK zauważyło Jasną Górę

IP: *.icis.pcz.pl 04.05.07, 20:55
Nie calkiem sie zgadzam.

Komobex to byla jednak Czestochowska tradycja i wszyscy wiedzieli o co chodzi.

Tak samo jak Dom Frankego - w koncu Franke nie jest wlascicielem domu juz od
od ponad 50 lat, a nazwy bedziemy uzywac byc moze zawsze.

Ten wiezowiec zbudowano dla Komobexu.
Obserwuj wątek
    • Gość: Goska MPK zauważyło Jasną Górę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 21:47
      Male sprostowanie. Od przystanku tramwajowego przy estakadzie do tego przy PZU
      na pewno nie jest 20 metrow. To jest spora odleglosc wiec MPK mialo racje
      nazywajac przystanek w ten sposob. Dodatkowo to jest dosc hcarakterystyczny obiekt.
    • Gość: NNNOOOO Re: MPK zauważyło Jasną Górę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 21:47
      ale NAJWAZNIEJSZE ze uwzgledniono nazwe przystanku JASNA GORA.
      to istotne, bo do tej pory nie bylo WIEC...
      a jasna Gora jest tak malo widoczna z okien autobusow, ze mozna rzeczywiscie
      przeminac ja i wysiasc np. przy Szpitalu im Bony lub Kosciola Barbary lub SZKOLY
      BUZKA
      :D:D:D
    • Gość: pasażer MPK zauważyło Jasną Górę IP: 80.54.173.* 05.05.07, 16:09
      Według mnie większość tych zmian wprowadziła dość duży chaos, bo nagle się
      okazało, że na nowym rozkładzie nie wiem jaka nazwę ma przystanek którego
      szukam. Niektóre nazwy nijak się mają do rzeczywistości i powodują utrudnienia
      dla pasażerów poszukujących połączeń z konkretnych przystanków. Ponadto przez
      kilka lat funkcjonowania poprzednich nazw pasażerowie komunikacji miejskiej
      przyzwyczaili się do starych i po takich zmianach od nowa muszą rozszyfrowywać,
      którego przystanku poszukują. Zmiany moim zdaniem przynoszą więcej szkody niż
      pożytku i są po prostu bez sensu...
    • Gość: Paolo MPK zauważyło Jasną Górę IP: 89.174.23.* 05.05.07, 16:27
      hmm co do tej "Zielonej" to wczoraj chyba wyswietlalo sie poprawie "Zielna"...
      Swoja drogą to sie zastanawiam co za idiota tak nazwal ten przystanek..skoro ta
      przecznica - Zielna znajduje sie od ów przystanku jakies 500m. Ja nazwał bym
      ten przystanek "Klinika", albo " Centrum Medyczne" - szybciej sie ludzie
      połapią gdzie są...do Zielnej to jeszcze poł kilosa:)
      • harry1983 Re: MPK zauważyło Jasną Górę 05.05.07, 16:55
        MPK to by mogło zauważyć, że potrzebna jest bezpośrednia linia łącząca Stradom z Rakowem - wzdłuż Jagiellońskiej - w prostej lini 2-3 km, a teraz, żeby dojechać MPK z rogu Jagiellońskiej i Sabinowskiej trzeba jechać do centrum i stamtąd dopiero autobusem na Raków / Błeszno.

Rozumiem, że to było utrudnione gdy był przejazd kolejowy, ale teraz, kiedy jest wiadukt - nie widzę żadnych problemów, tylko trzeba chcieć.
        Taka linia się bardziej przyda mieszkańcom, niż "Jasna Góra" w nazwie przystanku, na którą większośc i tak nie zwróci uwagi.
        • Gość: Paolo Re: MPK zauważyło Jasną Górę IP: 89.174.23.* 05.05.07, 17:00
          Mieszkancom nie, ale turystom juz tak...narzekamy, ze sie o nich nie zabiega,
          nie dba - no to przynajmniej niech te nazwy przystanków bedą pod
          nich "ustawione":) A co do linii Stradom-Rakow to MPK pewnie powie, ze tak
          krotki dystans jest nie oplacalny..zreszta jaka kazda linia dla nich:)
          • kszyszek Re: MPK zauważyło Jasną Górę 06.05.07, 00:24
            Przecież 19 jedzie od samego początku Jegiellońskiej (skrzyżowanie z Sabinowską)
            przez Błeszno, Raków Zachód i Stary Raków do pętli na Kucelinie przy Hucie.
            Jedzie praktycznie w prostej linii. Nie wiem czego wy jeszcze chcecie?
            • Gość: xkx Re: MPK zauważyło Jasną Górę IP: *.152.bloklan.org 06.05.07, 12:30
              Z tego co wiem z starszego postu dotyczacego tego tematu chodzi o dojazd
              bezpośredni do hali Jagielończyków oraz hali Estakada i Marketu Intermarche.
              Można by to zrobić zmieniając przebieg lini nr 19 - puszczajć ja miast przez
              Orkana prze ul. 11 - listopada. Czy to ma sens nie mnie oceniać.
    • ulisses_czwa MPK zauważyło Jasną Górę 05.05.07, 18:44
      "czy "Jesienna PK" - konia z rzędem temu, kto odcyfruje ów tajemniczy skrót."

"Jesienna PK", czyli "Jesienna Przystanek Końcowy". Jest to faktycznie nieczytelne, bo kazda linia ma przystanek końcowy ;) Myśle, że to był skrót myślowy MPK, bo nie mieli innego pomsyłu na nazwe przystanku ;) Dobrze, że to poprawią i w ogóle uporzadkują nazewnicwto...
      Kolejnym krokiem powinno być ujednolicenie malowania taboru i kierowania się ustalonymi zasadami w sprawie umieszczania na pojazdach zewnętrznych reklam typu "sitodruk". Niebawem taki projekt złoże w MPK - trwaja ostateczne korekty. Oczywiście profesjonalny projekt malowania taboru przygotowali członkowie CKMKM (Częstochowski Klub Miłosników Komunikacji Miejskiej) :)
      • Gość: . Re: MPK zauważyło Jasną Górę IP: 212.2.101.* 05.05.07, 19:05
        Nie wiem czy dobrze zrozumialem :) ale wedlug mnie to nazewnictwo jezeli chodzi o 1 skrzyzowanie jest bledne poniewaz na Biegana sa 4 przystanki i teraz skad mam wiedziec o ktory przystanek chodzi ??
        • Gość: thomas Re: MPK zauważyło Jasną Górę IP: 149.254.192.* 05.05.07, 21:36
          • Gość: thomas Re: MPK zauważyło Jasną Górę IP: 149.254.192.* 05.05.07, 21:39
            Ja jestem oburzony zmiana nazwy przystanku Aleja Wojska Polskiego Kładka na
            Mireckiego. Mozna bylo przeciez nazwac ten przystanek Kładka. Na trasie jest
            kilka kladek ale jak mowa o kladce to wiadomo ze chodzi o te na Blesznie. Ja
            mysle ze Kładka byla z minionej epoki i zostala zlustrowana. Pieprzyc rzady
            Kaczorow
            • Gość: Paolo Re: MPK zauważyło Jasną Górę IP: 89.174.23.* 05.05.07, 22:40
              masz racje z tą "Kladką".... niektore przystanki to przesada...
              Zglos to na email Studiu Ruchu - tam przyjmują skargi i sugestie odnosnie
              nowego systemu.
              • Gość: Paolo Re: MPK zauważyło Jasną Górę IP: 89.174.23.* 05.05.07, 22:42
                studiumruchu.mpk@mpk.czest.pl :)))
            • Gość: lunch Re: MPK zauważyło Jasną Górę IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.05.07, 09:14
              No nie rób wiochy z tą kładką.
              >Na trasie jest
              > kilka kladek ale jak mowa o kladce to wiadomo ze chodzi o te na Blesznie

Może dla Ciebie jest ona szczególna, bo tam mieszkasz, ale nie dla mnie ani dla
              przyjezdnych.
              Z moich ciotek wszyscy się śmiali na studiach w Łodzi, że w Częstochowie
              umawiają się "na światłach". To analogia.
      • Gość: gosc Re: MPK zauważyło Jasną Górę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 23:02
        ulisses_czwa napisał:

> "czy "Jesienna PK" - konia z rzędem temu, kto odcyfruje ów tajemniczy skrót."
        >
        > "Jesienna PK", czyli "Jesienna Przystanek Końcowy".

błąd - 'jesienna pk' to 'jesienna punkt kontrolny'
      • kszyszek Re: MPK zauważyło Jasną Górę 06.05.07, 00:29
        Również chciałem napisać, że tajemnicze PK to Punkt Kontrolny, ale "gosc" już
        mnie uprzedził. A co do tego malowania, to jakby ono miało wyglądać? Można
        gdzieś zobaczyć jakiś schemat? I kiedy ów projekt zostanie złożony w MPK? Oby
        przed kolejnymi zakupami, bo znowu się zrobi bałagan. Wielmożnemu Panu N.
        spodoba sie nagle kolor zielony i będziemy mieli zielone autobusy.
        • Gość: lunch Re: MPK zauważyło Jasną Górę IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.05.07, 09:15
          Dla mnie jedyne rozsądne barwy komunikacji miejskiej to barwy miasta. W
          przypadku Częstochowy wyszło by to identycznie jak w Ostravie.
      • segel Re: MPK zauważyło Jasną Górę 06.05.07, 10:28
        Warto by przy okazji wręcz zakazać zalepiania szyb autobusów i tramwajów niby przezroczystą folią. Nie mam klaustrofobi, ale w takich autobusach czuję się źle, bo przy patrzeniu przez szyby mozna dostać oczopląsu.
        Zajmij się także Ulissesie zakładanymi w autobusach zaporami przy przednim wejściu, uniemożliwiającymi z założenia wychodzenie drzwiami koło kierowcy.
        W autobusie mogą przy wypadku i konieczności szybkiego jego opuszczenia być wręcz niebezpieczne. Przy wsiadaniu do zatłoczonego autobusu też przeszkadzają.
      • Gość: lunch Re: MPK zauważyło Jasną Górę IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.05.07, 09:11
        Tu się akurat mylisz z tym "Przystankiem Końcowym".
        "PK" to w nomenklaturze MPK "punkt kontrolny", czyli budka. Każde miasto ma
        swoje komunikacyjne nazewnictwo. To, co w Częstochowie jest "punktem
        kontrolnym", w Warszawie jest "ekspedycją", w innych miastach "dyspozytornią"
        lub "ekspozyturą". A to co w Częstochowie jest "przestojem", to w
        Warszawie "zatrzymaniem", a w Poznaniu chyba "wstrzymaniem".

Niestety za czasów PRL wiele państwowych przewoźników (PKS, MPK) wwalało do
        nazewnictwa dla pasażerów swoje wewnętrzne oznaczenia - że niby tak fachowo, a
        w rzeczywistości nie potrafili wznieść się ponad nie.
    • Gość: thomas Re: MPK zauważyło Jasną Górę IP: 149.254.192.* 05.05.07, 23:52
      Wielkie dzieki Paolo za maila do mpk.Wyslalem im to co na ten temat mysle, i
      tak to nic nie zmieni ale nie mozna stac bezczynnie i patrzec jak zabijaja
      tradycyjna dobra nazw, no bo co ma wspolnego z ulica Mireckiegio przystanek w
      kierunku Olsztyna? Kazdy wie ze Kładka to Kładka. Pozdrawiam, moze Klub
      Milosnikow komunikacji sie tym zainteresuje?
    • Gość: Robert Re: MPK zauważyło Jasną Górę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 01:36
      O ja jebę...
      Nie mogę się odczytać nowego rozkładu...
      Ale będą jaja - teraz jak będę chciał zobaczyć autobus na telefonie, to z 10 minut ślęczenia, lol.
      No cóż - przyzwyczaimy się i do tego.
      Tylko dlaczego zmieniać to, co jest/było dobre?
      Przynajmniej w moim mniemaniu...
      • Gość: Kuba Re: MPK zauważyło Jasną Górę IP: *.tktelekom.pl 06.05.07, 19:08
        Zamiast "domy studenckie" byloby prościej "akademiki". Nazwa ma być krótka i
        zrozumiała. Nie rozumiem też, dlaczego nazwę "Sląska USC" do której już się
        przyzwyczaiłem, nazwano "Plac Pamięci Narodowej".Jest też szał z przystankami
        końcowymi. Napis na przednim wyświetlaczu przewija się bardzo szybko i starsi
        nie mogą go odczytać, a w autobusach z wyświetlaczem klapkowym (MAN i SOLARIS )
        powstały dziwolągi typu :"Wyczerpy Dolne O" Lub "Rząsawa Dworzec P".Wysłałbym
        tego maila do MPK, ale tam i tak mają swoją wizję i naszych uwag nie rozpatrują.
        Pozostało tylko przyzwyczaić się do nowego. Pozdrawiam
    • Gość: gość W Internecie - chaos IP: 212.87.244.* 16.05.07, 01:13
      Na Krakowskiej, Warszawskiej i innych głównych ulicach internauta nie znajdzie
      żadnego przystanku. Za to dowie się, że węzłem komunikacyjnym jest np. ul. Pusta
      (nie każdy taksówkarz wie gdzie to jest). Częstochowianie poradzą sobie, bo
      policzą przystanki na rozkładzie i znajdą gdzie jest "Obrońców Poczty Gdańskiej"
      (to przystanek koło mnie- ale bez liczenia bym nie zgadł). Ale przybysze zdani
      są na zawieranie znajomości z tubylcami. I chyba o to chodziło!
    • Gość: Adek Kredek Re: MPK zauważyło Jasną Górę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.07, 01:23
      Pomysl z wyswietlaczami jak najbardziej sluszny,nazewnictwo niektorych
      przystankow niezbyt trafne,a co do oglaszania przez pania hmm po dluzszej
      jezdzie robi sie to uciazliwe dla pasazerow ktorzy dobrze znaja
      miasto,przyjezdnym mysle ze wsytarczylaby swietla informacja odnosnie nastepnych
      przystankow...
    • Gość: lunch MPK zauważyło Jasną Górę IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.05.07, 09:03
      O ile mi wiadomo, koledzy z klubu miłośników popierają te nowe nazwy, ale dla
      mnie taki system to totalna porażka - takie nazwy nie są np. dla przyjezdnego
      identyfikowalne na planie miasta. Ostatnio była mi potrzebna nowa nazwa jednego
      z przystanków na linii 25 i jak wszedłem w jej rozkład i zobaczyłem te nazwy,
      to się zastanawiałem, czy mi się miasta nie pomyliły. Ja pierdzielę, tyle lat
      mieszkam na Północy, znam (myślałem, że znam) wszystkie uliczki, a tu co drugi
      przystanek, to ja nie wiem, o co biega.

Oczywiście ten system w wielu miastach się sprawdził, ale warunkiem są wydane i
      rozwieszone na przystankach i w autobusach mapy, schematy, a przede wszystkim
      wewnętrzne tablice autobusowe z wykazami przystanków. Ponieważ jednak dla
      szanownego pana N. wystarczającą informacją dla pasażera jest "KUKU", to ja to
      czarno widzę.
      • Gość: Jerzyk Re: MPK zauważyło Jasną Górę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 19:18
        Widzenie czarno jest prawidłowe. Jest to kolor słuszny. Mój nowofundland to
        potwierdza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka