Dodaj do ulubionych

ile na komunię

IP: *.man.czest.pl 05.05.07, 15:31
chciałabym się doradzić forumowiczów ile się teraz daje na komunię. Mój mąż estch chrzestnym, czy rowery dalej są w modzie?
Obserwuj wątek
    • Gość: luka Re: ile na komunię IP: *.realestate.net.pl 05.05.07, 15:33
      ok. 700 zł albo ten rower:)
      • Gość: g.m Re: ile na komunię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 15:38
        nie przesadzajcie chrzestni daja od 150 zł do 300 zł tak jest np. w Łodzi
        • Gość: ... Re: ile na komunię IP: *.realestate.net.pl 05.05.07, 15:56
          chyba raz w zyciu bylas na komuni...
          • Gość: zgadzam sie Re: ile na komunię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 22:39
            ja dałam 500 zł i to było za mało... przynajmniej tak póżniej czułam
      • marcel034 Re: ile na komunię 07.05.07, 18:10
        Czy jest ktoś jeszcze na forum zainteresowany tym tematem ?
        • Gość: mick Re: ile na komunię IP: 212.160.86.* 08.05.07, 17:39
          ludzie jestescie *cenzura dziecko przystepuje do komuni swietej a nie do
          ZBIERANIA PREZENETOW sam jestem chrzestnym i nie zamierzam wydawac niewiadomo
          ile kasy ksiazeczke do komuni i jakis lancuszek gora 100zl
        • Gość: ojciec chrzestny chrzestny 1000zl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 11:33
          dalem tyle bo dzieciaka malo odwiedzalem i w zasadzie spotykam sie
          tylko:chrzest,komunia ...teraz pewnie ślub.Aha ,zawartoś koperty odebrano z
          entuzjazmem:-)
    • Gość: becia Re: ile na komunię IP: *.man.czest.pl 05.05.07, 15:41
      może dzieciaki teraz mają inne zachcianki niż rowery, ja już z tego wieku wyrosłam tzn moje dzieci i nie mam pojęcia co mam temu dziecku dać. Dziękuję za podpowiedzi
      • Gość: aga Re: ile na komunię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 15:54
        Ja też jestem chrzestną daje 400 zł pamiątke i bombonierke
    • Gość: krzestny Re: ile na komunię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 17:12
      wkład na m-3.
    • Gość: aga Re: ile na komunię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 21:42
      150-300zł to się daje na chrzciny!Mój mąż dał w zeszłym roku porządny
      rower.Pytaliśmy się rodziców dziecka czego mały potrzebuje.U koleżanki dziecka
      chrzestni złożyli się na komputer(wiadomo że nie jakis za 4 tyś).Myslę ze to
      też jest dobry pomysł
      • Gość: sokrates Re: ile na komunię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 02:54
        Kupczenie sakramentami, to taki Polski katolicyzm nie mający nic wspólnego z
        wiarą. Po co posyłacie dzieci do I komunii, czy rozumiecie jej sens czy za
        spotkanie z Bogiem trzeba płacić kasę?? odpowiedzcie sobie na te pytanie?, z
        wiary zrobiliście farsę. W religii chrześcijańskiej rodzice chrzestni sa od
        tego aby przekazać wiarę dziecku i zająć się dzieckiem w przypadku braku
        rodziców!!
    • Gość: krzychu Re: ile na komunię IP: 24.66.94.* 06.05.07, 08:09
      w Kanadzie daje się 100-200$can czyli około jednej dniówki :)
      • Gość: salsa Re: ile na komunię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 12:13
        Ponoć Laptopy są w modzie :P ( tak mówili w Wiadomościach!!!)
        Tak poważnie to aż strach pomyśleć, co będzie jak te dzieci za parę lat będą
        brały śluby....
    • Gość: becia do sokratesa Re: ile na komunię IP: *.man.czest.pl 06.05.07, 12:25
      zgadzam się z tobą ale tak już jest że nawet ksiądż się za pieniądze modli więc nie wyjeżdżaj z ideałami bo każdy z nas je ma. W obecnej sytuacji gdy prawie w każdym domu zarobek dwojga ludzi mających 2 dzieci to 2500zł (suma )wydatek na komunie to spory ubytek z budżetu. Zarówno dla rodziców dziecka jak i dla gości. Stąd moje pytanie rozpoczynające to forum bo nie chcę wypaść na sknerę . Dzięki za podpowiedzi
      • Gość: do beci Re: ile na komunię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 20:06
        przecież to proste daj wszystko co masz?, mieszkanie, oszczędności, bizuterię i
        wiele innych rzeczy, może jakiś domek kup, lub lux samochód jak komunia to
        komunia!!!!!!!!!!!!
    • marcel034 Re: ile na komunię 07.05.07, 18:16
      czyli nikt nie jest zainteresowany tematem ?
      • Gość: as Re: ile na komunię IP: *.32.inds.pl 07.05.07, 20:08
        up
    • Gość: M Re: ile na komunię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 07:24
      Ja też jestem chrzestną tegorocznej "komunistki" ;-), daję 1000 zł.
      • Gość: Ja Re: ile na komunię IP: 82.160.246.* 08.05.07, 11:13
        chyba oszalałaś!!!!! Ciekawe co dostanie na wesele, zapewne bedzie to samochód,
        bądz gotowy dom.
      • Gość: marta Re: ile na komunię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 11:35
        Ja też jestem chrzestną ale stac mnie tylko na 300 zł a to i tak jak dla mnie
        bardzo duza suma bo niedawno straciłam pracę, terza jestem w trakcie szukania
        nowej, mam trzech chrzesniaków cały czas wspomagam rodziców w ich wychowaniu,
        natomiast komunia została w Polsce skomercjalizowana i to co widzę i słyszę to
        aż starch pomyśleć co by Chrystus na to powiedział? pewnie wziął by pejcz i
        rozwalił to wszystko jak napisane jest w ewngelii. Nie chcę tutaj nikogo urazić
        ale religia katolicka w Polsce nie ma nic wspólnego z wiarą, dlaczego tak
        strasznie różnimy się od katolików w innych krajach mam tu na myśli np. Niemców
        ( w Niemczech ksiądz organizuje na parafi wraz z rada parafialna i rodzicami
        skromne przyjęcie dla wszystkich dzieci (bo to jest ich święto) do tego dzieci
        sa jednakowo ubrane i odziwo w tym bogatym kraju rodzice chrzestni wręczają
        Pismo Święte i to jest cały prezent jest to podkreślenie funkcji jaka spełniają
        chrzestni w Kościele (czyli obowiazkiem chrzestnych jest doprowadzic dziecko do
        wiary). Pisze o tym ponieważ mam dwóch chrzesniaków w Niemczech., Austrii,
        Francji. Byłam tam na komuniach widziałam, bardzo mi się to podobało,
        natomiast dzieci bardzo to wydarzenie przeżywały ale widac w nich było radość
        że moga to przeżywać razem. W Polsce jest innaczej feta, ani to komunia ani
        wesele liczy sie kasa i jakoś Kościół nic z tym nie chce zrobic a jakie to jest
        proste aby ukrucić komercję tego świeta. To taka moja refleksja ::))
        • Gość: anna_art Re: ile na komunię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 14:31
          zgadzam sie z marta w 100% też byłam w Niemczech na komuni i to samo widziałam
          o tym co się dzieje u nas nawet nie chcę mysleć to skandal
    • Gość: Ania my dajemy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 11:48
      zegarek casio za ok. 140 zł + 500 lub 400 zł. jak myslicie?
      • mikita10 Re: my dajemy... 08.05.07, 12:18
        uważam, że starczy jak najbardziej.
        A to chyba tylko u nas takie chore "stawki"

Jak rozmawiam ze znajomymi z innych stron Polski, to tam robią wielkie oczy na
        to co się u nas daje. Chrzestni dają ok. 200-300zł.

A wogóle to współczuję dziewczynie co napisała, że "odczuła", że 500 zł to
        mało. Nienormalne to jest.
        • Gość: Ania Re: my dajemy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:31
          własnie, co tu porównywać. co takie dziecko zrobi z kasą, zazwyczaj biorą ja
          rodzice na pokrycie kosztów. głupota robienia małego wesela. i cała komunia
          traci swój sens, bo licza się tylko prezenty.
          z kolei mlodej parze znajomi też dają po 200- 300 zł, no chrzestni rzeczywiście
          troche więcej, bo ok. 1000, ale młoda para rozumiem, że np zbiera na nowe
          mieszkanie itp. a tu? moż ena lokatę żeby wyprawić wesele za ok 15 lat?
          • Gość: driver Re: my dajemy... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.05.07, 14:55
            Nie chce sie wtracac ani filzofowac,ale czy nie pomysleliscie,ze daje sie tyle
            na ile pozwalaja dochody.
            Uwazam,ze jak ktos nie ma kasy,to moze dac np jakis pierscionek rodzinny itp
            albo np jakis obraz od artysty-studenta(np jakis za 50-100PLZ)

Jak sie juz daje pieniadze to mysle,ze minimum to 300 PLZ a maksimum 800 PLZ
            ale np jak ktos jest bardzo bogaty to moze dac nawet 2000 PLZ.
            • Gość: Beybe koszty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 17:16
              wezcie pod uwage ze ktos kto wyprawia komunie np. w lokalu musi wydac srednio
              od 80-130zl za osobe i czesto dzieci sa tak samo liczone jak dorosli ,wiec
              chociaz wypadaloby by za siebie zwrocic kaske
    • Gość: El Pablo Re: ile na komunię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 15:37
      Nie rozumiem tych z Was, którzy tak oburzają się pytaniem forumowiczki i
      zarzucają "komercjalizację sakramentów". Przecież to przede wszystkim
      kościołowi (jako instytucji) chodzi tylko o to, żeby wyciągnąć jak najwięcej
      kasy od wiernych. Cofnijmy się chociażby do Średniowiecza, gdzie kupczenie
      odpustami i opłaty za "miejsce w niebie" były na porządku dziennym. Nie masz
      kasy - zgnijesz w piekle... Ta instytucja w ogóle byłaby pewnie za poworotem do
      średniowiecznych praktyk.
      Swoją drogą jestem bardzo ciekaw, który ksiądz udzieli jakiegokolwiek z
      sakramentów za darmo...?!?!?

I nie przywołujcie przykładów Niemiec i Niemców. 90% tego społeczeństwa omija
      kościół szerokim łukiem a i podobna część nie płaci Kirchensteuer (podatku na
      kośiół) choć to tylko kilka euro miesięcznie - nie muszą za to dawać na tacę a
      i tak są skompi do granic rozsądku.
      Poza tym myślicie, że wybór Ratzingera na papieża nie był politycznym chwytem?
      Kośiół w Niemczech przeżywa kryzys od wielu lat a jako jedno z najbogatszych
      (jeżeli nie najbogatsze) państwo w Europie jest dla nich łakomym kąskiem...
      • Gość: do EL Pablo Re: ile na komunię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 17:11
        a dlaczego nie przywoływac Niemiec i tego co jest tam praktykowane od wielu
        wieków i w dodatku dobre, czy ciągle trzeba po swojemu czyli po polsku i
        gó..ano bo wszystko spoerd..my nawer religie!!! zastanów się a xco dopodatów
        na kościół to u nich jest z urzedu nikt cię nie pyta czy chadzasz do kościółka
        na mszę tylko jak się urodziłeś w danej religi to możesz nawet nie chodzić a
        podatek na kosciół ( niewielki) i tak musisz płacić wiem to z praktyki bo tam
        mieszkam, choć teraz przebywam w Polsce
        • Gość: El Pablo Re: ile na komunię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 09:15
          Każdemu wolno myśleć co mu się podoba i wypowiedzieć się na forum.
          Jeśli uważasz, że w Niemczech jest tak extra to tam po prostu zostań.
          JA nie należę na szczęście do tych osób, które są ślepo zapatrzone w zachodnią
          cywilizację i kopiują bezkrytycznie ich wszelkie wzorce zachowań. Gdyby w
          Niemczech dawali na komunię krowę to pewnie my mielibyśmy robić tak samo?!?!
          Poza tym niektórzy przyjezdni są bardziej niemieccy niż rodowici Niemcy. Znam
          kilku takich co pobyli tam kilka miesięcy i zapomnieli nawet polskiej mowy...

A co do Kirchensteuer to pozwole się z Tobą nie zgodzić - jeśli przyniesiesz
          pracodawcy zaświadczenie od proboszcza swojej parafii w Niemczech, że nie
          praktykujesz i określasz siebie jako osobę niewierzącą, jesteś zwolniony z
          płacenia podatku na kościół. Tyle tylko, że będziesz miał późnej problem z
          uzyskaniem jakiegokolwiek sakramentu...
    • Gość: Piastek Re: ile na komunię IP: 212.87.244.* 08.05.07, 18:22
      Miałem dac pieniądze, ale doszedłem do wniosku ze kasę to skonsumują rodzice i
      dziecko niewiele zobaczy. :)

Kupiłem kamerę koszt 800,- PLN.

Uważam ze powinno sie kupic prezent o wartości proporcjonalnej do wielkości
      portfela.
    • Gość: ojoj Re: ile na komunię IP: 212.87.244.* 08.05.07, 20:09
      Mój syn miał niedawno nie komunie a 18 urodziny. Chrzestna dała 300zł, reszta
      gości najczęsciej 100 zł..Ludzie sami wypaczacie te dzieci, rodzice najpierw
      obiecują hohoho, a wujostwo też dokłada się do tego. w takim razie ile na
      ślub??????? W waszym myśleniu to chyba z 10.000 i tak bedzie mało. Pozdrawiam.
      • Gość: driver Re: ile na komunię IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.05.07, 12:02
        Gość portalu: do EL Pablo napisał(a):

> a dlaczego nie przywoływac Niemiec i tego co jest tam praktykowane od wielu
        > wieków i w dodatku dobre, czy ciągle trzeba po swojemu czyli po polsku i
        > gó..ano bo wszystko spoerd..my nawer religie!!! zastanów się a xco dopodatów
        > na kościół to u nich jest z urzedu nikt cię nie pyta czy chadzasz do
        kościółka
        > na mszę tylko jak się urodziłeś w danej religi to możesz nawet nie chodzić a
        > podatek na kosciół ( niewielki) i tak musisz płacić wiem to z praktyki bo tam
        > mieszkam, choć teraz przebywam w Polsce

Ja z duma i przekonaniem palce podatek na Kosciol.
        przeciez przy meldunku w Ordnungsamt deklaruje sie wyznaniem; römisch-katholisch

Czyli moim zdaniem jesli ktos powie,ze jest ateista to nic nie zaplaci
        Ale tylko jak powie prawde, to to rozumiem.
        Bo dla mnie jak oklamie dla tych paru groszy to ma ciezki grzech i nie jest w
        porzo.
        • Gość: user Re: ile na komunię IP: 217.12.186.* 09.05.07, 15:15
          Bardzo ciekawy watek ,
          zgadzam sie , jest juz taka komercjalizacja wiary ze ksiadz modli sie za
          pieniadze, glownym przeslaniem kolendy jest zbiorka pieniedzy,
          Dzieci na haslo swieta komunia mowia : jak bede mial/miala komunie to sobie
          kupie to lub tamto, a nie mysla ze to spotkanie z Bogiem.
          Takze nie jestem specjalnie praktykujacy , ale przynajmniej nie sciemniam przed
          sasiadami jaki to katolicki ze nie gosc ,
          Ludziska chodza do kosciola a po wyjsciu ze mszy powydrapywali by sobie oczy.

Nasza wiara to SCIEMA , SCIEMA i JESZCZE RAZ SCIEMA, w widze ze szzczegolnie
          nasza , czestochowska , gdzie najlepsze kwiatki wyplywają z samego centrum,
          czyli Jasnej Gory - SPECJALNEJ STREFY EKONOMICZNEJ gdzie handel w niedziele pod
          samym szczytem nikomu z patnikow nie przeszkadza.

• Gość: Kasiaaa Re: ile na komunię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 16:42
            Ludzie do czego to doszlo 1000zl na Komunie?!?!?To chyba jakis zart!!!
    • Gość: ewa Re: ile na komunię IP: *.multimo.gtsenergis.pl 12.05.07, 15:39
      Weszłam na to forum bo sama mam ten problem,tyle,że nie jestem
      chrzestną.Zostałam zaproszona wraz z rodziną na komunię córki wójka.Waham się
      między 150 a 200zł.Sama jednak uważam,że to co się teraz dzieje to jest
      przesada.Małe wesela organizowane w lokalach,a te sukienki i fryzury dla
      dziewczynek ?!Jeżeli chodzi o dylemat prezent czy pieniądze to uważam,że
      pieniądze są lepsze,bo dziecko kupi sobie co chce.Po co mu parę zegarków czy
      łańcuszków.U mnie w rodzinie daje się prawie zawsze pieniądze.Chyba lepiej
      kupić sobie to z czego będzie się zadowolonym niż dostać to z czym nie wiadomo
      co zrobić?
      • Gość: chichot Re: ile na komunię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 14:32
        W myśl zasady "zastaw sie a postaw się".Ludziom juz równo wali w dekielek...
    • Gość: olka Re: ile na komunię IP: 80.51.222.* 14.05.07, 14:28
      ja równiez jestem chrzestną, poczytałam wasze posty i juz nie mam obaw że to co
      ja zamierzałam dac, nie bedzie za MAŁO!!! zarabiam niewiele, bo sami wiecie ile
      płacą na stazu (450zł) a zamierzam mu dać 400 i telefon komórkowy! mysle ze to
      bedzie w sam raz??? a WY?
      • Gość: chichot Re: ile na komunię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 14:35
        Stanowczo za mało...Rodzina cie wyklnie :D:D "Komórę" to teraz się niemowlakowi kupuje już a do Komunii to już conajmniej jakis wysokiej klasy komputer ;)
        • Gość: olka Re: ile na komunię IP: 80.51.222.* 14.05.07, 14:43
          ej no chyba nie mówisz powaznie?;) ta komórka tez mnie troche kosztowała prawie
          500 plus pakiet startowy i inne takie tam pierdoły! nie no nie dołuj mnie!
          • Gość: Tom Re: ile na komunię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 15:11
            Toś się postawiła dopiero! Nie wyklną Cię przynajmniej. Trzeba było odrazu
            zaprenumerować na ten numer serwis erotyczny przez sms.
          • Gość: chichot Re: ile na komunię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 15:19
            No może nie wyklną..Zależy jak masz wymagającą rodzinkę...A tak poza tym skoro na komunie dajesz mu równowartość 1000 zł to ile masz zamiar mu dać jak się będzie żenił...?
            • Gość: El Pablo Re: ile na komunię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 16:08
              Co byśmy tutaj wszyscy nie napisali na tym formu, faktem jest jedno (i niech
              się każdy z nad uderzy w pierś) - robimy z dzieciaków małych materialistów
              prześicgając się, kto z rodzinki da fajniejszy prezent!

...i niech mi nikt nie mówi, że dzieciak nie będzie bardziej lubił tego
              dziadka, babci, cioci, wujka, którzy na komunię dali bardziej "wypasiony"
              prezent... W większości przypadków o to właśnie chodzi...
              Sami sobie "strzelamy w kolano" a najbardziej rodzicom takiego dzieciaka,
              podnosząc im niejednokrotnie poprzeczkę i rozpieszczając dzieciaka...

• niunia_1977 Re: ile na komunię 14.05.07, 19:32
                no a jak moja córka w ubiegłym roku dostała od chrzestnej 1000, a ja w tym roku
                idę do jej córki też jako chrzestna to ile mam dać????
                • niunia_1977 Re: ile na komunię 14.05.07, 19:33
                  mam niezły orzech do zgryzienia, bo jakos mnie średnio stać na taki wydatek :(
                  • niunia_1977 Re: ile na komunię 14.05.07, 19:36
                    a komunia juz za dwa tygodnie :)
                    • Gość: ktos Re: ile na komunię IP: *.apus-net.pl 14.05.07, 22:38
                      piszcie prosze, niedziela blisko...
                      • Gość: Nati Re: ile na komunię IP: 80.51.222.* 15.05.07, 08:06
                        wiesz co tak na chłopski rozum to powinnaś oddać to co dostała Twoja córka !
                        ale z drugiej strony to powinnas dac tyle na ile Cie stać! Ja tez ide na
                        komunie w niedziele do swojego chrzesnika i zamierzam mu dać 500 zł, poprostu
                        na więcaj mnie nie stać! pozdrawiam!
                    • Gość: chichot Re: ile na komunię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 08:15
                      To daj tyle na ile cie aktualnie stać
                      • Gość: Tom Re: ile na komunię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 08:16
                        Ale jeśli miałoby to być mniej niż pięć stów to pójdź do Providenta lepiej.
                        • Gość: chichot Re: ile na komunię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 08:20
                          Dokładnie.Najlepiej na maxa wziąć 5 tys. i gnojkowi dać żeby sie nie czuł pokrzywdzony <lol2>
                          • Gość: Tom Re: ile na komunię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 08:28
                            To zapewnia dozgonną miłość i szacunek. Rodzice będą potem uczyli
                            dziecko:"Cioci to podawaj herbatkę jako pierwszej - bo ci najwięcej pieniążków
                            dała". A jakaż przyjemność gdy cała reszta przez najbliższe cztery lata będzie
                            z zazdrością patrzyła! Toż to lepsze niż dwie godziny jazdy BMW z otwartymi
                            oknami po Alejach.
                • Gość: ola Re: ile na komunię IP: *.mysmart.ie 19.05.07, 11:15
                  A ja jutro mam komunie. Ja postanowilam kupic dziecku rower - zaplacilam 800zl a
                  do tego dorzucilam komorke. Wydawalommi sie ze bedzie ok ale wymieklam jak
                  uslyszalam co kupuje chrzesny. Kupuje Weronisi źrebaczka - konia - prawdziwego
                  -za bagatela 6oooZL. Masakra - ludzie
                  • Gość: chichot Re: ile na komunię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 11:56
                    Potem z Weronisi wyrosnie rozwydrzone dziewuszysko i nic wiecej której to nikt nie dogodzi skoro jako taka mała gów....a dostaje takie prezenty,a ty sie nie przejmuj niczym skoro chrzestny za przeproszeniem sra kasa i nie ma co z nia robic to niech jej kupuje...
                    PS. rany gdzie te czasy że sie dostało byle zegarek elektroniczny i człowiek sie cieszył jak dziecko :D
              • Gość: chichot Re: ile na komunię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 08:17
                Kurde skoro takiemu łebkowi sie kupuje już na komunie komórę czy kompa to co będzie na 18-tke - pewnie samochód,a co na ślub - pewnie jak sie nie kupi mieszkania to juz będzie obciach :/ Istny dom wariatów
                • Gość: aga Re: ile na komunię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 13:41
                  ja dostawalam 100-200 zl ew jakis zloty lancuszek od rodziny itp :P,
                  bombionierki i to koniec. lacznie uzbieralam 800 zl ale to bylo 10 lat temu,
                  moj kuzyn z 5 lat temu dostal rower, aparat cyfrowy, my chyba dalismy po 100
                  itp.... teraz kupicie rower i przeplacicie , bo jest sezon komunijny,
                  mozna dac jeszcze mp3, ale uwazam ze komorka powinna byc za zgoda rodzicow w
                  koncu to oni beda za nia placic za miech. jesli chrzestny kupi komputer to
                  glupio bedzie chyba rodzicom ;>. poczekajmy 10 lat , dziadkowie beda dawac
                  mieszkanie juz
                  • Gość: aga Re: ile na komunię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 14:01
                    hehehehahaha ja sie zastanawiam gdzie ta corka (czy ktos tam )bedzie tego
                    kucyka trzymac <lol2>
                    teraz trzeba pomyslec nad specjalnym miejscem dla niego, kupic dzialke, zrobic
                    jakas stajnie, zatrudnic ludzi (?) ;>?? matko kochana

na slubie nie wiem czy nie dalam 200-300 zl(ja sama bo byly 2 zaproszenia tylko
                    bylam bez osob tow) , bylam tam jako siostra cioteczna pana mlodego
                    ale kuc, komputery itd od jednej osoby to przesada.

nie zdziwcie sie pozniej jak beda do was przychodzic i pozyczac 300 zl na sama
                    benzyne na max tydzien czasu.
                  • Gość: chichot Re: ile na komunię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 14:02
                    hehe ja to pamiętam że dostałem od chrzestnego zegarek elektroniczny a kasy ogólnie od wszystkich razem wziętych było tyle że nawet komputera ZX Spectrum za to nie było o Atari czy Commodore C64 nawet nie wspominając.. <lol2> ale to było w 1986 roku :D
                    • Gość: niunia_1977 Re: ile na komunię IP: 217.153.246.* 19.05.07, 17:39
                      hmm, ja też miałam komunie w 1986 roku. dostałam zegarek elektroniczny z
                      kalkulatorem i długopisem (takie zestawy były w modzie), złoty pierścionek,
                      radio na baterie i otwierana pozytywkę (kopertę), która grała melodię "Dla
                      Elizy" (to był największy hicior, bo u nas takich nie było, przywieziona z NRD
                      przez wujka:)
                      pozdrawiam wszystkich "komunistów" z 1986 roku :)
                      • Gość: Viki Re: ile na komunię IP: *.170.bloklan.org 19.05.07, 17:51
                        Ja jestem chrzestną i dopiero od kilku miesięcy pracuję, nie zarabiam dużo, a
                        mimo to daję 1000zł,lub kupię z Dziadkami komputer.Uważam że 1000zł to
                        dużo.Jestem panną jeszcze przez kilka miesięcy,więc dziecku nie będę sępić
                        kasy.Rozumiem tych który mają rodziny i dają mniej.Pewnie gdybym była już po
                        ślubie to z uwagi na własne wydatki dałabym mniej (500-800zł).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka