Dodaj do ulubionych

Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 21:42
Może ktoś wie co się stanie jak nie wymienię dowodu do końca roku??
Obserwuj wątek
    • Gość: dzejes Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 21:47
      Nic
      • Gość: kolo Re: Spoko bez paniki IP: 83.2.141.* 12.06.07, 21:55
        Nic się nie stanie, podejrzewam, że wyjdzie zarządzenie (tak jak było z prawami
        jazdy) i przedłużą termin wymiany dowodów o jakiś czas. A swoja drogą
        nagłaśniać wymianę dowodów osobistych należałoby dużo dużo
        wcześniej .
    • Gość: bb48 Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: 80.54.168.* 12.06.07, 21:53
      "Współczucia dla spędzających długie godziny na I piętrze budynku po banku
      BGŻ Leśnikowski nie ma. - Na wymianę dowodu był czas od stycznia 2001 r. Nikt
      nie zabraniał przyjść wcześniej - twierdzi."
      Boże, kiedy ta nasza władza wreszcie zrozumie, że to nie klient jest dla Niej
      tylko Ona jest dla klienta. Jak sięgam pamięcią wstecz {a trochą lat już mam)
      tak zawsze w wydz. komunikacji i dowodów osobistych kolejki były, są i chyba
      nie doczekamy takich czasów,że to urzędnik będzie czekał na klienta a nie
      odwrotnie.
      • Gość: odp Re: Spoko bez paniki IP: 83.2.141.* 12.06.07, 22:06
        bb48 -chyba Ci się budynki pomieszały cyt."że to nie klient jest dla Niej
        tylko Ona jest dla klienta" w Urzędzie jest interesant i zapewniam że
        interesant jest załatwiany tak jak potrzeba.
        • Gość: bb48 Re: Spoko bez paniki IP: 80.54.168.* 12.06.07, 22:16
          Dla Ciebie odstanie w kolejce kilku godzin jest załatwieniem klieta "tak jak
          potrzeba"? Jeśli takie pojęcie o obsłudze klienta mają urzędnicy UM to tylko
          potwierdza moje wcześniejsze obawy.
      • Gość: ja Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.07, 22:56
        po wypowiedzi już widać jak jesteś płytką istotą - pewnie w twoim rozumowaniu
        (też niezbyt lotnym) urzędnik powinien na ciebie czekać z otwartymi rękoma nawet
        przed pólnocą w sylwestra abyś mógł sobie łaskawie wyminić dowód i jeszcze wpaść
        na imprezkę sylwestrową na biegańskiego bo niby po co chodzić dwa razy - prawda
        jest taka, że od stycznia 2001 urzędnicy czekali na takich łaskawców jak ty i
        jakoś się nie doczekali bo laskawy petent i tak przyjdzie na ostatni dzwonek na
        dpdatek z workiem pretensji od progu - kończę bo żal odpisywać i tracić czas na
        dyskusje z kimś tak prostym i tylko ci mogę współczuć głupoty
        • Gość: misiek Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 23:15
          w twoim rozumowaniu przed pólnocą w sylwestra abyś mógł sobie łaskawie
          wyminić dowód i jeszcze wpaś
          > ć
          > na imprezkę sylwestrową na biegańskiego bo niby po co chodzić dwa razy -
          prawda
          > jest taka, że od stycznia 2001 urzędnicy czekali na takich łaskawców jak ty
          i
          > jakoś się nie doczekali bo laskawy petent i tak przyjdzie na ostatni dzwonek

Oczywiście ( jestem inną osobą)

A waszmość masz pomrocznosć jasną.
          Toz gorzej niż za komuny:
          1.muszę posiadać dowód osobisty do 1860 roku i w latach 1918-1945 w Polsce nie
          było obowiązku posiadać jakiegokolwiek Dokumentu Tozszamości.
          Pierwszy raz obowiązek ten wprowadził świnia Aleksander I po raz drugi
          Megamorderca Jossif Iwariowicz zwany przez siebie Stalinem.
          2.muszę obecnie posiadany dowód osobisty wymienić do 31.12.2007, więc chyba
          oczywisteym jest, że właśnie najwcześniej o godzinie 23:59 tego dnia złożę
          wniosek o wymianę.
          3. Nowe dowody wprowadzili w 2001 roku. Muszę za niego zapłacić (gorzej jak za
          komuny), ważne są tylko ponoć prze pięć lat. Gdybym wtedy wymienił muszę teraz
          wymienić drugi raz. Płacę jeszcze więcej.
          $. Kurna chata o co ci kurna chodzi, kolejki są zawsze, oznacza to, tylko tyle,
          że złożenie wniosku zajmuje więcej niż stanięcie w miejscu w którym stała osoba
          przede mną, zas długo.
          5.Reformę przeprowadzono nieudolnie i już. Dowody osobiste powinny być wążne
          bezterminowo, a tylko osobom kończącym 18 lat powinny być wydawane nowe.
      • Gość: Człowiek Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.man.czest.pl 12.06.07, 23:55
        Trzeba zrozumieć, że urzędnik siedzący w okienku i czekający na petenta-lenia,
        któremu nie chciało się załatwić w terminie, to też człowiek, który musi jak z
        automatu załatwiać niekiedy niemiłych petentów, którzy mają o wszystko pretensje
        i jeszcze się do nich uśmiechać.
        Bądźmy ludźmi i dla własnego i innych dobra załatwiajmy sprawy odpowiednio
        wcześniej, a nie później bziakajmy na tych co nie są winni, tylko ewentualnie na
        swoją głupotę.
      • Gość: I.LEŚNIKOWSKI subiektywnie, 9 stanowisk IP: *.um.gov.pl 13.06.07, 09:18
        Zdanie rozpoczynające się od słów "Współczucia dla spędzających długie godziny
        Na I piętrze budynku po banku..." jest wyłącznie subiektywną oceną autorki,
        gdyż pytania "czy pan współczuje stojącym w kolejce" nie padło z ust pani
        Doroty Steinhagen. Przy okazji prostuję nieprawdziwą informację, że
        interesantami zajmuje się w tym miejscu 20 stanowisk. Wymianą dowodów zajmuje
        się 9 stanowisk - taką informację przekazałem pisemnie autorce.

IL
        • Gość: Co ? Re: subiektywnie, 9 stanowisk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 10:24
          I autorka ma, oczywiście, zwiększyć ilość pracujących do 50.
          Co Ty za bzdury wypisujesz i co to ma do rzeczy ??
          • Gość: lunch Re: subiektywnie, 9 stanowisk IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.06.07, 10:26
            Czekaj, czekaj, nie dyskutuj z nim, bo znów zaczyna te swoje manipulacje. Otóż
            w tekście wyraźnie widać, że autorka nigdzie nie sugeruje, jakoby pytała o
            współczucie, a jej zdanie o braku współczucia jest jedynie komentarzem - jakże
            trafnym - do jego cynicznej i jak zwykle mijającej się z prawdą wypowiedzi.
          • Gość: xxxo Re: subiektywnie, 9 stanowisk IP: 212.87.241.* 15.06.07, 20:12
            zamiast siać popyline i pisać głupote na forum lepiej sobie wymieńcie
            dowody.ODebrałem kilka dni temu swój,jak sobie ktoś wszystko dobrze zorganizuje
            to nie musi iśc do kolejki o 4:00rano -LOL.Swoją droga sporo czasu było na
            wymianę , a to że wszyscy zostawiajato na ostatnią chwilę to taka polska
            przypadłość...pozdrawiam,
            • Gość: lunch Re: subiektywnie, 9 stanowisk IP: *.centertel.pl 15.06.07, 21:45
              No już nie pierdziel że szósty miesiąc (z 12) to ostatnia chwila.
      • Gość: nowy Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 18:02
        starszy Panie już dziś nie ma kolejek do praw jazdy także nie mów że nie
        dożyjesz takich czasów, bo już są, a nasza kochana polska mentalnośc i tak
        przedłużą, a urzędnicy są dla nas a nie my dla nich to też ludzie, zastanów się
        nad tym jak sam pracujesz nie masz sobie nic do zarzucenia?!!! jesteś pewien ot
        rzuc ten kamień jeśli ci to przyniesie poprawę nastroju
        • Gość: dziadu Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 18:11
          maucz się pisać po polsku
    • Gość: Cyzio Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 22:11
      Przeglądałem opinie na forach internetowych na temat dowodów. Po co nam
      dowód??? Przecież możemy w bankach i innych instytucjach załatwiać wszystko z
      np paszportem bądź prawem jazdy. I jeszcze jedno. Na dowód wiedziemy tylko do
      krajów UE, natomiast z paszportem praktycznie możemy się poruszać po całym
      świecie. I ostatnia myśl: co mam zrobić jak mnie nie stać na wyrobienie
      dowodu?? Może nasi "mądrzy" parlamentarzyści mi to zasponsorują. Mam to gdzieś
      i nie wymieniam
      • Gość: kkkk Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.07, 22:20
        Dokładnie o tym samym pomyślałem. Mam paszport, mam Prawo Jazdy, mam książeczkę
        wojskową to wszystko sa dokumenty tożsamości honorowane w każdej instytucji więc
        po co mi dowód osobisty???
        • Gość: wreszcie ktoś Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 22:25
          o tym napisał, bravo!!!!!!!!!!!

Warto jeszcze wspomnieć kolejki po rejestracje samochodów osobowych, trwają w
          nieskończoność.

Mamy XIX wiek, brakuje nam 150 lat do cywilizacji !

Władze Miasta są do kichy
          • Gość: Krzysiek Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 22:34
            > Warto jeszcze wspomnieć kolejki po rejestracje samochodów osobowych, trwają w
            > nieskończoność.

Dziwne, ostatnio rejestrowałem samochód, przyszedłem o 7:15 rano, o 8:30
            wszystko było załatwione. Po odbiór przyszedłem o 7:30, o 9:00 wszystko
            załatwione.... racja że po dwód osobisty stoją tłumy, ale z rejestracją
            pojazdów bym nie przesadzał - rejestrowałem samochód 3 lata temu i było o
            wiele, wiele gorzej.
            • Gość: ostatnio ? Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 22:35
              to kiedy ? Bo czegoś takiego w ubiegłym tygodniu nie zauważyliśmy
            • Gość: a Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.07, 18:05
              no rzeczywiście..bagatela..1,5 h..śmiech na sali!!!
    • Gość: tolek Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 22:31
      nic ci nie zrobia , mozna sie okazac prawem jazdy , to rowniez jest
      dokument nie trzeba miec jakiegos komunistycznego dowodu osobistego
      , jeszce moze go nosic przy sobie żenada
    • Gość: aaa Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 22:33
      To mnie rozwaliło:
      "W dużej sali referatu dowodów osobistych czynnych jest 20 stanowisk, w których
      przyjmuje się wnioski na dowód i wydaje gotowe dokumenty. Dziennie obsługują 240
      osób..."
      Jeżeli 20 stanowisk w ciągu 8 godzin pracy każde obsługuje 240 petentów, to
      średnio na przyjęcie jednego wniosku potrzeba 40 min !!! Tempo pracy zabójcze. Z
      resztą czemu ja się dziwię, przecież zrobienie kawy, herbaty, otworzenie nowej
      paczki ciastek zajmuje sporo czasu...
      • Gość: Jerzyk Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 22:53
        Mam jeszcze jedną wątpliwośc. Czy takie zgromadzenie nie wymaga przypadkiem
        zezwolenia? I to o 4 rano. Skądś przypominam sobie powiedzenie; Wróg nie śpi.
        Wróg czuwa. I nadmiernego szacunku dla władzy w tym tłumie nie ma.
        Podejrzewam,że takie zbiegowiska organizują "siły wiadome". Działanie "sił
        nieczystych" jest mało prawdopodobne.
      • Gość: Alicja Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: 212.87.241.* 12.06.07, 23:16
        dowód osobisty-plastik ma datę ważności 10 lat.
        dowód książęczka jest bezterminowy.
        dlaczego jestem zmuszana do kupna czegoś gorszego,
        czegoś co za określony czas muszę kupić ponownie.
        jeżeli erząd nakazał wymianę, powinno to być
        bezpłatnie, a następne dowody byłabym zmuszona
        kupić gdyż tracą ważność.
        dlatego też uważam że mój dowód bezterminowy
        jest ważny bezterminowo.

ps. przepraszam za masło maślane ale inaczej
        trudno opisać
        • Gość: Michol Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.trustnet.pl 13.06.07, 09:51
          Zgadzam się, że nowe dowody powinny być bezpłatne, jeśli wymiana nie następuje z
          inicjatywy ich posiadaczy, tylko jest "narzucona odgórnie". Natomiast uważam, ze
          nie powinny być wydawane bezterminowo. Pewne dane (w tym niestety nasz wygląd
          ;-) , po prostu się zmieniają i wymagają aktualizacji. Ze "starymi" dowodami,
          które były wydawane bezterminowo często bywa tak, że ktoś w wieku 50 lat
          legitymuje się dowodem, w którym jest wklejone zdjęcie jakiegoś nastolatka,
          które nijak nie jest podobne do "oryginału" ;-))) Chociażby dlatego pomysł, aby
          dowody i inne dokumenty, jak prawo jazdy, czy paszport, wydawać na czas
          określony, uważam za uzasadniony.
        • Gość: lunch Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.06.07, 10:42
          Z tego co kojarzę, po serii mandatów nałożonych na kierowców za niewymienione
          prawo jazdy, sąd wydał wyrok, że nie można karać obywatela za utratę ważności
          dokumentu, jeśli miał w nim wyraźnie napisane, że jest ważny bezterminowo. Więc
          tu by należało założyć podobną sprawę przeciwko naszemu dziarsko zbierającemu
          wszelkie haracze państwu.
          Zwłaszcza przeciw tym bydlakom, którzy każą mi się dwukrotnie stawić osobiście.
      • Gość: Michol Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.trustnet.pl 13.06.07, 09:39
        > Jeżeli 20 stanowisk w ciągu 8 godzin pracy każde obsługuje 240 petentów, to
        > średnio na przyjęcie jednego wniosku potrzeba 40 min !!! Tempo pracy zabójcze.
        > Z
        > resztą czemu ja się dziwię, przecież zrobienie kawy, herbaty, otworzenie nowej
        > paczki ciastek zajmuje sporo czasu..

Jak się nie ma nic sensownego do powiedzenia, to lepiej milczeć. Najchętniej
        komentujemy to, o czym nie mamy zielonego pojęcia ;-) Byłeś tam? Widziałeś ile
        jest stanowisk? Widziałeś jak wygląda obsługa interesantów? Jeśli nie, a swoją
        opinię o pracy urzędniczek opierasz jedynie na tym, co widziałeś w "Misiu", to
        lepiej nie zabieraj głosu, bo głupoty opowiadasz...
    • Gość: taka jedna Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 22:48
      na jakiej stronie internetowej można siebie zapisać na nowy dowód ?
      • Gość: Gawron Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: 212.87.241.* 13.06.07, 04:50
        Otworzyć referat D.O. również w soboty .
        • Gość: wjscie awaryjne Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.apus-net.pl 13.06.07, 07:35
          po co się szarpać?
          wymeldować się z gminy Częstochowa na czas potrzebny do zameldowania i wyrobienia dowodu osobistego w nowej gminie (sąsiadującej), w której problem kolejek nie występuje. :))
          W nowym dowodzie nie ma przecież adresu zamieszkania, więc wymiany po ponownym zameldowaniu w Cz-wie robić nie będzie trzeba.

A po Nowym Roku może być problem ze starym dowodem np. w razie próby zarejestrowania samochodu lub wzięcia kredytu.
          • Gość: amina77 Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 13:48
            w nowym dowodzie adres jest z tyłu
            • Gość: lunch Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.06.07, 10:50
              Tak i przy każdej zmianie musisz go wymienić. Co za s...syństwo.
              • Gość: angrusz Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 12:26
                Sposób rozwiązania problemu to gwóźdź do trumny dla prezydenta Wrony .
                Jak tego nie rozwiąże solidnie u dogodnie dla mieszkańców to oni zapamietają to
                przed kolejnymi wyborami .Ale może dwie kadencje to wystarczy ??
                • Gość: lunch Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.06.07, 14:16
                  Skoro wybrano go na obecną kadencję, to najwyraźniej nic mu nie jest w stanie
                  zaszkodzić.

Natomiast to nie on wymyślił kretyńską ustawę, w myśl której musisz się
                  dwukrotnie stawić osobiście. Inna sprawa, że urzędnicy przestrzegają tego
                  diametralnie odmiennie i jak trafisz na taką cholerę, to niestety.
          • Gość: nowy Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 18:12
          • Gość: miś Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 18:13
            czy ty widziałeś chociaż ten nowy dowód oczywiście że jest adres jeśli ktoś
            posłucha twojej rady to zapłaci dwa razy
      • Gość: Ewa Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.07, 08:36
        systemkolejkowy.czestochowa.um.gov.pl:81/
    • Gość: gość Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.hcz.com.pl 13.06.07, 07:40
      Jest dobrze a nawet bardzo dobrze wg urzędników. Miesięcznie wydaje się 5 tys
      dowodów a do wyrobienia Częstochowa ma jeszcze 90 tys, czyli z wyliczenia
      wynika,że potrzeba 18 miesięcy, żeby Częstochowianie wymienili dowody a do
      końca roku jest 6,5 miesiąca. Tak trzymać. Za niedlugo czeka nas druga wymiana
      dowodów po wciągnięciu Nas do grupy Shegen a to chyba według przypuszczeń ma
      nastąpić na przełomie roku.
      • Gość: lolek Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 07:53
        A może niech część urzędniczek pracuje od 6.00 zamiast od 7.30 lub w
        soboty.Rozwiązań jest wiele.
        • Gość: kolejkowicz Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 07:58
          - Pod Urzędem Miasta byłam już o piątej rano i zabrakło dla mnie numerka! -
          złości się kobieta w średnim wieku. - Będę musiała jeszcze raz zrywać się o
          świcie, walczyć o numerek, a potem czekać godzinami aż się dostanę przed
          oblicze urzędniczki!

-kłamstwo,kłamstwo jak ta pani była o 5 rano to napewno była w pierwszej
          10.Albo pani redaktor fantazjuje albo kobitka nawiedzona 5 rano pomyliła z 5 po
          południu.
          • Gość: Tom Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.07, 08:14
            Wczoraj moi rodzice przyszli bez wcześniejszej rejestracji około jedenastej i
            załatwili sprawę w ciągu pół godziny. Tylko że datę odbioru mają ustaloną
            dopiero na październik.
    • Gość: Zdzisław Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.polimex-mostostal.pl 13.06.07, 07:58
      Nieprawda - stałem w sumie ze zrobieniem zdjęcia i wpłatą 30 zł tylko 1,5
      godziny - w dniu 8 czerwca. Problemem sa natomiast kwitki na wpłatę do banku,
      których bank nie honoruje i wystawia swoje własne - trwa to strasznie długo.
      Zdzisław
    • Gość: lunch Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.06.07, 08:23
      Zapomnieli napisać, że te skurczybyki z Wiejskiej (bo rozumiem, że to wymóg
      ustawowy) wymyśliły, że trzeba być osobiście przy składaniu wniosku i przy
      odbiorze. Jak by to do k... nędzy wielką różnicę sprawiło, kto wniosek składa,
      skoro i tak ja odbieram. I co - mam dwa dni urlopu brać specjalnie na ten
      przyjazd, a jeszcze się okaże, że i tak się nie dopcham. A pier..., na cholerę
      mi ich durne plastiki, które oni sobie co kilka dni nowe wymyślają. Jak ucieknę
      z tego głupiego kraju, to zrzekam się obywatelstwa i po krzyku.
      • Gość: Tom Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.07, 08:44
        Od dwóch lat używam paszportu - dowód mi poległ w pralce. Na poczcie wystarczy
        pokazać prawo jazdy. Paszport mam ważny jeszcze 7 lat, a więc nie będę
        sponsorował głupich pomysłów. Jeśli akcja wymiany poszłaby sprawnie to gotowi
        są przeprowadzać wymianę co dwa lata aby zciągać dodatkową kasę z ludzi. A i
        tak pewnie za jakieś trzy lata będzie następna akcja.

"Bo jest taka akcja żebyś dał piątaka."
    • Gość: joluk1 Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.07, 08:33
      Czy ktoś może podać str., na której można "zdobyć" ten numerek na dowód
      osobisty.Dziękuję
      • Gość: Ewa Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.07, 08:44
        podawałam już wyżej, ale proszę
        systemkolejkowy.czestochowa.um.gov.pl:81/
        • Gość: joluk1 Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.07, 09:09
          Bardzo dziękuję!- Ewa za stronę, niezauważyłam wcześniej!
    • Gość: józef Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: 212.160.172.* 13.06.07, 09:14
      Do wszystkich tych, którzy mnie - petenta nazywają leniem, głupkiem itp.:
      ->Ustawa z dnia 20 sierpnia 1997 r. o zmianie ustawy o ewidencji ludności i
      dowodach osobistych oraz ustawy o działalności gospodarczej (Dz. U. Nr 113 poz.
      733 z późn. zm.) wprowadziła obowiązek wymiany dowodów osobistych wydanych przed
      dniem 1 stycznia 2001 r. w następujących terminach:
      1. od dnia 1.1.2003 do dnia 31.12.2003 - wydanych w latach 1962-1972
      2. od dnia 1.1.2004 do dnia 31.12.2004 - wydanych w latach 1973-1980
      3. od dnia 1.1.2005 do dnia 31.12.2005 - wydanych w latach 1981-1991
      4. od dnia 1.1.2006 do dnia 31.12.2006 - wydanych w latach 1992-1995
      5. od dnia 1.1.2007 do dnia 31.12.2007 - wydanych w latach 1996-2000
      A więc to nie w 2001 roku rozpoczęła sie wymiana DO tylko w 2003r.
      Ja mam DO z 1966 r i mam prawo i obowiązek wymienić go w 2007 r i nie jest to
      oznaka mojego lenistwa albo mojej głupoty.

• Gość: ? Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 09:21
        No i po co teraz wymieniać dowody skoro znowu je będa wymieniać gdyż nie
        spełniają nowych standartów?.Jak często będą zmieniać się standarty-co władza to
        nowy standart? kto na tym zarabia? -producent i lobby z nim zwiazane?
        Do tego dochodzą zmiany nazw ulic,miejscowości,numeracja,.... co zmiana władzy
        to wymiana i ludziska bulą oj bulą.
        • Gość: Elf Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 12:34
          No właśnie!!! A co ma zrobić moja 90-letnia mama? Przecież trzeba osobiście, bo
          musi złożyć podpis w obecności urzędnika. Jej nowy dowód nie będzie potrzebny,
          bo z kredytów korzystać nie będzie, osobistego konta w banku też nie posiada.Do
          czego jej będzie potrzebny nowy dowód, żeby na niego patrzeć i przy okazji
          pozbyć się 30-tu zł?
          • Gość: gość Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: 80.48.49.* 13.06.07, 23:44
            zamiast wykrzykiwać wystarczy spokojnie zapytać .
            do osób niepełnosprawnych i w wieku podeszłym
            można umówić bezpłatnie urzędnika , który przyjdzie
            i załatwi wszystkie papierki , łącznie z oddaniem
            właścicielowi nowego dowodu . tak po ludzku .
            tylko w naszym kraju jest taka tradycja -
            wrzeszczeć na urzędnika bo to przecież urzędnik .
            • Gość: lunch Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.06.07, 10:52
              A można wiedzieć po jakiego kuta mam przyjść osobiście, skoro i tak osobiście
              odbieram?
      • Gość: józef Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: 212.160.172.* 13.06.07, 10:18
        Sorry, miało być "Ja mam DO z 1996r..."
      • Gość: w Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.07, 18:08
        dokladnie!!!
      • Gość: ryszard Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 18:18
        proszę poczytac sobie też nowelizacje i rozporządzenia
        • Gość: nowy Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 18:27
          może ktoś mi wytłumaczy dlaczego ci ludzie przychodzą o 4 rano przecież urząd
          pracuje od7.30 gdyby pierwsi przyszli o tej godzinie to by nie stali tyle czasu
          a najlepiej żeby tak na jednego mieszkańca przypadał jeden urzędnik wtedy może
          nasi obywatele byliby odpowiednio załatwieni:-)
          • Gość: lunch Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.06.07, 10:52
            Słyszałeś o czymś takim jak kolejka?
    • Gość: Michał G Oddam miejsce kolejki internetowej - 11.lipiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 09:50
      Witam. Nie jest mi już potrzebne, musiałem sie pospieszyć i załatwiłem to wcześniej. Oddam więc je jeżeli się da.
      • Gość: częstochowianka Re: Oddam miejsce kolejki internetowej - 11.lipie IP: *.cn.com.pl 13.06.07, 10:04
        Jeśli każdy wymieniłby dowód w określonym terminie - nie było by większych
        problemów.
        A co z ludźmi, którzy mają nowy dowód ale znów muszą go wymienić z powodu zmiany
        danych osobowych - powinni być obsługiwani osobno !!! Nie przegapili terminu,
        tylko muszą wymienić, bo w tych nowych dowodach noc się nie wbija, nie wpisuje.
        I przede wszystkim uruchomić więcej okienek - jak jest taka konieczność - w
        końcu UJ jest dla petentów !!
        • Gość: propozycja Re: Oddam miejsce kolejki internetowej - 11.lipie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 10:27
          Zajmijcie kolejkę wieczorem, jak kiedyś za wódką i poświęćcie swój czas
          bezdarnym urzędasom.
          • Gość: gość Re: Oddam miejsce kolejki internetowej - 11.lipie IP: 80.48.49.* 13.06.07, 11:06
            Co za różnica czy zapłacimy od ręki czy pójdzie to z naszych podatków ?
            Za darmo ? Nic nie ma za darmo . Ktoś te dowody drukuje i komuś trzeba
            za to zapłacić . Ech ta nieszczęsna komuna . Szkoda , że nie jest winna
            24 godzinom w ciągu doby . Powinno być ich 48 ! Tylko czy wtedy skończy
            się narzekanie wszystkich leni ? Nie sądzę . Tak źle tak niedobrze - Polska .
            • Gość: przestań pieprzyć Re: Oddam miejsce kolejki internetowej - 11.lipie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 23:22
              weź się do pracy
              • Gość: gość Re: Oddam miejsce kolejki internetowej - 11.lipie IP: 80.48.49.* 13.06.07, 23:45
                pieprzysz ty i do tego nie na temat .
            • Gość: lunch Re: Oddam miejsce kolejki internetowej - 11.lipie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.06.07, 10:54
              Tylko jest różnica - zapłacić za coś potrzebnego, a zapłacić za czyjś chory
              wymysł, do którego realizacji nas zmuszają.
          • Gość: kulka Re: Oddam miejsce kolejki internetowej - 11.lipie IP: 83.245.40.* 13.06.07, 11:31
            ..., a ja mam to gdzies..., nie wymieniam dowodu..., moja ksiazeczka jest
            zarabista...! :D
    • Gość: NA Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.net 13.06.07, 12:18
      A ja od 1,5 roku jestem bez dowodu i jakoś żyję. Miałem od samego początku nowy
      dowód, który nie jest taki dobry, skoro mi się złamał w kieszeni. Jakoś sobie
      radzę - przesyłki odbieram na legitymacje studencką. Ale muszę w końcu muszę
      wyrobić, bo w przeciwieństwie do naszego premiera, nie mam konta bankowego u
      mamay.
    • Gość: Cyzio Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 16:02
      Wszyscy tutaj narzekacie, a i tak 99% jednak wymieni dowód. A może pora na
      zbiorowe nieposłuszeństwo i olanie idiotycznych rozporządzeń naszych pożal się
      Boże parlamentarzystów. Ja na 100% nie wymieniam.
    • Gość: kaja Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 16:33
      dla starszych ludzi,emerytow nowy dowod to duzy wydatek - 50 zl i jeszcze maja
      stac.
      • Gość: xyz Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 18:00
        ludzie przeczytałem wasze wypowiedzi i rozpacz mnie ogarnia. Jeden mądrzejszy od
        drugiego, ten ma książeczkę wojskową, ten ma paszport jeszcze inny legitymację.
        Pytam po co ta dyskusja skoro dokument ten jest wam niepotrzebny i kto stoi w
        tych kolejkach skoro dowód to niepotrzebny byle jaki kawałek plastiku za który
        jeszcze trzeba zapłacić.Spróbójcie wyrobić sobie paszport bez dowodu ..... życzę
        powodzenia
        • honecker32 Oczywiscie da sie 13.06.07, 19:38
          praktyczniew w kazdym kraju Unii, tylko Polska jest jakas inna (na pewno trzeba
          miec dowod ?)
          Jaki jest zwiazek miedzy paszportem a dowodem ?
        • Gość: Cyzio Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 19:39
          I spokojnie wyrobię sobie paszport zanim ten zas... dowód skończy ważność. I
          wszystkim to radzę. A skoro stary dowód jest wydany BEZTERMINOWO to jakim
          prawem każą nam wyrabiać nowy???? Ten KRAJ JEST CHORY!!!!!!!
          • Gość: gość Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: 80.48.49.* 13.06.07, 23:48
            takim prawem , że na mocy nowych przepisów unieważnia się te poprzednie .
            logiczne ? chyba nie dla wszystkich . i kto tu ma rozsądnie głosować ?
            • Gość: Cyzio Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 17:03
              Widzę, że bronisz tego co ten psełdo - rząd uchwala rękami i nogami. Fajnych
              masz kumpli. Pogratulować
              • Gość: Michol Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.trustnet.pl 14.06.07, 18:22
                Przecież ludzi którzy utworzyli ten, jak mówisz" pseudo rząd", ktoś wybrał w
                wolnych wyborach. Na tym polega demokracja - może nie jest doskonała, ale do
                tej pory nikt nic lepszego nie wymyslił, więc obrażanie się na obowiązujące
                prawo, jest po prostu zwykłą dziecinadą ;-) Jak Ci się coś nie podoba, to w
                najbliższych wyborach możesz zagłosować wedle uznania, albo wystawić swoją
                kandydaturę i spróbować szczęścia ;-) Od razu mówię, że nie jestem ani fanem
                obecnego rządu, ani zwolennikiem durnego prawa, ale obowiązujących przepisów
                trzeba przestrzegać, a nie polskim zwyczajem kombinowć jak je obejść.
                • Gość: Cyzio Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 19:51
                  Tylko szkoda Kolego, że fanaberie pseudo-rządu uderzają w nasze portfele.
                  • Gość: Michol Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.trustnet.pl 14.06.07, 20:54
                    ktokolwiek będzie u władzy, niezależnie czy to będą czarni, czerwoni, czy
                    niebiescy, to zawsze będzie fiansował swoje fanaberie z naszych pieniędzy - na
                    tym polega atrakcyjność bycia "przy korycie" ;-))Tak to juz jest urządzone, bo
                    jak wyżej napisałem, nic lepszego nie wymyślono. Jedyne co możemy zrobić, to
                    głosować raz na 4 lata, na tych, którzy będą realizowali "nasze" fanaberie, albo
                    dać się wybrać i korzystać z przywilejów władzy pełnymi garściami ;-))
                    Kontestowanie rzeczywistości poprzez używanie, w ramach protestu, karty woźnicy,
                    czy legitymacji wędkarskiej, zamiast dowodu osobistego, jest mało efektywne ;-)))
            • Gość: expertum credere p logika - bolszewika IP: *.mysmart.ie 14.06.07, 22:04
              Gość portalu: gość napisał(a):

> takim prawem , że na mocy nowych przepisów unieważnia się te poprzednie .
              > logiczne ? chyba nie dla wszystkich . i kto tu ma rozsądnie głosować ?

lex non agit retro - nawet jakby Ci przetłumaczyć że prawo nie działa wstecz, to
              i tak byś nie zrozumiał. Jeśli istnieje ciągłość władzy państwowej i porządku
              społeczno-prawnego, to trzeba przestrzegać swoich ustaleń z obywatelami i
              wypełniać zobowiązania wobec nich zaciągnięte. Dokumenty poświadczają tożsamość
              i co? czyjść dekret, uchwała albo ustawa mają taką moc przeogromną że mogą to
              zmienić?

Pacta sunt servanda, nawet z własnymi rodakami. A może przede wszystkim wobec nich.

-----------------------------------------------------------
              A swoją drogą, prosty kierownik zmiany z fastfuda szybko przeliczyłby to tak:

koszt kompa skanera i laminarki = dajmy na to 5000 zł
              koszt biurka i stołka = niech będzie złotych 200
              koszt szkolenia operatora = 200 zł

summa summarum finansiarium 5400 podzielone przez 30 zł składki na dowód daje
              180 petentów, Po jakimś miesiącu zestaw nieletni pracowniK plus biurko zwraca
              się i zaczyna pracować na siebie.

Studenci i maturzyści, paryskie au~parki i częstochowskie kasjerki !! !! Pytam
              was dzisiaj, młodzieży studiująca i pracująca za grosze!

Czemu nie ma dla was sezonowych miejsc pracy?

No niech mi ktoś odpowie dlaczego nie można zatrudnić sezonowo ludzi żeby
              zarobili na siebie choćy i na nocnej zmianie?

dlaczego w Londynie do takiej akcji wywiesza się ogłoszenia na internecie i na
              ulicznych płotach, że wystarczy szybko i bezbłędnie używać klawiatury żeby mieć
              pracę na 3 miesiące albo i na sześć.

No pytam Was, dlaczego?
              • Gość: Michol Re: logika - bolszewika IP: *.trustnet.pl 15.06.07, 20:56
                > lex non agit retro - nawet jakby Ci przetłumaczyć że prawo nie działa wstecz, t
                > o
                > i tak byś nie zrozumiał. Jeśli istnieje ciągłość władzy państwowej i porządku
                > społeczno-prawnego, to trzeba przestrzegać swoich ustaleń z obywatelami i
                > wypełniać zobowiązania wobec nich zaciągnięte. Dokumenty poświadczają tożsamoś
                > ć

Bez urazy, ale mówiąc delikatnie, nadinterpretujesz bo zasada "lex retro non
                agit" wcale nie została naruszona. Spytaj studenta I roku Prawa, który uważał na
                wykładach z Prawoznawstwa, to Ci wytłumaczy, dlaczego jesteś w błędzie.
                W ostatnich kilkunastu latach znowelizowano, lub całkowicie zmieniono większość
                ustaw i kodeksów oraz dokonano denominacji i wymieniono, bedące "bezterminowo" w
                obiegu, środki płatnicze w postaci bilonu i banknotów. W każdym z powyższych
                przypadków, na mocy nowych przepisów unieważniono dotychczas obowiązujące, więc
                gdyby przyjąć Twoją interpretację, to trzeba by stwierdzić, że za każdym razem
                naruszono prawo.
                Zasada "lex retro non agit" zostałaby naruszona, gdyby np. uchwalono, że
                wszystkie dotychczasowe dowody są nieważne od daty ich wydania, a czynności
                prawne dokonane przy ich użyciu, przez ostatnie kilkadziesiąt lat, są
                bezskuteczne. Wtedy nowo uchwalone prawo skutkowałoby "wstecz" i można by mówić
                o bezprawności takiego przepisu.
                pozdrawiam
    • Gość: angrusz Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 07:11
      Ale prezydent się tym nie martwi .
      On nie czeka w kolejce .
    • Gość: TOJA Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 08:36
      I bardzoo dobrze.Cytowana pani na poczatku artukulu powinna stac nawet
      tydzien.Nigdy nie uwierze ze przez tyle miesiecy ludzie nie mieli czasu uporac
      sie z wymiana dowodu.jak zwykle wszystko na ostatnia chwile.ja pracyje 6 dni w
      tygodniu od 6 do 16 ale jakos udalo mi sie jednak ten dowod wymienic i w
      dodatku musialem to zrobic jeszcze w innym miescie
      • Gość: jeesk Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 17:46
        portalu: TOJA napisał(a):

> I bardzoo dobrze.Cytowana pani na poczatku artukulu powinna stac nawet
        > tydzien.Nigdy nie uwierze ze przez tyle miesiecy ludzie nie mieli czasu
        uporac
        > sie z wymiana dowodu.jak zwykle wszystko na ostatnia chwile.ja pracyje 6 dni
        w
        > tygodniu od 6 do 16 ale jakos udalo mi sie jednak ten dowod wymienic i w
        > dodatku musialem to zrobic jeszcze w innym miescie

Na przestrzeni ostatniego roku czasu trzy razy próbowałem złożyć wniosek o
        wymiane dowodu. Oczywiście nie chodzilem co dzien bo moje życie nie polega na
        kolendowaniu po urzędach. Byłem trzy razy i za każdym razem nie byłem w stanie
        złożyć wniosku w czsie czterech godzin z powodu dużej liczby ludzi. Więcej
        czasu w danym dniu nie mialem żeby warować tam do 18 czy której tam przyjmują.
        Jeżeli tobie jakoś się udało to nie znaczy że ma się jakoś udać każdemu więc
        może odstosunkuj się od cytowanej pani. Ci ludzie nie przychodzą do tej kolejki
        w urzędzie dla przyjemności. Dotarło?
    • Gość: Wietnamski kucharz Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 08:36
      Jeśli nie wymienisz to z pewnością świat się zawali!
      Los świata jest w Twych rękach!
      • messi25 Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano 14.06.07, 20:04
        system rezerwacji kolejki oczywiscie znow nie działa :/ wszystkie terminy sa
        zamrozone nawet w listopadzie i grudniu, ale jestem pewien ze sporo osób nie
        zdązy wymienic dowodów i państwo przedłuzy termin wymiany
    • Gość: lir Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.icis.pcz.pl 15.06.07, 17:05
      Wszyscy denerwuja sie na urzednikow, a mnie ich szkoda. To nie ich pomysl, nie
      oni sa winni kolejkom, a na nich ludzie sie wyzywaja.
      Mialam to szczescie, ze sprawe zaczelam zalatwiac w kwietniu. Zarejestrowalam
      siebie i rodzicow przez internet, i w miare bezproblemowo zalatwilismy sprawe, w
      miare, bo okazalo sie, ze rodzicom zabraklo odpowiednich dokumentow. Na
      szczescie trafili na odpowiednia osobe na odpowiednim miejscu, bo Pani wniosek
      przyjela, podzwonila gdzie trzeba, wszystko sobie sprawdzila i rodzice nie
      musieli targac sie do urzedu kolejny raz. Zatem w naszym UM zdarzaja sie tez
      bardzo przyjazne i rozgarniete urzedniczki. Szkoda tylko, ze nie znam nazwiska
      tej Pani, bo bardzo chetnie bym jej tu podziekowala.
      Urzednicy to tez ludzie, bywaja rozni, ale akurat kwestia balaganu wokol wymiany
      dowodu to nie ich wina, wiec szkoda strzepic na nich jezyk.

Pozdrawiam i zycze cierpliwosci :)
    • Gość: lunch aa IP: 212.87.231.* 15.06.07, 17:10
      Tak tak, 9 stanowisk, z tego 6 nieczynnych. I polowę czasu spędzają na
      przeczekiwaniu pustych numerów, bo stanowiska umieścili tak kretyńsko, że nie
      widzą, kogo nie ma. Ale cicho bo zaraz mi ten buc odpisze, że to wina
      interesantów, że rezygnują z ich perfekcyjnych uslug.
    • Gość: angrusz Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 21:38

Kolejkowicze chyba nie będą wyborcami pana prezydenta .
      A kolejki są też i do komunikacji
      • Gość: iza Re: Kolejka po nowy dowód osobisty od 4 rano IP: *.realestate.net.pl 03.07.07, 22:35
        Gość portalu: angrusz napisał(a):

>
        > Kolejkowicze chyba nie będą wyborcami pana prezydenta .
        > A kolejki są też i do komunikacji

A ty chyba nie masz co robić wieczorami, że odgrzewasz ten temat jak stary
        kotlet. Kolejki są bo ludzie się nakręcili m.in. artykułami w prasie. I to nie
        jest wina urzędników ani prezydenta, że np. ktoś do tej pory czekał z wymianą
        mając czas od stycznia albo że jacyś ludzie zarezerwowali sobie miejsce przez
        internet a potem zrezygnowali i teraz przez to wszystko się przedłuża.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka