Dodaj do ulubionych

MPK, przystanki i logika ?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 09:34
Witam!
Nie tak dawno temu MPK żaliło się, że niektóre przystanki są niezbyt logicznie
nazwane i przy okazji podczas wprowadzania systemu elektronicznego wprowadzą
zmiany w nazewnictwie. No cóż rzeczywiście kilka przystanków miało niezbyt
intuicyjne nazwy ale to co zrobili teraz to tragedia - chyba losowali nazwy
przystanków.
Wiadomo "miejscowi" i tak wiedzą gdzie mają wysiąść ale już przejechanie się
linią, którą jeszcze się nie jechało i dotarcie pod wskazany adres nawet dla
"miejscowych" jest niewykonywalne. Już nie mówię o gościach i turystach bo
nawet mapa im nie pomoże.
Gdy ulica była długa to przystanki nazywały się np. Częstochowska nr.23 (numer
domu przy którym staje autobus), Częstochowska nr.84 itd. teraz jest
Częstochowska I, Częstochowska II. Przy wcześniejszym oznaczeniu wiadomo było,
w którą stronę idzie numeracja domów i "goście" bez problemu wysiadali na
właściwym odcinku ulicy. Teraz jest to ruletka. Jeszcze głupsze jest nazywanie
przystanku tak jak nazwa ulicy, z którą krzyżuje się trasa przejazdu. I tak
np. autobus nr. 52 jadąc ulicą Sobieskiego ma przystanek "Korczaka" choć ten
przystanek znajduje się z 300-400 m od skrzyżowania z ulicą Korczaka, a z 20m
od skrzyżowania z ulicą Nowowiejskiego. No i dlaczego jedne przystanki mają
nazwy Ulica I, Ulica II, Ulica III, a inne od nazwy skrzyżowań a jeszcze inne
od ulicy jaką przejeżdżał autobus 2 minuty wcześniej. Gdzie tu logika ?
Kolejny przykład (ten sam odcinek trasy) na ulicy Sobieskiego znajdują się dwa
przystanki - Pułaskiego i Korczaka - nawet mając mapę nie sposób wykreślić
trasę jaką jadą autobusy. Na pewno to "pomoże" odwiedzającym Częstochowę, a i
samym mieszkańcom sprawi nie lada kłopot.
Jedziemy sobie autobusem nr. 28 w stronę Parkitki, mijamy przystanek
Politechnika na AK no i miły głos informuje nas, że następny przystanek to
"Hala Polonia" czyli na skrzyżowaniu w prawo (ale przecież to nie w stronę
Parkitki ?!?) tymczasem autobus dojeżdża do skrzyżowania skręca w lewo i
jedzie jeszcze z 200m do przystanku, a Halę widać jakieś 500 m w przeciwną
stronę ???
Pytanie - po co była ta zmiana ? Wcześniej 90% przystanków miało sensowne
nazwy, a teraz może 10-20%. Teraz gdy w związku ze zmianą organizacji ruchu w
Alejach - połapanie się jaką trasą jadą autobusy graniczy z niemożliwością.
Pytanie po co było zmieniać na gorsze - nie wystarczyło poprawić te 10%
przystanków - widocznie jakiś znajomy pana Nabrdalika potrzebował fuchy by
jechać na zagraniczne wakacje.

PS. Zagadka - kto wie gdzie jest przystanek Blachownia-Bańbór ?
Obserwuj wątek
    • Gość: asia Re: MPK, przystanki i logika ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 10:27
      odpowiedz na zagadke: blachownia bańbór to przystanek mniej wiecej na wysokosci
      toru na wyrazowie, obok pana ktory hodowal kiedys strusie;)pozdrawiam
      • Gość: koleszka Re: MPK, przystanki i logika ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 10:58
        a Wyrazów został przesunięty jeden przystanek dalej, czyli jest na Gnaszynie :D
        • Gość: Kazio Re: MPK, przystanki i logika ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 04:20
          Ale za 9 dni tych przystanków nie będzie.
    • Gość: lunch Re: MPK, przystanki i logika ? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.06.07, 11:04
      MPK, logika - te słowa w jednym zdaniu to już kabaret.

Blachownia-Bańbór - hm, ciekawe, bo zdaje mi się, że Bańbór to część
      Częstochowy.

Ale jak ja wchodzę teraz w rozkłady na stronie MPK, to dostaję oczopląsu w tych
      nazwach. Gapię się i nie jestem pewien, czy to na pewno moje miasto.
    • Gość: norbert Re: MPK, przystanki i logika ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 11:30
      i tu musze się zgodzić z Tobą wyrażnie przesadzili, przekombinowali dlaczego na przykład niektóre przystanki ale tylko niektóre odpowiadają rzeczywistości np. wręczycka, II aleja najświętszej marii panny , albo dąbrpwskiego_sądy.....
      natomiast inne są tak przekombinowane żę aż się włos na głowie jeży po prostu jakis idiotyzm nie ma jednego konkretnego obranego systemu jakiegos klucza do oznaczania jest to po prostu tragedia........jesli chodzi o podmiejskie to wystepuje tam na przykład az 7 kusiąt tzn. kusieta I, kusięta II, kusieta III itd... a jeszcze jedna sytuacja która mnie irytuje wystepują na przykład przy jednym skrzyzowaniu aż 4 przystanki o tej samej komenda miejska policji a przecież to nie jest jeden i ten sam przystanek tylko 4 różne w różnych kierunkach......dla mnie to jakies dziwne wszystko...
    • Gość: asd Re: MPK, przystanki i logika ? IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.07, 11:53
      a dlaczego nie zmieniono nazw przystanków Dworzec PKP i Dworzec PKS, powinno
      być Dworzec Kolejowy i Dworzec Autobusowy (PKP i PKS to nazwy przewoźników)
      • Gość: lunch Re: MPK, przystanki i logika ? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.06.07, 12:26
        Nawet nie, bo nie istnieje przewoźnik o nazwie PKP (ani PKS).
        A dworca "Głównego" też w Częstochowie formalnie nie ma.
        • Gość: . Re: MPK, przystanki i logika ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 13:00
          przystanek "Korczaka" znajduje sie nie 300-400 m od ul.Korczaka ale ok 50m
          nie siej tu fermentu ziooom!
          (chyba ci sie pomylilo Korczaka z Pulaskiego...)
          • Gość: lunch Re: MPK, przystanki i logika ? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.06.07, 14:08
            A co powiesz na kretyńską nazwę przystanku "MAKRO"? Albo "MARKET OBI".
            Albo "ALEJA POKOJU" ale już "BOHATERÓW MONTE CASSINO".
            Ale najlepszy jest przystanek "OLSZTYN - BISKUPICE".
            • Gość: 666 Re: MPK, przystanki i logika ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 15:22
              wymysl lepsze nazwy leszczyku, napisz na karteczce i udaj sie do mpk ze swoimi
              propozycjami :)
              • Gość: Krzysiek Kasprzyk Re: MPK, przystanki i logika ? IP: 195.37.121.* 21.06.07, 23:42
                a ja sie jakos ani nie dziwie ani nie oburzam. Ludzie, ile razy macie zamiar
                odkrywac Ameryke na nowo. Przeciez to byla reforma przeprowadzona przez MPK wiec
                z natury bylo wiadomo, ze skonczy sie niewypalem. Która to zmiana za czasów Pana
                Nabrdalika nie została sp....suta???

-Reforma systemu komunikacyjnego 2004/05 - olbrzymi koszt,firma z poznania, w
                sumie okazała sie zmianą dla zmiany bez zadnych wymiernych korzysci
                -Wsiadanie przodem, niby fajnie... ach,och,jakie oszczednosci...wlasnie sie z
                niej wycofuje
                -kupno nowych,wspanialych,autobusow WYSOKOPODLOGOWYCH
                -no i teraz nastepny kwiatek z przystankami
                ciekawe co trzeba jeszcze spieprzyc zeby wyleciec MPK lub zostac zdegradowanym
                do roli (max) portiera
                • Gość: lunch Re: MPK, przystanki i logika ? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.06.07, 09:04
                  MPK to firma z poprzedniej epoki, więc za takie buble się tam nie wylatuje,
                  tylko awansuje.
    • Gość: xkx Re: MPK, przystanki i logika ? IP: *.152.bloklan.org 22.06.07, 07:04
      Założenie teoretycznie było ok. to znaczy przystanki w ramach jednego wezłły
      sie zwac tak samo. Problem wtym iz o ile mijscowa osoba sobie poradzi - nawet
      bez tych informacji to osoba przyjezdna nieznajaca miasta juz nie. Bo nazwy
      przystanków nie maja nic wspólnego z trasa autobusu czy tramwaju. O ile
      powiedzmy w przypadku Pl. Bieganskiego jeszcze mozna sioe zorietować to w
      innych juz raczej nie. Nawy przystnków powinny bć taki aby osoba przyjezdna bo
      to chyba dla nich jest ten system bo miejscowi jako żywo go nie potrzebuja -
      bez problemu sie zorietowała gdzie jest.
      • Gość: lunch Re: MPK, przystanki i logika ? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.06.07, 09:14
        Są dwie szkoły:
        1. Nazwy takie jak były dotychczas (zawsze uważałem, że są jednymi z
        najlepszych w kraju) - jednoznacznie identyfikowalne na mapie. Spełniają rolę
        dla przyjezdnych, ale i miejscowych, choć z naszymi rodakami to właściwie
        trudno się dogadać używając takich określeń. Oni potrafią raczej
        wytłumaczyć "tam za sklepem mięsnym przy budce". Więc będąc w obcym mieście
        wolę pytać o drogę przyjezdnych nniż tubylców.
        2. Nazwy takie jak weszły obecnie wydają się być pod tym względem oczywiście
        gorsze, ale niekoniecznie, bo na przykład w Warszawie ten system się sprawdził
        doskonale. Muszą być jednak spełnione pewne warunki:
        - wykaz przystanków na wewnętrznych tablicach autobusu,
        - nazwy przystanków na słupkach,
        - a przede wszystkim plany miasta z zaznaczonymi nazwami przystanków na
        przystankach i w pojazdach.
        • kszyszek Re: MPK, przystanki i logika ? 23.06.07, 12:54
          Zauważyłem, że już zaczęła się reforma reformy przystankowej. Przykładowo nazwę
          "mojego" przystanku zmieniono chyba w czwartek z PUŁASKIEGO na SKWER SOKOŁÓW. I
          w sumie ma to sens, bo ulica Pułaskiego ciągnie się od Dworca Stradom aż do Alei
          NMP i kto by się domyślił, że przystanek jest na Sobieskiego. To na razie tylko
          jedna zmiana którą dostrzegłem. Jak zauważę inne to napiszę.
          • Gość: lunch Re: MPK, przystanki i logika ? IP: *.ghnet.pl 23.06.07, 22:47
            A to jest największa wada tego systemu - skąd wiadomo, że akurat chodzi o ten
            przystanek, skoro ulica stanowiąca jego nazwę jest długa. Na przykład
            przystanek "MIROWSKA". Odruchowo pomyślałbym o tym przy szpitalu. No i
            zgadnijcie, który tak nazwali?
            • Gość: andrz_ej Re: MPK, przystanki i logika ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.07, 23:02
              weżmy chocby taką hipotetyczną sytuację: np.jakiś turysta z innego
              miasta,znajdzie się na Błesznie i chce wsiąść do jakiegoś autobusu,aby dojechać
              na ul.Krakowską /bądż co bądż jedną z najważniejszych ulic Śródmieścia/.Od
              przypadkowego przechodnia na Błesznie dowie się,że musi wysiąść albo na 5 lub 6
              przystanku,ponieważ na Krakowskiej są dwa przystanki na tej ulicy.No i jedzie
              sobie ten gość te kilka przystanków,słucha dokładnie zapowiedzi, i słyszy że
              następny przystanek to..Mała, następny to Mielczarskiego,a jeszcze następny to I
              Aleja NMP..i nieborak przejechał Krakowską,nie wiedząc o tym,że dwukrrotnie na
              tej ulicy już autobus się zatrzymywał / no bo i skąd miałby wiedzieć/..Jakby nie
              patrzeć uważam,że na takich głównych ulicach przystanki powinny się nazywać
              np.Krakowska 1,Krakowska 2 itp..Bo niby dlaczego przystanek nazywa się
              Mała,skoro autobus nie staje na tej ulicy,jest to ulica prostopadła do
              Krakowskiej,do której na dodatek od pzrystanku jest jeszcze około 50 metrów albo
              więcej...
              • Gość: lunch Re: MPK, przystanki i logika ? IP: *.ghnet.pl 24.06.07, 09:36
                Gdzieś tam wyżej pisałem o dwóch modelach nazewnictwa (u nas ani jednego nie
                doprowadzono do końca).
                W pierwszym (podwójne nazwy - i tak było dotychczas) miałby "Krakowska / Mała"
                i "Krakowska / Mielczarskiego".
                W drugim - miałby tak jak jest, ale w autobusie byłby wykaz skośnie oznaczonych
                przystanków. "Mała" i "Mielczarskiego" znajdowałyby się nad kreską
                podpisaną "Krakowska". Tak to działa w cywilizowanym świecie. Bez tego
                zapowiadanie głosowe nie ma sensu.
    • dudi_82 Re: MPK, przystanki i logika ? 24.06.07, 00:41
      Kolejna perełka: Jadąc 24 w stronę Rakowa przy Energetyku skręcamy w lewo i mamy
      przystanek "Jana Pawła II". Ta ulica ma jakieś 3km więc turysta nie będzie
      wiedział czy jest niedaleko Jasnej Góry czy może w okolicach hotelu Ibis.
    • Gość: mpkfan Re: MPK, przystanki i logika ? IP: 80.48.157.* 24.06.07, 08:46
      kiedy nastąpi podwyżka cen biletów?
      • Gość: pasazer Re: MPK, przystanki i logika ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.07, 09:35
        jakbyscie sie przyjrzeli to trasa (ulice po których auto jrdzie )jest
        wyswietlana w autobusach i tramwajach, Jest tez na słupkach. Trudno tego nie
        zauważyć ale takie ludki jak lunch z warszawki tego nie mogą wiedziec. Lepiej
        chlapac byle co i udawac fachmana od komunikacji.
        • Gość: pasażer nostromo sic !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 11:53
          właśnie to samo chciałem napisać,że ci wszyscy malkontenci i fachowcy od
          komunikacji chyba czytać nie potrafią .. bo nazwy przejeżdżanych przez
          autobus/tramwaj ulic wyświetlają się kolejno na wyświetlaczu a komunikaty
          głosowe zapowiadają poprzeczne ulice w pobliżu przystanku.. i to cała
          filozofia..ale oczywiście to pewnie zbyt skomplikowane jest dla niektórych..
          nie wiedzą dokładnie a już biegną szczekać na forum... cała polska
          rzeczywistość... sic!!
          • Gość: a mnie zdziwiło Re: sic !! IP: 80.54.168.* 24.06.07, 12:31
            ostatno tak sobie z nudów patrzałam na plany rozkładu lini komunikacji miejskiej
            i ku memu zdziwoeniu na tych wklejkach nie ma przystanku Wańkowicza jest
            przystanek Iwaszkiewicza (otoczone czarnym kółkiem 4 przystanki w pobliżu tej
            ulicy) a w autobusach zapowiadają Wankowicza??? na stronce mpk wszystko gra ale
            wklejki w autobusach mylą
          • Gość: mała mi Re: sic !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 16:46
            Problem polega na tym, ze tak nie jest. To co okreslaja komunikaty to nie zawsze ulice poprzeczne, a nawet gdyby to taki system nie jest najlepszy. Przykłady mnozą sie powyzej. Myśle, że wyświetlanie nazw nie ma nic wspólnego z nowym nazewnictwem.
        • Gość: lunch Re: MPK, przystanki i logika ? IP: *.ghnet.pl 24.06.07, 12:52
          No i co z tego do dupy bladej, że się trasa wyświetla, skoro masz jakąś chora
          nazwę przystanku i nijak nie możesz go na tej trasie zlokalizować?
          • Gość: Tomek Re: MPK, przystanki i logika ? IP: *.gre.pl 24.06.07, 14:30
            Kiedyś był przystanek "Szajnowicza-Iwanowa ZUS". Ale jak ostatnio tam się
            zatrzymałem i usłyszałem "Słonimskiego" to pomyślałem, że coś się zepsuło z
            systemem... Przystanek był od ulicy Wysockiego, więc tym bardziej to było dla
            mnie dziwne. No, ale widać ktoś "genialny" musiał się popisać znajomością planu
            miasta i nazwał w "ciekawy" sposób te przystanki. Z tymi Kusiętami to też jest
            lekka przesada. Numery domów moim zdaniem były bardzo dobrym rozwiązaniem, bo
            przynajmniej można się było zorientować jadąc do kogoś pierwszy raz gdzie
            wysiąść (w okolicy jakiego numeru).
          • Gość: Mamusia Muminka Re: MPK, przystanki i logika ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 20:05
            jeszcze się nigdy nie zdażyło żeby wszystkim wszystko pasowało w jakiejkolwiek
            dziedzinie..zawsze będą niezadowoleni oraz inteligentni inaczej,którzy z
            zapałem godnym większej sprawy będa szukać dziury w całym tylko po to żeby
            zasygnalizować swoją obecność poprzez wyrażenie swojej antagonistycznej do
            istniejącego stanu rzeczy postawy...
            • Gość: lunch Re: MPK, przystanki i logika ? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.06.07, 08:50
              Gdyby było to zjawisko powszechne, można by tak stwierdzić. Ale w innych
              miastach się dało, to i u nas powinno, ale tu zawsze muszą coś spierdzielić.
            • Gość: hell Re: MPK, przystanki i logika ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 16:50
              Nikt nie szuka dziury w całym. Powstał pewien problem o którym ludzie dyskutuja - bo w koncu to forum. Pokazuja mozliwe rozwiązania i to co nalezy poprawić. Myslę, ze to jak najbardziej poztywne gdy istaniejący stan rzeczy nie jest najlepszy. Jesli nie podoba ci sie ta rozmowa - nie czytaj. I już...+
          • Gość: pasazer Re: MPK, przystanki i logika ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.07, 21:01
            najlepiej zeby sie jakis przstanek nazywal lumpa - sorki - luncha. Chyba o to
            ci chodzi do du.py opalonej fachowcze od 7 bolesci. wybierz sobie który chcesz
            i napisz do mpk to cie może uhonrują za twoje zaslugi w niedorozwoju. A tak po
            ludzku to mi cie żal - dla ciebie juz nie ma lekarstwa.
            • Gość: xkx Re: MPK, przystanki i logika ? IP: *.152.bloklan.org 24.06.07, 21:14
              Oczywiście najlepiej miec podejscie iż wszytko jest idealnie i rewelacyjnie.
              Problem w tym iż infornacja tak głosowa jak i na wyswietlaczu osobie mijscowej
              jest zbedna. Natomiast obawiam się iż osoba z zewnatrz bedzie miałą niewielkie
              problemy aby np. Domysleć się iż chcac dotrzdc na ul. Nowowiejskiego do np.
              Multibanku bedzie musała wysiąść na przystanku który sie zwie Pl. Bieganskiego.
              to tylko taki drobny przykład. Podobnych sytuacji jest sporo.
              • Gość: Krzysiek Kasprzyk Do Pasażer-a IP: 195.37.121.* 24.06.07, 21:30
                Słuchaj kolego, niezależnie czy Lunch i inni maja tutaj racje, to w swoich
                postach pisza cos konstruktywnego i mozna sie nad tym zastanowic,a nie
                ograniczaja sie,w przeciwienstwie do Ciebie, do obrzucania innych obelgami.
                Mnie szczerze powiedziawszy g...o obchodzi co robi Pan Nabrdalik i jego Radosne
                Przedsiebiorstewko bo od jakiegos czasu skutecznie unikam jego usług. Ale mnie
                szlag trafia widzac jak przeprowadza te wszystkie swoje kretynskie "reformy",o
                ktorych pisalem wyzej, za panstwowa, czyli w pewnym sensie, moja kase. Wiec jak
                cos zawala to chyba my (Ty tez), jako obywatele, mamy prawo sie za to po Nim
                przejechac.
                • Gość: słonko Re: Do Pasażer-a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 23:42
                  Można powiedzieć, że informacje wyświetlone i głosowe mogą być zawodne w
                  przypadku tłoku, hałasu itp. Trzeba cały czas nasłuchiwać i wypatrywać. Gdyby
                  spis przystanków był wewnątrz autabusu i nazwy na przystankach dobrze widoczne
                  można by sobie poradzić niezależnie od systemu audio. Nazwa "Słonimskiego "
                  mnie też poraziła. I wiele innych. Kiedyś wręcz wyświetlały się zupełnie inne
                  nazwy. Kierowca na każdym przystanku usiłował to przestawić, ale z marnym
                  skutkiem. Zdaje się wyświetlał mu się przeciwny kierunek.
                  • Gość: xkx Re: Do Pasażer-a IP: *.152.bloklan.org 25.06.07, 07:12
                    Zgadza się. Zreszta nazwy przystanków powinny być tak dobrane aby osoba nie znająca miasta nie musiała miec przy sobie jego planu aby zorietować się iż jak chce dojechać do starostwa powiatowego na ul .Sobieskiego to musi wysiąsć na prystanku który się zwie KORCZAKA. Osoba miejscowa która zna misto nie bedzie miała z tym problemów osoba z poza CZ-wy bez planu miast w rence ma małe szanse sie zorietować. Bo jesli nawet bedzie słuchac zapowiedzie to moze sie nie zorietowac iz juz jest na Sobieskiego mimo iz na ulcy tej jest kilka przystanków autobusowych. Moim skromnym zdaniem nazwa przystnku winna być 2 członowa np. Sobieskiego - Korczaka lub Sobeskiego dw. PKS czy Wolności dw. PKS wtedy wszystko jest jasne. A co do spisu przystnkuw w pojazdach to oczywiscie powinny one byc najlepiej w postaci tablicy swietlnej informujacej pasażera gdzie w tej chwili jest. Ale ponieważ MPK uważa iż wszystko jest idealnie wiec sie nic nie zmieni.
                    • kszyszek Re: Do Pasażer-a 26.06.07, 00:09
                      Moim zdaniem przystanek, który obecnie nazywa się KORCZAKA powinien się właśnie
                      nazywać STAROSTWO POWIATOWE i koniec. Przystanek PUŁASKIEGO już zmienili na
                      SKWER SOKOŁÓW. Teraz czas na ten pierwszy. Do zmiany proponowałbym również
                      przystanek MIELCZARSKIEGO. Ja nazwałbym go po prostu LICEUM IM. ADAMA
                      MICKIEWICZA. Na pewno wielu osobom będzie to mówić więcej niż Mielczarskiego.
                      • Gość: xkx Re: Do Pasażer-a IP: *.152.bloklan.org 26.06.07, 07:32
                        Masz racje ale nazwa dwu członowa lepiej informuje pasażera gdzie jest. Pierwszy
                        człon powinien zawierać nazwę ulicy gdzie jest przystanek 2 jakieś
                        charakterystyczne miejsce. W tym przypadku nazwa przystanku powinna brzmieć:
                        SOBIESKEGO - Starostwo Powiatowe. Natomiast przystanek następny w kierunku ul.
                        Pułaskiego powinien brzmieć albo faktycznie Skwer Sokołów albo jeszcze lepiej
                        Sobieskiego - Skwer Sokołów. Bo nazwa Liceum Kopernika czy Liceum Mickiewicza
                        mówi coś osobie miejscowej znającej miasto osoba z poza Cz-wy i tak nie będze
                        łączyć nazwy miejsca z nazwa poszukiwanej ulicy dlatego nazwy tych dwóch
                        przystanków lepiej by moim zdaniem brzmiały: Nowowiejskiego Liceum Kopernika
                        oraz Krakowska Liceum Mickiewicza.
                      • Gość: lunch Re: Do Pasażer-a IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.06.07, 08:28
                        A mi się jednak wydaje, że wielu osobom to nic nie powie i takich nazw wolałbym
                        unikać. Liceum im. Adama Mickiewicza na planie miasta nie znajdziesz - co
                        prawda obecnie wrzucają na plany wszystko co się da, ale nie wszystkie.
                  • Gość: lunch Re: Do Pasażer-a IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.06.07, 08:56
                    Z tym hałasem to jest bardzo dziwna sprawa. Bo ogólnie system R&G jest bardzo
                    dobry - wspaniale się prowadzi autobus, kiedy to Cię prowadzi po rozkładzie.
                    Możliwości i jakość wyświetlanych informacji też niczego sobie (a można zamówić
                    z podwójnym wyświetlaczem wewnętrznym, jak w Białymstoku). Natomiast akustyki
                    opanować im się nie udało - w gwarze, przy głośnym silniku (np. w manach) tego
                    po prostu nie słychać. Jedyna firma, jaka poradziła sobie dotychczas z tym
                    problemem to czeskie Buse. Słychać zawsze idealnie, niezależnie od hałasu i
                    lektora.
                    • Gość: tak.. Re: Do Pasażer-a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 20:54
                      tak..to prawda.. poziom hałasu czasem skutecznie uniemozliwia zrozumienie
                      komunikatów głosowych niestety...
              • Gość: lunch Re: MPK, przystanki i logika ? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.06.07, 08:52
                plac Biegańskiego to jeszcze nie najgorszy przykład, bo identyfikowalny na
                mapie, ale znając ich zapędy mogli go nazwać np. "Jałowiec".
                • Gość: Krzysiek Kasprzyk Re: MPK, przystanki i logika ? IP: 195.37.121.* 25.06.07, 12:15
                  Ewentualnie: Mirowska - dawna kolejka
                  • Gość: lunch Re: MPK, przystanki i logika ? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.06.07, 12:31
                    A pamiętasz, jak chcieliśmy powiedzić "Mirów - knajpa u..."?
    • Gość: tomek Re: MPK, przystanki i logika ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.07, 08:34
      ale po co robic wszysko od razu dobrze. lepiej póżniej poprawić i wziąść prowizję dwa razy a nie raz
      • Gość: Kuba Re: MPK, przystanki i logika ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.07, 15:40
        Mój koleś z MPK też się śmieje z nowych nazw przystanków, ale jest lepiej
        zorientowany w temacie jak ja. Nazewnictwo przystanków to nie tylko radosna
        twórczość informatyka z MPK, ale też zalecenia UM, bo to ono jest właścicielem
        firmy.I ten biedny informatyk kombinuje jak wyjśc na swoje, czyli skrócić
        niektóre nazwy tak, aby pasowały do pojemności autokomputera i zewnętrznego
        wyświetlacza, a jednocześnie nie było śmiesznie. Mnie też się wydawało, że
        wystarczy wpisać w komputer i jest cacy. Najprościej jest krytykować i narzekać
        na niepunktualność, brud i bałagan.A ile razy sami zostawiamy ogryzki w
        autobusie czy tramwaju? Kiedy jeszcze jeździłem w tej firmie, to przyszedł do
        mnie pasażer i poinformował, że ten pijany co właśnie wyszedł to puścił mi pawia
        na siedzenie. Pytam: a dlaczego wcześniej pan tego nie powiedział, jak delikwent
        był jeszcze w środku? Nie będe się narażał, padła odpowiedź. I co kierowca ma
        zrobić, wyprosiłem pasażerów i zjazd na zajezdnię i też mi się oberwało " bo
        każdy chce jechac". Nie da się wszystkim dogodzić, ale nie wszyscy widzą, że na
        wyświetlacz co jakiś czas pojawia się napis: test systemu. I to chyba powinno
        wszystkie niedociągnięcia tłumaczyć. MPK zbiera informacje od kierowców i te
        sensowne od pasażerów, aby doprowadzić system do perfekcji, ale to nie jest tak,
        że klaśnie się w ręce i jest wszystko gotowe. Przeczytałem wszystkie wpisy i
        zaledwie kilka ma sensowne propozycje, a reszta to tylko narzekanie dla samej
        sztuki narzekania
        • Gość: lunch Re: MPK, przystanki i logika ? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.06.07, 11:06
          Właścicielem 100% udziałów jest Miasto Częstochowa, które jedynie w osobie
          Prezydenta występuje jako Walne Zgromadzenie Wspólników. Ponieważ jest to sp. z
          o.o. właściciel nie ma za wiele do gadania. Formalnie, a jak jest w
          rzeczywistości - wiadomo.
          Test systemu - hm, większość cywilizowanych miast dawno już takie systemy ma,
          więc test mogli sobie robić na występach gościnnych, zresztą czym innym jest
          problem z wyświetlaniem, a czym innym kretyńskie nazwy czy pomysły z
          prezentacją obu krańców na wyświetlaczu. Nie mówiąc o powypieprzaniu z
          tramwajów tablic z numerem linii.
          • kszyszek Re: MPK, przystanki i logika ? 28.06.07, 22:46
            Dwóch krańców na wyświetlaczach nie prezentują w żadnym autobusie. To była jakaś
            sytuacja przejściowa. Co do wyświetlaczy przeszkadza mi jednak pewna rzecz.
            Mianowicie, przykładowo na linii 17 powinna być wyświetlana pętla WYCZERPY DOLNE
            - OSIEDLE. Jest tak w przypadku Mercedesów, które mają diodowe wyświetlacze i
            opcję przewijania tekstu. Jednak w MAN-ach i Solarisach wyświetlane jest
            WYCZERPY DOLNE - OS ("S" obcięte i bez kropki). Wiem, że w zwykłych
            wyświetlaczach klapkowych nie ma opcji przewijania, ale czy jest czymś trudnym
            zaprogramować tekst w dwóch wierszach? Chyba nie, skoro wcześniej (zanim
            wprowadzono bilet elektroniczny) było wyświetlane, np.

DWORZEC GŁÓWNY
            PKP

Było jeszcze wiele innych pętli, których nazwy były wyświetlane w dwóch
            wierszach, bo były za długie. Nazwy niektórych skrócono, ale nie wszystkie dało
            się zmienić. Powinni coś z tym zrobić.
            • Gość: lunch Re: MPK, przystanki i logika ? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.06.07, 11:47
              No była sytuacja przejściowa, dopóki ich "Gazeta" nie wyśmiała. Ale wcześniej
              twierdzili, że tak wygodniej, bo nie trzeba zmieniać. A przecież za poprzednich
              rządów lorda N. też tak mieli.
    • Gość: Marian Re: MPK, przystanki i logika ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.07, 19:44
      no rzeczywiście dotąd nie przywiązywałem do tego większej uwagi ale większość przystanków ma nie najszczęśliwsze nazwy zupełnie nie pasujące do otoczenia i wegług tego nawet mieszkaniec musi znać dobrze topografie miasta żeby się zorientować o co chodzi a co tu dopiero mówić o przyjezdnym
      • Gość: xkx Re: MPK, przystanki i logika ? IP: *.152.bloklan.org 27.06.07, 20:26
        Przyjezdny? Jak nie będzie miał planu miasta z DOBRZE i aktualnie oznaczonymi
        trasami autobusów i najlepiej z naniesionymi przystankami pogubi się z
        pewnością. Konia z rzędem temu przyjezdnemu który nie znają miasta i nie mając
        dobrego planu co się zorientuje iż szukając np. Liceum Plastycznego na ul.
        Pułaskiego będzie musiał wysiąść na przystanku o nazwie: św Kazimierza (która to
        ulica jest po przeciwnej stronie dwupasmowej drogi) dobry kawałek od lokalizacji
        przystanku po stronie Liceum Plastycznego. Nawet jeśli sprawdzi na planie iż ma
        wysiąść obok skrzyżowania Pułaskiego z Kopernika to i tak na 95% sie pogubi bo w
        nazwie przystanku niema nic wspólnego z jego otoczeniem ani ulicą przy której
        się znajduje.
    • Gość: taxi Re: MPK, przystanki i logika ? IP: *.juranet.eu 28.06.07, 14:00
      od firmy która do 300 autobusów i tramwajów kupuje system nowych kasowników za
      którą płaci ponad 4mln nie może wymyślić nic sensowengo
      • Gość: lunch Re: MPK, przystanki i logika ? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.06.07, 09:06
        A można było za to kupić 5 wysokiej klasy autobusów.
        • Gość: xkx Re: MPK, przystanki i logika ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 10:19
          Owszem można ale tu chodzi o coś innego chodzi o to aby pokaac iż MPK jest
          ultra nowoczesne. Choc osobiscie jestem zdania iż to wszystkow to zbedny bajer.
          i to drogi.
          • Gość: lunch Re: MPK, przystanki i logika ? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.06.07, 11:48
            No jeśli jeżdżenie trupami jest ultranowoczesne to w porządku. Bo zmieniać
            wizerunek to można, ale najpierw może należałoby zacząć właściwie wykonywać
            kursy, a dopiero potem stroić autobusy w dumne kasowniki, które tylko bajzel
            wprowadzają.
            • Gość: driver Re: MPK, przystanki i logika ? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.06.07, 13:31
              Mam wrazenie,ze od jakiegos czasu trwa nagonka na MPK.Nie potrafie tego
              zrozumiec,jako syn i wnuczek ludzi pracujacych w MPK,PKS i nawet PKP,i to
              jeszcze podczas PRL,ktorzy na szczescie zakonczyli swoja kariere w tych
              instytucjach,kiedy byly one jeszcze szanowane,czyli jeszcze w PRL.Gdy slysza co
              ludzie mowia np o MPK,to z jedenj strony sa zadowoleni,ze maja to za soba a z
              drugiej strony sadza,ze ludziom poprzewracalo sie w glowach.
              Jak ktos chce miec extra service to powinien zamowic sobie limuzyne i kierowca
              a nie wymagac od MPK rzeczy niemozliwych.
              • Gość: driver Re: MPK, przystanki i logika ? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.06.07, 13:37
                Dobrze byloby pamietac,ze MPK dala prace i luksosowe warunki socjalne tysiacom
                pracownikow nawet pod koniec PRL.Miala zawsze profesjonalny management,ktory
                myslal nie tylko o zysku ale i o pracownikach. W pierwszej kolejnosc liczyl sie
                tez pasazer,bo malo kto mial auto,ktore bylo wtedy lusksuem albo pojazdem do
                bani.
                Ja MPK nie bede krytykowal,bo zapewnila np mojemu tacie i innym w rodzinie
                zaj...sty start zyciowy i szacunek.
                • Gość: lunch Re: MPK, przystanki i logika ? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.06.07, 15:22
                  Nie zaprzeczę, ale to nie jest powód by pozwolić im dzisiaj na takie cyrki.
                  Porównywanie tamtych realiów do dzisiejszych nie ma sensu.
              • Gość: lunch Re: MPK, przystanki i logika ? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.06.07, 15:19
                Bo widzisz, złociutki - czasy się zmieniły. Za komuny wszyscy byliśmy skazani
                na ich usługi. Motorniczy czy konduktor w pociągu był Twoim panem i władcą -
                urzędnik wobec obywatela (oczywiście w państwowych firmach taka mentalność
                została do dziś). Natomiast dzisiaj to oni są firmą świadczącą usługi i coraz
                więcej osób mając samochody za te usługi dziękuje.
    • Gość: starababa Re: MPK, przystanki i logika ? IP: *.iplus.com.pl 29.06.07, 16:59
      nazwa przystanków powinna byc czytelna dla gości ,którzy przyjeżdzaja z innych
      miast a nie dla tubylców .Dlatego przybyszowi .który wysiada na dworcu
      Czestochowa osobowa trudno jest pogodzic sięz faktem ,że w tramwaju wysiada na
      dworcu Częstochowa główna .czyli mamy dwa dworce cz-wa osobowa i główny .
      Idruga sprawa dlaczego zarówno w tramwajach jak i autobusach w upalne dni lata
      włączane jest ogrzewanie >a może pan pan prezydent wie dlaczego jego spółka
      naraża miasto na dodatkowe koszty a potem podnosi ceny biletów??????????????
      • Gość: lunch Re: MPK, przystanki i logika ? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.07.07, 08:53
        Z nazwami się zgadzam. Jeśli chodzi o ogrzewanie, nikt nie ponosi kosztów, bo
        to nic nie kosztuje. W tramwajach ciepłe powietrze z przetwornicy jest wydalane
        na zewnątrz (latem) lub używane do ogrzewania (zimą). Jak zwykle zapomnieli
        przestawić (to się da zrobić tylko na kanale). W autobusach jest podobnie,
        tylko w niektórych typach kierowca sam jest w stanie to zrobić, zakręcając
        kurki od pompki zamkniętego obiegu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka