Dodaj do ulubionych

Comiesięczna dopłata

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 17:14
Spółdz.Mieszk. "Hutnik" co miesiąc pobiera opłatę w wys. 2,00 zł. za
książeczkę opłat za wodę. Wydaje mi się, że wydrukowanie takiej książeczki
jest dużo tańsze, aniżeli 24,00 zł.za sztukę. (12m-cy x 2,00zł). Sądzę, że w
sumie,(biorąc pod uwagę wszystkich członków)spółdzielnia zarabia niezłe
pieniądze. Ciekawe czy nie jest to nadużycie władzy. Ta sytuacja trwa już
kilka lat. Chyba trzy. Co wy na to?
Obserwuj wątek
    • Gość: Agata Re: Comiesięczna dopłata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 17:28
      A może to dla osoby, któa co miesiąc spisuje stany liczników i wystawia rachunki?
    • Gość: Pracownik PWiK Re: Comiesięczna dopłata IP: *.streamcn.pl 04.08.07, 17:32
      Też mieszkam w tej spółdzielni ale akurat te 2 zł to nie jest nadużycie.To jest
      opłata "abonament"za wodomierz,tak samo jak za licznik elektryczny czy licznik
      gazu.Ale te pieniądze zostają w Hutniku a Wodociągi nic do tego nie mają.Za to
      spółdzielnia musi wymieniać i konserwować wodomierze na własny rachunek.Ale
      skoro naruszył Pan ten temat to uważam że wodomierze zakładane w naszych
      mieszkaniach w Hutniku mają jakiś problem z liczeniem przepływu wody i za dużo
      zliczają.Niestety nie widziałem na wodomierzu plomby legalizacyjnej tylko
      plomby spółdzielni.Ale dla takich pieniędzy szkoda robić ambarasu dla
      indywidualnego mieszkańca
      • Gość: Elf Re: Comiesięczna dopłata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 17:55
        Nie sądzę,że jest to abonament. Wodomierz kupowałam sama i jest on moją
        własnością. A jak spółdzielnia wprowadziła tę opłatę to w piśmie wyrażnie
        napisali, że jest to opłata za wydrukowanie książeczek, bo wodociągi nie
        zwracają im za wydrukowanie. Stąd są moje wątpliwości o legalności tego
        postanowienia zarządu spółdzielni. Przecież pobierają opłatę za eksploatację, w
        której ukryte są różne koszty Spółdzielni. Kilkanaście lat temu, jak zaczęto
        zakładać wodomierze we własnym zakresie, spółdzielnia wystosowała pismo do
        lokatorów posiadających wodomierze, aby do kosztu rzeczywistego doliczać koszt
        0,5 m3 na cele administracyjne. Po półtora roku wycofali się z tego i wszyscy,
        którzy wnosili tę opłatę mogli sobie odliczyć nadpłaconą kwotę pieniędzy z
        bieżących opłat.
        • Gość: Pracownik PWiK Re: Comiesięczna dopłata IP: *.streamcn.pl 04.08.07, 21:12
          Tak masz rację że to Ty kupowałeś wodomierz ale teraz jak się uszkodzi to nie
          kupujesz drugiego tylko muszą Ci go wymienić-to jest ich obowiązek,nie musisz
          go oddawać do legalizacji,bo to na ich głowie, te 2 zł nazywają się kosztami
          administracyjnymi tylko są ładniej nazwane.Może pojedynczo to mała kwota ale
          pomnożyć to razy 12 miesięcy,razy całość mieszkańców Hutnika to dziesiątki
          tysięcy.No ktoś musi utrzymywać kadrę z pokomunistycznym skarzeniem "że się
          należy".A i jeszcze jedno,pomimo że sam kupiłeś ten wodomierz,to nie jest on
          Twoją własnością,nie możesz z nim nic zrobić bez zgody administracji.No
          sprtóbuj go zdemontować i założyć nowy samemu-zapłacisz karę.
    • Gość: monia Re: Comiesięczna dopłata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 21:44
      w SM "Półno" tez jest taka opłata???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka