Gość: Imprezowiczka IP: 212.87.241.* 24.08.07, 18:05 Hej dzis gra zespol Kombii na Bieganie kto idzie? Prosze o wpisy, a po koncercie o opinie wrazen z koncertu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ;/ Re: 20:30 na bieganie KOMBI kto idzie? IP: *.ipartners.pl 24.08.07, 18:32 nikt nie idze, bo kombii i perfect, to rekordzisci w graniu pod Jasną Gorą. Wszystkim się juz przejedli... ilez mozna ich słuchać...po 150 razy w roku..;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: 20:30 na bieganie KOMBI kto idzie? IP: *.man.poznan.pl 24.08.07, 22:27 A kiedy to Kombii gralo pod Jasna Gora ? Raz w ciagu ostatnich kilku lat i to raczej nie na otwartym dla wszystkich koncercie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Garfield Re: 20:30 na bieganie KOMBI kto idzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 01:07 Szajs straszny. Porównując ten koncert do występów Budki Suflera z maja na Promenadzie i Lady Pank sprzed paru dni w Blachowni popisy Kombi to chała jakiej dawno nie oglądałem. Zespół źle nagłośniony(za głośno, przejaskrawione wysokie tony raniły uszy już po 30 min). Skawiński z kolesiami po dość długim okresie grania porządnej rockowej muzyki zrobili skok na kasę i ożywili trupa tj. Kombi. Mało tego. Coś co w latach 80tych trzymało się nieźle w obecnych czasach i nowych aranżacjach jest niesłuchalne na żywo. Wczorajszy koncert to jakaś paranoja. Dużo idiotycznych gadek na scenie, jakieś porąbane oświadczyny w trakcie koncertu(a co mnie jakaś tam parka obchodzi), wiązanki instrumentalnych kawałków a w tym bzdetne 5,10,15 świadczą o tym, że panowie chcieliby zarabiać kasę ale nie chce im się wysilać więc nabijają czas na scenie jakimiś chorymi scenkami. Proletariat i tak wszystko łyknie. Zwłaszcza, że za darmo. Publiczność piknikowa to najgorsza wieś pod słońcem. Jak za coś się płaci, to się to szanuje, słucha się muzyki i bawi jak najlepiej. Jak się ma za darmo, to się łazi między ludźmi tam i spowrotem jak ze sraczką i przeszkadza w odbiorze tym, którzy jednak chcieli popatrzeć i posłuchać. Takich sraczkowych łazików było dziś sporo. Obrzydza mnie sąsiedztwo podpitych 14letnich i starszych gó..arzy stojących w tłumie z papierochami. Dlaczego mam wąchać ten smród? Osobna sprawa. Telefony komórkowe. Jaki sens ma gadanie przez telefon przy takiej ścianie dźwieku ze sceny? Przecież to i tak nie ma sensu. Obok mnie stały jakieś małpy i darły się do swoich komórek. Myślałem, że w końcu w głupi pysk dam. Zespół zawiódł na całej linii proponując coś czego nie jestem w stanie przyjąć. Po 45 min stwierdziłem, że szkoda głuchnąć i poszedłem ze znajomymi do jednego z barów w II alei. Częstochowska publika? Szkoda gadać. Prowincjonalne zachowania. Siedząc pod parasolem w knajpie można było popatrzeć jakie bagno wraca z Placu Biegańskiego. Jakieś obszczymury lejące po bramach, zchlani gó..arze....DNO Życzyłbym sobie więcej porządnej muzyki na biletowanych imprezach. Jak ktoś zapłaci 100zł za koncert to nie będzie przed imprezą pił jabola, bo będzie chciał coś z niej zapamiętać, wyłączy komórkę i będzie się zachowywać jak człowiek a nie jak świnia. Skoro jesteśmy 14 co do wielkości miastem w Polsce to może przydałaby się nam jakaś porządna hala widowiskowa, gdzie mogłyby przyjeżdżać jakieś lepsze, może nawet eksportowe kapele. Może proeuropejski pan prezydent coś pomyśli w tej materii?? Ileż można słuchać 3,4 zespołów polskich na okrągło i dopychać to lokalnymi grajkami? A co z ludźmi którzy wolą np. cięzkiego rocka od jakiejś tam Kate Ryan? Oni mają się z Częstochowy wyprowadzić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Garfield Re: 20:30 na bieganie KOMBI kto idzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 01:26 Dodam, że w przyszłości liczę na coś porządniejszego od KOMBII. Mamy w Polsce pare młodszych zespołów, które nawet nieźle sprzedają się na zachodzie. Kombii są już oddechem wymarłych światów. Może czas im podziękować? Niech sobie grają w Sopocie dla kuracjuszy i plazowiczów. Na zespoły z importu raczej nie liczę.....choć może zamiast tradycyjnie pompować kupę kasy w tygodniowy Gaude Mater, warto byłoby zaprosić raz do roku porządną zagraniczną gwiazdę(nie jakąś tam Kate Ryan)rocka. Byłoby to przyjemniejsze doznanie od takiego np. koncertu prawykonań w kościele seminaryjnym, gdzie miałem nieszczęście zabłądzić kilka lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurij Żal mi ciebie...Koncert miodzik=) IP: 83.2.140.* 25.08.07, 07:23 Pseudospecjalisto od nagłośnień jak ktoś sie chce bawić to sie bawi.Najgorsze to są takie lamy co tylko stoją i krytykują.Nagłośnienie niedobre,za głośno (sic!!)oświadczyny na scenie,publika zła.Co do tego trzeciego to super.Parka na pewno miała dużo radości a dziewczyna długo tego nie zapomni.Szkoda z tobą gadać jeśli widzisz w tym coś złego.To właśnie przez takich jak ty ciężko o dobrą atmosfere na koncertach w Czewie.Ale mimo to i tak sie udało.Mnóstwo ludzi sie dobrze bawiło, zespół się spisał.Koncercik rewelacja.Pozdro dla wszystkich umiejących sie bawić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cz-wianin Re: Żal mi ciebie...Koncert miodzik=) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 08:58 Jurij to jest tak, jeden lubi disco-polo, a drugi trochę ambitniejszą muzykę. Częstochowska publiczność chodząca na te odpustowe koncerty raczej to pierwsze. Rację ma Garfield, że koncert był do bani, a zespół najlepsze lata ma już za sobą. Co do publiki to znacząca jej większość, to sfory pijanych małolatów dla, których taka impreza to okazja do wypicia. Ostentacyjne picie piwa, wszechobecne bluzgi, zajszczane pobliskie bramy i podwórka przy całkowitej obojętności służb porządkowych. Organizując taką imprezę należałoby zakazać sprzedaży alkoholu w okolicy (jeżeli nie umie się go spożywać i sprzedaje nieletnim), postawić kilkanaście przenośnych toalet i pilnować porządku w trakcie i po koncercie. Reasumując, jeżeli coś robimy, róbmy to dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurij Re: Żal mi ciebie...Koncert miodzik=) IP: 83.2.140.* 25.08.07, 10:04 Nie no spoko.O gustach się nie dyskutuje.Mnie np ostatnie kawałki Kombii sie w miare podobają a na codzień słucham zarówno rocka, matalu, techna, hiphopu, popu a czasami dla jaj nawet disco polo.Zależnie od nastroju.Ale szanuje że komuś to co robi teraz Kombi może nie pasować.Tylko przecież każdy wie co oni grają więc po co się pcha na koncert, stoi drętwo, tylko po to żeby później napisać że było do bani. A już narzekać że jakaś tam łebek się oświadczył, no to wybacz.Dla mnie żenada.Pomijając więc aspekty muzyczne obiektywnie trzeba stwierdzić, że klimat na koncercie był niezły i takie psioczenie mnie zaczyna wkurzać. Zrozumncie że mieszkamy w Czewie a nie w Londynie czy NY ani nawet we Wrocławiu czy Krakowie.Dobrze że coś się dzieje jeśli chodzi o koncerty a takie Kombi w niczym nie przeszkadza żeby odbywały się też bardziej ambitne koncerty.Pozdrawiam.PS.Stada pijanych gó..arzy mnie też wkurzają ale tego się nie ominie w żadnym mieście na koncercie za free, przynajmniej w naszym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Garfield Re: Żal mi ciebie...Koncert miodzik=) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 10:52 A mi żal ciebie Jurij. To właśnie przez takich jak ty, których zadowala jakaś tam namiastka szczęścia rzucona proletariatowi z biedy na uciechę włodarze miasta mogą mieć poczucie spełnionego obowiązku wobec swoich obywateli. Skoro ta chałtura jest dla ciebie wspaniałym wydarzeniem a takich jak ty jest w mieście tysiące, to nie dziwię się, że urzędasom nie chce się organizować lepszych imprez. Wystarczy zaprosić leśnych dziadów z Kombi którzy połowę koncertu przegadają, zaproszą parkę szpanerów obnoszących się swoimi osobistymi świętami na scenę, pogadają "laski dajcie głos" i tłuszcza cieszy pyski. Kiedyś w latach 80 lubiłem Kombi więc poszedłem z sentymentu. Nie spodziewałem się takiego schałturzenia zespołu i takiego buractwa pod sceną. W Blachowni na Lady Pank był o wiele lepszy klimat. Broniła się muzyka, publiczność też była o wiele lepsza. Ci co woleli wypić jabola niż zapłacić za bilet zostawali poza terenem koncertu. Niby głupie 5 zł ale wyeliminowało ten najgorszy element. Nie powiem, żeby było cudownie. Wieśniaki bez przerwy dzwoniące komórkami, wysyłające smsy i jakieś pierdziele z papierochami w mordzie na których trzeba było uważać, by nie wypalili dziury w ubraniach też byli ale na KOMBII było tego wszystkiego 10x więcej. Cóż. Częstochowa jest większą wiochą od Blachowni to i smród większy. Schamiał naród niestety.... Jurij. Ja potrzebuję bardziej wyrafinowanych doznań niż te które tobie sprawiają radość. Tobie wszystko jedno. Słuchasz każdego gówna jakie pojawi się w radio, czasem nawet disco polo. Ja mam inne potrzeby i przykro mi, że w Częstochowie poza oczkiem w głowie prezydenta (Gaude Mater, teatr i filharmonia) cała reszta prezentuje się na poziomie najgorszego grajdołu. Przykro mi, że nie dba się o młodych i ich potrzeby. Poza wspomnianą Budką Suflera i Lady Pank nie działo się w tym roku w naszym mieście nic co możnaby nazwać ciekawym wydarzeniem. Ileż można słuchać hip hopowego Nefre, 69 i paru innych lokalnych gwiazdek?? Zgoda. Niech grają. Niech wrastają w klimat miasta ale wydaje mi się, że ludzie w naszym mieście mają większe potrzeby, których lokalni muzycy nie wypełnią. Szkoda, że ludzie już tak przywykli do tego marazmu, że nawet nie chce im się powiedzieć co tak naprawdę myślą. Tyle już było festiwali w filharmonii, w kościołach ... Może tym razem pan Wrona zainicjuje jakiś choćby jednodniowy festiwal rockowy w naszym mieście? Nawet nie marzę o czymś takim jak Metalmania, bo na to pewnie paulini nie pozwol(choć ich władza powinna się kończyć poza obrębem murów jasnogórskich) ale miasto chyba byłoby stać na zaproszenie raz do roku jakiejś prawdziwej gwiazdy rocka i paru mniejszych. Kate Ryan nie jest magnesem, który mocno przyciąga. Podobno na jej koncercie była wyjątkowo marna frekwencja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Garfield Re: Żal mi ciebie...Koncert miodzik=) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 11:01 Przypominam, że włodarze miasta ciągle szczycą się tym, że jesteśmy jakimś tam 14 miastem w Polsce. Dlaczego jednak poza tą cyfrą przepadamy we wszystkich innych rankingach. Bo nic się u nas nie dzieje. Jesteśmy zadupiem. Dlaczego? Nie dbamy o to, by nim nie być. W tym roku będzie trasa koncertowa Fisha(ex leader Marillion...jakby ktoś nie wiedział). Będzie w Polsce ponad tydzień i zagra nawet w mniejszych miastach niż nasze. Przykładowo w Bielsku. Z tego co się orientuję ma zagrać w naszym kraju 10 jak nie więcej koncertów. A zadbał ktoś, by przyjechał też do nas? To tylko jeden z przykładów, bo jest ich dużo więcej. Wszyscy nas omijają, nie ma nas na mapie tras zagranicznych zespołów. Dlaczego? Odpowiedzcie sobie sami na to pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Garfield Re: Żal mi ciebie...Koncert miodzik=) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 12:49 Żeby nie być gołosłownym podaję rozpiskę koncertów Fisha na jesiennej trasie w Polsce: 17.10.2007 Gdańsk - Kwadratowa 18.10.2007 Warszawa - Stodoła 19.10.2007 Łódź - Dekompresja 21.10.2007 Bydgoszcz - Filharmonia 22.10.2007 Wrocław - WZ 23.10.2007 Lublin - Graffiti 25.10.2007 Katowice - Mega Club 26.10.2007 Kraków - Studio 27.10.2007 Bielsko-Biała - Teatr Polski Skoro stać na Fisha Bydgoszcz czy Bielsko to czemu nikt nie zaprosił go do nas? Niektórzy zagraniczni muzycy wcale nie są drodzy skoro grają klubowe koncerty w Polsce. Powtarzam, że Fish jest tylko przykładem. Podobnych muzyków chętnych grać w Polsce jest z pewnością więcej. Trzeba tylko chcieć ich zapraszać. Sądzę, że sporo częstochowian ma dość komercyjnej chały i chętnie posłucha dobrego rocka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurij Re: Żal mi ciebie...Koncert miodzik=) IP: 83.2.140.* 25.08.07, 13:33 Moim marzeniem jest żeby W Czewie zagrał Korn (całe szczęście że do Katowic nie daleko) Aerosmith i dziesiątki innych kapel ale życie a życzenia to 2 rózne sprawy. Za nic w świecie nie poszedłym za to na ich troje ale nic mi do tego że ktos chce na nich isc i dobrze sie bedzie bawił.Gorzej jakby na 10 koncertów 9 było wiśniewskiego ale zgodzisz się chyba że jeśli chodzi o polskich wykonawców to w ostatnich latach w Czewie nie było tak źle (T.Love,Perfect,Hey,Goya,Manam...). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurij Re: Żal mi ciebie...Koncert miodzik=) IP: 83.2.140.* 25.08.07, 13:14 Czy twoim zdaniem jeśli cała Czewa zbojkotuje takie Kombi albo się demonstracyjnie wypnie na nich pod sceną to to spowoduje że pod Jasną Górę zawita Metallica???Po prostu i tak nieliczne kapele wogóle przestaną tu przyjeżdzać.Oboje bylibyśmy wtedy niezadowoleni, tyle tylko, że ty dlatego że nie miałbyś na co narzekać.Tu jest Czewa, nie Wrocław, nie Kraków, nie Gdańsk.Jak Ci się nie podoba to się przeprowadź.Ok masz racje z Fishem ale co do teog ma Kombi to nie wiem.Nie porównuj koncertu biletowanego jak sam napisałeś nawet za 5 zł z koncertem za free.W każdym mieście wiąże się to niestety z tłumami pijanych nastolatków.Część moich znajomych mimo to na takie koncerty chodzi a część nie bo niechce oglądać gó..arstwa.Pytam się po co chodzisz ty???Twoje nastawienie najlepiej pokazuje marudzenie na te zaręczyny.Co ci to przeszkadza???Niech tej parce się wiedzie jak najlepiej.PS.Kombi to nie jest zespół moich marzeń ale najbardziej nie lubie ludzi którzy wielbią jeden gatunek muzyki tzw metali,skejcików itp.Na weselu będziesz tańczył przy Sepulturze??? Jest w życie miejsce i na Kombi i na Metallice i nawet na to nieszczęsce disco polo.A to że grają cały czas te same zespoły to tylko efekt mizerii polskiego pseudorynku muzycznego. PS2. Kate Ryan też nie lubie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Żal mi ciebie...Koncert miodzik=) IP: *.masterkom.pl 25.08.07, 14:38 Moim zdaniem trzeba cieszyć się chociaż z tego,że w Częstochowie jest organizowany jakikolwiek koncert i to jeszcze za free. A marudzenie,że jest do bani nic nie pomoże. Fakt każdy ma inne gusty względem muzyki i zespołów. Jeśli mu dany zespół nie pasuje to niech nie idzie na koncert. Koncerty nie są organizowane po to by kogoś zmusić na przyjście. Jak komuś nie odpowiada to może sie wykosztować i np. jechaćdo innego miasta w określonym terminie w którym będzie grać jego ulubiony wykonawca. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Garfield Re: Żal mi ciebie...Koncert miodzik=) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 14:49 To nie marudźcie. Będziecie mieć taki sam marazm i grajdoł jak do tej pory. Ja wolę pomarudzić. Pewnie to i tak nic nie zmieni ale niech tam w urzędzie przynajmniej wiedzą, że nie wszystkim podoba się taki sposób na "życie kulturalne miasta". Precz z minimalizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bylam tam Do Garfielda IP: 212.87.241.* 25.08.07, 11:04 Szkoda mi cie strasznie. Kazdy koncert jest fajny tylko trzeba umiec sie bawic. Ciesz sie ze wogole jakies koncerty jeszcze sie odbywaja w Czestochowie. Powinienes sie Garfildzie cieszyc z tego co jest. A poza tym wnioskuje ze dla ciebie nie ma znaczenia czy koncert jest czy go nie ma poprostu zawsze bedziesz narzekal. Zawsze sie uczepisz czegos. No chyba ze jak Mandaryna ci zagra albo Shazza to wtedy bedziesz wniebowziety i bedziesz zachwalal. Pozdrawiam wszystkich imprezowiczow ktorzy nie narzekaja, a poprostu umieja sie bawic przy kazdej muzyce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Garfield Re: Do Garfielda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 11:12 Byłam tam. Jesteś głupsza niż ustawa przewiduje. Nie musisz mnie żałować. Zbytek łaski. I tak jestem szczęśliwszy od ciebie. Nie słucham Mandaryny ani Shazy. Umiem się bawić ale tylko przy dobrej muzyce. Na złą szkoda mi czasu. Dlatego zmyłem się stamtąd szybko. Nie będę się "cieszył z tego co jest" tak jak ty to robisz, bo nie jestem "wszyscy" tak jak ty. Przez takich jak ty cywilizacja nikczemnieje. Zadowalasz się każdym gównem byle ci łupało. Cieszę się, że nie jestem taki jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bylam tam Re: Do Garfielda IP: 212.87.241.* 25.08.07, 11:22 hehe jakie ludzie sa naprawde posrane a ty jestes tego przykladem. Az mi cie zal. Dlatego nie ebde sie dalej wypowiadac na Twoj temat bo jak pisze o tobie to mi sie rzygac chce. A szkoda mojej klawiaturki. Ale chcetnie bym to zrobila inaczej. Pozdro dla ludzi niezadowolonych z zycia!!!! nie umiejacych sie cieszyc tylko zarazac ludzi swoim smutkiem, niezadowoleniem itd. Gdyby ludzie byli tacy jak ty to bylo by koszmarnie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Garfield Re: Do Garfielda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 11:25 Odpowiedź masz w innym moim poście głupia prukwo. Koniec z mojej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Garfield Re: Do Garfielda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 11:24 BYłam tam napisała: " A poza tym wnioskuje ze dla ciebie nie ma znaczenia czy koncert jest czy go nie ma poprostu zawsze bedziesz narzekal. Zawsze sie uczepisz czegos. No chyba ze jak Mandaryna ci zagra albo Shazza to wtedy bedziesz wniebowziety i bedziesz zachwalal" Koniec cytatu. Dodam jeszcze, że nie życzę sobie więcej korespondować z osobą, która widząc jak pierwszy raz piszę na tym forum: - snuje wnioski, że "zawsze się uczepię czegoś". znasz mnie osobiście? wątpię. - domyśla się, że uszczęśliwia mnie jakaś chała w stylu Shazy czy Mandaryny. znowu przypuszczasz, że się znamy? wyjątkowo głupawe z ciebie stworzenie. Nie mam życzenia rozmawiać więcej z kimś kto wytwarza sobie w głupim łbie jakieś wyobrażonka na mój temat i na ich podstawie wypisuje jakieś kosmiczne pierdoły o mnie, moich gustach i podejściu do życia. Możesz sobie darować odpowiedź. Mały z ciebie człowieczek. Takie baby niechcący przydeptuję na przejściu dla pieszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuminiorz Re: Do Garfielda IP: 80.48.49.* 25.08.07, 13:16 Zgodzę się... W Częstochowie, nawet gdy jest jakaś "nowosć", to i tak można ją przewidzieć - nie ma nic zaskakującego, a 90 proc. lokalnych koncertów powinno się przechcić na NEFROCERTY. Nie zmienia to jednak faktu, że dają to, co dają i trzeba się przy tym bawić. Garfield nie wie co to zabawa, dlatego nastawiając się na "dobrą płątną" imprezę, będzie czekał i czekał, i ... czekał, aż się może doczeka (wydając na tę "dobroć" połowę swojej emerytury) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta:) Re: Do Garfielda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 13:28 Byłam też na tym koncercie. Nie była to rewelacja no ale coś się działo. Ale prawda jest taka-jesli pojdzie sie z odpowiednimi ludźmi na koncert i chce się dobrze bawić to nawet setny koncert Nefre moze być fajny. No a co da ze będziemy narzekac na koncerty albo unikac ich, bo sa na słabym poziomie i nic nowego?? Od tego zagranicznych zespołów oraz nowości nie przybędzie, a nawet możemy uzyskać odwrotny efekt-mniej osób na koncertach=mniej koncertów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Garfield Re: Do Garfielda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 13:57 Bredzisz. Nie wiem co to zabawa, bo nie kręci mnie obecne pitolenie KOMBII i klimat festynu? Wam wystarczy łupanie byle czego aby sie dobrze bawić. Ja mam większe oczekiwania od uznanych muzyków. Skawie się wczoraj śpiewać nie chciało i dlatego te instrumentalne pitolenia i dużo gadania, jakaś parka zaręczynowa i inne tanie bzdety. Wiem co to jest prawdziwa zabawa i dlatego jestem zmuszony jeździć aby się porządnie zabawić do większych miast. Robię to ochoczo i chętnie płacę za to. Lepiej jechać do większego miasta na porządny koncert niż niszczyć sobie uszy łażąc na takie chałowate imprezy jak wczorajsze KOMBII. Wczoraj poszedłem w nadziei, że będzie to troszkę coś innego ale rozczarowałem się i szybko zwinąłem żagle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Garfield Re: Do Garfielda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 14:29 Jeszcze jedno. Czy wszyscy muszą być z wszystkiego jednakowo zadowoleni?? Co to? Komuna wróciła? Podobało wam się wczoraj na placu to cieszcie ryja a mi pozwólcie powybrzydzać bo taka moja wola. Gdyby wszyscy na świecie byli zadowoleni, to siedzieliby nadal po sąsiedzku na drzewach z małpami. Ja wam w tym towarzyszyć nie będę zgnuśniałe pikniki. Odpowiedz Link Zgłoś