Dodaj do ulubionych

Rechabilitacja

17.12.07, 15:00
Jestem zbulwersowany sytuacja W Przychodniach Rechabilitacyjnych.Otoz dostałem
skierowanie(jestem emerytem,emerytura tak duza ze leczenie prywatnie nie wchodzi
w gre)poszedłem sie zarejestrowac,dostałem termin na II połowe Kwietnia.Trzeba
czekac bo duzo pacjentow-rozumiewm kazdego cos boli .Pytam Pania w rejestrqacji
jakie warunki musiałbym spełnic gdybym chciał szybciej.Otoz Pani mi powiedziała
ze lekarz zreszta ten sam do ktorego zarejestrowała mnie ze skierowania jest w
gabinecie i juz moge wejsc,tam mnie zdiagnozuje,wykupię pakiet zabiegow(cena
wizyty w pakiecie)i zaczne rechabilitacje.Ludzie ,ja czegos tu nie
rozumiem,terminy zajete bo duzo pacjentow.Czyli rechabilitantki maja pełne rece
roboty,t0 w takim razie kto i gdzie robi tym co płaca.W jakim kraju my żyjemy.Za
co płacimy składki.Jedno jest pewne i zrozumiałe ze ci ktorzy płaca krocej
cierpią .Moze ktos zajmie sie tym problemem.
Obserwuj wątek
    • Gość: Russian Girl Re: Rechabilitacja IP: 212.87.241.* 17.12.07, 17:01
      A gdzie są owe przychodnie? ("W Przychodniach Rechabilitacyjnych")
    • ancymonka Re: Rechabilitacja 17.12.07, 17:48
      Tak na przyszłość - rehabilitacja pisze się prze samo "H" :)
      Połowa kwietnia to i tak nie jest długo. Czasem zdarza się czekać o wiele
      dłużej. A po wizycie u lekarza jeszcze się czeka 2-3 tygodnie na zabiegi.
      Kto robi tym co płacą??? Ci sami co robią tym na skierowania, tylko, że taki
      płacący ma pierwszeństwo, ten z NFZ-tu sobie poczeka. Zresztą i tak się zawsze
      na zabiegi czeka, bo się stanowisko musi zwolnić.
      Tak na szybko to mają rehabilitację ludzie bezpośrednio po udarach.

Drugie wyjście - dostać się na oddział rehabilitacyjny ;)

Życzę cierpliwości w czekaniu!
      Moja się już skończyła...
      • Gość: Renata Re U psychologa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.07, 07:15
        Jak się pisze mało wazne, warto zwrócić uwagę na treść. Podobna
        sytuacja spotkała mnie w przychodni Psychologicznej przy szpitalu na
        Barbary. Tu zostałam wprowadzona w błąd i narażona na niepotrzebne
        wychodzenie z domu. Na drzwiach gabinetu jest napisane -psycholog
        Atłasik przyjmuje w środy- przyszłam w środę, przychodnia zamknięta.
        Jak się dowiedziałam w każdą środę jest zamknięta. Czy ta fikcja
        jest znana dyrekcji, bo tak dała mi do zrozumienia młodziutka p.
        Psycholog Atłasik.
      • Gość: do Ancymonki Re: Rechabilitacja IP: 195.205.202.* 18.12.07, 23:56
        Szanowna Ancymonko!
        Według mnie nie godzi się ludziom wytykać błęów ortograficznych.
        Taka sława prof. Miodek, nigdy tego nie robi, ponieważ twierdzi, że
        poprawiać młodzież i dzieci może tylko nauczyciel j. polskiego w
        szkole na lekcji. Wiecej popkory wobec ludzkich niedoskonałości.
    • xtonyx Re: Rechabilitacja 18.12.07, 12:28
      Myślę, że tak naprawdę problemem są ci, którzy przez ponad 60 lat budowali
      socjalizm i dalej ochoczo przy następnych wyborach pójdą wrzucić do urny głos na
      swojego kata i oprawcę, który z uśmiechem na ustach będzie nas batożył i rżnął w
      d... bez wazeliny. Robiąc coś takiego - nie ma sie moralnego prawa do narzekania
      na bycie okradanym!
      • Gość: emeryt rehabilitacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.07, 20:59
        Jeśli kogoś nie interesuje ten temat to niech w sposób nieprzyzwoity
        nie zabiera głosu.Po niektórych wypowiedziach widać sposób
        wychowania i kultura bycia człowieka.Rzeczywiście zapisy na
        rehabilitacje są już na 2 kwartał 2008.Czy za taki stan ktoś
        odpowiada ? Czy o emeryta ktoś w Polsce się upomni?
        • ancymonka Re: rehabilitacja 19.12.07, 12:07
          > Czy za taki stan ktoś odpowiada ? Czy o emeryta ktoś w Polsce się upomni?

Hmm... nie chcę tu bynajmniej stawać w obronie kogokolwiek, ale wystarczy kilka
          suchych faktów. Przychodnię rehabilitacyjną w Cz-wie mamy na dobrą sprawę jedną
          (na Łódzkiej). Do tego są oddziały rehabilitacyjne przy szpitalach (z tego co
          wiem Parkitka, Tysiąclecie i Mickiewicza). W szpitalach pierwszeństwo mają
          pacjenci szpitala, potem ci z zewnątrz.
          W Cz-wie mamy coś około 240 tysięcy ludzi. Nie można się dziwić, że w
          dzisiejszych czasach, gdy ludzie coraz częściej chorują, doznają urazów różnego
          typu te 4 placówki nie są w stanie na bierząco obsługiwać wszystkich.
          Mówisz o emerytach. Ale rehabilitacja nie jest potrzebna tylko emerytom. Jest
          tak samo potrzebna dzieciom, młodzieży, ludziom pracującym, rencistom i
          emerytom. Każdy obywatel powinien mieć możliwość korzystania z zabiegów
          rehabilitacyjnych w momencie, w którym ich potrzebuje.
          Niestety realia są takie, że aby otworzyć taką przychodnię trzeba zakupić masę
          drogiego, bardzo drogiego sprzętu, a NFZ łaskawie przyzna limit punktów i nawet
          jeśli przychodnia mogłaby przyjąć więcej pacjentów, to nie może, bo nikt za to
          nie zapłaci :-/
          Szczerze mówiąc, to wątpię, że doczekamy momentu, w którym w tej kwestii
          cokolwiek się zmieni :(
          • Gość: gosc Re: rehabilitacja IP: 80.54.174.* 20.12.07, 09:53
            Jest jeszcze jedna z podobnie odlegfłymi terminami-dawna kolejowa przy Wolności
        • Gość: do gościa Re: rehabilitacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.07, 22:25
          Może i ty też kiedyś będziesz starszym człowiekiem.
    • Gość: u Re: Re U psychologa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.07, 18:24
      pervert
      mmm :)
      • Gość: wq [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.07, 22:38
        • Gość: autas [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.07, 22:40
          • Gość: wq [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.07, 22:41
            • Gość: autas [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.07, 22:41
        • Gość: anna sofa [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.07, 22:43
    • Gość: gosc Re: Ancymonka IP: 80.54.174.* 18.12.07, 21:03
      Czyzby przygotowania swiateczne spowodowały brak czasu na czytanie watkow
      wypełnionych po uszy wulgaryzmami na tym forum.Widac ze łatwiej Pani sledzic
      ortografie(zdesperowanego emeryta) niz piszacego potocznie nazwe go szambem.
      • Gość: rrr Re: Ancymonka IP: 80.48.49.* 19.12.07, 23:06
        a moze Olsztyn(dokladniej to LOS na ul Mstowskiej)?? kawalek od czewy ale terminy bez porownania.... pracownicy super same zalety.
        generalnie polecam bardzo
        • Gość: Gosc Re: Ancymonka IP: 80.54.174.* 20.12.07, 09:51
          > a moze Olsztyn(dokladniej to LOS na ul Mstowskiej)?

O tak strzał w dziesiatke ,szczegolnie dla starych schorowanych.Wycieczka na
          cały dzień
          • Gość: driver Re: Ancymonka IP: *.pools.arcor-ip.net 20.12.07, 10:12
            Jedyne co nam pozostaje to optymizm.Mysle,ze za kilka,kilkanscie lat
            Sluzba Zdrowia bedzie na wysokim poziomie.
            A tak na marginesie to slowo rehabilitacja jest pochodzenia chyba
            lacinskiego, a tam nie ma ch tylko h.
            Witamy w krainie ortografii i znajomosci jezykow.
          • Gość: eee Re: Ancymonka IP: 80.48.49.* 20.12.07, 13:26
            no najlepiej nic nie robic tylko narzekac... faktycznie emeryt ma tak malo czasu ze nie moze poswiecic jakis 3 godzin na to zeby zalatwic sobie rehabilitacje, rozumiem ze tak zabiegany jest no coz moze czekac przez pol roku na to az zrobi sie miejsce w czestochowie... jego czas jego zdrowie mnie nic do tego....
            • ulka32 Re: Ancymonka 20.12.07, 22:33
              Gość portalu: eee napisał(a):

Tak mysle sobie ze czesto wypowiadaja sie w temacie ludzie ktorzy nie maja
              bladego pojecia jak ciezko jest poruszac sie osobie ktora cierpi na schorzenia
              narzadow ruchu.Nie wyobrazam sobie wysyłac osobe starsza schorowana byc moze
              majaca trudnosci z poruszaniem sie na wycieczki do Olsztyna na dodatek w porze
              zimowej.Trzeba nie miec wyobrazni ze nie kazdy chory ma osobe do opieki.Dlatego
              tez ludzie ci chca wykonywac zabiegi w miare blisko swojego domu i to jest
              normalne.Dziwie ze to tak trudno zrozumiec."Szanowny eee " zanim sie cos napisze
              warto pomyslec,trzeba tylko chciec zrozumuiec ludzi starych,czasem biednych i
              czesto samotnych.Gdyby to było takie proste jak pan "eee" pisze to osoba(emeryt)
              z załozonego watku nie dzieliłaby sie z nami swoim problemem.
              • Gość: eee Re: Ancymonka IP: 80.48.49.* 24.12.07, 15:29
                droga ulko32 czyli sadzisz ze lepiej nic nie robic i czekac przez pol roku na termin przyjecia "blisko domu" niz pojechac autobusem 58 bis i za jakies 20-30 min byc pod osirodkiem?? ludzie z rakowa maja praktycznie ta sama odleglosc do osirodka na parkitce jak do osirodka w olsztynie... rozumiem ze jak ktos ma problemy z poruszaniem sie to nie dotrze sam ani do olsztyna ani na parkitke ale widze cala mase emerytow ktorym sie chce pojechac do Olsztyna po to zeby sobie pomoc... troszke wysilku w rehabilitacje trzeba wlozyc, niestety nic nie przychodzi latwo trzeba troche czasu i energi poswiecic...
                pozdrawiam serdecznie
                pacjent zarowno olsztyna jak i parkitki
                • Gość: gosc Re: eee IP: 80.54.174.* 24.12.07, 16:21
                  Panie eee,widze ze Pan wyłaczył myslenie.Jesli Pan nie widzi roznicy w dotarciu
                  na zabiegi miedzy Olsztynemn a Parkitka osoby majacej trudnosci w poruszaniu sie
                  to gratuluje poczucia humoru.Widocznie Pana zabiegi nie były az tak potrzebne
                  skoro mogł Pan fruwac po autobusach.Ja jak miałam zapalenie stawow kolanowych
                  (do emerytury brakuje mi 25 lat)to jezdzac na zabiegi ze schodow musieli mnie
                  znosic.NIe wiem jak to mozliwe gdybym musiała jezdzic do Olsztyna.Trzeba cos
                  wiecej wiedziec o chorobach a pozniej dawac rady.Madre rady.
                  Pozdrawiam Pana eee
                  • Gość: eee Re: eee IP: 80.48.49.* 26.12.07, 00:23
                    No wlasnie chyba nie widze do konca.... tu jeden autobus i tu jeden... w jedna strone jakies 30 min i w druga tez... ale skoro sie nie chce to tylko lepiej dla tych ludzi ktorym to jest naprawde potrzebne i sa w stanie poswiecic troche czasu. To czy moje zabiegi byly potrzebne czy nie to naprawde nie jest pani sprawa, o chorobach troszke wiem najwiecej o swojej ;). Jesli sie pani nie podoba moja rada no to przeciez nie musi pani z niej kozystac ale sadze ze znajdzie sie kilka osob ktore bardzo chetnie pojada tam i zaczna sie rehabilitowac. ja gdybym mial czekac na terminy w czestochowie to poczatek rehabilitacji mial bym w styczniu, ale mnie sie chcialo pojechac kawalek dalej i jestem juz po jakis 5 miesiacach rehabilitacji. Jesli nie widzi pani roznicy to znaczy ze to pani chyba nie jest potrzebna zadna kuracja.
                    pozdrawiam serdecznie
                    • Gość: goscv Re: eee IP: 80.54.174.* 26.12.07, 12:45
                      GDYBY pan cokolwiek zrozumiał z mojego postu nie pisałby Pan dyrdymałow.Kuracja
                      wszystkim chorym jest potrzebna ale nie wszyscy chorzy moga sobie poradzic z
                      podrozami a koszt taxi do Olsztyna jest nieporownywalnie drozszy niz na terenie
                      naszego miasta.Autobusem moga sie poruszac na zabiegi ludzie w miare sprawni,i
                      to nie wazne ile min.trzeba jechac.

Jesli nie widzi pani roznicy to znaczy ze to pani chyba
                      > nie jest potrzebna zadna kuracja.

Była bardzo potrzebna,bardziej niz sie Panu wydaje,dlatego tez musiałam za nia
                      zapłacic i nie czekac na termin.Emeryta na to nie stac i stad ta dyskusja.
      • Gość: gość Re: Ancymonka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.07, 11:44
        Gość portalu: gosc napisał(a):

> Czyzby przygotowania swiateczne spowodowały brak czasu na czytanie watkow
        > wypełnionych po uszy wulgaryzmami na tym forum.Widac ze łatwiej Pani sledzic
        > ortografie(zdesperowanego emeryta) niz piszacego potocznie nazwe go szambem.

Ta hrabina miała ma i będzie mieć to forum w dupie, takie są moje refleksje.
        Proponuję dążyć do tego aby te dwa obiboki wywalić na zbity ryj z tego forum.
    • Gość: gosja Re: Rechabilitacja IP: *.profiline.pl 24.12.07, 14:47
      Szanowny Panie ze skierowaniem na rehabilitację ja panu wytłumaczę o co chodzi z
      tymi terminami. To nie chodzi o to, że jest aż tyle pacjentów i panie
      rehabilitantki mają pełne ręce roboty. Istnieją (niestety) LIMITY narzucone
      przez NFZ. I na przykład zakład rehabilitacji jest w stanie przyjąć 100 osób
      dziennie, ale limit ma tylko na 60 (za tylu pacjentów zapłaci fundusz)
      • Gość: jadwi1 Re: Rechabilitacja IP: 80.48.49.* 24.12.07, 19:53
        mamy pecha, mieszkając w Częstochowie, o znajomych wiem, że w innych
        miejscowościach zdecydowanie krócej się czeka, pacjenci nie są co prawda
        przyjmowani od ręki, ale też nie czeka się na rechabilitację 2 kwartały
    • Gość: dagmara Re: Rechabilitacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.07, 17:15
      dlaczego są takie kolejki na rehabilitacjie? odpowiedz jest prost
      ten kto naprwde potrzebuje rehabilitacje musi czekać niewiadomo ile
      rozumię każdemu jest potrzebna ale to dzięki ludziom którzy jedną
      kończą i zaraz mają następną bo ich szczyka i to oni nie pozwalają
      innym tym co naprawde muszą ją mieć.Sama przekonałam sie jak byłam
      po operacji i potrzebowałam rehabilitacje to terminy były bardzo
      odległe a, właśnie tacy po operacji powinni mieć zaraz a nie czekać
      na nią po pare miesięcy na rehabilitację.
    • Gość: puls475 Re: Rechabilitacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.07, 16:30
      Jeśli bzdurny przepis mówi ,że jeden ośrodek może obsłużyć tylko 60 osób to może
      wystarczy uruchomić takowe w każdej przychodni i w każdym szpitalu i jeszcze
      parę prywatnych ośrodków w każdej dzielnicy lub po dwa ośrodki w dzielnicy to
      kolejek nie będzie żadnych. Jeśli jest popyt to rynek sam z czasem unormuje ja
      sam już zastanawiam się nad otwarciem kilku jednego na Parkitce po jednym na
      Północy i 1000-leciu na Rakowie i jeden na Błesznie i gwarantuje kolejek nie
      będzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka