marianek1974 19.02.08, 15:08 Czy ktos sie orientuje gdzie w Czestochowie mozna kupic elektrownie wiatrową 1 lub 2 KW ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: re Re: Elektrownia wiatrowa IP: 195.205.202.* 19.02.08, 16:38 a ja jestem ciekawy jakie pozwolenia należy mieć z zakładu energ.I czy można tak sobie postawić maszt ze śmigłem,jaka jest realna oszczednosć prądu ???????????????i jaki jest prawdziwy końcowy koszt założenia . Odpowiedz Link Zgłoś
marianek1974 Re: Elektrownia wiatrowa 19.02.08, 17:11 koszt takiego urzadzenia to okolo 18 000 (z 1KW uzyskuje sie srdnio okolo 21 KW dziennie) i według moich obliczen zwraca sie po 4 latach o ile grzejesz wode CO . Potrzebne jest pozwolenie na postawienie masztu. Jesli uzyskany prad masz wyłącznie na własne potrzeby nie musi byc zgoda z zakładu energetycznego lecz musi byc w budynku osobny obwod elektryczny. Wiecej informacji można znalesc na stronach internetowych podaje przykładowe linki dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/1,61606,3528497.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Elektrownia wiatrowa IP: 212.87.241.* 20.02.08, 00:14 słyszałem że właśnie najgorszy problem jest z zakładem energetycznym , i prawie zawsze szukają "jelenia" ,,, a swoją drogą jak ci wyszło że z 1KW uzyskujesz 25 KW ? , jakie napięcie idukuje taki generator ? Odpowiedz Link Zgłoś
marianek1974 Re: Elektrownia wiatrowa 20.02.08, 08:46 Moc maksymalna - 1000 W, Maksymalna wydajność do 21.6 kWh/dzień, Produkcja energii/m-c – 228 kWh przy wietrze 6m/s oczywiscie wszystko zalezy od tego czy bedzie wiatr.... dane pochodza ze strony internetowej fotoogniwa-sklep.home.pl/cgibin/shop?show=&sid=171e48fb Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do marianka1974 Re: Elektrownia wiatrowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.08, 09:36 Obliczenia matematyczne nie złe i ciekawe dla każdego matematyka.A gdzie można kupić wiatr który będzie wiał bez przerwy np.8,7 m/sek. rozwiązań i pytań ciekawych jest wiele i pofilozofować zawsze można. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puls475 Re: Elektrownia wiatrowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.08, 09:35 Super temat jak dla mnie. Znam gościa co wybuduje za 2000zł 1kW. Sam jestem bardzo zainteresowany wybudowaniem takiej elektrowni dlatego szukam wspólników do tego przedsięwzięcia. Na pewno nie warto moim zdaniem budować małych elektrowni by tam szukać oszczędności bo jak by wyglądała nasza okolica i widok tysięcy małych wiatraków .Wydaje mi się , że lepszym rozwiązaniem jest wybudować jeden duży np. 1000kW w kilka osób sprzedać w elektrowni za 0.35 gr za kilowat i z tego płacić swoje rachunki i do takiego pomysłu szukam wspólników. Mam możliwość kupić 100kW wiatrak za niewielkie pieniądze i mam dobrą lokalizację i szukam wspólnika . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Elektrownia wiatrowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.08, 17:36 W Kanienicy Śląskiej kilka pracuje , trzeba tam pytać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Elektrownia wiatrowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.08, 02:27 Gość portalu: angrusz napisał(a): > > W Kanienicy Śląskiej kilka pracuje , trzeba tam pytać<<< "angrusz"- *che ba* w Kamienicy Polskiej?(okolicy? 1).p Odpowiedz Link Zgłoś