sarenka.na.mrozie 21.02.08, 22:12 Gdzie w Częstochowie można oddać zużyte baterie i akumulatorki? Sklepy fotograficzne, może Media Markt? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania Re: Zużyte baterie IP: *.profiline.pl 21.02.08, 22:19 baterie chętnie przyjmę, dużo tego masz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sarenka.na.mrozie Re: Zużyte baterie IP: *.apus-net.pl 21.02.08, 23:07 Niewiele, ale zawsze dobrze wiedzieć :) po co wyrzucać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 987 Re: Zużyte baterie IP: 80.54.172.* 21.02.08, 22:28 Witam ,sklep Świat Elektroniki ,kiedyś tam oddałem ,bez problemu ,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sarenka.na.mrozie Re: Zużyte baterie IP: *.apus-net.pl 21.02.08, 23:11 Dzięki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K2 Re: Zużyte baterie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.08, 07:27 We wszystkich sklepach z elektroniką RTV etc.. musza ci je przyjąść, nie to że mogą tylko muszą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dudi_82 Re: Zużyte baterie 22.02.08, 10:35 Raz na kwartał po Cz-wie jeździ samochód odbierający niebezpieczne materiały (telewizory, lodówki, świetlówki, baterie itd). Na stronie Urzędu Miasta jest harmonogram kiedy i gdzie auto będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ancymonka Re: Zużyte baterie 22.02.08, 13:48 W tesco koło informacji stoi kosz na zużyte baterie. W niektórych szkołach i przedszkolach też są takie wystawione :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dlaczego Re: Zużyte baterie IP: *.org 12.03.08, 19:49 dobry temat... do tej pory znałem tylko sklep Patrox, mają tam mały pojemnik, ostatnio go "schowali" na oknie i jest mało widoczny, teraz wiem że mogę baterie oddać też gdzie indziej (muszę w media zapytać, tam mam najbliżej :P) ale co z lekami?? ostatnio zebrałem co mam przeterminowane itp i chociaż tego nie wiele to nie chciałbym wywalać tego na śmietnik, zapytałem w aptece... "nie mają prawa tego przyjąć" - usłyszałem... to ja tego nie rozumiem... leki w różnej formie, to też niezła chemia a każą człowiekowi wyrzucać do zwykłego śmietnika? i ogólnie jestem ZA segregacją śmieci, ale zdaje się, są osobny które to robiąc robią to źle, czyli np wyrzucają do pojemnika na papier jakieś inne 'wynalazki' i tak się zastanawiam... co się dzieje z tymi śmieciami? jeśli jest to przepuszczane przez maszyny które dodatkowo przesegregują np papier to może ostatecznie nie zaszkodzi jeśli znajdzie się tam opakowanie po np mleku czy czymś innym, które czasami ciężko zakwalifikować do makulatury... czy może lepiej "nie ryzykować" i coś co nie potrafimy jednoznacznie zdefiniować wyrzucić do zwykłego kosza na śmieci? śjakieś sugestie? Odpowiedz Link Zgłoś
dudi_82 Re: Zużyte baterie 16.03.08, 23:14 Cóż ... za segregacją też jestem, ale od czasu jak zobaczyłem, że śmieci ze wszystkich koszy (ogólne, papier, plastik, szkło) zabierane są przez jedną śmieciarkę to jakoś przeszła mi ochota na segregację. Nadal segreguje puszki itd bo przynajmniej zbieraczom sprawę ułatwiam ale plastik olewam. Po co mam w domu 4 pojemniki trzymać skoro i tak odbiera to jedna śmieciarka? No ... chyba że ktoś mi powie, że śmieciarki mają w środku przegrody i odpady z różnych koszy trafiają do różnych kontenerów wewnątrz śmieciarki. Ale jakoś nie sądzę. Co do aptek - wydaje mi się, że przeterminowane leki mają obowiązek przyjmować ale pewien nie jestem. Pan Wojciech Krogulec (rzecznik praw konsumenta przy Urzędzie Miasta) na pewno Ci powie jak to wygląda od strony prawnej i następnym razem jak w aptece odmówią przyjęcia leków podasz im numer ustawy, postraszysz rzecznikiem albo Inspekcją Handlową i odbiorą leki bez szemrania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Che Segregacja śmieci-TAK! ale nie w Czewie IP: 80.54.172.* 03.07.08, 19:17 Po prostu ręce opadają! Kto w tym mieście robi z nas idiotów ustawiając kontenery na papier szkło i plastik. Wyrzucałem do nich dziś stare gazety i plastikowe butelki, pojemniki pełne. Idę z powrotem, patrzę podjeżdża śmieciarka i co...? Wszystko ląduje razem w śmieciarce! A Czewa aspiruje do miana metropoli oj chyba jeszcze długo pozostanie zaściankiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi85 Re: Zużyte baterie IP: *.colc.cable.ntl.com 07.07.08, 15:09 Z tego co sie orientuje, owszem posegregowane śmiecie typu plastik, szklo, makulatura są zabierane przez jedną śmieciarkę ale póżniej są one powtórnie segregowane. Wydaje sie to niedorzeczne ale mniej zachodu wymaga rozdzielenie smieci na 3 "kupki" kiedy w kontenerze są tylko tego rodzaju zanieczyszczenia niż wybieranie odpadów poddawanych recyklingowi z całego ogółu śmieci na wysypisku.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: icco Re: Zużyte baterie IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.08, 23:37 W niektórych aptekach chyba są (a przynajmniej powinny być) pojemniki na przeterminowane leki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Zużyte baterie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.08, 08:41 ostatnio widziałam pojemniki na zużyte baterie w Biedronce na Jadwigi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zowik-nieporadek Re: Zużyte baterie IP: *.centertel.pl 04.07.08, 12:10 W Tesco koło wejścia na sale sprzedażową był pojemnik na zuzyte baterie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianka Re: Zużyte baterie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.08, 20:48 W MUSZKIETERACH przy Jagiellońskiej też jest pojemnik na zużyte baterie. Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Zużyte baterie IP: *.multimo.gtsenergis.pl 07.07.08, 09:24 w media markt baterie przyjmują.. Odpowiedz Link Zgłoś