Dodaj do ulubionych

Wandale już niszczą odnowione za miliony parki

21.02.08, 22:41
Jak nadejdzie czas pielgrzymek to niejeden konar zostanie złamany, trawka zadeptana i ciekaw jestem czy wtedy też Gazeta będzie opisywać każde takie zdarzenie.
Park wygląda ładnie ale biorąc pod uwage koszty (10mln zł z kasy miejskiej) i inne palące potrzeby miasta uważam ten remont za przyklad marnostrastwa pieniędzy.
Obserwuj wątek
    • Gość: Norbert UNIPOL Wandale już niszczą odnowione za miliony parki IP: *.187.inds.pl 21.02.08, 23:02
      Pracowałem nad wyglądem parku jest on teraz piękną wizytówką
      Częstochowy...Kto myśli że ta kasa 14,8 mln zł.to przesada ma rację
      ale skoro mamy ładne parki to trzeba o nie dbać!!!I dlatego każdego
      gnoja który cokolwiek zniszczy trzeba ukarać finansowo a nie
      upomnieniem rodziców!!! Mamy za bardzo ZBARANIAŁĄ MŁODZIEŻ żeby
      tego typu incydenty ignorować skoro za to płacimy!!! Normalny gość
      płaci 100zł bo pije piwo które sam sobie kupił a pemp niszczy mienie
      za które My wszyscy zapłaciliśmy!!! Ironia losu więc Tadziu Wrono
      zrób coś z tym ,chyba że jesteś zwykłym dupkiem... WKU..ASZ MNIE I
      90% CZĘSTOCHOWY!!!
      • rdbckm Re: Wandale już niszczą odnowione za miliony park 21.02.08, 23:07
        jak ja popieram gościa wyżej :D normalny mój idol
      • Gość: greg Re: Wandale już niszczą odnowione za miliony park IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.08, 23:17
        Sprawa jest prosta zamontwac kamerki, a potem z dowodem scigac przestępców, tak
        jest na zachodzie europy i wandalizm spadł, ale koszty mandatu za wandalizm tam
        są dużo wyższe niż w Polsce dopóki nie zmieni się tych mandatów to wandale będą
        niszczyć bo co to jest 100 ale 10 000 to już jest coś!
        • mromac Re: Wandale już niszczą odnowione za miliony park 21.02.08, 23:29
          Gdyby osoba prywatna zainwestowała w renowacje swojego parku 14 mln zł (abstrahując od sensowności takiego pomysłu) to pewnie nie żal by jej było dorzucić kilkanascie tysięcy na monitoring. Ale że park powstał za publiczne pieniądze to jakoś takie "błahe" sprawy umknęły. Publiczne znaczy niczyje.
          Pewnie włodarze miasta założyli że bliskość Jasnej Góry będzie wystarczjącym zabezpieczeniem.
          • Gość: xx Re: Wandale już niszczą odnowione za miliony park IP: *.icis.pcz.pl 22.02.08, 10:47
            Osoba prywatna inwstuje w to co daje kase.

Miasto zobowiazane jesty inwestowac rowniez w rzeczy ktore nie
            przynosza dochodu, ale sa potzrebne mieszkamcom - mam na mysli
            przestrzen publiczna. Bylem w tym parku - jest ladny.
            Widac jak wielu Czestochowian juz z niego korzysta.

ZEby tylko Czestochowska "dzicz" go nie zniszczyla.
            • mromac Re: Wandale już niszczą odnowione za miliony park 22.02.08, 22:08
              Czytaj ze zrozumieniem i zastanów sie czy gdybyś w COKOLWIEK (przynoszącego bądź nie przynoszącego dochodu) zainwestował 14 mln zł to myślałbys o zabezpieczeniu tego czy nie. Zwłaszcza jeżeli mówimy o miejscu dostepnym dla wszystkich. Ludzie kupuja samochody za kilkadziesiat tysięcy i wydają setki złotych rocznie na ubezpieczenie, alarmy itp.
              Dla kontrastu: w parku Narutowicza (5,86ha) w zeszłym roku zrobiono plac zabaw dla dzieci: 2 huśtawki, 1 zjeżdżalnia i 1 piaskownica koszt pewnie kilku tysięcy zł. (po kilku tygodniach ukradziono/zniszczono zjeżdzalnie ale o tym Gazeta nie pisała). Dobrze by było gdyby owe 14 mln rozdzielono na wszystkie parki miejskie wykonując może mniej efektowne ale bardziej efektywne projekty dla większości Częstochowian a nie tylko dla jasnogórskiej otoczki.
          • Gość: head cancer Re: Wandale już niszczą odnowione za miliony park IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.08, 17:18
            > Tadziu Wrono zrób coś z tym ,chyba że jesteś zwykłym dupkiem... WKU..ASZ MNIE I 90% CZĘSTOCHOWY!!!

Niestety Ted Wronski tego nie przeczyta, a powinien czasem wpaść na to forum, dowiedziałby się co myślą o nim mieszkańcy tego miasta.

> Pewnie włodarze miasta założyli że bliskość Jasnej Góry będzie wystarczjącym zabezpieczeniem.

Po co moniktoring, przeca od wieków wiadomo, że najlelszym monitoringiem naturalnym jest Maryja zawsze dziewica, jej syn, jego ojciec i tajemniczy pan baranek. Ta fantastyczna czwórka monitoruje wszysto z bazy ulokowanej na chmurze. A że wandale o tym nie wiedzą to już ich problem. Dowiedzą się po smierci, więc spokojna głowa, kara ich nie ominie. A zdewastowane mienie publiczne to i tak tylko pikuś, przy tym jak odpicowany jest raj ;)
      • Gość: 666 Re: Wandale już niszczą odnowione za miliony park IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.08, 08:18
        Karać gnojów i to równo - rodziców za brak nadzoru także.
        Monitoring - oczywiście powinien być - ale za ta kwotę którą miasto wybecalowało
        to kamera powinna być na każdym drzewie.
        Sprawa parku jest śmierdząca myślę że bardziej niż III alei.
        Racjonalność wydatków w tym przypadku jest w d....
        Ale kogo interesują faktyczne potrzeby miasta i ludzi w nim mieszkających. Ważne
        żeby mieć poparcie paulinów.
        • Gość: xx Re: Wandale już niszczą odnowione za miliony park IP: *.icis.pcz.pl 22.02.08, 10:48
          Park jest dla Czestochowian - mnie, Ciebie itd.

Normalnemu miastu takie tereny sa niezbedne.
      • Gość: ~marc Re: Wandale już niszczą odnowione za miliony park IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.08, 08:52
        Masz rację ten facet też mnie wkurza.
      • Gość: mama Re: Wandale już niszczą odnowione za miliony park IP: *.centertel.pl 22.02.08, 09:15
        Bardzo sie ciesze, ze mam okazje wymienic korespondencje z osoba
        ktora pracowala nad wygladem parku .
        Tak ma Pan racje ,jest on jedna z niewielu wizytowek naszego
        miasta i wszystko bylo by w porzadku, gdyby nie drobne kamyczki
        wysypane na placu zabaw dla dzieci. Nie wiem czy posiada Pan juz
        dzieci ,ale jesli tak ,to zapraszam w obuwiu ciemnego koloru w w/w
        miejsce.Jesli natomiast dzieci Pan jeszcze nie ma ,to informuje ze
        buty w kazdym kolorze po krotkotrwalym przebywaniu na tychze
        kamyczkach staja sie biale ,osad ten jest bardzo trudny do usuniecia.
        Marzy mi sie ze ktos z pomyslodawcow sprawdzi to i zareklamuje w
        koncu to nie byla tania inwestycja.
        Pozdrawiam

• Gość: Norbert Re: Wandale już niszczą odnowione za miliony park IP: *.187.inds.pl 22.02.08, 18:25
          Doskaonale rozumiem i potwierdzam ale niestety nie miałem wpływu na
          projekty. robiłem to co mi kazano żeby zarobić na życie. I tak na
          marginesie osobiście mam jeszcze wiele innych znaków zapytania co do
          samego projektu.
      • Gość: linn Re: Wandale już niszczą odnowione za miliony park IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.08, 19:53
        młodzież w naszym mieście sie nudzi a najlepszym sposobem na nudę wg młodzieży
        jest rozp.... czegokolwiek.....

klimaty ze Starego Rynku obrzucają sklepy lodem z lodowiska (a lodowisko wg nich
        służy do jazdy na rowerze...) a kiedy juz powstanie GaleriaJurajska to będą
        chodzić i kraść

niektóre dzieci uważają że takie zachowania robią z nich panów świata,
        podniecają się ze mazaczkiem się podpisali na ławce a jak już się pokaże np.
        policja to już tacy odważni nie są

Popieram wszystkie głosy za monitoringiem a jeśli to nie wykonalne to co
        najmniej 2panów z policji mogłoby sobie spacerować po parku, albo mogliby śmigać
        na koniach to byłaby dodatkowa atrakcja(zaraz ktoś napisze że konie brudzą i
        śmierdzą...dobra dobra)
        • dock2 Re: Wandale już niszczą odnowione za miliony park 23.02.08, 12:45
          W odpowiedzi na post osoby która sugeruje oddelegowania
          funkcjonariuszy straży miejskiej/policjantów do pilnowania parków
          informuję, że te partole cały czas tam są - problem w tym że nie ma
          fizycznej możliwości postawić strażnika/policjanta przy każdym
          drzewie a tylko takie środki zabezpieczenia zapobiegłyby
          swoistej"pomysłowości wandali".
          Jeśli zaś chodzi o założenie monitoringu to jest to dobry pomysł
          (choć kosztowny) ale znając życie trochę się o tym pomówi a już przy
          konstruowaniu założeń do budżetu na 2009r. temat zostanie zapomniany
          (no chyba że prezydent sam zadecyduje że monitoring ma być :)
          Pozdrawiam

Bartłomiej Osyra

www.progresja.info
          • Gość: angrusz Re: Wandale już niszczą odnowione za miliony park IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.08, 20:03

Do Dock2 :

Trochę z innej beczki , ale trochę .
            Piszesz " nie da się postawić strażnika przy każdym drzewie " ,
            dalej " pomysłowość wandali ".

Tak masz racje ale w szkołach już od dawna nastąpiło takie
            rozbrojenie nauczycieli i ci wandale tak sobie rosną nawet od
            podstawówki .
            No bo nie wolno ruszyć takiego chuligana .
            Dawniej - choć tylko w podstawówce , dostawał po łapach i wielu to
            odstraszało od takiego zachowania. A dzisiaj to trzeba by mieć
            nagranie na taśmie , by udowodnić i ukarać naganą !!! ( cha , cha
            cha ale groźna kara ) wandala szkolnego .

A kto to , kto to sprawił , ano ci " pedagodzy " od bezstresowego
            nauczania , ci zwolennicy praw ucznia .
            Pora jednak tych ludzi wyłowić , z jakiejkolwiek partii pochodzą i
            po prostu odstawić na bok.
            Chcecie marnowania waszych podatkowych pieniędzy to tolerujcie
            takich polityków .
    • Gość: KANALIA Wandale już niszczą odnowione za miliony parki IP: *.187.inds.pl 21.02.08, 23:25
      Ciekawe ile pan Hnat .......za te mizerne projekty aczkolwiek bardzo
      drogie w wykonaniu!!! Czy nie mamy w Polsce lamp ,czy zabawki na
      place zabaw musimy kupować w Finlandii!!! Mam nadzieję że prokurator
      też położy na tym rękę jak na 3 aleji...
      • Gość: gg panie Marku B... IP: *.adsl.inetia.pl 23.02.08, 03:08
        czy panu nie wstyd wypisywać takich gupot pod tymi linkami? przecież
        to widać...
    • Gość: ile ? 14mln ? Wandale już niszczą odnowione za miliony parki IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.08, 23:36
      Za co ? Nie ma tam nic takiego drogiego, chyba, że z USA statkami kosmicznymi
      sprowadzany był materiał. Taka nasza polska gospodarność.
      • Gość: Norbert Re: Wandale już niszczą odnowione za miliony park IP: *.187.inds.pl 21.02.08, 23:48
        Człowieku zdziwił bys się ile kosztują pewne rzeczy....
        • marcin22w Re: WaUnipol? To ta znana partacka firma??? 22.02.08, 09:27
          budowlana??? Wystarczy spojrzec na wybudowane przez tę partacką
          firmę budynki w spółdzielni Nas Dom, żeby wiedzieć z jakim
          niechlujstwem robót, marnotrawstwem materiałów buudowlanych, czy
          brakeim elementarnej wiedzy budowlanej mamy doczynienia!!!!
          • Gość: propozycja Re: WaUnipol? To ta znana partacka firma??? IP: *.adsl.inetia.pl 22.02.08, 11:48
            Mamy w mieście więzienie, więc, zaangażujmy więźniów i niech robią porządek w
            naszym mieście. Popełnili przestępstwo, to niech odpokutują pracując, większy
            pożytek będzie dla nas i dla nich, to tzw. resocjalizacja.
            Będziemy mieli nadzór na jakością pracy i rzetelnością w wykorzystywaniu
            materiałów budowlanych, no i , recz jasna, olbrzymie oszczędności.

Albo zosranizujmy pracę dla tych , którzy w ogóle bez pracy siedzą, dla tych co
            piją wódę też.
          • Gość: Norbert Re: WaUnipol? To ta znana partacka firma??? IP: *.187.inds.pl 22.02.08, 18:35
            Naszą Pracę budowali partacze podwykonawcy....debilu!!! Co do parku
            to ggłównym wykonawcą była Przemysłówka. Unipol robił fundamenty pod
            granitowe loże ,cały wucet na parku z kortami. I całe oświetlenie a
            to wszystko jest ok. więc z szacunkiem spadaj!!!
            • Gość: erni Re: WaUnipol? To ta znana partacka firma??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.08, 12:28
              Cymbałku Norberciku. Czytaj ze zrozumieniem, a jesli nie potrafisz
              nie bełkocz! Jemu chodzi o spółdzielnię Nasz Dom, a nie Naszą Pracę!
              Fa. Unipol to faktycznie najgorsza chała w mieście, jeśli chodzi o
              budowlankę!
      • Gość: bilder Re: Wandale już niszczą odnowione za miliony park IP: *.dclient.hispeed.ch 22.02.08, 08:29
        Kit i oszustwo....za 14 mln mozna zbudowac a nie odnowic z 10 takich
        parkow...to wszystko odpad i juz zaczynaja klepac bo nawet od halasu
        sie wszystko rozwali...tak buduja jak pl drogi dzisjaj oddali jutro
        do rematu....kto znowu zrobil przekret??????
    • Gość: bullwerser Re: Wandale już niszczą odnowione za miliony park IP: 212.87.240.* 21.02.08, 23:55
      Piep... gnoje, pełno tego dziadostwa. Przysadzić porządne mandaty, żeby matka,
      ojciec pół życia pamiętali ile synek/córeczka ich kosztował. Jak tak się nie da
      to niech policja bierze gnoja za habety i zpuści wpie... skoro ojciec nie
      potrafi. Żebym złapał takiego jednego z drugim to bym chyba zatłukł na miejscu
      :/ :/ :/ jak widze te przystanki nowo postawione wymalowane farbką kupioną za
      pieniażki co mamusia na buleczke dała to mnie zakręca, nie da się opisać
      ułomności tych frajerów.
    • Gość: Karol Wandale już niszczą odnowione za miliony parki IP: 193.212.219.* 22.02.08, 02:16
      ja mowilem juz dawno, lac pala gnoi ile wlezie, i w dupie z prawami
      czlowieka i ucznia, dostalby taki po ryju to by sie opamietal,
      ZOMO wroc
    • Gość: ala Wandale już niszczą odnowione za miliony parki IP: *.profiline.pl 22.02.08, 07:02
      pieprzone Polaczki..zniszczyć, zdeptać, zepsuć..mamy to we krwi..powszechne więc
      nie moje...nie muszę dbać...wręcz pzeciwnie...
      • Gość: Filip Re: Wandale już niszczą odnowione za miliony park IP: 212.244.68.* 22.02.08, 07:52
        Dlatego też upadł socjalizm.
    • Gość: xxc Re: Wandale już niszczą odnowione za miliony park IP: *.152.lesio.net 22.02.08, 07:32
      Dla mnie sprawa jest prosta. Jesli coś jest otwarte i dostepne pros
      sie o dewastacje i jest to fakt niepodważalny. Nalezy albo
      wprowadzić monitoring - z tym że bedzie to po prostu kolejne rzecz
      do dewastacji albo zatrudnic ochrone do kontroli parków. Inaczej juz
      wkrótce park bedzie zdemolowany.
      • Gość: Miś Re: Strażniku nie bój się..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.08, 07:45
        Wpełni rozumię oburzenie jakie wywołuje niszczenie drzew. Ale drzewa
        w naszych osiedlach są niszczone przez dzieci w obecności ich
        rodziców i dorosłych. Czy strażnik nie powinien bać się napomnieć
        właśnie tych dorosłych za brak interwencji. Ja starałem się stanąć w
        obronie łamanych gałęzi na jenym z drzew i właśnie młodociane mamy
        były zdziwione, że ktoś ich prosi o interwencje.
    • Gość: ~marc Wandale już niszczą odnowione za miliony parki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.08, 08:58
      Martwi mnie to że władze miasta a zwłaszcza prezydent Wrona są
      zainteresowani tylko rejonem Jasnej Góry i centrum miasta i tam
      lokują inwestycje, nikt nie interesuje się tym co dzieje się w
      innych częściach miasta poza centrum. Mieszkam przy ulicy
      Poniatowskiego na Stradomiu ulica ta staje się ulicą nie do
      pokonania zwłaszcza po deszczu. Chodnik w stanie szczątkowym był
      układany kilkadziesiąt lat temu a jezdnia to jedna wielka masa
      błota.

• Gość: koles centrum to jest niezłe gó.. cz-wy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.08, 10:28
        Po co ładować kase w te chore aleje przecież tamtedy nie chodza zadni
        obcokrajowcy ktorzy mogli by je podziwiac (zreszta co tu podziwiac) i tak samo
        jest z tymi parkami wszyscy ci ludzie przyjezdzaja autokarami pod sam szczyt i z
        parkingu 200m wchodza na jasna gore pobiegaja tam troche i szybciutko do
        autokaru powinni zamknac ten parking co jasna gora ma na swych tylach oni tam
        zabojcza kase z tego maja i wszystkich tylami wpuszczaja (bylem z rodzina
        przyjezdna i w niedziele o11 to niema gdzie stanac na tym parkingu a jest dosc
        duuzy) a do parku to nikt nie chodzi nawet ja bo co mam jechac specjalnie pod
        jasna gore zeby mnie ptak osral lepiej stanac pod pobliskim drzewemi poczekac
        bedzie to samo, marne te inwestycje i w dodatku za jakie pieniadze , nam
        potrzeba drog a nie poligonow juz w ej chwili lepiej jezdzic komunikacja niz
        samochodem dotarcie do centrum moze 10 minut dluzej ale nie trzeba szukac
        miejsca do zaparkowania ktorego niema choc jesli chodzi o komunikacje tez jest
        sporo do zyczenia skoro jest teraz remony wiaduktu na al.pokoju to powinni
        polozyc do kucelina nowe tory zeby mozna bylo szybciej sie poruszac tramwajami
        zreszta polowa lini powinna zostac zmodernizowana pod tym wzgledem ale lepiej
        bylo zafundowac beznadziejny bilet elektroniczny i pieprzaca pania w glosnikach
        i remontowac parki w ktorych nikogo niema oprocz rodzicow na placu zabaw bo
        oczywiscie placu zabaw na czestochowskich osiedlach w zasadzie niema jak bylem
        gnojem to bylo boisko bramki koniki karuzele porzadna piaskownica i po 20 latach
        niema juz nic a dzieci z osiedla staja sie wandalami rodzice pracuja do poznych
        godzin bo musza liczyc na siebie wladza nie pomoze w niczym tylko zaszkodzi
        dzieci nie maja sie gdzie wyzyc (brak placow zabaw itp.) wiec wyzywaja sie na
        tzw publicznym majatku. i to tyle
    • Gość: barbara Wandale już niszczą odnowione za miliony parki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.08, 10:14
      to szokujące co wyrabia częstochowska młodzież,takiego wandala
      ustawić na placu Biegańskiego z opisem co robi źle niech ludzie
      oglądają debila,niech odpracuje szkodę jaką wyrządził,a nie karać
      rodziców ,którzy czasami niewiele mogą zrobić,synuś grzeczny w domu
      a przy kolegach szpanuje wielkiego cwaniaka,znam takie
      przypadki,tylko współczuć rodzinie że ma taką zakałę w domu........
      • Gość: koles bo barbary IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.08, 10:30
        ile lat temu twoj syn lub twoja córka robila to samo tylko niemow ze tego nie
        robili bo kazdy w zyciu cos zdemolowal i cos ukradl. cudze widzicie a swego nie
        znacie.
        • Gość: butapren Re: bo barbary IP: *.tktelekom.pl 22.02.08, 19:09
          >[...] bo kazdy w zyciu cos zdemolowal i cos ukradl.

Jesteś tego pewien? Jeżeli patrzysz przez pryzmat swojego środowiska, jest to
          prawdopodobne, ale nie uogólniaj. Możesz bardzo się pomylić.
      • Gość: XXXXXXX Re: Wandale już niszczą odnowione za miliony park IP: *.adsl.inetia.pl 22.02.08, 10:59
        Młodośc ma też swoje prawa (jednocześnie absolutnie nie popieram aktów bezmyślnego wandalizmu). Uważam że należałoby sie zastanowić czy tej "energii" nie skierować na prawidłowe tory. Myślę że młodzież wolała by poswięcać czas na uprawianie sportu , czy grę na istrumentach muzycznych pod okiem fachowców...lecz u nas jak zwykle wszystkie tego typu zajęcia są płatne. Należy stwożyć młodzieży warunki do aktywnego i twórczego spędzania czasu...może tylko nie w szkole.
    • Gość: xx Re: Wandale już niszczą odnowione za miliony park IP: *.icis.pcz.pl 22.02.08, 10:44
      Duza czesc tych pieniedzy jest z UE - na ten cel mozna bylo je
      dostac.

Park jest ladnie zrobiony i widac ze podoba sie ludziom.
      Czestochowianom brakuje parkow i ten park bedzie dobrze nam sluzyl.

Oczywiscie ograniczanie dostepu na trwaniki nie ma sensu moim
      zdaniem.
      • iwonnkaa Re: Wandale już niszczą odnowione za miliony park 22.02.08, 11:15
        Witajcie.....
        No cóż, pięknie ze ma byc pięknie.....
        Z klasą i stylowo......
        Tylko że nie rzecz że ma być.............
        Ma sie uchowac po wszystkich pielgrzymkach ,które nawiedzą nasze miasto.
        Zobaczymy oto jak bedą wyglądać , trawniki, ławki,drzewostan i krzewostan po
        wizycie w/w......
        Bedzie zorane jak po wizycie pługa.....
        Smieci, worki foliowe , resztki jedzenia, butelki plastikowe że nie wspomnę co
        jeszcze......
        Doda kolorytu wypieszczonemu parkowi.........
        A zgnojona trawa,zdeptana, stratowana do czystej gleby bedzie regenerowac sie az
        do...nastepnej fali pielgrzymek....
        I tak systematycznie do przodu......
        Jesli ksieża pielgrzymujacy z pątnikami nie beda kłasc nacisku na poszanowanie
        terenu a tylko beda z usmiechem w oczach i machajac łapkami deptac, niszczyc i
        tratowac ....
        To czestochowski wandal uwierzcie ...nie ma takiej siły rażenia.......
        Nie wiem ,czy aż takie nakłady ,celowe były w park, który i tak po pierwszym
        nalocie różnej masci pątnikow, zamieni się w zdeptany, zgnojony, zasmiecony,z
        pływajacymi wsród nenufarów petami obraz nędzy i rozpaczy........
        Ukłony Ruda
        • Gość: xx Re: Wandale już niszczą odnowione za miliony park IP: *.icis.pcz.pl 22.02.08, 13:00
          Z moich obserwacji wynika ze nasi wandale sa gorsi niz pielgrzymki.

Same smieci latwo jest posprzatac.
          • iwonnkaa Do xx-a 22.02.08, 13:52
            Wandale sa jednostkowi, upilnowac ich jakos tam mozna..........
            A w ciżbie pątnikow , jaka pewnosc ze brak wandali?......
            Oni sa wandalami z samego tylko tego tytułu że wolno im wszystko!!!!!!
            Pozdrowienia dla P Prof
            Ruda
            • Gość: policja Re: Do xx-a IP: *.adsl.inetia.pl 22.02.08, 15:45
              właśnie, pilnujmy i donosimy
            • Gość: sd Re: Do xx-a IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.08, 17:24
              Iwonka piszesz jakbyś miała parcie na kiszkę stolcowa. Zdanie kończy się kropką, a nie jakimś cudacznym neokropkiem.
              • Gość: puszczony samopas Re: Rada dla Iwonki IP: 212.87.241.* 22.02.08, 18:48
                I powinna Iwonka przetrzeć sobie d... watą szklaną. Wtedy parcie na kiszkę
                powinno ustąpić.
            • Gość: pod ratuszem Re: Do xx-a IP: *.tktelekom.pl 22.02.08, 18:58
              Ruda, a czemu to Towarzystwo Wzajemnej Adoracji tak ucichło? Wiesz przecież o
              czym mówię ;-)
      • Gość: typowy socjalista Re: Wandale już niszczą odnowione za miliony park IP: *.adsl.inetia.pl 22.02.08, 11:51
        mów za siebie panie xx my mamy swoje zdanie
    • Gość: mortimer Wandale już niszczą odnowione za miliony parki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.08, 11:56
      a tak się wcześniej wszyscy psów czepiali, ze to niby one mają być
      przyczyną zniszczenia tego "cudu":)
    • Gość: bilder Wandale już niszczą odnowione za miliony parki IP: *.dclient.hispeed.ch 22.02.08, 12:01
      Ja proponuje postawic na placu tych posrancow z magistratu..i niech
      popatrza na nich normalni ludzie co oni robia z nasza kasa i jak
      wygladaja jak spasone wieprze...rozumu mniej niz ci mlodzi wandale
      ale kassy....lal...
    • Gość: DominikW zdemolowane parki IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 22.02.08, 15:53
      ja i moja rodzina od pokoleń związana z Częstochową stwierdzamy jasno: parki
      zostały już wcześniej zdemolowane (czytaj: rewitalizacja p. Wrony)!
      • Gość: puszczony samopas Re: Do Dominika. IP: 212.87.241.* 22.02.08, 19:32
        I tu trafiłeś Dominiku w sedno. Zrobiono z parków ogródek jordanowski. Również
        moim zdaniem utraciły one swoją elegancję i mimo skromności pewną dostojność,
        taką trochę w stylu angielskiego ogrodu. Rewitalizacja powinna być jedynie
        rewitalizacją, niczym więcej. Wybrano koncepcję ambitnych architektów. Ambicja
        kazała im wyraźnie zaistnieć, tyle tylko, że akurat w tym miejscu niepotrzebnie.
        Jedynym mądrym posunięciem było usunięcie niechlubnych efektów poprzedniej
        "rewitalizacji" w postaci koszmarnej "kawiarenki" przy fontannie i betonowego
        obrzeża fontanny. Nawiasem mówiąc cała ta fontanna zbudowana w latach
        siedemdziesiątych też zastąpiła coś, co było od niej lepsze. Krótko mówiąc
        Częstochowie niektóre inwestycje szkodzą. Może lepiej byłoby zająć się naszymi
        drogami i niczego nie "upiększać" bo to tylko eksponuje prowincjonalizowanie się
        naszego miasta.
    • Gość: angrusz Wandale już niszczą odnowione za miliony parki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.08, 16:47

W szkole też niszczą tylko trudno złapać .
      A jak ukarać .
      Roboty publiczne , zamiatanie ulic itp
      Tak samo w szkole .
      No ale tak nie jest i czują się bezkarni .
    • waldemar.chamala Re: Wandale już niszczą odnowione za miliony park 22.02.08, 16:58
      No włąsnie - 10 mln. Mnie również do tej pory znana była ta kwota.
      Jednak Redaktor Mamoń wymienia w swoim tekście kwotę aż o 4 mln
      wyższą. Czy wytłumaczyć tę ogromną róźnicę?
      • Gość: takitam Re: Wandale już niszczą odnowione za miliony park IP: *.tktelekom.pl 22.02.08, 18:43
        > Jednak Redaktor Mamoń wymienia w swoim tekście kwotę ...

A ja myślałem, że on jest wieczorowy inżynier, tak jak nie przymierzając Prezes
        MPK niejaki pan N. Przecież w filmie mówili, że on inżynier! Ten Mamoń
        oczywiście, i komu tu panie wierzyć? Pan N. jest wieczorowy i zasłużony dla S,
        ale żeby dziennikarz był inżynier? Gazeta znów coś kręci;-)

PS. proponuję nową nazwę dla parku (piszę nazwę jako przymiotnik)
        podjasnogórskiego, niech się nazywa "PARK ODNOWIONY"
      • Gość: parki Re: Wandale już niszczą odnowione za miliony park IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.08, 18:43
        Wytłumaczenie jest proste - 10 mln z budżetu miasta , reszta - dotacja z
        funduszy unijnych. Odsyłam do wcześniejszych publikacji o renowacji parków
    • Gość: Marek a moze utwic ksze na psie odchody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.08, 20:56
      Mam psa i podobno niemoge wejscz nim do parku. Szkoda nie ide juz na wybory.
      Powinni zakazac radnym wchodzenia do parku. Jak ja chce isc do urzedu to nie mam
      gdzie zaparkowac samochodu bo parking jest zarezerwowany dla radnych TO SKANDAL
      • Gość: gg Re: a moze utwic ksze na psie odchody IP: *.adsl.inetia.pl 23.02.08, 03:14
        nie kłam, parking nie jest zarezerwoany dla radnych. więc nie ma
        skandalu. to ty nim jestes
      • Gość: sd Re: a moze utwic ksze na psie odchody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.08, 08:24
        > Mam psa i podobno niemoge wejscz nim do parku. Szkoda nie ide juz na wybory.

Mam rozumieć, że nie pójdziesz na wybory ponieważ uraził Cię zakaz wyprowadzania psów w parku? Napisz, oo ja mam sobie w takim razie o człowieku, kóry wypisuje takie rzeczy?

PS. Pewnie pozwalałes sr.. swojemu psu na chodnik, co?
        • kubiss Re: a moze utwic ksze na psie odchody 23.02.08, 20:21
          Ja przyjda pielgrzymi to i tak wszystko zadeptaja i za sikaja .
          Na nic nie zda sie monitoring gdy taka "armia" barankow bozych
          znajdzie sie w jednym miejscu .

Co do wyprowadzania psa to powinny byc specjalnie wydzielone strefy
          dla psow . Pies nie powinien srac i sikac gdzie popadnie .
          Pies to nie pielgrzym ..... :-)
    • Gość: Parkingowy Kto to robila IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.08, 00:21
      Ciekawe kto to robil i kto na tym zarobil. Chyba to jest latwe do
      spraedzenia

• Gość: aneta Re: Wandale już niszczą odnowione za miliony park IP: 212.87.244.* 06.04.08, 14:40
      Witam Hołubiczko. Ostatnio miałam okazję trochę pomyśleć o Tobie i
      muszę Ci coś powiedzieć, mianowicie, że bardzo Ci dziękuję,za to, że
      mnie zwolniłeś z tej firmy. Owszem, trochę żal było, ponieważ to
      była moja wymarzona praca i wiem, że zawsze pracowałam dobrze i
      byłam jednym z Twoich najlepszych pracowników. Zrobiłeś mi krzywdę i
      wielu innym, których potraktowałeś podobnie. Nie zasługujesz na to,
      by być szefem jakiejkolwiek firmy, a tym bardziej mundurowej.
      Dziękuję też za to, że mnie gnoiłeś przez te kilka lat. Jestem
      dumna, że nie wyzbyłam się swych zasad i honoru i nie zeszmaciłam
      się, jak wielu innych to zrobiło dla Ciebie. W ten sposób stałam się
      silniejsza. Teraz wiem, że żyję. Spokojnie. Zdaję sobie sprawę, że
      takie dobre i szczęśliwe chwile są ulotne, ale teraz z czystym
      sumieniem mogę powiedzieć, że jest mi dobrze. Znalazłam nowych
      przyjaciół, dobrą pracę. Cóż z tego, że poza granicami kraju?
      Zarabiam tyle co Twój zastępca. Mam wspaniałych pracowadców,
      wyśmienitą atmosferę w pracy, jestem doceniana, premiowana i uczę
      się języka, który zawsze bardzo mi się podobał. Popatrz, tak bardzo
      mnie krzywdziłeś, a ostatecznie przysłużyłeś mi się. Jakie to życie
      jest dziwne. Wiem też, że mam prawdziwych Przyjaciół, zarówno w
      kraju, jak i we Włoszech, a Ciebie ludzie nienawidzą. Pamiętaj tylko
      powiedzenie, "jak sobie pościelesz, tak się wyśpisz". Dziękuję raz
      jeszcze. aneta borecka
      • Gość: tuk Komendant - kolejny as ze stajnii Wrony ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.08, 20:57
        Może inne opinie byłych i obecnych strażników ?
        Prosimy o informacje !
        • Gość: tyht Re: Komendant - kolejny as ze stajnii Wrony ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.08, 09:15
          Opinii obecnych strażników się nie spodziewaj,przecież wiadomo jak tam
          jest.Powiem tylko tyle,jestem szczęśliwy,że już tam nie pracuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka