crazy-bejbi 28.03.08, 22:50 też mam elektroniczne mierniki na grzejnikach w Sp. Śródmiejskiej, czyli Hutnik wcale nie jest jedyny. WB Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: majkel ... IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.08, 23:51 "nie ma na nie wpływu nasłonecznienie mieszkania i dziesiątki innych czynników fałszujących wynik. Podzielniki elektroniczne mają dokładnie podawać, ile pobrano ciepła." Kłamcy i złodzieje. Jakim cudem podzielnik odróżnia czy ciepło pochodzi z dworu czy z lokalu? Jedyny podzielnik wskazujący rzeczywisty pobór ciepła musiałby być zamontowany na zaworze i odliczać przepływającą wodę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: ... IP: *.tktelekom.pl 28.03.08, 23:57 Coś jednak w tym jest bo moj grzejnik w kuchni byl calutką zime zakręcony i mimo ze mam ciepło w mieszkaniu (ok 24 stopnie) podzielnik wskazał 0 To moze one takie zle nie są... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zorro Re: ... IP: *.jasnogorska.trustnet.pl 29.03.08, 13:27 podzielniki nie mierzą ilości ciepła tylko dzielą koszty ogrzewania na poszczególne mieszkania. Nie jest istotne czy parują gdy grzejnik nie grzeje. Paruje u ciebie paruje u sąsiada. Jest licznik na całym bloku i to zużyte ciepło dzielone jest na mieszkania na podstawie podzielników. Czyli nie istotne jest tez ile kosztuje jedna zużyta kreska. Niestety jeśli masz cieplej w mieszkaniu niż sąsiad to ty jego ogrzewasz. Jesli masz zimno to będziesz miał grzyba na ścianach. Dlatego moim zdaniem podzielniki to oszustwo, nie stosuje się juz ich na zachodzie. Zarabia tylko firma zakładająca je i dokonująca odczytów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: srg.Garcia Re: ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.08, 08:16 Paruje u mnie, ale na pocieszenie paruje również u sąsiada, powiadasz. Ale ja mieszkam po stronie pd.-zach. i latem czasami mam 40 stopni w mieszkaniu, a sąsiad - komfort termiczny. Tak więc podzielnik wskazuje że to ja sąsiada dogrzewam. Mam rozumieć że to jest "opłata za słońce"? Ciekawe czy w kieleckiem mają opłaty za nadprogramowy wiatr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zorro Re: ... IP: *.jasnogorska.trustnet.pl 31.03.08, 19:37 Zgadzam się z Tobą. Dlatego podzielniki powinny być zerowane na początku okresu grzewczego i odczytywane zaraz po jega zakończeniu. A jak to wygląda sami wiemy. I jeszcze jedno jeśli masz grzejnik który ma dużo żeberek nawet jeśli on przez całą zimę jest zakręcony to będzie cię wiele kosztował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sara Re: a wiosna przyszła pieszo IP: *.adsl.inetia.pl 29.03.08, 00:07 Dla przykładu u mnie w kuchni gdzie sporo się gotuje zawór jest zawsze zakręcony (na 0) a płynu z podzielnika i tak ubywa. Więc za co do cholery mam płacić?? Mieliśmy zaoszczędzić na podzielnikach bo faktycznie dawniej zimą było aż upalnie w mieszkaniach a teraz nie dość że chcąc oszczędzać mamy chłodniej to jeszcze trzeba dopłacać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.m.o Lokatorzy kwestionują rachunki za ogrzewanie IP: *.apus-net.pl 29.03.08, 00:08 ja mam mieszkanie w srodmiejskiej jako nieliczny z bloku nie wyrazilem zgody na zamontowanie podzielnikow,od 5 lat zawsze mam zwroty!!!!a sadzi którzy maja podzielniki prawie wszyscy musza doplacac!!!ludzie nie dajcie sie rolowac te podzielniki nie nadaja sie do rozliczen!!!jedyne ktore sa miarodajne to przeplywowe mierzące w kJ/kilo dżul/zakrecasz kloryfer woda nie plynie licznik nie nalicza/odsylam do ekspertyz wykonanych przez politechnike wroclawska/niestety uklad prezio-firma ktora robi odczyty i obsługę podzielników swietnie funkcjonuje/i nadal prezio i cala armia przydupasów,pracownikow oraz ich rodzinki swietnie zyja z naszej kasy,tzn,mnie to juz nie/zabardzo interesuje i tak wynajmuje miszkanie i wychodze na swoje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Deox Lokatorzy kwestionują rachunki za ogrzewanie IP: *.realestate.net.pl 29.03.08, 00:23 Niestety, miernik elektroniczny nie pokazuje prawdziwego odczytu, w łazience był na 0 mimo to naliczył ciepło z otoczenia, wiadomo piecyk gazowy robi swoje ale.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) IDIOCi IP: *.adsl.inetia.pl 29.03.08, 07:00 podzielniki to najgorszy rodzaj pomiaru zużytego ciepła. najlepsza okazja do robienia geszeftu. tak jakby przez lata nikt tego nie zauwazył... a propos gdzie mieszka red Sobkowski który tak dobrze wspólpracuje z "bardzo lubianym" odwiecznym prezesem Hutnika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Lokatorzy kwestionują rachunki za ogrzewanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.08, 07:04 W Metalurgu tez wprowadzono elektroniczne mierniki ciepla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Lokatorzy kwestionują rachunki za ogrzewanie IP: *.realestate.net.pl 29.03.08, 13:11 Pani Izo czy prawdą jest, że w METALURGU Panowie Prezesi zdominowali Radę Nadzorczą a Członkowie Spółdzielni nie są w stanie egzekwować swoich praw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wątpiący Lokatorzy kwestionują rachunki za ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.08, 08:00 Pan prezes ściemnia,bo zawsze dodawano ciepło ze wspólnych pomieszczeń do rachunków lokatorów.Poza tym rachunki są tak sporządzone, że nie mogę dojść ile zużyłem jednostek ciepła i po jakiej cenie. Pani w administracji też nie potrafiła wyjaśnić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lokator Re: Lokatorzy kwestionują rachunki za ogrzewanie IP: *.adsl.inetia.pl 29.03.08, 08:16 A co zrobic z wlascicielem mieszkania /parter/, ktory nie chce przepuscic przez swoje mieszkanie rur zasilajacych CO podczas instalacji CO w calym bloku, w ktorym dziala WSPOLNOTA mieszkaniowa? Jest mozliwosc zmuszenia go? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spół. Re: Lokatorzy kwestionują rachunki za ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.08, 08:20 Prezesie kidy byłeś z którymś z bloków? Jak byś był to byś wiedział i widział, że na korytarzach i klatkach schodowych od paru lat nie ma grzejników więc faktycznie to my ogrzewamy swoimi kaloryferami blok. Oj chyba bekniesz za ten układ z firmą pomiarów ciepła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Lokatorzy kwestionują rachunki za ogrzewanie IP: *.adsl.inetia.pl 29.03.08, 09:12 Na Północy, jednostka D też są elektroniczne podzielniki ciepła, szkoda, że Gazeta tego nie sprawdziła i wypisuje bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podgrzewacz Lokatorzy kwestionują rachunki za ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.08, 11:11 Ha , podzielniki to temat rzeka , ale niestety nie ma sposobu , aby obliczenia były sprawiedliwe.Dla przykładu mój rachune k wygląda następująco: Przez pierwsze 7 miesięcy zeszłego roku zaistalowany był podzielnik- złodziej,czyli miernik z póbóką i cieczą prawdopodobnie na bazie kamfory , bo taki zapach też to miało(a parowało cały czas) Mieszkańcy mojego bloku w sumie zużyli 394 kreski(w opomiarowanych mieszkaniach) , a koszty zużycia ciepła wyliczino na ponad 31 tyś zł. Jedna kreska na podziałce kosztuje w tym okresie 79 zł , co jest NAJDROŻSZĄ STAWKĄ za jednostkę cieplną od ponad 5 lat. Najśmieszniejsze jest to ,że za okres od sierpnia do grudnia - wtedy to wymieniono podzielniki na elektroniczne -stawka za JEDNOSTKĘ CIEPLNĄ wynosi o,40 groszy i jest najmniejszą w historii wieżowca!! Stało się tak dlatego , że podzielniki zkórych ciecz odparowywała traciły mniej więcej około 1 jednostki dziennie , przy pełnym otwarciu zaworu , a elektroniczne potrafią wyssać nawet do 5-6 jednostek.Dlatego koszty w drugim półroczu tak "spadły"...mieszkańcy zużyli PONAD 58tys jednostek , a pula za ogrzewanie wyniosła nieco ponad 23tys. Mnie osobiście najbardziej wkurza to ,że za 1 okres zużyłem 9 jdn. po 79 zeta!!! , a w drugim okresie 66 jdn po 0,40 groszy co daje mi wynik Smieszny -dopłata za pierwszy pomiar - nadpłata za 2-gi. Jestem ciekaw , co byłoby gdyby każdy z mieszkańców zużył w bierzącym roku 1-2 jedn.?? Opowiedź jest prosta -koszt jeednostki byłby kosmiczne bo koszty grzania całego budynku są niezmienne , a nawet rosną , jak mówi radosny prezesik , zakładając ,że średnio wynik ten oscyluje w okolicach 55 tys(chodzi mi o koszty rozliczane podzielnikami)i dzieląc go na powiedzmy 180,przy założeniu ,że każdy z mieszkańców zużył 2jedn. - mamy jedyne 305zł za jednostkę, oczywiście jeżeli każdy by zużył 1000 jedn. wynik byłby w granicach 0,61 groszy. W tym całym zamieszaniu chodzi o to ,że I TAK WSZYSCY MUSIMU ZAPŁACIĆ ZA CIEPŁA DOSTARCZONE DO BLOKU a to czy my je wykorzystamy , czy będziemy sobie siedzieć w sweterkach -zarząd spółdzielni ma poniżej pleców - bo naprawdę nie wiem dlaczego u mnie w bloku kaloryfery , które są praktycznie na każdym piętrze napierdzialają tak , że na korytarzu jest jak w saunie tylko nie wiem po co to komu???Mam nadzieję ,że istnieje możliwość zdjęcia wszystkich takich "podgrzewaczy" za wspólną zgodą mieszkańców...ALE CZY TAKI ZABIEG OGRANICZY ZUŻYCIE CIEPŁA W BLOKU?? - na mój rozum powinienn, i to znacząco - ciekawe co powiedzą w spółdzielni , bo znów będę musiał znaleźć kompetentną osobę do pogaduszek na ten temat... pozdrawiam wszystkich szczęśliwych posiadaczy podzielników... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fortum Re: Lokatorzy kwestionują rachunki za ogrzewanie IP: *.realestate.net.pl 29.03.08, 12:54 caly czas tlumacze sasiadom ze nawet na nowych podzielnikach nic nie zaoszczedza a nawet straca ,przynajmniej za zalozenie nowych podzielnikow to nikt tego nie rozumie,a przecierz za cieplo dostarczone do budynku ktos musi zaplacic.pracuje w firmie ktora dosarcza cieplo do miasta i troche wiecej niz inni lokatorzy na tym sie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokatorka Lokatorzy kwestionują rachunki za ogrzewanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.08, 11:16 Prezes mowi,że zna sprawę i tylko kilkanaście osób ma zastrzeżenia. Powińniśmy się zjednoczyć i zasypać pismami spółdzielnie Hutnik. Ja też mam dopłacić. W sypialni wogóle nie włączone były kaloryfery a jest wskazanie. Mam dużo mniejsze wskazanie niż w ubiegłym roku. Ciekawi mnie jak to jest z tymi osobami co wogóle nie płacą nic (znam moja sąsiadka), prawdopodobnie pozostali lokatorzy płacą za nią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angela Re: Lokatorzy kwestionują rachunki za ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.08, 11:39 Podzielniki elektroniczne zaczynają odczyt z grzejnika po przekroczeniu 50 stopni C. według informacji pracownika firmy TECHEM. Nie reagują na temperaturę otoczenia. I to by się zgadzało, w kuchni mam grzejnik przy oknie, a okno na południowy zachód, więc temperatury w słoneczny dzień są czasami jak w tropiku, a na podzielniku zero!! Jeśli chodzi o wyliczenia, to najlepiej sięgnąć do podręczników z ogrzewnictwa i wentylacji (PCz). Tam są podane wszystkie współczynniki i wzory do obliczeń. Wszystkie dane do samodzielnego obliczenia znajdziecie na rachunkach, które otrzymujemy wszyscy w celu rozliczenia ciepła. Należy uświadomić sobie jedno: czasy, gdy inni płacili za nas, czyli państwo, minęły bezpowrotnie i taniej już nie będzie. Ciepłownia wytransferowała na dany budynek czy na węzeł cieplny tyle i tyle ciepła, a czy ono dotarło do tego czy innego mieszkania to ich nie interesuje. Odczyty z podzielników stanowią tylko informację procentową ile w danym lokalu % ciepła zostało zużyte. Nie liczmy na to, że ktokolwiek z nas zapłaci tylko i wyłącznie za ciepło ze swojego lokalu. Nawiązując do lokatorów, którzy nie płacą, to nie tylko koszty ciepła, ale wszystkie pozostałe koszty związane z eksploatacją mieszkań są rozkladane na tych, którzy co miesiąc potulnie zanoszą kasę do spółdzielni i płacą. Na pospolite ruszenie lokatorów bym nie liczyła, bo wszyscy mocni jak ich nie widać przez monitor, a na zebraniach głosów zdecydowanie przeciw nie ma. Oby się zmienila postawa mieszkańców "Hutnika", wtedy może faktycznie coś drgnie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Lokatorzy kwestionują rachunki za ogrzewanie IP: *.adsl.inetia.pl 29.03.08, 12:00 Piszę wprawdzie nie na temat,ale chciałabym poruszyć temat podwyżki wody od 01.04.2008r.Jak były książeczki to przed każda podwyżka spisywano stan licznika .Za dwa dni woda podrożeje a nikt nie spisywał liczników ,ani nie otrzymałam pisma jak będzie liczona.U mnie np: pan spisywał licznik 10 marca więc następny spis będzie gdzieś w maju i co ja za marzec też będę płacić po nowej cenie albo jakieś średnie wyliczenie też mnie nie interesuje.Nie po to zakładałam licznik żeby płacić za to czego nie żużyłam.Może ktoś coś wie na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemo53 Re: Lokatorzy kwestionują rachunki za ogrzewanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.08, 12:58 Niestety jeśli chodzi o wodę to przypuszczam że nikt nie ma pojęcia jak to będzie z tą podwyżką i wyliczeniami. Tak samo jest z obowiązkowym płaceniem po 2 zł/m-c do rachunku za wodę.Licznik sam zakładałem,a spółdzielnia wydumała sobie ową opłatę mętnie to tłumacząc kosztem książeczek,odczytów (sprzątaczka w godzinach pracy)- złodziejstwo na kazdym kroku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Lokatorzy kwestionują rachunki za ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.08, 13:09 Mieszkam w domku i też płacę opłatę za licznik na wodę. Tak więc nie zwalajcie wszystkich win na spółdzielnie mieszkaniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Watpiący Re: Lokatorzy kwestionują rachunki za ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.08, 13:26 W związku z powyżką cen wody chciałbym się dowiedzieć,czy częstochowskie Wodociągi sponsorują na nasz koszt firmę watykańską, znaną pod nazwą "Kasa Nostra". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bilder Lokatorzy kwestionują rachunki za ogrzewanie IP: *.dclient.hispeed.ch 29.03.08, 14:44 Wszystkiemu winna zima....wiec co?????prosze napisac list do sw Piotra.....bedzie w polsce afryka.....kraj bajkowy bez moralu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Maria W. Re: Lokatorzy kwestionują rachunki za ogrzewanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.08, 16:49 Wiele rzeczy można sobie odmówić ale codzienna kąpiel nie powinna stanowić luksusu w XXI wieku. Jak żyć normalnie w rodzinie kilkuosobowej?... przy takich cenach za zużycie wody z kranu?... Śmierdzieć?... A może nosić nieprane tygodniami ubrania, spać pod nieświeżą pościelą?... Byle jak opłukiwać naczynia, by znależć się u lekarza z objawami zatrucia pokarmowego?... Podobno czystość to zdrowie... Niech kwitnie brudastwo... i oszczędność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Maria W. Re: Lokatorzy kwestionują rachunki za ogrzewanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.08, 17:42 Gaz, prąd, woda z kranu i centralne ogrzewanie, opłata tzw za mieszkanie plus fundusz remontowy - Te opłaty zżerają nasze wynagrodzenia. Te ciągłe podwyżki tylko po 5 albo 7 złotych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: Lokatorzy kwestionują rachunki za ogrzewanie IP: 80.54.174.* 29.03.08, 19:45 mieszkam na polnocy i musze placic do wody 7 zl przedplaty miesiecznie a mam wodomierze czyz to nie BANDYCKI KRAJ . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ankaretta Re: Lokatorzy kwestionują rachunki za ogrzewanie IP: 212.87.241.* 30.03.08, 20:03 a w zasobach Naszej Pracy w niektórych blokach zamontowali takie termostaty, że kaloryfery sa ledwo letnie a w mieszkaniu chłód! Nie jest co prawda zimno, ale rozebranie się w łazience do mycia wymaga chartu ducha, ręce marzną przy biurku, nie da się posiedzieć spokojnie w fotelu, bo się marznie! A CSM Nasza Praca - jak zwykle!!! "wystarczy nikt nie narzeka", (tylko zawsze aktualnie zgłaszający!) "nie ma możliwości!" , "takie normy" itd. Jak zwykle w Naszej Pracy. Tam nawet szkoda interweniować. Oni tam są sami dla siebie. Towarzystwo wzajemnej adoracji za niemałe pensje z naszych czynszów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojej Re: Lokatorzy kwestionują rachunki za ogrzewanie IP: *.130.rev.vline.pl 25.04.08, 14:22 tak sobie czytam w poszukiwaniu informacji o podzielnikach na forach i zdebiałam musisz płacić ogromne rachunki z takim podejściem, i oszczędność nie znaczy brudactwo u mnie cztery osoby dwojka małych dzieci, pralka dwa razy w tygodniu i ostatnio zmywarka. Ale prysznic z termoregulacją i nie musze spuszczac litrów wody aby ustawić temperaturę do kapieli. Pralka z programem eco zmywarka z programem eco, kredytów nie bierzemy na wszystko odkładamy żeby nie było, że że tyle zarabiamy bo 2,600 na wszystkich ale zuzywam tyle ile potrzebuję. Myslenie nie boli a tym bardziej oszczędzanie a i kapiemy się codziennie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bez pardonu Fortum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.08, 20:19 i tak fortum zdziera z mieszkańców częstochowy kasę a wrona się cieszy i fotografuje z prezesami i ich chwali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spec_men Lokatorzy kwestionują rachunki za ogrzewanie IP: *.gprs.plus.pl 30.03.08, 00:38 Z zasobów spółdzielni prezesa J. kwestionujących rachunki są setki osób (a wciąż zgłaszają się nowi) - błąd popełniła firma rozliczeniowa (na zlecenie??) ale ne chce się do tego przyznać twierdząc, że jest OK. W większości przypadków podwójnie "cos tam" naliczyli i większość ma wzrost kosztów od 30 do 50 %. Pozostali mogli nawet tego nie zauważyć, jeśli rozlicznie przebiegło prawidłowo. Pozmieniali też współczynniki LAF i inne korekcyjne takie do wyliczeń i stąd jest problem. Albo im się kom zawiesił J Ogólnie zużycie ciepła na dany węzeł jest porównywalne z latami ubiegłymi, ale firma T schrzaniła robotę i z nadwyżką policzyła wszystkim zużycie ciepła. Ale na poprawkę nie ma co liczyć, bo takie u nas prawo, podzielniki maja jedynie dopuszczenie do użytku (deklaracja zgodności z normą 834) i nie zawsze są precyzyjnie zestrojone a ponadto systemy rozliczeniowe nie są doskonałe i nigdy nie będą. Standard wykonania bloków też pozostawia wiele do życzenia a przy takim systemie rozliczeń powinien być najwyższy.... Pozatym z tego, co mi mówili podzielniki nie były zamontowane w sposób zgodny z normą ale nikt do tego się nie przyzna, bo by parę osób straciło robotę jak zwykle u nas wszystko dobre ale na papierku, rzeczywistość to co innego. A nawiasem mówiąc w hutniku powinni wymienić już ekipę na nową ta już swoje zrobiła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaloryfer Re: Lokatorzy kwestionują rachunki za ogrzewanie IP: *.tktelekom.pl 30.03.08, 01:05 > A nawiasem mówiąc w hutniku powinni wymienić już ekipę na nową ta już > swoje zrobiła. raczej "swoje zarobiła" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spec_men i_N_f_O IP: *.gprs.plus.pl 30.03.08, 00:39 Z zasobów spółdzielni prezesa J. kwestionujących rachunki są setki osób (a wciąż zgłaszają się nowi) - błąd popełniła firma rozliczeniowa (na zlecenie??) ale ne chce się do tego przyznać twierdząc, że jest OK. W większości przypadków podwójnie "cos tam" naliczyli i większość ma wzrost kosztów od 30 do 50 %. Pozostali mogli nawet tego nie zauważyć, jeśli rozlicznie przebiegło prawidłowo. Pozmieniali też współczynniki LAF i inne korekcyjne takie do wyliczeń i stąd jest problem. Albo im się kom zawiesił J Ogólnie zużycie ciepła na dany węzeł jest porównywalne z latami ubiegłymi, ale firma T schrzaniła robotę i z nadwyżką policzyła wszystkim zużycie ciepła. Ale na poprawkę nie ma co liczyć, bo takie u nas prawo, podzielniki maja jedynie dopuszczenie do użytku (deklaracja zgodności z normą 834) i nie zawsze są precyzyjnie zestrojone a ponadto systemy rozliczeniowe nie są doskonałe i nigdy nie będą. Standard wykonania bloków też pozostawia wiele do życzenia a przy takim systemie rozliczeń powinien być najwyższy.... Pozatym z tego, co mi mówili podzielniki nie były zamontowane w sposób zgodny z normą ale nikt do tego się nie przyzna, bo by parę osób straciło robotę jak zwykle u nas wszystko dobre ale na papierku, rzeczywistość to co innego. A nawiasem mówiąc w hutniku powinni wymienić już ekipę na nową ta już swoje zrobiła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znów Re: i_N_f_O IP: *.gprs.plus.pl 30.03.08, 00:52 i jeszcze do poczytania www.almot-eco.com/index.php? strona=Artykuly&art=58&nazwa=Podzielnik%20koszt%C3%B3w%20ogrzewania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gogo Lokatorzy kwestionują rachunki za ogrzewanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.08, 09:39 To fakt, ta "banda" okrada nas sysytematycznie. Najwyższy czas, aby wymienić całą ekipe. W naszym bloku jeszcze nie wymieniono podzielnikow na te "wspaniale" elektroniczne i sytuacja jest podobna. Po kazdym rozliczniu ograniczam dopływ ciepła marznąc w zimnym mieszkaniu, a co roku ( mimo i tak juz wysokiego ryczałtu) doplacam i mam podwyższaną kwote ryczałtu. Wskazania podzielnikow sa oczywiście nieco niższe. Po przeczytaniu tych wypowiedzi ogarnia mnie przerażenie, co mnie czeka po wymianie podzielnikow na elektroniczne Nie chodze do spóldzielni z reklamacjami, ponieważ bylam raz i poza zszarpanymi nerwami nic nie wskórałam. Płacze i płacę, tak jak większość lokatorów. A moze by tak NIK sie tym wreszcie zajął. Dlaczego my z tych marnych dochodów mamy utrzymywać bande cwaniakow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viki Mieszkanie mi urosło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.08, 11:00 W rozliczeniu za 2007: - koszty podstawowe byly naliczne od 41.300 m.kw. - ryczałty łącznie od 7.200 m.kw co łącznie dawało 48.5 m.kw. co zgadz sie z moim metrażem. W rozliczeniu za 2008: - koszty podstawowe byly naliczne od 48.500 m.kw. - ryczałty łącznie od 7.200 m.kw co łącznie daje 55.7 m.kw Może mi ktoś to jakoś wyjaśnić? I jeszcze jedno pytanie. Na fakturze mam rozliczenie od 01.08 do 31.12 a podzielniki były odczytywane w lutym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rks CZEWA Re: Lokatorzy kwestionują rachunki za ogrzewanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.08, 12:16 Ty prezesino lepiej sie nie odzywaj bo juz masz w pysk jak cie spotkam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany Lokatorzy kwestionują rachunki za ogrzewanie IP: 89.174.23.* 30.03.08, 16:48 Czy ktoś kto zapłacił znacznie większą opłatę kosztów zmiennych(tych zależnych od zużycia indywidualnego) w porownaniu z zeszlym rokiem, mógłby skontaktować się ze mną mailowo (interesują mnie lokatorzy SM Hutnik)??? Adres: horde1@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Lokatorzy kwestionują rachunki za ogrzewanie IP: *.profiline.pl 30.03.08, 22:24 A my, będąc w zsobach RSM Hutnik otrzymaliśmy ZWROT - nieduży, bo nieduży ale liczony w SETKACH zł. W mieszkaniach jest ciepło i bez grzania, a w zimie trochę grzaliśmy gdy była potrzeba - małe dziecko przed kąpielą musi mieć pokój nagrzany na max - nawet teraz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiadka Re: Lokatorzy kwestionują rachunki za ogrzewanie IP: *.realestate.net.pl 30.03.08, 23:03 Metalurg wymienił firmę Techem na nową... ciekawe jak w tym roku będzie wyglądało rozliczenie CO ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wietnamski kucharz Lokatorzy kwestionują rachunki za ogrzewanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.08, 00:07 No fakt - zima była łagodna, nieprzegrzewałem się i mam 470 zł nadpłaty... Ale prezes Hutnika przesadza z dokładnością ocieplenia. Chyba nie wie jak to wygląda. W piwnicy wieją zimne wiatry (w "Naszej Pracy" w wymieniono również okienka piwniczne), dzięki nieszczelnym drzwiom na klatce schodowej podczas większych mrozów zamarza woda w rurze zbiornika wyrównawczego, przez dziury w trzymających się na samej farbie oknach klatki schodowej można wystawić palec. Mieszkam na parterze, i w związku z nieociepleniem części piwnicznej temperatura płytek podłogowych wynosi czasem około 5 stopni. Ci nade mną mają dużo większą nadpłatę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiktor Re: Lokatorzy kwestionują rachunki za ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 07:43 A mnie bez słowa zwrócono kwotę, którą zakwestionowałem. Nie mam pretensji, jeśli ktoś się pomyli. Administracja na Błesznie przeprosiła i w czym problem. Trzeba tylko się pofatygować osobiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowak Re: Lokatorzy kwestionują rachunki za ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 07:47 Potwierdzam - zwrócili i przeprosili. Niestety nie mogłem tego załatwić przez telefon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: Lokatorzy kwestionują rachunki za ogrzewanie IP: 212.87.241.* 31.03.08, 09:29 ale was spoldzielnia rucha hahahahahha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Re: Lokatorzy kwestionują rachunki za ogrzewanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.08, 17:05 T Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cxz Re: Lokatorzy kwestionują rachunki za ogrzewanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.08, 14:21 xcxz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lokator Re: Lokatorzy kwestionują rachunki za ogrzewanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.08, 15:57 Zobaczcie ile płaci sie za ogrzewanie w Spółdzielni "Segment" to zbledniecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milo Re: Lokatorzy kwestionują rachunki za ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.08, 17:29 zgadzam się ze rachunki dotyczace płatności zalokal sa za duże Odpowiedz Link Zgłoś