Dodaj do ulubionych

Dreczenie nauczyciela

IP: 216.40.249.* 05.09.03, 17:35
www.1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1656673.html
Oczywiscie zdarzenie mialo miejsce w Toruniu gdzie wyglada na to ze wine
bedzie mozna udowodnic,ale wydaje mi sie ze nie jest to przypadek
odosobniony.Jak sprawa wyglada w naszym miescie ,ciekawa jestem Waszych
opinii na temat w/w wydarzenia, gdzie tkwi przyczyna takiego zachowania
ktore w moich oczach jest patologia spoleczna,jak oceniacie zachowanie
dyrektorki i nauczyciela.
Obserwuj wątek
    • Gość: mac Re: Dreczenie nauczyciela IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 05.09.03, 18:07
      Nauczyciel zachował sie jak "ciota"...a swoją drogą na pewno nie jest to
      odosobniony przypadek.Takich sytuacji jest pełno tylko o nich się nie
      dowiadujemy jak w tym przypadku. Taki człowiek nie nadaje się na pedagoga,
      chyba minął się z powołaniem.
      • nemo007 Re: Dreczenie nauczyciela 05.09.03, 18:16
        Gość portalu: mac napisał(a):

> Nauczyciel zachował sie jak "ciota"...a swoją drogą na pewno nie jest to
        > odosobniony przypadek.Takich sytuacji jest pełno tylko o nich się nie
        > dowiadujemy jak w tym przypadku. Taki człowiek nie nadaje się na pedagoga,
        > chyba minął się z powołaniem.

Palant jestes zupełnie wyjatkowy. W szkole i Rambo niewiele moze, bo uczeń ma
        PRAW, a nauczyciel OBOWIĄZKI. A tak nawiasem, ile chciałbys płacić takiemu
        Rambo za przebywanie z tymi niewiniątkami. A moze Ty tego nie ogladałes, a
        tylko czytałeś?
        • Gość: jot Re: Dreczenie nauczyciela IP: frodo:* / 192.168.5.* 05.09.03, 18:21
          Dla tych którzy tego nie widzieli polecam stronę www.uwaga.onet.pl
          i oglądanie dziś uwagi w tvn o 19.45. Będzie c.d.
        • Gość: mac Re: Dreczenie nauczyciela IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 05.09.03, 19:36
          nemo007 napisał:

> Palant jestes zupełnie wyjatkowy. W szkole i Rambo niewiele moze, bo uczeń ma
          > PRAW, a nauczyciel OBOWIĄZKI. A tak nawiasem, ile chciałbys płacić takiemu
          > Rambo za przebywanie z tymi niewiniątkami. A moze Ty tego nie ogladałes, a
          > tylko czytałeś?

Słuchaj baranie, ogladalem i to nawet kilka razy. Pedagog, nauczyciel to musi
          być człowiek z autorytetem, do ktorego ma sie większy lub mniejszy szacunek. I
          wcale nie musi byc jakimś Rambo. Na pewno mają wiele innych "instrumentów" do
          użycia w takich sytuacjach, lepiej działających niż uniki i zasłanianie się
          rękoma, do takiej sytuacji w ogóle nie powinno dojść!!! Ale jak ta ciota się
          bała powiedzieć o tym komuś ,np. dyrektorce, albo przedsięwziąć inne kroki to
          teraz dzięki sobie jest sławny w całej Polsce, a ludzie mają o czym gadać na
          temat "ach ta dzisiejsz młodzież!!".

ps. i nie bronie tutaj tej bandy bezmózgowych debili, "uczniów"...
          • Gość: Immortal Re: Dreczenie nauczyciela IP: *.bis.czestochowa.pl 05.09.03, 21:15
            Jestem z wyksztalcenia nauczycielem i troche uczylem w roznych szkolach za
            sprawa praktyk. I jak wiadomo praktykantow jeszcze bardziej sie olewa (wiem bo
            sam tak postepowalem z nimi hehe), ale nie mialem takich problemow. Jednak
            prawda jest taka, ze jakbym spotkal sie z czyms takim na swojej lekcji to dlugo
            by to nie trwalo, trudno wylecialbym ze skzoly, ale gnoj jeden czy drugi dostal
            by wpierdal... i tyle.
            a tak swoja droga pozdrawiam pewne klasy z Traugutta z ktorymi mialem lekcje.
            Szczegolnie pewna ówczesną 4 i jedna 3. Bardzo fajnie was wspomiam.
            • mmaly Re: Dreczenie nauczyciela 05.09.03, 21:39
              Jestem nauczycielem, który słowami dyrektorki z tamtej szkoły "nie dał sobie wejść na głowę", mimo że uczę czasami dwudziestodwuletnich dryblasów. Myślę, że winę ponoszą tu wszyscy po trochu. Na pewno nie bronię gnojków, bo trudno się śmiać z ich "dowcipu", ale nie bronię też ani dyrektorki, która w trosce o nabór i dobre samopoczucie młodzieży na pewno nie reagowała na problemy z tym nauczycielem od samego początku roku szkolnego. I nie bronię samego nauczyciela, bo z nim też coś jest nie tak. Trzeba mieć szacunek do swoich uczniów i oni muszą mieć do Ciebie pewien szacunek. Coś było tam nie tak.
              Wasze głosy o tym, że uczniowi wolno wszystko, a nauczycielowi nic na pewno wyrażają pewną ogólną tendencję i coś jest nie tak, ale z tym musimy sobie jakoś radzić.
              Miałem kiedyś lekcje jako dwudziestoparoletni chłopak z czterdziestoosobową grupą facetów z mechanicznej zawodówki w naszym zespole. Chłopaki nie umieli się podpisywać, a co tu dopiero mówić o nauce angielskiego. Jak się schlali na praktyce, to rozebrali most na rzece. A jak wystawiłem im oceny na koniec trzeciej klasy, to kupili mi jabola. Nie wiedziałem co z tym jabolem zrobić, ale w końcu od nich przyjąłem, bo co miałem zrobić. Dało się z nimi dogadać.
              Dziś wspominam ich jako jedną z najsympatyczniejszych klas, jakie uczyłem.
              Trochę tego nauczyciela nie rozumiem. Siedzieć tak, dawać się. On nawet nie wstał zza biurka. No jeszcze raz mówię, że nie bronię gnoi, ale w sumie za co oni mieli gościa lubić i szanować?
              Ale ze skruchą biję się w piersi co do jednego. Gdy chodziłem paręnaście lat temu do Traugutta, czyli dość co by nie mówić renomowanego liceum, dokładnie to samo odbywało się u jednej z nauczycielek lekcja w lekcję. Zenie wyrywaliśmy dziennik, wyzywaliśmy ją, zamknęliśmy ją kiedyś w szafie, wbijaliśmy nóż w biurko, sikaliśmy jej do kwiatka w rogu klasy, obnażaliśmy się przed nią, szantażowaliśmy przy stawianiu ocen, ba , skreślaliśmy przy niej oceny, które ona wpisywała do dziennika i wpisywaliśmy sobie piątki. Mówiąc my mam na myśli nas wszystkich, kolejne paręnaście roczników uczących się w Traugutcie za czasów Zeny.
              Dziś współczuję Zenie tego, co jej robiliśmy. Nie dowierzam, jak to było, że dyrektorka nie reagowała, nie dowierzała wręcz, że to prawda. Wstydzę się tego, co robiliśmy. Ale cóż. Teraz ja sam jestem nauczycielem i patrzę na to z innej strony.
              • Gość: Lotnik Re: Dreczenie nauczyciela IP: *.premex.pl 05.09.03, 21:51
                Chora sytuacja, brak mi słów. Po co wogóle żyją tacy ludzie jak ci "uczniowie"
                i ten cielątkowaty nauczyciel? Może powinni się pooblewać benzyną i podpalić,
                to byłby większy efekt?
          • Gość: XKX Re: Dreczenie nauczyciela IP: *.org.pl 08.09.03, 18:41
            Z jedej strony to zgadzam sie z tobą osoba która nie umie zareagowac na hymm
            swawolne zachowanie klasy nie powinna być nauczycielem to jedna strona medalu
            druga strona to problem dlaczego nie poinformował o tym oficjalnie "góry" czyli
            dyrekcji? Osobiscie mnie to nie dziwi - bo jaka sytuacja jest w oswiacie kazdy
            wie gosc po prostu bal sie stracic prace bo jesli nie daje sobie rady to sie go
            zwolni i przyjmie takiego co rade sobie da i tyle. O to cala tajemnica.
    • Gość: citimen@op.pl Re: Dreczenie nauczyciela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.03, 01:08
      wg mnie nauczyciel dał dupy jak złoto ... jakby tacy gówniarze mnie tak
      prowokowali to nie wiem .. chociaz wiem że nie mam kwalifikacji na nauczyciela
      ani chęci pracowania w tym zawodzie to w końcu ten gośc na filmie jest facetem
      podobno inteligentnym .. i co to o nim śwadczy ,, DUPA NIE FACET .. taka jest
      prawda ... a na koniec .. ehehe .. na pewno nie zapisze sie ani nikomu go nie
      polecę na korepetycje ...
      • Gość: Filip Re: Dreczenie nauczyciela IP: *.look.ca 06.09.03, 07:21
        Andrzej Pawlik, dyrektor Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego

- Historia z Torunia pokazuje "zamerykanizowanie" naszej młodzieży.

Rzeczywiscie ; Dyrektor Szkul Ekonomicznych to wlasciwa osoba mogaca sie w tym
        temacie wypowiadac...O zgrozo !

Szanowny Panie Pawlik.
        To nie nasza mlodziez sie "zamerykanizowala" tylko takich starych jak Pan
        ogarnal juz totalny idiotyzm. Poprostu w ostatnim czasie takich starych debili
        przybylo. To im Ameryka uderzyla na mozg nie zas, jak Pan to uwaza ; "naszej
        mlodziezy".
        Mlodziez Drogi Panie jest wciaz taka sama - NIEDOJRZALA !

• mmaly Re: Dreczenie nauczyciela 06.09.03, 10:24
          Na Warszawskim forum jest dyskusja na ten temat:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51&w=7802212
          Ten nauczyciel może i jest ciota i dupa wołowa, ale nauczyciel naprawdę nie ma takiej władzy, jak paręnaście lat temu i nie można za wszystko winić tylko jego.
          Dyrekcje szkół często liżą po tyłkach rodziców i opieprzają nauczycieli w obecności uczniów nie wysłuchując w ogóle racji nauczyciela. Dyrekcje często mówią nauczycielowi wprost, że niby ma racje, ale poniesie konsekwencje służbowe, bo szkoła ma być przyjazna uczniowi i uczeń w szkole rządzi.
          Tak jest odkąd na wszystkich szczeblach edukacji od gimnazjum po studia zrodziła się konkurencja o nabór, podczas gdy konkurencja w dziedzinach takich jak kompetencja, poziom itd jest jeszcze w powijakach.
          • mmaly Re: Dreczenie nauczyciela 06.09.03, 10:32
            Swoją drogą poza podanym przeze mnie przykładem Zeny parę postów powyżej, świadczącym o tym, że "dręczenie nauczycieli" to nic nowego, chciałbym przytoczyć jeszcze dwa:
            Matematyk legenda kilku częstochowskich liceów, profesor Hieronim Zyguła, nauczyciel, którego sobie bardzo cenię i który nauczył mnie wszystkiego, co umiem w zakresie logiki i matematyki (chociaż niektórzy na tym forum mają do mojego logicznego myślenia pewne zastrzeżenia), w czasie lekcji chodząc po klasie palił jednego papierosa po drugim. Wypalał ze dwie paczki Caro dziennie podczas lekcji. Kiepował na podłodze pomiędzy ławkami. Nikomu z nas nie przyszło do głowy protestować. Ba! Nawet nie wydawało nam się to niestosowne.
            Gdybym ja zapalił papierosa na lekcji, wyleciałbym z pracy (nota bene nie palę).
            Germanista legenda mojego liceum, którego nazwiska nie wspomnę, bo po powrocie z zagranicy ponownie pracuje, bił nas linijką i wyzywał od matołów. Gdybym ja zwrócił się dziś do ucznia per "matołku", wylądowałbym na dywanie u dyrektora i dostał pewnie naganę.
            Więc coś naprawdę w tym jest, że nauczycielowi wolno coraz mniej, a uczniowi coraz więcej. Nie twierdzę, że wszystko w tym jest złe, ale też nie wszystko jest dobre.
            I jeszcze raz podkreślam, że nie bronię tego nauczyciela, bo on faktycznie jest dupa wołowa, ale to nie tylko jego wina, że doszło do tego incydentu. A po drugie, porozglądajcie się po swoich szkołach i szkołach swoich dzieci, tam się dzieje to samo, tylko że TVN tego nie pokazał.
            • Gość: ab Re: Dreczenie nauczyciela IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 06.09.03, 15:03
              i doczekaliśmy czasu,w którym człowiek wrażliwy, delikatny, kulturalny nie ma
              racji bytu w społeczeństwie bo okazuje się
              być "nieudacznikiem", "ciotą"....jest- delikatnie mówiąc-śmiesznym dziwakiem!?.
              Niechętnie, ale życzę tym "mądrym", odważnym by nigdy nie znaleźli się na
              miejscu Tego nauczyciela. A tak swoją drogą takie zachowania (no może nieco
              mniej drastyczne) są w większości szkół począwszy od gimnazjów. Mam pytanie.
              Gdzie są rodzice? Gdzie jest pani Łopatkowa, wielka zwolenniczka bezkarnego
              wychowania i co ona ma do powiedzenia w związku z zaistniałą sytuacją?
              • nemo007 Re: Dreczenie nauczyciela 07.09.03, 10:55
                Gość portalu: ab napisał(a):

> i doczekaliśmy czasu,w którym człowiek wrażliwy, delikatny, kulturalny nie ma
                > racji bytu w społeczeństwie bo okazuje się
                > być "nieudacznikiem", "ciotą"....jest- delikatnie mówiąc-śmiesznym
                dziwakiem!?.
                >
                > Niechętnie, ale życzę tym "mądrym", odważnym by nigdy nie znaleźli się na
                > miejscu Tego nauczyciela. A tak swoją drogą takie zachowania (no może nieco
                > mniej drastyczne) są w większości szkół począwszy od gimnazjów. Mam pytanie.
                > Gdzie są rodzice? Gdzie jest pani Łopatkowa, wielka zwolenniczka bezkarnego
                > wychowania i co ona ma do powiedzenia w związku z zaistniałą sytuacją?

Szkoda, ze jesteś jedyną(ym?) piszacą(ym?) w tym duchu. Ja pragnę zauważyć
                jeszcze cos. Nie jest możliwe, aby dyrekcja szkoły o tym nie wiedziała. Zarzut
                jednego z moich adwersarzy, ze nauczyciel nie mówił nic dyrekcji jest
                niepoważny i nieprawdziwy, bo mówił. Mówił jak powiedział "ogólnie", ale nikt
                go pewnie o szczegóły nie pytał. Nizej w tym watku jest bardzo mądra wypowiedź
                jw o mobbingu. Jesli dyrekcja wiedziała o sprawie (a sadzę, że wiedziała bo np.
                podobną opinie o tej klasie miał katecheta) i nic nie robiła, to był to własnie
                mobbing. Mam wrazenie, ze większość piszących o "dupowatym" nauczycielu ma
                metne pojecie o zwiazkach inteligencji z wrażliwoscią. Jakoś nie widac wsród
                naszych "twardzieli" jednostek wybitnie uzdolnionych. A ten matoł Einstein był
                bardzo wrażliwy i jeszcze grał na skrzypcach. nie twierdzą, że anglista z
                Torunia jest geniuszem, ale tylko duża wrażliwość pozwala zauważać rzeczy
                naprawdę ważne.
                • mmaly Re: Dreczenie nauczyciela 07.09.03, 13:26
                  nemo007 napisał:

> Szkoda, ze jesteś jedyną(ym?) piszacą(ym?) w tym duchu.

Jaka szkoda, że nie czytamy wzajemnie swoich postów, tylko każdy gada, co sam ma do powiedzenia.
                  Pozdr.
                  • nemo007 Re: Dreczenie nauczyciela 07.09.03, 17:49
                    mmaly napisał:

> nemo007 napisał:
                    >
                    > > Szkoda, ze jesteś jedyną(ym?) piszacą(ym?) w tym duchu.
                    >
                    > Jaka szkoda, że nie czytamy wzajemnie swoich postów, tylko każdy gada, co sam
                    m
                    > a do powiedzenia.
                    > Pozdr.

Przepraszam, masz rację. Ja jestem po prostu mocno wkurzony i Twój głos
                    zabrzmiał mi trochę za słabo. Za słabo na tle tych madrali, co to ze szkoły
                    chcieliby zrobic wietnam lat 60 i 70 tych, a z nauczycieli osobników typu
                    Rambo. Możesz też porównac to do amerykańskich więzię, albo sowieckich łagrów z
                    ich straznikami i zakonnymi worami. Zabulimy za to wszyscy, bo to własnie te
                    urocze "dzieciaki" (to ich wychowawca, który podobno o niczym nie wiedział.
                    Jako belfer odpowiedz sobie sam, czy to mozliwe) będą decydowac np. o tym jaką
                    dostaniemy emeryturę.
    • Gość: ujkol Re: Dreczenie nauczyciela IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.03, 18:30
      Gość portalu: Karolina napisał(a):

> www.1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1656673.html
      > Oczywiscie zdarzenie mialo miejsce w Toruniu gdzie wyglada na to ze wine
      > bedzie mozna udowodnic,ale wydaje mi sie ze nie jest to przypadek
      > odosobniony.Jak sprawa wyglada w naszym miescie ,ciekawa jestem Waszych
      > opinii na temat w/w wydarzenia, gdzie tkwi przyczyna takiego zachowania
      > ktore w moich oczach jest patologia spoleczna,jak oceniacie zachowanie
      > dyrektorki i nauczyciela.

widzilem jak uczen kopnol nauczyciela w dupe przed szkola gim.nr13
      • Gość: jw mobbing w szkołach IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 06.09.03, 18:35
        MOBBING W SZKOLE

Szokujący materiał z toruńskiego technikum to drastyczny przykład zachowań
        mobbingowych, w tym przypadku uczniów w stosunku do nauczyciela.
        Mobbing to psychiczne, długotrwałe szykanowanie pracownika w pracy przez
        przełożonych lub przez innych pracowników. W odniesieniu do szkoły takie
        zachowania określa się na ogół mianem bullying. Psychicznie można (
        nauczyciel, inni uczniowie) szykanować ucznia, ale i grupa uczniów jak widać na
        przykładzie z technikum toruńskiego może szykanować nauczyciela.
        Terror psychiczny występuje także w uczelniach wyższych, ale jest słabo poznany
        bo ukrywany pod dywanem. Nieco na ten temat można przeczytać na stronie
        www.mobbing-jwieczorek.ans.pl

Można mieć nadzieję, że przedstawiony sprawa spowoduje bliższe zainteresowanie
        resortu edukacji sprawami mobbingu. Potrzebne są kompleksowe badania na
        szczeblach wszystkich szkół . Niestety pojęcie mobbingu nie istnieje w polskim
        prawie i ofiary nie maja wiele szans na dochodzenia swoich roszczeń przed
        polskimi sądami. Potrzebne są zmiany w prawie zgodne z tendencjami w krajach
        europejskich. Prawo antymobbingowe obowiązuje już w m,.in. w Szwecji, Francji.
        Najwyższy czas aby zostało wprowadzone w Polsce.
        Winny być prowadzone kursy antymobbingowe dla nauczycieli, także w szkołach
        wyższych które winny przygotowywać do walki z mobbingiem. Potrzebni są
        mediatorzy dla rozwiązywania problemów. Na uniwersytetach amerykańskich , a
        także europejskich (np. w Hiszpanii) istnieją biura 'University Ombudsman'.
        Zadaniem takiego rzecznika (i zespołu) jest rozwiązywanie konfliktów wśród
        społeczności akademickiej, prowadzenie mediacji, zapobieganie mobbingowi itd. U
        nas takich biur nie ma.
        Niewątpliwie w naszych uczelniach potrzebni są rzecznicy akademiccy niezależni
        od władz uczelnianych a umocowani np. przy urzędzie prezydenta miasta czy
        wojewody. Na uczelniach uczy się nauczycieli (mobbingujących albo
        mobbingowanych) , a także rodziców uczniów (mobbingujących albo
        mobbingowanych). Trzeba reformy zaczynać od głowy. Jeśli się nie zreformuje
        uczelni to szkoły ‘niższe’ będą takie jakie są.
        .

• Gość: jw Re: Dreczenie nauczyciela IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 07.09.03, 20:19
      Dzis 'POd napieciem' TVN 21.50 afera toruńska
    • Gość: mac Re: Dreczenie nauczyciela IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 08.09.03, 10:45
      no i co tam ciekawego w "Pod napięciem" było?? bo nie ogladalem...
      • Gość: Gość portalu: jw mobbing w szkołach IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 08.09.03, 18:32
        Zadręczyć nauczyciela. Uczniowie znęcali się nad anglistą
        www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1655725.html

Lekcja przemocy - spisane z taśmy filmowej

www2.gazeta.pl/edukacja/1,27095,1655730.html

Mówi dręczony nauczyciel: Bałem się. Nie potrafiłem sobie z tym poradzić

www2.gazeta.pl/edukacja/1,27095,1655733.html

Toruńscy uczniowie poniewierający nauczyciela staneli przed szkolną komisją

www1.gazeta.pl/wyborcza/1093892,34513,1657823.html?v=0&f=28
        Mobing na Politechnice Wroclawskiej
        pryzmat.pwr.wroc.pl/Pryzmat_163/?

Badania nad przemocą
        <a
        href="galaxy.uci.agh.edu.pl/~bip_agh/archiwum_bip/_2002/_100/10_100.html"
        target="_blank">galaxy.uci.agh.edu.pl/~bip_agh/archiwum_bip/_2002/_100/10_100.ht
        ml</a>

Mobbing w Akademii Rolniczej w Krakowie
        www.poloniamiami.com/nades1.htm

Czarne Owce wsrod nauczycieli
        www.lancut.com.pl/SamioSobie/PHP/shownews.php?&OURNEWS_ID=605&Type=S

Apel przeciwko przemocy w szkole
        slimak.sciaga.pl/prace/praca/13282.htm

Mobbing w szkole
        www.znp.edu.pl/prasa/art21.htm
        Mobbning to przesladowanie w szkole
        www.vulcan.pl/eid/archiwum/2002/03/mobbning.html

Przemoc w szkole (różne jej oblicza, przyczyny powstawania, oraz środki
        zaradcze)
        <a
        href="www.studenci.pl/ref_pedag/ref_pedag22.html#_ftnref4"target="_blank"
        >www.studenci.pl/ref_pedag/ref_pedag22.html#_ftnref4</a>

Dyrektor szkoły oskarżony o mobbing
        www1.gazeta.pl/warszawa/1,39250,1561559.html

www.mobbing-jwieczorek.ans.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka