Dodaj do ulubionych

Docieplanie poooomocy!!!!!!!!!

23.05.08, 23:14
Czy jest ktoś kto zna się na docieplaniu budynków?
Chcę docieplić dom wykonany z pustaka żużlowego ,ściana jest gruba na dwa pustaki i pomiędzy nimi jest szczelina o grubości ok 5 cm.
Szczelina ta jest pusta dom z lat 70 tych jeżeli ktoś się orientuje
jakiej grubości styropian powinien być zastosowany bardzo proszę o podpowiedz ,pytałem już wielu i każdy mówi co innego.
Wiem że możliwe jest dokładne sprecyzowanie tego ale nie mogę znalezć niczego co mówi w jaki sposób to zrobić a inwestycja jest bardzo kosztowna i nie chciałbym popełnić błędu .

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
slawekem@wp.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: bangooo Re: Docieplanie poooomocy!!!!!!!!! IP: *.apus-net.pl 23.05.08, 23:24
      oblicz sobie przenikanie ciepła przez ściane twojego budynku, znając grubość poszczególnych warstw i poszczególne współczynniki przenikania ciepła przez każdą warstwe (pustak, powietrze, tynk) spokojnie obliczysz grubość warstwy wymaganego styropianu GOOGLE i jeszcze raz GOOGLE dokształcisz się przy okazji i nikogo nie będziesz musiał prosić ....
    • Gość: ... Re: Docieplanie poooomocy!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.08, 08:32
      A myślałeś o dociepleniu budynku poprzez wtłoczenie między pustaki -w szczelinę
      powietrzną-dylatacyjną/ materiału ocieplającego?(są różne
      np,włóknina,styropian,...).Czyni się tak gdy jest-istnieją taka przestrzeń,a
      elewacja zewnętrzna jest np. nadal atrakcyjna.Istnieją już takie firmy w naszym
      okręgu(cz)zajmujące się ta metodą ociepleń.Zdrowia na budowie.p
      • slawekem4 Re: Docieplanie poooomocy!!!!!!!!! 24.05.08, 13:33
        Tak myślałem o tym lecz budynek nie posiada żadnej elewacji a wtedy to mija się
        z celem.
        • Gość: Zorro Re: Docieplanie poooomocy!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.08, 15:27
          styropian 8 powinien wystarczyć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka