depresciak 01.06.08, 21:55 "Królestwo Boże jest w Was, a nie w domach z drewna i kamienia." Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: axl Ołtarz od Siemensa? Na ofiary? IP: 79.139.64.* 01.06.08, 22:57 A co już Jezusowa ofiara okupu to za mało? Trzeba dalej ofriary na ołtarzach składać? Proszę o wytłumaczenie mi tego. Odpowiedz Link Zgłoś
wed05 Re: Ołtarz od Siemensa 01.06.08, 23:17 Jak chcesz sprzedać produkt to musi być ładny, to są takie... względy estetyczne. Fałszywce... ciekawe ilu dzieciom uratowano by zdrowie albo i życie zamiast budowania OLTARZA - w imię czego ja sie pytam ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip W czasie II Wony Światowej... IP: 212.244.68.* 02.06.08, 08:26 W czasie II Wony Światowej fabryki siemensa produkowały i dostarczały środki zagłady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miłośnik koki Re: Ołtarz od Siemensa IP: *.tktelekom.pl 02.06.08, 09:45 Ciekawy jestem, jaki interes miała w tym działaniu firma Siemens. Bo przecież z "czystej miłości bliźniego" tego nie zrobiła. Pewnie niebawem zobaczymy o co chodziło ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alik Ołtarz od Siemensa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 09:52 Niemcy wiedzą ,że o władzę trzeba dbać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ateista Jak w czarnej Afryce IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.08, 11:17 Ołtarze bliżej wiernych. No bo kapłan musi widziec KTO co robi w czasie mszy,czy oddaje cześć jemu i Bogu /w tej kolejności/ czy przyszedl, zeby posiedziec w cieple czy podlubać w nosie. Jeszcze troche i będziemy musieli tańczyć wokół GURU jak w dzikich plemionach Aftyki. Boże ...przecież Tobie nie o taką cześć choddziło? Zobacz co ci Twoi wybrańcy MAMONY wyprawiają, a tu nie ma na leki dla onkologicznie chorych, zamyka sie szpitale,brak biednym na bułki książki, emerytom na leki. No jeśli Tobie Boże o taką chwałe i takim kosztem chodzi, to ja wysiadam z tego pociągu. A może Simens w razie sprzedaży Katedry, za swoje "udziały" bedzie miał prawo pierwokupu ??;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el Re: Ołtarz od Siemensa IP: *.crowley.pl 11.06.08, 15:27 Ale to nie fundowała siemens Ag tylko Siemens Sp.z o.o baranku Odpowiedz Link Zgłoś
ziarenko1.1 Ołtarz od Siemensa 02.06.08, 13:16 autorom tych wpisów proponuję wizytę u psychiatry póki nie jest za póżno . a jak beda jedną nogą na tamtym świecie to wtedy do księdza . to jest kasa tej firmy nie wasza mają ochotę to dają nic wam do tego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Ołtarz od Siemensa IP: *.um.gov.pl 02.06.08, 14:11 Popieram ziarenko. Dodam, jeszcze, że jak ktoś z ujadaczy tak biadoli, że chorzy i biedne dzieci przez ten dar firmy Siemens jeszcze bardziej zachoruje lub zbiednieje, niech się sam zastanowi i spróbuje sobie przypomnieć, co samemo ofiarowało potrzebującym. Wielu ma gębę pełną frazesów i obelg, a sami nigdy znaczącej pomocy nie ofiarowali - hipokryzja w czystej postaci (nie liczę tu drobnych do puszek np. na WOŚP). Siemens to bogata firma i wspiera wiele przedsiewzięć. I to czyba bardzo dobrze drodzy częstochowianie, że także ołtarz w częstochowskiej katedrze! Brawo dla ks. Mikołajczaka! Tak na marginesie to kasa przeznacza na wszystko co nie jest pomocą społeczną (dla chorych i biednych dzieci)to kasa źle wydana???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arkadius Re: Ołtarz od Siemensa IP: *.gprs.plus.pl 02.06.08, 17:30 Każda kasa wydana na Kościół jest źle wydana. To jest instytucja, która zgarnia tyle pieniędzy, że dodatkowe są już nie potrzebne. Zobaczmy jak wygląda nasze miasto na tle innych dużych miast. Bida z nędzą, że tak powiem. A dlaczego? Bo większość pieniędzy zamiast iść na rozbudowę dróg, remonty kamienic itp. jest przeznaczana na nowy kościół, który w końcu i tak zostanie kiedyś sprzedany, bo wiernych coraz mniej, a pomników coraz więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: icco Re: Ołtarz od Siemensa IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.08, 20:29 Bardzo dobrze popieram zakup w całej rozciągłości, dzięki niemu wierni będą bliżej Boga... Rośnie kolejna wieża babel. A to że w Częstochowie wydaje się pieniądze tylko na kościoły i sprawy związane z JG to kolejna sprawa, nie wiem o czym myślą, może że dzięki pielgrzymom wypromuje miasto? Przyciągnie inwestorów? A w tym czasie komunikacja w Częstochowie kuleje i to bardzo. Sekta z wysokiej wieży powinna się sama finansować, ale najlepiej to byłoby to zburzyć, zaorać i zrobić jakiś parking, centrum rozrywki, albo wiele innych rzeczy których brakuje w tym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Ołtarz od Siemensa IP: *.icis.pcz.pl 02.06.08, 21:29 Pieniazdze na koscioly nie pochodza z budzetu miasta - w sporej czesci moga pochodzic z tego co daja wierni, ale to juz ich wola skoro chca dawac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miłośnik koki Re: Ołtarz od Siemensa IP: *.tktelekom.pl 11.06.08, 19:11 > Pieniazdze na koscioly nie pochodza z budzetu miasta - w sporej > czesci moga pochodzic z tego co daja wierni, ... Panie xx, jak sam Pan napisał, pieniądze pochodzą "w sporej części"..., nie jest to dokładne określenie a i tak nie wiadomo z jakiego źródła pochodzi ta reszta kasy. Napisał Pan też, że "mogą pochodzić", nie wyklucza to zatem sytuacji, że owe pieniądze nie muszą pochodzić z tych źródeł, które Pan raczył wymienić. Zastanówmy się więc, skąd pochodzą pieniądze na takie budowy. Panie xx, albo coś z logiką u Pana nie tak, albo nie wie Pan o czym pisze a pisze Pan jak neofita. PS. ciekawy jestem, czy w pracy zawodowej też jest Pan taki precyzyjny ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Ołtarz od Siemensa IP: *.icis.pcz.pl 11.06.08, 21:07 Nie wiem z czego KK buduje swoje koscioly - w sensie finansow. Nie jestem ksiegowym KK. Nie pochodza z budzetu miasta, to na pewno - z budzetu panstwa tez nie - za wyjatkiem Swiatyni Opatrznosci Bozej. Oprocz tego co daja wierni to moga byc rowniez inne zrodla. Nie wiem tez jaki jest udzial poszczegolnych czesci. Stad moje okreslenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Ołtarz od Siemensa IP: *.icis.pcz.pl 02.06.08, 21:33 P.S. Miasto daje okolo 100-200 tysiecy rocznie na renowacje katedry jako zabytku. Katedra w Czestochowie jest rzeczywiscie zabytkiem duzej klasy i piekna budowla - szczegolnie teraz nabiera to znaczenia gdy tuz obok powstaje Galeria Jurajska. Na tle Katedry Galeria prezentuje sie ciekawie od strony DK-1. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miłośnik koki Re: Ołtarz od Siemensa IP: *.tktelekom.pl 11.06.08, 19:00 > ... Katedra w Czestochowie jest rzeczywiscie zabytkiem > duzej klasy i piekna budowla - szczegolnie teraz nabiera to > znaczenia gdy tuz obok powstaje Galeria Jurajska. no, panie xx, jeżeli katedra musi się wspierać powstającą Galerią, to jest dobrze ;-) PS. a jakby nie było tła, to galeria prezentowała by się jak? Nijak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Ołtarz od Siemensa IP: *.icis.pcz.pl 11.06.08, 21:08 Prosze dokladniej sie wczytac w to co napisalem mlosniku koki albo innego zielstwa :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stasiu Ołtarz od Siemensa IP: *.chello.pl 02.06.08, 22:24 siemens kupuje sobie odpuszczenie grzechow. w czasie wojny polacy robili u nich w fabrykach przy produkcji broni dla hitlerowcow. a kto wie jaka firma finansowala modrenizacje ogrzewania na jasnej gorze?? niemiecki producent kotłów grzewczych Buderus. tej samej marki kotly sa w auschwitz gdzie palono żydow. tez sobie odpuszczenie kupuja. niemcu wiedza jak sobie przyszlosc zabezpieczyc. paulinki modla sie w podzience w ich intencji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzio / walnięty/ Re: Ołtarz od Siemensa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.08, 18:44 ......czytam, czytam i oczom nie wierzę. Czyżby nagle społeczeństwu naszego "dobrego miasta" przejrzało na oczy?????? Oprócz paru postów / na kilometr pachnących moherem / same rozsądne wypowiedzi. Aż serce rośnie, widząc że naród zaczyna myśleć. A już zaczynałem tracić nadzieję. Dzięki Ci Panie! Dyzio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: herman Re: Ołtarz od Siemensa IP: 195.205.202.* 11.06.08, 18:55 Gość portalu: stasiu napisał(a): > grzewczych Buderus. tej samej marki kotly sa w auschwitz gdzie palono żydow zastanawiałem sie, czy kupić kocioł tej firmy, teraz wiem, ze kupię na pewno, cenię firmy z tradycjami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Ołtarz od Siemensa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.08, 19:43 Moim skromnym zdaniem Ołtarz , to miejsce czci Boga, miejsce,do którego się modlimy w skrytości ducha. Nie podoba mi się, że kapłan odprawia Mszę tyłem do Ołtarza, a jednocześnie odnoszę wrażenie, że sam się od Boga oddala. Chcąc nawiązać kontakt z wiernymi, powinien wygłaszać kazanie z ambony, bo temu one zawsze służyły i służyć powinny.Tak odprawiały się Msze w czasach mojego dzieciństwa.Kościół był miejscem świętym i tajemniczym, w najlepszym tego słowa znaczeniu. Ludzie się naprawdę inaczej modlili, goręcej i prawdziwiej.Tradycje powinny być zachowane. Nasza wiara nie powstała teraz, nie niszczmy świętej tradycji, bo stracimy NARÓD. Chyba, że komuś na tym zalezy... Odpowiedz Link Zgłoś