Dodaj do ulubionych

Kierowcy !!!!!!!

06.07.08, 12:37
powiedzcie kiedy wreście wyłączymy te światła w samochodach
Obserwuj wątek
    • Gość: ben Re: Kierowcy !!!!!!! IP: *.pcz.pl 06.07.08, 12:45
      jak sie 2 niedziele palmowe do kupy zejda ;P
    • Gość: kierownik Re: Kierowcy !!!!!!! IP: *.tktelekom.pl 06.07.08, 12:53
      Ja wyłączam tuż po zgaszeniu silnika i wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki (lewą
      ręką wyłączam światła, prawą majstruję przy stacyjce), a przed tym jak wysiądę.
      Zdaję sobie sprawę, że są różne szkoły wyłączania świateł ale ja właśnie tak to
      robię. Tak mi wygodnie i się już przyzwyczaiłem.
      • Gość: Kacper Re: Kierowcy !!!!!!! IP: *.125.inds.pl 08.07.08, 22:52
        kolego masz niedobre auto powinno byc przystosowane do jazdy na
        światłach {kraje Skandynawskie} poczytaj troszke a niepisz
        gł........
    • Gość: Srary Praktyk Re: Kierowcy !!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 14:24
      .......a cóż Ci tak te światła przeszkadzają??????
      Czytałem niedawno w jakimś czasopiśmie, że przeprowadzono ankietę
      / badania / w Skandynawii na temat używania świateł przez cały rok.
      Okazało się, że procent wypadków od czasu wprowadzenia tego
      przepisu, zmniejszył się o 7 - 12%. Już to upoważnia nas do
      zastosowania tego przepisu i w naszym kraju.
      Mnie to nie przeszkadza.
      Pozdrawiam,
      ....... Praktyk.
      • Gość: Juleńka Re: Kierowcy !!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.08, 00:00
        Mają jednak wycofać się z decyzji o całorocznej jeździe na światłach.
        W Polsce wykazano, że jazda na swiatłach nie wpływa na ilość
        wypadków, za to zwiększa zużucie paliwa.
        I o to pewnie chodziło autorowi wątka.
        Jakoś tam mają się dogadać w tej sprawie...
        Ja jestem za włączonymi światłami przez cały rok:)
        • Gość: kacper Re: Kierowcy !!!!!!! IP: *.125.inds.pl 08.07.08, 22:47
          "juleńka
          ' to tylko 0,5litra na 100km. tak to jest ,Ty kupujesz a oni się
          ciesza z Twojej nieświadomości hihihihihihih
          • Gość: depreściak co za bzdury z tym spalaniem IP: *.adsl.inetia.pl 09.07.08, 10:17
            U nas większość dróg ma nierówną nawierzchnię. Najczęściej jeździ się w miastach
            na krótkich odcinkach między skrzyżowaniami, po wąskich i krętych ulicach,
            pełnych podjazdów i zjazdów. Wszystko to sprawia, że często zmieniamy położenie
            pedału gazu, co z kolei powoduje zmiany w układzie zasilania, a następnie
            zwiększone zużycie paliwa.
            Dodatkowo zimą nasz samochód musi pokonać większe opory toczenia po śniegu.
            Wieksze opory stawiają także zagęszczone przez zimno oleje i smary. Większe
            zużycie paliwa powodują również włączone światła drogowe, ogrzewana tylna szyba
            oraz inne dodatkowe odbiorniki prądu. Nagrzewanie silnika trwa znacznie dłużej,
            później wyłączamy tzw. ssanie.
            Często także sami kierowcy, poprzez swoją nieumiejętną jazdę lub niedbalstwo
            powiększają o kolejne kilka procent i tak wysokie zużycie. Często można spotkać
            na ulicy samochody ze zbyt niskim ciśnieniem powietrza w oponach albo dachem
            pokrytym zlodowaciałym śniegiem, który jest przecież dodatkowym obciążeniem.
            Z kolei jazda z bagażnikiem lub z uchwytem na narty może zwiększyć zużycie o
            kolejne 15 procent.
            • Gość: kacper107 Re: co za bzdury z tym spalaniem IP: *.126.inds.pl 09.07.08, 19:12
              proponuje dac ci nagrode "nobila" stwożyłeś "perpetum-mobile" masz w
              aucie prąd do oświetlena za darmo hihihihihihhi
      • Gość: kacper Re: Kierowcy !!!!!!! IP: *.125.inds.pl 08.07.08, 22:49
        oj bogaty sie znalazł albo niedzielny kierowca przejedz 50 tyś.km.
        i policz ile jesteś w plecy przez ten fenomenalny przepis
        • bartek_cz-wa Re: Kierowcy !!!!!!! 09.07.08, 09:51
          Ale Ty chłopie głupoty gadasz.Jak to samochód może być nie przystosowany do
          jazdy na światłach cały rok?jak ma światła to jest przystosowany.Wiesz ja też
          jeżdżę dużo i to większym pojazdem niż samochód osobowy i jakoś spalanie tak
          znacząco nie wzrosło.można powiedzieć że jest nie zauważalne.Tylko trzeba umieć
          jeździć oszczędnie a nie narzekać na świtała.Jak tak Ci te światła przeszkadzają
          to wyłącz klimatyzacje i radio w samochodzie wtedy będziesz miał jeszcze
          mniejsze spalanie.
          • Gość: kacper107 Re: Kierowcy !!!!!!! IP: *.126.inds.pl 09.07.08, 19:17
            oj "bartuś " oni ci każą śpiewać w kabinie i tak ma być ? Ty nie
            masz nic do gadania taki przepis wymyślili i już
            • bartek_cz-wa Re: Kierowcy !!!!!!! 09.07.08, 19:31
              Wiesz autobus Autosan A1010T Lider Midi ma normę spalania fabryczną 29 L/100km.W
              PKS-ie ta normę wyśrubowali do 20 litrów na 100km i da się jeszcze zaoszczędzić
              paliwo mimo wałczonych świateł ,wałczonego radia.Kolega który jeździ takim wozem
              na trasach dalekobieżnych wyposażonym w klimatyzacje też się mieści w normach.A
              normy na te autobusy były robione zanim wszedł w życie obowiązek jazdy na światłach.
              • Gość: mike Re: Kierowcy !!!!!!! IP: *.slowackiego.trustnet.pl 10.07.08, 05:54
                Cześć Bartek.Powiedz mi który autosan ma klimę?Pozdrawiam
                • bartek_cz-wa Re: Kierowcy !!!!!!! 10.07.08, 09:13
                  proszę bardzo :#SC 34142 transport.asi.pwr.wroc.pl/14,234281,0.html
                  #SC 34141 Wóz z P.T.Pajęczno transport.asi.pwr.wroc.pl/14,170152,0.html
                  #SK 1303G
                  transport.asi.pwr.wroc.pl/14,125266,0.html
                  #SK 1542G
                  transport.asi.pwr.wroc.pl/14,132179,0.html
                  Może to nie jest klimatyzacja w pełnym tego słowa znaczeniu ale również przez to
                  wzrasta spalanie.

• Gość: look Re: Kierowcy !!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 14:45
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=80357191&v=2&s=0
    • kierowfca Re: Kierowcy !!!!!!! 06.07.08, 23:20
      Dokąd będą zawali drogi jadące z prędkością taką, że nie wiadomo czy to auto
      stoi czy jedzie to światła podnoszą bezpieczeństwo kierowców, którzy jadą
      normalnym tempem .
    • Gość: zowik-nieporadek Re: Kierowcy !!!!!!! IP: *.centertel.pl 07.07.08, 10:42
      Kiedy bez świateł? Najlepiej nigdy:)
      Przy całorocznej jeździe na światłach jest znacznie lepiej. Przynajmniej widać,
      czy samochód jedzie, czy stoi. W pochmurny dzień, samochód o kolorze karoserii
      szary metalik szczególnie lubi dawać złudzenia optyczne, że stoi, a nie jedzie.
      Szczególnie na bocznych gruntowych drogach.

Przy włączonych światłach jest znacznie lepiej, nie wiem co to komu przeszkadza.
    • Gość: xedos Re: Kierowcy !!!!!!! IP: *.realestate.net.pl 09.07.08, 18:20
      Ciebie wogóle interesuje ten temat czy dla jaj marnujesz miejsce na forum? Bo
      widzę ,że Ty masz największą racje i nikt się sensownie nie wypowiada? Weź się
      do roboty.
      • Gość: bleble Re: Kierowcy !!!!!!! IP: *.126.inds.pl 09.07.08, 19:27
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=80357191&a=80545013
        jakl będe chciał to będe pracował a tobie nic do tego!
    • Gość: balkon Re: Kierowcy !!!!!!! IP: *.gprs.plus.pl 10.07.08, 05:44
      wtedy gdy wreszcie zaczniesz poprawnie pisać po polsku......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka