kacper107 06.07.08, 12:37 powiedzcie kiedy wreście wyłączymy te światła w samochodach Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ben Re: Kierowcy !!!!!!! IP: *.pcz.pl 06.07.08, 12:45 jak sie 2 niedziele palmowe do kupy zejda ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierownik Re: Kierowcy !!!!!!! IP: *.tktelekom.pl 06.07.08, 12:53 Ja wyłączam tuż po zgaszeniu silnika i wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki (lewą ręką wyłączam światła, prawą majstruję przy stacyjce), a przed tym jak wysiądę. Zdaję sobie sprawę, że są różne szkoły wyłączania świateł ale ja właśnie tak to robię. Tak mi wygodnie i się już przyzwyczaiłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kacper Re: Kierowcy !!!!!!! IP: *.125.inds.pl 08.07.08, 22:52 kolego masz niedobre auto powinno byc przystosowane do jazdy na światłach {kraje Skandynawskie} poczytaj troszke a niepisz gł........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Srary Praktyk Re: Kierowcy !!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 14:24 .......a cóż Ci tak te światła przeszkadzają?????? Czytałem niedawno w jakimś czasopiśmie, że przeprowadzono ankietę / badania / w Skandynawii na temat używania świateł przez cały rok. Okazało się, że procent wypadków od czasu wprowadzenia tego przepisu, zmniejszył się o 7 - 12%. Już to upoważnia nas do zastosowania tego przepisu i w naszym kraju. Mnie to nie przeszkadza. Pozdrawiam, ....... Praktyk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juleńka Re: Kierowcy !!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.08, 00:00 Mają jednak wycofać się z decyzji o całorocznej jeździe na światłach. W Polsce wykazano, że jazda na swiatłach nie wpływa na ilość wypadków, za to zwiększa zużucie paliwa. I o to pewnie chodziło autorowi wątka. Jakoś tam mają się dogadać w tej sprawie... Ja jestem za włączonymi światłami przez cały rok:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacper Re: Kierowcy !!!!!!! IP: *.125.inds.pl 08.07.08, 22:47 "juleńka ' to tylko 0,5litra na 100km. tak to jest ,Ty kupujesz a oni się ciesza z Twojej nieświadomości hihihihihihih Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: depreściak co za bzdury z tym spalaniem IP: *.adsl.inetia.pl 09.07.08, 10:17 U nas większość dróg ma nierówną nawierzchnię. Najczęściej jeździ się w miastach na krótkich odcinkach między skrzyżowaniami, po wąskich i krętych ulicach, pełnych podjazdów i zjazdów. Wszystko to sprawia, że często zmieniamy położenie pedału gazu, co z kolei powoduje zmiany w układzie zasilania, a następnie zwiększone zużycie paliwa. Dodatkowo zimą nasz samochód musi pokonać większe opory toczenia po śniegu. Wieksze opory stawiają także zagęszczone przez zimno oleje i smary. Większe zużycie paliwa powodują również włączone światła drogowe, ogrzewana tylna szyba oraz inne dodatkowe odbiorniki prądu. Nagrzewanie silnika trwa znacznie dłużej, później wyłączamy tzw. ssanie. Często także sami kierowcy, poprzez swoją nieumiejętną jazdę lub niedbalstwo powiększają o kolejne kilka procent i tak wysokie zużycie. Często można spotkać na ulicy samochody ze zbyt niskim ciśnieniem powietrza w oponach albo dachem pokrytym zlodowaciałym śniegiem, który jest przecież dodatkowym obciążeniem. Z kolei jazda z bagażnikiem lub z uchwytem na narty może zwiększyć zużycie o kolejne 15 procent. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacper107 Re: co za bzdury z tym spalaniem IP: *.126.inds.pl 09.07.08, 19:12 proponuje dac ci nagrode "nobila" stwożyłeś "perpetum-mobile" masz w aucie prąd do oświetlena za darmo hihihihihihhi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacper Re: Kierowcy !!!!!!! IP: *.125.inds.pl 08.07.08, 22:49 oj bogaty sie znalazł albo niedzielny kierowca przejedz 50 tyś.km. i policz ile jesteś w plecy przez ten fenomenalny przepis Odpowiedz Link Zgłoś
bartek_cz-wa Re: Kierowcy !!!!!!! 09.07.08, 09:51 Ale Ty chłopie głupoty gadasz.Jak to samochód może być nie przystosowany do jazdy na światłach cały rok?jak ma światła to jest przystosowany.Wiesz ja też jeżdżę dużo i to większym pojazdem niż samochód osobowy i jakoś spalanie tak znacząco nie wzrosło.można powiedzieć że jest nie zauważalne.Tylko trzeba umieć jeździć oszczędnie a nie narzekać na świtała.Jak tak Ci te światła przeszkadzają to wyłącz klimatyzacje i radio w samochodzie wtedy będziesz miał jeszcze mniejsze spalanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacper107 Re: Kierowcy !!!!!!! IP: *.126.inds.pl 09.07.08, 19:17 oj "bartuś " oni ci każą śpiewać w kabinie i tak ma być ? Ty nie masz nic do gadania taki przepis wymyślili i już Odpowiedz Link Zgłoś
bartek_cz-wa Re: Kierowcy !!!!!!! 09.07.08, 19:31 Wiesz autobus Autosan A1010T Lider Midi ma normę spalania fabryczną 29 L/100km.W PKS-ie ta normę wyśrubowali do 20 litrów na 100km i da się jeszcze zaoszczędzić paliwo mimo wałczonych świateł ,wałczonego radia.Kolega który jeździ takim wozem na trasach dalekobieżnych wyposażonym w klimatyzacje też się mieści w normach.A normy na te autobusy były robione zanim wszedł w życie obowiązek jazdy na światłach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike Re: Kierowcy !!!!!!! IP: *.slowackiego.trustnet.pl 10.07.08, 05:54 Cześć Bartek.Powiedz mi który autosan ma klimę?Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bartek_cz-wa Re: Kierowcy !!!!!!! 10.07.08, 09:13 proszę bardzo :#SC 34142 transport.asi.pwr.wroc.pl/14,234281,0.html #SC 34141 Wóz z P.T.Pajęczno transport.asi.pwr.wroc.pl/14,170152,0.html #SK 1303G transport.asi.pwr.wroc.pl/14,125266,0.html #SK 1542G transport.asi.pwr.wroc.pl/14,132179,0.html Może to nie jest klimatyzacja w pełnym tego słowa znaczeniu ale również przez to wzrasta spalanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: look Re: Kierowcy !!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 14:45 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=80357191&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
kierowfca Re: Kierowcy !!!!!!! 06.07.08, 23:20 Dokąd będą zawali drogi jadące z prędkością taką, że nie wiadomo czy to auto stoi czy jedzie to światła podnoszą bezpieczeństwo kierowców, którzy jadą normalnym tempem . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zowik-nieporadek Re: Kierowcy !!!!!!! IP: *.centertel.pl 07.07.08, 10:42 Kiedy bez świateł? Najlepiej nigdy:) Przy całorocznej jeździe na światłach jest znacznie lepiej. Przynajmniej widać, czy samochód jedzie, czy stoi. W pochmurny dzień, samochód o kolorze karoserii szary metalik szczególnie lubi dawać złudzenia optyczne, że stoi, a nie jedzie. Szczególnie na bocznych gruntowych drogach. Przy włączonych światłach jest znacznie lepiej, nie wiem co to komu przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xedos Re: Kierowcy !!!!!!! IP: *.realestate.net.pl 09.07.08, 18:20 Ciebie wogóle interesuje ten temat czy dla jaj marnujesz miejsce na forum? Bo widzę ,że Ty masz największą racje i nikt się sensownie nie wypowiada? Weź się do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleble Re: Kierowcy !!!!!!! IP: *.126.inds.pl 09.07.08, 19:27 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=80357191&a=80545013 jakl będe chciał to będe pracował a tobie nic do tego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balkon Re: Kierowcy !!!!!!! IP: *.gprs.plus.pl 10.07.08, 05:44 wtedy gdy wreszcie zaczniesz poprawnie pisać po polsku...... Odpowiedz Link Zgłoś