patnet 05.04.09, 21:07 Witam potrzebuje sprawdzony zakład który zamontuje mi sekwencje do auta z silnikiem 2,5l V6 jesli ktos ma namiary na firme ktora nie zrobi kichy to poprosze... przy okazji ile moze kosztowac zamontowanie takiej instalacji ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gość Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.09, 22:02 ...ile tego juz było: szukaj.gazeta.pl/forumSearch.do?&s.sm.query=INSTALACJA+GAZOWA&s.sm.title=&s.sm.forumXx=55&sf=tresc&s.sm.author=&y=0&x=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moto-as Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.rev.masterkom.pl 01.11.11, 23:01 Przede wszystkim jest kilka zasad dobierani podzespołów pod auto, auto z krótkimi czasami wtryskiwaczy PB muszą mieć szybkie wtryski LPG (auta z full grupą pół sekwencja a np. hondy przy pełnym wtrysku i czasach rzędu max 10ms też nie sprawdza sie na valtekach itp.) i nie dajcie sobie wmówić że valtki wszystko ogarną a tak wogóle to jesli idziecie już w max eko to zamiast valtków lepiej zamontować (czytaj poprosić wymagać zamontowania np wtryskiwaczy reg fast które bezobsługowa robią spore przebiegi pod warunkiem zamontowania ich tłoczkami w pionie logiczne prawda :-) może nie pracują w 100% liniowo ale da sie je łatwo poprawnie ustawić ) są jeszcze mj ale ich jakość wykonania jak i charakterystyka pracy nie jest rewelacyjna (często występuje przebicie cewki na obudowę wtryskiwacz do wymiany no i wymagają dosć sporych korekt po temperaturze jak i obrotach wiec sprawdzają sie w sterownikach z takimi korektami no i oczywiście w połączeniu z ogarniętym gazownikiem który to ustawi ostatnio wyszła nowa seria podobno poprawiona zobaczymy jak będzie w praktyce) są też hany cena wyższa ale stosunek cena/jakość bardzo dobra i te wam polecam, kolejna sprawa reduktor 90% reduktorów na rynku ma zawyżoną max moc np. tak popularny wśród gazowników reduktor tomasetto alaska z deklaracją producenta do 136km w praktyce wymięka już przy 90km góra 100 :-) po czym to pozna zwykły śmiertelnik ?? w sumie po niczym dopóki nie podepnie się do sterownika i nie przejedzie sie z lapkiem na kolanach ważna zasada dobierania max spadki 0,2-0,3 bara przy cutoff niestety mamy dwa wyjscia albo kumaty gazownik który odrazu wie który reduktor sie w danym aucie sprawdzi albo wymiana na pałę w 90% jest jeszcze inna zasada producent deklaruje to auto pojedzie :-) no tak ale jak długo ?? przybliżmy sobie zasadę działania układu wtryskowego PB załóżmy że auto ma wtryskiwacze o wydajności 200cm3 przy regulatorze 3bary (każde auto zasilane PB ma regulator listwy paliwa) ale już z regulatorem 4barowym wydajność takich wtryskiwaczy będzie większa pewnie gdzieś w granicy 250cm3 (za dużo liczenia żeby dokładnie sobie odpowiedzieć na to pytanie) dla czego ?? zapytacie paliwo podawane na wtryskiwacze z większym ciśnieniem zostanie wepchnięte i przepchnięte przez wtryskiwacz w większej ilości. Ta sama zasada tyczy sie zasilania LPG jesli ustawimy instalacje powiedzmy przy ciśnieniu LPG 1 bar co będzie sie działo jeśli reduktor nie wyrabia i generuje spadki 0,5 bara a no wtryskiwacz poda sporo mniej gazu (za uboga mieszanka) na krótki czas nic sie nie będzie działo ale z coraz większym przebiegiem podzespoły silnika typu zawory gniazda itp. będa w coraz gorszej kondycji ze względu na ubogą mieszankę która wywołuje dużo wyższą temp. Spalania dodatkowo ECU PB posiada takie coś jak korekty krótko i długo terminowe w przypadku ubogiej mieszanki na LPG komputer PB będzie wprowadzał korekty (czytaj wydłużał czasy wtrysków) dłuższe czasy wtrysku na PB to i dłuższe czasy wtrysku na LPG a dłuższe czasy na LPG to więcej gazu podanego co powodujące zmniejszenie ubogiej mieszanki ale i zwiększa spadki ciśnienia na reduktorze i tak w kółko po pewnym czasie występuje problem z odpalaniem i jazda na PB ponieważ korekty na tyle się zmieniają (wydłużają) żę zaczynają przelewać auto na PB ilu z was narzekało na to że auto na LPG po tygodniu dwóch i dłużej nagle wywaliło check-a i zaczęło coraz gorzej jeździć na PB i LPG to teraz już wiecie dla czego :-) kolejna sprawa elektronika tutaj auto na wszystkim pojedzie choć na jednych dobrze na innych lepiej pod warunkiem zachowania powyższych zasad oraz poprawnego strojenia (czytaj kumaty gazownik) następna sprawa poprawne zamontowanie butli (wielozaworem do tyłu) szczególnie sprawdzające się w mocnych autach gdzie przy niepełnej butli przy nagłym depnięciu gaz chwilowo cofa się do tyłu jak i człowiek zostaje wciśnięty w fotel a teraz przypomnijcie sobie jak macie zamontowaną u siebie butle np. w kole elektrozaworem do przodu auta czy do tyłu założę się że większość ma do przodu co powoduje częste szarpnięcie lub nagłe przełączeni na PB przy depnięciu z powodu cofnięcia się gazu i przerwie w dostarczeniu do reduktora pozostaje jeszcze kilka innych drobniejszych kwestii ale już nie będę was zanudzał po prostu sprawdzajcie kompetencje gazownika przed oddaniem mu auta na montaż Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.ice-net.pl 12.07.12, 11:30 Vis-Eko Kusięta - szczerze odradzam tą firmę. W ubiegłym roku na 1 dzień przed przeglądem technicznym zrobiłem w Vis-Eko przegląd instalacji gazowej z wymianą filtra i regulacją instalacji. Na przeglądzie technicznym diagnosta zapytał, kiedy robiłem przegląd instalacji gazowej. Odpowiedziałem, że wczoraj. Pan diagnosta zapytał jeszcze w jakiej firmie. Powiedział, że panowie z tej firmy nie popisali się. Instalacja była źle ustawiona. Spalanie było niedopuszczalne. CO2 przekroczone (powyżej 2). Zniesmaczony podjechałem do pana Adama – właściciela firmy. Opowiedziałem całą sprawę, a on na to opryskliwym tonem, czy dostałem pieczątkę z przeglądu technicznego, czy dostałem wydruk z analizatora spalin. Mówię, że pieczątkę dostałem. A on do mnie wskazuje palcem na kolor czarnej maski stojącego obok samochodu i pyta jaki to kolor, odpowiadam czarny, następnie pyta o kolor biały i mówi: czarne jest czarne, a białe jest białe. Jeśli mam wbitą pieczątkę to dla niego jest wszystko ok. Nauczony doświadczeniem w tym roku na przeglądzie gazowym poprosiłem o dobre ustawienie spalania i o wydruk z analizatora spalin. Niestety instalacji gazowej w moim samochodzie nie udało się dobrze ustawić. A wydruku z analizatora spalin nie dostałem ponieważ rzekomo brakło papieru. Poprosiłem o podłączenie komputera, żeby odczytać błąd, który wyrzuca komputer. Z wielką niechęcią pracownik zrobił to i żeby dać mu spokój odpowiedział, że żadnych błędów nie ma. Niestety po opuszczeniu podwórka w Kusiętach od razu zapaliła się kontrolka sygnalizująca błąd. Wyjeżdżając z przeglądu W moim osobistym odczuciu w firmie promuje się spychologie, nie szanuje się klienta i wciska się kity klientowi, który nie musi się na wszystkim znać. Tak postępują pracownicy i biorą przykład od swojego szefa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.09, 22:13 jedz do viseko w kusietach tylko nie daj sobie wcisnac wtryskow valtek. Przy stagu zamkniesz sie pewnie w 3000zl. Jezeli masz wiecej pieniedzy montuj prins II. Z tym ze nie wiem kto to dobrze zrobi w czestochowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patnet Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.rev.masterkom.pl 05.04.09, 22:31 a o co chodzi z tymi wtryskami ? jakie najlepiej zamontowac? myslalem o instalacji Stag 300 podobno jest dobra i w przystepnych cenach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: devil Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.09, 22:50 Auto-Tech 42-311 Żarki Letnisko, Cicha 16 Tel.: 034 314 63 96 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.09, 23:11 www.lpg.info.pl/ niezalezne www.ac.com.pl/autogaz/forum/ forum producenta na tych forach podaj dokladnie dane nt samochodu to podpowiedza jakie podzespoly ze stagiem zamontowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dddd [...] IP: *.enion.pl 06.04.09, 09:17 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skoda octavia 1.6 Re: ELIASZ IP: *.adsl.inetia.pl 20.01.10, 11:27 zgadzam sie powymieniali mi wszystko co się tylko dało kombinowali motali się ustawiali cały dzień wreszcie jeden z tych głównodowodzących macherów wpadł na genialny pomysł "wcisnąć jakąś spiralke w mikser" która wpadła w otwartą przepustnicę i tak wkoło!!!!! TAK WIĘC POLECAM OMIJAĆ TEGO CAŁEGO ELIASZA W NOWEJ GORZELNI SZEROKIM ŁUKIEM!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zadowolny - klient Re: ELIASZ IP: *.chello.pl 06.03.10, 16:20 Witam nie zgadzam się z twórcą tematu państwo Eliasz to pożądna firma ciesząca się renomą od wielu lat. Sam zakładałem u nich instalacje w audi a3 i działa bez zastrzeżeń. To musi być ktoś z konkurencji osoba zazdrosna , chcąca zniechęcić przyszłych klientów.Firma posiada wielu stałych klientów z całej Polski. Dla Pn Eliasza nie ma sytuacji nie do rozwiązania on podejmuje się każdego zadania z pozytywnym skutkiem. Polecam gorąco. Pozdrawiam Pana Romana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oszukany [...] IP: *.prenet.pl 05.02.11, 10:56 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziubas Re: ELIASZ IP: *.rev.inds.pl 22.07.11, 18:45 nam naprawaiał cos tam z gazem i ... dzwoniłem o 16.00 auta jeszcze nie ruszyli o 16.30 auto już zrobione , czyli naprawiali pewnie z 5 minut ( nie przejechali sie autem a taka była sugestia ) . Auto chodzi jeszcze gorzej niż przed wizytą ... koszt 250 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarko Re: ELIASZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.13, 21:23 Tego posta napisał z pewnością sam Eliasz. Instalacja w moim Lanosie mimo prawie 300 tys km sprawuje się super, ale to nie zasługa ELIASZA. Byłem u nich tylko z drobną regulacją. Zaproponowali wymianę praktycznie całej instalacji - 5 lat temu i to w taki sposób że w zasadzie powinienem dziękować że zechcieli ze mną rozmawiać. Po regulacji innego gazownika instalacja działa do dziś. Komentarz dotyczy a raczej ma przestrzec przed chamską obsługą. Nie polecam. Nie pozwoliłbym im tknąć mojej taczki do kompostu i dziwię się każdemu kto tam podjeżdża swoim samochodem. Przestrzegam, przestrzegam i jeszcze raz ... . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.54.171.213.tvksmp.pl 06.04.09, 15:23 Ja mogę z czystym sumieniem polecić Vis Eko z Kusiąt. Świetni fachowcy. Ja już 1,5 roku jeżdżę na ich instalacji i nic się z nią nie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naiwny Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.masterkom.pl 05.05.11, 10:13 Kusięta?Może kiedyś, bo obecnie to partacze. Do tego złośliwi. Po założeniu gazu u nich blisko 1,5 roku temu do dziś nie mogę dojść ładu z własnym samochodem. To był wielki błąd, kiedy wybrałem tę firmę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maniek Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 21:12 W aucie! Odpowiedz Link Zgłoś
jaca10_73 Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa 07.04.09, 00:02 Tylko jeden adres www.vis-eko.pl chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patnet Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.rev.masterkom.pl 07.04.09, 18:08 A co myslicie o zakladzie z Poczesnej kolo cze-wy ? maja swoja oferte na allegro i z tego co pisza sa konkretni doswiadczeniem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.09, 19:21 dobre zaklady nie potrzebuja sie reklamowac na allegro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvvv Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.54.174.97.tvksmp.pl 07.04.09, 20:04 A kto zakłada instalacje gazowa w czestochowie u tych partaczy ,wszedzie ale nie u nas ,pieknie gadaja jak biora kase ,a gorzej z poprawkami ,szkoda nerwow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patnet Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.rev.masterkom.pl 19.04.09, 23:24 >A kto zakłada instalacje gazowa w czestochowie u tych >partaczy ,wszedzie ale nie u nas ,pieknie gadaja jak biora kase ,a >gorzej z poprawkami ,szkoda nerwow. Kolego o jakiej firmie piszesz ? pojezdzilem troche po zakladach montujacych gaz lecz kazdy mi doradzal inna instalacje ;/ Spotkalem tez dwa zaklady co wlasciciele wmawiali mi ze gaz II generacji bedzie spoko chodzil przy moim silniku wiec odrazu z nich zrezygnowalem... Mogl by sie jeszcze odezwac ktos kto w niewielkim odstepie czasu montowal instalacje sekwencyjna i jest zadowolony ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.09, 08:05 nie bo w czestochowie nie ma zadnego dobrego instalatora prinsa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arturo Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.09, 15:29 Ja nie polecam Firmy Eliasz z Nowej Gorzelni trzymali mi auto dwa dni widocznie instalka w omci 2,5 v6 ich przerosła odebrałem auto ze świecącym sie check i kodem 53 juz nie mowiąc o tym że po załozeniu instalacji przez 2 godziny nie potrafili omy odpalic a wczesniej przyjechała na kołach 1200 km, cóz ze instalka 2.900 jak partacze . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca mondka Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.cdma.centertel.pl 03.01.11, 00:27 Eliasz powinien być za kratkami,oszukał mnie na 5.800zł za inst.sekwencyjną.Instalka założona była w 2004 w mondku 2,5 v6 i działała 6 miesięcy,potem były tylko naprawy aż minęła gwarancja. ZŁODZIEJ. Jego pomagier z Lublińca chciał pocichu przed szefem,na lewo mi auto naprawiać,oczywiście za sporą opłatą,choć instalacja miała jeszcze 3 miesiące ważną gwarancje.Byłem u rzeczoznawcy,ale kasy nie dało się odzyskać za te GÓWNO bo gość jest cwany i wie co wpisać w gwarancje,żeby potem wyszło że nie jeździłem na kontrole gwarancyjne,choć wogóle nie dało się na tym jeździć.Polecam gościa z WIELUNIA,sekwencje założył w 2006 i do teraz jest ok.,a robie średnio 3tys.km. na miesiąc.Jak chcesz to masz jego numer-Pan Wojtek-607160374 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca mondka Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.cdma.centertel.pl 03.01.11, 00:38 Ta firma z Wielunia nazywała się Diego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xXx Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.10, 17:35 Zdecydowanie Kusiętach tylko będzie drożej niż w Częstochowie mam megana 2 1,6 pełny wtrysk stag 300 i jestem zadowolony tylko lipton jest zimą bo na gaz się długo przełancza może z was ktoś wie przy jakiej temp silnika powinno się na lpg przełączyć ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dadek Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: 212.87.245.* 20.01.10, 22:06 To Pan z Kusiąt na takie proste pytanie nie umie odpowiedzieć?Przecież to taki dobry instalator..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .... Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.bb.online.no 20.01.10, 22:14 gaz służy do gotowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.centertel.pl 20.01.10, 22:54 masz to w instrukcji na stronie podane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niusiek do xxxxx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.10, 09:02 witam posiadam Renault Megam II 1,6 2005r zakładałem w Kusiętach we wrześniu ubr przy obecnej temperaturze -10C przełącza się na gaz gdy temperatura silnika osiągnie +50C Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dsa Re: do xxxxx IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.10, 10:34 W zimę faktycznie jest gorzej z przełączaniem się na gaz. Ale ja włączam auto przed wyjściem z pracy, chodzi do 10minut i się przełącza. Później znów 4-5 minut spokojnie posiedzę w aucie i się przełączy. A jak się jedzie na benzynie to zanim się zagrzeje parownik to trzeba zrobic ponad 5km... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mg Re: do xxxxx IP: *.poczesna.netcominternet.pl 07.03.10, 08:14 polecam dwie firmy Macar na warszawskiej zaraz za rondem, i Vis-eco z kusiąt. Zakładałem w tych firmach do dwuch aut i wszystko dobrze i nic sie nie dzieje. Obsługa wie co działa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taksowkarz Re: do xxxxx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.10, 09:41 Eliasza z Gorzelni omijac z predkoscia 160 km na godzine a jak sie da to szybciej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: do xxxxx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.10, 14:53 Witam. Kiedys bylem u Eliasza, z zepsuta centralka od gazu, co sie chlopaki nameczyli, rozkrecili wszystko, w centralce przelutowali polowe ukladow, jeszcze zostalem pouczony, ze jak mam instalacje pierwszej generacji to musze wymienic na 2, bo na takiej to juz nikt nie jezdzi ;-) Po godzinie lutowania wyjechalem z warsztatu, po czym sie okazalo, ze problem pozostal. Wrocilem od razu zeby poprawili i jeszcze raz to samo. Oczywiscie nie zrobili nic madrego i zostalo jak bylo. W domu sie zabralem za to sam i sie okazalo, ze na kablu gdzie jest montowany bezpiecznik, wysunela sie zworka z obudowy. Brak slow na fachowosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jac Re: Eliasz IP: 92.12.88.* 16.07.10, 02:12 Akurat u Eliasza robilem jeden samochod (dawno) i bez problemow. Drugim natomiast pare miesiecy temu przyjechalem z zagadkowym problemem (gasl i nie odpalal przez 20 min, niezaleznie od paliwa) kombinowali troche i znalezli problem, odpukac dziala bez zarzutu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Eliasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.10, 12:52 gzw.pl/ SebastianS jest dobry tylko trzeba troche nadlozyc drogi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maj ELIASZ IP: *.CNet.Gawex.PL 18.01.11, 10:18 ELIASZ JEST DROGI, ALE BARDZO DOBRY FACHOWIEC. ZAWSZE ZNAJDZIE PRZYCZYNE. ZNA SIE NA TYM CO ROBI. POLECAM!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lpg herrer Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.11, 13:05 w normalnej temperaturze otoczenia im wyżej tm lepiej ale nie dla kieszeni, 25 stopni już wystarcza bo tu tylko chodzi o elementy gumowe parownika im wyższa temp. tym gumy miększe i wydłuża żywotność membrany tylko o to chodzi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIP Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: 193.138.241.* 07.03.10, 20:36 Polecam Vis-Eko w Kusiętach. Zakładałem instalacje gazowe w 5 samochodach, i super. A najważniejsza jest jakość usług i serwisowanie. Nigdy żadnych problemów. Polecam. Super zakład. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KLLIF76 Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.realestate.net.pl 08.08.10, 22:30 RÓWNIEŻ POLECAM VIS-ECO W KUSIĘTACH GOŚĆ MA POJĘCIE O TYM CO ROBI,JESTEM BARDZO ZADOWOLONY I CENĄ I MONTAŻEM Odpowiedz Link Zgłoś
adrianeire Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa 20.04.17, 08:10 A ja nie polecam, nie uznali wymiany wtrysku na gwarancji który padł po miesiącu użytkowania, znajomy też zakładał u nich i samochód mu ciągle gaśnie nie potrafią nic z tym zrobić a auto 3letnie Mondeo,nam innych niezadowolonych klientów Odpowiedz Link Zgłoś
czajusssss Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa 12.03.10, 19:51 Na warszawskiej jest dobry zakład. Koszt dobrej instalacji to około 400-500 zł na jeden cylinder Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaro Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.gre.pl 08.08.10, 12:53 Seba-Auto w Blachowni na pewno nie zrobi kichy a koszt to ok 2700 PLN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiem bzdura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.10, 16:57 za 2700 nie da sie nie zrobic kichy przy silniku v6 takze bujaj sobie gdzie indziej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foto Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.10, 20:03 a co Seba proponuje do 2.0 130 KM, mondeo 97 r.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K2 ile tych atków na ten temat już byo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.10, 20:51 ludzie używajcie wyszukiwarki tematów! A tak w ogóle to Vis-Eko kusięta i tyle 4 samochody mi robili, 3 lata gwarancji na której wszelkie regulacje za darmo wykonują...co do ceny możesz negocjować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek z bytowa Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 02.11.10, 00:14 GAZ TO JEST DOBRY ale w kuchenkach nie w samochodach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a-lfa Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.net.stream.pl 02.11.10, 06:58 I tu się mylisz. Jesli jest dobrze zrobiona instalacja to LPG jest równie dobry jak Etylina a ma jedna istotną zaletę jest sporo tańszy. Jak masz pieniadze to nikt ci nie broni jeździc na Etylinie i zarazem nikt nikogo nie zmusza do zakladania instalacji gazowej. Twój wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drogi Macku Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.10, 08:16 ale w kuchenkach jest inny gaz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek z Bytowa Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.10, 09:44 ta inny gaz ? serio ? niezrozumiałes kolego :) pisząc że gaz jest dobry do kuchenek napisałem że gaz nie nadaje sie do samochodów i to ni jest naturalne paliwo dla silników to tak samo jakby pralkę uruchamiać np na węglu :D mniejsza z tym,ja o czym innym ktoś pisał że instalacja LPG tansza ? a w czym tańsza ? BZDURA !!!!! o ile masz jeszcze na gwarancji instalke to jakies oszczednosci jeszcze moze są ale i z tym sie nie zgadzam ... Koszt instalacji lpg to ok 3.500 a 4.500 tys pisze o dobrej instalce renomowanej firmy np ELPI_GAZ a nie jakiejsc za 1000 zł u pana Mietka z Zawodzia Do tego niech ci sie zepsuje jakas listwa zaworowa po gwarancji a to sie czesto psuje jak sie ładuje lpg niewaiadomego pochodzenia do tego dochodza świece drozsze , drozszy przeglad czestsza wymiana filtrów wymiana filtrów co jakis czas w instalacji , czestsze przeglady i przede wszystkim spalanie o 30 do 40 % wieksze niz na paliwie czy oleju napedowym gdzie diesel w tej chwili kosztuje 4.20 a lpg juz 2,40 to nie jest wcale wielka róznica .... reasumujac gazu nigdy nie włoze do auta bo uwazam że to wcale nie jest osczednosc a wrecz przeciwnie to jest WYDATEK dodatkowy który z oszczednosci ma niewiele wspólnego . jestem anty LPG :) PS A CO DO MECHANIKóW W CZEWIE to najlepszy jest pan na .Kisielewskiego za Realem, tani i dobry znajomi tam jezdza i sobie chwala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Polecam p. Kotlarka z Radomska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.10, 10:49 Mam podobny silnik - 2.6 v6. Zakładałem niedawno(sierpień) instalację LPG w Radomsku - Kotlarek Andrzej, w internecie można znaleźć dane, żeby nie było że reklama. Na drugi dzień jechałem nad morze - zero problemów. Spalanie bez zmian! Ostatnio pojechałem na przegląd - darmowy(!). Zmieniono ustawienia na zimowe paliwo. Żadnych problemów, instalacja bezobsługowa. Założona schludnie, zajmuje mało miejsca - moja poprzednia to był totalny chaos w komorze silnika. Namiary dostałem od znajomego który tez u p. Kotlarka zakładał LPG. Ma dużo klientów z Częstochowy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek z Połnocy Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 04.11.10, 18:35 Zakładanie instalacji LPG nie jest wcale takie ekonomiczne jakby sie tak wszystkim wydawało dzisiaj cena na Shelu LPG to 2.49 a ON 4.11 zł a biorac pod uwage amortyzacje LPG ,przeglady wymiany filtrów naprawy i zwiekszony apetyt silnika na LPG niz np na ON to wrecz taniej wychodzi jazda na ON niż na LPG .gdzie zaden gazownik nie powie że gaz jest nieszkodliwy dla silnika .Otóż jest tylko nikt głosno wtego nie mówi .nawet najdrozsza instalacja nie jest obojetna dla silników Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.10, 23:30 Omijaj eliasza, paprok jakich mało. Na warszawskiej za rondem 3 krzyży po lewej stronie sa gazownicy. Daja sobie rade. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.11, 05:03 oj panie jacku:) ale nadal różnica pomiędzy lpg a innymi paliwami jest azchowana, fakt faktem gaz podrożał ale ciągle jest to moim daniem najlepsze paliwo i ile się to zrobi z glową Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taksowkarz Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.11, 09:40 omijac Eliasza w Gorzelni nawet 150 km na godzine.Lepszy mandat niz robota tego paproka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.adsl.inetia.pl 03.01.11, 17:49 Panie Jacku - w 2009 roku w lipcu zamontowalem LPG do mazdy rocznik 92 w kusietach zaplacilem 1800 zloty - instalacja chodzi znakomicie - nie ma klopotow z silnikiem - nie ma utraty mocy ( silnik 1,4 16V 72 KM ) instalacja zwrocila sie po 8 miesiacach. Teraz widze jakie oszczednosci sa w mojej kieszeni. Nastepne auto tez zaopatrze w LPG wlasnie w kusietach- goscie sa naprawde solidni nigdy nic w niej nie nawalilo. Slysze opowiesci ze gaz to meczarnie i nerwowka w utrzymaniu - BZDURA! P.S. Mazda jest na sprzedaz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.11, 20:45 w kusiętach zakładałem instalację do mazdy 626 1.8 GE, nissana almery 1.6, primery 1.8, mazdy 626 1.8 GF, i w żadnym z tych wypadków nie było najmniejszych problemów z instalacją oczywiście sekwencyjną Ps. to nie jest żądna reklama po prostu solidnie robią i mają długi okres gwarancyjny co jest ważne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: 193.138.241.* 06.02.11, 00:49 Polecam VIS-ECO w Kusiętach. Założyli instalację sekwencyjną z elementów jakie wybrałem i do tego w dobrej cenie. Fachowość monterów instalacji,cierpliwość, kultura i wiedza właściciela(odpowie na wszystkie pytania i wątpliwości). Ale najważnie,że instalacja świetnie działa. Trudno się tam do czegoś przyczepić. Z czystym sumieniem polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
brat_niedzwiedz Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa 05.02.11, 10:59 Jest taka zasada niepisana że jezeli LPG przekracza 50% ceny paliwa to owego gazu nie opłaca sie montowac ... LPG = 2,65 zł PB95 = 4.75 :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 16:28 dokladnie tymbardziej iz na lpg nie oszczędza sie 50% kosztów w porównaniu do benzyny tylko 20-25% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.xdsl.centertel.pl 09.03.11, 13:21 Ja mogę zainstalować gaz. Mam w domu zbędną butlę. Przewody też się znajdą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robo Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: 195.242.91.* 09.03.11, 19:45 Polecam Pana IDZIAKA z ulicy Festynowej w Gnaszynie. Tanio i solidnie, przeglądy i regulacja za darmo (ewentualny koszt części) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fajny-ziomek Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.net.stream.pl 11.03.11, 16:38 Najlepiej zakładają chłopaki z ul.Kawiej 27 za mototechnika solidni i szybccy w zeszłym roku zakładałem u nich gaz byli pracownikami na ul.warszawskiej 73 sa naprawde świetni POLECAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.11, 18:04 a zdejmuja kolektor do nawiercania? Czy szybcy i opie...ja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fajny-ziomek Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.net.stream.pl 20.03.11, 14:36 musisz się sam zapytać bo ja zakładałem zwykłą instalacje zadzwoń sobie tutaj proszę numer telefonu 503 321 212 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.11, 00:51 Na temat "fachowcow" z ul. Kawiej 27 to zakladalem 3 miesiace temu do laguny II 1.8 16v gaz jak jeszcze pracowali na Warszawskiej. Pare dni temu pojechalem na kontrole bo rozlaczal sie na benzyne z nienacka. Wlasciciel warsztatu sprawdzil i okazalo sie ze nawet czujnik temperatury nie byli laskawi polutowac, po poprawce i polutowaniu zaczelo autko jezdzic i teraz jest wszystko OK. POZDRAWIAM I ZAPRASZAM DO REFLEKCJI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d:) Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.11, 13:49 co do tego komentarza w sprawie fachowców z kawiej 27 to bym zaprzeczył ponieważ sam u nich zakładałem 2 tygodnie temu instalacje gazowa i jest wszystko dobrze .POLECAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobson Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.alfanet24.pl 08.04.12, 23:12 Jezeli chodzi o warsztat na warszawskiej , bylem tam ostatnio bo miałem problem ze swoja instalacja - Panowie mowili ze to wina reduktora i ze trzeba wymienic! Ale jezdzac dalej znow problem sie pojawil, okazalo sie ze to nie wina reduktora (w innym warsztacie profesjonalisci mi zrobili porzadek z autkiem), wiec nie weim czy Panowie sa tacy swietni i znaja sie na rzeczy!!!! Zapraszam do przemyslen bo nie zawsze to co sie reklamuje jest takie dobre!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lpg herrer Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.11, 13:19 Montować tylko tam gdzie są mechanicy ze znajomością układów zasilania reszta to montażyści samozwańcy jeśli pan nie zna części składowych układu zasilania nigdy nie dobierze dobrze instalacji, jest wiele czynników wpływających na dobór instalacji nie każda sekwencja pasuje do danego auta np. Prins będzie super do renaulta ale w mercedesie wcale nie będzie chciał brykać choć można i do niego wstawić ogólnie Prins da się zaadoptować do każdego auta zależy kto go go tam wstawi i jak. Panuje taka mentalność warsztatów nie dobra instalacja się liczy tylko taka na której najwięcej zarobią. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moto-as Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.rev.masterkom.pl 01.11.11, 23:04 Przede wszystkim jest kilka zasad dobierani podzespołów pod auto, auto z krótkimi czasami wtryskiwaczy PB muszą mieć szybkie wtryski LPG (auta z full grupą pół sekwencja a np. hondy przy pełnym wtrysku i czasach rzędu max 10ms też nie sprawdza sie na valtekach itp.) i nie dajcie sobie wmówić że valtki wszystko ogarną a tak wogóle to jesli idziecie już w max eko to zamiast valtków lepiej zamontować (czytaj poprosić wymagać zamontowania np wtryskiwaczy reg fast które bezobsługowa robią spore przebiegi pod warunkiem zamontowania ich tłoczkami w pionie logiczne prawda :-) może nie pracują w 100% liniowo ale da sie je łatwo poprawnie ustawić ) są jeszcze mj ale ich jakość wykonania jak i charakterystyka pracy nie jest rewelacyjna (często występuje przebicie cewki na obudowę wtryskiwacz do wymiany no i wymagają dosć sporych korekt po temperaturze jak i obrotach wiec sprawdzają sie w sterownikach z takimi korektami no i oczywiście w połączeniu z ogarniętym gazownikiem który to ustawi ostatnio wyszła nowa seria podobno poprawiona zobaczymy jak będzie w praktyce) są też hany cena wyższa ale stosunek cena/jakość bardzo dobra i te wam polecam, kolejna sprawa reduktor 90% reduktorów na rynku ma zawyżoną max moc np. tak popularny wśród gazowników reduktor tomasetto alaska z deklaracją producenta do 136km w praktyce wymięka już przy 90km góra 100 :-) po czym to pozna zwykły śmiertelnik ?? w sumie po niczym dopóki nie podepnie się do sterownika i nie przejedzie sie z lapkiem na kolanach ważna zasada dobierania max spadki 0,2-0,3 bara przy cutoff niestety mamy dwa wyjscia albo kumaty gazownik który odrazu wie który reduktor sie w danym aucie sprawdzi albo wymiana na pałę w 90% jest jeszcze inna zasada producent deklaruje to auto pojedzie :-) no tak ale jak długo ?? przybliżmy sobie zasadę działania układu wtryskowego PB załóżmy że auto ma wtryskiwacze o wydajności 200cm3 przy regulatorze 3bary (każde auto zasilane PB ma regulator listwy paliwa) ale już z regulatorem 4barowym wydajność takich wtryskiwaczy będzie większa pewnie gdzieś w granicy 250cm3 (za dużo liczenia żeby dokładnie sobie odpowiedzieć na to pytanie) dla czego ?? zapytacie paliwo podawane na wtryskiwacze z większym ciśnieniem zostanie wepchnięte i przepchnięte przez wtryskiwacz w większej ilości. Ta sama zasada tyczy sie zasilania LPG jesli ustawimy instalacje powiedzmy przy ciśnieniu LPG 1 bar co będzie sie działo jeśli reduktor nie wyrabia i generuje spadki 0,5 bara a no wtryskiwacz poda sporo mniej gazu (za uboga mieszanka) na krótki czas nic sie nie będzie działo ale z coraz większym przebiegiem podzespoły silnika typu zawory gniazda itp. będa w coraz gorszej kondycji ze względu na ubogą mieszankę która wywołuje dużo wyższą temp. Spalania dodatkowo ECU PB posiada takie coś jak korekty krótko i długo terminowe w przypadku ubogiej mieszanki na LPG komputer PB będzie wprowadzał korekty (czytaj wydłużał czasy wtrysków) dłuższe czasy wtrysku na PB to i dłuższe czasy wtrysku na LPG a dłuższe czasy na LPG to więcej gazu podanego co powodujące zmniejszenie ubogiej mieszanki ale i zwiększa spadki ciśnienia na reduktorze i tak w kółko po pewnym czasie występuje problem z odpalaniem i jazda na PB ponieważ korekty na tyle się zmieniają (wydłużają) żę zaczynają przelewać auto na PB ilu z was narzekało na to że auto na LPG po tygodniu dwóch i dłużej nagle wywaliło check-a i zaczęło coraz gorzej jeździć na PB i LPG to teraz już wiecie dla czego :-) kolejna sprawa elektronika tutaj auto na wszystkim pojedzie choć na jednych dobrze na innych lepiej pod warunkiem zachowania powyższych zasad oraz poprawnego strojenia (czytaj kumaty gazownik) następna sprawa poprawne zamontowanie butli (wielozaworem do tyłu) szczególnie sprawdzające się w mocnych autach gdzie przy niepełnej butli przy nagłym depnięciu gaz chwilowo cofa się do tyłu jak i człowiek zostaje wciśnięty w fotel a teraz przypomnijcie sobie jak macie zamontowaną u siebie butle np. w kole elektrozaworem do przodu auta czy do tyłu założę się że większość ma do przodu co powoduje częste szarpnięcie lub nagłe przełączeni na PB przy depnięciu z powodu cofnięcia się gazu i przerwie w dostarczeniu do reduktora pozostaje jeszcze kilka innych drobniejszych kwestii ale już nie będę was zanudzał po prostu sprawdzajcie kompetencje gazownika przed oddaniem mu auta na montaż Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do zjeba-nych ludz Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.play-internet.pl 15.03.12, 15:22 wy chyba nie macie co robic w domach tylko wypisyjecie jakies gupoty na warsztaty robiac sobie reklamę a każdy kto będzie chciał to pojedzie tam gdzie uwarza !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.play-internet.pl 16.03.12, 09:56 Byle nie na Kawią. Wrogowi bym tego nie życzył. Lepiej zapłacić 100 zł. więcej i jechać do warsztatu z minimum kilkuletnim doświadczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
macarautogaz.pl Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa 15.03.12, 20:44 CO TO ZA FORUM GDZIE NIEWYGODNĄ DLA SIEBIE OPINIE MOŻNA SKASOWAĆ JEDNYM KLIKNIĘCIEM PRZYCISKU. WCZORAJ NAPISAŁEM DWA POSTY A DZISIAJ KOMUŚ ZA BARDZO GUL SKOCZYŁ I JE PO PROSTU SKASOWAŁ. AMATORZY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! MACARAUTOGAZ.PL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klient Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: 213.25.162.* 15.03.12, 21:34 Witam wszystkich zainteresowanych instalacja gazową. Polecam firmę Macar na Warszawskiej. Mnie montowano tam instalację stag bodajże 300 ponad rok temu i jestem zadowolony. Poza tym czytałem na tym forum , że szef jest nieprzyjemny w rozmowie na co całkowicie zaprzeczam, gdyż nigdy - a byłem na kontrolnych sprawdzeniach kilka razy - nie zachowywał się chamsko czy opryskliwie. Wręcz przeciwnie, zawsze jest miły i po prostu robi to co do niego należy - i robi to z chęcią , widać, że się zna na rzeczy! Oby tak dalej ! Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spiewakk Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.net.stream.pl 16.03.12, 10:22 Witam !!! pragnę spojrzeć na to że od roku jakoś nikt nie korzystał z tego forum i nie było żadnych wpisów aż tu nagle rozwikłała się taka kłótnia między dwoma firmami konkurującymi ze sobą nadmienie jednakże to iż komuś się chyba nudzi wypisując takie bzdury. Jeśli ktoś chce założyć sobie instalacje LPG powinien zapoznać się z ofertami firm które się tym zajmują następnie z wybranymi zakładami porozmawiać ( z szefem badż jego pracownikiem) oraz poczytać sobie o zaoferowanej przez niego instalacji.Teraz mamy tak rozwiniętą technologię że można spokojnie dowiedzieć się o wszystkim ponieważ są wszelkiego rodzaju strony internetowe w których zawarte są wystarczające informacje na ten temat oraz ulotki które możemy uzyskać w warsztatach zajmujących się tymi usługami.Wiadomo że dzięki takim forum przyciągniemy klienta ale możemy go też stracić przez wypisywanie takich głupot ludzie zastanówcie się nad tym najpierw bo jest wiele firm zajmujących się montażem instalacji. I forum jest od tego by polecać ludziom a nie im mieszać w głowach myślę że każdy kto bedzie chciał montować instalacje skorzysta z tego postu:)) Dziękuję za uwagę i polecam przeczytać mój wpis!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: men Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.juranet.eu 19.06.12, 14:20 podstawowy zestaw do v6 lub r6 który bedzie działał to stag300isa+wtryski Valtek+reduktor zavoli s.....cena 2700zł wszystko zależy tez od liczby KM i wymagań klienta. Polecam seba-auto.pl ..........;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KISZKA Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa IP: *.146.9.19.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 19.06.12, 15:43 A po jakiego grzyba wam ten gaz zakładać,koniec świata nadciąga liczcie godziny swego żywotu a nie wydawajcie kasy na próżno... Odpowiedz Link Zgłoś
yanoooosh Re: Instalacja Gazowa (sekwencja) gdzie zamontowa 01.11.13, 11:14 Gość portalu: KISZKA napisał(a): > A po jakiego grzyba wam ten gaz zakładać,koniec świata nadciąga liczcie godziny > swego żywotu a nie wydawajcie kasy na próżno... XSARA 1,8 Spalanie na mieście: Benzyna 8l x 5,68 = 44,66 Gaz 10l x 2,59 = 25,90 Oszczędność na 100 km 18,74 Średnio robi się około 1000 km miesięcznie czyli w kieszeni zostaje 187,40 Rocznie 2248,8 To tylko uśrednienie , bo jak ktoś jeździ więcej ma więcej oszczędności. Gaz mam założony przy 60 000 teraz mam 265 000 Jedyne koszty to raz do roku jeżdzi się na regulację - 30 zł / z wymianą filtrów 100 zł No i po co ten gaz ?? Odpowiedz Link Zgłoś