zozozozo 20.04.09, 01:15 Myśliciele... Otwórzcie coś co przyniesie zysk, dostosujcie się do rynku... Ciekawe co na to właściciele knajpek, np Toppolino???? Gdzie wy żyjecie??? I love Częstochowa? a co wy wiecie o potrzebach tego miasta... a nic. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bb Re: Czarne flagi łopoczą w centrum miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.09, 08:28 Czemu wlasciciele kamienic protestuja?? Bo po zamknieciu wycofaja sie stamtad banki, kosztem restauracji, pubow i knajpek!! A ze Ci pierwsi placa wysoki czynsz, sa kamery, jest bezpiecznie, no to po co cos zmieniac? Tylko ze to nie ma nic wspolnego z rozwojem miasta i powstaniem prawdziwego centrum, a tylko z interesami wlascicieli! Bo tak, dochody pewnie im spadna, ale na samym poczatku. Gdy ludzie w tym miescie sie naucza wychodzic wieczorami, bedzie tetnilo zycie nocne, to bez problemu czynsze moga dorownac obecnym. No ale po co sie tym przejmowac? Niech bedzie tak jak teraz. Czestochowa potrzebuje zamkniecia alej! Inna sprawa to drogi rownolegle, ktore kosztem nawet zadluzenia powinny powstac. I tu OGROMNY MINUS dla prezydenta! Panie Wrona!!!! Po cholere bylo co roku robic kolejne 100 milionow dlugu?! Wynosilby on 0, to teraz nie bylo by problemu zbudowac lacznik. Odpowiedz Link Zgłoś
luxusveritatis Czarne flagi łopoczą w centrum miasta 20.04.09, 08:59 Trudno znaleźć kogoś, kto nie chciałby, żeby jego miasto wyglądało jak najlepiej i w wypadku Częstochowy zapewne nikt nie będzie protestował przed - chociażby - remontem powierzchni placu Biegańskiego. W proteście opisanym przez Gazetę jest jednak coś więcej, niż sugerowane pieniactwo "paru niezadowolonych". Owszem, czarne flagi zdziwiły mieszkańców, ale wbrew temu co pisze redakcja o "zdziwieniu handlowców", czarnymi flagami obwieszone było również centrum "Schott" - pozornie nie mające interesu w "alejowej awanturze". Czyli? - nie ma dymu bez ognia. Sądząc po zbieranej ilości podpisów pod protestem, część częstochowian obawia się o zamianę sztandarowych Alei w ciąg ogródków piwnych i miejsc na festyny realizowane w popularnych "szczękach". Może należałoby bliżej zorientować się skąd brak zaufania mieszkańców do pomysłów władz miasta. Według mnie rzetelne dziennikarstwo polega na przedstawieniu opinii obu stron - w artykule podano jedynie opinię rzecznika administracji, a powszechnie wiadomo (za Churchill'em), że nie wolno wierzyć w żadną plotkę o pomysłach rządów, dopóki oficjalnie nie zdementuje ich rzecznik prasowy. Zamiatanie problemów pod magistrackie dywany paru już miastom nie wyszło na zdrowie co polecam przemyśleniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poinformowany Re: Śmieszna gazeta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.09, 09:45 Wyborcza od miesięcy pisze o problemach Alei flaga łopoce na budynku redakcji a oni piszą że niewiedzą co to za protest.Jedyne źródło informacji to rzecznik prezydenta he he he. Na stronie internetowej MZD znajdziecie więcej inforamcji o planach prezydenta.To nie jest sprawa handlowców ale wszystkich mieszkańców Częstochowy.Częstochowę czeka paraliż komunikacyjny i śmierć całego śródmieścia.Dezinformujecie społeczeństwo o Piotrkowskiej w Łodzi też pisaliście na podstawie wywiadu z rzecznikiem a ja widziałem list gdzie 310 firm z Piotrkowskiej popiera częstochowski protest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zozozozo Re: Śmieszna gazeta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.09, 10:46 "Częstochowę czeka paraliż komunikacyjny i śmierć całego śródmieścia." Paraliż komunikacyjny to mamy od lat, nikt z nikim nie potrafi się dogadać, za to śródmieście na tle innych miast, nawet o wiele mniejszych - już jest martwe. Oprócz sobotniego wieczoru świeci pustkami. Może być gorzej? nie sądzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawski Re: Śmieszna gazeta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.09, 10:58 Tych wszystkich którzy twierdzą, że Częstochowa potrzebuje zamkniecia Aleji bo powstana tam knajpki, kafejki i galerie sztuki pytam: dlaczego teraz, kiedy juz macie III Aleję z knajpkami i deptakiem nie tętni ona życiem. Czemu w środku dnia w słoneczny ciepły dzień, świeci całkowitymi pustkami, po południu świeci całkowitymi pustkami, wieczorem pojawia sie paru spacerowiczów. Zaznaczam, tak jest w słoneczny ciepły dzień. A w dzień deszczowy. lub chłodny jest to wymarły obszar w centrum dużego miasta. Gdzie jesteście miłośnicy knajpek? Ilu was jest, że potrzebujecie mieć knajpkową ulicę o długości 1,5 km. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wstyd Re: Śmieszna gazeta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.09, 11:13 Żenujący dziennikarzu. Słyszałeś kiedyś, o takim pojęciu jak obiektywizm? Spróbuj się dowiedzieć co oznacza to słowo. Powinno ono dotyczyć w szczególności zawodu który udajesz że uprawiasz. Gdybyś dał dojść do głosu ludziom, którzy być może próbują to miasto uchronić przed nieodwracalnymi skutkami działalności Wrony, wówczas nie musiałbys sie dziwić skąd te flagi. Ale niestety - Twoja redakcja i nie jest miesjscem gdzie częstochowianie mogliby wyrażać swoje opinie, jeśli są w jakikolwiek sposób sprzeczne z wizjami Urzędu Miasta. Nie wierzę, że ktoś z protestujących nie próbował poinformować poprzez wasze łamy mieszkańców miasta o swoich wątpliwościach dotyczących wizji pogrążania Częstochowy w bagnie "centrum pielgrzymkowego". Wierzę natomiast, jestem wręcz przekonany, że nie pozwoliliście na wyrażanie tego rodzaju opinii. Bo Ty żałosny dziennikarzu piszesz tylko o tym co Tobie jest na rękę. A na rękę jest Ci zawsze to co Wronie. Każdy Twój artykuł jest tego dowodem. Zatrudnij się w Urzędzie Miasta jako jego rzecznik. Nikt nie bedzie miał przynajmniej do Ciebie pretensji, że decyzje Urzędu uważasz za najdoskonalsze na świecie. A w obecnej sytuacji, kiedy jesteś rzekomo dziennikarzem, jesteś niewiarygodny, nierzetelny, zakłamany i nieobiektywny. Wstyd. Ty sie nie zawstydzisz, to wiem. Mnie jest wstyd, że zdarza mi sie czytać to co piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maggus Re: Śmieszna gazeta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.09, 17:47 > Nie wierzę, że ktoś z protestujących nie próbował > poinformować poprzez wasze łamy mieszkańców miasta o swoich > wątpliwościach dotyczących wizji pogrążania Częstochowy w > bagnie "centrum pielgrzymkowego". Wierzę natomiast, jestem wręcz > przekonany, że nie pozwoliliście na wyrażanie tego rodzaju opinii. Oczywiście, że były takie próby, stowarzyszenie chciało wykupić pełnostronicowe ogłoszenie, jednak redakcja odmówiła bez podania przyczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Śmieszna gazeta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.09, 11:21 Redaktorzy Wyborczej ani pisać ani czytać nie potrafią. Te plakaty podpisało Obywatelskie Stowarzyszenie Przyjaciół Częstochowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: Śmieszna gazeta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.09, 20:08 W weekend pod wieczor nie da sie znalezc miejsca w knajpkach i to nie tylko w III aleji. Poza tym widze tam zawsze duzo ludzi. To w I i II aleji sa pustki, a Ci wszyscy ludzie ida z/do przystanku. Idz kolego ok. godz. 20 u nas do "centrum". Jedyne miejsca gdzie sie cos dzieje to Biznes Centrum (a tu ogrodek kolo ogrodka - a podobno tak sie tego wszyscy boja?) i troche III aleja. Dzisiaj wlasnie widzialem jakas kartke w witrynie sklepu z argumentem PRZECIW, ze pielgrzymow beda witaly ogrodki piwne! Nie wiedzialem czy sie smiac czy plakac. Przeciez O TO CHODZI, zeby byl tam ciag parasolek jak w normalnych, tetniacych zyciem miastach!! Zebysmy nie obudzili sie z reka w nocniku za pare lat, ze nie bedzie tu nikogo! Bo mlodzi czestochowianie nie chca zostawac w miescie, gdzie nawet nie ma gdzie isc wieczorem... Zamknac wszystkie 3 aleje, puscic bezplatne! autobusy (wystarcza dwa nowe mercedesy jezdzace w kolko i zatrzymujace sie na zadanie). Mam nadzieje ze UM nie podda sie szantazowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Śmieszna gazeta IP: 193.93.91.* 23.04.09, 12:32 ciekawe spojrzenie na życie. nie będzie alei "piwno-ogródkowej" to młodzi mieszkańcy nie będą mieli co robić. gratuluję umiejętności codziennego sposobu spędzania czasu i dostatku pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mściciel Re: Czarne flagi łopoczą w centrum miasta IP: 188.33.44.* 20.04.09, 12:56 Czarne flagi łopoczą .. bo nadchodzi czas anarchii Co to znaczy i jaki to symbol odsyłam do listów Zygmunta Krasińskiego gdy opisywał Powstanie tkaczy w Lionie. Miasto nie jest dla biznesu - miasto jet dla ludzi. A przy obecnym ruchu w alejach trudno tam wytrzymać człowiekowi. Ale nie ma tego złego co bokiem nie wyjdzie. Jak tylko wybudują Galerie większość biznesu z stamtąd ucieknie i będzie swojsko i przytulnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: black Re: Czarne flagi łopoczą w centrum miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.09, 13:24 Tylko, że od czasu powstania tkaczy mineło juz troche czasu i świat się bardzo zmienił. Ludzie są tam, gdzie jest biznes. Miasta w których biznesu nie ma wymierają. Kiedyś ludzie, żyli i umierali tam gdzie sie rodzili. Dziś każdy chce żyć tam, gdzie ma nadzieję na lepszy byt. To może być na drugim końcu świata, albo w innym mieście swojego kraju. Więc Częstochowę - miasto, w którym Urząd robi wszystko, żeby biznes wytępić, ustępując pola pielgrzymom i wychodząc naprzeciw oczekiwaniom Jasnej Góry czeka śmierć gospodarcza a wraz z nia i społeczna. Od lat obserwuje się ucieczkę młodych ludzi z Częstochowy do innych miast. Miast z roku na rok ma mniej mieszkańców. Młodzi ludzie wyobrażaja sobie, i słusznie, swoja przyszłość inaczej, niż jako machacze kwiatami gdy raz w roku na Jasną Górę ida pielgrzymi. Wiecie jakie są oficjalne prognozy dla Częstochowy opracowane przez specjalistów. Ano takie, że w 2030 roku nasze miasto bedzie liczyło 170 tys mieszkańców, a stosunek osób w wieku produkcyjnym do osób w wieku emerytalnym będzie wynosił 1:1. Dziś trzy osoby pracują na jednego emeryta. Więc Częstochowa staje sie miastem starców, żyjących z emerytur. Jeśli Wrona myśli, że robiąc na środku dużego placu w centrum dużego miasta cmentarzy (mam na mysli np. to zielone dziwne "coś", obok czego leży granitem obłożony krzyż, a przy tym wszystkim pala się znicze) spowoduje że Częstochowianom bedzie się żyło lepiej to się myli. To jest jego koszmarna polityka uśmiercenia miasta. Nie wyobrażam sobie aby miasto-mauzoleum mogło zatrzymać młodych ludzi i przyciagało biznesmenów. Tymczasem tym, którzy już tu są odbiera się szansę na funkcjonowanie. Boje się patrzeć na to wszystko co się dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mściciel Re: Czarne flagi łopoczą w centrum miasta IP: 94.254.157.* 20.04.09, 15:39 Nie za wiele się zmieniło. Czarna flaga historycznie znaczy tyle ze ci którzy ją wywieszają wolą zginać niż się poddać. W takiej symbolice została przejęta przez ruch robotniczy związany z opozycją anty marksowską w międzynarodówce czyli przez anarchistów. To tyle jeśli chodzi o symbole. Natomiast zjawiska które opisujesz są nieuniknione w tym systemie. Częstochowa będzie stawać się coraz większą peryferią tak jak i zresztą cała polska. Taka jest logika neoliberalna. I wrona jest za mała (nawet jakby chciała temu przeciwdziałać). Rozpoczynający się światowy kryzys w perspektywie tylko te zjawisko pogłębi. Historycznie zaś rola miast (od starożytnej Grecji) to nie tylko handel ale polis i agora. Jeśli handel zawłaszcza przestrzeń publiczną to to i tak obumiera. Staje się zbirem gett (tych bogatych - zamkniętych osiedli i tych biednych). dodatkiem do hipermarketów. Gdzie życie spędza się przed monitorem. Nic dziwnego ze ludzie wtedy ciągną do wielkich skupisk pracy i handlu. Przykładem na to ameryka gdzie poza kilkoma metropoliami mamy prowincje zabitą dechami. Gdzie w wciąż nowe miasta i miasteczka obumierają wraz z przenoszeniem się produkcji do krajów taniej siły roboczej( bo ameryka nic nie produkuje oprócz dolarów i "armat". Rolą zaś polski jaka została jej przypisana w tym układzie jest produkcja taniej siły roboczej na potrzeby rynków zachodnioeuropejskich. Nie stali nie okrętów nie węgla.... I cóż Częstochowa w tym wszystkim? To jest zjawisko powolne lecz nieuniknione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobik Re: Czarne flagi łopoczą w centrum miasta IP: *.apus-net.pl 20.04.09, 18:39 jaki handel umiera w alejach skoro tam są same banki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daria Re: Czarne flagi łopoczą w centrum miasta IP: *.gprs.plus.pl 20.04.09, 22:46 Wiele wskazuje na dalsze "wioskowienie" naszego miasta-wielowsi, które nie przyciąga zasobów wysokiej jakości, a jego prognozowany potencjał rozwojowy/inwestycyjny nie pozostawia złudzeń co do możliwości radykalnej zmiany. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że w perspektywie najbliższych dwudziestu lat osiągniemy względnie stały status przyklasztornego miasteczka zamieszkałego przez około 190 tysięcy mieszkańców (z tendencją dalszego wyludniania)i narastającymi problemami społecznymi (problemy ludzi starych, chorych, bezrobotnych...). Wielkomiejskie życie będzie domeną kilku polskich wielkich miast - potencjalnych metropolii, "zasilanych" przez kolejne generacje ambitnych, mobilnych i utalentowanych młodych ludzi poszukujących wysokiej jakości życia. Przegrywamy od lat konkurencję z innymi miastami - jesteśmy miastem na miarę nas samych, a tego stanu nie zmienia się na życzenie i żadne zaklinanie rzeczywistości - sen o potędze - nie pomoże. Format ludzi - lokalnej polityki, szkół wyższych, kultury, edukacji, mediów... decyduje o "formacie" miasta. Nie ma co się sadzić, metropolią nigdy nie byliśmy i zapewne nie będziemy, ale czy musimy? Odpowiedz Link Zgłoś
xkx2 Czarne flagi łopoczą w centrum miasta 21.04.09, 07:45 Nie sztuka jest zamknąć ulice problem w tym, co dalej? Problem Cz-wy jest w tym, iż dla al. NMP, jako drogi tranzytowej niema alternatywy. Al. JP II, która taka alternatywa powinna być korkuje się już teraz, bo Częstochowa nie posiada obwodnicy, która choć częściowo zmniejszyłaby ilość samochodów jadących tranzytem przez al. JP II. Wtedy nie było by problemu przedłużenie ul. Sobieskiego wraz z bardzo kosztownym wiaduktem nie było by potrzebne. Podobnie najpierw (przed zamknięciem III al. NMP) należało załatwić sprawę z ul. Racławicką oraz najpierw wybudować rondo czy zamontować światła na skrzyżowaniu Kopernika – Kazimierza – Pułaskiego wtedy mając 2 ulice alternatywne dla III al. NMP zapewne protesty były by mniejsze. A tak jedyne, co dorobiła się Cz-wa po zamknięciu III al. NMP to gigantycznych korków na ulicach przylegających do niej. A chyba nie o to chodziło. Dlatego wcale się nie dziwie, iż są protesty, bo jeśli rewitalizacja al. NMP ma się odbywać kosztem doprowadzenia do kompletnego chaosu komunikacyjnego (a zamkniecie pl. Biegańskiego zapewne do tego doprowadzi) to może lepiej darowac sobie te rewitalizacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mściciel Re: Czarne flagi łopoczą w centrum miasta IP: 89.108.242.* 21.04.09, 12:42 Człowiek który staje się właścicielem samochodu zaczyna myśleć ze świat jest tylko po to by budować na nim autostrady i by mógł podążać z punktu a do punktu b prostą drogą. Tymczasem wcale tak nie jest. Miasta także nie po to powstały więc jak kto ma samochód niech jedzie na około a jak mu się spieszy nich kupi sobie rolki albo hulajnogę. Zamkniecie alei było by pierwszym krokiem do tego by to miasto było do życia. Należało by także wprowadzić opłaty za wjazd do centrum a z drugiej strony darmowy transport publiczny. stworzyć nowe tereny zielone (jaki ładny park mógłby powstać w miejscu galerii!) Wspierać rozwój nieprofesjonalnej kultury. Animować demokracje lokalną i partycypacyjna by ludzie mogli sami kształtować swe otoczenie. I w tedy zadajmy pytanie gdzie chcielibyśmy żyć? W mieście spokojnym gdzie jest miejsce i dla ludzi starszych i dla dzieci gdzie można rozwijać swoje zainteresowania czy w wielkim huczącym molochu. Jestem przekonany ze wielu wybierało by tą pierwszą opcje nawet gdyby musieli dojeżdżać do pracy 1 dwie godziny (zresztą czy dziś nie tracimy tyle poruszając się samochodem jedynie po mieście?) Niestety Częstochowa to nie jest dobre miasto a tym którzy nią rządzą brak wyobraźni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: Czarne flagi łopoczą w centrum miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.09, 13:39 Tobie pomyliło się miasto z twoją wioską do której tęsknisz.Wracaj wieśniaku do siebie najlepiej na piechotę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mściciel Re: Czarne flagi łopoczą w centrum miasta IP: 94.254.184.* 21.04.09, 14:51 Widzę żeś mnie rozgryzł zupełnie. Żebym to wiedział do której wioski mam wracać. tak daleko pamięć rodzinna nie sięga. Mój pradziadek przywędrował tu jakieś 130 lat temu... By nie być dłużnym - emigruj wielkomiejski paniczu! Co robisz w tak zapadłej dziurze? Odpowiedz Link Zgłoś
ekk2 Re: Czarne flagi łopoczą w centrum miasta 21.04.09, 15:17 Jakoś nie zauważyłam tych darmowych autobusów! Wystarczyłyby mi zwykłe, ale niestety omijają tą śliczną III Aleję. Do parku też jakoś zrobiło mi się dalej, nawet gdybym chciała tam pójść na spacer, to szybko mi przejdzie na myśl że po przyjemnym spacerze po parku czeka mnie jeszcze przymusowy spacer na daleki przystanek. I już widzę tych starszych ludzi jak pomykaja (niektórzy o lasce) przez całe Aleje (jak już zamkną i pozostałe dwie). Nie mówiąc już o zgoła idyllicznym spokoju w alei knapianej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n Re: Czarne flagi łopoczą w centrum miasta IP: *.icpnet.pl 21.04.09, 16:10 Wszystko da się zrobić tylko trzeba myśleć w jaki sposób a nie robić to bezmyślnie. Zamknięcie wszystkich 3 Aleji jest potrzebne ponieważ właściwie nie posiadamy rynku typowego centralnego jak w innych miastach. Istnieją co prawda i Stary Rynek i Rynek Wieluński ale raczej nie zanosi się na to żeby zmieniły się w ścisłe centrum z knajpami( trzeba by było na przykład zburzyć puchatka i wybudować kamienice na jego miejscu ale mimo tego nasz stary rynek jest mały i zaniedbany wystarczy wejść w boczną uliczkę dlatego łatwiej jest przystosować Aleję). Jednak żeby przystosować Aleję trzeba porządnego działania: a) przebić racławicką b)przebić Sobieskiego c)umożliwić dojazdy od tyłu w Aleje d)dla dobra centru miasta przydałaby się obwodnica e)nie robić betonowych pustyń bez zieleni, ławek, fontanny, małej architektury, kiosków żeby to nie wyglądało jak na przykład nowy plac Daszyńskiego f)puścić alternatywny transport po alejach np. riksze, dorożki,rowery, bezpłatny tramwaj żeby nie budować dodatkowych szyn zrobić cos takiego jak tramwaj manufaktury w łodzi g)zbudować tunele w ciągach ulic przecinających Aleje, a także parkingi podziemne jak na przykład w centrum Poznania pod placem Wolności Pomysłów które pozwolą wszystkim wspólnie dobrze żyć i które da się zrealizować jest naprawdę wiele......tylko trzeba było zaprosić do tego ekspertów i trochę pomyśleć wcześniej o sukcesywnych realizacjach, cegiełka po cegiełce ziarnko po ziarnku.....bo jakieś takie dziwne myślenie pokutuje najpierw coś robimy najmniejszym kosztem na przykład III Aleja a później próbujemy dopasować do tego resztę....Niestety brakuje planów długofalowych oraz planu zagospodarowania. Jednak Aleje trzeba zamknąć żeby był tam ruch pieszy ale zrobić to trzeba z pomysłem a nie bezmyślnie, a szef stowarzyszenia obrońców Częstochowy zwyczajnie bredzi i niech ze swoimi głupimi osądami się schowa....on chce dobra Częstochowy....Jakiego dobra????? Własnej kieszeni? Zajeżdżonego centrum miasta gdzie każdy wjedzie na schody banku,sklepu, pubu bo mu się tak podoba... W Częstochowie się ludzie nauczyli jakiegoś takiego dziwnego sposobu wjeżdżania wszędzie samochodem i nie patrzenia na znaki gdy na przykład w wakacje jest zamknięta cała III Aleja....sam odkąd wyremontowano III Aleje nie wjechałem w nią ani razu nawet gdy tam coś kupowałem lub załatwiałem korzystałem z wjazdu od tyłu...co więcej znam normalnych mieszkańców którzy sami mimo ze tam mieszkają nie jeżdżą od przodu tylko od tyłu bo sami twierdzą że skoro jest zamknięte to nie wolno...zresztą dzięki takiemu ograniczeniu ruchu można na przykład dziecko puścić wolno żeby się pobawiło...i nie było narażone na buraka który jeździ z piskiem opon i podjeżdża pod sam ogródek....Pozdrawiam zdrowo myslących Odpowiedz Link Zgłoś
ekk2 Re: Czarne flagi łopoczą w centrum miasta 21.04.09, 14:48 Właśnie! Masz rację. Na zamknięcie głównej Alei mogą sobie pozwolić miasta które mają ulice zdolne przejąć ten ruch. MY TAKICH ULIC NIE MAMY! Za to mamy korki jak w jakiejś metropolii! To jest skandal żeby w takim średnim mieście spędzać życie w korkach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mściciel Re: Czarne flagi łopoczą w centrum miasta IP: 94.254.184.* 21.04.09, 15:00 Kiedy każdy człowiek ma samochód jest to nie nieuniknione. Nie ma możliwości wybudowania tylu dróg. Wszędzie to właśnie tak wygląda. No chyba ze ktoś czerpie wiedzę na temat komunikacji z reklam samochodów gdzie drogi są puste itd. Należy wiec rozwijać transport publiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
ekk2 Re: Czarne flagi łopoczą w centrum miasta 21.04.09, 15:26 "Należy wiec rozwijać transport publiczny." Fajnie. Tylko że transpotr publiczny też wyleciał z tej Alei i stoi w korkach na ulicach które nie są w stanie przejąć ruchu wyrzuconego z szerokiej głównej ulicy (wyrazy uznania dla projektanta Alei sprzed kilku pokoleń, który uwzględnił PRZYSZŁE potrzeby rozwijającego się miasta w czasach kiedy istniejący ruch tego raczej nie wymagał). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: msciciel Re: Czarne flagi łopoczą w centrum miasta IP: 94.254.241.* 22.04.09, 10:57 Co do uznania dla powiatowego geodety który wytyczył aleje - pełna zgoda to on uczynił z kilku wiosek miasto. Korki są i będą nie zależnie od ilości dróg - tak jest na całym świecie wszędzie są korki gdzie dominuje transport prywatny. Dlatego należy prowadzić mądrą politykę - zniechęcać do używania samochodów zachęcać do używania rowerów i korzystania z transportu publicznego ( poprzez darmową komunikacje, specjalne pasy ruchu itd..) ale my jesteśmy na poziomie ameryki z przed z 100 lat zafascynowanej motoryzacją. Tym czasem samochód dziś to inna strona nędzy. Kto jeszcze kilka pokoleń temu zgodził by się zamknąć w metalowym pudełku na kilka godzin dziennie, codziennie intensywnie wpatrywać się w jeden punkt? I za to wszystko płacić słono. Do tego twierdzić ze jest to dowód wolności, prestiżu i pozycji społecznej. Pracować na te zabawki coraz więcej i więcej... To tak jakby galernicy rywalizowali między sobą kto ma ładniejsze kajdany. Naprawdę ta cywilizacja doszła do kresy absurdu. A mieni się racjonalną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deptak Re: do mściciela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.09, 11:57 Powiedz to panu Prezydentowi który ma służbowy samochód i kierowce przez 24 h na dobę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: msciciel Re: do mściciela IP: 94.254.156.* 22.04.09, 15:48 Problemem nie jest jeden prezydent Wrona. Problemem jest apatia społeczna i zupełna nie reprezentatywność władz. Są one nie mniej wyalienowane niż kiedyś pierwsi sekretarze. Demokracja lokalna to fikcja - wpływ obywatela na swoje otoczenie jest zerowy. Żadna tzw siła ;) polityczna nie jest jednak zainteresowana prawdziwą zmianą. Chodzi jedynie o rywalizacje przy korycie. Ale cóż wszystko ma swoje konsekwencje. Jeśli system jest nie reprezentatywny ulega atrofii i ulegnie pod byle jakim ciosem. I to lepiej. Po co coś tak "krzywego" remontować? Lepiej poczekać jak się zawali i zbudować nowe. Wówczas cały ten "establishment trafi na śmietnik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deptak Re: do mściciela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.09, 16:06 I tu się zgadzam 100%. Pokrzepiłeś mnie. Myślę że będzie z Ciebie jeszcze porządny obywatel Cz-wy. POZDRO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mściciel Re: do mściciela IP: 89.108.211.* 22.04.09, 22:09 I to jak porządny !!! Wręcz miara i wzorzec porządku ! Anarchia mac pariadka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Czarne flagi łopoczą w centrum miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.09, 22:55 Bardzo mi przykro, że dziennikarze częstochowscy przedstawiają tylko jedną stronę medalu. Nie chodzi głównie o interes kamieniczników, jak można wywnioskować z artykułu. Zastanawiam się, jakby zareagowało bractwo dziennikarzy, gdyby mieli obcięte pensje o połowę. Pytacie dlaczego niby? A dlatego, że odkąd w III Aleji ruch wygląda tak jak teraz, to o 50% spadły obroty punktów zarówno handlowych i jak i usługowych. I nie piszcie, że nie dotyczy to knajpek takich jak przywoływane Topollino. Niestety też dotyczy. Ale nikt, przepraszam za określenie, z pismaków nie zastanowił się, że w tych miejscach pracują ludzie, którzy mają rodziny na utrzymaniu. Bo po co o tym pisać, co niewygodne, prawda? Ulica Piotrkowska w Łodzi ma być takim czymś wspaniałym? O tym, że został powołany zespół 30 osób, który ma na celu ożywienie ulicy, to już nikt nie wspomni. Przechodnie się pytają, fakt. Po uslyszeniu wyjaśnienia stwierdzają w 90%, że solidaryzują sie z protestem. Pan Augustyn wypowiada się, że ruch w I i II Aleji nie będzie ograniczony... Na temat ruchu w III Alei też się tak wypowiadał. A co mamy? Podbudowę z 70 cm betonu, projektowaną i wykonaną pod transport kołowy, a wykorzystaną na deptak, który niestety jest pustynią. Mamy utrudniony przejazd przez miasto, większe niż dotąd korki, a że teoretycznie wjazd w III Aleję jest? Życzę dziennikarzom, aby musieli dojeżdżać dzień w dzień do któregokolwiek mieszkania położonego na południowej stronie III Alei. Szczególnie w sytuacjach, kiedy się spieszą do pracy, po drodze zawożą dziecko do przedszkola albo do lekarza i muszą się przebijać przez to wszystko. To jest istny koszmar, mam tego serdecznie dość. I nikt mi nie wmówi, że jest to kwestia większej ilości samochodów. Wszędzie są samochody, a kwestia organizacji ruchu może być rozwiązana lepiej bądź gorzej. W Częstochowie rozwiazania zarówno te planowane ja te wdrażane są najgorsze z mozliwych. A dziennikarzy naszej "wspaniałej" gazety bardzo proszę: skoro już coś piszecie, to piszcie obiektywnie. Poznajcie obie strony medalu. Nie zastanowiło was, że inne media pokazują zamknięcie głównej arterii naszego miasta w barwach nietylko różowych? Pojawiła się dość ironiczna opinia, że to, co się nie udało komunistom przez 40 lat, naszemu prezydentowi udało się przez 4- zniesienie rangi Alei. Niestety trochę prawdy w tym jest. Ulica nie jest tylko po to, aby pięknie wyglądała... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Re: Czarne flagi łopoczą w centrum miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.09, 23:05 Cytat ze strony MZD w Częstochowie. Całość: konsultacje.mzd.czest.pl/index.php?modules=zasoby&action=strony&id=174 "Zakres rozwiązań projektowych obejmuje: przebudowę nawierzchni Placu Biegańskiego wraz z otaczającym go układem fragmentów ulic: Dąbrowskiego, Nowowiejskiego, Szymanowskiego, Śląskiej, Kilińskiego i Racławickiej, przebudowę nawierzchni odcinka Alei Najświętszej Maryi Panny łączącego place Biegańskiego i Daszyńskiego (I i II Aleja N.M.P.) wraz z niezbędnym zakresem przebudowy skrzyżowań z ulicami poprzecznymi, t.j: Kościuszki, Wolności, Piłsudskiego, Wilsona, przebudowę nawierzchni Placu Daszyńskiego wraz z otaczającym go układem fragmentów ulic; Warszawskiej i Krakowskiej oraz Mirowskiej wraz z niezbędnym zakresem przebudowy wylotów prowadzących z placu Daszyńskiego w ulice: Joselewicza i Ogrodową, Przebudowie nawierzchni wymienionych obszarów towarzyszyć będzie zmiana układu komunikacyjnego wg poniższych zasad: wprowadzenie preferencji ruchu pieszego, poprzeczne ciągi rowerowe zgodnie z Koncepcją rozbudowy systemu ścieżek rowerowych w Częstochowie. ruch kołowy - w obrębie Placu Biegańskiego pozostawienie ruchu o ograniczonym gabarycie na ciągach ulic Dąbrowskiego, Nowowiejskiego, Szymanowskiego, Śląskiej, Kilińskiego i Racławickiej. Na odcinku Alei od placu Biegańskiego do ul. Kościuszki/ul. Wolności wyeliminowany i przeniesiony na ciągi równoległe (ulice Kopernika, Waszyngtona, Jasnogórska). Na odcinku od ul. Kościuszki/ul. Wolności do ul. Piłsudskiego/ul. Wilsona pozostawienie ruchu lokalnego o ograniczonym gabarycie. W części Alei od Placu Daszyńskiego do ul. Wilsona/Pilskudskiego i na Placu Daszyńskiego wyeliminowanie ruchu za wyjątkiem dojazdu do nieruchomości. Planowana inwestycja przewiduje wielofunkcyjność Alei poprzez zastosowanie w tym celu konstrukcji nawierzchni na całej powierzchni - jak dla kategorii ruchu KR4. komunikacja zbiorowa - prowadzenie większej liczby linii na trasach południkowych ze wskazanym wydzieleniem na tym kierunku pasów autobusowych (Dąbrowskiego, Nowowiejskiego, Śląska, Kilińskiego, Piłsudskiego , Wilsona, Warszawska) ruch pieszy - wydzielona strefa ruchu pieszego na płycie Placu Biegańskiego i na odcinku Alei od placu Biegańskiego do ul. Kościuszki/ul. Wolności. Strefa piesza w Alei od ul. Kościuszki/Wolności do Placu Daszyńskiego i na jego płycie. Pasaż środkowy przystosowany do stałego korzystania przez pieszych również na przekroczeniu ulic. " Podoba się? Mnie niekoniecznie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gitarzysta Re: Jolly Roger IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.09, 08:55 Bandera piratow,czarna flaga sluzy do zastraszania ofiar. Odpowiedz Link Zgłoś
onkelrobert Czarne flagi łopoczą w centrum miasta 24.04.09, 16:42 Myślę, że za wstrzymaniem ruchu samochodowego w alejach mocno lobbuje właściciel(e)"Galerii Jurajskiej". Jeżeli Aleje "padną" to na boutique (boksy) w galerii będzie większy popyt, a co za tym idzie można będzie wywindować bardziej ceny najmu! Chyba warto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Czarne flagi łopoczą w centrum miasta IP: *.centertel.pl 24.04.09, 18:24 ..no i znowu kasiora decyduje.... ehhh. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goś Czarne flagi łopoczą w centrum miasta IP: 193.138.241.* 24.04.09, 19:22 I bardzo dobrze że łopoczą.Kolor pasujący do atmosfery miasta i to nie tylko przez remonty alei..Częstochowa jest polską stolicą katolicyzmu i musi byc czarna i smutna.W Częstochowie nic się nie dzieje ,jedyna muzyka jaką słychac w alejach to muzyka sakralna i msze z Jasnej Góry nadawane na cały regulator w alejach nie szanując ludzi innych wyznań to takie nawracanie medialne.Z Częstochowy pochodzi znani muzycy i dlaczego nie koncertują w swoim mieście.Patriotyzm lokalny w Częstochowie nie istnieje bo miasto nie szanuje nie katolików i ludzi świeckich.Ono się starzeje.Ja też uciekłam do miasta gdzie coś się dzieje katoli W Częstochowie rządzi Jasna Góra i handel w alejach jest nie na rękę tej roszczeniowej instytucji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obywatel G.C. Towarzysz Wrona chce zniszczyc Czestochowe . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.09, 09:43 Obserwując działania naszych jestem przerazony tym co sie dzieje .Aleje I i II faktycznie mają byc zamkniete mówiono o tym juz nie raz na sesji Rady Miasta i mielibysmy juz po temacie gdyby masz prezydent nie zadbał za mocno ( 14 mln zł ) o III Aleje a teraz o park ( nastepe 9 mln zł ) . Prezydent dba o nastepne wybory i o swój elektorat pakując cała kase w ulice , park ,III Aleje , nagłosnienie w Alejach .Na ostatniej sesji Rady Mista - Radni Czestochowscy oraz SLD usiłowało odwołac Prezydenta ale PiS stanał murem a PO którego głosy były bardzo wazne stchórzyło .Wiec mamy dalej klape i miłosciwie nam panującego ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Towarzysz Wrona chce zniszczyc Czestochowe . IP: *.icis.pcz.pl 20.06.09, 14:08 1. III Aleja sluzy wszystkim mieszkancom i to calkiem niezle. Nie wyobrazam juz sobie Czestochowy z taka III Aleja jak kiedys. 2. Naglosnienie w Alejach to utrapienie i to duze, ale to nie UM je zafundowal. Zaden z poprzednich Prezydentow, lewica tez, nie potrafil sie niestety postawic KK w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CZ-wianin Re: Towarzysz Wrona chce zniszczyc Czestochowe . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.09, 15:27 wroni przydupasie, czy jest jakaś decyzja obecnych władz miasta, która budziłaby twoją dezaprobatę??? Sądząc po IP. Politechniki, to albo pisze to sam Wrona, albo niedorzecznik Leśnikowski, albo jak ktoś zauważył na innym wątku, kolejny nieudacznik pragnący się załapać na ciepłą posadkę w jakiejś miejskiej spółeczce. << Częstochowa to dobre miasto dla pielgrzymów, kleru i kolegów Tadzia >> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Towarzysz Wrona chce zniszczyc Czestochowe . IP: *.icis.pcz.pl 20.06.09, 17:51 Ja pisze o faktach. Polityczne interpretacje mnie nie interesuja. SLD powinno skupic sie na jednym, jesli chca cos rzeczywiscie zrobic - juz teraz promowac swojego kandydata na Prezydenta. Takim kandydatem byl Matyjaszczyk. Widze jednak ze na Czestochowa go juz przestala interesowac. Przy takim podejsciu aktualny Prezydent moze nie miec kontr-kandydata, gdyz inne partie tez nie bardzo potrafia wystawic znaczacego kandydata. A co do naglosnienia Aleji - lewica czy prawica, w tej sprawie wszystkie wladze zachowuja sie jednakowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swojak Re: Czarne flagi łopoczą w centrum miasta IP: 193.93.91.* 20.06.09, 17:53 www.travian.pl/?uc=pl7_83727 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micha Re: Czarne flagi łopoczą w centrum miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.09, 15:44 Kto wywiesza czarne flagi nie dzialajac konstruktywnie, temu biskup walnie lagi wykorzysta też aktywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micha Re: Czarne flagi łopoczą w centrum miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.09, 16:36 Pieszo chodzić to jest norma twierdzi nam tu jakaś Forma, z Alej wyrzuca nam busy mąci jak ten diabeł Kusy. Życzmy mu za to twierdzenie by miał w korkach zatwardzenie, lub biegunkę i swobodnie napaskudził sobie w spodnie. Odpowiedz Link Zgłoś