Dodaj do ulubionych

internet Orange na Wsi

29.05.09, 11:32
Witam
słyszałem ,ze Orange ma podobno bardzo fajną oferte internetu
stacjonarnego bez konieczności posiadania tel stacjonarnego.
Predkość 1 mb/s i gwarantuje to poza miastem czy kotś ma ten
internet nazywa sie on Orange FreeDom Pro czy CDMA ....
Proszę o info...
Obserwuj wątek
    • Gość: rafi Re: internet Orange na Wsi IP: 195.205.202.* 29.05.09, 11:37
      hejka ja mam tego Neta z Orange jest super polecam mam komórke w
      orange i jeszcze dają mi co miesią 20zl na rozmowy za to ze mam u
      nich dwie usługi neta i kom...w Kłomnicach działa super ...
      polecam
    • Gość: aaa Re: internet Orange na Wsi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.09, 11:50
      Prędkość 1 mb/s może być dostępna w zasięgu sieci 3G. A ten pokrywa co najwyżej
      całe miasto. Na wsi nie masz co na niego liczyć.
      Pozostaje tylko edge, ale jest on sporo wolniejszy i nie dostaniesz wszystkiego
      za co płacisz.
      • driver_20 Re: internet Orange na Wsi 29.05.09, 15:02
        Kiedyś dowiadywałem się o ten internet.Pani w salonie powiedziała mi że w
        mieście działa dobrze a po za miastem to różnie z tym bywa.

---------------
        Częstochowski Serwis Komunikacyjny CKMKM

Częstochowskie Forum Komunikacyjne
        CKMKM
    • reno21 Re: internet Orange na Wsi 29.05.09, 20:00
      Orange Freedom Pro w POraju w domu w lesie działa super, jestem teraz na etapie
      pierwszego miesiąca próbnego, i raczej już tego nie oddam, jest to internet
      radiowy, w punkcie obsługi klienta w Auchan brałam ruter za 249zł aktywacja to
      69zł a potem abonament to 49zł z czego 20zł odstajesz na komórkę. W rezultacie
      abonament kosztuje Cię 29zł. Polecam.
      • Gość: ja Re: internet Orange na Wsi IP: *.centertel.pl 29.05.09, 23:19
        nie kupuj bo na wiosce jest wolny ,czesto sam sie rozłącza mam go, ale zmienie
        na play
        • Gość: jfkjfk Re: internet Orange na Wsi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.09, 09:08
          "nie kupuj bo na wiosce jest wolny ,czesto sam sie rozłącza mam go, ale zmienie
          na play "

Osoba, która to piszę nie ma pojęcia o internecie mobilnym. Po pierwsze Play
          na wiosce nie będzie działał, chyba, że jest w zasięgu 3G Playa (własnych
          nadajników, a nie Plusa), a to mało prawdopodobne, gdyż są to za wysokie koszta.
          Najlepszym wyjściem jest Orange Freedom Pro, gdyż on działa na częstotliwości
          450 MHz. Częstotliwość ta była wykorzystywana przez rybaków, gdyż do 30 - 50 km
          można było oddalić się od nadajnika i mieć zasięg. Dla porównania to internet
          na poziomie prędkości EDGE działa na paśmie 900 MHz oraz 1800 MHz (czyli paśmie
          dla rozmów telefonicznych), a UMTS i HSDPA na częstotliwości 2100 MHz tzw 3G.
          • Gość: astra Re: internet Orange na Wsi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.09, 09:50
            Może byś przełożył te MHz na kb/s.
            • Gość: jfkjfk Re: internet Orange na Wsi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.09, 10:15
              Nie da się jednoznacznie określić jaka prędkość będzie na danym terenie. Głównym
              czynnikiem jednak są warunki atmosferyczne i obciążenie nadajnika w danej
              chwili. Prędkość w usłudze Orange Freedom PRO dochodzi do 1 Mega, ale wiadomo,
              że będzie niższa, ale będzie niższa niż HSDPA, gdzie można osiągnąć kilka Mega bitów
              • Gość: znudzony Re: internet Orange na Wsi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.09, 10:34
                na stronie większości operatorów są mapki z zasięgiem - wystarczy poszukać i
                sprawdzić czy się jest w zasięgu
                • Gość: astra Re: internet Orange na Wsi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.09, 19:54
                  Mapki zasięgu zdążyłem już kilka razy obejrzeć i:
                  3G jest w Częstochowie(pewnie nawet nie w 100%), okolica może liczyć co najwyżej
                  na Edge.
                  I w Orange i w Playu.
                  W czym, w takiej sytuacji lepszy jest internet z Orange od internetu z Play?
                  Chyba nie niższym limitem transferu?
                  Po co te gadki o częstotliwościach, z których nic nie wynika?
                  • Gość: ale Re: internet Orange na Wsi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.09, 20:29
                    ale to jest właśnie urok tego forum :) zero konkretów :) ale masa niepotrzebnych
                    info . :)
                    A co do wyboru - proponuję playa bo jednak 5 to nie 1 :)
                    a kasa porównywalna
                    pewnie ktoś powie po co - ale to się tak tylko wydaje że 1 wystarczy do czasu
                    jak się skończy :)
    • Gość: jfkjfk Re: internet Orange na Wsi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.09, 09:12
      "nie kupuj bo na wiosce jest wolny ,czesto sam sie rozłącza mam go, ale zmienie
      na play "

[b]Osoba, która to piszę nie ma pojęcia o internecie mobilnym. Po pierwsze Play
      na wiosce nie będzie działał, chyba, że jest w zasięgu 3G Playa (własnych
      nadajników, a nie Plusa), a to mało prawdopodobne, gdyż są to za wysokie koszta.
      Najlepszym wyjściem jest Orange Freedom Pro, gdyż on działa na częstotliwości
      450 MHz. Częstotliwość ta była wykorzystywana przez rybaków, gdyż do 30 - 50 km
      można było oddalić się od nadajnika i mieć zasięg. Dla porównania to internet na
      poziomie prędkości EDGE działa na paśmie 900 MHz oraz 1800 MHz (czyli paśmie dla
      rozmów telefonicznych), a UMTS i HSDPA na częstotliwości 2100 MHz tzw 3G.
    • Gość: astra Ankieta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.09, 20:02
      Może znajdzie się jakiś posiadacz mobilnego internetu w okolicach Częstochowy,
      który poda download i upload swojego netu.
      Podanie nazwy miejscowości i operatora mile widziane.
    • Gość: up Re: internet Orange na Wsi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.09, 17:02
      .
      • Gość: ewosek Re: internet Orange na Wsi IP: *.54.173.155.tvksmp.pl 31.05.09, 19:53
        ludzie, mylicie dwie oferty orange. Internet mobilny Orange Free -
        GPRS/EDGE/UMTS(3G) faktycznie działa najlepiej w miastach, a
        internet o którym mowa w pierwszym poście Orange Freedom PRO to
        internet działający w technologii CDMA zupełnie niezależnej od
        częstotliwości komórkowych. CDMA został stworzony właśnie po to aby
        w miejscach tzw. białych plam móc korzystać z internetu.
        Częstotliwość CDMA to 450 Mhz i jest dostępna tylko w Orange - ta
        częstotliwość została wykupiona na wyłączność przez Orange. Oferta
        1Mb - 49zł/ miesięcznie i limit transferu 3 Gb. Niestety modemy nie
        są najtańsze od 99zł - zależne od długości umowy.
        I dla jasności - to nie jest mobilny internet, tylko stacjonarny
        radiowy! Można się z nim poruszać jedynie w zasięgu CDMA, czyli poza
        miastami.
        • Gość: astra Re: internet Orange na Wsi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.09, 22:07
          Mea culpa. Jaki to ma realny transfer?
          • Gość: ewosek Re: internet Orange na Wsi IP: *.54.173.155.tvksmp.pl 31.05.09, 23:38
            wg. operatora do 1Mb w zależności od ilości użytkowników, ale żeby
            spadło jakoś drastycznie to musiałoby być tych użytkowników naprawdę
            dużo. Niektórzy twierdzą, że dochodzi nawet do 2Mb, ale to pewnie do
            czasu spopularyzowania usługi. Jak na radiówkę to 1Mb, myślę że i
            tak nieźle,
            • Gość: tomasz Re: internet Orange na Wsi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.09, 13:09
              podbijam temat ciekawi mnie jak to działa w innych
              miejscowościach....
    • jurajskameg Re: internet Orange na Wsi 03.06.09, 13:40
      Też jestem zainteresowana a najbardziej jak to jest we Mstowie?
      • Gość: Pablo___79 Re: internet Orange na Wsi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.09, 14:38
        POza CZęstochową działa w EDGE - zasięg sprawdzić sobie na mapkach
        na stronach. Orange i Plus posiadaja pewne luki gdzie jest GPRS
        (max.56 kb/s) Era ma najmniej tych lik - prawie całe BYłe
        czestochowskie jest w zasięgu EGDE (max.236 kb/s).
        Play - hhehehe- limit duży - tylko że działa jak juz ktoś napisał
        tylko w Częstochowie...............i nigdzie indziej
        Wybór nalezy do Was

PS. Jeszcze jedno to nie jest internet szerokopasmowy - to internet
        mobilny - słuzy raczej do pracy itp. - nie oczekujcie cudów!!!!
      • Gość: kttos Re: internet Orange na Wsi IP: *.centertel.pl 03.06.09, 21:21
        bedziesz żałował ja mam i na bank zrezygnuje i nie jestem pierwszy . Kolega
        kupił z laptopem , niestety laptop uległ uszkodzeniu nie z jego winy w okresie
        którym go naprawiano (2miesiące) płacił normalne rachunki.Szczerze nie znam
        osoby która jest zadowolona umowa CIE wiąze na dwa lata
        • Gość: jfkjfk Re: internet Orange na Wsi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.09, 10:04
          Osoba co to napisała myli pojęcia. Popsuł mu sie laptop w usłudze Orange Free
          bądź Orange Freedom, a tu temat dotyczy Orange Freedom Pro, a to całkiem co inego
          • Gość: ewosek Re: internet Orange na Wsi IP: *.54.173.155.tvksmp.pl 04.06.09, 20:15
            no właśnie, czytajcie posty ze zrozumieniem. Nieco wyżej wyjaśniałam
            różnicę między Orange Free - internet mobilny, a Orange Freedom Pro -
            stacjonarny radiowy. To jest nowa oferta działa dopiero od końca
            zeszłego roku i żaden inny operator nie ma takiego internetu w
            swojej ofercie. I działa bardzo dobrze.
            • Gość: ktos Re: internet Orange na Wsi IP: *.centertel.pl 04.06.09, 21:10
              z całym szacunkiem, ale chodzi mi o całokształt o firmę wejdz na jakies forum i
              poczytaj jak szanują starych klientów. Ja mówię że działa zle a mam 2lata TY
              mówisz ze jest inaczej moi koledzy narzekają
              • Gość: ewosek Re: internet Orange na Wsi IP: *.54.173.155.tvksmp.pl 04.06.09, 21:27
                zrozum, że tu jest mowa o zupełnie innej usłudze!!!! Twój internet
                to zapewne Orange Free, czyli internet mobilny, a mobilny to nie
                stacjonarny. Twój internet nie służy do ciągłego korzystania jak
                stacjonarny, ale do tego, aby mieć dostęp w razie potrzeby, w
                podróży i nie należy go traktować inaczej. Orange Freedom Pro działa
                na zupełnie innych częstotliwościach i nie ma nic wspólnego z takim
                internetem jakiego ty używasz, i jest to internet STACJONARNY!!!!! I