Dodaj do ulubionych

A.R.R Cze-wa Jak oceniacie rekrutację ? Dotacje UE

02.06.09, 08:06
Agencja Rozwoju Regionalnego w Częstochowie S.A. realizuje projekt „Własna
firma szansą na lepsze jutro” współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w
ramach EFS POKL 6.2.

Obecnie projekt jest w fazie wyłaniania osób, które przystąpią do niego.
Jestem przed rozmową, a już wiele się nasłuchałam nt. Komisji i chcę te dane
sprawdzić.

Jak oceniacie ten etap projektu, jakie są Wasze opinie nt. komisji
rekrutacyjnej, jej kwalifikacji i przygotowania do oceny pomysłów przyszłych
przedsiębiorców ?

Obserwuj wątek
    • Gość: yourwielkibrat Re: A.R.R Cze-wa Jak oceniacie rekrutację ? Dotac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.09, 08:25
      Niestety potwierdzę Twoje obawy. Odniosłam wrażenie, że grupa
      beneficjentów jest już dawno wybrana a cała rekrutacja to pic na
      wodę. Podejście osób przeprowadzających rekrutację też pozostawia
      wiele do życzenia, a najgorsze jest to, że nie ma czasu na porządne
      omówienie swojego pomysłu.
      • Gość: hoodoo Jestem w szoku po rozmowie z Komisją ARR POKL 62 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.09, 08:52
        W rozmowie ze znajomym poruszyliśmy ten temat.

Pominął on takie drobiazgi, jak picie kawy w trakcie rozmowy, ale nie mógł się
        pogodzić z tym, iż zasadą było przerywanie jego wypowiedzi, wchodzenie mu w
        słowo, co całkowicie burzyło koncepcję prezentacji pomysłu.

Poziom pytań zadawanych przez niektórych członków komisji wykazywał totalny brak
        wiedzy nt. dokumentacji konkursowej i założeń programu POKL 6.2

Odniósł wrażenie, iż członkowie komisji nie zapoznali się z jego dokumentami
        rekrutacyjnymi, w których zasygnalizowane, jaką firmę będzie prowadzić, albowiem
        żadne z pytań komisji nie odnosiło się do pomysłu, żadne też nie było
        ukierunkowane na obiektywne sprawdzenie przygotowania merytorycznego do
        prowadzenia firmy.

Zupełnie zszokował jednak fakt, kwestionowania koncepcji wydatkowania środków
        pomocowych, co argumentowano tym, iż komisja cyt.: "tyle to Panu nie potrzeba,
        nich Pan idzie do Urzędu pracy"

Cała rozmowa trwała niespełna 5 minut a kolejne 5 t0o była prezentacja, tego,
        jak wygląda procedura konkursu. Chyba komisja wyszła z założenia, iż kandydat
        nie czytał dokumentów konkursowych, albo też jest to przyjętą praktyką, którą
        również było widać na spotkaniach informacyjnych, na których to prelegenci
        odczytywali zgromadzonym na sali tekst wyświetlanych slajdów :)

• Gość: arl Re: A.R.R Cze-wa Jak oceniacie rekrutację ? Dotac IP: *.isd-hcz.com.pl 02.06.09, 08:53
      uwazam ze rekrutacja to jedno wielkie nieprozumienie to trudnio
      nazwac rekrutacja a w komisji zasaida jakas banda nieukow (nic nie
      wiedza o biznesie bo nie musza i tak z gory wqiedza kogo przyjac) to
      jakas farsa i takim instytucjom przyznaje sie dotacje - to wszystko
      z mojeje strony
      • Gość: paul Re: A.R.R Cze-wa Jak oceniacie rekrutację ? Dotac IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 02.06.09, 10:15
        Niestety, lista już dawno jest zamknięta - naiwny ten kto myśli, że dotacje
        dostanie. Sama "komisja" jest na tyle bezczelna, że nie próbuje tego ukrywać.
        Widać na układy nie ma rady, a może jest? Ja bynajmniej piszę oficjalną skargę.
        Fakt przerywania w trakcie prezentacji, o ile prezentacją można nazwać 5
        minutowe zmaganie się z niekompetencją komisji, która próbuje udowodnić, że
        biznes jest nikomu niepotrzebny. Jeżeli to jest wspieranie przedsiębiorczości to
        ja dziękuję bardzo - takiego wsparcia nie potrzebuję. Denerwuje tylko fakt, że
        trzeba rozmawiać z osobami z przypadku. Myślę, że Gazeta poruszy niebawem
        kwestię powiązań i koligacji rodzinnych "szanownej komisji".
        • Gość: kolo Re: A.R.R Cze-wa Jak oceniacie rekrutację ? Dotac IP: *.isd-hcz.com.pl 02.06.09, 13:09
          jak zostanie ogloszona lista osob to wtedy bedzie mozna sprawdzic
          kto z kim i jakie koligacje, ale faktycznie mam wrazenie ze karty sa
          juz rozdane...
    • Gość: czewa a coś .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.09, 12:24
      takiego ....
      biznes.interia.pl/firma/news/odmowe-przyznania-dotacji-mozna-zaskarzyc,1296292,1852
      • Gość: gość Re: a coś .... IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 03.06.09, 11:59
        śćNiestety wszystko co piszą przedmówcy to prawda, tylko czy odwołanie coś pomoże,
        kiedy niekompetentna komisja ma "szerokie plecy"??? I tak młody przedsiębiorca
        uczy się, że niekoniecznie mądrzejszy ma rację, że trzeba kombinować i
        cwaniakować, dawać łapówki, wtedy może coś osiągnie.
        Przykre to ale prawdziwe.
    • Gość: pisak ale o co chodzi .... sprawa jest prosta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.09, 15:13
      Wytyczne EFS określają jedynie grupy docelowe, które powinny zostać objęte
      wsparciem czyli (45+, długotrwale bezrobotni, kobiety powracające po wychowaniu
      itd.)

NIE MA natomiast przepisów, wytycznych, wg. jakich kryteriów już dany wykonawca
      projektu ma dokonywać wyboru kandydatów w ramach danej grupy docelowej.

CO WIĘCEJ jeśli nie ma takich przepisów to WUP nie może kontrolować
      projektodawców w zakresie zgodności dokonanego przez nich wyboru uczestników
      projektów - bo niby z czym ma być ów wybór zgodny, jeśli wymaga się tylko aby
      byli to ludzie z ww. grup docelowych.

TO LOGIKA podpowiada tylko, że projektodawca zainteresowany sprawną realizacją
      projektu zaprosi do udziału w nim (słowo zaprosi jest dobrym słowem) tylko tych
      kandydatów, którzy dają gwarancję sprawnej współpracy ;)

Wojewódzki Urząd Pracy w Katowicach
      Punkt Informacyjny EFS
      032 757-33-11
      • Gość: gość Re: ale o co chodzi .... sprawa jest prosta IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 04.06.09, 22:36
        To znaczy, że mogę założyć stowarzyszenie a później legalnie przyznać dotacje
        swoim znajomym??? Oczywiście nikogo nie obchodzi, że dotacje mogą iść w błoto,
        jeżeli projekty będą tak samo "ograniczone" jak komisja?
        Ale Komisja Europejska może komuś dobrać się do tyłka za niekompetencje, tak?
        • Gość: jan marian Re: ale o co chodzi .... sprawa jest prosta IP: 172.28.252.* 05.06.09, 00:57
          durniu jeden z drugim. nie ma jeszcze ostatecznych wyników a panika, bo nie
          dostaniecie pieniedzy, bo w komisji siedza nieuki itd, itp. gdyby wasze pomysly
          byly dobre to nie mielibyscie sie o co obawiac. a ze pewnie wymyslacie
          idiotyzmy, ktore chcecie finansowac z pieniedzy unijnych, to nie dziwcie sie, ze
          g. dostaniecie. byl swojego czasu program na tvn-ie, w ktorym mozna bylo wygrac
          pieniadze na otwarcie biznesu. zakladam, ze macie tak samo "madre" pomysly na
          biznes jak wiekszosc z uczestnikow owego programu, ktorych wizje byly wysmiewane
          przez osoby zasiadajace w jury.
          • Gość: pele Re: ale o co chodzi .... sprawa jest prosta IP: *.isd-hcz.com.pl 05.06.09, 09:53
            chyba sie durniu za duzo tvn naogladales, poza tym durniu ta komisja
            (zakladam ze nie wiedziales tego) nie pytala mnie o pomysl, wiec
            trudno zeby mogli go ocenic, a w komisji nie siedza nieuki durniu
            jeden tylko ignoranci durniu jeden
          • Gość: pisak muszę przedwówcę uprzedzić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.09, 10:20
            ostrożniej z tymi "durniami" a jeśli przedmówca wczyta się ze zrozumieniem w
            tekst to pojmie o co chodzi .....

- brak wytycznych określających kogo wybrać z grupy docelowej
            - brak zainteresowania IZ POKL (I II) tą nieścisłością
            - obawy co do rzetelności wyboru - jak można obiektywnie ocenić pomysł, jeśli
            decydująca jest "nazwa branży" a nie szczegóły realizacji,

Czekamy listę, a potem zobaczymy, jakie to "świetne" pomysły zostały wybrane -
            odrywając się od insynuacji koneksji jako elementu decydującego.
            • Gość: pele Re: muszę przedwówcę uprzedzić IP: *.isd-hcz.com.pl 05.06.09, 12:04
              mnie przestraszyles...no no a ty ciagle swoje, nie rozumiesz ze sa
              wytyczne tylko nikt nie chce ich wyegzekwowac? i jak chcesz sie
              odrywac od insynuacji - wnioski nasuwaja sie same!!!
              • Gość: maradona Re: muszę przedwówcę uprzedzić IP: *.as.kn.pl 05.06.09, 12:35
                grupą docelową są bezrobotni, a nie nieroby z huty. więc nie masz co marzyć;)
                • Gość: borowka Re: muszę przedwówcę uprzedzić IP: *.net.stream.pl 06.06.09, 06:57
                  musze przedmowce uprzedzic ze o ile wiem to na pewno nierobem z huty jest pani
                  dyrektor ARR - przypuszczam ze twoja szefowa, jesli chcesz juz jej bronic to
                  lepiej sprawdz co wypisujesz kolego bo jak bys dobrze sprawdzil to bys wiedzial
                  ze oprocz bezrobotnych rekrutacja dotyczy osob +45 i kobiet chyba ze to dla
                  ciebie nie sa grupy, pozdro dla kumatych
      • Gość: guru Re: ale o co chodzi .... sprawa jest prosta IP: *.isd-hcz.com.pl 05.06.09, 10:06
        nie wiem co za pismak to pisal, ale ze pismak to nie ma dyskusji, do
        tego nie znajacy realiów. Przede wszytskim kolego ktoś oceniał
        wniosek ARR, w którym precyzyjnie należało określić zasdady
        rekrutacji, i to jest fakt. Dodatkowo w dokumentacji rekrutacyjnej
        załączonej na stronie projektu są informacje na temat tego co
        szanowna komisyjka będzie oceniać, takie odpowiedzi padały również
        na spotkaniu informacyjnym, więc ta tekrutacja była dobrze opisana,
        wobec tego twierdzenie że WUP nie można tego sprawdzić jest
        nieprawdą, może i powinien, gdyż sposób rekrutacji i jej dostępność
        są określone w umowie ARR - WUP i zostały te warunki złamane. Inna
        sprawa że WUP nie sprawdzi ARR, gdyż przyznał dotacje też po
        znajomości, pozdrawiam dobrze poinformowanych ludzi z EFS, żałuje
        tylko że mówią coś o logice - widać że nie wiele mają z nią
        wspólnego, gdyż wypisując takie bzdury ośmiesza się
    • Gość: BO Regulamin rekrutacji ARR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.09, 10:38
      § 4 pkt. 4 Regulaminu Projektu
      ------------------------------
      Weryfikacja formalna będzie polegać na kontroli poprawności i kompletności
      złożonej dokumentacji rekrutacyjnej. Sprawdzenie statusu kandydata zgodnie z
      grupa docelową. Osoby, które przejdą pozytywnie weryfikację formalną zostaną
      zaproszone na indywidualne rozmowy
      JASNE I PROSTE, wypełniłeś formularz, podpisałeś gdzie trzeba, jesteś członkiem
      grupy docelowej, masz ocenę formalną pozytywną.

§ 4 pkt. 4 Regulaminu Projektu
      Ocena merytoryczna będzie dokonywana na podstawie przeprowadzonej rozmowy z
      kandydatem.
      ROZMOWY - czyli nie powinno być ograniczenia czasowego do dyskusji

Kandydata będzie musiał wykazać się doświadczeniem i przygotowaniem zawodowym
      oraz kwalifikacjami (zaświadczenia z odbytych szkoleń, kursów, dyplomy itd.)
      zgodnymi z kierunkiem planowanego biznesu.
      BĘDZIE MUSIAŁ - przedmówcy piszą o tym, że Komisja sama decydowała o tym jakie
      dokumenty przyjąć, a jakich nie przyjmować

Będzie sprawdzana realność kosztów przedsięwzięcia (wielkość nakładów
      niezbędnych na realizację pomysłu w stosunku do wysokości dotacji i możliwości
      zaangażowania własnych środków) pomysł na firmę oraz szansy jej przetrwania na
      rynku.
      NIEŚCISŁOŚĆ - więcej zainwestujesz masz więcej punktów ? czy mniej
      zainwestujesz własnych pieniędzy masz więcej punktów ?
      Przecież grupą docelową są bezrobotni m.in., czyli przy opcji pierwszej cierpią
      dlatego, że nie maja źródła utrzymania i że nie mogą zainwestować większej
      ilości środków własnych, aniżeli pracujący zarabiający ?

Kandydat powinien wykazać konkurencyjność pomysłu na biznes w skali lokalnego
      rynku, nawiązane kontakty.
      BEZ KOMENTARZA - bo nie wiemy jakie "konkurencyjne" firmy zostaną wybrane.

§ 4 pkt. 6 Regulaminu Projektu
      Decyzja komisji rekrutacyjnej jest ostateczna i nie podlega procedurom odwoławczym.
      Jeśli WUP oceniając projekt podszedłby do tematu "uczciwie" powinien na to
      zwrócić uwagę, bo taki zapis pozbawił WUP prawa weryfikacji zgodności dokonanych
      wyborów, nawet z przyjętymi kryteriami w projekcie.

Myślę, że ten wątek bardziej pokazuje absurdy polskiej procedury pomocowej i ARR
      nie powinna się tutaj gniewać bo też poniekąd jest "ofiarą" takiego mechanizmu.
      • Gość: dokładnie Re: Regulamin rekrutacji ARR IP: *.chello.pl 06.06.09, 14:07
        Mnie szanowna agencja o terminie rozmowy poinformowała na dzień przed, choc
        wczesniej była mowa że bedzie to przynajmniej z 3-dniowym wyprzedzeniem, a na
        rozmowie nikt nawet nie zapytał mnie o dokumenty, świadectwa itp. choc miałam
        przy sobie i ksero i oryginały- pani z komisji m.in. powiedziała mi że po co mi
        do prowadzenie sklepu internetowego komputer- żenada
    • Gość: BO trwają jeszcze rozmowy ... ? jak protest ... ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.09, 08:00
      - Ile będą trwać jeszcze rozmowy rekrutacyjne komisji ?

- Macie może informacje nt. przewidywanego terminu rozstrzygnięcia ?

- Jeden z przedmówców pisał o proteście, wiecie coś na ten temat ?

- WUP ogłosił nowy konkurs na POKL 6.2 zobaczymy czy ktoś z Cze-wy wygra prawo
      do realizacji ?
      • Gość: muniek Re: trwają jeszcze rozmowy ... ? jak protest ... IP: *.net.stream.pl 10.06.09, 21:38
        dzis rozmawialem z kims komu udalo sie przebic do projektu, osoba ta zna juz
        wyniki swej rekrutacji, skad inad wiem ze jest zwiazana z pania R.
        • Gość: real Re: trwają jeszcze rozmowy ... ? jak protest ... IP: *.net.stream.pl 13.06.09, 10:13
          pani R, czy to ta sama z Huty? ktora rzadzi projektem?
        • Gość: frogman Re: trwają jeszcze rozmowy ... ? jak protest ... IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.09, 23:43
          i pewnie powiedziała Ci ile ją to kosztowało :-) naiwniaku jeden...
          żanada panowie/panie żenada
    • Gość: AnnKa KIEDY wreszcie te wyniki .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.09, 08:03
      Rany kiedy będą te wyniki, miały być w czerwcu na początku, jak mi mówiono,
      wciąż czekamy ile można.

AnnKa
      • Gość: żenua Re: KIEDY wreszcie te wyniki .... IP: *.chello.pl 03.07.09, 23:01

ten cały projekt to jeden wielki pic na wodę, kolesiostwo, cwaniactwo...
        ehh..odechciewa się tego miasta...
        tylko człowieka denerwują z telewizora, że miliony euro do wzięcia- beznadzieja,
        nie ważne jaki pomysł, nieważne szanse powodzenia. Nie masz znajmego wujka albo
        cioci w komisji- nic nie znaczysz
        Zgodnie z regulaminem czlonkami komisji mieli być specjaliści w bizesie,
        praktycy...taaa... jeżli pani np.po pedagogice i podyplomówce z europejskich
        funduszy jest specjalistka i praktykiem od biznesu to ja jestem szachem Iranu

czy naprawdę nie ma na to wszystko sposobu, jakiś przepisów???
        • Gość: frogman W dupę kopani !!! IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.09, 23:11
          Nie można was czytac zgredy.
          10 lat temu zadłużyłem sie po uszy u rodziny i znajomych by zacząć
          własny biznez.
          dziś daje prace paru osonbą..
          wtedy po uszy dla mnie to był ta kasa o którą tak się kłucicie.
          Nie było programów, zwolnień z ZUS u czy tym podobnych.
          Każdy zapier..ł z jęzorem na szyi.
          I żyję, i mam się bardzo dobrze na swoim
          Przecież ciuliki zgniecie bez pomocy z takim podjściem.
          Za dwa lata będzi epłacz że nie ma dotacji...
          Kto wam dupki wytrze??
          • Gość: koko Re: W dupę kopani !!! IP: *.isd-hcz.com.pl 09.07.09, 07:02
            frogman moze okreslibys sie co masz wspolnego z panstwem w Komisji a
            moze z arl? jesli taki poziom tam prezentuja to nie dziwota, a jaki
            interes prowadzisz? tynkujesz sciany na przystankach autobusowych
            wspolnie z elementami? a moze zajmujesz sie zbieractwem runa lesnego?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka