Dodaj do ulubionych

Będzie można płacić SMS-em za parkowanie

12.08.09, 23:09
Zastanawia mnie ten mandat od strony prawnej. Bo skoro w Cz-wie jest
problem z zakupem karty,i w czasie proby zaplaty, kierowca juz
dostaje mandat, to wydaje mi sie, ze jego moc nie powinna byc dla
nas wiażąca - pod warunkiem, ze naprawde chcemy zaplacic za postój.
Ale niestety to trzeba udowodnic w sądzie.
Wiec podawajcie MZD do sądu, albo nie placcie takich mandatów -
jezeli pani z okienka zaswiadczy Wam, ze szukaliscie karty po kiosku.
Obserwuj wątek
    • Gość: dorsz Re: Będzie można płacić SMS-em za parkowanie IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.09, 23:53
      Kartę kupuje się przed postawieniem auta na parkingu.
      • boozar Re: Będzie można płacić SMS-em za parkowanie 13.08.09, 00:30
        Tak więc zanim zatrzymam się na parkingu mam podjechać pod kiosk i przez otwarte
        okno w samochodzie poprosić ładnie kioskarkę o kartę i tak aż znajdę kiosk z
        kartami;)
        W każdym cywilizowanym mieście (kraju) najpierw parkuje się samochód a dopiero
        potem kupuje kartę (uiszcza opłatę itp).

pozdrawiam
        • Gość: popieram Re: Będzie można płacić SMS-em za parkowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.09, 00:40
          "W każdym cywilizowanym mieście (kraju)" no i to chyba jest odpowiedzią na
          wszystkie wątpliwości. Osoby przyjezdne i tak będą dalej biegać i szukać kart. W
          każdym takim mieście najpierw postawiono by parkomaty żeby zasady opłacania były
          jasne, a później fontanny. Ale cóż ... nawet nie widać żeby miało kiedykolwiek
          nadejść lepsze.
          • Gość: filet Re: Będzie można płacić SMS-em za parkowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.09, 04:38
            Gość portalu: popieram napisał(a):
            > najpierw postawiono by parkomaty żeby zasady opłacania były
            > jasne, a później fontanny. Ale cóż ... nawet nie widać żeby miało
            > kiedykolwiek nadejść lepsze.
            Lepsze? Nie ma takiej opcji. Ale tylko do 2025 roku. Później "jakoś
            to będzie". Dożyjemy zobaczymy.
            • Gość: taktak Re: Będzie można płacić SMS-em za parkowanie IP: 195.205.202.* 13.08.09, 05:14
              Zastanawiam się dlaczego nie ma kart postojowych w każdym punkcie handlowym w
              Alejach, kupujący kartę to potencjalny klient dla innych produktów (po to
              zatrzymuje się w Alejach!). A tu szukaj człowieku, szukaj,pytaj, proś....
              parkomaty - tak!są przecież firmy które to założą, a jak nie to proszę niech
              miasto coś zrobi by sprzedaż kart była powszechna! przecież to kasa dla miasta !
              - bez specjalnego wysiłku!
              • Gość: zimny antek Re: Będzie można płacić SMS-em za parkowanie IP: *.isd-hcz.com.pl 13.08.09, 06:52
                i co, myślą że sms-y rozwiążą problem?? Parkomaty są prawie wszedzie
                w europie i spełniają spokojnie swoje zadanie, ale może u nas jest
                zbyt wiele chuligaństwa? Napędzanie kasy operatorom, czrany ptak, ma
                taki sztab ludzi...-szok w begeesach. Częstochowa zabita dechami i
                to spruchniałymi, to krajobraz rządów Wrony-czarnego gołębia, ale i
                samych mieszkańców którzy na to pozwalają, albo sami dobijają te
                dechy!
                • Gość: g Re: Będzie można płacić SMS-em za parkowanie IP: *.alfanet24.pl 21.08.09, 03:07
                  vgg
              • Gość: alfa Re: Będzie można płacić SMS-em za parkowanie IP: *.143.lesio.net 13.08.09, 07:36
                Co do dystrybucji kart to z tego, co słyszałem trzeba podziękować za
                to twórcą ustawy o zamówieniach publicznych. Na dystrybucje kart
                musi być ogłaszany przetarg. Natomiast, co do parkomatów to
                postawiono je ostatnio w Krakowie i wcale nie zmniejszyło to
                problemów, bo maszyny te nie wydaja reszty. Tak wiec jak masz pecha
                i nie masz drobnych to pól godziny postoju kosztujące standartowo 1
                zł może kosztować cię nawet 5 zł. Bo maszyna kasy ci nie odda. Od
                miejscowych kierowców słyszałem pod adresem parkomatów niezbyt
                pochlebne opinie. Zdecydowanie woleli oni poprzednia metodę, czyli
                inkasentów. I cały czas twierdza oni że żaden parkomat nie zastąpi
                inkasenta – u inkasenta ja się nawet spóźnię mogę w ostateczności
                dopłacić za te np. pół godziny w parkomacie niestety niema tej
                możliwości i jak się spóźnię nawet te 10 czy 15 min a mam pecha
                czeka na mnie mandat. Usłyszałem miedzy innymi też takie
                stwierdzenie - miałem przy sobie tylko grube (banknoty) i 5 zł a
                chciałem zaparkować na pól godziny poszedłem wiec do pobliskiego
                sklepu rozmienić kasę w miedzy czasie wlepiono mi mandat - czy to
                moja wina, iż parkomaty nie akceptują banknotów i nie wydaja reszty -
                w końcu wydać resztę potrafią nawet automaty z kawą? U inkasenta
                ten problem w zasadzie nie istniał. Tak wiec parkomat tez nie jest
                super rozwiązaniem. A co do kart to problem nie jest w tym ze
                głównym dystrybutorem jest RUCH, ale w tym, iż nie ma on chęci
                odsprzedaży ich innym chętnym - tak przynajmniej usłyszałem w kilku
                punktach gdzie kiedyś karty były a teraz ich niema. Co do płacenia
                telefonem to pomysł sam w sobie nie jest zły - telefon praktycznie
                maja wszyscy albo prawie wszyscy problemem mogą być jedynie opłaty
                za sms rozpoczynający i kończący parkowanie – nie wiem, dlaczego nie
                są one bezpłatne? W końcu, dlaczego standartowo godzina parkowania
                kosztuje mnie 2 zł a używając telefonu i doliczając opłatę za sms-y
                2,48?
                • pbe64 Re: Będzie można płacić SMS-em za parkowanie 13.08.09, 08:02
                  Na bezpłatne SMS-y raczej bym nie liczył. W końcu obsługuje to zewnętrzna firma
                  i też musi na tym zarobić.
                  • Gość: alfa Re: Będzie można płacić SMS-em za parkowanie IP: *.143.lesio.net 13.08.09, 08:59
                    Niewiem dokładnie jak jest ale ponoc taka firma bierze kase od
                    miasta za to ze dostarcza system i go obsługuje oraz cos tam z
                    kazdej złotówki opłaconej w ten sposób. Tak wiec sms bezpłatne były
                    by dobra sprawa a jak to rozwiazac to juz sprawa miasta i operatora
                    od płatnosci sms-m. Nie powinno sie doprowadzac do tego iz placący
                    telefonem płaci wiecej. Bo to jest absurdalne. Nie chodzi o te 50 gr
                    ale o zasade.
                • Gość: ozga Re: Będzie można płacić SMS-em za parkowanie IP: 217.98.38.* 13.08.09, 08:08
                  Kierowcy w Krakowie marudzą na parkomaty bo musza płacić wiecej. Kiedys jak byli inkasenci to płaciło sie 5 zł inkasentowi do kieszeni i stało sie od 10tej do 18tej. Kiedyś widziałem na ul. Jabłonowski (ulica wylotowa na Planty) jak inkasent chodził i osobami sprawdzajacymi kupony i pozawywał na samochody którym nie mozna wypisywac mandatu.
          • Gość: Azor Re: Będzie można płacić SMS-em za parkowanie IP: *.alfanet24.pl 21.08.09, 23:39
            Dziala juz to? Jaki skutek?
    • krecik_dewastator Będzie można płacić SMS-em za parkowanie 13.08.09, 08:02
      Przyda sie takie rozwiazanie, ale czy naprawde nie dalo sie pojsc sladem
      wiekszosci cywilizowanych krajow i zainstalowac siec parkomatow? Na zachodzie
      masteczka wielkosci Pajeczna uzywaja parkomatow, dlaczego Czestochowa musi byc
      inna i nie korzysta ze sprawdzonych wzorcow?
      • Gość: alfa Re: Będzie można płacić SMS-em za parkowanie IP: *.143.lesio.net 13.08.09, 08:54
        Niestety w Cz-wie parkomaty miały by sens, ale tylko tam gdzie jest,
        jaka tak rotacja w miejscach gdzie 90% parkujących to mieszkańcy i
        pracownicy firm i firmemek mający albo abonamenty mieszkańca albo
        miesięczne (w przypadku firm) a jest takich miejsc w Cz-wie sporo
        jak np. na ul. Jasnogórskiej miedzy Dąbrowskiego a Popiełuszki czy
        na takiej Żwirki i Wigury czy Partyzantów maszynki użyłoby może z 5 -
        10 osób dziennie tam parkomat niema najmniejszego sensu, bo nikt
        (ani miasto ani prywatna firma nie zainstaluje maszynki wartej 10
        czy 15 tyś zł tam gdzie mało, kto jej będzie używał). W Cz-wie
        trzeba by system mieszany parkomaty na głównych ulicach i karty na
        bocznych.
        • Gość: leluri dobry pomysł, mnie się sms za parking IP: *.net.stream.pl 13.08.09, 09:07
          podoba przeważnie mam karty postojowe, ale kiedyś w ostatniej
          chwili zdążyłam przed strażą- równocześnie doszliśmy do autka- ja
          z "wywieszonym językiem" machając z daleka zdobyczą - kartami
          postojowymi po prawie 15 min. biegu.
          tylko niech ktoś poda prawidłowy wzór . to ma być A SC1458, a gdzie
          literki CZW , za nr pojazdu, czy przed??
          sprawa płatości przy pomocy komórki, czy muszę mieć zgodę mojego
          banku na telefoniczne przelanie pieniędzy, czy może to być normalny
          przelew dokonany w inny sposób.
          • Gość: nocny stróż Re: dobry pomysł, mnie się sms za parking IP: *.net.stream.pl 13.08.09, 09:44
            pomysł z płaceniem za pomocą smsów jest zły. Nie ma obowiązku posiadania
            telefonu komórkowego, konta w banku oraz umiejętności wysyłania smsów. Natomiast
            OBOWIĄZKIM administracji miasta jest zapewnienie sprawnej dystrybucji kart
            postojowych jeżeli istnieją płatne strefy postojowe. Jeżeli znajdzie się kiedyś
            ambitny kierowca, to może sprawa znaleźć się w sądzie, ale nie przeciwko niemu o
            zapłatę, tylko przeciwko administracji miasta o utrudnianie, zaniechanie,
            wymuszanie i wyłudzanie. ;-)
            • mmaly Re: dobry pomysł, mnie się sms za parking 13.08.09, 10:39
              A ja się cieszę. Rzadko parkuję w strefie płatnego postoju w rodzinnej Częstochowie, ale zawsze mam wtedy problem. Gdy jestem sam, unikam wjazdu, staję gdzieś na obrzeżach strefy i idę dalej pieszo. Ale gdy mam zawieźć gdzieś Tatę, przeżywam horror, bo kart nie da się kupić NIGDZIE! A jak nawet z łaski jakiś kiosk ma dwie ostatnie karty, to kioskarz przy okazji naubliża klientowi, że to nieopłacalny interes. W niektórych miejscach, gdzie wożę Tatę, są parkingi płatne, prywatne, z inkasentem, jeżdżę wtedy tam. Ale gdy taki parking jest zbyt daleko, wypada zrezygnować z własnego auta i wezwać taksówkę, jeśli nie chce się narażać na mandat.
              A teraz się zarejestruję i będę mógł legalnie zaparkować. Zapłaciłbym nawet kilka razy więcej, byle przy tych sporadycznych parkowaniach nie mieć kłopotu. Dziwi mnie tylko, że przez tyle lat miasto z taką rozległą strefą parkowania nie umie zacząć na niej zarabiać.
              Ba, rozbawiło mnie ostatnio bardzo, że moi krewni na stałe mieszkający w Częstochowie i jeżdżący po niej ode mnie dowiedzieli się, że w miejscach, w których parkują, powinni za to zapłacić. Nie wiedzieli. :-)
            • Gość: aaa Re: dobry pomysł, mnie się sms za parking IP: *.21.pl 13.08.09, 10:43
              Nocny strózu i tu masz racje! Moj starszy jak i mój dziadek którzy
              poruszają się samochodami nie posiadają tel. komórkowych. Wobraźmy
              sobie osobe starszą bądz schorowaną biegnącego po karte postojową bo
              mandat dostanie - żałosne
              • mmaly Re: dobry pomysł, mnie się sms za parking 13.08.09, 11:09
                Zgadza się, nocny stróż ma rację.
                SMSy powinny być jedynie alternatywną formą opłacania parkingu, w miarę możliwości powinno być kilka różnych form i za wszystkie kasa powinna płynąć strumieniem do miasta. Wczoraj spacerując w III Alei widziałem zaparkowane tam auta z obcymi rejestracjami - bez żadnych opłat.
                Jak się powiedziało A, trzeba by powiedzieć B. Wprowadzamy strefę płatego postoju - zapewniamy ludziom możliwość płacenia za postój i bezlitośnie wlepiamy mandaty tym, którzy parkują za darmo. A jak nie, to po co w ogóle ta strefa?
                • kierowfca Re: dobry pomysł, mnie się sms za parking 13.08.09, 21:16
                  Ja też nie płace bo za co?
                  Naprawdę jesteście aż tacy głupi, żeby płacić i w zamian nic nie otrzymywać?
                  • Gość: Tomek Re: dobry pomysł, mnie się sms za parking IP: *.kent.ac.uk 14.08.09, 11:31
                    Za stawianie swojego wiesmobilu musisz zaplacic. To jest kara za to ze wszyscy
                    go musza ogladac.

A powaznie to BARDZO FAJNY POMYSL!!! Jak dla mnie rewelacja. Ktos tam wspomnial
                    ze trzeba AZ 48gr doplacic ale nie popadajmy w paranoje... Za ten komfort moge
                    zaplacic... Moj czas jest o wiele wiecej wart.
              • Gość: ania Re: dobry pomysł, mnie się sms za parking IP: *.alfanet24.pl 21.08.09, 12:25
                brawo!
    • Gość: Tomek Re: Będzie można płacić SMS-em za parkowanie IP: *.kent.ac.uk 14.08.09, 11:20
      @edgard4 hahaha, Pani z okienka pewnie z przyjemnoscia zgodzi sie przyjsc na
      rozprawe (musi wyrazic zgode). Kup sobie chlopie karte wczesniej a nie jak
      cwaniak bedziesz kombinowal jak nie zaplacic 2zl z parking i jak to mozna w
      sadzie dochodzic swoich racji o chyba 50zl (nie wiem ile kosztuje mandat)
      • Gość: asdsa Re: Będzie można płacić SMS-em za parkowanie IP: *.21.pl 14.08.09, 12:21
        Tomaszu życie w niewiedzy musi byc tak bardzo głupie. Ale jesteś
        szczesliwy i to się w życiu liczy.
      • Gość: agata Re: Będzie można płacić SMS-em za parkowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.09, 12:30
        No dobra, mnie tam się to nawet podoba...ale niech ktoś mi wyjaśni...rejestruję
        się w systemie pod danym numerem rejestracji...a co jeśli jeżdżę od czasu do
        czasu innym samochodem...wszystkie mam zarejestrować w tym systemie którymi
        jezdżę lub będe jeździć ewentualnie...??? :/
        • Gość: agata Re: Będzie można płacić SMS-em za parkowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.09, 12:36
          aha i jeszcze jedno, czasem zdarza się zapomnieć ile ma się w tej chwili
          dostępnych pieniędzy na parkowanie, bo ktoś na przykład rzadko jeździ w te
          strefy, no i nagle podjeżdża, parkuje i okazuje sie że ma za mało pieniążków, na
          czas postoju...to ma szukać poczty albo banku żeby uiścić przelew i móc
          zaparkować...czy co???
          • Gość: Alfa Re: Będzie można płacić SMS-em za parkowanie IP: *.143.lesio.net 14.08.09, 17:20
            Wszystko można sprawdzić. Niema z tym najmniejszego problemu a jesli
            chodzi o parkowanei innego samochodu to go rejestrujesz tak samo jak
            ten pierwszy o opłacasz parkowanie przy pomocy swego telefonu.
            Co do koniecznosci posiadanai kasy na koncie to sprawa wyglada
            dokładnie tak samo jak z biletem skarbonka jak niemasz środkow to
            nie zaparkujesz.
    • deep_pl Będzie można płacić SMS-em za parkowanie 14.08.09, 18:17
      Czemu np. nie wykonać plastikowych kart za parkowanie ? Przychodzisz
      przykładasz zaczyna się naliczanie odchodzisz przykładasz i kończysz. Jakoś na
      autobusy miasto kasy nie żałowało - czemu teraz żałuje na parkomaty ?

Swoją drogą aż wole nie myśleć ile miasto zapłaciło za cały ten "system"
      smsów. Jeżeli ktoś jest bardziej kompetentny to proszę o podanie przykładowej
      tej kwoty takiego systemu, bo sam zajmuje się programowaniem i od dłuższego
      czasu wykorzystuje różne systemy SMS. (niestety wszystkie oparte na
      odpowiednich API bez sprzętu GSM) Ale i tak wykonanie większości nie zajmuje
      więcej niż miesiąc roboty.

A i podajcie link do tego przetargu bo jakoś ten na stronie gazety to się do
      niczego nie nadaje..
      • deep_pl Re: Będzie można płacić SMS-em za parkowanie 14.08.09, 19:07
        Zapomniałem napisać że system wraz z platformą i serwerem można było by to
        wykonać spokojnie w cenie 20/30 tyś. złotych + koszty miesięczne w okolicach
        5000 zł (obsługa platformy + dzierżawa serwera) do ceny należało by doliczyć
        cenę SMSów ale za to można było by wysyłać SMS do własnej sieci komórkowej gdzie
        zazwyczaj mamy koszt za SMS w okolicach 1 gr.
    • adas-klan Re: Będzie można płacić SMS-em za parkowanie 21.08.09, 00:58
      a moze tak masowe odmawianie placenia mandatow i idzmy wszyscy do
      sądu, ciekawe jak zareaguje MZD, jak wszyscy wygramy
      • Gość: Milan Re: Będzie można płacić SMS-em za parkowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.09, 01:04
        No wiec wlasnie dlatego ja wiecej na zakupy w Aleje sie ne wybiore.
        Do tej pory lubilem tam podjechac, ale odkad nie sposob nabyc karty
        postojowej ktorej nie mam obowiazku posiadac, nie zamierzam tam
        jezdzic.
        A wlasciciele sklepow, restauracji niech podziekuja wladzom miasta,
        ze III Aleja schnie. Nie ma innej opcji, dotrzec nie sposob,
        zaparkowac legalnie tez nie, sorry ale nie chce mi sie kombinowac
        zeby sie tam udac. III Aleja nie jest tego warta, znam ciekawsze
        miejsca.
        • Gość: aga Re: Będzie można płacić SMS-em za parkowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.09, 10:33
          byłam wczoraj w alejach i kupiłam normalnie bilet parkingowy w kiosku "ruchu"...
          wiec co jest z tym parkowaniem za sms, nie jestem z czewy, wiec nie jestem za
          bardzo w temacie??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka