edgard4 14.08.09, 15:09 Większość z nich zostanie w Częstochowie, by wziąć udział w sobotnich jasnogórskich uroczystościach Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny No nie wiem, czy wiekszosc, jesli juz to część. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ash Coraz ich MNIEJ. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.09, 16:01 Mało ich. Coraz mniej... Z roku na rok (a jestem od lat codziennie w Al. NMP)obserwuję z wielką satysfakcją zanikający ruch pielgrzymkowy. Moherów coraz mniej, a młodym mądrym ludziom nie po drodze... Tak trzymać.. Nie wierzcie propagandzie kleru. To ZANIKA i nikt i nic tego nie jest w tanie powstrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Skąd te dane skąd to wrażenie 14.08.09, 16:08 bo ja nic takiego nie zauważam i cieszę się , że pielgrzymi idą . Idą głównie młodzi . A tacy jak ty - dawniej to czerwoni - nie raz przepowiadali, że ścieżki pielgrzymie zarosną trawą i jakoś nic z tego nie wyszło. A Czestochowa winna być dumna, że przez Jasną Górę i przez pielgrzymów jest rozpoznawalnym miastem w Europie a w Polsce sławna . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oi Re: Skąd te dane skąd to wrażenie IP: *.rev.masterkom.pl 14.08.09, 16:57 Angrusz,czy ty nie masz oczu? Obserwuje pielgrzymke Wrocławską od kilkunastu lat,gdy nosili flagi z wizerunkim Frasyniuka było ich ponad 20 tyś.dzisiaj może z 6 tyś. i sami to przyznają ludzie którzy są po raz 25 na pielgrzymce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Daj Ci Twoja bozia rozum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.09, 17:19 zysiekangrusz1 napisał: > A tacy jak ty - dawniej to czerwoni - nie raz przepowiadali, że > ścieżki pielgrzymie zarosną trawą i jakoś nic z tego nie wyszło. Bla bla bla bla bla, powiedział co wiedział. Antyklerykał to pewnie komuch, bo komuchy były antyklerykałami. Ustrój komunistyczny był zły to znaczy że to czego ten ustrój zakazywał - czyli działalność kleru - jest dobre. Oto właśnie drodzy państwo książkowy przykład czarno-białej logiki w wykonaniu polskiego katolika. > A Czestochowa winna być dumna, że przez Jasną Górę i przez > pielgrzymów jest rozpoznawalnym miastem w Europie a w Polsce sławna . Co ja Ci będę tłumaczył jak jest na świecie postrzegana Częstochowa skoro nawet nie wiesz, po której stronie znaku interpunkcyjnego się stawia spację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot Re: Skąd te dane skąd to wrażenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.09, 18:51 Masz rację, możemy być dumni, jeśli komuś to nie w smak niech się stąd wyprowadzi. Mniej buractwa - mniej kłopotów. Trzymaj się Magurka ! Odpowiedz Link Zgłoś
marillion73 A ja pytam kto dał im zezwolenie że wyją po 22.00? 14.08.09, 23:27 Cały dzień muszę słuchać z glośników wycia z Janej Góry i ulic choć nie jestem tym zainteresowny! Kto sał im zezwolenie by wyli jeszcze po 23.00? Do tego im późniejsza godzina tym głośniej?! W sylwestra jest lepsza cisza. Chce sie wyspać, a jak chą wyć to niech sie zamkną w kościele i wyją, ja tego nie chce słuchać i moi sąsiedzi też! Jetsem wkurzony do łez na nich. Robią co chcą. A rytmy przypominają imprezy disco polo w remizach, tak sie wysławia Boga? Tak sie wydaje swidectwo, że każdego szlag trafia? Nie życzę sobie uszczęśliwania mnie na siłe rydzykowej mafii! I nie jestem komunistą, tylko normalnym człowiekem sznującym spokój. A nikt go tak nie zakłoca jak katolicka jasnogórska mafia. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysp2508 Re: A ja pytam kto dał im zezwolenie że wyją po 2 15.08.09, 08:28 Zgoda! Od rana nie idzie spać przez te głośniki. Zauważyłem, że pielgrzymki jeszcze się przekrzykują co jeszcze bardziej przyczynia się do hałasu. Odpowiedz Link Zgłoś
mmaly Re: Skąd te dane skąd to wrażenie 15.08.09, 16:56 @angrusz - byłeś kiedyś gdzieś w Europie i pytałeś się o Częstochowę? Na jakiej podstawie twierdzisz, że jest rozpoznawalna i to w dodatku dzięki pielgrzymkom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frogman Coraz MNIEJ widzisz kolego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.09, 16:37 chyba Ci gałki juz bielmem zaszły jak widzisz tam gdzieś same Mohery. Dzisiaj kilkakrotnie przechodziłem przez Aleje i widze wiekszość młodych entuzjastycznych ludzi. Spójrz na siebie jadowity człowieczku, to pewnie Tobie coś ZANIKA i pewnie gdzieś pomiędzy uszami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Coraz MNIEJ widzisz kolego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.09, 21:14 Zanika, zanika i akcje watykańskiego okupanta słabną. Powoli ale wciąż.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotonek Re: Coraz ich MNIEJ. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.09, 23:12 pielgrzymi na Jasną Górę powinni przybywać helikopterami lądując na przyklasztornych błoniach. Ja nie chcę tej rozwrzeszczanej hołoty w mieście !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pielgrzymom Częstochowa mówi NIE Odpowiedz Link Zgłoś
panna_zmiasta Idą na Jasną Górę ze wszystkich stron 14.08.09, 17:52 Owa młodzież mogła by jeszcze zatroszczyć się o swoją higienę. Mogli by troszkę odświeżyć swe przepocone ciała i nie zajmować całej szerokości drogi i z łaski swojej nie wydzierać się na cały głos. Ta młodzież to nawet tęczowa nie jest przecież,co to by tak paradować w tak krzykliwy sposób ze swoją pobożnością,tylko dlaczego później częstochowianie skarżą się na coś przypominające końcówki gumowych rękawiczek,tylko bardziej rozciągnięte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plk Re: Idą na Jasną Górę ze wszystkich stron IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.09, 18:56 Toś ty z miasta, panienko głupiutka? A z jakiegoż to? Toż ty każdemu miastu wstyd przyniesiesz !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mars Re: Idą na Jasną Górę ze wszystkich stron IP: *.zax.pl 15.08.09, 11:13 tak, bo każdy pielgrzym nosi na plecach podręczną wannę i może przecież odświeżyć się na każdym z postojów. chociaż na co drugim. dziwne, że tego nie robi. rzeczywiście, problem wydzierania się też należałoby zgłosić, może Prymasowi? w końcu 5 minutowy krzyk, który może usłyszeć każdy, którego mija pielgrzymka, w skali globalnej, to poziom decybeli zagrażający zdrowiu. o, cudna generalizacjo! uwielbiamy cię i składamy ci hołd. kiedy tylko się da.. Odpowiedz Link Zgłoś
brylant1 jest jeden plus pielgrzymek! 14.08.09, 17:57 Sprzedaż prezerwatyw - wzrost 1000krotny :) brakuje mi już towaru :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stoik Re: jest jeden plus pielgrzymek! IP: *.adsl.inetia.pl 14.08.09, 18:37 Motyw dnia - na pl. Daszyńskiego zaczepia mnie pielgrzym i pyta o toaletę :D Aż mi się wstyd zrobiło. Angrusz tobie to na oczy chyba padło - pamiętam jak 10 lat temu szły pielgrzymki - to była niekkończąca się rzeka ludzi, a dziś to ledwie potoczek. Swoją drogą pielgrzymka to powinno być jakieś duchowe przeżycie, przemyślenie pewnych spraw w ciszy i spokoju, z dala od zgiełku i wrzasków a to co widać było dziś wyglądało na paradę pederastów. Co jest z tymi ludzmi nie tak że wierzą w bajki mimo że są dorośli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warlock Re: Fakt jest faktem... IP: 195.205.202.* 14.08.09, 18:42 Musze przyznac,ze widuje juz od kilku dni pielgrzymki,moze nie sa tak liczne jak kiedys, ale spodziewalem sie samych starcow-weteranow ,a tu 3/4 idacych to ludzie mlodzi . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Fakt jest faktem... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.08.09, 20:36 Pielgrzymka to już nie pielgrzymka tylko szoł jakieś. Pracuję w alejach w sklepie i mam dość, od 6 rano dzisiaj wydzierali się pod drzwiami. Nie wiem czy wchodząc do Częstochowy oni nie mogliby sobie po prostu spiewać całą grupą czy modlić się? A oni po prostu urządzają rykowisko idzie grupa za grupa w odległości 20-30 metrów i jakas srednio obdarzona muzykalnościa istota na cały full drze sie przez głosnik na dodatek w kazdej grupie taki prowodyr zapodaje cos innego byle głośniej-do tego piszczałki trabki i bębenki...Masakra. Czy to tak ze im głośniej sie drzesz tym szybciej bedziesz zbawiony? Dziś bardzo mi sie spieszylo bo musiałam po pracy dziecko z przedszkola odebrać przed 18 więc przebiegłam miedzy grupą tych pielgrzymów to oczywiście z chrześcijańską dobrocią zjeba...li mnie na czym świat stoi ze im przechodze przez ten ich kordon-przykro mi ale oni maja czas a ja tu mieszkam, pracuje, mam dzieci i rodzinę i mi się zwyczajnie spieszy. Świat nie zatrzyma sie cały tylko dlatgeo że idzie wydierająca sie w niebogłosy pielgrzymka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ehhh Re: Fakt jest faktem... IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.09, 07:50 A kto kazał ci się tam przedzierać? Można było znaleźć inną drogę. Podzielam ich zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Fakt jest faktem... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.08.09, 14:10 A musiałam sie tam przedzierac bo chciałam przejść z jednej strony aleii na drugą a oni ciagiem szli srodkiem trudno zebym leciała mijac ich za jasną górę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trele Re: jest jeden plus pielgrzymek! IP: 80.50.236.* 15.08.09, 10:03 Przestań się popisywać głupotą, bo tej w Polsce przesyt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pielgrzym Re: jest jeden plus pielgrzymek! IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 16.08.09, 09:40 wstyd mi za takie wypowiedzi. jak ktoś nie był na pielgrzymce to niech sie nie wypowiada na takie tematy. ja byłam i moge śmiało powiedziec, że nie jest na nich tak jak debilna większosc mysli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anty Faktycznie jest mniej , ale im wszystkim cześć i IP: *.adsl.inetia.pl 14.08.09, 20:56 Chwała.Jechałem ,od Opola i spodziewałem się większego szturmu.Dla większości tu wpisujących to wojsko 2 lata i po bułach.Jak by było pięknie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał K. Brudasy do domu IP: *.net.stream.pl 14.08.09, 21:46 Jak się cieszę, że nie mieszkam w centrum. Na Błesznie ani widu ani słychu. A, że coraz mniej to prawda. W seminariach też pustki jak mówili. Babilon upada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anty Re: Brudasy do domu IP: *.adsl.inetia.pl 14.08.09, 21:56 A kogo to obchodzi ?Wieje tam u ciebie jeszcze ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator I co z tego, że przyszli?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 08:03 Przyszli na jeden, góra dwa dni, na uroczystości i zaraz po uroczystościach zwijają się do domu... a jakby ich tu jeszcze zatrzymać na jakiś imprezach plenerowych??, koncertach?? rozstawić stragany z pamiątkami (nie dewocjonaliami, tylko pamiątkami, kubkami, koszulkami, etc.), to może zostali by trochę dłużej... zostawili więcej dudków... a tak... tylko JG na tym zarabia, zobaczcie sami ile turyści zostawiają kasy na pamiątki np. w Krakowie w sukiennicach... więc skoro ci pielgrzymi już sami do nas przyszli, to czemu by tego nie wykorzystać.... i to w alejach, to z pewnością ożywiłoby aleje... Odpowiedz Link Zgłoś
dyziek_o Re: I co z tego, że przyszli?? 15.08.09, 08:46 Do "obserwatora"; Spróbuję Ci to wytłumaczyć. Otóż mój drogi - władze częstochowskie nie są zainteresowane rozwojem miasta z dwu mianowicie powodów. Pierwszy - kończy się kadencja przy korycie więc co się będą wysilać. Powód drugi - szef tego miasta, niejaki Wrona, na skutek koneksji rodzinnych /klecha w rodzinie i to na stanowisku / - jest uzależniony od decyzji tego ostatniego i każda niesubordynacja może oznaczać odejście w niebyt polityczny co równa się utracie dochodów niekiepskich przecież na tym stanowisku. W związku z tym nie jest w jego interesie urządzać konkurencyjnych imprez w mieście, które mogły by odciągnąć część dochodów należnych klasztorowi. Opozycja, nawet jeśli istnieje, jest zbyt słaba by się przeciwstawić tej chorej sytuacji więc w najbliższej przyszłości nic w tej materii się nie zmieni. Nawet odwołanie Wrony nie jest w stanie odwrócić w najbliższym czasie sytuacji a to ze względu na skład Sejmu i Senatu. Zbyt wielu w obecnym rządzie przykruchtowych fanatyków by zdecydowano się na zerwanie konkordatu który to jest przyczyną że kler tak się rozpanoszył. I co najgorsze, nie ma to nic wspólnego z wiarą. Pozdrawiam, Dyzio. Odpowiedz Link Zgłoś
szczurek59 Idą na Jasną Górę ze wszystkich stron 15.08.09, 08:38 ................ I ten „oto Człowiek”, Syn Boży, leżący już na krzyżu, rozciągnięty na siłę, aby dopasować przygotowane uprzednio dziury w krzyżu do Jego ramion, ten Człowiek, Który nie jest już nawet do człowieka podobny, modli się resztką sił i wstawia się za swoimi oprawcami: „Ojcze wybacz im, bo nie wiedzą co czynią” (Łk 23,34) Tak samo modli się za tych pielgrzymów w imię niby to wiary idących w pielgrzymce do miejsca świętego.Pielgrzymów grzeszących grzechem pychy juz na początku niby to osobistego poświecenia. W sumie jest to forma manifestacji pokazania siebie/statystycznie mieszkańcy Częstochowy zużywają największa ilość prezerwatyw ha ha ha ORŁY/ nic nie mającego wspólnego z modlitwa.To to samo jak przyjmowanie pontyfikaty JP II przez pryzmat folkloru pomników obsikiwanych przez psy i nieczystości gołębie. tak tak "Boże odpuść im bo nie widza co czynią" A żeby śmieszniej było to za namowa księży-którym tez modlić się nie chce Odpowiedz Link Zgłoś
dyziek_o Re: Idą na Jasną Górę ze wszystkich stron 15.08.09, 09:15 Do podniecających się ilością młodzieży na pielgrzymkach: Spokojnie! - ta młodzież wcale nie idzie się modlić. Kiedyś, za "kumuny" istniało coś takiego jak harcerstwo, auto - stop, młodzieżowe schroniska które umożliwiały młodzieży letni wypoczynek za parę groszy. O domach wczasowych które posiadał każdy większy zakład, w których za niewielkie pieniądze każdy pracownik co dwa - trzy lata mógł z dziećmi w okresie urlopu wypocząć nie wspomnę. Dzisiaj to wszystko przeszło do historii i młodzież, nie posiadająca środków finansowych by wyjechać na wczasy do Hiszpanii lub na Wyspy Hula-Gula albo jakieś inne, łapie każdą okazję by się rozerwać. Niezłą rozrywką są tu pielgrzymki. Rodzice, z reguły wierzący katolicy, zadowoleni że synal/córka poszli się modlić nawet przez chwilę nie podejrzewają właściwego powodu dla którego latorośle nagle takie pobożne się zrobiły. No bo jak nie załapać się na imprezę na której kontrola dorosłych żadna, rówieśników z podobnym podejściem sporo, niedrogo, dziewuch/chłopaków skolko ugodno - żyć nie umierać. A w dodatku mamusia/tatuś zadowoleni bo dziecię takie pobożne. Ze po pielgrzymce parę ciąż się przytrafi, parę rodzinnych tragedii bo którąś została zgwałcona - nic to. Kościół sprawy wyciszy, media podległe więc nie nagłośnią i wszyscy zadowoleni. A najbardziej braciszkowie. Bo kasa jak zwykle od stuleci do kościelnej skarbonki płynie......płynie. I nie opodatkowana! Pozdrawiam, wstrętny antyklerykał Dyzio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Petro Re: Idą na Jasną Górę ze wszystkich stron IP: *.centertel.pl 15.08.09, 10:04 Coś w tym jest bo miałem okazję rozmawiać z jedną uczestniczką takiej "pielgrzymki". Podkreślała, że w namiocie na przemian promile i seks. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do petro W takim razie te pielgrzymki muszą być fajne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.09, 10:15 Gość portalu: Petro napisał(a): > Coś w tym jest bo miałem okazję rozmawiać z jedną uczestniczką takiej "pielgrzymki". Podkreślała, że w namiocie na przemian promile i seks. W takim razie te pielgrzymki muszą być fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Petro Re: W takim razie te pielgrzymki muszą być fajne IP: *.centertel.pl 15.08.09, 10:25 No zależy co kto lubi : > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anty Klepiesz te swoje mądrosci walnięty IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.09, 10:35 Anomalie jakieś wyciagasz.Harcerstwo dalej istnieje.Dzieki temu mój chłopak łapie się na dorywczą pracę , w czasie wakacji.Słyszałeś może o Lednicy.Ile tam było młodzieży.Słyszysz ,że grają ,ale nie wiesz gdzie.A to wieża jasnogórska gra ci nad tym pustą głową.A aniołkowie szeptają , stary już jest .Kończy się jego era.Pójdzie w ogień , jeszcze parę głupich postów i w pizdu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: porażka Nudne życie Polaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.09, 10:08 Polacy mają bardzo nudne życie. Jakieś pielgrzymki, jakieś dziwne zasady, niby moralne, motywowane religią, wychowanie w ciemnocie i gusłach. Na przykłąd takie święta: obowiązkowa msza, obiad - rosół, potem odwiedziny na cmentarzu grobów bliskich. potem jakis grill i zalanie ryja. kurka wodna jak tak można żyć. większości życie przez palce ucieka. najlepiej jeszcze umrzeć z imieniem hetmanki na ustach. Odpowiedz Link Zgłoś
sweet_sensi Re: Nudne życie Polaków 15.08.09, 11:50 Kościół po woli zbliża się do upadku, przestaje być już potrzebny, a wszystko to za sprawą rozwoju naukowego, który na przestrzeni wieków był bardzo skutecznie hamowany przez wyżej wymienioną instytucję, dziś już nikt nikomu nie wmówi, że został stworzony przez Boga a Darwin to szatan, żyjemy w erze nauki,w której wszystko da się racjonalnie wytłumaczyć. Przedstawiciele kościoła zdają sobie sprawę, że przegrywają z nauką, nie są w stanie utrwalać dłużej zabobonów, a żeby utrzymać swój status i co za tym idzie mieć wpływ na ludzi mieszają się do polityki. Uważam, że jest kwestią kilkudziesięciu lat jak religia i komercyjna instytucja jaką jest kościół przejdzie do historii, a ich miejsce zajmie filozofia życia, która będzie skupiała się na doczesnym życiu moralnym, beż gloryfikowania żadnych bogów Odpowiedz Link Zgłoś
wierni_w_chrystusie Idą na Jasną Górę ze wszystkich stron 15.08.09, 17:15 Brońcie sie rodacy przed czarną zarazą! Odpowiedz Link Zgłoś