Dodaj do ulubionych

Muzeum wciąż bez dyrektora

IP: ruter1.ak* / *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.03, 22:57
W czym problem? Skoro:"Maciej Głowacki zapewnia o chęci współpracy z muzeum
nawet społecznie." i " Okazało się, że podejmując w Polsce pracę z
wynagrodzeniem wyższym niż 1800 zł brutto straciłbym świadczenia." to
zapłaćcie dyrektorowi 1799zł brutto i po problemie :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Kruk Re: Muzeum wciąż bez dyrektora IP: *.energetyka.czest.pl 31.12.03, 08:03
      Czy Wrona ciągle musi wciskac kolesi na stanowiska.
      Chyba mamy w kraju a tym bardziej w Częstochowie ludzi którzy mogą objąć takie
      stanowiska.

Wrona musi odejść !!!
      • Gość: xx Re: Muzeum wciąż bez dyrektora IP: *.icis.pcz.pl 31.12.03, 10:20
        A jesli facet jest po prostu dobry ?

Ma tez ponoc pozycje w swiecie, a to sie w tej dziedzinie liczy bardzo.

Ja tam go nie znam, ale jesli ktos wydaje wyrok nie podajac argumentow to takie
        wypowiedzi sa po prostu malo warte.

Nauczmy sie rzeczowo argumentowac i uzasadniac swoje wypowiedzi.

Ale moze za duzo wymagam: politycy nasi z lewa i prawa tez ukuli bezsensowne
        haslo "NICEA ALBO SMIERC" i tez bedziemy ponosic konsekwencje ich glupoty.

Pozdrawiam,
        • Gość: konrad Re: Muzeum wciąż bez dyrektora IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 31.12.03, 12:08
          Odnosnie ostatniego akapitu. Jak ma sie to do srawy muzeum?
          • Gość: xx Re: Muzeum wciąż bez dyrektora IP: *.icis.pcz.pl 31.12.03, 14:08
            To bylo tak na marginesie - chodzi o to, ze zanim sie cos powie i to
            szczegolnie publicznie to najpierw trzeba pomyslec choc troche.

Pozdrawiam,

• Gość: f Re: Muzeum wciąż bez dyrektora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.04, 20:31
        Najlepiej by zrobił prezydent aby przestał słuchać podszeptywaczy (np.p.
        Pawłowskiej) a wrócił do obiektywnych ocen zachowań poszczególnych ludzi.
        Jakoprezydent do 1995 starał się być fachowcem teraz chce być gwiazdą. Pani
        Przepiórkowska skończyła jak mnie pamięć nie myli właściwy wydział i to nie
        WSP a Uniwersytetu Jagielońskiego.
        Prezydent powinien zweryfikować swoje dzialania i przywócić czy powołać
        ponownie P. Przepiórskowską. Niech się przyzna do błędu.
    • Gość: Pepe Re: Muzeum wciąż bez dyrektora IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 31.12.03, 11:36
      Wspólpraca to stanowczo za mało by uprzątnąć muzealną stajnię. W tej firmie
      cuchnie totalnym rozkładem struktury zarządzania. A pieniążki wydaje się w
      dużej mierze na chałturę. Pełno "popisówek" zmieniających się dyrektorów a w
      magazynach jak był tak i jest burdel. Byle z wierzchu błyszczało...
      Patrzę na to od dłuższego czasu i straciłem jakąkolwiek nadzieję na lepsze.
      Muzeum ma po prostu cholernego pecha. Kolejni dyrektorzy okazują się cherlakami
      a tu trzeba Herkulesa i to nieźle "kopniętego" - fanatyka tej firmy.
      Potencjalni kandydaci już nie żyją albo jeszcze się nie narodzili.
    • Gość: f Re: Muzeum wciąż bez dyrektora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.03, 17:04
      Czy rzeczywiściep.Iwona Przepiórkowska była takim złym dyrektorem? Chciała i
      uwazam, ze powinna mieć swoje zdanie nie pozwolić sobą manipulowac.
      • Gość: gość Re: Muzeum wciąż bez dyrektora IP: 62.29.129.* 31.12.03, 19:18
        Pani Przepiórowska była świetnym dyrektorem Muzeum i z odpowiednimi do tego
        kwalifikacjami. Ale nie spodobała się panu Wronie, więc ją wywalił, nie
        wiadomo za co. Mianował zaś swojego przydupasa, zupełnegi i zarozumiałego
        dyletanta, Janusza Jadczyka. Ludzie, gdzie Jadczykowi do kierowania bądz co
        bądz specjalistyczną i kulturalna placówka? Przecież on nie ma o tym zielonego
        pojecia a mimo to już prawie rok szarogęsi się w Muzeum i w roli dyrektora
        bryluje na miekjskich salonach.
        Wokół pana u Wrony nie muszą więc być fachowcy, ale kolesie, choćny nieweiem
        jak durni. Casus Jadczyka to potwierdza.
        • Gość: mira Re: Muzeum wciąż bez dyrektora IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.12.03, 23:05
          Tak nie zgadzam się z tobą co do twoich wypowiedzi otóż p. Przepiórkowska nie
          ma kwalifikacji aby być dyrektorem muzeum a dlaczego spytaj fachowców w tej
          dziedzinie np.Pana dr J. Ojrzyńskiego - muzealnika światowej sławy, a co do
          Jadczyka tak ten facet jest muzykiem no więc nijakie są jego kompetencje jako
          dyrektora muzeum jeszcze raz przypominam że dyrektorem muzeum w świecie zostaje
          się z doktoratem i po historii sztuki może niektórzy politycy w Częstochowie to
          zrozumieją bo jeśli nie to trzeba tą placówkę zamknąć a fachowcy są w naszym
          mieście problem w trym że trzeba ich znaleźć a co niektórzy historycy sztuki
          pracują w PAN Instytucie Sztuki w Warszawie nie widzę problemu aby zatrudnić
          fachowców tylko tego trzeba chcieć.A czy nasze miasto tego chce?
          • Gość: czytelnik Re: Muzeum wciąż bez dyrektora IP: 62.29.129.* 01.01.04, 18:46
            Jaki tam z Jadczyka muzyk,po WSP? A swoją drogą jak może być dobrze z
            naszą,częstochowską kulturą, skoro taki pan Jadczyk(Z ZAWODU WODZIREJ
            DYSKOTEKOWY) jest dyrektorem muzeum. Pan Wrona chyba nie ma wstydu
            • Gość: Filip Re: Muzeum wciąż bez dyrektora IP: 69.156.224.* 01.01.04, 19:21
              Nie bede komentowal zdania pana T Wrony. Mysle ze to nie jest ostateczna jego
              decyzja.
              Mam natomiast wielki sprzeciw wzgledem wypowiedzi pani Miry.
              Gdzie pani Mira znalazla takowe "swiatowe przepisy" ..?
              Zyje od wielu lat na "tym swiecie" i nigdzie czegos podobnego nie slyszalem, a
              tymbardziej sprzeciwiam sie sprowadzania kogokolwiek z Warszawy.
              Priorytetowym warunkiem zatrudnienia danej osoby na stanowisko kustosza czy
              dyrektora muzeum jest posiadanie atrakcyjnego portfolio. To bzdura kompletna ze
              musi to byc koniecznie osoba z dyplomem ukonczenia historii sztuki a juz
              najwieksza bzdura jest wymaganie od niej tytulu doktora. To bzdura nad bzdury.
              Zatem wymagane jest;
              Zwiazane z profesja lub pokrewne jej portfolio wykazujace zainteresowanie
              tematem, ale o wiele wazniejsze powinny byc osobiste predyspozycje danej osoby
              do czynnego dzialania w srodowisku.
              Muzeum wcale nie musi byc zamknietym na wszystkie spusty "mauzoleum" odwiedzane
              okazyjnie tylko przez szkolne wycieczki.
              Taka osoba musi wykazuwac sie wrecz zacietrzewieniem, oddaniem, szalenstwem
              pomyslow "dziania sie" wokol obiektu jaki oddano jej w opieke.
              Muzeum musi miec napiety plan dziania sie roznorakich imprez przez okragly rok.
              A to z kolei staje sie nie tylko szansa dla instytucji ale takze szansa dla
              miasta. ...no juz dobrze, biore to !
              • Gość: xxx Re: Muzeum wciąż bez dyrektora IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.01.04, 22:05
                A może Pan sam obejmie to stanowisko jeżeli jest Pan tak genialny i
                wszechwiedzący megaloman?
                • Gość: Filip Re: Muzeum wciąż bez dyrektora IP: 69.156.224.* 02.01.04, 00:26
                  Niech bedzie megaloman !
                  Szkoda tylko ze niepokusil sie Pan na jakies konkretne doczepienie sie,
                  (przeanalizowanie ), do napisanego przezemnie powyzej tekstu.

Moj Panie czlowiek z takim przygotowaniem teoretycznym i praktycznym w wielu
                  dziedzinach sprawdzal by sie na kazdym powierzonym mu stanowisku.
                  Dlatego wyjechalem z uczuciem wstretu patrzac na to co wokol mnie sie dzialo.
                  Powtarzalem slowa Norwida; "Dla Polakow tak, ale z Polakami nic !.."
                  I dobrze wiem na czym polega nieszczescie mojego Narodu. Jedna z jego przyczyn
                  jest powszechnosc takich wlasnie postaw jaka Pan zaprezentowac raczyl po mojej
                  wupowiedzi. A wie pan dlaczego ?
                  Moze tego, Pan nie zdazyl sobie jeszcze uswiadomic.
                  Poniewaz Pan wchodzi w sklad ubeckich struktur, tak zwanej NOMENKLATURY i bez
                  wzgledu jakie sa Panskie predyspozycje zawodowe, ma Pan zagwarantowana
                  dozywotnio posade. Ja natomiast jestem bezpartyjnym i to juz stawia mnie w
                  pozycji o wiele gorszej. Jestem czlowiekiem z poza ukladow.
                  Zycze szczescia w 2004 roku i sukcesow w "pracy zawodowej".

• Gość: dr Jacek Ojrzyński Re: Muzeum wciąż bez dyrektora IP: *.makolab.pl / *.proxy.makolab.pl 26.01.04, 17:06
            Wobec nieuzgodnionego ze mną powołania się na mnie, z nazbyt zresztą pochlebną
            oceną mojej osoby, stwierdzam, że znam kwalifikacje pani Młodkowskiej-
            Przepiórowskiej i sa one całkowicie wystarczające do pełnienia funkcji
            dyrektora muzeum. Jako jedna z osób pracujących nad przygotowaniem
            obowiązującej obecnie ustawy o muzeach stwierdzam z całą odpowiedzialnościa, że
            w wzypadku Muzeum Częstochowskiego, muzeum wielodziałowego, kwalifikacje do
            pełnienia funkcji dyrektora posiada każdy muzealnik posiadający tytuł kustosza
            w jednej z dziedzin reprezentowanych w muzeum. Pani Młodkowska-Przepiórowska
            była równie fachowym dyrektorem jak ś.p. dr Włodzimierz Błaszczyk, ś.p. dr
            Andrzej Skalski czy dr Aleksander Jaśkiewicz. Nie dotyczy to niestety
            wszystkich dotychczasowych dyrektorów.
            • Gość: Pepe Re: Muzeum wciąż bez dyrektora IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 28.01.04, 10:27
              Brakło wiedzy w zakresie obowiązującego prawa, woli i umiejętności
              zorganizowania zespołu pracowników, określenia zakresu zależności od
              organizatora, zdrowego rozsądku itd., itp.
              A tak na marginesie: co to znaczy, że muzeum ma osobowość prawną?
              Jakie są tego konsekwencje dla procesu zarządzania?
              Jaki jest wreszcie stopień ubezwłasnowolnienia muzeum od samorządowej struktury
              biurokratycznej?
              Czy ktoś potrafi odpowiedzieć na te pytania?
    • Gość: Wlodek Re: Muzeum wciąż bez dyrektora IP: *.vf.shawcable.net 02.01.04, 05:16
      W czym problem
      Niejaki broda juz chodzi luzem.
      Ma odpowiednie wyksztalcenie po UJ-cie.
      Staz pracy w UW Czwa, Ministerstwo Kul...tury
      Biznesmen itd
      Na wakat w muzeum jak znalazl.
      • Gość: Filip Re: Muzeum wciąż bez dyrektora IP: 69.156.224.* 02.01.04, 05:34
        To zupelnie dobry pomysl. Czy chodzi o prof. Brode z Krakowa
        • Gość: oleczka Re: Muzeum wciąż bez dyrektora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.04, 11:27
          dobry pomyls popieram!!!!!
          • Gość: Filip Re: Muzeum wciąż bez dyrektora IP: 69.156.224.* 27.01.04, 05:40
            - Zadecydowały względy formalne, o którym Urząd Miasta wiedział od początku -
            mówi. - W Szwecji przeszedłem właśnie na wcześniejszą emeryturę. Okazało się,
            że podejmując w Polsce pracę z wynagrodzeniem wyższym niż 1800 zł brutto
            straciłbym świadczenia. Musiałem wybierać: albo stanowisko dyrektora, albo
            emerytura. Wybrałem to drugie.
            _______________________________________________________________________________

I bardzo dobrze Panie J.Glowacki.

Pochwalam panski wybor. Dzieki tak rozsadnemu dokonanemu wyborowi mamy tym
            sposobem dwoch muzealnikow promujacych czestochowskie muzealnictwo.

Pan , tym sposobem zostal honorowym dyrektorem Czestochoskiego Muzeum i niejako
            z dystansu, dba o nasze dobra muzealne ze Sztokholmu oplacany z szweckiego
            funduszu emerytur i rent a my tu na miejscu w Czestochowie mamy drugiego
            dyrektora Muzeum.
            Jak narazie nie ma z nim zadnych problemow. "Jest a jakoby go niebylo". Nie
            mamy z nim zadnych problemow. Niemiewa tez glupich i niemozliwych do
            zrealizowania pomyslow.

Stan muzealnych zbiorow nie ulegl przedawnieniu, a wrecz przeciwnie dojrzewa w
            czasie "burz i naporow" by po latach w nastepnym tysiacleciu okazac sie
            muzealnym rarytasem epoki.

Malo tego; tym sposobem fundusz muzealny odprowadzany do banku, pecznieje nam
            z miesiaca na miesiac. Tak ! - a jakze, wykorzysta sie go we wlasciwym czasie.

Kochani i to jest EKONOMIA !....i mowicie ze ten wasz prezydent T.Wrona to
            jakis taki niezorganizowany.....a nigdy - w zyciu !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka