Dodaj do ulubionych

LIDL w Ciechanowie

IP: *.dynamic.chello.pl 03.01.11, 23:05
Podobno na Sienkiewicza, w budynku GRYF-u ma powstać LIDL. Czy ktoś coś o tym słyszał ???
Obserwuj wątek
    • Gość: ??? Re: LIDL w Ciechanowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.11, 23:22
      Następny śmietnik... ?
    • Gość: gosc Re: LIDL w Ciechanowie IP: 46.112.69.* 03.01.11, 23:23
      po gosposi ma byc trzecia biedronka wiec lidla nie bedzie
      • Gość: 4 $ Re: LIDL w Ciechanowie IP: *.multimo.pl 04.01.11, 21:07
        Gdzie Sienkiewicza a gdzie Gosposia ?
        • Gość: mieszkaniec Re: LIDL w Ciechanowie IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.11, 21:10
          no faktycznie będzie z 300, 400m, nie w kij dmuchał, na piechotę ni da rady.
          • Gość: mmm Re: LIDL w Ciechanowie IP: 213.199.253.* 05.01.11, 11:36
            Ja słyszałam że ma byc ale kiedy to nie wiem.Słyszałam że w zeszłym roku pod koniec sierpnia,no ale go nie ma więc zle słyszałam.
            • Gość: piekarz Re: LIDL w Ciechanowie IP: *.dynamic.chello.pl 09.01.11, 16:32
              stawwiam 1000zl ze bedziew2012poczatek roku!!!!!!
    • Gość: anonim Re: LIDL w Ciechanowie IP: *.adsl.inetia.pl 20.10.13, 14:35
      Czy ktos słyszał cos więcej o budowie u nas LIDLA?? Kiedys było głośniej a teraz wszystko ucichło?
      • Gość: kkk Re: LIDL w Ciechanowie IP: *.play-internet.pl 20.10.13, 18:29
        Byłoby dobrze,a tak trzeba jeżdzić do Przasnysza i Pułtuska.Dobrą chemię tam mają i w atrakcyjnych cenach.
        • Gość: Loq Re: LIDL w Ciechanowie IP: *.centertel.pl 21.10.13, 13:19
          Tak lidl bedzie na 100%na sienkiewicza jest na to oficjalna zgoda wiec moze powstac nawet 100biedro ek i to nie ma nic wspolnego.obecnie jest ogloszony przetarg na modernizCje i remont budynku.A co do sklepow to na 100%bedzie tesco gdzies przy petli mejskiej ale szukaja odpowiedniej lokalizacji glownie brana jest pod uwage okolice cmentarza w strone kargoszyna badz ul al tysiaclecia . Pozdrawiam
    • Gość: wąsaty januszek Jednak będzie :-( IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.14, 21:09
      będzie w lipcu na sienkiewicza mimo protestów wonsacza
    • Gość: polo Re: Jednak będzie :-( IP: *.tktelekom.pl 15.04.14, 22:46
      wolałbym w Ciechanowie żeby otworzyli POLO MARKET
      • Gość: gość Re: Jednak będzie :-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.14, 23:07
        A na płockiej w wieży ciśnień blue city na miarę naszych możliwnści też chciałbyś?
      • Gość: bury Re: Jednak będzie :-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.14, 11:29
        Ja bym wolał,żeby powstał sklep w którym wszystko będzie. Bo na razie to muszę jeździć z jednego do drugiego,żeby zrobić kompleksowe zakupy,ponieważ w jednym nie ma tego napoju,a w drugim świeżych ziół,a w trzecim np. awokado. Ile czasu i pieniędzy się traci. Mówicie,że to niemożliwe ? To was zaskoczę,że to jest możliwe i byłem w takim sklepie spożywczym w woj. mazowieckim i nie, nie w Warszawie - wszystkie warzywa,owoce,chrupki,napoje,przyprawy itd. itp.
        • Gość: gość Re: Jednak będzie :-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.14, 17:00
          Teraz to miejski lumpenproletariat wybierze Wardzińskiego na kolejną kadencję że tak dynamicznie rozwija się Ciechanów.
    • Gość: wonsaty durnowaty Re: LIDL w Ciechanowie IP: *.dynamic.chello.pl 16.04.14, 21:14
      zgadza się będzie lidl w gryfie
    • Gość: gość Re: LIDL w Ciechanowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.14, 22:05
      Zrównają z ziemią i pobudują cudną bryłę na miarę niemieckich możliwości,po 10 latach zamortyzują sobie i będą do przodu przy okazji sprzedając niemiecki szajs.
      • Gość: gosc Re: LIDL w Ciechanowie IP: *.181.185.128.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.04.14, 22:46
        zygac juz mi sie chce na te smietniki .gdzie nie spojrzysz to na kazdym osiedlu biedrona.lidl kupil ale nikt nie zgodzi sie na budowe na szczescie bo nie ma dojazdu dzieki tunelowi.parking mial byc wjazd od ulicy spoldzielczej.
        • Gość: gość Re: LIDL w Ciechanowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.14, 23:17
          Jak patrzę na tych ludzi zwanych Polacy to dla nich najważniejsze żreć,żreć,żreć.
          Dziesiąty market to mało,kolejne dziesięć potrzeba by mieli gdzie kupić i żreć , żreć, żreć.
          Żarcie to dla nich cel życia bo nie widzę innych form społecznej aktywności.
          • Gość: To Ja Re: LIDL w Ciechanowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.14, 12:27
            Dobrego okulistę poradzić mogę.Pewnie sam tak żyjesz skoro nie widzisz innej formy aktywności. A wybór jest spory dla chętnych.
            • Gość: 9009099009 Re: LIDL w Ciechanowie IP: *.dynamic.chello.pl 29.04.14, 22:41
              a biedronka przy strazy??????????????
          • Gość: niedzivota Re: LIDL w Ciechanowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.14, 17:39
            Rynek spożywczy w Ciechanowie wart jest ok. 20 000 000 zł miesięcznie (jak nie więcej).
      • Gość: a_samo_a będzie po drukarni na sienkiewicza IP: *.dynamic.chello.pl 30.04.14, 21:52
        tam gamonie otwierają lidla
    • Gość: gość Re: LIDL w Ciechanowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.14, 22:35
      Jutro zamknięte Biedronki.Czy mieszkańcy o tym wiedzą?
      • Gość: a_samo_a Re: LIDL w Ciechanowie IP: *.dynamic.chello.pl 02.05.14, 19:29
        Pomaluj mnie i Andrzeja w dupe
        • Gość: Marcin Prokops Re: LIDL w Ciechanowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.14, 19:47
          Co tobie i twojemu pięknemu Andrzejowi przeszkadza to że w naszym miescie będzie Lidl?
    • Gość: wyborca Re: LIDL w Ciechanowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.14, 08:22
      Nareszcie bendem mugł kópić mojom ulóbionom kieubasem.
      • Gość: mieszkaniec Re: LIDL w Ciechanowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.14, 12:45
        Witam
        Czy ktoś ma pewne info kiedy możemy spodziewać się Lidla.
        Krew mnie zalewa jak widzę wszędzie biedronki !
        • Gość: spoko Re: LIDL w Ciechanowie IP: 80.249.4.* 29.08.14, 07:28
          jak cię zaleje to będzie spokoj
          • Gość: L Re: LIDL w Ciechanowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.14, 08:45
            Skąd taka spinka z samego rana ??
            Jeżeli ktoś pyta, a ty nie masz nic ciekawego do powiedzenia to oszczędź sobie wstydu :)
            • Gość: melek Re: LIDL w Ciechanowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.14, 10:06
              niech mieszkaniec dzwoni do llidla to się dowie a w biedronkach nie kupuje to nie będą budować. proste
              • Gość:   Re: LIDL w Ciechanowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.14, 14:36
                Z miesiąc temu widziałem teren gdzie miał być LIDL do sprzedania na OLX tak więc LIDL jeśli będzie to chyba poza granicami miasta. To wszystko oczywiście w ramach dobrze pojętego interesu .. .
                • Gość: QW Re: LIDL w Ciechanowie IP: *.dynamic.chello.pl 31.08.14, 21:22
                  Lidl dalej w tym samym miejscu a dodatkowo na wiosnę będzie Tesco stawiać swój sklep...
                  • Gość: Marek Re: LIDL w Ciechanowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.14, 09:37
                    Jedno jest pewne , większa konkurencja sklepów - dla nas potencjalnych klientów jak najlepiej.
                    Jeżeli jest prawdą to co piszesz to Lidl I Tesco mogą dobrze zamieszać na ciechanowskim rynku spożywczym.
                  • jaandyou Re: LIDL w Ciechanowie 15.02.15, 14:14
                    A wiecie może jaka firma realizuje inwestycje?
                  • 01-ciech Re: LIDL w Ciechanowie 17.02.15, 08:51
                    Gdzie ten Tesco?
                  • mr2752 Re: LIDL w Ciechanowie 17.03.15, 19:50
                    Czy ktoś wie co w końcu będzie z tym lidlem? Bo handlarze z bazaru się bulwersuje ze nikt tam już nie będzie chodził, podobno odrzucili uchwałę? Nie mówcie tylko ze kolejny Prezydent wstrzymuje powstanie lidla:(
                    • cie_chan Re: LIDL w Ciechanowie 17.03.15, 20:50
                      "Utrudnianie innym przedsiębiorcom dostępu do rynku, zgodnie z art. 15 ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji z dnia 16 kwietnia 1993 r. (Dz. U. z 2003 r., Nr 153, poz. 1503 ze zm.) jest czynem nieuczciwej konkurencji. Ustawa nie definiuje jednak ani pojęcia dostępu do rynku, ani pojęcia samego rynku.

Nie budzi jednak wątpliwości, że sformułowanie „dostęp do rynku” należy rozumieć szeroko. Obejmuje ono swobodę wejścia na rynek, wyjścia z niego, a także oferowania na nim swoich towarów lub usług. Tym samym „utrudnianie dostępu do rynku” tożsame jest z utrudnianiem prowadzenia działalności gospodarczej."

Link do całego tekstu.

No i co? No i protestowanie przeciw otwarciu sklepu przez handlowców działających na tym samym rynku, to czyn nieuczciwej konkurencji a konkretniej utrudnianie swobodnego wejścia na rynek. Powodzenia :).
                    • androj5 Re: LIDL w Ciechanowie 17.03.15, 20:52
                      Drobni kupcy naciskają na władze żeby Lidla nie było i wygląda na to że Prezydent ustąpi. Z mojej perspektywy klienta Lidl powinien być jako ciekawy sklep, konkurencja dla innych wielkopowierzchniowych. Argumenty drobnych kupców przeczą logice i wolnemu rynkowi, jako kupujący i tak pójdę tam gdzie cena niższa za dobry towar. Dyktatura cen bazarowych nie wchodzi w grę, już dawno tam nie kupuję ze względu na słabą jakość towaru i drożyznę. Raz w tygodniu robię duże zakupy w markecie po przyzwoitych cenach i w stronę bazaru nawet nie spojrzę, rozsadek i konkurencja wygrywają. Obojętnie Lidl będzie czy nie bazar upadnie z takimi cenami, no chyba że kupcy nauczą się handlować i wyjdą do klienta z cenami konkurencyjnymi do np Tesco, Lidla i innych potęg handlowych. Wolny rynek rządzi i żadne zakazy i nakazy tego nie zmienią. Myślałem że wszyscy to zrozumieli.Lidl jest w Przasnyszu 15 min. autem.
                      • mr2752 Re: LIDL w Ciechanowie 21.03.15, 17:57
                        dla mnie to jest chore. Powstała kupa biedronek i nic więcej. To mniejsze miasta mają Lidla do którego jeździ połowa mieszkańców Ciechanowa a w Ciechanowie oczywiście znów jakieś problemy. To jest masakra. Zmiana Prezydenta miała przynieść lepsze zmiany a nie teraz wychodzi na to że kupcy z bazaru mają więcej do powiedzenia niż reszta ludzi z Ciechanowa. No masakra:/
    • ciechanowianinnazawsze Re: LIDL w Ciechanowie 18.03.15, 15:19
      Ja osobiście na najbliższej sesji rady miasta wniosę sprzeciw przeciwko wniosku drobnych kupców.

Miasto ma 40tyś mieszkańców, a decydować ma garstka która mentalnie żyje jeszcze w PRL ? Jakby w swoich sklepach mieli odpowiednie jakości towar i cenowo przystępny to byli by konkurencją dla innych, ale jak wolą narzucić marżę 200%, bo biedaczki na chleb nie mają ,to niech wezmą się do roboty, a nie. Jest Kapitalizm jak coś jest nierentowne to się to zamyka i szuka zarobku w innych kategoriach. Lidl byłby konkurencją dla Biedronek, które to obecnie mają monopol na terenie miasta. Może tak naprawdę to kupcami sterują właściciele budynków które wynajmowane są pod biedronki, gdyż obawiają się strat?

• androj5 Re: LIDL w Ciechanowie 18.03.15, 15:37
        Prawo rynku i zdrowa konkurencja są w interesie konsumentów. Argumenty używane przez przeciwników Lidla na Sienkiewicza mają drugie dno, np. w postaci Biedronek i innych sklepów bojących się właśnie konkurencji. Im więcej placówek handlowych tym lepiej dla kupujących, zdrowa konkurencja powoduje urealnienie cen, ich spadek.Pozdrawiam Przema.
        • mr2752 Re: LIDL w Ciechanowie 21.03.15, 18:05
          tak odpowiedział Prezydent na protesty kupców:
          Uwaga kierowcy! Od poniedziałku zmiana organizacji ruchu na ul. Płońskiej
          PomniejszNormalna wielkośćPowiększ23 lutego 2015 14:20, Komentarze: 24
          Kupcy z “Bloków” nie chcą Lidla w Ciechanowie. Co na to Ratusz?
          lidl
          Przedsiębiorcy i handlowcy z dzielnicy “Bloki” w Ciechanowie protestują przeciwko powstawaniu nowych obiektów handlowych na terenie miasta. Ich obawy budzi przede wszystkim planowane otwarcie sklepu sieci Lidl przy ul. Sienkiewicza. Wystosowali w tej sprawie list otwarty do prezydenta Krzysztofa Kosińskiego, który podpisało łącznie 146 osób.

- Jest to tylko nieznaczna część jednostek gospodarczych z zachodniej części miasta, które prowadzą swoje interesy w okolicach ul. Sienkiewicza i stacji autobusowej. Jestem przekonana, że to zdanie wyrażone w piśmie podzieliłoby o wiele więcej osób, niż jest podpisanych. Zjawisko wykluczenia społecznego nie dotyka tylko pojedynczych jednostek, ale całych przedsiębiorstw, które są lekceważone i zsuwane na margines jako pojedyncze jednostki bez siły oddziaływania. To zjawisko w naszym mieście już się mocno zaznaczyło, a spodziewam się coraz większej marginalizacji. List nie jest bezpośrednim uderzeniem w Pana Prezydenta, ale zwróceniem uwagi na problem społeczny, który niesie za sobą ogromne skutki gospodarcze i społeczne, niekorzystne dla naszego miasta. Liczymy ze strony prezydenta na dialog i poważne traktowanie lokalnego sektora prywatnego – mówi nam przedstawicielka protestujących.

W liście skierowanym w połowie lutego m.in. do prezydenta Ciechanowa, kupcy, głównie z bazaru “Bloki”, wyrażają swoje obawy związane z planowaną budową sklepu Lidl na terenie po dawnej drukarni “Gryf” oraz przebudową dworca PKS, gdzie docelowo ma powstać centrum handlowe zintegrowane z dworcem.

- Protestujemy przeciwko powstawaniu nowych obiektów handlowych z kapitałem zagranicznym. Obiekty te nie tylko niszczą miejscowy handel, ale dotykają wielu innych przedsiębiorców, a wśród nich producentów rolnych, przetwórców artykułów spożywczych, chemicznych czy odzieżowych. Żaden producent czy handlowiec nie wytrzyma tak nierównej konkurencji, choć oferuje produkt krajowy – zdrowy i wyższej jakości. (…) Kolejny dyskont w naszym mieście nie stanowi przeciwwagi dla istniejących „Biedronek”, który zaradziłby stagnacji gospodarczej, ale jeszcze bardziej ją pogłębi. Na kilkanaście osób, które otrzymają pracę w tym obiekcie – kilkaset straci swoje jedyne źródło utrzymania, zmniejszając zatrudnienie, czy likwidując punkty sprzedaży. Ten rachunek się naszemu miastu nie opłaca. (…) Sprowadzenie takiego inwestora zagranicznego jakim jest Lidl Polska na teren szczególnie naznaczony biedą i bezrobociem, jest nierozsądne, gdyż ta część miasta potrzebuje pracy godnej i zakładów produkcyjnych, które taką pracę zaoferują. Kapitał zagraniczny, który handlując na polskiej ziemi wywiezie zyski za granicę, a naszą gospodarkę zniszczy nie jest nam potrzebny – czytamy między innymi w liście protestujących przedsiębiorców (pełna treść listu dostępna jest TUTAJ).

Zapytany o całą sprawę prezydent Krzysztof Kosiński przyznał, że protesty kupców są nieco spóźnione, natomiast ma dla nich także dobrą wiadomość, ponieważ miasto planuje wybudowanie w miejscu obecnego bazarku przy PKP, hali targowej oraz wielopoziomowego parkingu. – Przystąpienie do zmiany zagospodarowania przestrzennego terenu na ul. Sienkiewicza następowało w 2014 roku. Warto też dodać, że w bezpośrednim sąsiedztwie jest portugalski supermarket, który jest uważany za najtańszy i wtedy tego rodzaju protestów, analogicznych do dzisiejszej sytuacji, nie było. Ten protest jest być może trochę spóźniony. Chciałbym jednak przede wszystkim uspokoić wszystkich kupców z bazarku przy PKP i zapewnić ich, że będziemy podejmowali takie działania, które będą poprawiały stan infrastruktury bazarku. Jest planowana inwestycja w postaci hali targowej dla ciechanowskich kupców przy ul. Sienkiewicza. Chcemy pozyskać na to środki zewnętrzne i sprawić, by teren bazarku przy PKP był bardziej atrakcyjny dla mieszkańców, gdzie oprócz zakupów, będzie można się także zrelaksować, żeby była dobra droga, chodnik, ścieżka rowerowa i parking. Myślę, że przy takiej infrastrukturze mieszkańcy zarówno Ciechanowa jak i okolicznych miejscowości pójdą właśnie tam zrobić zakupy, a nie do pobliskiego sklepu portugalskiej sieci, znajdującego się w bezpośrednim sąsiedztwie – wyjaśnia Krzysztof Kosiński.

- Planowana inwestycja innego marketu jest nieco oddalona od samego bazarku. Ja rozumiem te obawy, ponieważ jeśli jest nowy podmiot gospodarczy, który chce prowadzić inwestycje, to pojawia się konkurencja i obawy o miejsca pracy. Chcę podkreślić jedno: poprzednie władze miasta planowały docelową likwidację bazarku przy PKP, ograniczenie tych miejsc pracy dla ciechanowskich kupców, poprzez budowę magazynów logistycznych w tym miejscu. Ja wycofałem się z tego typu planów, nie będzie tam żadnych magazynów logistycznych, a w to miejsce powstanie profesjonalny, wielopoziomowy parking, który będzie służył zarówno osobom, które będą przyjeżdżały na halę targową, jak i tym mieszkańcom korzystającym z dworca PKP – dodaje prezydent Ciechanowa.

Mam ogromną nadzieję, że Prezydent z budowy LIDL-a się nie wycofa!
          • cie_chan Re: LIDL w Ciechanowie 21.03.15, 19:14
            Czyli tak jak ktoś wyczuł pismo nosem Lidl przeszkadza kupcom z ... Biedronek. I słusznie się martwią, bo Lidl to niskie ceny ale znacznie lepsza jakość. Zresztą wystarczy popatrzeć jakie kolejki ustawiają się w poniedziałki i czwartki na długo przed otwarciem.
            • sor-bet22 Re: LIDL w Ciechanowie 21.03.15, 19:32
              CHCEMY LIDLA .
              • c490 Re: LIDL w Ciechanowie 21.03.15, 20:59
                Prezydent Ciechanowa ma jak sądzę pewien problem, jakkolwiek by nie postąpił, będzie miał
                grupę ciechanowian niezadowolonych. Życzę rozsądku przy podejmowaniu decyzji.
                • androj5 Re: LIDL w Ciechanowie 21.03.15, 22:50
                  Podpowiedz jest prosta , większość chce ciekawego nowego sklepu.Mają go wszystkie okoliczne miasta, dlaczego nie ma Ciechanów?Czy musimy jezdzić po ciekawy towar z Lidla np.do Przasnysza? Panie Prezydencie czas pozwolić na otwarcie Lidla w Ciechanowie na ul. Sienkiewicza bo na inną lokalizację będziemy czekać latami. Oczekujemy szybkiej,rozsądnej odpowiedzi zgodnej z wolą większości mieszkańców. Nie można pozwolić aby 20 kupców decydowało za całe miasto.
                  • pierwszy.obywatel [...] 22.03.15, 07:53
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                    • pierwszy.obywatel [...] 22.03.15, 11:18
                    • androj5 [...] 22.03.15, 14:03
          • projekt-365 Re: LIDL w Ciechanowie 22.03.15, 18:43
            Jeżeli Pani Przedstawicielka Protestujących wskaże 50 osób handlujących na tym bazarze swoimi płodami rolnymi, lub produktami w własnych zakładów, to stanę z Panią ramię w ramię, bo też jestem zwolenniczką popierania lokalnych przedsiębiorców. Niestety, handluje się tam Chińskim byle czym i warzywami z "Okęcia" Wszystko to, można dostać u "Chińczyka" albo w supermarkecie i to sporo taniej. A przed świętami ceny na bazarach sięgają absurdu. Kiedyś mnie diabeł podkusił żeby zrobić tam zakupy. Sałatka wyszła drożej niż obiad w restauracji... :D
            Nie wspomnę o jakości nawierzchni, można nogi połamać. Jazda wózkiem, katorga i dla matki, i dla dziecka... Niestety, Polska jest już stracona. Nie ma szans na odbudowanie i ożywienie naszej produkcji.
            Budy marne, warunki sanitarne żadne.
            Gdyby zamknąć supermarkety i Wólkę Kosowską, wylądujemy w czarnej doopie, tak jak za PRL.
            Na półkach zostanie tylko ocet, bo nie mamy nic swojego.
            Żal zadek ściska...
            • androj5 Re: LIDL w Ciechanowie 22.03.15, 22:01
              Dlatego potrzebujemy jak najwięcej marketów co wymusi konkurencję i wojnę cenową , co jest zawsze korzystne dla konsumenta.
              • projekt-365 Re: LIDL w Ciechanowie 22.03.15, 23:51
                Wolałabym zapłacić więcej rodzimemu producentowi i mieć za tą cenę dobry produkt. Niestety niska cena w markecie nigdy nie będzie szła w parze z jakością...
                • cie_chan Re: LIDL w Ciechanowie 23.03.15, 00:30
                  Rodzimy producent według prawa musi sprzedać za grosze przetwórcy który ma 40% zysku. Potem idzie do handlowca który ma 50% zysku. Zarabiają wszyscy tylko nie ten kto się napracował. Polskich produktów też jest w Lidlu bardzo dużo 2/3 spożywki. Nabiał, mięso i przetwory i warzywa owoce, napoje to w większości produkty polskie.
                  • c490 Re: LIDL w Ciechanowie 23.03.15, 19:11
                    Po dzisiejszym wywiadzie, udzielonym przez prezydenta w lokalnym radio, kupcy z bazaru przy
                    ul. Sienkiewicza mają prawo być zawiedzeni stanowiskiem w sprawie "Lidla".
                  • projekt-365 Re: LIDL w Ciechanowie 23.03.15, 20:15
                    Piszemy o rynku lokalnym. Który nabiał w ciechanowskich marketach pochodzi z ciechanowskiej mleczarni? Gdzie jest maso czy śmietana...? Które warzywa są od ciechanowskiego rolnika, a jabłka od kogo?
                    • projekt-365 Re: LIDL w Ciechanowie 23.03.15, 20:15
                      *masło
                    • ciechanowianinnazawsze Re: LIDL w Ciechanowie 23.03.15, 23:32
                      Jeżeli myślisz, że Ci "rolnicy" z rynku są prawdziwymi Rolnikami to się grubo mylisz. Oni kupują takie same rzeczy jak te "markety" tylko w dużych sklepach jest taniej i świeżej. np: W Biedronce nie trafiłem jeszcze na jakieś stare owoce, warzywa czy jakieś mięso gdy na straganach tak i to nie jeden raz. Z tego co się orientuję to w Ciechanowie na bazarach własne produkty sprzedaje raptem kilka osób reszta to zawodowi handlarze, a serdecznie pozdrawiam Pana który leciał z kartonami owoców z biedronki ( z promocji) na jego stoisku ten sam karton cena 3 razy wyższa.
            • karczewk Re: LIDL w Ciechanowie 05.05.15, 19:58
              PIS się sprzeciwia Lidlowi, a prawda jest taka że konkurencja jest potrzebna, bo ceny w biedrze rosną. Kto na tym oprócz biedronka zarabia? Hmmm??
              • foru.mowicz Re: LIDL w Ciechanowie 05.05.15, 20:13
                Nie przeciw Lidlowi jako Lidlowi, a debata wciąż opiewa nad tą lokalizacją.
                I pominąć należy populizm typu: "a jak Biedronka przy PKP czy po Gosposi powstawała to nikt się nie sprzeciwiał" gdyż troszkę znając realia wiadomo że teren przy PKP nie był objęty miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego, więc "gospodarz Ciechanowa" robił co chciał, zaś obiekt po Gosposi już miał przeznaczenie usługowe, toteż pogadać można było do siebie. Poza tym nikt ludzi nie słuchał i zastrzeżenia lądowały w koszu. Los kilku mieszkańców też istotny, nikt z nas nie czułby się komfortowo, gdyby nie słuchano jego bolączek bo jest w zdecydowanej mniejszości. Gdyby nam pod nosem fundowano jakąś uciążliwość i tłumaczono, że po przeciwnej stronie miasta wszyscy chcą - czulibyśmy bezsilność, zażenowanie, stracili wiarę w sprawiedliwość, bylibyśmy zniechęceni.
                Zasadnym, by takie obiekty powstawały poza centrami miast, obrzeża jak najbardziej wskazane, mamy mnóstwo terenów inwestycyjnych przy pętli miejskiej - podatek od nieruchomości wpłynie do kasy miasta, w przyszłości takie obiekty opodatkować kiedy zmieni się władza na górze (swoją drogą może jakaś Biedronka by się zamknęła wtedy nie dając rady).
                Lidl jak najszybciej, ponieważ zdrowa konkurencja wszechobecnych Biedronkom potrzebna, ale w miarę zdrowego rozsądku:
                serwisy.gazetaprawna.pl/msp/artykuly/866543,ustawy-o-planowaniu-i-zagospodarowaniu-przestrzennym-hipermarkety-wroca-do-centrow-miast.html
                • androj5 Re: LIDL w Ciechanowie 05.05.15, 22:20
                  Zdrowa konkurencja w Ciechanowie jest potrzebna. Wszystko przemawia za Lidlem. Mieszkamy w mało zamożnym mieście, nie odbierajmy szansy społeczeństwu na jeszcze jeden sklep z umiarkowanymi cenami. Nie wolno na to pozwolić.
                  • miaplacsinus Re: LIDL w Ciechanowie 06.05.15, 22:55
                    Jedno miejsce pracy w supermarkecie wielkopowierzchniowym likwiduje ok. 2,5 miejsca w otaczającym terenie. Lidl nie współpracuje z lokalnymi hurtowniami i producentami, nie zamówi serwisu samochodów, nie zapłaci lokalnym firmom księgowym. Takie supermarkety to korporacje - osiągną dochody z lokalnego terenu ale zyski wytransferują za granicę. Małe firmy działają inaczej - zarabiają same ale i dają zarobić lokalnej społeczności. Rozumiecie teraz dlaczego pomimo niskich cen w sklepach Polacy biednieją ?
                    • cie_chan Re: LIDL w Ciechanowie 07.05.15, 00:38
                      Jeśli te 2.5 miejsca to ktoś kto sprzedaje (a raczej próbuje sprzedawać) pomidory po 5 złotych w szczycie sezonu to chętnie je poświęcę.
                      Idź do Lidla i poczytaj sobie metki albo zobacz oznaczenie kraju na kodach kreskowych. Praktycznie cała spożywka (stanowiąca około 80% obrotów), większość napojów jest produkowana w kraju. Nikt normalny nie będzie woził żywności przez całą Europę zwłaszcza kiedy jest -20 lub +30 stopni na zewnątrz. Piwo ciechanowskie jest w Lidlu więc argument o lokalnych dostawcach pada :).
                      Kurczy się rynek menadżerów a Lidl jako mądra firma przywiązuje do siebie ludzi porządnymi pieniędzmi, szansą na rozwój i awans.
                      Wyrzucenie sklepu poza miasto uderzy tylko w najbiedniejszych bez auta bo zamiast kupować cukier po 1.99 będą kupować po 5 złotych w lokalnych sklepikach.
                      No ale "prawi a zwłaszcza sprawiedliwi" samorządowcy muszą się pokazać, postawić komuś i tak dalej. To że pogorszą życie tysiąca czy 2 tysięcy emerytów, matek samotnie wychowujących dzieci to chyba dla niech nic nie znaczy. Ważne że będą postrzegani jako skuteczni. Nawet w pełnych rodzinach z dwoma najniższymi pensjami przy dwójce dzieci mamy 600 złotych na głowę na wszystko przez miesiąc. 15% tańsza żywność to w takiej sytuacji baaardzo dużo. 40 handlarzy z apetytem na wysokie marże da sobie radę.
                      • pierwszy.obywatel [...] 07.05.15, 08:31
                      • 50mar Re: LIDL w Ciechanowie 07.05.15, 22:22
                        smutne, że załatwianie swoich partyjnych spraw przeklada się na ludzi, z których 90% chce Lidla, aby miec wybór. Przecież nikt nikomu nie zabrania biegać na bazarek, zamiast jeździć do Lidla(jak dotąd dzięki obecnej radzie miasta do Mlawy, czy Przasnysza)
                        • 01-ciech Re: LIDL w Ciechanowie 08.05.15, 11:12
                          Uważam, że Lidl powinien mieć szansę na pokazanie swojej oferty w "trójkącie biedronek". Myślę o tych sklepach przy dworcu PKS, PKP i przy pływalni. Jeśli lokalne sklepiki osiedlowe funkcjonują mimo tego sąsiedztwa to i przy Lidlu wytrwają (przecież tam też funkcjonują inne sieci, choćby Gram). Sam wolałbym jakiś PSS-owski sklep wielkopowierzchniowy, ale tam chyba rządzą jacyś nieudacznicy - ta sieć sklepów i producentów prawie zniknęła z naszego rynku - ja znam tylko sklep tej sieci na Placu Kościuszki, a szkoda ...
    • 01-ciech Re: LIDL w Ciechanowie 08.05.15, 15:41
      Dzięki za sprostowanie, ale ja też nie bardzo mogę znaleźć na Śmiecinie cukru za 5 zł. Osiedlowe sklepiki mają dużą ofertę wędlin, wypieków i warzyw z lokalnych wytwórni i owoce od miejscowych rolników (sadowników), tak przynajmniej jest w sklepie na ul. Czarneckiego. Ich wędliny "biją na łeb i szyję" wszystkie z markietów - no i ta obsługa - pogadać można i dokonać dobrego wyboru. Ceny też nie są zbyt odbiegające od "markietowych". Cóż, może to zasługa personelu? Za co im serdecznie dziękuję! (ps. polecam sklep smakoszom regionalnych wędlin)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka