Gość: Ja IP: *.dynamic.chello.pl 22.05.11, 21:11 łatwiej dostać się na politechnikę z krasiniaka w klasie MI czy z jakiegoś dobrego technikum. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość:   Re: Politechnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.11, 21:28 Dostać łatwiej po karasiniaku ale utrzymać łatwiej po dobrym technikum. Chyba szkoda czasu, zdrowia i życia na krasiniak. Idź tam tylko jeśli chcesz mieć nieuzasadnioną manię wyższości, nerwicę i stracić kupę kasy na korki. No chyba, że masz ojca prezesa, dyrektora... to prześlizgniesz się bez wiedzy i korepetycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś z MI Re: Politechnika IP: 213.199.253.* 22.05.11, 22:03 a ty żałosna istotko pewnie się nie dostałeś/ aś do Krasiniaka i plujesz jadem na forum? skonczyłam w tym roku MI i gorąco polecam stan moich nerwów (wg mnie i nie tylko mnie) jest w porządku a przez trzy lata nie miałam pół godziny korepetycji i nie boję sie rekrutacji na PW no ale inni wiedzą lepiej a w ogóle wskaż mi dobre technikum w ciechanowie to raz a dwa skąd wiesz o tym czy się tak łatwo utrzymać po technikum. Bo dam sobie rękę uciąć że nie jestes studentem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Politechnika IP: *.dynamic.chello.pl 22.05.11, 21:31 Nie ma problemu z dostaniem się na politechnikę, bo na kierunki techniczne i ścisłe zawsze jest mniej chętnych. Problem jest raczej z utrzymaniem się , może spróbuj się dowiedzieć w której szkole jest wyższy poziom z przedmiotów ścisłych szczególnie z matematyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: Politechnika IP: *.204.17.77.nat.umts.dynamic.eranet.pl 22.05.11, 21:49 Oczywiście, że po MI w Krasiniaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: Politechnika IP: *.204.17.77.nat.umts.dynamic.eranet.pl 22.05.11, 21:50 btw. "dobrego technikum"? Chyba nie chodziło o te ciechanowskie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgr inż. Re: Politechnika IP: *.multimo.pl 22.05.11, 22:04 Najłatwiej się mają dostać i ją ukończyć ludzie którzy potrafią samodzielnie myśleć co w dzisiejszych czasach jest zanikającą cechą. Nie ma znaczenia co się wcześniej kończyło bo i tak trzeba się uczyć nowych rzeczy kilka razy więcej i szybciej niż w szkole średniej. Ciężko sobie to wyobrazić ale niektóre wejściówki czy kolokwia są nieporównywalnie trudniejsze niż matura na rozszerzonym poziomie (o egzaminach nawet nie wspominam). Studiowałem z kolegami i z techników i ogólniaków i wszyscy byli zgodni, że żadna z tych szkół nie przygotowuje choćby w najmniejszym stopniu do tego z czym się spotkasz na polibudzie. (chodzi o naukę samodzielnego myślenia i rozwiązywania konkretnych problemów) O poziomie Ciechanowskich szkół średnich przez grzeczność nawet nie wspominam. (90% nauczycieli to tzw. negatywna selekcja) Potrzeba dużo wytrwałości, inteligencji oraz pracy własnej bo wykładowcy są zdania (i słusznie), że nie każdy musi być inżynierem i zupełnie nie przejmują się tym, że czegoś możesz nie rozumieć czy nie zdążyłeś zrobić (Twój problem). Wymaga się konkretnej wiedzy i jej zastosowania, a nie wyrytych na pamięć jakiś bzdurnych regułek czy rozwodzenia się nad tym co poeta miał na myśli. Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że na pierwszy rok na nasz wydział przyjęli 360 osób, a obroniło się jakieś 60. Wnioski wyciągnij sam. Pozdrawiam i życzę szczęścia i wytrwałości w dalszej edukacji :) P.S. Tutaj jeszcze jedna uwaga ukończenie politechniki jest tylko wstępem do tej właściwej nauki zawodu inżyniera ale na razie nie musisz się tym martwić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość:   Re: Politechnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.11, 00:06 @ktoś z MI no widać stan Twoich nerwów choćby po tym wpisie :D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m, Re: Politechnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.11, 08:58 po krasiniaku nie jest żle. Łatwiej się dostać na wybrane studia, ale to nie ma znaczenia, bo najważniejsze to się utrzymać. Kolokwia i egzaminy to tak jakby matura była kilka razy w roku. A wiedza teoretyczna (...) nie jest najważniejsza, ważniejsze jest jej praktyczne wykorzystanie, więc ucząc się czegoś musisz wiedzieć poco , dlaczego i kiedy z tego korzystać...a żadna (bądzmy szczerzy) szkoła średnia tego nie uczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość:   Re: Politechnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.11, 10:48 Dlatego znacznie łatwiej było by przystosować się do studiowania gdyby w szkole średniej część przedmiotów była prowadzona tak jak na studiach. Na początku wykładów podana literatura, zakres wiedzy i termin egzaminu. Wykłady na zasadzie jedną ręką piszę a drugą ścieram mamrocząc sobie coś pod nosem. A na koniec semestru zaliczenie. Nawet jeśli w międzyczasie będą klasówki które po zsumowaniu punktów mogą dać pozytywną ocenę na koniec to i tak było by to dobre przygotowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś z MI Re: Politechnika IP: *.xdsl.centertel.pl 24.05.11, 11:38 błysnąłeś ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość:   Re: Politechnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.11, 12:25 Zgasłeś. :D:D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Politechnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.11, 11:24 Szkoła nie ma znaczenia. Jak zaliczysz pierwszy rok na Polibudzie (fizyka, matematyka) to dalej już z górki. Po technikum będziesz mieć łatwiej np. na rysunku technicznym ale jak mówie - jeśli się przyłożysz to dasz radę. Sam skończyłem Krasiniak i dostałem się na inżynierię lądową PW ale nie ma tam lekko zarówno na dziennych jak i zaocznych studiach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Politechnika IP: *.adsl.inetia.pl 23.05.11, 19:42 Najbardziej nie mogę znieść gdy ludzie mówią, że ludzie z Krasiniaka są znerwicowani, chodzą tylko na korki, siedzą tylko w książkach. . . W tym roku ukończyłam tę szkołę i nie uważam, że należę właśnie do takich osób. Nie wiem czym to jest spowodowane, Krasiniak szkoła jak każda inna, tak naprawdę po każdej szkole (jeśli ktoś chce się uczyć i ma się trochę silnej woli) można coś osiągnąć, iść na dobre studia. Jeśli chodzi o technium, jeśli ktoś naprawdę chce to i po takiej szkole może iść na politechnikę. Trzeba pracować i tyle, nic samo nie przychodzi. PZDR. Odpowiedz Link Zgłoś