IP: *.play-internet.pl 17.09.11, 22:13
Witam serdecznie,poszukuję namiarów gdzie można kupić piec co,do ogrzania domu 110metrów wraz z podgrzaniem wody, dom nieocieplony,wymienione okna i drzwi.Jaki piec polecacie?Jaka firma-chodzi mi o piec z montażem,jaki byłby koszt?
Obserwuj wątek
    • Gość: mieszkaniec Re: Piec IP: *.adsl.inetia.pl 17.09.11, 22:21
      raczej wejdź na jakieś forum o ogrzewaniu, tam więcej się dowiesz.
      • Gość: Krzysiek Re: Piec IP: *.play-internet.pl 17.09.11, 22:24
        Czytałem ....czytałem i dochodzę do wniosku,że kompletnie nic nie wiem na ten temat....;-)
    • Gość: marek Re: Piec IP: *.play-internet.pl 17.09.11, 22:55
      a w petr-budzie na mazowieckiej pytałeś? myślę, że tam powinieneś wszystko dostać. ja tam kupowałem, ale 3 lata temu. jedź i zapytaj, przecież od razu nie trzeba kupować
      • Gość: Krzysiek Re: Piec IP: *.play-internet.pl 17.09.11, 22:57
        Dzięki za namiar.
      • Gość: polecam Re: Piec IP: *.tktelekom.pl 08.10.11, 23:43
        Ja słyszałem, P. Gożdziewski z Ciechanowa ma dobre piece!
        • Gość:   Re: Piec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.11, 20:24
          Musisz pochodzić sprawdzić grubość blachy, ceny, moce, paliwo jest Jawar czy jakoś tak producent, Euroinstal najpoważniejsza chyba firma jeśli chodzi o CO ale nie znaczy, że akurat oni mają najlepsze. Mojemu braciakowi piec spawał kowal i jest bardziej ekonomiczny niż fabryczne.
          • Gość: sss Re: Piec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.11, 06:58
            Najlepsze są podobno piece ZĘBIEC
            • Gość: jasoja@op.pl Re: Piec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.11, 09:03
              Potwierdzam ja mam piec Zębiec (śmieciuch) rok temu zamontowany, koszt pieca z osprzętem i montażem 3000-4000 ale warto po roku się zwraca za opał. Dom 180 m2 ogrzewa bez problemu.
              • Gość: M.M Re: Piec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.11, 09:42
                Piece z Zębca można kupić w TERMO-DOM ul.Pułtuska tam gdzie jest optyk p.Bajer
                • Gość: Palacz C .o. Re: Piec co polecam IP: *.dynamic.chello.pl 11.10.11, 14:18
                  Najlepszy piec CO to piec firmy ,, KRA " piece-kra.pl/ może i nie wyglądają wspaniale ale są za to energooszczędne ( czyli do uzyskania danej temperatury w porównaniu do innych pieców CO zużyjesz mniej opału i dłużej będzie ta temperatura utrzymywała się na piecu w porównaniu do innych pieców CO ) i są w przystępnych cenach . Polecam : Kocioł KRA - DW miałowo /węglowy co najmniej 22 Kw po prostu rzadziej będziesz schodził do pieca żeby do niego dołożyć przypuśćmy raz na 24 h.
                  • Gość: kiki Re: Piec co polecam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.11, 21:45
                    Ja znów uważam że najlepsze kotły centralnego ogrzewania ma firma Zębiec. Można do niektórych dobrać specjalny sterownik i sterować kotłem przez sms lub internet. Wiadomo że to wiąże się z kosztami ale czego się nie robi dla wygody.
                    • dhafira Re: Piec co polecam 31.12.11, 21:37
                      A dawno użytkujesz piece tej marki? Zadowolony jestes? Jestem kobietą i szczerze mówiąc bazuję na tym, co czytam a jestem na etapie walki z tym tematem :/
                • dhafira Re: Piec 31.12.11, 21:52
                  Hmm.. a nie lepiej bezpośrednio u producenta?
              • Gość: Krzysiek Re: Piec IP: *.play-internet.pl 11.10.11, 15:31
                A ile razy zasypujesz piec?i jaką temperaturę utrzymujesz?bo ja słyszałem od ,,doradców",że ogrzewanie gazem ,wiadomo wygodniejsze ale wcale i nie dużo droższe,w co nie chce mi się wierzyć,,,,a może ktoś napiszę jaką temperaturę ma ogrzewając dom gazem,bądz węglem itp i jaki jest miesięczny koszt?
                • Gość: sss Re: Piec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.11, 06:53
                  Ja mieszkam niedaleko Biel, więc wiele osób ma od nich piece i są wcale niezadowoleni. Co niektórzy już je wymieniali na inne.
                • Gość: xxx Re: Piec IP: *.mofnet.gov.pl 12.10.11, 08:49
                  Ja ogrzewam swój parterowy dom z zaadoptowanym poddaszem, razem 137m2. piecem gazowym kondensacyjnym (koszt zakupu ok 4000 zł). Temperaturę pokojową dzienną mam ustawioną na 21 stopni, a nocną na 19 stopni. Roczne koszty ogrzewania wynoszą ok. 2500 zł. Uważam, że to nie dużo, zwłaszcza że nie trzeba ciągle "rozpalać i dokładać do pieca" a temperatura pokojowa jest stabilna, nie ma "przegrzań" lub "wychłodzeń" co ma pozytywny wpływ na zdrowie. Odkąd przeprowadziłem się z domu opalanego węglem, moja rodzina rzadziej choruje na wszelkiego rodzaju przeziębienia i grypy.
                  • Gość: ogr13 Re: Piec IP: *.play-internet.pl 12.10.11, 10:14
                    Kra to szajs jak to jest wykonane tragedia ja kupiłem Cichewicza z nadmuchem super piec polecam.
                  • Gość: Krzysiek Re: Piec IP: *.play-internet.pl 12.10.11, 10:24
                    Ja mam dom piętrowy 110 m podpiwniczony ,nieocieplony wymienione okna i drzwi,jednak jest stara instalacja z żeliwnymi grzejnikami,boje się ,że ogrzewając gazem nie zostanę w skurze ;- )Pytałem kilku instalatorów i każdy mówił co innego.W tej chwili nie ma mowy o wymianie instalacji bo to już ostatni dzwonek na wymianę pieca.
                • Gość: XXX Re: Piec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.11, 11:25
                  Koszt ogrzewania gazem i węglem jest poorównywalny nie licząc wkładu własnej pracy bo wtedy wychodzi na niekorzyść węgla. Oczywiście do ogrzewania gazem musi być w miarę nie przestarzała instalacja. Ja nie mam pieca kondensacyjnego, tylko zwykły dwufunkcyjny, temperatura w dzień 21 - 22 stopnie w nocy około19. Koszt porównywalny do sąsiadów, którzy mają dom o podobnej powierzchni ogrzewany węglem. Te historie o tak wysokich cenach gazu w porównaniu z węglem powtarzają ludzie nie mający pojęcia o faktach.
                  • Gość: Krzysiek Re: Piec IP: *.play-internet.pl 12.10.11, 12:03
                    xxx jakie rozwiązanie proponowałbyś w moim przypadku?Dodam,że instalacja jest stara-ponad 30 lat.
                    • Gość: XXX Re: Piec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.11, 12:28
                      Ja bym zainwestował i jednak zmienił tę instalację i jeszcze lepiej gdybyś kupił piec kondensacyjny. Jest oszczędniejszy. To większa inwestycja ale na dłuższą metę się opłaca. Kosztuje tyle co węglowy na eko groszek.
                      • Gość: Krzysiek Re: Piec IP: *.play-internet.pl 12.10.11, 12:46
                        Czyli,twoim zdaniem przy tej starej instalacji piec gazowy się nie sprawdzi?
                        • Gość: XXX Re: Piec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.11, 07:48
                          Piec gazowy przy duzym zładzie wody zawsze będzie miał większe zużycie. Ja tylko piszę co sam bym zrobił. To inwestycja długofalowa, wydatek na zmianę instalacji jest na pewno, jaki, zależy od powierzchni domu, ale wygoda, możliwość regulacji temperatury na pewno lepsza niż przy węglowym, bez kłopotu, brudu itp.
            • Gość: Mateło Re: Piec IP: *.play-internet.pl 28.12.11, 23:05
              Też tak słyszałem a nawet się przekonałem. :)
            • 8oolkaa Re: Piec 27.04.12, 11:08
              no ja włąśnie tez sie nad takim zastanawiam
              mialam na oku co innego ale po opiniach na forum chyba zdecyduję się na firme Zębiec
              a jaki polecacie do starego domku 200m ? mieszkam z rodzicami - młodzi juz nie są , chłopa w domu brak wiec najlepiej coś takiego przy czym kobieta sobie poradzi
    • Gość: klient Re: Piec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.11, 15:45
      zobacz na niechodzkiej 9a.otworzyli tam nowy salon .są kotły ,ceramika,instalacje.Instalatora też ci polecą.
    • Gość: urzytkownik Re: Piec - ostrzeżenie IP: *.dynamic.chello.pl 12.10.11, 20:42
      Cichewicza to gó... szajs to mało powiedziane istna nędza i chłam po za wyglądem to niema nic wspólnego z piecem C.O. jeszcze w życiu nie widziałem tak gó...anej wydajności 10l wiadro węgla to chyba na rozpałkę.
    • Gość: Palacz co Re: Piec - c.o. tylko kra IP: *.dynamic.chello.pl 12.10.11, 21:07
      Polecam : Kocioł KRA - DW miałowo /węglowy . Jeśli weźmiesz piec co najmniej 1.5 razy większy niż potrzebujesz cała obsługa pieca zamknie się z jedną wizytą w piwnicy raz na dobę. Zasypiesz go do pełna raz dziennie i cały dzień spokój piec ci się nie zadusi bo nadmuch w tym piecu na to nie pozwoli . W tym piecu w razie konieczności spalisz wszystko co jest paliwem stałym po prostu czysta oszczędność . Gaz się kompletnie nie opłaca. Ps. Życzę miłego użytkowania i ciepła oraz rozsądnej decyzji .
      • Gość: Piotr Re: Piec - c.o. tylko kra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.11, 12:55
        Witam, mam olbrzymi problem z rachunkami za ogrzewanie. Mam nadzieję że coś będziecie mi w stanie doradzić. Posiadam piec viessmana (model podam później) dwu funkcyjny. Piec z racji braku dostępu do źródła gazu ziemnego, zasilany jest gazem płynnym. Powierzchnia ogrzewana to około 180m2 budynku z poddaszem użytkowym, podłogówką na dole ok 40m2 oraz trzema punktami wody. Kuchnia i łazienka dół i łazienka góra. Dom jest dodatkowo ogrzewany drewnem w kominku który ma rozprowadzenie ciepłego powietrza na pomieszczenia użytkowe na poddaszu. Ze względu na rachunki ograniczono grzanie ciepłej wody użytkowej wyłącznie do wieczorów. Z kranu leci zimna woda w ciągu dnia. Woda ciepła dopływa tylko do grzejników. Piec działa stosunkowo nie długo (3 lata), ponieważ jest to dom jeszcze w stadium wykańczania. Jeśli chodzi o kwestie izolacji to dach jest zabezpieczony wełną mineralną oraz podbitką. Okna plastiki więc tu strat cieplnych również nie ma istotnych. Ściany jednak nie są jeszcze pokryte ostateczną warstwą elewacji. Styropian zaciągnięty siatką i klejem. Miesięczne rachunki za gaz przy takiej formie użytkowania jak wspomniałem to ponad 2000 zł. Teraz moje pytanie czy koszta jakie ponoszę są normalnym zjawiskiem? Czy może jest to związane z niewłaściwie skonfigurowaną instalacją grzewczą/piecem. Czytałem że ludzie miesięcznie ponoszą koszta ogrzewania domu gazem ziemnym przy najwyższych mrozach maksymalnie 900 zł i grzeją do 22 st. U mnie jest ledwo 18. Jeśli ktoś byłby w stanie podpowiedzieć będę wdzięczny. Pozdrawiam
        • Gość: co Re: Piec - c.o. tylko kra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.11, 14:06
          nie widzę nigdzie w wątku czym chce opalać jego założyciel.
          Jeśli ma być śmieciuch to polecam Metalfach z Sokółki, na Sienkiewicza.
          • Gość: Kama Re: Piec - c.o. tylko kra IP: *.play-internet.pl 21.12.11, 14:41
            Witam , dziadkowie w domu 120 m założyli piec gazowy dwufunkcyjny,wygodnie to fakt,temperaturę na dzień 21 na noc 19 i stwierdzamy zgodnie z rodziną że jest po prostu zimno,nie odczuwa się ciepła w ogóle,a mrozki dopiero nadchodzą.Ciekawa jestem jaki rachunek dziadkom gazownia dostarczy?
            • Gość: observer Re: Piec - c.o. tylko kra IP: 213.199.253.* 21.12.11, 17:57
              Również miałem dzień 21 ale na noc 20 i faktycznie było zimno. Ustawiłem dzień 22 noc 21 i dla rodziny jest OK. 1 stopień a różnica zauważalna
              • Gość: Kama Re: Piec - c.o. tylko kra IP: *.play-internet.pl 21.12.11, 18:07
                Skorzystam z rady.Dzięki za podpowiedz.rA jaki to jest dom?ile płacisz za gaz?i co jaki czas przychodzi i rachunek?
                • Gość: obsrever Re: Piec - c.o. tylko kra IP: 213.199.253.* 21.12.11, 19:23
                  Dom około 200 m jak było z butli zewnętrznej to w największych mrozach do -24 (a wewnątrz 22/21 stopni) płaciłem 1300 za miesiąc po przejściu na gaz ziemny 1000 ale za dwa miesiące :))
    • dhafira Re: Piec 31.12.11, 21:40
      Z tego co czytam wiele osób poleca Zębiec. Ja sama chyba też się na tę markę zdecyduję.
    • Gość: mareczek Re: Piec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.12, 21:18
      polecam się na instalatorów sklepy są tylko żeby sprzedać no w euroinstalu to jedna pani ma zainstalowane wszystkie marki w swoim domu!
      w ciechanowie jest paru znanych instalatorów
      Woliński Paweł
      Wojciechowski Jan
      Zalewski Piotr
      Czajkowski Julian
      Sienkiewicz Krzysztof
      Wyszomirski Jacek
      Pacek Sławek
      Czajkowski Piotr
      Berg Rysiek
      Sadowski Tomek
      Włosiński Rafał
      Frączkowski Artur

P.S a co o nich Myślicie??????
      a może ktoś Jeszcze dopisujcie ????????
    • Gość: wela Re: Piec IP: *.play-internet.pl 01.01.12, 21:29
      zuzia377@wp.pl napisz do mnie dam ci namiar na solidnego faceta który rok temu wstawiał u mnie piec pale w nim wszystko nawet śmieci czy takie motki. piec wyglada super i działa jeszce lepiej mam dom 300 metrów i bardzo ciepło w domku. piec posiada sterownik. miły pan nauczył mnie palić i zamontował go w piwnicy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka