Dodaj do ulubionych

sprawa w sadzie !

IP: *.dynamic.chello.pl 14.10.11, 12:59
witam. mam pytanie - czy orientuje sie ktos jak wyglada sprawa o podział sadowy nabytego spadku ? jak to zwykle bywa rodzina sie nie moze dogadac i sad musi podzielic.
jak dlugo sie czeka, ile to kosztuje, czy to skomplikowane ?
prosze o odpowiedzi z gory dziekuje za szczerosc i pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: L Re: sprawa w sadzie ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.11, 13:18
      zacznę od ceny - zależy od adwokata ale z reguły jest ustalany % od uzyskanego spadku.
      Jak wygląda sprawa, zależy od kilku czynników . Jak wola została spisana w testamencie bardzo trudno jest go podważyć jeżeli nie - najwięcej dostaje małżonek/małżonka, dzieci po równo. Jest jeszcze sprawa tzw. "zachowanku". Czyli praw nabytych do spadku z mocy ustawy. Jeżeli nie ma testamentu nawet dalsi krewni mogą na drodze sądowej dochodzić praw majątkowych jak i też osoby spoza rodziny np. konkubina/konkubent. Nie jestem prawnikiem z wykształcenia ale sporo obracam się w tych tematach. Rada dla Ciebie - najlepiej dogadać się z rodziną - jeżeli inaczej nie świadczy testament. Skróci to znacznie czas i wydatki na adwokatów. A jeżeli czujesz się pokrzywdzony/pokrzywdzona czyli wg. Ciebie ktoś dostał więcej wtedy pozostaje tylko sprawa cywila i baaardzo długi czas na jej rozstrzygnięcie.
      • lemurlab Re: sprawa w sadzie ! 14.10.11, 15:01
        "zachowanku".......zachowanek to miała moja babcia przy domu. Przy spadku to jest ZACHOWEK..... i że gdzie Ty się "obracasz".....?
        • Gość: buhahahaha Re: sprawa w sadzie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.11, 15:38
          Taki z niego ekspert jak i jego "zachowanek" - kolejny przykład że Polak czerpiąc z "bogactwa" internetu jest najlepszym lekarzem, prawnikiem, politykiem itp. itd. ;-(
      • Gość: ja Re: sprawa w sadzie ! IP: *.dynamic.chello.pl 14.10.11, 15:45
        spadek nabyto 'z ustawy' tak to sie chyba nazywa - w testanencie bylo napisane ze syn z corka podziela sie po pol. no i nie moga sie dogadac. w gre wchodzi duza dzialka - dom stojacy na tej dzialce jest corki reszta do podzialu na pol. miedzy nia a brata.

nie kluccie sie zachownanek czy zachowek ja wiem o co chodzi.
        dzieki za pomoc jak narazie
        • Gość: a Re: sprawa w sadzie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.11, 16:02
          opłata stała za dział spadku to 500 zł chyba że jest zgoda między wami co do podziału to 300 zł art 51 ustawy o kosztach sądowych w sprawach cywilnych. Pieniądze na adwokata to strata kasy . Natomiast musisz rozróżnić 2 rzeczy, bo w tym samym zdaniu piszesz że spadek nabyto "z ustawy" a za chwilę że był testament? To jak w końcu było? Po drugie kto umarł? i kto po nim został, bo jak ktoś wcześniej napisał może wchodzić w grę czyjeś prawo do zachowku
          • Gość: ja Re: sprawa w sadzie ! IP: *.dynamic.chello.pl 14.10.11, 16:17
            byl testeament ale doradzono ze lepiej nabyc spadek z ustawy - czyli jak by ten testement sie nie liczyl.
            zmarla kobitka i osierocila dwoje doroslych dzieci corke i syna.
            jak spomniallam dzialaka jest duza na dzialce stoi dom - dom i kawaleczek dzialaki dookola niego nalezy do corki poniewaz kupila go od brata [znaczy polowe bo polowa byla jej] co do tego sie dogadali. ale jesli chodzi o reszte nie idzi sie pogodzic. a rodzenstwo chce to miec jasne - co jest ktorego.
            • Gość: a Re: sprawa w sadzie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.11, 18:15
              to rozumiem ze samo sądowe albo notarialne stwierdzenie nabycia spadku już było?
              • lemurlab Re: sprawa w sadzie ! 14.10.11, 19:17
                Matka się pewnie w grobie przewraca..., skoro napisała kobieta testament, to z jakiej racji sąd ma decydować innaczej???
                • Gość: ja Re: sprawa w sadzie ! IP: *.dynamic.chello.pl 14.10.11, 19:31
                  to troche skomplikowane wszytekiego nie bede tlumaczyc bo to nie ma znaczenia.
                  tak spadek jest juz nabyty - w tym temecie jest wszytsko ok.
                  teraz tylko z powodu klutni o reszte trzeba jakos ten caly spadek podzielic na pol .... ale to chyba bedzie bardziej skomplikowane niz mysle ....;(

oj tam z rodzina to najlepiej na zdjeciach - o to w srodku zeby nie wycieli !!!!!
    • Gość: zgredek Re: sprawa w sadzie ! IP: *.multimo.pl 14.10.11, 20:00
      A moze zamiast szukac porady u internetowych samoukow lepiej bedzie skorzystac z wyspecjalizowanej kancelarii?
      • Gość: ; Re: sprawa w sadzie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.11, 21:58
        więc jesli stwierdzenie nabycia spadku już macie to wystarczy złożyć wniosek o dział spadku i oczywiście go opłacić, jesl zgody nie ma to jest to koszt 500 zł, wtedy są 3 możliwości, albo podział fizyczny żeby każdy otrzymał taką samą wartość, albo sprzedaż licytacyjna albo podział w naturze
        • Gość: lll Re: sprawa w sadzie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.11, 09:55
          tiaaaakkk...życzę powodzenia poradzenia sobie samemu "mundrale".
          • Gość: Lena Re: sprawa w sadzie ! IP: *.play-internet.pl 15.10.11, 13:12
            Najkorzystniejszą sytuacją jest okoliczność, w której sąd będzie mógł wydać postanowienie działowe na podstawie zgodnego wniosku uczestników. W przeciwnym razie zastosowanie będą miały przepisy prawa cywilnego dotyczące zniesienia współwłasności. Przepisy te dopuszczają możliwość wyrównania wartości poszczególnych udziałów przez dopłaty pieniężne. Jeżeli zaś dojdzie do podziału gruntu sąd może obciążyć poszczególne części potrzebnymi służebnościami gruntowymi.Co więcej dana rzecz podlegająca podziałowi, która nie daje się podzielić, może być przyznana stosownie do okoliczności jednemu ze współwłaścicieli z obowiązkiem spłaty pozostałych albo sprzedana stosownie do przepisów kodeksu postępowania cywilnego.Sąd również oznaczy termin i sposób ich uiszczenia tych dopłat i spłat, wysokość i termin uiszczenia odsetek, a w razie potrzeby także sposób ich zabezpieczenia. W razie rozłożenia dopłat i spłat na raty terminy ich uiszczenia nie mogą łącznie przekraczać lat dziesięciu. W wypadkach zasługujących na szczególne uwzględnienie sąd na wniosek dłużnika może odroczyć termin zapłaty rat już wymagalnych.
            Wniosek o dział spadku podlega stałej opłacie, której kwota wynosi:
            - 500 zł,
            - 300 zł, jeżeli dokonanie działu nastąpiło na zgodny wniosek uprawnionych.
            • Gość: ja Re: sprawa w sadzie ! IP: *.dynamic.chello.pl 15.10.11, 13:20
              napewno lepiej skorzystac z pomocy ;fachowcow; a nie na forum sie wypytywac. ale lepiej jakos sie przygotowac psychicznie i wogole na to co czlowieka czeka. juz jestem madrzejsza o pare rzeczy i to pomoze mi nawet w zadawaniu pytan przykladowo adwokatowi.
              ludzie maja rozne sytuacje w zyciu i niektorzy chca sie z innymi tym podzielic pomagajac tym osobom.

dziekuje wszytskim za pomoc ;') naprawde mi pomogliscie
              bedzie ciezko powiem wam tylko tyle .........
              • Gość: Lena Re: sprawa w sadzie ! IP: *.play-internet.pl 15.10.11, 14:44
                Pomoc fachowca to nie są astronomiczne sumy,i tak jak w moim przypadku warto zasięgnąć ich opinii i pomocy.To zaoszczędzi czasu i nerw,bo inaczej będą Cię od Wicka do Wacka odsyłać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka