Gość: Mama IP: *.dynamic.chello.pl 12.03.12, 12:47 jakie macie opinie o zerówkach w szkole? a szczególnie o oddziałach w SP 3? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: . Re: zerówki w szkołach IP: *.dynamic.chello.pl 12.03.12, 13:33 W SP3 dramat i to nie tylko w zerówkach, to siedlisko przemocy, podobnie jak Gimnazjum nr 2 znajdujące się w tym samym budynku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mama Re: zerówki w szkołach IP: *.dynamic.chello.pl 13.03.12, 08:38 ktos cos powie:)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: zerówki w szkołach IP: *.dynamic.chello.pl 13.03.12, 20:14 popieram, tylko nie SP 3, SP 4 pani Marzena, SP 7 - tylko tam się nauczyciele zmieniają, pani z zerówki dalej przechodzi z grupą do klasy I, więc nie wiadomo, kto będzie miał zerówkę od września Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozczarowana Re: zerówki w szkołach IP: 80.51.146.* 14.03.12, 07:58 Byłam na dniu otwartym w SP nr 4 i mam bardzo mieszane uczucia. Moim zdaniem oddział przedszkolny jest w ogóle nie przystosowany pod kontem przedszkolaków. Dwie sale na dole- tragedia, jedna malutka i cuchnąca stęchlizną, druga bez żadnych zabawek- nie licząc starych, brudnych maskotek. Następne dwie sale- całkiem OK- ale dlaczego zostały ulokowane na samej górze szkoły? Po za tym, te dzieciaczki muszą chodzić po całej tej szkole, bo nie maja oddzielnej szatni, tylko wspólna z całą szkołą, oddzielne łazienki są tylko w jednej klasie. Ale może jestem przewrażliwiona i mam za duże wymagania. A co Wy o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N. Re: zerówki w szkołach IP: 80.50.127.* 14.03.12, 12:18 Moje dziecko chodzi do zerówki w SP 4 i jestem z niej bardzo zadowolona, tak samo jak i ze świetlicy. Sale dla maluchów są na samej górze, bo tam też są klasy 1-3. Jeśli się zastanawiasz nad wyborem szkoły to bardzo polecam "czwórkę". Szkoła jest mała i ma bardzo dobre opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nerwowa Re: zerówki w szkołach IP: *.xdsl.centertel.pl 14.03.12, 16:59 jak to na gorze? takie dzieci strzelą gapę i spierdzielą się ze schodów, wogole to co sie dzieje w tym kraju to smiech na sali jeszcze to zmuszanie do pojscia do szkoły 6 latków jest dobrze chcą lepiej i tak wyjdzie ze wrocą do starego systemu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xczłowiek Re: zerówki w szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.12, 11:52 Zadowolenie rodzica z danego miejsca edukacji malucha nie zawsze idzie w parze z zadowoleniem samego dziecka. Ja jako ojciec czwórki dzieci (w tym sześciolatków w pierwszej klasie) zdecydowanie odradzam zerówkę w szkole . Przedszkole jest bardziej wyciszonym i kameralnym miejscem . W szkołach jest krzyk , hałas itp. Ponieważ rozrzut wiekowy dzieci jest bardzo duży zerówkowicze są wystraszeni i onieśmieleni . To co się dzieje w naszej oświacie woła o pomstę do nieba. Ja gdybym miał możliwości i więcej odwagi zafundował bym dzieciom edukację domową (prawo na to pozwala ,tylko jak zwykle urzędasy rzucają kłody pod nogi bo to dla nich dodatkowa robota) . Znam ludzi , którzy tak zrobili i nawet nie macie pojęcia jakie to przynosi pozytywne efekty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oczko Re: zerówki w szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.12, 13:30 Mój znajomy ma dziecko w "zerówce".Byłam zobaczyć jak wygląda to w szkole podstawowej w Warszawie. Nikt obcy nie ma wstępu. Drzwi wejściowe zamknięte. Wstęp mają tylko rodzice albo osoby upoważnione pisemnie przez rodziców po odbiór dziecka. Trzeba zadzwonić domofonem powiedzieć po jakie dziecko się przychodzi i kto przyszedł. Pani która otwiera drzwi znała mojego znajomego a ja chcąc wejść do holu musiałam pokazać dowód osobisty mimo ze byłam z nim i zostałam przez niego przedstawiona. W holu były szatnie dla dzieci gdzie siedziały cały czas 2 osoby kobieta i mężczyzna ,pilnowali porządku i wejścia. Przechodziło się przez hol do następnych drzwi . Też domofon w oszklonych drzwiach. Znajomy zadzwonił powiedział po które dziecko przyszedł .Za chwile podeszła do oszklonych drzwi pani nauczycielka sprawdziła kto odbiera dziecko. Po kilku minutach w drzwiach zobaczyłam syna znajomego- uśmiechniętego od ucha do ucha, ale nie mógł wyjść . Drzwi były zablokowane dopiero pani nauczycielka otworzyła mu osobiście .Pobiegł ubierać się do swojej szafki a nauczycielka porozmawiała ze znajomym i ze mną.Dodam,że szatnia była cała w kamerach . Dziecko ubrało się ,podeszliśmy do miejsca gdzie siedziały 2 osoby pilnujące drzwi. Znajomy powiedział ,że chcemy wyjść. Pani podeszła z nami do drzwi wejściowych osobiście otworzyła .Mogliśmy wyjść z dzieckiem. Do sal gdzie przebywają dzieci mają wstęp tylko rodzice po uzyskaniu zgody nauczyciela. Mnie w drodze wyjątku po usilnej prośbie znajomego > po zdjęciu butów< pozwolono wejść na korytarz i spojrzeć z daleka jak wyglądają sale w których uczą się dzieci. Było ślicznie i kolorowo. Jestem pod dużym wrażeniem nie tylko wyglądu sal ale i dbałości o bezpieczeństwo dzieci. Dodam,że nie jest to prywatny oddział zerówki, a państwowa szkoła . Jedna z wielu w Warszawie przystosowana do nauki 5 latków. Starsi uczniowie nie mają żadnego kontaktu z maluchami. Oby u nas w Ciechanowie można było kiedyś doczekać tak przygotowanej szkoły dla dzieci w zerówce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: zerówki w szkołach IP: *.dynamic.chello.pl 15.03.12, 13:48 Taka izolacja jest szkodliwa, ponieważ w normalnych warunkach, np. na ulicach nie ma aż tylu kamer i nikt aż tak nie chroni nikogo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oczko Re: zerówki w szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.12, 14:04 Żartujesz sobie. Inaczej będziesz mówił/ ła jak trzeba będzie wybrać szkołę dla dziecka albo wnuczka:):):): Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dwa oczka Re: zerówki w szkołach IP: *.dynamic.chello.pl 15.03.12, 14:11 [Sorry, ale kojarzy mi się ta szkoła z więzieniem. Ludzie nie głupiejcie. szkoła pozamykana na 50 spustów pilnowana przez szatniarzy, kamery, domofony w każdych drzwiach. to przeginka w drugą stronę. Można to przecież wyśrodkować. Domowa edukacja- co to za pomysł. Później dziecko nie może odnaleźć się w grupie, bo jest trzymane pod kloszem. A klasy w sp 4 na górze i co z tego. Ludzie mieszkają z dziećmi jeszcze wyżej i jakoś nie słyszy się żeby dzieci spadały z klatek schodowych. Bez paniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oczko Re: zerówki w szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.12, 14:49 Dwa oczka:):):): to nie przesada . Takie jest moje zdanie:) Powiem więcej są przedszkolach, kamerki w salach . Rodzice mogą w każdej chwili sprawdzić w internecie co robi ich pociecha w przedszkolu. Dostęp do podglądu mają tylko rodzice nikt inny na hasło. To był pomysł rodziców a dyrekcja i nauczyciele przedszkola wyrazili zgodę. Mama siedzi w pracy i minutkę od czasu do czasu sprawdza co robi jej pociecha na zajęciach :):)albo jak grzecznie siedzi przy stole i papusia obiadek :):):). Mama jest spokojniejsza o dziecko co przekłada się na wydajniejszą pracę. No niestety tym razem to jest w prywatnym przedszkolu w Warszawie nie w państwowym. Ale dobry pomysł dla rodziców które mają dzieci w prywatnych przedszkolach w Ciechanowie. Mały koszt a rodzic spokojny o dziecko. Dwie , trzy kamerki w przeszkolu a już komputer z dostępem do internetu chyba każdy ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xczłowiek Re: zerówki w szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.12, 14:39 To jakaś paranoja ! Z jednej krańcowości w drugą ! To takie bezpieczeństwo na pokaz ! Zgadzam się tylko co do sytuacji ,w których panie opiekunki i osoby z administracji wiedzą kto może odbierać dziecko i jest na to pisemne oświadczenie woli opiekunów oraz przedstawienie ich wizerunku osobom odpowiedzialnym. W Ciechanowie takie rozwiązania również funkcjonują . Warszawa przez to , że jest olbrzymim miastem kieruje się innymi rozwiązaniami (ale czy lepszymi , mądrzejszymi?). Czytałem kiedyś , że są w Warszawie przedszkola z kamerami i rodzic/opiekun przez internet może podglądać co w danym momencie robi jego pociecha ! Big coś tam tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oczko Re: zerówki w szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.12, 15:35 Nie paranoja. Rodzic spokojniejszy a i personel przedszkola ma świadomość że ktoś może sprawdzić dziecko / w domyśle i panie opiekujące się dzieckiem/ . Ale to tylko moje zdanie:):):):):):):): Nie na pokaz, w szkole tak jest i podejrzewam że w każdej to nie wymysł rodziców. Też powiedziałam że trochę za dużo kontroli a mój znajomy odpowiedział/ jestem zadowolony bo wiem że dziecko jest bezpieczne , a różni zboczeńcy, ćpuny kręcą się przy szkole, to Warszawa. Lepiej ,że przesadnie dbają o bezpieczeństwo 5 i 6 latków, niż ktoś, kiedyś by miał płakać w razie nieszczęścia/ Wiele argumentów mi przytaczał i przyznałam mu rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: insp Re: zerówki w szkołach IP: *.centertel.pl 15.03.12, 19:41 Paranoja to jest w ciechanowskich szkołach podstawowych. Jeden z drugim decydent myśli, że jak zrobią plac zabaw to już spełnione są wszystkie warunki, żeby dziecko 5 czy 6 letnie czuło się dobrze, bezpiecznie w szkole. Nie ma najmniejszych powodów, aby wysyłać 6 letnie dziecko do szkoły. Posyłając dziecko wcześniej do szkoły zabiera się mu jeden rok spokojnego dzieciństwa, w zamian fundując dodatkowy rok pracy przed przyszłą emeryturą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belfer Re: zerówki w szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.12, 20:07 Nie mają powodu do wstydu ciechanowskie szkoły. Wiele warszawskich im nie dorównuje. Gratuluję rozwoju. Ludzie, czy zaślepieni złością, nastawieni na krytykę niczego nie zauważacie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dwa czka Re: zerówki w szkołach IP: *.dynamic.chello.pl 16.03.12, 10:21 Oczko, a Ty byś chciała kamery w swojej pracy, żeby Cię każdy obserwował non stop. Wspołczuję tym nauczycielom, którzy zamiast skupić się na pracy pewnie cały czas myślą " o Boże kto mnie teraz obserwuje, a czy jakaś nawiedzona mamusia zaraz się do czegoś nie przyczepi, a może czegoś nie zauważyłam i będzie awantura rodzica". To nie wpływa korzystnie na naukę, wiem bo sama pracuję z dziećmi choć trochę w innym charakterze, i czucie na swoich plecach oddechu rodzica działa stresująco, dużo wydajniej mi się pracuje bez tej kontroli. Lubisz jak ktoś Ci patrzy cały czas na ręce jak coś robisz? A może jak dziecko Ci dorośnie to zainstalujesz mu kamery w sypialni,. Życie to nie Big Brother. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: zerówki w szkołach IP: *.play-internet.pl 16.03.12, 12:23 Z tymi kamerami na lekcjach to lekka przesada,ale z drugiej strony zawsze to bezpieczeństwo,i nie porównujcie tego do KAMERY W PRACY czy W SYPIALNI,bo tu chodzi o małe istoty a nie o osoby dorosłe ,które są same za siebie odpowiedzialne.Chciałam,aby moja córka od września poszła do zerówki,ale znajoma nauczycielka ,która uczy w klasach 1-3 odwiodła mnie od tego pomysłu,a o posyłaniu 6-cio latków do pierwszej klasy to już w ogóle stwierdziła ,że to poroniony pomysł ludzi ,którzy nigdy nie pracowali z dziećmi,sama ma troje 6cio latków w klasie i nie widzi problemów natury czysto edukacyjnej-dzieciaki dają sobie radę z pisaniem itp,natomiast gorzej z np.siedzeniem w ławce przez 45 minut,krasnale często przysypiają na lekcji,i próbują się przytulać do Pani... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dwa oczka Re: zerówki w szkołach IP: *.dynamic.chello.pl 16.03.12, 13:43 Też uważam że dla 6 latka najlepsze miejsce jest w przedszkolu,a pójście dziecka rok wcześniej do 1 klasy to nie najlepszy pomysł, dlatego swoje dziecko przetrzymałam w przedszkolu na maxa. Jeszcze całe życie przed nim do nauki. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, to uważam że i bez kamer w przedszkolu przynajmniej u mojego dziecka jest wystarczająco bezpiecznie. Wiem, że wszyscy kochacie swoje dzieci, ale nie dajmy się zwariować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: zerówki w szkołach IP: *.play-internet.pl 16.03.12, 18:18 Chociażby dlatego ostrożności nigdy za wiele... wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,25-latek-uciekl-z-przedszkola-i-blakal-sie-po-ulicach,wid,14339974,wiadomosc.html?ticaid=1e1a3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Re: zerówki w szkołach IP: *.play-internet.pl 16.03.12, 23:25 współczuje porządnym przedszkolankom które są obserwowane przez kamerę,ja wolę porozmawiać z dzieckiem o tym co było w przedszkolu niż go podglądać...może akurat w momencie w którym zajrzę dziecko siedzi przy stoliku i coś robi a mi się będzie wydawać że nikt się nim nie zajmuje...nie jest to dobry pomysł dla normalnych ludzi.Za to dla opiekunek które są "podejrzane" (dzieci się skarżą itd) jak najbardziej trafny pomysł aby je obserwować. Ja będę trzymać Młodego jak najdłużej w przedszkolu.Nie przemawia do mnie fakt że zerówka w szkole jest darmowa-co z tego jak każde ferie,zimowe świąteczne czy np dzień edukacji narodowej jest po prostu zamknięte,co zrobić z maluchem? może jeszcze jest szansa żeby dali tym 6-latkom spokój... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żłobek Re: zerówki w szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 13:38 www.youtube.com/watch?v=l9tnyiTLP2k Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.... Re: zerówki w szkołach IP: *.play-internet.pl 20.03.12, 15:16 te dzieciaczki w szkolach mniej sa nauczeni niz w przedszkolu!!!powinno wrocic do dawnego systemu czyli zerowki w przedszkolu!!!szkoly nie sa przystosowane pod zadnym wzgledem dla naszych 5-6-latkow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oczko Re: zerówki w szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.12, 22:57 Dwa oczka :)nie pisałam ,ze kamerki to najlepsze rozwiązanie . Opisałam tylko co widziałam w jednej ze szkół w Warszawie. Inna specyfika jest w dużej aglomeracji jaką jest Warszawa a inna w Ciechanowie. Mimo wszystko racja jest po środku. Każde rozwiązanie dobre aby ochronić dziecko. A tak na marginesie :) powiedz gdzie nie ma kamerek. Są na ulicach , sklepach, restauracjach, bankach, przychodniach zdrowia, zakładach przemysłowych, parkach, stadionach itd :) więc dlaczego nie mają być w sali gdzie przedszkolaki przebywają jeżeli jest zgoda rodzica. Praktycznie nie ma miejsca bez monitoringu w obawie przed kradzieżą albo rozbojami. Nie słyszałam aby ktoś protestował przeciwko monitorowaniu np deptaka w Ciechanowie , sklepów itd jw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: zerówki w szkołach IP: 80.51.146.* 28.03.12, 15:59 A jak wygląda oddział przedszkolny w szkole nr 7? Proszę o wypowiedzi mamy, których dzieci tam uczęszczają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dwa oczka Re: zerówki w szkołach IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.12, 20:56 No super. Więc oczko mam propozycję. Zamontuj sobie kamerkę w sypialni. Chętnie sobie zajrzę czasem nocą co tam się wyrabia u Ciebie.. Ludzie litości. Nie porównujmy monitoringu w miejscach publicznych do big brothera w przedszkolu, gdzie nauczycielka nie będzie wiedziała w którą stronę się odkręcić żeby za przeproszeniem po tylku się podrapać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trzymac krótko Re: zerówki w szkołach IP: *.xdsl.centertel.pl 28.03.12, 21:08 to niech idzie do toalety i tam się podrapie, ja pamiętam mendy z mojej szkoły jak byłam mała,wredne,krzyczące baby w zerowce w szkole nr 5 była taka pani mariola co darła ryja -a dzieci wyły,dlatego... monitoring !!!żeby czuły bat na dupie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mam... Re: zerówki w szkołach IP: *.play-internet.pl 28.03.12, 21:13 witam,w szkole nr7,nie ma rewelacji jak w kazdej szkole bo szkoly nie sa przystosowane do tych maluchow,moje dziecko 6 letnie idac tam i gdy trafiamy na przerwe to jest poprostu przerazone,i chwyta sie mocno mnie dlatego ze sie boi.moim zdaniem powinno byc inne wejscie dla tych malców sa to przeciez 5-6 latki.ja sama jestem przerazona co te dzieci tam wyprawiaja.i nikt nie zwrcaca im uwagi bo panie sa zbyt zajete....................a co nauczania to tez zalezy na jaka pania sie trafi..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: zerówki w szkołach IP: *.play-internet.pl 28.03.12, 23:30 Bardzo mądra,konkretna wypowiedz,całą tą reformę WYMARZYŁA SOBIE osoba,która nigdy chyba nie miała nic wspólnego z edukacją malców.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dwa oczka Re: zerówki w szkołach IP: *.dynamic.chello.pl 29.03.12, 09:48 Tak aha, a jak nauczycielka wyjdzie do toalety, a jakaś mama zajrzy akurat na monitoring to będzie że dzieci są same bez opieki w klasie. Wiem że były różne nauczycielki, zwłaszcza kiedyś bo były nietykalne, ale teraz chyba czasy się zmieniły. Przynajmniej mam taką nadzieję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) :) Re: zerówki w szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.12, 12:05 SP 4 jak najbardziej POPIERAM, sama miałam tam dzieciaki. A z "zerówki" jako wychowawczynie, to polecałabym Panie Marzenki, są tam dwie i obie świetne:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mama 1 Re: zerówki w szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.12, 12:13 oczywiście, jeśli zerówka to tylko w "czwórce" u Pani Marzenki P. :)) Odpowiedz Link Zgłoś