Dodaj do ulubionych

Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.12, 21:31
Pewnie nie wyświetlą w powiatowym kinie tak jak w Ostrołęce.
Mieszkańcy Ostrołęki nie obejrzą kontrowersyjnego "Pokłosia" Władysława Pasikowskiego. Mimo że seans został uprzednio zapowiedziany, ostatecznie projekcja została odwołana. "Tygodnik Ostrołęcki" zasugerował, że tego typu posunięcie to decyzja polityczna, ponieważ w mieście rządzi PiS.
Obserwuj wątek
    • Gość: i Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.11.12, 22:55
      Dla wszystkich zachwyconych "Pokłosiem" i artystami "odważnymi" w odkrywaniu polskich "zbrodni" polecam Czesława Bieleckiego (Żyda, żeby nie było...) w Tok FM

www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,12851536,Bielecki_o_polityce__Polakach_i__Poklosiu___Czuje.html
    • Gość: gość Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.12, 23:33
      jak obsmarować Polakóww to zaraz i kasa się znajdzie na to ale jak pokazać historie ROJA to zaprzaństwo polskie wie jak zniszczyć reżysera i splugawić bohatera.
      • Gość: i Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.11.12, 12:57
        A oto fragment wypowiedzi jaką nowy "ałtorytet" M. Stuhr udzielił serwisowi stopklatka:

Nigdy się nie mówi o nas źle, to znaczy my nie mówimy o sobie źle. Jest Skrzetuski, Wołodyjowski, powstanie warszawskie, powstanie styczniowe, przywiązywaliśmy dzieci pod Cedynią jako tarcze i to jest super, znaczy to jest najlepsze co Polskę spotkało - wylicza z ironią Stuhr. Nigdy nie ma spojrzenia na naszą historie z punktu widzenia, że zastanówmy się, to nie było dobrze. (...) Jeśli chcemy być coraz lepszymi ludźmi, musimy też pamiętać o tych rzeczach, które nam nie wyszły - powiedział.
        • Gość: katolik patridiota Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.12, 13:58
          Brzeziński, Ziobro , Kurski, Stuhr, Pieronek. Szybko padają te autorytety wyznawcą karłostanu. Zaraz się okaże że mówienie o Jedwabnem to też objaw zaprzaństwa i braku patriotyzmu. Tak jak ci mordercy z Nangar Khel tłumaczyli że nie wolno ich sądzić bo oni są przecież polskimi żołnierzami. Idąc tropem myślenia kwiatkogłowych to Niemcy powinni się obrażać za każdy film o o II wojnie - wszak nie są tam przedstawiani zbyt dobrze. Chcesz być Kwiatkowski patriotą? TO posprzątaj kupę po psie , uśmiechnij się do sąsiada i nie parkuj na miejscu inwalidy. Więcej dobrego zrobisz w ten sposób niż ciągłym pałowaniem się na zimnym leszkiem.
          • Gość: Aneta Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.12, 14:21
            Takie filmy są potrzebne, bo przerażające, ilu antysemitów ciągle jest w Polsce. Faszyzm tkwi w niektórych i on w czasach kryzysu łatwo podnosi głowę. Mam dzieci i myśl o brunatnych bojówkach mrozi mi krew w żyłach. Maciek Stuhr mówi mądrze, nie musi zaraz być autorytetem, ale prawda niektórych już w oczy kole. Na szczęście rozsądnych, spokojnych obywateli jest więcej i ta krzykliwa mniejszość nigdy nie wygra w naszym kraju.
            • Gość: i Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.11.12, 14:30
              Aneto, jaka prawda, w jakie oczy? To może za jakiś czas, jakiś kolejny "ałtorytet" powie, że w Powstaniu Warszawskim AK-owcy gnali przed sobą cywilów atakując niemieckie pozycje? W latach 90. zresztą już pisano, że mordowali Żydów.

Ilu znasz tych antysemitów (faszystów)? Z iloma przykładami antysemityzmu (faszyzmu) się osobiście spotkałaś. Gdzie te brunatne bojówki szalejące np. po Ciechanowie? Ludzie spuśćcie trochę pary, bo zaczynacie popadać w śmieszność.
          • Gość: i Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.11.12, 14:22
            tu nie chodzi o Jedwabne, tylko brak elementarnej wiedzy historycznej u, pożal się Boże, "celebryty"

ps. a tobie to się wszystko z jakimś Kwiatkowskim ciągle kojarzy?
            • Gość: katolik patridiota Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.12, 14:49
              Jakiego ku... celebryty? Po czym wnosisz że facet jest celebrytą? Zagrał w filmie. W bardzo ważnym i dobrym filmie. Zagrał w nim Polaka. UCZCIWEGO , POTRAFIĄCEGO MÓWIĆ NAWET TRUDNĄ PRAWDĘ POLAKA. I za to zostaje nazywany zdrajcą, przez życiowe miernoty , które jedyne co mogą zrobić to dojebać komuś w necie. Świat nie jest czarno biały. Odrzuć te swoje stereotypy i kompleksy. Czy to Ci sie podoba czy nie Polacy nie są narodem idealnym. AK wcale nie była zbiorem aniołów. Wśród nich byli też zwykli złodzieje, rabusie i gwałciciele. Tak jak w każdej innej armii. Tak samo jak wśród Żydów były szuje współpracujące z nazistami. Byli też uczciwi i sprawiedliwi Niemcy. Takie filmy jak Pokłosie pokazują tak naprawdę zmiany jakie spowodowała wojna w normalnych ludziach. Obejrzyj go i pomyśl że tam ofiarami byli ci mordujący. Ofiarami wojny która tak wypaczyła pojęcie dobra i zła. Dla mnie ten film nie jest "polsko - żydowski" Jest informacja do wszystkich narodów świata "zobaczcie do czego doprowadził nacjonalizm, do czego doprowadzają wszelkie totalitaryzmy. do czego doprowadzają ludzie, którzy lepiej od innych wiedzą jak ci inni powinni żyć w co wierzyć i z kim się kochać". Ty ten film oceniasz jak rozliczenie polsko żydowskie. Celowo nawiązałem w poprzednim poście do Nangar Khel. Czy to że kilku okupantów postrzelało sobie do dzieci to też obrażanie Polaków ? Ogarnij się - nie odpowiadasz za wszystkie sku...synstwa Polaków jak i nie możesz być dumny z osiągnięć Skłodowskiej Curie .
              • Gość: gostek Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.12, 14:54
                mądry post
                • Gość: katolik patridiota Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.12, 15:01
                  Dzięki chociaż i tak pewnie zaraz jakiś pajac stwierdzi że jestem komunistą, żydem a w najlepszym wypadku lemingiem . Zamiast się głąby zastanowić co zrobić żeby następne pokolenia nie kręciły takich filmów to biegnie stado idiotów na marsze organizowane przez spadkobierców idei hitlera
                  • Gość: i Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.11.12, 15:18
                    "pajac, głąby, idiotów" - i o czym tu z dobą dyskutować... biedny, zakompleksiony i agresywny człowieku. Ale pomodlę się za ciebie.
                    • Gość: katolik patridiota Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.12, 15:32
                      no to bardzo merytorycznie - zmiażdżyłeś mnie praktycznie siłą argumentów. A modlić się nie musisz. Nie wierzę ani w leśne skrzaty ani w reinkarnację. Wierzę w to że każdy ma prawo żyć jak chce o ile nie narusza praw i życia innych. A każda ideologia która te prawo ogranicza jest zła niezależnie czy jest to patriotyzm, faszyzm, prawica, lewica, komunizm czy wiara w jakiegokolwiek boga. Póki co Pokłosie nie jest obowiązkowe i nikt nie każe Ci tego oglądać.
                      A tak na marginesie cholernie łatwo przychodzi Ci połączenie tego modlenia za innych z jednoczesnym jechaniu po facecie który ośmielił się zagrać w niepoprawnym filmie. To taka modlitwa Polaka wprost z Dnia Świra?
                      • Gość: roman powrót cenzury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.12, 15:48
                        Kilka dni temu "Tygodnik Ostrołęcki" doniósł, że "Pokłosie" nie będzie grane w Ostrołęce, bo dyrektor miejscowego Centrum Kultury ugiął się pod polityczną presją PiS i wycofał się z zaplanowanej na grudzień premiery.
                        no coment
                        • Gość: do katolika Re: powrót cenzury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.12, 16:14
                          Dzięki za Twoje wypowiedzi. Czytając wcześniejsze wpisy (innych osób) dotyczące tego wątku zaczęłam wątpić w ludzką pokorę i obiektywizm.
                      • Gość: i Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.11.12, 16:07
                        umiesz czytać po polsku? Ja tylko skrytykowałem go za historyczną niewiedzę
                        • Gość: katolik patridiota Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.12, 16:56
                          I każdego kto nie zna historii pogardliwie nazywasz celebrytą? Fakt że łącząc dzieci i Cedynię pomylił fakty, ale przecież w tej wypowiedzi nie chodziło o konkretne wydarzenia ale o to że nie cała nasza historia jest historią chluby. Były w niej też momenty hańby i o tym była wypowiedź "celebryty"
                    • Gość: gość portalu Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.play-internet.pl 22.12.13, 04:22
                      -zaprawdę.... żal mi Cię człowieczku.Sądzę ze gdybyś troszeczkę "złapał" historii : wpływ religii na naukę,morderstwo na naszych pradziadach ( 1031 r) walkę z kościołem o język polski w szkołach i td,itp.Szkoda słów ...Twoja moralność czy nie jest aby w stylu p. Dulskiej?W Makowie też cenzura! Pamiętam jak prosiłem MDK o sprowadzenie ekranizacji powieści Dana Browna "The Da Vinci Code"- Mowy nie było! za to kikakrotnie leciał film o Papieżu.Pojechałem do W-wy i tam obejrzałem > Wnioserk:tam CENZURY nie było!
                      • Gość: gość Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.13, 09:09
                        Nauczyciel z czerwonej oberży Cezary Szeski co napisze na temat tego filmu?
                        Jest zachwycony tym arcydziełem?
                        Czy to taki problem dla srodowiska gazety wyborczej w Ciechanowie zorganizować bezpłatny seans który zasponsorują w całości i zobaczą jakie jest zainteresowanie mieszkańców.
                        • Gość: katolik patridiota Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.13, 09:21
                          Czytając tę dyskusję dochodzę do wniosku że tzw polska konserwatywna prawica to jednak nie żadni faszyści. Z języka wypowiedzi , poziomu argumentacji, "myślenia masą" i ośmieszaniu argumentów przeciwników dochodzę do wniosku ze to stara dobra szkoła stalinowska.
                          Jak śpiewał kiedyś Kazik :
                          "nie prawica nie liberał ani żaden faszysta kowboj czacza to normalny komunista"

P.s. A teraz poplujcie sobie troszkę w imię rodzącego się Chrystusa:)
    • Gość: xyz Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.12, 19:19
      Mam nadzieję, że puszczą ten film u nas w kinie, z chęcią na niego pójdę. Dlaczego to, że Polacy idealni nie byli ma być ciągle tematem tabu? Dobrze, że w końcu się o tym mówi.
    • Gość: zorro Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.adsl.inetia.pl 14.11.12, 19:52
      tego typu filmy to sra.....e we własne gniazdo...a ich twórcy chcą się komuś podlizać...
      • Gość: katolik patridiota Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.12, 20:01
        Super myślenie. Idąc Twoim tropem jak zobaczę np ciechanowianina ( czyli " swojego"), który zaatakuje na ulicy staruszka z Mławy ( znaczy "obcego") do w najlepszym wypadku powinienem odwrócić głowę i udać że nie widzę. Bo inaczej to będzie "sranie we własne gniazdo". Jeśli Twoim zdaniem patriotyzm to wzajemne lizanie się po fiutach i mówienie tylko o jasnych stronach historii to jesteś po prostu idiotą.
        • Gość: do idioty Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.12, 20:39
          Katoliku ptridioto robiąc tu za mentora i sprawiedliwego
          na początku poznaj dokładnie historię
          polskich ziem wschodnich zajętych w 39`
          przez Armię Czerowoną,
          a to co się dowiesz skomentuj.
          Wtedy możemy pogadać...a tak na marginesie...
          Gdy wynaleziono internet okazało się,
          że wszyscy mogą pisać,
          ale czy powinni?
          • Gość: katolik patridiota Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.12, 21:02
            Za mentora na pewno nie robię i robić nie zamierzam. Historię ziem wschodnich znam. Nie bardzo tylko rozumiem jak odnosić to do tematu. Historia ziem wschodnich jest taka sama jak historia wszystkich innych ziem na świecie które w wyniku wojny zmieniają państwowość. Przeciętny lwowianin po wojnie czuł się tak samo jak przeciętny szczecinianin. Ty jesteś przedstawicielem tej części ludzi którzy widzą świat czarno biało . Polak - dobry , żyd = zły ( za żyda można wstawić obojętnie "ruska", "szkopa" i "arabusa"). Znakomita większość Polaków na terenach wschodnich potrafiła się wspaniale zachować wobec Żydów. Znakomita większość Polaków pomimo okrucieństw jakich doświadczyli zarówno ze strony ZSRR jak i III Rzeszy. I właśnie Im należy się pokazanie również tych postaw negatywnych . Chociażby po to żeby docenić wielkość ich postępowania.
            Co do końcówki Twojego wpisu - Zgadzam sie z Tobą w 100% . Są tacy którzy nie powinni się wypowiadać. Szczególnie tacy którzy nie potrafią się odnieść do argumentów swoich adwersarzy i nie podają własnych . Dyskusja w stylu " jesteś gupi i gupoty gadasz bo się nie znasz " nic nie wnosi więc może posłuchaj własnych rad i nie pisz więcej.
            • Gość: do idioty Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.12, 21:29
              Jeszcze raz jednak napiszę i proszę czytać ze zrozumieniem!!!
              Proszę zapoznać się z historią ziem wschodnich zajętych przez
              Armię Czerwoną w 1939 r i okupowanych do czerwca 1941r.
              Proszę nie pisać głupot o późniejszym samopoczuciu Polaków,
              bo Pan tego nie zna.
              Nie mam zamiaru dalej z Panem dyskutować.
              To i tak bezowocne, bo dzieli nas różnica pokoleń.
              Trzeba wiedzieć o czym pisać, a nie
              powtarzać gazetowe bzdury.
              • Gość: katolik patridiota Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.12, 21:47
                Masz rację to musi byc różnica pokoleń. Póki co namawiałbym żeby zapoznać się nie tyle z historią co ze znaczeniem kilku pojęć. Np " argument" Warto wiedzieć co to jest jak chce się prowadzić dyskusję. Podkreślam - historię znam natomiast nie wiem o który jej aspekt Ci chodzi. Jakbyś to napisał to byłby właśnie ten argument:) ale do do tego dojdziesz studiując słownik . Wracając do tematu - jeśli chodzi Ci o to że żydzi często współpracowali z armią czerwoną , że podpieprzali Polaków to się zgadzam!! I można wyczytać to z moich postów np tam gdzie pisałem o tym że sprawcy tych okropnych mordów to także ofiary. Możemy dyskutować nad tym jakie były motywacje tych zbrodni, możemy zastanawiać się czy gdyby nie polacy żydów to może żydzi polaków potraktowali by tak samo. Ale nie możemy zaprzeczać faktom. A fakty są takie że do takich okropieństw dochodziło. Jeśli wychodzisz z założenie że jak się o czymś nie mówi to tego nie ma to masz prawo. Dlatego nie powinieneś na ten film iść. Ja myślę inaczej i dlatego go widziałem.
        • Gość: zorro Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.adsl.inetia.pl 14.11.12, 22:40
          a ty katoliku idioto tak się nie gorączkuj bo ci du....a odpadnie...chodzilo mi o to że tacy tobie podobni to widzą tylko samo g.... w kraju i wywlekają tylko brudy na świat a to co dobre jest nieciekawe i niemedialne...
          • Gość: katolik patridiota Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.12, 22:52
            Zauważyłem że jak staram się rozmawiać grzecznie i na argumenty to ci którzy nie nadążają w wyniku spocenia móżdżka potrafią tylko obrażać. To znak że trzeba zejść z poziomem dyskusji więc: idoiotą to jesteś ty i doskonale to udowadniasz każdym swoim wpisem. Zakompleksiony frajer patrzący na swoją grubą żonę , niezadowolony z życia przelwea swoje frustracje na naród. Sam ma marne nie udane życie więc chcoiaż przynależność do narodu wybranego ma podbudować ego a tu ni ch...a. Naród ani lepszy ani gorszy od innych. Ale po co się do tego przyznawać. lepiej opluć pasikowskiego , stuhra, grossa. Ego urośnie. Ch... CI na grób penisie
            • Gość: kolo Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.12, 23:12
              Ale z Pana wyszedł Cham. Wielki, graduszczyj Cham !!!
              • Gość: gośc Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.12, 23:37
                To poczekamy ile osób wykupi bilety na seans na którym Polacy to w sumie świnie
              • Gość: katolik patridiota Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.12, 08:44
                E tam zaraz cham. Po prostu starałem się zejść do poziomu zrozumiałego dla oponenta.
      • Gość: ups Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.12, 21:40
        > tego typu filmy to sra.....e we własne gniazdo...a ich twórcy chcą się komuś po
        > dlizać...

zorro, na tym forum codziennie paru kolesi opluwa miasto, prezydenta, radnych, sąsiadów, czepia się najdrobniejszej szczegóły, a ty piszesz o sr...niu we własne gniazdo. w kraju to samo - mało oczu nie wydłubią, bo inaczej głosujesz, albo myślisz. sr..nie we własne gniazdo to ulubiony sport narodowy połowy Polaków...
        • Gość: kontekst Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.12, 21:59
          ups - Dokładnie tak. Przykładem wizyta Macierewicza w Czeladzi.
          • Gość: ups Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.12, 22:06
            no, miło tam było jak cholera. mało gościa nie pobili, bo ośmielił się mieć inne zdanie. wszedł między wrony i nie krakał jak one, więc ledwie go bęcki ominęły ;)
          • Gość: kontekst Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.12, 22:07
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,12854771,Awantura_na_spotkaniu_z_Antonim_Macierewiczem__WIDEO_.html
            • Gość: .... Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.12, 22:34
              Polskość to pojęcie bardzo względne, bo nie każdy Polak jest dobry. Polak katolik jest ok, Polak protestant (w domyśle Małysz), obleci, prawosławny, zielonoświątkowiec, a nawet mormon obleci. Gorzej jak urodziłeś się jako dziecko żydowskie. Jesteś wyznania mojżeszowego, znaczy nie Polak. W tym kraju status człowieka wyznacza wyznanie, oczywiście wyznanie żydowskie, bo to błąd niewybaczalny być starozakonnym. Tylko ludzie myślący w takich kategoriach, których niestety, trzeba nazwać faszystami, tak jednostronnie oceniają próby odbrązowienia narodu polskiego. Niestety, tam gdzie jest wojna, zagrożenie i strach, pojawia się sukinsyństwo i wiele innych okropności i dotyczy wszystkich w równym stopniu. Ludzie zaszczuci walczą o byt i sprzedadzą każdego, żeby przeżyć. Nie ma tu znaczenia rasa, wyznanie, przyjaźnie ani nic innego. Ktoś tam pisze, żeby poznać dzieje wschodniej Polski w czasie okupacji. Każdy je jakoś zna i każdy tworzy swój obraz, bo historia nie jest jednolita. Inna jest ta Maciarewicza a inna Kalisza. Inaczej pisał Jasiennica a inaczej ktoś inny, bo tu o interpretację chodzi i wiatr dziejów. Zmieniają się historycy i ich bohaterowie, a tych wyklętych Ruskich oceniają też zwykli ludzie, np. stara babulina, której zwykły Ruski żołnierz w 40 roku, jak miała 5 lat, dał lizaka i się uśmiechnąl. Po to są takie filmy, żeby zobaczyć każdy punkt widzenia. Tylko taki ogląd każdego zdarzenia daje szansę na obiektywizm. To są argumenty czyli mój głos w dyskusji, rzeczowej dyskusji. Pozdrawiam
              • Gość: do idioty Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.12, 22:57
                O,jej, Rusek dał lizaka. Bardzo dobry argument.
                A wujkowi ukradli rower też argument?
                Srać na takie spojrzenie na historię.
                To zdarzenia lokalne. Liczy się to co globalne.
                Zawsze nas okradali i krzywdzili: Niemcy , Żydzi,Rosjanie
                a My jak te "Milczenie owiec". Jeszcze sramy we własne gniazdo.
                Całe mentalność fornala i sługusa.
                Módlcie się żeby z dziada nigdy nie wyrósł pan.
                Z dziadostwa wszyscy ci "pisarze" forumowi się wywodzą.
                I na koniec. Niech pucybuty wrócą do swego zajęcia,
                a nie dowodzą swoich pisarskich i historycznych
                umiejętności. Weź widły i do gnoju, a nie do pióra
                • Gość: sleepless Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.12, 23:59
                  powiało wyższością "prawdziwego" Polaka... nie jest to ładny zapaszek. spójrz prawdzie w oczy - nie przynosisz ojczyźnie chluby ani poglądami, ani stylem
                  w kwestiach historycznych warto pokusić się o obiektywizm. rodacy mają na koncie piękne uczynki i parszywe, jak każda nacja. wywyższanie się jest nie na miejscu. ani my orły, ani kuraki
                • Gość: idę spać Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.12, 00:02
                  Nic na świecie nie dzieje się przypadkowo. Tymbardziej identyczne od jakiegoś czasu pomyłki w światowych mediach o "polskich obozach kocentracyjnych" zamieniane też wg ustalonego klucza na "nazistowskie obozy koncentracyjne w Polsce". O Niemcach, hitlerowcach cisza. Wymierające pokolenia wiedzą kim byli naziści. Młodzi Angole, Niemcy, Duńczycy.....nie. Może przybysze z kosmosu? Ponieważ Europa chce się pozbyć wyrzutów sumienia za Holocaust, to szuka się kozła ofiarnego. Narody się szanujące w to się wkręcić nie dadzą, więc pada jak widać po tej tendencji w mediach na Polaków. Tymbardziej, że się sami o to proszą takimi dziełami jak "Pokłosie", "W ciemności", "Obława" (trochę nie ta tematyka, ale to dzieło ma ambicję udowodnić, że Polak też potrafił bez litości zabijać jak esesman/hitlerowiec). Filmy niemal jak na zamówienie. A przecież takie rzeczy jakie pokazują te filmy działy się w całej Europie. Nawet gorsze, jak chociażby wyłapywanie i ładowanie przez policję francuską Żydów do wagonów jadących do Auschwitz. Pikanterii w kwestii odpowiedzialności za Holocaust dodaje całkowite zbagatelizowanie misji naszego rodaka - Karskiego. Cóż więcej można tu dodać?
                  • Gość: z Aleksy Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.12, 02:10
                    Ze skandalicznymi stwierdzeniami typu "polskie obozy koncentracyjne" trzeba walczyć z całych sił. Ale to nie znaczy, że Polacy mają się stroić w szatki niewiniątek, które nigdy nie splamiły sobie rąk. Jak słaby musiałby być naród, żeby obawiać się filmów czy książek ukazujących ciemne strony własnej historii... O tym trzeba mówić, wyciągać wnioski, piętnować, pokazywać zło, żeby nigdy się nie powtórzyło. Żeby na ulicach Warszawy nie pojawiali się ludzie w brunatnych koszulach, wyciągający ręce w hitlerowskim pozdrowieniu i odmawiający bycia Polakiem ludziom innej wiary, rasy albo pochodzenia. Nie brakuje dzieł sławiących nasze bohaterstwo, z czego jesteśmy dumni. Ale nie bądźmy tchórzami, zamiatającymi grzechy pod dywan.
                    • Gość: i Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.11.12, 09:50
                      Nikt nie chce zamiatać grzechów pod dywan. Chodzi tylko o to, żeby zachować proporcje. Rzeczywiście jak tak dalej pójdzie to za ileś tam lat dowiemy się, że Hitler napadł na Polskę żeby ratować Żydów mordowanych przez polskich faszystów. Albo, że go zaprosiliśmy do pomocy, bo sami nie dawaliśmy sobie rady z mordowaniem.
                      • Gość: katolik patridiota Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.12, 10:04
                        O jakich proporcjach mówisz. Powiedz mi więcej filmów powstało o ratowaniu Żydów przez Polaków czy o mordowaniu? Mi się wydaje że o ratowaniu więc proporcje są zachowane. Poza tym jakie "MY" . Dla Ciebie polski naród to jedność a przecież żyja tu ludzie o różnych poglądach. Skoro MY to jedno to MY wybraliśmy PO? Bo ja sie nie czuję temu winny. Nie głosowałem na nich. Czy to MY bredzimy o trotylu w Smolensku? Ja nie bredzę. I znów po raz 3 ten sam argument: My zabijamy dzieci w Afganistanie? Dla mnie życie afgańskiego cywila jest więcej warte niż polskiego okupanta bo okupant mógł nie jechać a pojechał a miejscowy nie miał wpływu na to że znalazł się w złym czasie w złym miejscu więc proszę nie mówic mi że to My tam strzelamy. Są i w historii i dziś źli i dobrzy Polacy, mądrzy i głupi, sprawiedliwi i niesprawiedliwi. Ten film jest o złych a raczej ( a mówię to po obejrzeniu filmu ) o tym co się stało z normalnymi , posiadającymi system wartości ludźmi, w wyniku wojny. Jak stali sie tymi "złymi" Idź obejrzyj sobie Potop, Bitwę Warszawską. Bedziesz zadowolony. Ja nie wierzę w anioły dlatego interesują mnie filmy które pokazują jak cienka jest granica między dobrem a złem.
                        • Gość: i Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.11.12, 11:40
                          notatnikmieszczucha.salon24.pl/464077,zydobojstwo-polakow-plytki-film-o-zabijaniu
                          i to by było na tyle....
                        • Gość: gość Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.12, 12:30
                          O jakich proporcjach mówisz Odpowiadam "patridiocie" - O takie proporcje chodzi jak cytowane niżej
                          <Za moje i Twoje, Bracie Podatniku, pieniądze dostajemy policzek, dajemy sobie pluć w twarz. I to wszystko w czasie, kiedy w innych krajach publikuje się powieści o dzielnych Francuzach, bohaterskich księżach, przechowujących żydowskie dzieci w klasztorach, o tym dobrym Niemcu, który darował życie komuś pod wpływem nagłego odruchu sumienia...>

Trzeba być kompletnie ślepym, żeby brak tych proporcji nie widzieć.
                          Jest takie okreslenie "pożyteczni idioci", którzy dużo złego w takich tematach dla tego narodu robią. Bo nikt tego naszego rzeczywiście godnego szacunku posypywania sobie głowy popiołem nie uszanuje. Jedynie wykorzysta dla swoich celów i znowu kolejny raz będzie mądry? Polak po szkodzie. Kiedy zmądrzejemy? Tracę nadzieję.
                          • Gość: katolik patridiota Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.12, 12:48
                            Myślę że rozmowę o proporcjach powinieneś zacząć od przeczytania znaczenia słowa "proporcje" w słowniku bo Twój wywód nijak się ma do proporcji. Z jednym sie z Tobą zgodzę - to o pozytecznych idiotach. Gratuluję tak doskonałej diagnozy swojego stanu.
                            Z kolegą "i" który w ramach argumentacji wkleja recenzję z politycznej strony nie ma co dyskutować. Wnioskuję że na filmie nie byłeś a Twoje opinie są powielaniem opinii politycznych guru - gratuluję . Obiektywnie. Teraz jeszcze napisz że prawdziwy polak to katolik , heteroseksualny. I ze papież wybitnym polakiem był. Jak dorośniesz do rozmowy na argumenty to zapraszam. Póki co gnij sobie w kale swojej ksenofobii.
                            • Gość: i Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.11.12, 12:54
                              No dobrze. Dla satysfakcji "patridioty" wklejam jeszcze coś znalezione w internecie - propozycja scenariusza, który powinien wreszcie w pełni ukazać polski faszym, rasizm, i wszystkie te izmy, które światli obywatele w rodzaju "patridioty" starają się wykorzenić:

"żeby tym razem niemiecki kapitał sfinansował w Polsce jakiś film - superprodukcja historyczna pt. "Cedynia i mała Madzia", scen. Maciej Stuhr. Maciej Stuhr zagra także rolę główną, szlachetnego i cywilizowanego margrabiego Hodona, który, poruszony losem polskich dzieci z rodzin patologicznych, wyrusza z wyprawą przeciwko psychopatycznemu, zapijaczonemu Mieszkowi (Andrzej Grabowski), który wykorzystuje te dzieci jako żywe tarcze, a potem pali je w stodole.”

Ja bym dodał – jako, że w edukacyjnym filmie dobro zawsze musi zwyciężyć zło – podpala je, ale nie udaje mu się, bo jak to Polakowi mu „nie wychodzi” (copyright M.Stuhr), gdyż oblane potem i krwią dzieci nie zapalają się, a w ostatniej chwili, kiedy już jak zapijaczony Mieszko oblewa dzieci tłuszczem z przetopionych wcześniej Żydów (jak to w polskim obozach śmierci – stara polska tradycja), to zręczny Hodon (znaczy Stuhr) zręcznym jak swój język ruchem miecza obcina mu … ręce, aby nie krzywdził nimi więcej nikogo.
                              I puszcza wolno złoczyńcę, niczym Juranda światli Europejczycy w przekłamanej przez Sienkiewicza powieści o dobrych Polakach i Litwinach i nikczemnych nazistach, których przecież w Niemczech nigdy nie było."
                              • Gość: z Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.12, 13:05
                                skończ z idiotyzmami. myślisz, że jak sprowadzisz rzecz do absurdu to zapanuje jedyny obowiązujący pogląd? to se ne wrati. filmy mają ukazywać również niewygodne prawdy
                                • Gość: i Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.11.12, 13:21
                                  w przeciwieństwie do tropicieli i pogromców wszelkich -izmów nie zamierzam walczyć o jeden obowiązujący pogląd. To chyba ci tropiciele chcieliby, byśmy wszyscy bili się w piersi za winy prawdziwe i wymyślone.
                                  A filmy niech pokazują co chcą. Można je oglądać lub nie. I tyle.
                                  • Gość: gość Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.12, 13:44
                                    mniej emocji i bicia piany, więcej spokoju i rozsądku
                    • Gość: a_samo_a Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.12, 14:45
                      "Ze skandalicznymi stwierdzeniami typu "polskie obozy koncentracyjne" trzeba walczyć z całych sił."
                      Chyba skrót myślowy, lub brak wiedzy historycznej. Polskie obozy koncentracyjne istniały naprawdę.
                      • Gość: .. Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.12, 14:54
                        Nie kłam - Sienkiewicz o nich nie pisał znaczy nie istniały:)
                      • Gość: do a samo a Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.12, 14:55
                        weź się lecz czlowieku...
                        • Gość: do "do a samo a" Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.12, 15:04
                          słyszałeś kiedyś o Berezie Kartuskiej?
                          • Gość: a_samo_a Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.centertel.pl 23.12.13, 10:38
                            To jest antypolski film nie warto na to iść. Lewackie Gadanie nic nie warte. Lewacy do pracy a nie do gadania. TypoweZdradzieckie .
    • Gość: anodina Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.12, 16:00
      Kto dał kasę na tego gniota!
      niezalezna.pl/34854-rosjanie-dali-pieniadze-na-poklosie.
      to by było na tyle.
    • Gość: gość Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.12, 19:06
      Rosjanie dali pieniądze na „Pokłosie”

www.bibula.com/?p=63491
    • Gość: gość4 Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.12, 19:07
      www.bibula.com/?p=63440
      • Gość: .. Re: Film ,,Pokłosie'' w kinie Łydynia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.12, 19:32
        Wyborcza jest zmanipulowana a pismow w którym pisze Michalkiewicz to wręcz szczyt obiektywizmu:). Poza tym tylko Radio Ma Ryja i telewizja trwam są takie prawdziwe:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka