Dodaj do ulubionych

katownia ub -

02.05.06, 20:18
zapraszam do pisania o katowni ubeckiej na rogu 11listopada/11pulku.
a oto i ciekawostka ,przez długie lata pamiatkową tablicę zaslaniała inna
tablica reklamowa pordzewiala srodkow czystosci ,ze nawet interwencja pana
prezydenta u / wlascicieli budynku czy tej firmy ?/ nie skutkowała by ja
usunac i nadac godny szacunek temu miejscu.
Obserwuj wątek
    • fedar Re: katownia ub - 05.05.06, 19:48
      Chyba coś się w tej sprawie ruszyło
      ( arch.ciechanow.net.pl/forum/viewtopic.php?t=71 ).
      Odnoszę wrażenie, że dla obecnych (zwłaszcza tych młodszych) mieszkańców, Ciechanów jest miastem nie tylko bez przyszłości, ale i przeszłości, a przecież tak nie jest. Wiele kart z historii miasta jest "publiczną tajemnicą". Może nadszedł czas, aby te wydarzenia "oficjalnie" zaistniały w świadomości mieszkańców.
      • phk1 Re: katownia ub - 07.05.06, 18:41
        dzieki fedar ze jestes na tym forum. akurat jestem tak samo niedoinformowany
        jak i wiekszosc mieszkancow Ciechanowa w tym temacie POWIATOWEGO URZEDU
        BEZPIECZENSTWA.poszukajcie czegos w historii i przewodnikach o tym
        okresie .Owszem ruszylo sie cos dlatego ze opcja prawicowa chwilowo ma troche
        glosu i cos ma do powiedzenia.redaktorzy a moze dziennikarze zostali jakby
        przymuszeni do tego no i zbieraja teraz PUNKTY chociaz znaja Ciechanow dobrze a
        ich redakcje w lini prostej to jakies 100-200 m od tego budynku /krc,extra,tyg
        ciech,czas ciech,gazeta wyborcza/ ,jest grupa kilkunastu osob ktora od wielu
        lat sklada tam wiazanki kwiatow 2-3 razy w roku ,poza oficjalnymi
        uroczystosciami w tym miescie i nie robila tego na pokaz dla mediow. cdn....
        • t_rex Re: katownia ub - 07.05.06, 21:24
          dziwi mnie trochę zachowanie konserwatora zabytków , który przyznał, ze
          pierwszy raz jest w piwnicach byłego urzędu.Budynek jest wpisany do rejestru
          zabytków. Nie miał czasu przez tyle lat na odwiedziny podległej mu budowli???
          • jajco13 Re: katownia ub - 08.05.06, 00:02
            JA MYSLE;ZE POMYSL Z MUZEUM JEST DOBRY.KAZDY MOGLBY POZNAC TROCHE HISTORII
            CIECHANOWA:JA OSOBISCIE SIE ZDZIWILAM,BO WIELE RAZY TEDY PRZECHODZE,CZYTALAM
            TABLICE ALE NIEPOMYSLALAM,ZE TAKIE RZECZY SIE TAM ZNAJDUJA.ZASKOCZYLO MNIE TO.
        • clint_eastwood Re: katownia ub - 09.05.06, 11:15
          Chwała tej grupie za kwiaty i pamięć, ale co ta grupa zrobiła
          by "spopularyzować" to miejsce wśród ciechanowian. Nie każdy zerwie się 13
          grudnia o północy i przyjdzie pod d. areszt.
          • phk1 Re: katownia ub - 11.05.06, 21:53
            clint_eastwood .ty cos wiesz juz o nas wiec jestes iak i my odpowiedzialny ze
            to miejsce moze jest nie tak eksponowane w ciechanowie jak 2-3 inne .ale to sie
            zmieni pomimo takiej lokalizacji by robic tam zgromadzenia.jak poczytasz
            wczesniej co pisalem to byly duze opory wlascicieli by szyld srodkow czystosci
            zlikwidowac lub przeniesc .sam pan prezydent wardzinski nam to mowil ze
            interweniowal i nie tylko on i nie tylko do niego jakies sygnaly
            docieraly.kiedys chcielismy do KRC dac wzmianke ze grupa zlozyla wieniec w tym
            miejscu i nie chciano nam tego puscic /moze napisze kiedys kto ? A MOZE TA
            OSOBA NAPISZE WCZESNIEJ DLACZEGO TO NIE BYLO TAKIE WAZNE/.pozniej skladalismy
            tam wience i nie żebralismy już o wzmianki w jakichkolwiek mediach .a 13
            grudnia tez zapraszamy jak co roku okolo polnocy . 3 maja rozdalismy okolo 200
            ulotek PRZED godzina 11 NA PLACU KOSCIUSZKI i tez odzew mieszkancow miasta I
            NOTABLI I ELIT MIASTA BYL Z A D E N moze w tym roku i po raz ostatni
    • phk1 Re: katownia ub - 08.05.06, 21:55
      mysle ze wielu starszych mieszkancow miasta moze duzo nam powiedziec o tamtych
      czasach w tym budynku , nawet pani rzecznik ewa blankiewicz blisko prezydenta
      pana wardzinskiego jakby poszperala w rodzinie to piekne spotkanie moglaby
      zorganizowac nam w muzeum .ZACHECAM
    • brian_griffin Re: katownia ub - 09.05.06, 00:23
      Ten budynek po pierwsze potrzebuje kapitalnego remontu (od podwórka tynk odlatuje płatami)
      • phk1 Re: katownia ub - 09.05.06, 19:03
        brian_griffin zgadzam sie z toba, ale to co napisales moze byc odebrane tez
        inaczej,jako temat zastepczy ,bo ten budynek ma wlasciela ,ktory przez lata nie
        chcial/tylko dlaczego/ zardzewialego szyldu przeniesc 3-4 metry w strone
        policji by uzewnetrznic to miejsce,ten szyld zaslanial wience i znicze od wielu
        lat tam skladane przez mala grupke mieszkancow CIECHANOWA .MYSLE
        ze chodzilo o rozglos i wartosc obiektu , a moze mentalnosc tego wlasciciela .
        nie wiem i nie znam go wiec chcialbym poznac jego punkt widzenia. cdn.....
        • brian_griffin Re: katownia ub - 11.05.06, 23:07
          Całe to (pozytywne) zamieszanie wokół katowni może ów remont ułatwi. Marzyło by się małe muzeum w odnowionym budynku...
          • marekzalewski2 Re: katownia ub - 12.05.06, 09:16
            Co wy wszyscy chcecie od obecnych właścicieli tego obiektu ?
            Nikt nie raczy zapytać o tych co tam katowali .
            To ja byłem wśród tych co tym obiektem zainteresowali IPN /p.Jacka Pawłowicza/
            i nie dlatego , że to zaniedbany obiekt tylko dlatego , że to KATOWNIA . Do
            jakiego stopnia była pewność "służb" , że nawet nikt nie pomyślał o zatarciu ,
            pomalowaniu ścian , umyciu drzwi czy podłogi - przez tyle lat od tamtych
            czasów . Proszę się zastanowić nad tym kto tam pracował - katował . Swoją drogą
            to przecież jeszcze Ci i podobni żyją , a nawet może mieszkają jeszcze w
            Ciechanowie . Myślę , że można by się zająć np."służbami" - ORMO . To jest temat
            "rzeka" - może "popłynąć". A tak swoją drogą jak to będzie dalej -
            skoro "może"połowa społeczeństwa "maczała" w tamtych czasach palce .
            Pozdrawiam
            • ms18 Re: katownia ub - 12.05.06, 14:56
              Czego ja chce od obecnyuch wlascicieli obiektu? Przede wszystkim jego remontu. Ten budynek jest wpisany do rejestru zabytkow, a rozpada sie na naszych oczach. Wlasciciele mają obowiązek zadbania o budynek, a my mamy prawo tego żądać, jako że jest to nie tylko ich własność, ale również dziedzictwo kulturowe i historyczne Ciechanowa. A urządzenie potencjalnego muzeum mogłoby nadać całej sprawie tempa.

A tych co katowali oczywiście powinno się rozliczyć. Ale myślę że większym hołdem dla osób, które były tortuowanie, byłoby urządzenie muzeum, przypominanie młodym pokoleniom o bestwialstwie już po II WŚ i zapalanie symbolicznych zniczy pod tablicą. W ten sposób pamięć o nich przetrwa bardziej niż rozliczając winnych.
          • marekzalewski2 Re: katownia ub - 12.05.06, 09:16
            Co wy wszyscy chcecie od obecnych właścicieli tego obiektu ?
            Nikt nie raczy zapytać o tych co tam katowali .
            To ja byłem wśród tych co tym obiektem zainteresowali IPN /p.Jacka Pawłowicza/
            i nie dlatego , że to zaniedbany obiekt tylko dlatego , że to KATOWNIA . Do
            jakiego stopnia była pewność "służb" , że nawet nikt nie pomyślał o zatarciu ,
            pomalowaniu ścian , umyciu drzwi czy podłogi - przez tyle lat od tamtych
            czasów . Proszę się zastanowić nad tym kto tam pracował - katował . Swoją drogą
            to przecież jeszcze Ci i podobni żyją , a nawet może mieszkają jeszcze w
            Ciechanowie . Myślę , że można by się zająć np."służbami" - ORMO . To jest temat
            "rzeka" - może "popłynąć". A tak swoją drogą jak to będzie dalej -
            skoro "może"połowa społeczeństwa "maczała" w tamtych czasach palce .
            Pozdrawiam
            • jajco13 Re: katownia ub - 12.05.06, 14:47
              no wlasnie co z tymi co katowali???i z katowanymi???
              • fedar Re: katownia ub - 12.05.06, 21:37
                Szanowni Państwo.
                Rozliczenie z przeszłością to temat nie na ten wątek. Każda sprawa dotykająca losów ludzkich to coś naprawdę bardzo, bardzo poważnego, do czego nie mozna podchodzić zbyt lekko, na zasadzie "pospolitego ruszenia". Grozi to czymś w rodzaju polowania na czarownice i może uczynic krzywdę niewinnym ludziom. Do tego celu są powołane odpowiednie instytucje, więc nie nawołujmy do pochopnych sądów.
                Wracając do budynku:
                Gadanie typu "żądamy", "należy nam się" itd. to typowa postawa roszczeniowa. Unikajmy takich postaw. To co możemy zrobić, to przzypominać ludziom o tych wydarzeniach tak, aby na stałe zagościły w ich świadomości. Jest to przecież kawałek, prawda że tragicznej, historii naszego miasta, w historii którego były okresy i chwalebne, i tragiczne. Na tym forum padały głosy że Ciechanów to tylko sypialnia. Czy na pewno? Miasto, które nie miało przeszłości i nie ma przyszłości?
                Myślę, że inicjatywy takie jak utworzenie muzeum w byłej katowni mogą choć trochę zmienić sposób widzenia tego miasta.
                No to się rozgadałem.
            • phk1 Re: katownia ub - 13.05.06, 16:20
              no i prosze mamy OJCA calego zamieszania TO JA ZROBILEM ?
              czego chcecie od wlascicieli!
              polowa mieszkancow maczala rece ?
              JAKOS tak dziwnie marek zaleski piszesz ,jakbys wiedzial a sie bal mowic .
              pisz smialo i z polotem i ze smakiem ,a nie jakos tak jakbysmy byli winni temu.
              • marekzalewski2 Re: katownia ub - 13.05.06, 19:36
                Chory , chorszy - trup ... człowieku naucz się czytać ... bo o rozumieniu nie
                masz co marzyć ... płyń po morzach i oceanach , sław imię ...
                • phk1 Re: katownia ub - 13.05.06, 22:00
                  marek zalewski artysta ? po co tyle inwektyw ? proponuje kazde zdanie wytlumaczyc
                  choremu i chorszemu .a i inni czegos sie dowiedza bo to forum ogolnodostepne i
                  temat wazny
                  • marekzalewski2 Re: katownia ub - 13.05.06, 23:04
                    Drogi człowieku - tak , to były inwektywy , ale dlatego , że mam dosyć
                    takiej /ciągłej/ sytuacji - gdy w prostych zdaniach szuka się czternastego
                    dna , przecież to jest chore . Ludzie , w tym naszym kraju nikt nikomu już od
                    lat nie ufa , tylko ciągle szuka - a co on chciał przez to powiedzieć , a komu
                    chciał do........ , to przecież jest CHORE .
                    Ale przecież , tego wszystkiego nie zrobiły krasnoludki ? Dzisiaj wszyscy
                    chcą i są święci ? To wcale nie jest ważne , że przypadkiem , że rozmawialiśmy
                    o tych tematach przy okazji wystawy w galerii"C" - ważne , że doskonale ludzie
                    o tej KATOWNI wiedzieli i wiedzą , a była przez tyle lat cisza . Wiedzą też o
                    wielu innych sprawach i siedzą cicho .
                    I to jest ważny problem społeczny . Tak , wiem można zrobić komuś krzywdę
                    przypominając o czymś , ale ... ten ktoś też chyba robił komuś krzywdę -
                    wcześniej .
                    Tak ,temat nawet bardzo ważny , i właśnie na to chciałem zwrócić uwagę . Bo
                    nie jest ważne , że właściciele tego budynku nie zrobili jeszcze remontu .
                    Zapewne to zrobią , spokojnie - proszę się o nich nie martwić .
                    Ważne , że coś tam było i dalej jest w tej piwnicy .
                    przepraszam i pozdrawiam
                    • phk1 Re: katownia ub - 14.05.06, 18:55
                      PANU MARKOWI - to zabrzmialo juz lepiej,wiec prosze odpisywac kazdemu jakby
                      osobno, wtedy łatwiej prowadzi sie dyskusje. ktos napisal ze warto
                      wyremontowac,ktos napisal ze nie wiedzial,ktos ze kwiaty skladano wiele lat
                      wczesniej itp.kazdy zauwazylem jakos zyczliwie podszedl do napisania czegos.musi
                      byc jakis pasjonat ktory zajmuje sie czyms co go interesuje i moze pociagnac
                      innych do dzialania.trudno winic nawet te rodziny ktore stracily kogos bliskiego
                      w tamtych czasach ze one nie naglasnialy tematu,a byly najbardziej tym jakby
                      zaintersowane. PAN ZNANA POSTAC ZAPYTA SIE TYCH CO PRZEZ LATA TWORZYLI elity
                      CIECHANOWA DLACZEGO CISZA O TYM BYLA? moze w ciechanowie i nietylko jest taki
                      mechanizm. A ja tam bym sie nie przejmowal tymi co ich mozna urazic/
                      bili,katowali,mordowali,to teraz maja byc nietykalini?/

• fedar Re: katownia ub - 14.05.06, 20:51
                        Ponieważ dwukrotnie odniesiono się do fragmentu mojej wypowiedzi, cyt. "może uczynic krzywdę NIEWINNYM ludziom", poczułem się w obowiązku wyjaśnić, co miałem na myśli. Nie chodziło mi o ochronę tych, którzy brali udział w tym haniebnym procederze, bo ci są winni. Chciałem powiedzieć, że osąd typu winny/niewinny powinien być wynikiem działania właściwej instytucji, która rzetelnie zajmie się sprawą. Publiczne nawoływanie do rozliczania grozi przysłowiowym polowaniem na czarownice. Wyobraźmy sobie sytuację, gdy na podstawie nierzetelnej/fałszywej informacji rozchodzi się plotka uderzająca w niewinną osobę. Co dzieje się dalej? Właśnie taką krzywdę miałem na myśli.
                        • phk1 Re: katownia ub - 14.05.06, 22:00
                          fedar mi tam wystarczy ze ktos tam mial etat i jakis stopien ,jakies
                          srtanowiskop by wiedziec ze jest zamieszany ,widzial,slyszal,korzystal z
                          przywilejow tamtej wladzy,.kto moze nazwiska z ub nam udostepnic??? jaka jest
                          procedura??
                          • phk1 Re: katownia ub - 18.05.06, 22:34
                            mamy pierwszy artYkul o ludziach wiezionych w PUB tylko malo nazwisk oprawcow
                            .PANIE SZYPERSKI prosze cos tam napisac kto tam pracowal ku chawale
                            ojczyzny,moze i z nim warto zrobic wywiad ,czy zaluje, czy warto bylo za peto
                            kielbasy i stakan wody to robic????
                            • ciech01 Wszyscy zamieszani?! 20.05.06, 08:09
                              Niektórzy obracali się (nadal obracają?) w złym towarzystwie. Stąd też ich
                              enuncjacje o wstydliwym udziale w przeszłych działaniach połowy społeczeństwa.
                              Prawda jest chyba taka, że większości społeczeństwa wszystko "wisiało",
                              niewielka grupa chciała zmienić obowiązujące warunki i trochę liczniejsza
                              broniła ustoju. Pośród tych ostatnich znajdowała sie spora ilość nieciekawych
                              osobników. Pamięć o nich jest skrywana przez ich kolegów i następców, przy
                              milczącym poczuciu krzywdy prześladowanych. Niestety, w większości przypadków
                              triumfują kaci a ich ofiary schodzą na dalszy plan. Wystarczy porównać
                              wysokości emerytur dawnych opozycjonistów i ich prześladowców. Nawet ujawnianie
                              nazwisk donosicieli spotyka się z oporami różnych środowisk, czemu nie skłonią
                              się oni nad krzywdą szpiegowanych?! Swoją drogą przydało by się poznać nazwiska
                              dawnych działaczy komunistycznych z Ciechanowa i ich potomków, jaki mają oni
                              wpływ na nasze obecne życie?
    • phk1 Re: katownia ub - 26.05.06, 12:36
      DZIEKOWAC tylko komu i za jakiej to przyczyny zaczeto odnawianie tego budynku.
      DUZE BRAVO raz jeszcze.I OBY to bylo odnwione ze smakiem i gustem bo mozna
      zrobic kolorowe ni to ni tamto i bedzie tylko wstyd .
    • phk1 Re: katownia ub - 02.06.06, 19:57
      wszyscy madrale z tematu o prohibicji ,moze byscie cos napisali na temat katowni
      PUB,JAK MYSLICIE JEDNA FLASZKA CZY JEDNO PIWKO to taki temat ze az tylu wasz sie
      rozgadalo.kto z was oddal by zycie za to ze dzis zabronili kupic flaszki a
      kiedys zamykali i mordowali i wiezili za kawaly o bierucie ,stalinie
      • wieremek Re: katownia ub - 03.06.06, 13:46
        Człowieku - o co ty masz pretensje??
        O to ze młodzi sa troche mądrzejsi i wolą zajmowac się bierzącymi sprawami, a nie ciągle historią??
        Wiesz dlaczego POlska jest ciągle w tyle za innymi państwami??
        Bo właśnie polaczki ciągle grzebią w przeszłości, doszukują się bóg wie czego, zamiast pomyśleć o tym co jest teraz, a raczej czego nie ma.
        Nie mam nic przeciwko temu, aby zachowac pamięć o tamtych czasach - to jest jak najbardziej ok. Ale ciągle rozdmuchiwać przeszłość??
        Na co to komu??
        • phk1 Re: katownia ub - 03.06.06, 14:44
          a teraz wieremku kazde swoje slowo ktore napisales zweryfikuj, zastanow sie
          ,przemysl raz jeszcze, zdystansuj sie do tego co napisales itp itd....
          konkrety prosze 1/jakies tam moze i mam tylko ze narody bez przeszlosci nie maja
          przyszlosci
          2/ludzie mlodzi sa madrzejsi ???? tu zluzuj ,w czym to tak sie przejawia z grubsza
          3/polska nie stoi w tyle jak ci sie wydaje za tak bardzo,zaczyna borykac sie z
          problemami ktore liberalizm i kapitalizm nam narzuca jako prawdy objawione i
          niepodwazalne
          4/a ile tego rozdmychiwania masz ? wez gazety ,telewizje i policz procentowo,
          polsat i tvn zero refleksji, tvp1 ciut wiecej, tvp2 troche wiecej no i moze
          tvp3 jakos tam sie wybija ,
          5/ a ciechanowskie media 15 lat ciszy ! i super cos w tym roku sie ruszylo.
          ale i byla wystawa wczesniej 'zolnierze wykleci,wystawa o stanie wojennym,marsze
          robila to grupka osob ,dzis te TEMATY ogarnia wardzinski,szyperski,ale ktos
          musial dac impuls
          6/ to my miedzy soba cos tam piszemy a procedury,ustawy,rozporzadzenia i tak
          swoim tokiem sie tocza na kazdym szczeblu wladzy
          • wieremek Re: katownia ub - 04.06.06, 08:55
            "> 4/a ile tego rozdmychiwania masz ? wez gazety"

prosze bardzo: biore pierwszą lepszą gazetę z kiosku i mam:
            1 - "Witkowski:zeznania dornaa są potrzebne, by skazać funkcjonariuszy bezpieki"
            2- teczka Kaczyńskiego - Ziobro:Trzeba zbadać te teczki
            3 - Esbecy skazani za pobicie działczy solidarnosci
            4- Kurtyk : Informacje o księżach agentach będą wypływały

itp, itd
            Mało??
            Dla mnie to i tak dość
            A czemu jest tego mało w telewizji?? Bo tv wie, ze zwykły szary obywatel ma dość, a ponieważ jest nastawiona na widza, musi pokazywac to co ludzi interesuje, zeby nie stracić oglądalności.

"> 2/ludzie mlodzi sa madrzejsi ???? tu zluzuj ,w czym to tak sie przejawia z grubsza"
            Ano tym , ze maja w nosie odgrzebywanie brudów przeszłości.Było - trudno. Mają swoje codzienne problemy na których chcą się skupić. Czemu wiec tracić czas i pieniadze na ten cały bałagan? I tak nie dojdzie się całej prawdy. Nie lepiej skupić się na ty co jest - a właściwie czego nie ma i polepszyć los ludzi zyjąch??
            Pozdrawiam
            • moherowyberecik1 Re: katownia ub - 05.06.06, 02:11
              Przyszłość wynika wprost z przeszłości, jest jej skutkiem. Nie znając
              przeszłości nie uczymy się na błędach, brniemy na oślep nieświadomi
              funkcjonująych mechanizmów. Naiwni, od lat pozwalamy się rządzić grupie
              cwaniaków, pasożytów, w dużej części potomków tych zbrodniarzy z katowni.
              Gdyby oczyścić nasze elity do takigo stopnia jak np. w Niemczech, to bylibyśmy
              od nich bogatsi.
              Tam raczej nie spotyka się ludzi pokroju Balcerowicza a raczej w typie
              Władysława Grabskiego, ludzi którzy dają coś z siebie, coś wnoszą a nie
              wynoszą.
              • wieremek Re: katownia ub - 05.06.06, 08:57
                Ja nie mówię, że nie nalezy znać przeszłości. Pzrecież wszyscy ją znamy.
                Ale po jaka cholerę wszytsko rozdmuchiwać ciągle i wciąż??

" Naiwni, od lat pozwalamy się rządzić grupie
                > cwaniaków, pasożytów, w dużej części potomków tych zbrodniarzy z katowni.
                > Gdyby oczyścić nasze elity"
                Taaaa, to kto by został?? Jeden może dwóch osobników, którzy mają czyste karty. A reszta ma coś na sumieniu z dawnych lat, nieukrywajmy.
                Powodzenia w marzeniach
                • phk1 Re: katownia ub - 05.06.06, 23:06
                  wieremek napisała:

> Ja nie mówię, że nie nalezy znać przeszłości. Pzrecież wszyscy ją znamy.
                  > Ale po jaka cholerę wszytsko rozdmuchiwać ciągle i wciąż??
                  >
                  > " Naiwni, od lat pozwalamy się rządzić grupie
                  > > cwaniaków, pasożytów, w dużej części potomków tych zbrodniarzy z katowni.
                  > > Gdyby oczyścić nasze elity"
                  > Taaaa, to kto by został?? Jeden może dwóch osobników, którzy mają czyste karty.
                  > A reszta ma coś na sumieniu z dawnych lat, nieukrywajmy.
                  > Powodzenia w marzeniach
                  WIEREMKU LUB WIEREMKA juz cos kumasz ,juz widze pewien dystans, pewien
                  rezon,pewien dystans,... do pierwotnego pisania , podyskutuje z toba ale jakby
                  na innym temacie ,bo akurat uwazam ze o katowni nalezy pisac inaczej,a nasze
                  teksty juz nie sa na miejscu ,a to co Ty piszesz to na inny temat.akurat
                  skonczyl sie reportaz 0 akcji'zelazo' na tvp1 co wedlug twojej wiedzy i
                  standartow nie powinno miec miejsca w super czasie OGLADALNOSCI ,jak trudno
                  dojsc prawdy,ile zniszczono dokumentow,jak jedni walczyli przeciw drugim
                  czerwonym swinia,jak jedni drugim kradli zloto i srebro.itp.itd
                  mowienieo kims cwaniak tez nie wiadomo czy sie akurat trafia na tego????
                • phk1 Re: katownia ub - 20.07.06, 21:40
                  [cos temat usycha nawet przy m.sz. a byl apel by wszyscy ci ktorzy z tej
                  starszej czesci naszego spoleczenstwa cos wiedza zglaszali sie ,odzew maly? czy
                  jakas cenzura MARKU SZYPERSKI, wieremek pisze nizej jakby cos wiedzial albo
                  sciemnia zew wie ,wiec WIEREMKU wyloz karty na stol i co wiesz? BO TAK TO KAZDY
                  MOZE NAPISAC,'po cholere 'wszyscy'wciaz i wciaz''wszyscy ja znamy'i takie tam
                  ble ble dalej.DLA MNIE SZOKIEM BYLA INFORMACJA ZE NASZ KULTOWY FILM 'CZTEREJ
                  PANCERNI I PIES' NO TA ICH BRYGADA TO JAK DO GRANIC POLSKI DOSZLA DO UTRWALALA
                  WLADZE SOWIECKA I ZABIJALA NA WSCHODNICH GRANICACH POLAKOW PARTYZANTOW ZADEN TAM
                  BERLIN ALE LUBELSZCZYZNA ,OCZYWISCIE ZE NIE W FILMIE TYLKO W REALNEJ TAMTEJ
                  RZECZYWISTOSCI
                  wieremek napisała:

> Ja nie mówię, że nie nalezy znać przeszłości. Pzrecież wszyscy ją znamy.
                  > Ale po jaka cholerę wszytsko rozdmuchiwać ciągle i wciąż??
                  >
                  > " Naiwni, od lat pozwalamy się rządzić grupie
                  > > cwaniaków, pasożytów, w dużej części potomków tych zbrodniarzy z katowni.
                  > > Gdyby oczyścić nasze elity"
                  > Taaaa, to kto by został?? Jeden może dwóch osobników, którzy mają czyste karty.
                  > A reszta ma coś na sumieniu z dawnych lat, nieukrywajmy.
                  > Powodzenia w marzeniach
          • szyperski.marek Re: katownia ub - 06.06.06, 08:21
            cytuję - TEMATY ogarnia wardzinski,szyperski,ale ktos
            > musial dac impuls
            Drogi phk1
            Nic nie ogarniam, nikt nikomu nie broni o tym pisać, a tak na marginesie, to i
            w Gazecie na Mazowszu i Życiu Ciechanowa pisaliśmy i Roju (jeszcze na początku
            lat 90., gdy w kościele w Szyszkach odsłonięto tablicę pamiątkową) i o
            Puszczyku i o "grupce" osób pamiętających np. 13. XII o kwiatach i zniczach pod
            UB.

Pozdrawiam
            • phk1 Re: katownia ub - 06.06.06, 22:11
              szyperski.marek napisał: MAM TAKIE wrazenie ze dopiero,internet i takie fora
              pozwalaja sie wygadac ,o cos zapytac,komus zadac pytanie,.... itp.
              wielu nie majac dostepu do prasy musi czytac prawdy objawione przez dziennikarzy
              ktorzy nas i was urabiaja. to akurat nie prztyk w PANA ,ale sam PAN pamieta
              czasy GAZETY WYBORCZEJ ,A DZIS 'WYBIORCZEJ ' byly tam teksty z listow
              czytelnikow i to dosc duzo ,a potem i PANA pryncypal MICHNIK tez tej wolnosci
              ograniczyl bo jego prawdy byly przez niego JEDYNE !

> cytuję - TEMATY ogarnia wardzinski,szyperski,ale ktos
              > > musial dac impuls
              > Drogi phk1
              > Nic nie ogarniam, nikt nikomu nie broni o tym pisać, a tak na marginesie, to i
              > w Gazecie na Mazowszu i Życiu Ciechanowa pisaliśmy i Roju (jeszcze na początku
              > lat 90., gdy w kościele w Szyszkach odsłonięto tablicę pamiątkową) i o
              > Puszczyku i o "grupce" osób pamiętających np. 13. XII o kwiatach i zniczach pod
              >
              > UB.
              >
              > Pozdrawiam
              • inzynier_skrzypek Katownia PO. 17.07.07, 08:01
                Rozmowa "na tematy historyczno-polityczne" z cierpiącym na pisdogłowie nie ma
                sensu, bo za chwilę będzie można przeczytać, że była to katownia PO.
                • Gość: phk1 Re: Katownia PO. - inzynierowi skrzypkowi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.07, 22:44
                  [phk1] niedługo ma zawitac do Ciechanowa o naszych dzielnych .....
                  www.ipn.gov.pl/portal.php?serwis=pl&dzial=345&id=5004
    • phk1 Re: katownia ub - 09.06.06, 20:20
      panie MARKU SZYPERSKI czemu tak skromnie pan odpisuje chocby mi, w gazecie nie
      pogadamy sobie ten NICMAN ogarnal z 40% stron o sporcie w tej gazeci,a nam co
      zostalo? nie dziennikarza ?
      madrzy sie dodatkowo w lewym sierpowym ,ludzi nie zna ,o nic sie nie pyta chocby
      i PANA , do internetu nie zajrzy,o LPR nic nie wie a rozmawia z ich ludzmi ale
      to tak na marginesie tego co pisze
      zanim cos tam redakcja wydrukuje,sprostuje....
      ZAMIAST PISAC w 40% O SPORCIE rozpropagujcie tez fora internetowe i waszej
      gazety,i tej WYBIORCZEJ,na ktorej teraz pisze, to moze byc niezly STRZAL w
      marketing waszej gazety,taka wymiana mysli roznie myslacych
    • moherowyberecik1 Re: katownia ub - 17.06.06, 19:57
      Słyszałem że jednym z oprawców był niejaki ,,Proszek", niewiem czy to pseudonim
      czy nazwisko.
      Może by popytać starszych ludzi, rodziców, dziadków, czy i ilu ludzi zamęczył,
      w jaki sposób?
      • phk1 Re: katownia ub - 24.06.06, 18:55
        moherowyberecik1 napisał: troche za malo popularna jest ten portal,a i mlodziez
        malo wie i nie chce prawdopodobnie pytac sie dziadkow o przeszlosc i cos
        napisac. a i PAN MAREK SZYPERSKI nie ma nic do napisania ?

> Słyszałem że jednym z oprawców był niejaki ,,Proszek", niewiem czy to pseudonim
        >
        > czy nazwisko.
        > Może by popytać starszych ludzi, rodziców, dziadków, czy i ilu ludzi zamęczył,
        > w jaki sposób?
      • phk1 Re: katownia ub - 29.07.06, 23:34
        [phk1] dzis w tvp3 byla relacja z wizyty MARSZALKA SEJMU MARKA JURKA miedzy innymi
        w tym budynku.Wystapila starsza pani tam kiedys wieziona ,i pani GENOWEFA PROSZEK
        jako glos starszej czesci CIECHANOWA .MOZE pan M.SZ.COS BY NAPISAL WIECEJ? Nie
        wierze ze nie czyta tego forum i pewnych tematow
    • phk1 Re: katownia ub - 28.06.06, 20:27
      50lat temu POZNAN,30 lat temu RADOM,URSUS,PLOCK... wazne daty i rocznice
      czerwcowe w POLSKIEJ najnowszej historii zaczelo sie godnych warunkow
      zycia,/chleba,kosciola,pracy,/a dzis to mamy problemy -geje,lesbije,marsze
      wolnosci,precz z kosciolem,zakupy 24godz na dobe,... no i esbecy.
      A jak tam ci z CIECHANOWA z sb/zomo/ormo/milicji/sekretarze partii/czlonkowie
      pzpr moze ktorys by cos odpisal lub jego ktos z rodziny,warto bylo zyc dla
      takiej POLSKI ktorej juz nie ma.PS.KOMUNIZM to taka utopia ze mozna
      wszystkich uszczesliwic na sile.
    • przemyslaw14 Re: katownia ub - masowe groby 03.07.06, 10:36
      Umknęła nam (chyba) jedna ważna kwestia w tym temacie. Jak wiadomo na tyłach
      budynku UB, na terenie stąjących tam obecnie min. 3 posesji był dawniej sad, a w
      nim...
      czerwone psy grzebały zwłoki pomordowanych. Był też dół, w którym pogrzebano
      większe ilości zwłok. Opowiadali o tym m.in. Przewłocki "Las", Borodzicz "Wara"
      i kilku innych. To nadal temat tabu. No i na tych grobach pobudowano domy...
      • phk1 Re: katownia ub - masowe groby 03.07.06, 19:13
        przemyslaw14 napisał:

> Umknęła nam (chyba) jedna ważna kwestia w tym temacie. Jak wiadomo na tyłach
        > budynku UB, na terenie stąjących tam obecnie min. 3 posesji był dawniej sad, a
        > w
        > nim...
        > czerwone psy grzebały zwłoki pomordowanych. Był też dół, w którym pogrzebano
        > większe ilości zwłok. Opowiadali o tym m.in. Przewłocki "Las", Borodzicz "Wara"
        > i kilku innych. To nadal temat tabu. No i na tych grobach pobudowano domy...
        ZNOWU NIE CZYTASZ NASZEJ PRASY LOKALNEJ/tej z pacanowa jak to gdzie indziej
        raczyles pisac /,CHYBA PRZYJECHALES NA WAKACJE ? TO JUZ NIE TABU COS SIE ZACZYNA
        PISAC I O GROBASCH,ALE TO FORUM JEST MALO ZNANE A I TEMAT MALO NOSNY I DLA 3
        GAZET LOKALNYCH TAK NA CALEGO BY PISAC,JEDEN MAREK SZYPERSKI ZACZYNA PISAC,wiek
        swiadkow tez swoje robi,moze ktos pisze ksiazke juz o tym.KAZDY system
        totalitarny na grobach
        innych sadzi lasy,domy,stadiony.... tak by prawda zostala ukryta nawet w tak
        prymitywne sposoby
        • nowy93 Re: katownia ub - masowe groby 03.07.06, 22:52
          W marcu 68 połowa ubeków wyjechała do Izraela. Tam utworzyli podobne "urzędy",
          które działają do dziś.
          prawy.pl/index.php?dz=felietony&id=9854&subdz=
          • little_town Re: katownia ub - masowe groby 04.07.06, 11:39
            Kolejna atysemicka wkrętka nie zawadzi co?
            • przemyslaw14 Re: katownia ub - masowe groby 04.07.06, 23:02
              No i bacik antysemityzmu uderzył :)
              Można o tym mówić z większą lub mniejszą gracją ale jak wszyscy interesujący się
              historią ludzie znamy prawdę i wiemy, że tak było :/ Źródeł izraelskiego
              bestialstwa i holocaustu Palestyńczyków można szukać głębiej - wiecie kto
              szkolił HAGANĘ i wiele innych żydowskich organizacji pod kątem bojowym i
              wywiadowczym ... słyszeliście o listach dłużnych wobec RP za szkolenia w okresie
              międzywojnia ... długi miały być uregulowane po "powstaniu niepodległego państwa
              Izrael" :) Więc to nie tylko UBecy (choć wielu z nich było szkolonych jeszcze
              przed wojną).
              Hehe, temat nam się zmienił :)

• phk1 Re: katownia ub - masowe groby 05.07.06, 19:22
                przemyslaw 14 poruszyl ciekawy watek,ale i ja i inni nie mamy wiedzy o tym,moze
                w 'pacanowku; wielki brat Z WYBIORCZEJ nie ujrzy tego,wiec czekamy P14 wal moze
                cie nie skasuje bombardier gustlik.KIEDYS czytalem ze kazdy system nowy
                zastepujacy nowy byl gorszy i okrutniejszy niz poprzedni.A JAK to jest ze
                cokolwiek powiesz w stylu "zydzi to zyd tamto to juz antysemityzm? jak to jest
                ze zydzi tez stworzyli getto dla palestynczykow,ze tam spirala nienawisci sie
                rozkrecila tak niewyobrazalnie.ze kazdy 'przyslowiowy zabity zyd' jest opisany w
                kazdej codziennnej POLSKOJEZYCZNEJ prasie i tv ,a ze nas POLAKOW wiecej ginie w
                pracy,wypadkach drogowych codziennie to tez fakt niepodwazalny,a wiecej ginie
                ludzi w roznych wojnach i konfliktach zbrojnych na roznych kontynentach o
                ktorych latami sie nie pisze ma pierwszych stronach a potem WIELKIE buuum tam
                zgineli 50 tys, tam 100tys,tam maczetami zatluklo sie milion.
                • nowy93 Re: katownia ub - masowe groby 21.07.06, 00:16
                  Rzeźnia w Libanie.
                  prawy.net/index.php?dz=nowosci&id=10936&subdz=
                  • phk1 Re: katownia ub - masowe groby 21.07.06, 20:23
                    [phk1] ale cos wiecej nowy93????masz jakies zdanie w tym temacie ???ja juz
                    pisalem ze kazdy system ktory niszczyl narod zydowski ale dzis inny juz ,ale ich
                    wlasny w ich wykonaniu jest nieludzki i wytwarza tylko nienawisc do nich i
                    grozbe wielkiej wojny swiatowej
                    nowy93 napisał:

> Rzeźnia w Libanie.
                    > prawy.net/index.php?dz=nowosci&id=10936&subdz=
    • yayatoure Re: katownia ub - 30.07.06, 06:56
      Zachowały się jeszcze publikacje ciechanowskiego ORMO. Dziennikarze mają o nich
      wiedzę. Nic prostrzego jak poczytać to. Ciekawe nazwiska się tam przewijają.
      Tylko że sporo z nich wciąż funkcjonuje w ciechanowskim życiu publicznym. I tu
      jest ból.
      Co do UB, sprawa trochę trudniejsza ale nie beznadziejna.
      Jeśli chodzi o PZPR i stanowiska z nadania PZPR, szczególnie te kluczowe,
      wymagajace zaufanych towarzyszy - to każdy starszy chyba pamięta.
      • phk1 Re: katownia ub - 30.07.06, 19:27
        [phk1}yayatoure zadziwiles mnie tym razem.U masz PLUS DODATNI.Ale wielu z nas
        nie ma ani czasu ani dostepu do tego o czym piszesz bo chyba nie sciemniasz?
        Napisz jak cos wiecej wiesz,tylko takie forum moze rzucic nowe fakty,zaden
        czytelnik TC,GW,EXTRA,RC nie przebije sie ze swoja wiadomoscia,bo nie nie
        wydrukuja jego listu
        napisał:
        > Zachowały się jeszcze publikacje ciechanowskiego ORMO. Dziennikarze mają o
        nich> > wiedzę. Nic prostrzego jak poczytać to. Ciekawe nazwiska się tam
        przewijają.> Tylko że sporo z nich wciąż funkcjonuje w ciechanowskim życiu
        publicznym. I tu > jest ból.
        > Co do UB, sprawa trochę trudniejsza ale nie beznadziejna.
        > Jeśli chodzi o PZPR i stanowiska z nadania PZPR, szczególnie te kluczowe,
        > wymagajace zaufanych towarzyszy - to każdy starszy chyba pamięta.
        • yayatoure Re: katownia ub - 30.07.06, 19:47
          jak chcesz dysponuję kserówkami, znajdź jeszcze takiego co to opublikuje bo ja
          dziennikarzem nie jestem
          • phk1 Re: katownia ub - 30.07.06, 21:11
            [PHK1-37079] no nie sciemniaj JEST MAREK SZYPERSKI wyslij mu do redakcji ,jak
            nie nie zareaguje to mozemy pomyslec .yayatoure napisał:

> jak chcesz dysponuję kserówkami, znajdź jeszcze takiego co to opublikuje bo ja
            > dziennikarzem nie jestem
            • flyguy71 Re: katownia ub - 30.07.06, 21:24
              czym wy się podniecacie? że było więzienie w ciechanowie? nie! wy wieszacie
              gó.. na sobie. każdy teraz jest walczącym z ustrojem - stan wojenny to dla
              mnie moment gdzie nie było "starego" (mój tata)- ja za "moczenie" małolata z
              pierwszej klasy w ogólniaku, który "organizował" zebrania ZSMP zostałem zabrany
              z fizyki przez panów w płaszczach :-)na dołek - czy jestem opozycjonistą? nie!
              każdy małolat w pierwszej klasie musiał być moczony :-) A kombatanów u nas
              dostatek.
              • nowy93 Re: katownia ub - 30.07.06, 23:14
                Gdzie są i co robią dzieci tych, co wyjechali w marcu 68, to widać:

wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1356&wid=8426573&rfbawp=1154291808.432&ticaid=120e6

A co robią ci co zostali?
              • phk1 Re: katownia ub - 31.07.06, 21:49
                [phk1-37100] KTO zna i wie co robil flyguy71 ,ZDEMASKUJMY go lub dajmy mu
                medal,bo moze nie lubil kolesia i go moczyl, co znaczy moczyl? az milo czyta sie
                twoje spoty ,jakby reklame spoty w telewizji proszku do prania po raz dziesiaty
                napisał:

> czym wy się podniecacie? że było więzienie w ciechanowie? nie! wy wieszacie
                > gó.. na sobie. każdy teraz jest walczącym z ustrojem - stan wojenny to dla
                > mnie moment gdzie nie było "starego" (mój tata)- ja za "moczenie" małolata z
                > pierwszej klasy w ogólniaku, który "organizował" zebrania ZSMP zostałem zabrany
                >
                > z fizyki przez panów w płaszczach :-)na dołek - czy jestem opozycjonistą? nie!
                > każdy małolat w pierwszej klasie musiał być moczony :-) A kombatanów u nas
                > dostatek.
            • yayatoure Re: katownia ub - 30.07.06, 21:29
              jak chcesz. zawsze możesz się odezwać i zobaczyć te nazwiska
              • phk1 Re: katownia ub - 03.08.06, 18:22
                [phk1-37181] nie kazdy ma czas czytac i szukac czegos w stogu siana z ostatnich
                miesiecy,stuknij sie dyzurny nocnych dyzurow w klawisz klawiatury.jesli to nie
                jest propozycja spotkania to ja nie wiem co jest? uwazam temat sciemy z twojej
                strony za zakonczony. yayatoure napisał:

> jak chcesz. zawsze możesz się odezwać i zobaczyć te nazwiska
    • phk1 Re: katownia ub - 01.08.06, 20:56
      [phk1-37110]NIE bede komentowal glupich zaczepek fly/jajo bo temat raczej powazny.
      W PLOCKU rowniez obudzila sie jakas grupka ludzi lub spolecznosc lokalna i tez
      znalazla ukryte bardziej niz u nas kazamaty bezpieki lat z lat 40-50.
      • yayatoure Re: katownia ub - 02.08.06, 05:44
        Nigdzie w tym temacie nie zaczepiałem phk1/onkena. Można sobie poczytać.
        Ale on jest taki mały Kaczyński. Musi walczyć. Nawt na tak poważnym wątku.

Wracając do tematu. Rozmawiałem z panem który pamięta te czasy a przez
        ciechanowskie UB przeszedł jego brat. Teraz ten pan mieszka w Gostyninie.
        • phk1 Re: katownia ub - 02.08.06, 22:16
          phk1-37150] zaczepialiscie obaj w taki sposob,ty ze ja mam sie z toba
          spotkac,nie bede sie z toba spotykal bo moze sciemniasz a i boisz sie napisac
          co wiesz.pisz czego sie boisz ?jacy dziennikarze maja materialy i tez sie boja ?
          O KIM PISZESZ .yayatoure napisał:

> Nigdzie w tym temacie nie zaczepiałem phk1/onkena. Można sobie poczytać.
          > Ale on jest taki mały Kaczyński. Musi walczyć. Nawt na tak poważnym wątku.
          >
          > Wracając do tematu. Rozmawiałem z panem który pamięta te czasy a przez
          > ciechanowskie UB przeszedł jego brat. Teraz ten pan mieszka w Gostyninie.
          • yayatoure Re: katownia ub - 03.08.06, 18:13
            Może ktoś wskazałby fragment w którym komukolwiek proponowałem spotkanie?
            Spotkanie z phk1/onken? Wiedząc co prezentujesz nie miałoby najmniejszego sensu.
            Czy się boję? Nie, jestem w zasadzie niezależny. Jacy dziennikarze mają
            materiały? Poczytaj uważnie teksty z ostatnich kilku miesięcy.
    • phk1 Re: katownia ub - 10.08.06, 20:26
      [phk1-37320] W Mlawie ubek-dziadzio-78letni ale dzis mieszkaniec CIECHANOWA.
      Dostal TRZY LATA BEZWZGLEDNEJ ODSIADKI,ZA SWOJA MLODOSC PIEKNA I WZNIOSLA NA
      USLUGACH ,CZERWONEJ ZARAZY'PAMIETAL TYLKO TO CO GO WYBIELIC MOGLO Z KOLORU
      CZERWONEJ KRWI NA REKACH.PISAL NAWET W PRASIE REGIONALNEJ O SWOICH ZASLUGACH,
      ALE JAKIEJ ? MARYSIE BIENKOWSKA Z GLOSMLAWY.AGORA.PL NIE PISZE, NIE CHCE KOMUS
      KRZYWDY ZROBIC?ps.taCY dziadOWIE to raczej inny rodzaj kary powinni miec,ale w
      POLSCE to nie przeszloby w USA NA PEWNO TAK, bardzo duza ilosc spotkan z
      mlodzieza szkolna i jakis rodzaj skruchy,jakis osad tego systemu i bezprawia i
      krzywd jaki wyrzadzil ludziom,takie spotkanie kata z 'ofiarami' jako puenta tych
      spotkan
      • phk1 Re: katownia ub - 24.09.06, 19:57
        [phk1] w Plocku dziś odbyła sie uroczystośc odsłonięcia tablicy pamiątkowej po
        ich byłym UB i to dość w krótkim czasie od nagłośnienia ,że i oni mają taki
        budynek ,z udziałem marszałka Sejmu Marka Jurka.W PłOCKU po kilku miesiącach
        potrafiono zorganizować i nadać tamtemu miejscu odpowiedni wydzwięk i
        oprawę.Ciechanow może tylko pozazdroscic im,że 50m dalej składaja wszyscy
        wience2-3 razy do roku,ale nie na 11pulku ulanow.Szkoda byłaby gdyby
        odrestaurowany z zewnatrz budynek był do połowy tylko bo to niegodne tego
        miejsca.
        • phk1 Re: katownia ub - 13.10.06, 19:50
          [phk1] w piątek wystawę IPN otwarto w CKiS,dużo młodzieży było,a na wystawie
          wiele niezbyt polsko brzmiących nazwisk szefów X Departamentu,ale nie będę
          antysemitą,bo przecież mylę się zapewne.cały ten komunizm-socjalizm od kamcztki
          po łabę to wielka ferajna z mafii gdzie jedna mafia wykańcza drugich, a przy
          okazji szuka usprawiedliwienia mordując setki innych niewinnych.szkoda ,ze brata
          waszego GURU ADASIA MICHNIKA z wybiorczej tam nie było na zdjęciach,ale może nie
          był zbyt waznym urzędnikiem tego systemu jeszcze wtedy?
    • phk1 Re: katownia ub - 15.07.07, 17:13
      [phk1] wątek zapomniany przez nas ,ale to władzom miasta chyba bedzie trzeba przypominać teraz bo to od nich zalezy najwiecej.Po lekturze wywiadu z nr27CC
      wyłania sie obraz kolejnych zaniedbań naszej rózowo-czerwonej koalicji by nic nie robić.Chciałem podac link do tekstu ,ale strona internetowa CC to słaba strona tej gazety,a nawet zaniedbana jak pijaczyna w markocie.
      Nie wiem czy oni nie myslą? Robia wywiady z ludzmi ze swiata z nie potrafia tej garstce zapewnic najswiezszych informacji
      • jortex Re: katownia ub - 15.07.07, 19:04
        Artykuł jest w wątku na forum "Architektura Ciechanowa" (ostatni post):
        arch.ciechanow.net.pl/forum/viewtopic.php?p=3249#3249
        Bezpośredni link do artykułu:
        img503.imageshack.us/my.php?image=katowniaubgx2.jpg
        Pozdrawiam phk1 :)
    • Gość: phk1 Re: link do arch IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.07, 19:45
      [phk1] Jorteksie nie lubi Cie Gucio bo mógłby dać szpilke na link na stałe;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka