Dodaj do ulubionych

akt własnosci

14.04.08, 19:57
czy ktos mi moze poradzic,co nalezy zrobic jezeli osoba starsza mieszkala cale
zycie w jednym miejscu(domek z dzialka)i nie ma aktu wlasnosci.do kogo powinna
sie udac po taki dokument???czy przysluguje takiej osobie akt wlasnosci przez
zasiedzenie??? dziekuje za pomoc :)
Obserwuj wątek
    • magik1985 Re: akt własnosci 14.04.08, 21:15
      najprędzej informacji udzielą Ci w danym urzędzie gminy. przez
      zasiedzenie przysługuje akt własności, zależy tylko ile lat trwa
      te "zasiedzenie". taka moja wiedza.
    • Gość: gosc Re: akt własnosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.08, 21:40
      chyba trzeba zacząć od tego kto ten dom zbudował, czyli od
      pierwszego właściciela, a nastepnie czy miał spadkobierców.
      przecież budowniczy jakiegokolwiek domu musiał być właścicielem
      działki, (raczej nie budował u sąsiada).

cdn
    • Gość: autor Re: akt własnosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.08, 22:06
      Jeśli ktoś posiadał nieruchomość (działkę z budynkiem) co najmniej 20 lat, uważając się za jej właściciela, nie płacił za to posiadanie nikomu czynszu lub innych opłat (czyli posiadał samoistnie) to stał się z mocy prawa właścicielem tej nieruchomości. Jednak stwierdzić to może tylko sąd i dlatego nalezy zwrócić się z wnioskiem do Sądu Rejonowego, Wydziału Cywilnego. W tym wniosku trzeba określic o jaką nieruchomość chodzi, dołączyć wypis i wyrys dotyczący tej nieruchomości z ewidencji gruntów (ze starostwa powiatowego, z wydziału geodezji) i powołać się na dowody świadczące o tym że się tą nieruchomość posiadało, mogą to być między innymi zeznania świadków. Jeśli ta osoba płaciła podatek od tej nieruchomości to najlepiej jak dołączy do wniosku zaświadczenie o tym że to robiła (z Urzędu Gminy lub Miasta).
      • Gość: gość Re: akt własnosci IP: *.adsl.inetia.pl 15.04.08, 20:27
        sprawdźcie najpierw co jest wpisane w ewidencji gruntów pod pozycją właściciel
        żeby nie było niespodzianek, bo może nieruchomość ma właściciela w dokumentach,
        co z księgą wieczystą - istnieje?
        • jajco13 Re: akt własnosci 16.04.08, 21:49
          tak naprawde to nie wiem jak z ta ksiega wieczysta.moja babcia mieszka w tym
          domu od 1932 roku-wczesniej mieszkali tam jej rodzice i to oni ten dom
          wybudowali.babcia placi regularnie podatek ale z tego co wiem to wszystkie
          dokumenty sa na jej tate i on figuruje zapewne jako wlasciciel.a gdzie mozna
          sprawdzic czy taka ksiega wieczysta isnieje???
          dziekuje Wam wszystkim za pomoc i bede wdzieczna za dalsze wskazowki
          :)
          • Gość: autor Re: akt własnosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.08, 22:26
            Dobra... to zacznijmy od początku. Zacznij od sprawdzenia w starostwie powiatowym, w wydziale geodezji jak jest opisana ta nieruchomość. Na kogo figuruje (na jaką osobę), jak forma posiadania jest opisana (czy samoistny posiadacz czy właściciel)? Jeśli będzie to właściciel to musi byś podany tytuł własności na podstawie którego dokonano wpisu. Wtedy masz sprawę załatwioną, trzeba go tylko odnaleźć bądź odtworzyć (jeśli się da). Jeśli to posiadanie to można udać się do Wydziału Ksiąg Wieczystych Sądu Rejonowego i próbować odnaleźć Księgę. Najczęściej odbywa się to tak że udostępniają tam skorowidze i można według domniemanego nazwiska właściciela szukać. Jeśli nie odnajdzie się księgi to trzeba złożyć wniosek o zasiedzenie z załącznikami takimi jak już pisałem. Aha.. można jeszcze dołączyć zaświadczenie z Wydziału Ewidencji Ludności Urzędu MIejskiego (czy jak się tam on nazywa) o tym kto i w jakim okresie był zameldowany na nieruchomości.
            • Gość: gość Re: akt własnosci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.08, 08:22
              a jeśli "znajdzie" się księga wieczysta w której będzie wpisany
              poprzedni właściciel ( ważna jest podstawa wpisu ), którego nastepcą
              prawnym jest Twoja babcia to nie pozostaje nic innego jak
              przeprowadzić postępowanie spadkowe. A w ksiegach wieczystych
              szukajcie po numerze działki ( najlepiej zwrócić się do powiatu o
              wypis z rejestru gruntów i iść z nim do ksiąg wieczystych ).
              • jajco13 Re: akt własnosci 17.04.08, 13:03
                dziekuje za pomoc :)jestem bardzo wdzieczna :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka