Dodaj do ulubionych

kto następnym prezydentem C-owa?

• Gość: mix Re: kto następnym prezydentem C-owa? IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.14, 20:44

Moi Dziadkowie dotychczas głosowali na prawicowe partie, dziś stwierdzili jednak, że czas zagłosować na kogoś młodego, dać szansę osobie, która jeszcze nie "pokazała" swojej pracy na rzecz miasta.
      • Gość: ciechanowianin Re: kto następnym prezydentem C-owa? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.10.14, 21:18
        A jaką dotychczasową pracę pokazała ta osoba? Pracą to ona się jeszcze nie miała czasu zająć. O... przepraszam półroczny staż w urzędzie miasta. Zapytaj Dziadków, czy jak zdrowie im będzie szwankować, oby nie, to zwrócą się o pomoc do absolwenta Akademii Medycznej z półrocznym stażem, czy pójdą do lekarza specjalisty
        • Gość: Mieszkanka Re: kto następnym prezydentem C-owa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.14, 23:07
          Ciechanowianin trafił w sedno :) O kim my w ogóle dyskutujemy? Spadochroniarzu, który na chwilę wpada do miasta i z pozycji dwudziestu paru lat poucza, jak mamy tu żyć... Żyje w Warszawie, więc niech tam poucza. Naprawdę PSL nie ma ciechanowskiego kandydata, którego można byłoby poważnie potraktować? Ten młody pisze w swoim programie jakieś bzdury o szybkim połączeniu kolejowym - co on plecie...
          Panie Pawłowski, a pana w ogóle nie widać... Pana Stryczyńskiego też. Stwierdzam, że prezydent Wardziński nie ma konkurencji, która byłaby lepsza od niego.
          • Gość: UTY Re: kto następnym prezydentem C-owa? IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.14, 23:33
            Chyba obrońcy WW czują duże zagrożenie :):):) wyluzujcie się trochę
          • Gość: z Warszawy Re: kto następnym prezydentem C-owa? IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.14, 23:40
            Od dłuższego czasu czytam wasze zmagania i ogólnie muszę przyznać, że zmieniam zdanie o ciechanowskiem PSL. Merytorycznie, bez argumentów ad personam. Prawie. :) A państwo z PO, które uważa się za elitę miasta jak zgraja dresiarzy. Pewnie bym się nie odezwał gdyby nie jeden argument, który dotknął mnie osobiście. A mianowicie zarzut, że pan Kosiński wyjechał z Ciechanowa na studia i nie wrócił zaraz po nich. Ja zrobiłem tak samo. Bo musiałem. Mało tego dla wszystkich z diaspory ciechanowskiej w Warszawie, przynajmniej tych których znam, powrót utożsamiany jest z porażką. A to dzięki wspaniałym rządom Waldemara Wspaniałego. Stworzyliście miasto dla garstki wybranych, którym żyje się dobrze i dla masy która wegietuje. Ja w Warszawie mieszkam 11 lat. Nie wyobrażam sobie, żebym mógł w Ciechanowie osiągnąć ułamek tego co w Warszawie. A to głównie przez ludzi. Pewnie w ogromnej większości was drodzy forumowicze z PO. Bo to wy rządzicie. Ciasne umysły i wąskie horyzonty. Jednak najgorsze to te wasze zaciekłe bronienie własnej miski. Panie Kosiński jeśli to Pan czyta to powodzenia. Nie będzie łatwo. Mnie się nie chciało choć trochę działałem w polityce. I to wstyd przyznać w PO.
            • Gość: Kosmo Re: kto następnym prezydentem C-owa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.14, 00:02
              Z taką ortografią, to dziw, że w Warszawie nie "wegietujesz"... Jak ciechanowski PSL uważasz za merytoryczny, to nie masz pojęcia o lokalnej polityce. PSL-owski radny chwalący publicznie przez 4 lata prezydenta teraz zmienia front o 180 stopni i to ma być merytoryczne?
              Wklejam ci cytat z postu "samorządowca" w wątku "wybory".
              <<"1. Mam zaszczyt przedstawić Państwu opinię Klubu Radnych PSL ws. projektu budżetu miasta na rok 2014.
              2. Analizując projekt, tak jak co roku skupiliśmy się nie tylko na jego mocnych i słabych stronach, ale również na zewnętrznych szansach i zagrożeniach dla tego budżetu. Dokonaliśmy zatem jak co roku swoistej analizy SWOT, rozbierając budżet na czynniki pierwsze.
              3. Proponowany dokument jest w naszym odczuciu przygotowany w sposób fachowy, jest dokumentem zrównoważonym oraz kolejnym etapem konsekwentnej realizacji wieloletniej wizji rozwoju. Potwierdzają to duże inwestycje - petla miejska, dokończenie ulic na Krubinie, rozbudowa budynku przy ul. Powstańców Wlkp. z przeznaczeniem na świetlicę środowiskową, przebudowa 8 ulic.
              4. Zwróćmy uwagę na wydatki inwestycyjne. W ramach Wieloletniej Prognozy Finansowej wydamy niemal 33,5 mln. Na zadania jednoroczne przeznaczyliśmy kolejne 2 mln. Ale to tylko część inwestycji. Jeśli dodamy inwestycje realizowane przez spółki komunalne tj. 7,7 mln PEC, 14mln. PUK, 56,2 mln ZWiK i 800 tys. ZKM otrzymamy kwotę ponad 114 milionów na inwestycje w ciągu roku.
              4. Należy dostrzec konsekwencję w planowym i przemyślanym rozwoju naszego miasta i zmianie jego wyglądu. Świadczy o tym zabezpieczenie środków na opracowanie dokumentacji pasażu Marii Konopnickiej, jednego z ostatnich fragmentów centrum, który wymagał wizerunkowej zmiany. Inwestycja ta, która będzie mogła być realizowana po opracowaniu dokumentacji stanowiła będzie postawienie "kropki nad i" w ogromnym przedsięwzięciu zmiany wizerunkowej centrum miasta.
              5. Wizja rozwoju miasta na zasadzie koncentracji sił na całych osiedlach realizowanych kompleksowo sprawdza się, czego najlepszym przykładem może być Osiedle Zachód, Centrum czy realizowany obecnie Krubin.
              .........
              7. Aby było to możliwe, budżet musi być bezpieczny, a to bezpieczeństwo obrazuje wskaźnik zadłużenia (37,28%, dop. 60%) i wskaźnik obsługi długu (6,28%, dop. 15%). Wskaźnik zadłużenia wprawdzie wzrósł, ale wciąż daleko mu do maksymalnej dopuszczalnej wielkości. Nowy wskaźnik spłaty zobowiązań również nie przekracza dopuszczalnego limitu 8,58%.
              ........
              13. Reasumując, przedstawiony projekt budżetu jest realistycznym tj. śmiałym, ale bezpiecznym dokumentem proinwestycyjnym, którego realizacja oznaczać będzie dalszy uporządkowany, przemyślany i dostosowany do trudnych czasów rozwój Ciechanowa w kierunku realizowanym od lat. Radni PSL będą głosowali za przyjęciem budżetu miasta Ciechanów na rok 2014."
              Przedstawione fragmenty pochodzą z wystąpienia radnego Rady Miasta Ciechanów Pana Dariusza Węcławskiego, który przedstawiał opinię klubu radnych PSL na sesji Rady Miasta 23.12.2013.
              Wcześniej przedstawione cytaty pochodziły z wystąpienia Pana radnego Dariusza Węcławskiego w imieniu klubu radnych PSL na sesji Rady Miasta Ciechanów w dniu 30.04.2014 >>

Państwo z PSL dziś sami sobie zaprzeczają.
              • Gość: z Warszawy Re: kto następnym prezydentem C-owa? IP: *.dynamic.chello.pl 20.10.14, 00:46
                Przepraszam za błąd. Piszę z telefonu, a słownik uważa, że wie lepiej co chcę napisać. :) z tego co wiem, a wiem od dziś, bo odwiedziłem rodziców i zobaczyłem billboard pana Kosińskiego, to nie jest on radnym. Więc nie mógł poprzeć budżetu. Jednak ja nie chcę się odnosić do waszych złośliwości względem jakiegoś radnego. Tylko do sytuacji wykształconych młodych Ciechanowian. I nie mówię tu o mgr. Tylko wyżej. Szanowni państwo te miasto wymiera. Tu nie ma perspektyw. Nawet cienia szansy na rozwój. A dlaczego? Bo to co robicie w stosunku do Pana Kosińskiego robicie w stosunku do wszyskich młodych ludzi. Nie dajecie im szansy. Wypychacie z miasta. Zamiast ucieszyć się, że młody człowiek, z ciekawie rozwijającą się karierą polityczną, Ci ministrowie w jego otoczeniu to nie przypadek, chce włączyć się w lokalne życie polityczne. To co wyrobicie? Robicie z niego czarnego luda. A główny argument. Za młody, a wszystko co wymyśli to głupie. Czytałem przed godziną z nim wywiad. Pomysł szybkiego połączonia kolejowego, bardzo sensowny. Szczególnie teraz gdy pieniądze z UE głównie będą szły na kolej. Skończył się też remont torów. Jaki to sygnał wysyłany do młodych. W tym mieście przed 40 tą nic nie osiągniesz. Więc co oni robią? Uciekają. Ja zostałem dyrektorem w wieku 27 lat. Przy mianowaniu nikt mi w zęby nie zaglądał. On pewnie nie wygra, zdaje sobie z tego sprawę, ale należy mu się szacunek, że wystartował. A za pomysł z koleją powinniście mu podziękować. Bo jest dobry. Doktor ekonomi i jeden z głównych analityków dużego banku wam to mówi. :)
              • Gość: Piotrek Re: kto następnym prezydentem C-owa? IP: *.dynamic.chello.pl 20.10.14, 00:54
                Z chęcią zagłosowałbym na p. Kosińskiego, bo oczekuję w Ciechanowie zmian. Dlaczego ciągle się waham?
                P. Kosiński wszystkie swoje obietnice opiera na jednej, a mianowicie takiej, że czas przejazdu z Ciechanowa do Warszawy będzie wynosił 45 minut. Osiągnięciu tego celu ma zapewnić utworzenie miejskiej spółki kolejowej. Zastanawiam się jednak na jakich zasadach miałaby funkcjonować. Wydaje mi się, że miasto z 45 tysiącami mieszkańców nie może sobie pozwolić na tak znaczny wydatek jak zakup pociągów i ich utrzymanie. Czy ktokolwiek z sztabu p. Kosińskiego usiadł z kalkulatorem i policzył, że tego rodzaju przedsięwzięcie jest realne? Odnoszę dziwne wrażenie, że będzie to kolejna spółka, której głównym celem będzie zapewnienie zatrudnienia działaczom PSL i ich rodzinom. Załóżmy jednak, że moje przypuszczenia okazują się błędne i powołanie ciechanowskiej spółki kolejowej zostało skrupulatnie przekalkulowane i nie jest oderwane od budżetu naszego miasta. Dziś podróż z Ciechanowa do Warszawy Gdańskiej przyśpieszonym pociągiem Kolei Mazowieckich trwa 1:06. Przy założeniu, że pociąg nigdzie nie musiałby się zatrzymywać czas 0:45 jest jak najbardziej do osiągnięcia przy założeniu, że PLK zezwoli na takie wytrasowanie pociągu. Mam nadzieję, że nie jest to chwyt marketingowy i nie rozmawiamy o czasie przejazdu od Ciechanowa do Warszawy Choszczówki, bo wtedy 45 minut to nie jest żaden wyczyn. W programie p. Kosińskiego brakuje mi wizji na ściągnięcie do Ciechanowa nowych inwestorów, a moim zdaniem zbytnio nastawiono się na zrobienie z naszego miasta sypialni Warszawy. Moim zdaniem zatrzymanie młodych ludzi w Ciechanowie nie jest realne. Większość zdolnych i energicznych Ciechanowian wybiera większe ośrodki miejskie, aby znaleźć dla siebie większe możliwości rozwoju. Myślę, że walka o ich pozostanie jest walką z wiatrakami. Nie mamy żadnej możliwości, aby konkurować z Warszawą o ich pozostanie. Taki już urok państwa scentralizowanego jak Polska, w którym prowincja jest dla stolicy jedynie tłem. Jedyne o co możemy zabiegać to ściągnięcie z powrotem do Ciechanowa już absolwentów wyższych uczelni. Aby jednak tak się stało niezbędne są nowe zakłady pracy, a te nigdy nie powstaną bez starań władz miasta.
              • dariusz-weclawski Re: kto następnym prezydentem C-owa? 20.10.14, 07:02
                Działaczu kryjący się pod pseudonimem "Kosmo". Skoro wywołujesz mnie z nazwiska mniej odwagę przedstawić się. Tak, to moje słowa, pod którymi się podpisuję i dziś. Proszę teraz wyjaśnić swoje kłamstwo i pomówienie mnie: "PSL-owski radny chwalący publicznie przez 4 lata prezydenta teraz zmienia front o 180 stopni". Kiedy "zmieniłem front"? Kiedy i gdzie wypowiedziałem się "o 180 stopni" inaczej? Przekonałem się już niedawno, że Internet nie jest anonimowy, a prokuratura potrafi szybko ustalić sprawców pomówień (art. 212 KK) i to nawet w tym wątku. Czekam zatem na poparcie twoich "tez" faktami - kiedy, gdzie, w jaki sposób, cytaty, które tak lubisz. Jeżeli nimi nie dysponujesz, proszę sprostować swoje paskudne kłamstwa i pomówienia w trybie natychmiastowym. Dariusz Węcławski.
                • Gość: Kosmo Re: kto następnym prezydentem C-owa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.14, 09:45
                  Między innymi pan reklamuje się w wyborczej ulotce a przy okazji paszkwilu na prezydenta, gdzie obok zdjęcia pustej kasy jest napisane -cytuję: "w budżecie miasta pustki" i "pan Wardziński wykorzystuje cały swój "geniusz"ekonomiczny tylko do pomnażania własnych pieniędzy, zapominając zupełnie o budżecie miasta". To nie jest zwrot o 180 stopni? Moim zdaniem jest. Widzę, że uważa pan, że Wardziński dobrze dba o budżety, bo pana wypowiedzi przy okazji budżetów z innych lat brzmią podobnie i są zacytowane przez "samorządowca" w innym wątku. A nagle razem z innymi kandydatami PSL na radnych firmuje pan takie przedstawienie stanu finansów miasta. Dlatego wyciągam oczywisty wniosek, że radykalnie zmienił pan poglądy.
                  Chyba, że został pan zwiedziony przez Komitet Wyborczy PSL i pozwolił pan umieścić swój wizerunek z reklamą w szkalującej prezydenta ulotce, której treści pan nie znał i z którą pan się nie zgadza. Jeśli pan to potwierdzi, wtedy chętnie wycofam swoje słowa.
                  Nie muszę się przedstawiać, podobnie jak działacze PSL piszący w tym wątku.
                  • Gość: prawdziwek Re: kto następnym prezydentem C-owa? IP: *.cnow.pl 20.10.14, 11:21
                    Brawo Kosmo! Pan radny chyba zapomniał, że władza (a przecież PSL od 8 lat współrządzi miastem!) to przede wszystkim odpowiedzialność. To klasyczny peeselowski syndrom Kłopotka: być w koalicji i jednocześnie w opozycji, sprawować władzę i jednocześnie być liderem opozycji. Można to nazwać dosadniej, każdy chyba wie, jak.
                  • dariusz-weclawski Re: kto następnym prezydentem C-owa? 21.10.14, 06:20
                    Kosmo to co o mnie piszesz uparcie pod pseudonimem jak tchórz świadczy albo o dużej ilości złej woli i złośliwości albo o małej ilości wiedzy i racjonalizmu. Stawiam na to pierwsze. Do tego zajmujesz się tym w godzinach pracy.
                    1. Jeśli boisz się Kosińskiego to pod jego adresem wyładowuj swoje frustracje. Gazeta nie jest to moją ulotką i niczego nie firmuję. Ty jak się reklamujesz w gazecie to firmujesz całą jej treść, łącznie z anonsami towarzyskimi typu pan pozna pana? Nie wiem jak u was w PO, ale u nas nie mamy obowiązku zgadzać się bezwarunkowo wszyscy ze wszystkimi na każdy temat jak maszyny, co nie wyklucza współistnienia w jednej gazecie. Nie ma u nas takiego zamordyzmu. Ale to kwestia demokracji wewnątrzpartyjnej. Co do moich ulotek, zgłoś się to dam ci poczytać, chyba że się wstydzisz tego co piszesz i nie ujawnisz się. Coraz bardziej się pogrążasz w kłamstwie i krętactwie. Czyli co? Kolejne kłamstwo i pomówienie!
                    2. Takie luki w wiedzy samorządowej nie powinny ci się zdarzać. W cytatach chwaliłem budżet nie prezydenta. Prezydent budżet wykonuje, skarbniczka nad nim czuwa, my radni go jednak uchwalamy, korygujemy, zmieniamy w ciągu roku, zgłaszamy konkretne propozycje. Te budżety 2011-2014 to wspólne sukcesy m.in. prezydenta i moje. I nic tego nie zmieni, nawet twoje krętactwo, złośliwości i zła wola. Bo nam się dobrze współpracowało. Czyli co? Brak umiejętności czytania ze zrozumieniem i brak elementarnej wiedzy samorządowej (co mnie dziwi).
                    3. Jasne że nie musisz podawać nazwiska. Ja też bym po napisaniu takich głupot, kłamstw i pomówień miał opory. Szkoda, bo to na pewno zacne i szeroko znane publicznie nazwisko. Mimo wszystko spróbuję Cię przedstawić szerszej opinii publicznej bo mnie pomówiłeś i postawiłeś w złym świetle jako funkcjonariusza publicznego i to przed samymi wyborami. Raz odpowiednie służby zadziałały skutecznie gdy mnie w tym wątku pomówiono, może znów zadziałają. Chyba że się wycofasz ze wszystkiego. To mój ostatni wpis, nie mam zamiaru dłużej babrać się w twoim szambie. DW
                    • Gość: a_samo_a Ja poprę dzisiejszego Prezydenta IP: *.dynamic.chello.pl 21.10.14, 07:38
                      Tylko luzie z PO są gwarancją
                    • Gość: b Re: kto następnym prezydentem C-owa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.14, 12:14
                      Wskoczyłeś do szamba tylko na chwilę, by się zbytnio nie zbrukać?

Po raz kolejny czytam tę wymianę uprzejmości i ni czorta nie jestem w stanie znaleźć choćby śladu czegoś, co spełniałoby znamiona czynu z art.212. Mógłbyś, jako przedstawiciel chłopskiej partii, w prostych słowach sprecyzować o co Ci chodzi?

Tak, na marginesie, to pogróżkami o odpowiedzialności karnej nie zyskujesz sobie sympatii, wprost przeciwnie. Polityk, nawet lokalny musi charakteryzować się grubszą skórą i nie jest to tylko moje zdanie, ale również sądów, które orzekały w sprawach z art. 212 kk.
                      Rozumiem zauroczenie postawą prokuratury, ale moim skromnym zdaniem w sądzie poprzednią sprawę byś przerżnął. Jedyny pozytywny efekt to ujawnienie personaliów i kupa śmiechu ze "sprawcy".

W minionej kadencji byłeś jednym z sensowniejszych radnych i z chęcią bym Cię widział w nowej radzie. Oczekuję jednak mniej zacietrzewienia, a więcej chęci do dyskusji. Strasząc sądami nie zyskuje się poparcia, a wprost przeciwnie.
                      A propos, to odniosłem podobne wrażenie, jak Kosmo. Chyba mam prawo do posiadania własnego zdania. Chyba to jeszcze w Polsce nie jest karalne?

Żeby nie było wątpliwości nie jestem członkiem, ani sympatykiem żadnej partii politycznej, czy innej sitwy i wyrażam własne, prywatne zdanie.
              • Gość: anty zsl Re: kto następnym prezydentem C-owa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.14, 20:40
                bełkot niepodobny do P Węcławskiego, ktoś inny musiał to napisać a nieszczęśnik pewnie musiał przeczytać. Wyrazy współczucia
        • Gość: felek Re: kto następnym prezydentem C-owa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.14, 20:22
          A propo lekarza specjalisty to przepisywał mi witaminki i kontrola za 3-m-ce, a młody uczący się badał i wykonał USG. I co ty nato?
          • Gość: ./. Re: kto następnym prezydentem C-owa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.14, 21:14
            cóż, kiepsko trafiłeś, ale doświadczenie zwykle górą. bo na stół operacyjny do początkującego już byś się nie położył... ja bym nie radził. w samorządzie też bym nie radził
            • Gość: samorządowiec Re: kto następnym prezydentem C-owa? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.10.14, 22:32
              Do młodego, gniewnego człowieka z PSLu.
              Kolejna porcja lektury, proszę poczytać i pogłębić swoją mizerną wiedzę na temat naszego miasta, bo jak się zorientowałem czytając "materiał Komitetu Wyborczego PSL" z perspektywy Warszawy, czy wcześniej Regimina niewiele widać.
              "Zrealizowane dochody na poziomie ponad 116 milionów oraz wydatki przekraczających 127 milionów zł., choć są niższe od pierwotnie planowanych, niewiele odbiegają od ich planowanych wielkości po dokonywanych w ciągu roku niezbędnych zmianach, uchwalanych przez Wysoką Radę. Dostrzegliśmy również niższy o 5 milionów od zaplanowanego po ostatniej korekcie deficyt osiągnięty m.in. dzięki oszczędnościom w wydatkach bieżących oraz planową spłatę zadłużenia, która pozwala utrzymywać na bezpiecznym poziomie wskaźniki zadłużenia w stosunku do dochodów i obciążeń z tytułu spłat zadłużenia. Nie zapominajmy jednak, iż plan pierwotny zakładał nadwyżkę budżetową.
              Doceniając wykonanie wydatków inwestycyjnych na poziomie ponad 25 mln zł. dostrzegamy z niepokojem zagrożenia związane z przeciągającymi się terminami kontroli, a co za tym idzie płatności kolejnych transz refundacji ze środków unijnych. Niepokoi również bardzo wysoki i wciąż rosnący udział wydatków na oświatę w wydatkach bieżących ogółem. Rozwiązanie tego problemu będzie jednym z najpoważniejszych wyzwań, przed jakimi staniemy przy konstrukcji planu finansowego miasta na rok 2013. Dlatego już teraz należy się do tego zadania starannie przygotowywać.
              Warto też zauważyć, że wydatki Rady Miasta zamknęły się na niewiele ponad 70% planu, co oznacza, że jesteśmy oszczędni jako radni.
              Dostrzegamy z satysfakcją dywersyfikację źródeł finansowania inwestycji, które realizowane były i będą w przyszłości nie tylko przy udziale środków własnych i unijnych, ale również Narodowego Programu Przebudowy Dróg Lokalnych, Funduszu Dopłat przeznaczonego na budownictwo socjalne czy programu rządowego „Radosna Szkoła”.
              To w ramach ubiegłorocznego budżetu były realizowane takie zadania jak: przebudowa Placu Jana Pawła II, przebudowa ulic Kilińskiego, Sierakowskiego i Małgorzackiej, rewitalizacja i rozbudowa ratusza, budowa placów zabaw na „Jeziorku”, przy Zespole Szkół nr 2 i SP 6, modernizacja stadionu, boisko przy Gimnazjum nr 1, parking przy ul. Harcerskiej, budowa ulic Klonowskiego, Witosa, Andersa i Mościckiego, ciągu pieszo jezdnego w ulicy Widnej, modernizacja budynku kupionego od AH, kontynuacja e-urzędu, wyłonienie wykonawcy na realizację pętli miejskiej i opracowanie dokumentacji na realizację 6 ulic na Krubinie. Do tego dochodzą inwestycje realizowane przez spółki komunalne, szczególnie budowa kanalizacji na osiedlu Krubin. To wszystko zostało wykonane w ubiegłym roku.
              W połączeniu z inwestycjami realizowanymi na terenie miasta przez PKP, GDDKiA, samorządy województwa i powiatu, inwestycjami wykonanymi w latach ubiegłych i przewidzianych do realizacji w roku obecnym i najbliższych latach, inwestycje zrealizowane w ramach wykonania budżetu miasta w roku 2011 decydują w sposób zaplanowany, przemyślany i uporządkowany o zmianie oblicza i wizerunku naszego miasta na skalę dotąd niespotykaną oraz przyczyniają się do poprawy jakości życia w Ciechanowie.
              Klub Radnych PSL na podstawie powyższych rozważań pozytywnie ocenia wykonanie budżetu miasta za rok 2011, a radni Stronnictwa będą głosowali za wnioskiem Komisji Rewizyjnej o udzielenie Prezydentowi Miasta Ciechanów absolutorium z wykonania budżetu za rok 2011."
              Cytat pochodzi z wypowiedzi Pana Dariusza Węcławskiego radnego Rady Miasta Ciechanów i przewodniczącego klubu radnych PSL na sesji Rady Miasta 26.04.2012.
              • Gość: Gość Re: kto następnym prezydentem C-owa? IP: *.tktelekom.pl 12.11.14, 16:52
                Nie samymi drogami, rondami żyje Ciechanów co z rewitalizacją dzielnicy bloki, bazarem przy PKP, pomocą dla ludzi starszych i chorych, czy jako radni spotykaliście się z ludżmi tylko przed wyborami
    • sstudentkaa Re: kto następnym prezydentem C-owa? 23.10.14, 18:30
      Ludzie!!! To, że nasz Ciechanów ma się źle, widzą wszyscy poza "nami" patriotami lokalnymi, którzy kochają te miasto. Ja też należę do nich! Ale jaka jest sytuacja w naszym kochanym mieście, najlepiej streścił Pawłowski (PIS)! Proszę Was obudźmy nasze miasto :) Tu link do jego wypowiedzi:
      www.youtube.com/watch?v=QaJeccF-e3U
      • Gość: poeta Pawłowski? Chyba żarty. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.14, 18:36
        Pawłowski i Kołakowski to powinni się sam obudzić z nienawiści do ludzi. Mali zawistni ludzie.
      • Gość: ........ Re: kto następnym prezydentem C-owa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.14, 18:36
        Co studiujesz, bo chyba nie język polski.(orty)
      • Gość: Za nowym Re: kto następnym prezydentem C-owa? IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.14, 18:45
        Obejrzałem. Przyjemny starszy pan. Ale zero konkretów. Gdzie jego program? Skąd środki na jego postulaty? Nie ma. Porównaj to z programem Pana Krzysztofa Kosińskiego. Tam masz konkrety. Skąd. Ile. Na co. To jest polityka XXI wieku gdzie wyborcę traktuje się poważnie.
        • Gość: Realista Re: kto następnym prezydentem C-owa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.14, 20:05
          Ani skąd, ani ile - nierealistyczne gadki. A na co - obiecanki dla wszystkich. Moim zdaniem program dla naiwnych.
    • lupino77 Re: kto następnym prezydentem C-owa? 08.11.14, 21:34
      I tura
      1.Wardziński 32%
      2.Kosiński 29%
      3.Pawłowski 25%
      4 .Stryczyński 14%
      II tura
      1.Kosiński 53%
      2.Wardziński 47%
      Prezydent - KRZYSZTOF KOSIŃSKI
      • Gość: PROROK Re: kto następnym prezydentem C-owa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.14, 12:46
        pudło, czarny koń tych wyborów, Wielce Szanowny Pan Marcin, wygra! zakład?
        • Gość: wyborca Re: kto następnym prezydentem C-owa? IP: *.dynamic.chello.pl 09.11.14, 13:05
          A on kandyduje? Nie wiedziałem.
          • Gość: lolo Re: kto następnym prezydentem C-owa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.14, 18:40
            Kandyduje i dysponuje największym doświadczeniem na gruncie samorządowym, jako przedsiębiorca samodzielnie prowadzący działalność oraz jako członek zarządu przedsiębiorstw związanych z energetyką. Zna z autopsji problemy polskich przedsiębiorców oraz oczekiwania inwestorów. Zna mankamenty lokalnej biurokracji. W odróżnieniu od pozostałych kandydatów nie opowiada i nie chwali się. Udowodnił, że potrafił się odnaleźć w życiu publicznym i zacząć budować swoje przedsiębiorstwa od zera po kilkukrotnym zasiadaniu na fotelu prezydenta. A przypominam, że w ostatnich wyborach przegrał niewielką ilością głosów z czego wiele zaginęło w niewyjaśnionych okolicznościach.
            • Gość: by Re: kto następnym prezydentem C-owa? IP: *.dynamic.chello.pl 10.11.14, 18:55
              Wiem że to bardzo brutalne pytanie. Ale czy on przeżyje całą kadencję? Ma 67 lat. Mężczyzna w Polsce żyje średnio nie wiele ponad 70 lat. Czy podoła fizycznie? Czy nie ma obawy że dopadnie go demencja starcza?
              • Gość: wyborca Re: kto następnym prezydentem C-owa? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.11.14, 19:44
                No stary poszedłeś po bandzie, a czy masz na tyle odwagi aby pokazać to swoim rodzicom?
              • Gość: zosia Re: kto następnym prezydentem C-owa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.14, 08:13
                nie wiem czy to śmieszne czy żałosne? Co to za wiek 67 lat , wiek emerytalny dopiero, kto zna Szanownego Pana Marcina to wie że setka to będzie mało
                • Gość: Pokój Re: kto następnym prezydentem C-owa? IP: *.dynamic.chello.pl 11.11.14, 09:21
                  No właśnie. Wiek emerytalny. A czemu ludzi idą na emeryturę? Bo nie są wstanie już tak wydajnie pracować i po to aby zrobić miejsce młodym. Panie Marcinie, 12 lat temu został Pan oszukany. Ludzi od WW nie uczciwie przejęli władze. Rozumiem chęć rewanżu. Jednak jest już za późno. W tym wieku może być Pan świetnym doradcą, ale nie osobiście sprawować urząd. Niech Pan poprze Pana Kosińskiego. Razem go pokonacie już w I turze. W drugiej znów mogą zdarzyć się cuda.
                  • Gość: nie ide na wybory Re: kto następnym prezydentem C-owa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.14, 13:29
                    nie za późno! lepiej późno niż wcale! howg
            • Gość: zorientowany Re: kto następnym prezydentem C-owa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.14, 08:06
              no nie myślałem że ktoś jeszcze pamięta "cud nad urną" widać się myliłem, pamiętam hasło wyborcze obecnego " stop korupcji" czy jakoś tak - złapano kogoś skorumpowanego lub korupującego? 12 lat i nic nie słyszałem.
    • lew2014 [...] 10.11.14, 19:23
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: Robert Re: kto następnym prezydentem C-owa? IP: *.dynamic.chello.pl 10.11.14, 19:37
        Jeśli masz wątpliwości to napisz do PKW. Jeśli robisz to na forum to jest to pomówienie. Twój szef WW przedstawi ci odpowiedni paragraf. :)
        • Gość: X Re: kto następnym prezydentem C-owa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.14, 07:53
          Obawy związane z podeszłym wiekiem są jak najbardziej słuszne.
          • Gość: darek Re: kto następnym prezydentem C-owa? IP: *.tktelekom.pl 11.11.14, 10:02
            A Wardziński to nie jest chorowity ? był kilkaset dni na zwolnieniach nie pamiętacie?
    • Gość: jaro Re: kto następnym prezydentem C-owa? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.11.14, 17:19
      Wardziński używa U.M do prowadzenia kampanii wyborczej a wykorzystywanie dnia niepodległości to zwykłe Kur...stwo. NIe wiem kto panu doradza ale w pizdu z takimi doradcami.
      • Gość: jaro Re: kto następnym prezydentem C-owa? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.11.14, 18:14
        nie odpowiadają urzędasy pewnie jutro jak będą w URZĘDACH :) Taka sytuacja
        Ilu urzędników ma WW ze spółkami - odpowiedź 448 dlaczego? tylu go polubiło na FB HAHAHA.
        • Gość: realista Re: kto następnym prezydentem C-owa? IP: 46.22.160.* 11.11.14, 19:27
          Co jakiś czas czytam posty na forum. Krytyka rządów Wardzińskiego nie budzi żadnych wątpliwości. Przed kilkoma minutami czytałam nowy wątek, którego autor w realistyczny, może nieco rubaszny sposób określił otoczenie W.W. jako tych, którzy są w zaprzęgu po władzę i którym najbardziej zależy na zwycięstwie W.W. i wszystko zrobią, żeby eldorado się nie zakończyło. Ale nie dajmy się zwariować. Wybór Pana Kosińskiego na prezydenta - 26- latka, który nabrał doświadczenia mówcy jako rzecznik PSL - byłoby pewną porażką. Apeluję o zdrowy rozsądek 16 listopada.
          • Gość: molo Re: kto następnym prezydentem C-owa? IP: *.tktelekom.pl 11.11.14, 20:13
            Kosiński proponuje miejską kolej do warszawy.....tzn. że MZK będzie miało pociąg?
          • Gość: do realisty Re: kto następnym prezydentem C-owa? IP: *.dynamic.chello.pl 11.11.14, 20:29
            Drogi panie. Na tym forum promuje pan pana pawłowskiego. To człowiek którzy rządzi. Mógł pokazać co potrafi. Nie pokazał. Jest ze starego pokolenia. Nam potrzeba nowej krwi. Nowego spojrzenia.
    • Gość: ciekawy Re: a czego dokonał ten kosiński IP: *.play-internet.pl 11.11.14, 21:13
      a czego dokonał ten kosiński do tej pory
      • Gość: ........ Re: a czego dokonał ten kosiński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.14, 12:54
        Apeluję o rozsądek, liczy się dwóch WW i KK, PiS wystawił tego co do władzy się nie rwie a komuna miała swój czas. Tylko KK gwarantuje świeże spojrzenie na świat i rzutkość tak potrzebną w dzisiejszych czasach. Nie jest to kandydat idealny, ale najlepszy z możliwych. Pozdrawiam.
      • Gość: kasia Re: a czego dokonał ten kosiński IP: 213.199.253.* 12.11.14, 16:58
        Kosiński dopiero dokona :)
        • Gość: księgowa Re: a czego dokonał ten kosiński IP: *.play-internet.pl 12.11.14, 21:08
          Czy ktoś ma wiedzę, kto finansuje kampanię Pana Kosińskiego!!!
          Na mój ogląd kandydat na prezydenta Ciechanowa i do sejmiku wojewódzkiego, przy tym rozmachu swojej kampanii, wydał najmniej ok. 60-70 tyś zł.

Pół roku temu prowadził kampanię do europarlamentu! - także z 60 tysiaków poszło!!!

Czy to kapitał amerykański sponsoruje kandydata PSL???? Czy korzysta z pieniędzy budżetowych bez ograniczeń!!

PROSZĘ O ODPOWIEDZ
          PROSZĘ O ODPOWIEDZ
          PROSZĘ O ODPOWIEDZ
          PROSZĘ O ODPOWIEDZ
          PROSZĘ O ODPOWIEDZ
          PROSZĘ O ODPOWIEDZ
          PROSZĘ O ODPOWIEDZ
          • Gość: Finansista Re: a czego dokonał ten kosiński IP: *.dynamic.chello.pl 12.11.14, 21:22
            Instytucją która może to sprawdzić jest PKW. kontakt: biuro@kbw.gov.pl
            Proszę tam napisać. Pozdrawiam wyborca pana Krzysztofa Kosińskiego.
          • Gość: EWA- B Re: a czego dokonał ten kosiński IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.11.14, 21:32
            Dziwne ? Księgowa dobrze zorientowana co ile kosztuje. Musi z urzędu bo jak sądzę sporo przepłaca nawet licząc czyjeś pieniądze :)
            • Gość: kłamstwo Re: a czego dokonał ten kosiński IP: *.205.57.242.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.11.14, 23:12
              Dzień dobry ciechanów opublikował sondaż w którym WW wygrywa. Zrobili to 2 h po tym jak extra ciechanów zapowiedział że opublikuje swój. O tym że extra przeprowadza sondaż wiedziałem. Ale o tym że dd ciechanów pierwsze słyszę. A podobno przepytali blisko 400 osób. :) Panie WW. Żałosne to i słabe. :)
              • Gość: narnia Re: a czego dokonał ten kosiński IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.11.14, 01:31
                ale co wynika z tego ,że wygrywa Kosiński Tak? Oczywiście po co pytam
                • Gość: Młody Re: a czego dokonał ten kosiński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.14, 05:37
                  Miastu potrzebny jest spokój, rozsądne decyzje, uczciwe działania - to wszystko gwarantuje mieszkańcom W. Wardziński. Jego kontrkandydaci tylko gadają, a to on rozwija Ciechanów. To widać gołym okiem. Te paszkwilowate gazetki redagowane przez komitet PSL, a ostatnio też przez "ludzi sumienia " z PiS, są przejawem chorej polityki i chęci zdobycia władzy za wszelką cenę. Tak być nie winno. Mam nadzieję, że mieszkańcy nie dadzą się zwieść lichym obietnicom, gruchom na wierzbie i zwykłym oszczerstwom. Fakty są takie, że Ciechanów nie potrzebuje zmiany prezydenta.
                  • tomasso3 Re: a czego dokonał ten kosiński 13.11.14, 21:45
                    "Jego kontrkandydaci tylko gadają, a to on rozwija Ciechanów. To widać gołym okiem. "

jego kontrkandydaci nie rządzą od 12 lat, więc porównanie bez sensu.
              • Gość: Gość Re: a czego dokonał ten kosiński IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.11.14, 21:36
                Ten sondaż w extra to podobno przeprowadził pewien prezes z własną żoną...
    • Gość: statystyk Re: a czego dokonał ten kosiński IP: *.dynamic.chello.pl 13.11.14, 09:17
      Przeliczcie sobie ile za poszczególnymi procentami jest głosów. Wam też wychodzą ułamki. Państwo od WW pytanie. Jak się komuś udało oddać na pana WW 0,42 głosu?. :) słusznie extra ciechanów to podsumował. Bareja by tego nie wymyślił. :)
      • Gość: Szynobus Re: a czego dokonał ten kosiński IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.11.14, 21:52
        A co za numer wywinął Kosiński, że podobno sąd go skazał?
        • Gość: dobre Re: brawo sąd w Płocku IP: *.dynamic.chello.pl 13.11.14, 21:55
          To jest treść oświadczenia jakie Krzysztof Kosiński musi umieścić w Tygodniku Ciechanowski. Uważam, że sąd w Płocku zrobił dowcip Wardzińskiemu. Jak to przeczytałem posikałem się ze śmiechu.

„Krzysztof Kosiński – kandydat komitetu wyborczego Polskiego Stronnictwa Ludowego oświadcza, iż nieprawdą są rozpowszechniane przez niego informacje o tym, że:
          - miasto Ciechanów trawi choroba powiązań towarzysko-biznesowych, które niszczą miasto i zabijają aktywność zwykłych ludzi, w efekcie zmuszają do ucieczki lub marginalizują mieszkańców;
          - kondycja finansowa gminy miejskiej jest fatalna;
          - miasto Ciechanów doprowadziło kanalizację do nieruchomości, której użytkownikiem wieczystym jest ABC Spółka Akcyjna w Ciechanowie.
          • Gość: wyborca Oświadczenie Krzysztofa Kosińskiego IP: *.dynamic.chello.pl 13.11.14, 22:31
            Dlaczego Pan Wardziński pomija niewygodne dla siebie fakty?

Sąd Okręgowy w Płocku nie podzielił mojej argumentacji jakoby Ciechanów trawił układ powiązań towarzysko-biznesowych. 30 przykładów powiązań nie przekonało sądu. Wskazanie przeze mnie na ponad 56 mln złotych zadłużenia miasta oraz dodatkowo podobnej wysokości zadłużenia w dwóch miejskich spółkach dla sądu jest czymś normalnym. Nie zgadzam się z postanowieniem sądu. Złożyłem zażalenie.

Z satysfakcją zauważam, że sąd potwierdził prawdziwość informacji, że miasto planuje budowę ulic na terenie należącym do spółki ABC, w której zasiada rodzina obecnego prezydenta. Tego najmocniejszego zarzutu nie udało się Panu Wardzińskiemu rozmydlić. Szkoda, że Pan Wardziński pominął ten fakt w swoim oświadczeniu na facebooku.
            • Gość: asd Re: Oświadczenie Krzysztofa Kosińskiego IP: *.31.3.81.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.11.14, 23:03
              Sąd w przeciwieństwie do Pan Kosińskiego jest obiektywny. Że ma rozum, to już nie wspomnę, bo obraziłbym sąd.
              • Gość: asd [...] IP: *.31.3.81.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.11.14, 23:06
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • Gość: Mieszkanka Kosiński przegrał w sądzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.14, 23:41
                Oszczerstwa mają krótkie nogi małolata...Niech kandydat PSL z Grzybowa zastanowi się nad swoim morale. Niech pomyśli, jak w niesławie skończył Hofman. Swoim postępowaniem w tej brudnej kampanii PSL Kosiński bardzo go przypomina.

Z facebooka prezydenta
                Szanowni Państwo!
                Nie tak sobie wyobrażałem tę kampanię wyborczą. Sądziłem, że będę spierał się o wizję rozwoju miasta, o sprawy ważne dla przyszłości ciechanowian. Niestety, moi konkurenci posunęli się do pomówień oraz insynuacji sprzecznych nie tylko z prawem wyborczym, ale także z elementarnymi zasadami etyki. Dlatego - właśnie w trybie wyborczym - zwróciłem się do sądu z wnioskiem przeciw p. Kosińskiemu. Dziś sąd w tej kwestii wydał postanowienie. Zacytuję jego fragmenty:

"Przedmiotowy materiał wyborczy to nie konstruktywna krytyka oparta na faktach, a nieprawdziwe pomówienia oparte na niesprawdzonych informacjach. Przytoczone wyżej treści jednoznacznie świadczą, iż nie była to ogólna ocena sytuacji lokalnej, ale atak na wnioskodawcę i jego rodzinę (...).
                W ocenie Sadu, w w/w kwestiach wskazane materiały wyborcze miały służyć do osiągnięcia założonego efektu - zdyskredytowania dotychczasowego Prezydenta, ubiegającego się o reelekcję. Są przejawem nieprawidłowej kampanii wyborczej i rywalizacji politycznej. Zamieszczone stwierdzenia nie są poparte żadnymi faktami, stanowią więc informacje nieprawdziwe".

W postanowieniu czytamy m.in.:

"Po rozpoznaniu w dniu 13 listopada 2014r. w Płocku na rozprawie z wniosku Waldemara Wardzińskiego z udziałem Krzysztofa Kosińskiego Sąd Okręgowy w Płocku I Wydział Cywilny postanawia:

1) Zakazać uczestnikowi Krzysztofowi Kosińskiemu rozpowszechniania nieprawdziwych informacji.

2) nakazać uczestnikowi Krzysztofowi Kosińskiemu sprostowanie nieprawdziwych informacji poprzez opublikowanie w terminie 48 godzin na drugiej stronie czasopisma Tygodnik Ciechanowski, oświadczenia zatytułowanego „Sprostowanie” (...) następującej treści:

„Krzysztof Kosiński – kandydat komitetu wyborczego Polskiego Stronnictwa Ludowego oświadcza, iż nieprawdą są rozpowszechniane przez niego informacje o tym, że:
                - miasto Ciechanów trawi choroba powiązań towarzysko-biznesowych, które niszczą miasto i zabijają aktywność zwykłych ludzi, w efekcie zmuszają do ucieczki lub marginalizują mieszkańców;
                - kondycja finansowa gminy miejskiej jest fatalna;
                - miasto Ciechanów doprowadziło kanalizację do nieruchomości, której użytkownikiem wieczystym jest ABC Spółka Akcyjna w Ciechanowie.

3) nakazać uczestnikowi Krzysztofowi Kosińskiemu wpłacenie kwoty 10.000 zł (dziesięć tysięcy złotych) na rzecz Ciechanowskiego Stowarzyszenia Dla Niepełnosprawnych w Ciechanowie (KRS 0000144250)".

Nie piszę tego wszystkiego z satysfakcją. Głęboko zasmuca mnie fakt, że kampania wyborcza w Ciechanowie (ale przecież nie z winy ciechanowian!) zeszła do takiego poziomu. Na szczęście okazało się, że kłamstwo ma krótkie nogi. Szkoda tylko, że tyle zamętu czyni, zanim zostanie obnażone.

Waldemar Wardziński
                • 01-ciech Re: Kosiński przegrał w sądzie 12.01.15, 14:13
                  1 "miasto Ciechanów trawi choroba powiązań towarzysko-biznesowych, które niszczą miasto i zabijają aktywność zwykłych ludzi, w efekcie zmuszają do ucieczki lub marginalizują mieszkańców;"
                  2 "kondycja finansowa gminy miejskiej jest fatalna;"
                  3 "miasto Ciechanów doprowadziło kanalizację do nieruchomości, której użytkownikiem wieczystym jest ABC Spółka Akcyjna w Ciechanowie."
                  Bardzo ciekawy wyrok. Pierwsze dwa punkty są opinią, do której wydawałoby się ma prawo każdy obywatel. Trzeci punkt natomiast wymaga wyjaśnienia na jakiej podstawie został sformułowany? Bardzo chciałbym poznać fakty dotyczące tej inwestycji i co skłoniło nowego Pana Prezydenta do takiego przedstawienia sprawy, być może to nie "miasto" doprowadziło instalację lecz tylko podległa mu spółka, prywatna firma na zamówienie inwestora (którym może być np. UM lub podległe mu agendy) lub też takowej instalacji w ogóle nie ma? Czy ktoś mógłby o tym szczegółowiej poinformować?
                  • ania_z_farskiej_gory Re: Kosiński przegrał w sądzie 12.01.15, 23:26
                    Większość tych oskarżeń to bajki.
                    • 01-ciech Re: Kosiński przegrał w sądzie 13.01.15, 08:12
                      Masz aniu rację, ja również uważam, że większość (a nawet może całość) oskarżeń wobec KK to bajki :-)
                      • elektryczny_elektryk Re: Kosiński przegrał w sądzie 17.01.15, 20:44
                        Ale wygrał wybory
                        • 01-ciech Re: Kosiński przegrał w sądzie 22.02.15, 13:35
                          I bardzo dobrze, że wygrał! A audyt poczynań POprzedniej władzy niech wykaże, czy działała ona w granicach prawa. Wyroki sądów " trybie wyborczym" są obarczone pewną niedoskonałością, co jest wkalkulowane w ich działanie i nie zamykają one postępowania w poruszanych sprawach. Polskie prawo jest wieloinstancyjne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka