Dodaj do ulubionych

Inicjatywa obywatelska :)

23.06.04, 16:40
Ostatnio do glowy wpadl mi taki pomysl zwiazany z naszym ukladem
komunikacyjnym w miescie. Wielu z nas porusza sie po Elblagu samochodem, badz
srodkami komunikacji miejskiej. Dlatego widzimy pewne bledy na
skrzyzowaniach, braki w znakach drogowych, zle ustawione sygnalizacje
swietlne itd. Wpisujcie tutaj swoje ulepszenia, jakie nasz Zarzad Drog moglby
wprowadzic, aby zwiekszyc zarowno bezpieczenstwo, jak i komfort jazdy po
naszym miescie. Ja to pozniej wszystko spisze ladnie na kartke i wysle do
UM :) Mam tylko jedna prosbe... nie wpisujcie zadnych nierealistycznych
pomyslow typu estakady, tunele, a tym bardziej ronda! Rozwiazania powinny byc
proste w wykonaniu i NIEDROGIE.
Obserwuj wątek
    • rosa_el Re: Inicjatywa obywatelska :) 23.06.04, 16:58
      Robie to praktycznie zawsze, gdy zauwaze jakas glupote, tylko, ze moja droga
      wiedzie od razu do Sekcji Ruchu Drogowego w KMP Elblag. Twoje pismio predzej
      czy pozniej by do nich trafilo, aby zatwierdzili lub odrzucili proponowane
      zmiany... Po drugie UM korzysta z uslug Katedry Budownictwa Drogowego przy AT-R
      w Bydgoszczy. To wlasnie oni przygotowuja corocznie "Raport o Stanie
      Bezpieczenstwa Ruchu Drogowego w Elblagu" i na tym sie glownie opieraja zmiany
      w Elblagu. Kilka z nich zaproponowanych na rok 2003 zostalo wcielonych w zycie
      • francuz_el Re: Inicjatywa obywatelska :) 23.06.04, 17:04
        W sumie moze i masz racje... ale duzo jest rozwiazan, ktore nadal sa zle. Gdyby
        tak kazdy wyslal do mailu, albo liscie, to w koncu by zauwazyli:)
        • rosa_el Re: Inicjatywa obywatelska :) 23.06.04, 17:12
          Oni to wszytsko widza. Twoje rozwiazanie ma zasadniczy blad. Otoz taki wjazd na
          Shella jaki zaproponowales stwarza zagrozenie, tamowanie ruchu, nagle hamowania
          bo ktos bedzie tam wjezdzal itp itd. Chociazby dlatego od razu powedrowaloby do
          kosza. Wszystkie wjzdy na stacje benzynowe powinny zostac zmienione, aby bylo
          elegancko. Niestety opinia KMP nie zawsze jest brana pod uwage :P
          • francuz_el Re: Inicjatywa obywatelska :) 23.06.04, 17:16
            Ten zjazd do Shella to machnalem tylko tak zeby byl, chodzilo o koncepcje ruchu
            przez plk.Dabka, a nie zjazdu na stacje benzynowa...
    • francuz_el Pomysly: 23.06.04, 17:02
      Zeby zachecic do dalszego wpisywania sie, zaczne od swoich pomyslow:

1. Skrzyzowanie Plk.Dabka/Pilsudskiego. Bardzo uciazliwa jest mozliwa jazda
      tylko jednym pasem na wprost. Mozna to zmienic praktycznie tylko
      przemalowywujac pasy na jezdni. Wystarczy na obecnych prawoskretach umozliwic
      takze jazde na wprost. Wygladaloby to mniej wiecej tak.
      • rosa_el Re: Pomysly: 23.06.04, 17:09
        Albo jestes tam sporadycznie, albo nie wiesz jak to wyglada :P Przeciez pasy
        dla prawoskretow prowadza prosto na chdoniki !! Zarowno jadac w strone centrum
        jak i w strone Ogrodow. Takze propozycja nie wiazalaby sie tylko z
        przemalowaniem jak to napisales, ale z przebudowa calego skrzyzowania. Po
        drugie takie roziwazanie nie przejdzie, gdyz nie zlikwiduja zielonych strzalek,
        a zalozenia (nie jestem pewien czy z przepisow, ale sie dowiem dzis jescze) sa
        takie, aby zielone strzalki byly tylko tam, gdzie sa wydzielone pasy do skretu.
        Wyjatkiem jest Ogolna oraz Grunwaldzka - Hetmanska i Lotnicza (choc tu pewno to
        sie zmieni wraz z przebudowa)
        • francuz_el Re: Pomysly: 23.06.04, 17:11
          Widziales rysunek?? Ladnie tam rozrysowalem jak pasy sie "wyginaja",zeby wrocic
          na swoj tor:) Takich rozwiazan jest pelno np.: w Warszawie...
          • rosa_el Re: Pomysly: 23.06.04, 17:15
            Widzialem i uwazam, ze jest to zle narysowane :PP Moznaby to rozwiazac w inny
            sposob, jednak nie chce mi sie ani rysowac, ani skanowac w tej chwili :P
            Zreszta nawet moim sposobem byloby tam BARDZOOO ciasno i zanim ludzie
            nauczyliby sie jezdzic doszloby do wielu stluczek...
            Zreszta po co kombinowac, skoro ludzie gubia sie na takich skrzyzowaniach jak
            12 Lutego - Grobli - AK, czy Browarna - Robotnicza (wjezdzaja pod prad) ??
            btw. jestem pod wrazeniem Twojego talentu plastycznego :))))))))))))))))
            • francuz_el Re: Pomysly: 23.06.04, 17:18
              Wiesz... ma sie ten talent... gdybym sie jeszcze przy tym postaral, to juz w
              ogole:P
            • elblazanin_el Akademia 24.06.04, 13:46

> btw. jestem pod wrazeniem Twojego talentu plastycznego :))))))))))))))))

Francuz czy Ty idziesz do Akademii Sztuk Pięknych? :P
          • elblazanin_el Re: Pomysly: 24.06.04, 13:44
            francuz_el napisał:

> Widziales rysunek?? Ladnie tam rozrysowalem jak pasy sie "wyginaja",zeby
            wrocic
            >
            > na swoj tor:) Takich rozwiazan jest pelno np.: w Warszawie...

Wygibasy mamy już na Bema;P
        • francuz_el Re: Pomysly: 23.06.04, 17:15
          Jezeli ten przepis z zielonymi strzalkami istnieje, to jest to paranoja! Przy
          okazji zielone strzalki powinny byc na skrzyzowaniu Hetmanskiej/12
          lutego/AK/Grota Roweckiego, jak sie jedzie z zachodu na wschod i odwrotnie.
          Gdyby sie zapalaly wtedy, gdy lewoskrety na 12.02 i Hetmanskiej, samochody
          skrecajace w prawo szybciej by zjezdzaly ze skrzyzowania i nie musialyby czekac
          na pieszych...
          • rosa_el Re: Pomysly: 23.06.04, 17:24
            Eszz francuz kurde wez kodeks drogowy do reki !!!! :P Wiesz co oznacza
            sygnalizator swietlny kierunkowy ?? BEZKOLIZYJNY PRZEJAZD oraz ZAKAZ
            ZAWRACANIA. Gdyby dali strzalki to wtedy przestalby on byc bezkolizyjny. Na
            Tysiaclecia-Hetmaska nie zlikwiduja, bo jeszcze wieksze korki w szczycie, ale
            na Krolewicka-Pilsudskiego zlikwidowali, bo sie barany wpieprzali na
            czerwonym :/ (ja jak tylko moge to wjezdzam na dzika w barana, ktory ma
            czerowne i strzlke i sie pcha -> juz pare osob sie zesralo prawie ze strachu,
            bo jechali pewnie, a tu nagle cos im trabi i wjedza centralnie w jego drzwi :PP
            Chyba tylko tak sie naucza przepisow)
            • francuz_el Re: Pomysly: 23.06.04, 17:26
              No ja wiem co oznacza lewoskret, lecz w tym wypadku nikt nikomu by nie
              przeszkadzal... Mam Ci rysunek narysowac?? :P
              • rosa_el Re: Pomysly: 23.06.04, 17:29
                Oki juz wiem o co Ci chodzi :)) Widocznie wychodza z zalozenia, o ktorym
                wczesniej pisalem, ze nie beda zakladac nowych strzalek, na skrzyzowaniach na
                ktorych nie ma wydzielonego pasa do skretu.
                • francuz_el Re: Pomysly: 23.06.04, 17:30
                  No widzisz! A rysunek zrobilem ;P francuz.glt.pl/grota.jpg
                  • rosa_el Re: Pomysly: 23.06.04, 17:34
                    Hehe wszystko jest OK, tylko jeszcze lekcja z pomniejszania rysunkow by Ci sie
                    przydala :PP Stykalo je w 800*600 wrzucic, no ale teraz to sie juz czepiam ;))
                    • francuz_el Re: Pomysly: 23.06.04, 17:37
                      Nastepne bede robil juz w 640x480... nie chcialo mi sie aparatu przestawiac ;P
    • francuz_el PROBLEM NR 2 (PULASKIEGO:P) 23.06.04, 17:33
      francuz.glt.pl/pulaskiego.jpg
      Tu problem jest taki,ze ludzi w ogole nie patrza jaki jest glowny kierunek
      ruchu na tej ulicy i jada nie patrzac na nic do/z Supersamu 34. Juz 2 stluczki
      przez to byly, sam malo co nie uczestniczylem w jednej z nich :/ Brakujace
      znaki namalowalem na rysunku :P
    • rosa_el Re: Inicjatywa obywatelska :) 23.06.04, 23:04
      Pytalem sie z czego wynika zalozenie, ze strzalki sa tylko tam gdzie sa. No i w
      sumie nie otrzymalem odpwoedzi. Wg. przepisow nie powinno byc nigdzie, gdzie
      nie ma wydzielonego pasa ruchu. I tak wlasnie sie stalo m.in. na Grunwaldzka-
      Hetmanska zaraz po wprowadzeniu tego przepisu w zycie. Dopiero na wniosek KMP o
      przyworcenie strzalki, w celu zapobiegania korokow itd przywrocono w niektorych
      miejscach
      • francuz_el Re: Inicjatywa obywatelska :) 23.06.04, 23:09
        Wiec i na skrzyzowaniu Hetmanskiej/12.02/AK/Grota moglyby byc, dla uplynnienia
        ruchu oczywiscie... to tylko pare sekund, ale zawsze cos :)
    • elblazanin_el PROBLEMY!! 24.06.04, 13:39
      1. przywrócenie drugiego pasa do jazdy na wprost na Dąbka ze skrzyzowaniem
      Pisudskiego
      2. budowa osobnych pasów skrętu w prawo w ciągu ulicy Grunwaldzkiej i
      Tysiąclecia.
      3. sygnalizacje świetlne na skrzyżowaniach ... zresztą co ja będę pisał jak i
      tak są w planach :P

p.s uchybień w znakach nie zauważyłem
      • rosa_el Re: PROBLEMY!! 24.06.04, 14:03
        Nie przyworca, a wiesz dlaczego ?? Bo byloby to tylko kwestia czasu kiedy ktos
        wpakowalby sie pod tramwaj, a takie spotkanie moze sie bardzo zle skonczyc
        wiec... Nie beda ryzykowac ludzkiego zycia, dla zapobiegniecia kolejki
        samochodow. Nie ma chyba czegos takiego w planach na najblizszy okres
        • elblazanin_el Re: PROBLEMY!! 24.06.04, 16:28
          Zastapic przystanek osobnym pasem skrętu, przystanek dać wcześniej (przy
          przejściu obok rynku albo za skrzyżowaniem). Sygnal;izator osobny tak jak to
          jest teraz i wszystko bedzie dobrze.
          A skoro mówisz o wypadkach to dlaczego tego samego "świaństwa" nie zrobili na
          Pionierskiej? Wiem, że mniejszy ruch, ale jednak.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka